AMMATTINA SYÖMISHÄIRIÖ

Syömishäiriö on aina sairaus ja minun mielestä on hirveää, että jotkin urheilulajit vaatii urheilijalta sitä, että sun pitää olla äärimmäisen laiha, että voit menestyä. Paljon uutisoitiin joku aika sitten bikinifitneksen (epä)terveellisyydestä ja siitä, miten kisalavoilla nähtiin vain ruskettuneita luurankoja bikinit päällä (plus ne silarit), ei urheilijoita. Nuoret naiset riuduttaa itsensä sairaalloisen laihaksi yhtä hetkeä varten. Naisten olemuksia ruodittiin medioissa ja blogeissa. Pääosin kommentointi oli negatiivista.

Urheilumaailma on täynnä sairaita lajeja joissa ei nyt ihan välttämättä ihan voi sanoa, että arvosteta, mutta jollain tapaa kiinnitetään huomiota kilpailijan ruumiinrakenteeseen, esimerkkinä balettitanssijat ja taitoluistelijat. Lisäksi on tosi paljon lajeja joilla ei ole välttämättä, ainakaan minun mielestä, mitään tekemistä urheilun kanssa. Tästä esimerkkinä mäkihyppy, miesten laji. Minun serkku seurusteli aikoinaan erään menestyneen suomalaisen mäkihyppääjän kanssa. Hän kertoi, että tämä mies veti röökiä jatkuvalla syötöllä nälkäänsä ja vatsa kurisi kovaan ääneen. Kuulostaako terveelle? Miksi mikään urheilulaji vaatii, että pitää olla syömättä. Tai no eihän se vaadi jollet halua menestyä. Menestyneen mäkihyppääjän kriteerit; toivomuksena olisi, että mäkihyppääjä olisi pitkä ja laiha. Jaloissa pitäisi silti olla ponnistusvoimaa. Sehän on mahdoton yhtälö. Eilen kun kuuntelin radiosta olympialaisten kisalähetystä, niin jopa asiantuntijakommentaattori kommentoi eräänkin kilpailijan olemusta; pitkä mies, jonka ylävartalo on lähes olematon. Siltikään, ei näitä riutuneita miehiä riepotella mediassa. Tyypit ei todellakaan näytä terveelle millään mittarilla mitattuna, mutta silti he ovat lähes kansallissankareita.

Keskusteltiin tästä mun miehen kanssa, että eihän mäkihypyssä tosiaan ihan hirveästi mitään urheilullista vaadita. Joo toki sitä ponnistusvoimaa ja kropan hallintaa varmaankin tarvitaan, mutta että sinä liitelisit mahdollisimman pitkälle niin sun pitäisi olla mahdollisimman kevyt, että tuuli jaksaa kannatella sinua. Hyppytorneissa värjöttelee miehiä posket lommollaan kaksi kokoa liian isot hyppyasut päällä odottamassa vuoroaan. Näky on lähinnä surullinen.

Illalla sitten selasin nettiä ja mun silmiin osui uutinen: eräs olympiaurheilija, mäkihyppääjä oli lisännyt kuvansa omaan sosiaaliseen mediaan. Tuossa kuvassa näkyi sairaalloisen laiha ihminen.

Miten ammattiurheilija voi näyttää tälle? Mitä mieltä te olette?

Kommentit (17)
 1. Ei ihan noinkaan..
  18.2.2018, 11:49

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että laji muokkaa harjoittajansa kroppaa. Tuohon taitoluistelussa ilmenevään laihuuden ihannoimiseen kommentoisin sen verran, että jos tarkemmin katsoo, terveiden ja voimakkaiden luistelijoiden määrä on lisääntynyt. Hoikkiakin löytyy, mutta asiaan vaikuttaa myös vartalotyyppi ja ikä. Usein solakimmat luistelijat ovat reippaasti alle 18-vuotiaita, ts. kasvuikää on vielä. Myös telinevoimistelijoiden ja rytmisen harjoittajien kropat ovat menneet positiiviseen suuntaan. Tuo mäkihyppääjän kuva oli mielestäni aika huono esimerkki, sillä kaveri vetää (tyhjää) vatsaa sisään. Kädet ovat kuitenkin suht normaalit. Menestyvä urheilija syö terveellisesti ja lajinsa vaatimusten mukaisesti. Jos liia heikolla tankkauksella mennään, pudotaan pian joukosta pois. Entisenä anorektikkona ja nykyisenä kilpaurheilijana tiedän, että nämä kaksi eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Mikään laji ei itsessään aiheuta syömishäiriötä, vaan taipumus on jo ollut olemassa.

  1. Tottakai vartalotyyppi vaikuttaa mutta tämänkin kuvan mies on äärimmäisen laiha. Kuinka (hoikka) moni mies saa kroppansa näyttämään tuolle vaikka vetäisikin vatsaansa sisäänpäin. Eikä nuo kädetkään minun mielestä normaalille näytä.

   Sekin on sitten asia erikseen, että mikä on normaalia kenenkin mielestä. Se on totta, että monessa lajissa näkee yksittäisiä lajin edustajia jotka näyttävät selvästi urheilijoille vahvan kroppansa vuoksi.

 2. Ex-luistelija
  18.2.2018, 12:57

  Pakko korjata tekstissä oleva virheellisyys. Taitoluistelussa ei arvosteta hoikkuutta. Laiha luistelija ei saa parempia pisteitä kuin normaalipainoinen. Luistelusuoritus on maksimaalinen 4 minuutin ponnistus, jossa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä. Toki nuorena huipulle tulevat (venäläis)luistelijat ovat usein hyvin pieniä, mutta silloin pitää huomioida heidän ikä ja kehitystaso. Laihuutta ei siis ihannoida. Kiira Korpi on suomalaisluistelijoista hyvä esimerkki terveestä kropasta.

  Vastustan ehdottomasti ulkonäköurheilua. Taitoluistelu ei sitä ole. Siinä arvioidaan teknistä osaamista, ilmaisua jne. urheilullisia asioita, eikä ulkonäköä.

  1. Muokkasinkin tekstiä tuolta osin, eli ei välttämättä arvosteta mutta jollain tapaa urheilijat ovat useinkin aika riutuneen näköisiä. Tosin, aina on olemassa niitä poikkeuksia, jotka ei mene ihan samaan muottiin vaan ovat sitten esimerkiksi hiukan lihaksikkaampia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *