Mansikkapilvi
Mansikkapilvi

Aamupalan merkitys

Minä kuuluin aikoinani niihin ihmisiin, jotka ei aamupalaa syö. Pelkkä ajatuskin, että heti heräämisen jälkeen ois pitänyt jotain suusta alas laittaa sai yökkäämään, saati, että olis jääkaapin avannut. Ensimmäinen ruoka mitä päivän aikana söin saattoi olla lounas, etenkin kouluaikaan. Ja voitte vaan uskoa, miten maha murisi jo nälkäänsä siihen aikaan ja kiukkukäyräkin saattoi olla kohonnut.

Eilinen iltakunto, ennen yöpaastoa ja aamupalaa
Eilinen iltakunto, ennen yöpaastoa ja aamupalaa

Silloin kun aloin tietämättäni muuttaa elintapojani, niin mukaan kuvioihin astui aamupala ja vieläpä puuron muodossa. Opetteluahan se oli, kun oli monet vuodet menty ilman aamupalaa. Istuin ruokapöydässä ja nieleskelin väkisin sitä aamupuuroa alas. Lusikallinen suuhun ja vettä päälle ja nielaisu. Ei ollu helppoa silloin ei.

No nopeasti sitä siihen aamupalaan tottui ja aamua alkoi odottamaan ihan tuon aamupalan takia jo. Tämä oli merkki, että aineenvaihdunta oli hiukkasen aktivoitunut, tunsin siis joskus nälkää herätessäni. Dietillä ollessa nukkumaan mennessä ajatuksissa oli aampuuro. Se kun oli päivän ruoista ehkä se täyttävin ja joka piti nälkää pisimpään poissa.

Tämän vapaapäivän aamupala :) Jotain muuta kuin peruspuuro!
Tämän vapaapäivän aamupala 🙂 Jotain muuta kuin peruspuuro!

Nykyään ollaan siinä pisteessä, että päivä ei todellakaan lähde mun osalta käyntiin ilman aamupalaa ja pääsääntöisesti sitä aamupuuroa, johon on sotkettu raejuustoa. En vain osaa kuvitella enää, että lähtisin töihin tyhjällä vatsalla. Enkä oikein osaa kuvitella miten oon joskus niin voinut edes tehdä? Nykyään jos ruokailu viivästyy niin tulee semmoinen järkyttävän kova nälkä, siis että tulee ihan pahaolo! Tuleeko muille tota oloa? Siis niin nälkä, että ihan oksettaa!

Usein kuulee toteamuksen ”Mulla ei vaan ole aamulla nälkä.” tai  ”En saa aamulla mitään alas.” perusteluna aamupalan väliin jättämiselle. Nämä tottumukset luokitellaan usein pysyviksi ominaisuuksiksi, vaikka niille on olemassa myös selkeitä fysiologisia selitysmalleja.

Osa ihmisistä on jatkanut vuosien ajan aamupalan laiminlyömistä, minkä seurauksena syöminen kasaantuu ilta-aikaan. Jos illalla syödään suurempi osa päivän energiasta, on selvää, ettei seuraavana aamuna ruoka maistu. Jos taas iltaruoka on syödään ajoissa ennen nukkumaanmenoa ja iltapala pidetään kevyenä, tulee aamuisin syöminen vähitellen helpommaksi. Kun vain jaksaa totuttautua uuteen ruokarytmiin. (http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/76/aamupala-ja-lihavuus/)

Parhaita on aamut kun saa sen aamupalan ja kahvin juoda rauhassa ilman kiirettä. Aamuvuoropäivinä, en aamuisin kotona keitä kahvia vaan juon ekan kahvikupin töissä, mutta vapaalla ollessa tai sitten iltavuoropäivinä kahvi kuuluu olennaisena osana aamuihin. Sanoo nainen joka ei vielä muutama vuosi sitten juonut ollenkaan kahvia kun se oli pahaa.

On muuten hyvää, ei oo turhaan hehkutettu tätä herkkua!
On muuten hyvää, ei oo turhaan hehkutettu tätä herkkua!

Mutta onpa aamupalan syönnistä ihan oikeastikin hyötyä. Tässä muutama esimerkki:

1. Yön ajan ihminen yleensä viettää paastoa, jos ei ole sitä sorttia, että käy kesken unien tankkailemassa jääkapilla. Aamupalalla saadaan se kroppa, samoin kuin se yön ajan lepotilassa, tai ainakin hidastunut aineenvaihdunta polkaistua käyntiin.

2. Painonhallinta helpottuu, kun syö aamiaisen. Napostelu jää vähemmälle kun elimistö saa energiaa jo heti aamusta, jolla ihminen yleensä pärjää lounaaseen saakka.

3. Koetko olevasi jumissa aamusta? Ajatus ei kulje? Aivotkin tarvitsevat energiaa, ja syömällä aamiaisen varmistat aivojesi toiminnan heti aamun ensitunneista lähtien.

4. Ruokailurytmi. Aamupalan syömisellä aloitat päivän aterioinnit. Aamupalan syömisellä käynnistät aineenvaihdunnan jonka seurauksena koet nälkää jo lounaan aikoihin. Tällä tavoin ateriarytmi säännöllistyy, eikä syöminen jää iltaan.

Syökää aamupala, opetelkaa syömään aamupala!

Ps. Muistattehan vielä voimassa olevan kampanjan KLIK!

Housut Tritaniumin mallistoa!
Housut Tritaniumin mallistoa!

Kommentit (10)

 1. mari

  Minäkään en voisi kuvitella eläväni ilman aamupalaa. Salilta tullessa otan autossa palkkarin ja banaanin ja suihkun ja meikkauksen jälkeen saavillinen puuroa ja raejuustoa ja yhdeksältä jo eka välipala. Minulla on yksi työkaveri joka ei syö eikä juo koko päivänä mitään, whaaat kuolisin jo nälkään ja kiukkuun ennen puoltapäivää.
  http://susirajanfitnessmimmi.blogspot.fi
  -mari-

 2. Noora

  Hahahah, kiukkuun kuoleminen olisikin kauhea tapa kuolla. Mutta totta, tiedän itsekin monia, jotka laihduttaa syömättömyydellä. Nämä harvemmin kuitenkaan laihtuu kun ne päivän kalorit ahmitaan sitten illallaa televisiota katsellen.

  Säännöllinen ateriarytmi on kaiken a ja o. 🙂

 3. Katja Timonen

  Aamupuurosta on tullut myös oma lemppari. Ennen kun aloin kiinnittämään ruokavalioon huomiota aamupala koostui ruisleivästä ja armoton nälkä oli jo parin tunnin päästä. Onhan se toki välillä tökkinyt,mutta nyt meillä on taas hyvä suhde.

 4. Katja Timonen

  Itekin muuten ihastuin tuohon mansikka-banaanikeittoon eli kyllä oli kaiken sen hehkutuksen arvoinen. On muuten jännä mitä tulee treenaamiseen ja varsinkin siihen ruokavalioon,että se monesti tuntuu olevan ulkopuolisille vaikeampaa kuin itselle. Moni ajattelee,että se elämä ois vähemmän nautittavaa jos en vedä pullaa tai niitä karkkiövereitä. Poikakin totes,että onko sulla äiti silti kivaa. 😀 miten paljon sitä oiskaan saanut jo aikaan jos ruokavalio ois ollut kohdallaan.

  • Noora

   Me ollaan oltu kyl aamupalan kanssa ku paita ja peppu siitä lähtien kun pääsin hommasta jyvälle sen kanssa! 😉 Ja koko ajan tulee vaan keksittyä kaikkee kivaa ja jännää ja uutta aamupalaksi niin eiku into vaan kasvaa (ja nälkä) syödessä 🙂

   Ja totta, muille tuntuu olevan dietit ja suunnitellut ruokavaliot isompi ongelma kuin itselle, ellei jollei ISOIN ongelma. Omasta vapaasta tahdostanihan mä syön puhtaasti, ihan kuin ne jotkut muut syö omasta vapaasta tahdostaan mitä syövätkään 🙂 Ei pitäis tehdä muiden valinnoista ongelmaa itselleen.

 5. Mikko

  Moi ! Itsellä sama juttu, oikein odotan aamu- ja iltapaloja kun saa suuren lautasellisen kaurapuuroa, jossa mansikoita & raejuustoa 🙂 Aamulenkkiinkin tulee mukavasti boostia kun kohta tajuaa olevansa puuron äärellä.

  • Noora

   Kummasti se motivoi aamulenkkiäkin se kaurapuurolautanen 😀 Ai ai, äkkiä nukkumaan niin pääsöö taas syömään! 😉

 6. Larppa

  Jooo mullaki tullee oksetushuono-olo jos on tosi kova nälkä 😀 joskus, jos joutuu monta tuntia olemaan nälkäisenä, mennee selkäki kipiäksi, mitä hittoa 😀

  • Noora

   Meneeks alaselkä kipeeks? Se vois viitata nestehukkaan. Muistathan juoda riittävästi nestettä?

 7. Tea

  Mun aamupala on joskus muinoin ollut tupakka & kahvi! 😮 hyi helvetti..ja tosiaan sit lounaalla oli jo niin kova nälkä et söi semmoset setit et olin nukuksissa koko iltapäivän ja sit kotona taas kunnon satsit ruokaa & loppuilta herkkuja, jännä juttu ettei sit jaksanut koskaan tehdä mitään ja olin ylipainoinen 😀

  Aikaisemmin ei ollut muka aikaa syödä.. Nykyään aamupala on hyvinkin odetettu ja haluan nauttia sen rauhassa kahvin kanssa 🙂 Noihin kaurahiutalejuttuihin sopii hyvin myös kaneli & steviatipat! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.