Luonnollisesti paras
Luonnollisesti paras

Ulkonäköpaineet, mitä ne on?

Kuvaaja: Vuokko Salo

Ulkonäköpaineiden vaikutusta ja läsnäoloa etenkin nuorten naisten keskuudessa ei voi kieltää. Uskon, että paineet näkyvät katukuvasssa, sosiaalisessa mediassa ja vaikuttavat monen tapaan käyttäytyä. Kiinnitän monesti huomiota etenkin nuorten mimmien pukeutumiseen, joka on todella usein kaavamaista ja toisiaan jäljittelevää. Ei siinä mitään väärää ole, mutta miksei esimerkiksi pukeutumisella toisi esiin persoonallisuutta sen sijaan, että pyrkii näyttämään toistensa kopioilta uskaltamatta olla oma itsensä? Mun huomion kiinnittää erilaisuus ja uskallus tuoda esille omaa persoonaa kaavamaisuuden sijaan, ehdottomasti!

Ulkonäköpaineet jatkuvat läpi elämän

Ulkonäköpaineet eivät ole vain murrosiän kriiseilyä, vaan moni kohtaa paineita vielä aikuisiällä. Minä mukaan lukien. Huomaan esimerkiksi kuukautiskerron eri vaiheissa hormonitasojen vaihdellessa suhtautuvani ulkonäkööni erilailla kuin ns. ”hyvänä päivänä”. Ja se on ihan ok, kun asian tiedostaa. Meillä kaikilla on päiviä kun ei tekisi mieli poistua neljän seinän sisältä, koska kyseenalaistaa ulkonäköä ja omaa riittävyyttään.

Edellä oleva on Iinan kirjoittamaa ja sata prosenttisesti täyttä asiaa. Ulkonäköpaineet eivät vähene vanhentuessa maailmassa, jossa pitäisi näyttää nuorelta (vai pitääkö?) Ryppyjen silmien ympärillä, aluksi vain nauraessa. Otsalle ja silmänurkkiin ilmestyy kelkanjälkiä, jotka ensimmäisenä huomaa ulkona otetuissa selfiessä. Ryppyjen takia sitä huomaa kiinnittävänsä enemmän huomiota kuvauspaikan valaistukseen tai turvautuvansa aurinkolasitaktiikkaan, jotta rypyt peittyisivät. Aikuisella naisella on ollut vuosikymmeniä aikaa tutustua itseensä ja jos itsetunto on terve, maailma ei kaadu ryppyihin, pariin vatsamakkaraan tai kumisaapasteluun. Silti muuttuva ulkonäkö ja elämän kaaren herättävät eksistentiaalista huolta vanhenemisesta. Ihmiset, jotka hakeutuvat ulkonäkösyistä kauneusleikkauksiin, tuntuvat luulevan, että kuolemaa voi höynäyttää näyttämällä nuorelta.

Näin keski-iässä törmään jatkuvasti omassa ystäväpiirissäni siihen tosiasiaan, että ulkonäköpaineet eivät ole vain nuoriin naisiin tai ylipäätään naisiin kohdistuva ilmiö. Myös miehet treenaavat, laihduttavat ja stailaavat itseään. On tutkittu, että ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet 70-luvulta lähtien myös miesten keskuudessa. Sosiaalisen median ja yksityiselämän rajanvedon muutosvauhti on ollut nopea. Liika ulkokuoren tarkkailu voi johtaa pakonomaiseen kuntoiluun, syömiseen ja ulkonäön muokkaamiseen. Omassa hyvinvointilääkärin työssäni näen päivittäin treenaamisen överiksi vetäneitä ja syömishäiriöisiä tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä. Ulkonäköpaineet sairastuttavat hirvittävän helposti- yksi liian kovaksi vedetty kuntokuuri tai dieetti voi johtaa vuosien sairauskierteeseen. Surullisinta tässä on se, että useimmiten lopputuloksena on riutuneempi keho ja raunioituneempi mieli- ja lisääntynyt tyytymättömyys. Ulkonäköpaineet pahenevat paineita ruokkimalla. Piiskuroinnilla on nopea laajakaista aivoihimme ja ajatteluumme. Mieli omaksuu negatiivisen vireystilan ja epäonnistumisia ruokkivan, jos aamu alkaa manailulla peilin edessä ja päättyy inhottaviin itsesyytöksiin tekemättömistä töistä, juoksemattomista lenkeistä ja syödyistä herkuista.

Ulkonäköpaineet ja sosiaalinen media: Opittu narratiivi vai kaiken pahan alku?

Oman ripauksen ulkonäkösoppaan tuo tietenkin paljon puhuttu sosiaalinen media ja sen luomat odotukset. Kuvien parantelu on arkipäivää, mikä luo täysin abstraktin käsityksen kauneudelle. Yleinen käsitys kauneudesta tuntuu painottuvan vahvasti täydellisen kropan tavoitteluun ja huoliteltuihin kasvoihin, jossa on harvoin ripaustakaan aitoutta jäljellä viiden eri filtterin jälkeen. Eli me kaikki olemme tavoittelemassa jotain, mitä ei ole oikeasti edes olemassa?

We get so worried about being pretty. So lets be pretty kind, pretty funny, pretty smart, and pretty strong.

Sosiaalista mediaa on myös hirveän helppo syyttää paineiden luomisesta. Tietokone tai puhelin ei hahmota kauneuden narratiivia, perusolettamusta siitä mikä on kaunista tai ei ole kaunista, vaan me ihmiset luomme nämä olettamukset. Stereotyyppinen ajattelu typistää mahdollisuuden nähdä ainutlaatuisuutta ja erilaisuutta, joka on mielestämme on luonnollista ja aitoa kauneutta. Kehopositiivuus on ilmiönä upealla tavalla jakanut itsensä ja toisten hyväksynnän ilosanomaa. Tästä esimerkkinä voisi mainita persoonalliset (ja siksi kiinnostavat!) huippumallit Winnie Harlow, Madeleine Stuart ja Ashley Graham.

Unohda ulkonäköpaineet — kohtaa ihminen

Kauniiksi kutsuminen tekee toki hyvän mielen, mutta onko teitä ikinä kutsuttu älykkäiksi tai fiksuiksi? Se vasta hyvältä tuntuukin. Tai kenties lahjakkaaksi, positiiviseksi, ystävälliseksi, ahkeraksi tai hyväksi ystäväksi? Siinä piilee tän koko homman juju ja ydin, panostaa luonteeseen ulkokuoren sijaan. Koemme sen paljon ulkonäköä tärkeämmäksi — ulkonäkö on vain keino tuoda esiin persoonallisuutta ja niitä piirteitä, joita pinnan alla piilee.

Ensi kerralla kun tuttu, ystävä tai kenties ventovieras antaa syytä kehumiselle niin sano se. Suomalaisilla on meidän mielestä paha tapa jättää asioita sanomatta (hyviä ja huonoja) ja kehuja tulisi viljellä enemmän. Se tekee niin paljon! On ihan mahtavaa nähdä esimerkiksi tuntemattoman reaktio kun heittää ilmoille kehuu mageista housista tai hiustyylistä. Se antaa vähintään yhtä paljon itselle hyvää mieltä kuin saajalle! Australia on mallimaa siinä, miten helppoa ihmisiä on lähestyä ja sanoa muutama mukava itsetuntoa boostaava sana muille ihmisille. Harhauduimme ehkä aavistuksen verran aiheesta, mutta itsetunnolla ja ulkonäköpaineilla on paljonkin yhteistä. Tutkitusti vahva itsetunto enteilee vankkaa luottoa omaan riittävyyteen, ja pienentää ulkonäköpaineita.

Me olemme 110 prosenttisesti ”girls supporting girls” idean kannattaja ja meidän mielestä on ihan mahtavaa, että me tytöt ja naiset näemme toisemme tukijoina ja kannustajina jatkuvan kilpailun sijaan. Toisten tukeminen ja boostaaminen, itseään unohtamatta, tekee tästä yhteisöstä vähemmän lyttäävän ja kannustaa olemaan oma itsensä. Sitä me tarvitaan kaikki, tänäänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *