Kaupunkilomalla New Yorkissa

Aivan alkuun haluan sanoa, että New York on kaupunki jossa on tekemistä yllin kyllin. Esimerkiksi viikon aikana on mahdollista nähdä New Yorkista vain murto-osa ja siksi NYC vaatii armotonta priorisointia sen suhteen, mitä haluaa nähdä.

Kehotankin olemaan ahnehtimatta liikaa ja nauttimaan kaupungin fiiliksestä hengailemalla ilman kiirettä minnekään! Ennen reissua kannattaa jo koostaa ajatuksia siitä mitä haluaa saada matkalta ja kohteesta irti.

Jos matkustaa yhdessä perheen tai ystävän kanssa, kannattaa tehdä bucket lista ja miettiä aikatauluja jo etukäteen. Bucket list on myös siitä hyvä, ettei jälkeenpäin pitäisi tulla sanomista siitä, mitä olisi halunnut nähdä mutta muiden halut menivät edelle.

Itse olen käynyt New Yorkissa useita kertoja, sillä vanhempani asuivat aikanaan naapuriosavaltiossa jossa tuli piipahdettua muutaman kerran. Jossain albumissa taitaa olla kuvakin, kun olen WTC-tornin huipulla, kun rakennus oli vielä pystyssä.

Suomesta tultaessa aikaero antaa siinä mielessä edun, että aamuisin jetlag-päissään herää aikaisin ja pääsee liikenteeseen ruuhkan ja jonojen alta pois. Ellei nähtävyyksiä ole menossa katsomaan pahimpina turistirysäaikoina tuhansia muitakin eurooppalaisia…

Kaupunkilomalla murrosikäisen kanssa — haastetta potenssiin sata?

Ennen matkaa muutama kaveri suositteli New York Pass-lipun, jolla pääsee noin kymmenkuntaan parhaista maksullisista nähtävyyksistä sujuvasti ilman jonoja ohituskaistaa ja säästää rutkasti aikaa. Tällä kertaa en kuitenkaan ostanut passia. Tämä siitä syystä, etten halunnut riskeerata passin tai etukäteen ostettujen lippujen haaskausta jos tuulella käyvän teinin mieli muuttuisi. Aiempien reissukokemusten perusteella tämä oli tälläkin kertaa hyvä päätös. Nimittäin nuoren mieli on kuin Suomen kesä: ikinä ei tiedä koska seuraavaksi myrskyää.

Vaikka nuoren kanssa kahden kesken matkustaminen sujui pääosin mainioissa tunnelmissa, pari kertaa tuli ryppyjä rakkauteen. Omaa tuskanhikeä ei yhtään helpottanut, että olin unohtanut hormonikorvaushoidon kotiin ja viimeisenä päivänä kaupunkiin (ja otsalleni) pyyhkäisi kuuma helleaalto.

Lähtökohtaisesti kannattaa tsekata hyvissä ajoin (3-6kk) ennen matkaa, kannattaako tai tarvitseeko varata liput ajoissa, kuten Vapaudenpatsaalle (jos haluaa päästä patsaaseen) tai Broadway-musikaaleihin. School of Rock, jonka me kävimme katsomassa tällä reissulla, oli huippu! 11-vuotias matkaseuralainen ymmärsi kouluenkulla hyvin koko esityksen.

Kaupunkilomalla shoppailu on must

Shoppailtua tuli jonkin verran, Forever 21 (Times Square) ja Abercrombie oli tietenkin käytävä katsastamassa. Nuorimmalle tyttärelleni vinkkasin ns ryppytestin. Ostopäätöstä miettiessä kannattaa testata, meneekö vaate kevyesti puristamalla aivan ryppyyn, kuten moni halpisvaate käytössä heti menee. On säästänyt itseäni hyvin monelta hutiostokselta. Kauppojen ja katujen melussa mieleeni eksyi ajatus, että kuinkahan paljon newyorkilaisilla esiintyy kuulovaurioita- varmasti paljon!

Oma lempparisuosikkikauppa on tavaratalo Bloomingdales, joka sijaitsee Lexington Avenuen ja 59th kadun kulmassa keskuspuiston nurkilla. Bloomingdalesta saattaa tehdä huippulöytöjä, kuten nytkin. Etenkin iltamekko- ja smart casual-tyylistä vaatetta on tarjolla valtava valikoima ja suht edulliseen hintaan. Lisäksi löysin tällä kertaa perheen tytöille kauden mallistosta Leviksen farkkuja, jotka olivat -30% alennuksessa. Niitä sitten kiikutin sovitettavaksi ja vaihdettavaksi, koska matkaseuralainen halusi sillä kertaa jäädä hotelliin huilailemaan ja toiselle nuorelle mallailtiin etäyhteydessä Suomeen.

Treeniä kaupunkilomalla

Meillä tuli askelmittarin mukaan 20km ja rapiat kävelyä päivässä, vaikka suhailimme myös metrolla vähän väliä. Ei ihme että jalat tuntuvat raskailta kun on lähtenyt aamusta liikkeelle! Kaupunkilomat ovat kyllä siitä huippuja, että liikuttua tulee huomaamattaan eikä erillistä treeniä edes jaksa tehdä sen jälkeen, kun on kävellyt maratonin kahdessa päivässä.

Alle olen koonnut omat vinkkini NYCin reissuun. Osa listalla olevista paikoista on saatu kavereilta vinkkinä, nimittäin ennen reissua kyselin vinkkejä facebookissa ja sainkin melkoisen listan kaikenlaisia kivoja ehdotuksia. Laitetaan siis hyvä kiertämään! Toivottavasti näistä on iloa muillekin reissun suunnitteluun.

New York- vinkkini:

Urheilutapahtumat:

Jotain penkkiurheilua riippuen siitä mitä menee eli amerikkalainen jalkapallo/koris/baseball/lätkä. Jos pääsarjat tauolla, niin kannattaa tsekata myös yliopistosarjat.

Hienoja lajeja, halvat liput ja huikeet hodarit. Jenkkimeno 100%. Urheilutapahtumille annan lämpimät suositukseni jo tunnelman ja elämyksen puolesta, vaikka lajista ei mitään ymmärtäisikään.

Ulkoilupaikkoja, joita ei voi missata:

Kävely, pyöräily tai sightseeing-bussi kaupungin Manhattanin keskustassa ihmisten ja pilvenpiirtäjien keskellä. Kaupunki on niin elossa – sen syke tarttuu! Uskomaton kokemus, joka tuntuu joka solussa.

Vapaudenpatsaalle ei minun mielestä tarvitse mennä sinne saarelle, sen näkee kauempaakin, esim. risteilyltä tai Manhattanin eteläkärjestä tai kirkkaalla ilmalla Downtownin näköalapaikoista.

Central Park: kävelyä, chillailua ja fiilistelyä ajan kanssa tai sitten aamulenkit jos tykkää juosta. Me kävimme hevoskärryajelulla joka olisi kyllä heppahöperöille äidille ja tyttärelle kiva kokemus!

 • High Line
 • Brooklyn Bridge
 • Times Square
 • Soho
 • Little Italy
 • Chinatown
 • Harlem, nämä kolme viimeisintä suosittelen suosittelen ajoittamaan ruoka-aikaan.

Kulttuuri ja historia:

 • Ground Zero: ihan must, myös niille jotka eivät olleet syntyneet vielä 9/11
 • Memorial-museota One Worldin (ja sortuneiden kaksoistornien muistomerkin lähistöllä) moni on kehunut, mutta itse en ole siellä käynyt. Saattaa olla minunkin seuraavalla NYC-reissulla listalla.
 • MoMa, Museum of Modern Art
 • Intrepid Sea, Air & Space Museum eli lentotukialus Manhattanilla

Musikaalit: Alennuslippuja usein saatavilla, huom ei tarvitse olla Broadwaylla että pääsee tunnelmaan.

Lion King & Phantom Opera on aivan upeita ja the of the Book of Mormon ovat molemmat kehuttuja. Jälkimmäinen on South Parkin tekijöiltä mormoni/uskonto-satiiri jonka on sanottu olevan aivan fantastisen hauska ja musiikki mukaansatempaavaa. Itse en ole nähnyt (vielä!)

Näköalapaikat:

 • Empire State Building
 • Rockefeller
 • One World on näistä ykkössuosikkini. Päivänä, jolloin olimme aikeissa mennä pilvenpiirtäjään, näkyvyys oli sumun takia olematon. Kävimme kuitenkin ostamassa liput kahden päivän päähän, jolloin säätiedotus oli luvannut kirkasta (tosin sillä riskillä että muutoksia voi aina tulla). Sumupäivänä lipunmyynnissä ei ollut jonoja ja säästyimme näin jonottamiselta kokonaan, koska liput myydään kellonajalle, jolloin pääsee suoraan sisään.

Muuta:

Rakastan perinteisiä jenkkidiner-ravintoloita, joissa on 50-luvun tunnelma ja listalla on jenkkityyliin pannukakkuja. Joku aamu kannattaa käydä Ellen’s Stardust Dineriin pannukakuille. Tarjoilijat ovat Broadwaylle haluavia laulajia/näyttelijöitä ja laulavat tarjoillessaan. Miljöö on vähän ei niin luksus, mutta laulajat upeita!

Toinen lemppari aamiaispaikka sijaitsee 40th kadun ja Lexington Avenuen kulmassa ja on nimeltään Bloom’s Delicatessen. Ihana ja autenttinen tunnelma, jossa on ollut sama omistaja jo 28 vuotta!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *