Ärsyttävä älypuhelin & kaivataan puhelinsuosituksia

Moi!

Löytyykö sieltä ruudun takaa joku kaltaiseni, jonka mielestä älypuhelin on välillä vähän ärsyttävä? Minulla on ainakin silloin tällöin niitä hetkiä, että haluaisin nakata kännykän jorpakkoon ja hankkia tilalle vanhan kunnon lankapuhelimen. Kaipaan sitä vapautta, jolloin puhelin ei kulkenut koko ajan mukana. Kaipaan myös sitä, että ihmiset ovat kohtaamisissa läsnä, eivätkä vilkuile koko ajan käteen kiinni kasvanutta puhelintaan.  Kaipaatko sinä?

Puhelin täynnä sovelluksia

En pidä siitä, että monet toiminnot vaativat nykyisin älypuhelinta. Latasin juuri puhelimeeni pankin ID-sovelluksen, sillä syyskuussa en pääse pankkiini enää läppäriltä turvalukukortin kera. En pidä ajatuksesta, että pankkiasiat täytyy hoitaa puhelimella, sillä puhelimella tulee usein näpyteltyä vahingossa vääriä numeroita ja kirjaimia. Myös moni muu asia hoituu nykyisin puhelinsovelluksen kautta. Omassa puhelimessani on mm. liuta eri kauppojen kanta-asiakaskorttisovelluksia, televisiokanavien sovelluksia, kauppaostossovellus, äänikirjasovellus, musiikkisovellus, jne. Sovellukset ovat toki käteviä silloin, kun toimivat. Hermot ovat siis muutamaan otteeseen menneet. 😉 Mutta entä jos ei halua omistaa älypuhelinta? Onko auttamatta ”out”? Omassa puhelimessani on lisäksi satoja kuvia, kalenteri, sähköposti, erilaisia some-kanavia, kuten FB, IG, Whatsapp, jne. Olen miettinyt, miten pulassa olenkaan, jos puhelin menee hukkaan. Siinä menevät samalla kaikki kalenterimerkinnät, kuvat, jne. Olenkin ruvennut pohtimaan, mihin kaikkeen oikeastaan haluan puhelinta käyttää. Tarvitsenko kaikkia näitä sovelluksia?

Jatkuva tavoitettavuus kuormittaa

En pidä siitä, että mukana kulkevan puhelimen välityksellä olen tavoitettavissa lähes koko ajan. Pidän puhelinta vapaa-ajalla lähestulkoon aina äänettömällä, mutta voisinko jättää puhelimen useammin kokonaan kotiin? Pärjäsinhän ennenkin ilman koko ajan laukussa kulkevaa puhelinta. En halua kulkea nenä kiinni ruudussa, enkä vastailla viesteihin, kun olen muiden seurassa. Ärsyynnyn siitä, että ihmiset selaavat puhelimiaan sosiaalisissa tilanteissa, eivätkä ole kunnolla läsnä. Enkä voi sanoa, ettenkö olisi itsekin näin tehnyt. Lupaan parantaa tapani.

Työt seuraavat puhelimen mukana kotiin

En pidä siitä, että työ seuraa älypuhelimen myötä voimakkaasti myös vapaa-ajalle. Useilla työpaikoilla lähestulkoon vaaditaan johonkin whatsapp-ryhmään kuulumista. Itse olen muutaman viimeisen vuoden ajan omistanut ainoastaan työsuhdepuhelimen. Luovuin omasta puhelimestani ajatellen, että elämä helpottuu, kun on kahden mukana kannettavan puhelimen sijasta vain yksi. Olin väärässä. Koen todella kuormittavaksi sen, että puhelimeen pompsahtaa työasioita lähes mihin vuorokauden aikaan vain. Ei ole kiva aloittaa aamua tai lopettaa päivää siihen, että puhelimessa vilkkuu jokin työviesti. Vaikka sitä ei lukisikaan, jää se silti pyörimään mielessä. Onkohan jokin hätänä, kun viesti on tullut klo 23? Pitäisikö se kuitenkin lukea?

Somen kautta on kiva pitää yhteyttä

En kiellä, etteikö nykyisillä älypuhelimilla olisi myös hyviä puolia. On kiva seurata somessa maailman toisella laidalla asuvien kaverien elämää. Ja onhan se helppoa, kun kalenteri, kauppaostokset, kamera, jne. kulkevat yhdessä pienessä laitteessa. Ja toki jokainen sanelee itse sen, miten ja milloin älypuhelinta käyttää. En ole siis vielä luopumassa älypuhelimesta, mutta sen käyttöä voisin vähentää. Olen miettinyt mm. vanhan ajan herätyskellon hankintaa, jolloin puhelinta ei tarvitsisi vilkuilla ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla. Onko sinulla jotkin ”säännöt” oman älypuhelimesi käyttöön?

Kaivataan puhelinsuosituksia

Olen jo pitkään harkinnut oman puhelimen hankkimista työpuhelimen rinnalle, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi. Nyt kun jään opintovapaalle, päätin, että hankin oman puhelimen, vaikkakin olisin saanut edelleen pitää työsuhdepuhelimen.

Käytän puhelinta lähinnä kuvaamiseen (videot ja kuvat), ja niiden jakamiseen somessa. En ole koskaan ollut kova lörpöttelemään puhelimessa, enkä harrasta pelien pelaamista puhelimella, tms.

Kaksi viimeisintä puhelintani ovat olleet Samsungeja, ja olen tykännyt niiden käyttöjärjestelmästä. Nykyinen puhelimeni on Samsung Galaxy A8 (2018), ja se on muuten toimiva ja hyvä, mutta en ole tyytyväinen sen kameran laatuun.

Uudelle puhelimelle minulla onkin kaksi kriteeriä:

 • Siinä pitää olla hyvä kamera.
 • Se ei saa olla superkallis.

Kaipaisinkin vinkkejä puhelimista, joissa on hyvä kamera! Heitä kommenttia alle!

Olisi myös kiva kuulla, millaisia ajatuksia älypuhelimet herättävät sinussa? Mihin kaikkeen käytät puhelinta?

Tykkään seurata kaukana (ja lähellä) asuvien kavereiden ja sukulaisten elämää somessa. On ihanaa esimerkiksi nähdä, mitä lukioaikaiselle vaihto-oppilasperheelleni kuuluu. Vastavuoroisesti haluan jakaa myös palasia omasta elämästäni. Tämäkin kuva on puhelimella otettu selfie someen. 🙂

Terkuin, Kirsi

Kommentit (6)
 1. Huawei nova 3 on ollut oikein passeli. Hyvä ja tarkka kamera👍🏻

  1. kirsinkuntopiiri
   27.8.2019, 07:53

   Kiitti vinkistä! 😊

 2. Täällä yksi joka ei omista älypuhelinta. Ei ole ollut edes alkeellista versiota. Kyllä se välillä kysymyksiä herättää että onko ihan vapaaehtoinen valinta. On se, juurikin mainitsemistasi syistä. Kuulun ikäpolveen joka on nähnyt ajan ilman kännyköitä, sekä saanut nähdä kuinka kännykkä yleistyi, kun värinäytöttömät Nokialaiset piippasivat lähes joka teinin repussa (myös minun). Käyttötottumukset rajoittuvat nykyisin tekstiviesteihin ja soittamiseen. Ottaisin kotipuhelimen takaisin mikäli se ei olisi niin kallista. Nykyajassa en pidä siitä, että se luuri on käden jatkeena koko ajan. Siihen paetaan odottamista, vaivaantuneita hetkiä, tylsyyttä jne. Lisäksi se heikentää kirjoitustaitoa ja vuorovaikutustaitoja. On varmasti hyviäkin puolia mutta niistä en tiedä kuin teoriassa. Enkä valitettavasti osaa suositella hyvää mallia, tietoni rajoittuvat vuoteen 2006 asti 😀

  1. kirsinkuntopiiri
   27.8.2019, 07:58

   Oi, ihan mahtavaa Jenni! 😊 Ja lisää hyviä pointteja, jotka pistivät yhä vain enemmän miettiä omaa puhelimen käyttöä. Kuten kirjoitit, on puhelimeen helppo tarttua juuri esim. silloin, kun on tylsää. Kun voisi samalla vain olla ja nauttia. Katsella luontoa. Tai ihan mitä vain. Kiitos kommentista. 😊❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *