Karkkipäivä
Karkkipäivä

Yllätys Meksikosta a.k.a minne reili vie

Interrail-reittisuunnitelmani alkaa olla valmis.

Tapahtui yksi odottamaton ja mitä mieluisin yllätys, joka muutti matkan alkupäivien suunnitelmat. Muistatteko, kuinka potkin itseäni Floridassa  missattuani mahdollisuuden tavata yhden rakkaimmista ja pitkäaikaisimmista (kirje)ystävistäni, meksikolaisen Lilianan?

Minulle jäi tuosta ihan kamala morkkis – mutta nyt meillä onkin täysin puun takaa tullut tilaisuus tavata Amsterdamissa!

Tässä kuukausi takaperin Liliana ilmoitti saapuvansa toukokuussa Amsterdamiin ex tempore -matkalle (hän on töissä matkailualalla ja saa silloin tällöin tällaisia tilaisuuksia), ja matkan viimeiset päivät ovat juuri minun reilini kaksi ensimmäistä päivää. Tämän kuullessani muutin välittömästi suunnitelmani aloittaa reissu Belgian Bruggesta, ja kiidän suorinta reittiä (joka sekin vie yli vuorokauden) Tukholmasta Amsterdamiin.

Liliana_2015

Liliana! Liliana!! Olemme tunteneet vuodesta 1997 ja nyt tapaamme viimein…!! Niin huippua, reili ei voisi paremmin alkaa! <3

Ja kyllä minä vielä joku päivä pääsen sinne Meksikoonkin…! ;)

Tuleva kolmen viikon matkareittini näyttää tältä:

Reilireitti_toukokesa2015

Lukijoiden vinkeistä nappasin tunnelmallisen Bruggen Belgiassa ja Alsacen ”viinipääkaupungin” Colmarin Ranskassa.

Nuo muut rinkulat kartalla ovat suunnitteluvaiheen merkintöjä.

Lähden tulevana sunnuntaina Tukholmasta aamujunalla ja saavun illalla Hampuriin. Jatkan matkaa varhain seuraavana aamuna Amsterdamiin, jossa ehdin tavata Lilianaa puolikkaan päivän verran. ’Dam on lopulta sen verran kaukana Tukholmasta ettei sinne ihan nopeasti kiskoilla heilahdakaan.

Liliana lentää seuraavana aamuna takaisin Meksikoon, minä jatkan Bruggeen.

Koska halusin ehdottomasti varata Pariisille viikon (no, se kutistui lopulta kuuteen päivään), minun piti päättää, mitä tehdä Bruggen ja Colmarin suhteen. Häät Ljubljanassa ovat 30. toukokuuta, ja haluan olla siellä edellisenä iltana. 19. päivän ja 29. päivän väliin ei jääkään niin paljon aikaa ”rellestää” kuin olin ajatellut, ja kun siitä omistaa 6 päivää Pariisille, ei muille kohteille jää kuin 4 päivää. Päädyin lopulta jakamaan päivät Colmarin hyväksi; viivyn Bruggessa yhden yön ja Colmarissa kolme.

Ljubljanassa viivyn yhteensä kolme yötä, ja sieltä jatkan yöjunalla Münchenin kautta Berliiniin. Nyt on enää auki mitä teen viimeisten päivien suhteen – uskallanko jättää paluun Tukholmaan reilipassin viimeiseen voimassaolopäivään, vai pysähdynkö vielä vaikkapa Hampurissa tai Köpiksessä toiseksi viimeisenä päivänä. Köpis-stoppi jättäisi enemmän pelivaraa, sieltä on tiheät yhteydet Tukholmaan. Jos jätän paluun Berliinistä viimeiseen päivään, yksikin junan missaus tai reilu myöhästyminen sabotoisi pääsyni Tukholmaan passin voimassaoloaikana.

Jään pohtimaan.

Reili_aikataulut

Junayhteyksiä tutkiessani havaitsin, että yli 90% reittini junista sisältää pakollisen paikkavarauksen tai lisämaksun reilipassilla matkustavalle. :( Tämä on sangen tylsää ja vesittää reilauksen luonteeseen kuuluvaa spontaaniutta. Junissa on tietyt kiintiöt reilipassilaiselle, ja kun tämä kiintiö on täynnä, niin sitten saa kaivaa kuvetta ja maksaa normilipun jos mielii juuri siihen junaan. Tämän vuoksi suositellaan etukäteisvarauksia, mutta se tosiaan syö reissun spontaaniutta. Kyllä on systeemit muuttuneet siitä kun viimeksi reilasin, 15 vuotta sitten vain harvaan junaan tarvitsi maksaa lisämaksu.

Minulla on reitilläni muutama junayhteys joihin minun on ihan pakko saada paikka, kuten Tukholma-Hampuri (muuten missaan Lilianan) ja Colmar-Ljubljana (muuten missaan häät…!). Colmar-Ljubljana -yhteys etenkin on tosi kinkkinen, ja junaa saa vaihtaa kolmesti. Yksi vaihtoaika Stuttgartissa Villachissa on vain 10 minuuttia. Veikkaan että Stuttgart on aika iso asema, ja oikean laiturin löytämiseen voi helposti mennä se 10 minuuttia… Ja entäs jos edellinen juna on myöhässä…? Vähän jänskättää nämä yhteydet. Olisi kyllä ihan helkkarin noloa jos en ehtisi häihin…!

Reilipassi

VR:n kansainvälisen lippuluukun mentyä kiinni nenäni edessä Helsingissä viime viikolla, olen nyt joutunut hoitamaan paikkavarauksia puhelimitse. VR:n ainoa kv-piste sijaitsee Helsingissä.

Eipä näy olevan yksinkertaista VR:n henkilökunnallekaan nuo varaukset…. Kaksi pitkää puhelua on jo käyty, ja varaukset ovat edelleen kesken…! Varaussysteemi on niin aikaavievä että virkailija ei halunnut tehdä varauksia puhelun aikana (säästääkseen mun rahaa, ystävällistä tietenkin), ja sanoi soittavansa takaisin 30 minuutin kuluttua. Hän soitti vasta puolentoista tunnin kuluttua, eikä toinen varauksista ollut vieläkään valmis (!!). Minulla oli kiire tapaamiseen joten sovimme, että projekti jatkuu huomenna ja virkailija soittaa minulle aamulla… Johan on säätämistä parin paikkalipun kanssa…..

No, ensi viikolla tähän aikaan olen…. Lilianan kanssa ’Damissa! Wu-huu! ^_^

Kommentit (27)

 1. Tiina

  Ihailtavaa rohkeutta lähteä yksin reppureissaamaan :)

  • Sanni

   Mulla alkaa jo olla hyvä rutiini ^_^

 2. Kriksu

  Jos kaipaat hyvää yöpymispaikkaa Damista niin suosittelen Pepan taidegallerian yläkerrassa sijaitsevia huoneita. Isommasta huoneesta on näkymä kanavalle ja pienemmästä sisäpihalle. Yövyin siellä pari vuotta sitten ja paikka on ihastuttava, keskeisellä sijainnilla ja itse paikkaa pitävä Pepa suunattoman sydämellinen tyyppi. Tsekkaa täältä: http://www.artxs.nl/bedandbreakfast/.

  • Sanni

   Ooo, onpa ihanan näköinen paikka! Ei vain sovi hintansa puolesta budjettiini. Yllätyin muuten, miten kallis Amsterdamin majoitus on, Airbnb-hinnatkin korkeammat kuin halvimmat kuin hotellit. Couchsurfing-paikkaa en onnistunut saamaan. :( Piti sitten buukata halvin murjuhotelli, mutta sijainti ainakin on kohdallaan, ihan rautatieaseman vieressä.

 3. piu

  olin stuttgartin lieppeillä vaihto-opiskelemassa viime vuonna ja juna-asema tuli hyvin tutuksi. ei ole mitenkään järkyttävän iso lainkaan! kaikki laiturit ovat tavallaan vieretysten eli hyvin lähekkäin. kymppiminsa riittää sinun junanvaihdon puolesta erinomaisesti, toivotaan vain tosiaan ettei juna ole myöhässä! sitäkään ei ole minulle koskaan DB:n kyydissä sattunut. :)

  • Sanni

   Tiedätkö, tajusin juuri että se lyhyt vaihto onkin Villachissa :/ Eka vaihto on Stuttgartissa, ja siellä aikaa on stressittömät 54 minuuttia.

   Villachin asemakin näyttää tosi isolta Railcc:n mukaan..

   • Muruska

    Ei se Villachin asema mikään jättisuuri ole! Jos reippaasti kulkee niin ehtii varmasti :)

    • Sanni

     Okei, kiitos infosta :)

     Minusta kun tuntuu että jo Helsingin rautatieasema on aika suuri, ja jo siihen saa kulumaan aikaa kun etsii lähtevien taulusta oikean junan ja laiturin… ^_^

     Ovatko raiteet Villachissa samassa tasossa tai siis vierekkäin, vai pitääkö osaan kiertää portaiden tai tunnelin kautta?

     • Nimetön

      Vaihdoin pari vuotta sitten Villachissa nopealla aikataululla junaa ja kaikki meni oikein mainiosti. Mitään muistikuvia asemasta minulla ei ole, mutta muistan panikoineeni vaihtoa etukäteen tiukan aikataulun vuoksi, mutta vaihto sujui tosi hyvin.

      • Sanni

       Kiitos :)

       • Nimetön

        Mä matkustin Wienistä Ljubljanaan ja vaihto sattui juurikin Villachiin. Mulla oli tosi tiukka vaihtoaika ja Wienistä tuleva juna vielä myöhässä. Konnari kävi junassa kyselemässä, ketkä ovat Ljubljanaan päin menossa ja auttoivat vielä asemalla seuraavaan junaan, joka siis myöhästynyttä junaa jäi odottelemaan. Eli hyvin pitäisi tuon yhteyden toimia tiukallakin vaihtoajalla. :)

        • Sanni

         *helpottunut* :)

         Tuohan on tosiaan hienoa jos seuraava yhteys jää odottamaan myöhästynyttä junaa.

  • Maier

   Kannattaa silti ottaa DB:n sivuilta selvää mahdollisista aikataulumuutoksista sillä Saksassa on lakkoiltu viime aikoina ihan tuskaisen paljon. Viime viikon veturinkuljettajien lakon luvattiin jäävän toukokuun viimeiseksi, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

   • Sanni

    Voihan… d’oh.

   • Mama

    Mullakin on Saksassa asuneena runsaasti kokemuksia db:n myöhästymisistä ym ym ongelmista. Ja myös muissa Euroopan yhteyksissä matkasuunnitelmat menneet aivan pipariksi vastaavanlaisten vaihtojen takia. Joten en todellakaan suosittelisi tuollaista yhteyttä jos perillepääsy riippuu siitä ja on tärkeä!

 4. Kielo

  Mielettömän upealta kuullostaa reissusi! Toivottavasti otat paaaaljon kuvia Sloveniasta. Olen vastikään havahtunut kyseisen maan kauneuteen ja tahtoisin palavasti päästä käymään paikanpäällä.

  • Sanni

   Itseni tuntien otan sairaan paljon kuvia kaikkialla :D ^_^

 5. Mari

  Ihanaa kuulla, että näet reissun aikana Lilianaakin. Muistan, miten harmissasi olit viime kerralla kun tajusit asian liian myöhään.

  Tiedän, että reissun päällä ei välttämättä tule kauheasti kirjoiteltua, mutta olisi mukavaa kuulla reilikokemuksistasi tarkemmin vaikka jälkeenpäin. Tässä tosin on hieman oma lehmä ojassa, kun ajattelin itse lähteä reilaamaan elokuussa ja olisi mukavaa kuulla muiden kokemuksia junamatkailusta. :) Sattuuko matkallesi monta yöjunaa?

  • Sanni

   Tiedän, että reissun päällä ei välttämättä tule kauheasti kirjoiteltua, mutta olisi mukavaa kuulla reilikokemuksistasi tarkemmin vaikka jälkeenpäin.

   Mä taas luulen, ja toivonkin, että ehdin raportoimaan matkan kulusta samaan tyyliin kuin Kreikan saarihyppelyistäkin :) Olen huomannut, että blogissa matkamuistot säilyvät tarinoineen vielä paljon paremmin kuin pelkissä valokuvissa ^_^ Tavallaan matkaraportit ovat siis kuin matkapäiväkirjani, jota pidän julkisesti :) Olen usein lukenut matkapostauksiani jälkeenpäin iloiten siitä, että olen tallentanut jonkun hetken blogiin – yhtä paljon teitä kuin itseäni varten. :)

   Yöjunista – tällä haavaa näyttää siltä, että menen vain yhden reittipätkän yöjunalla, Ljubljanasta Müncheniin.

 6. j

  Jeeee oon ilonen sun ja Lilianan puolesta!! =))))

  • Sanni

   Kiitos :) Olen itse niin iloissani ettei ole tosikaan ^_^ Miten sattuikin näin, vain pari kuukautta Florida-harmin jälkeen.

 7. minna

  Musta on niin hauskaa seurata tätä reilisuunnitelmaa, itselläni noita on jo kaksi takana… ja vaikka kuinka vannoin taas viimeisenkin jälkeen, ettei enää ikinä, niin jotenkin kummasti taas alkaa houkutella. :)

  Onpa muuten tosi epäkätevää, jos ainoa paikkavarauksia tekevä piste on Helsingissä! Toi on musta muutenkin ihan kummallinen systeemi ja se, että virkailijatkin on pihalla, on hämmentävää.. Ehkä ihmiset ei enää reilaa yhtä paljon kuin ennen. Yhtä kaikki, musta noi lisämaksut on inhottavaa lisäveloitusta ja syö spontaaniutta tosi paljon. (Oon kyllä huomannut, että ei se reilaaminen kauheen spontaania yleensä olekaan, jos ei halua kuluttaa sairaasti rahaa tai vastaavasti nukkua juna-asemalla, kun kaikki on mennyt pieleen eikä mistään järjesty majoitusta :D)

  • Sanni

   Onpa muuten tosi epäkätevää, jos ainoa paikkavarauksia tekevä piste on Helsingissä!

   Sanopa muuta. Ja kun puhelinpalvelukin on noin uskomattoman kankeaa… Miten voi kahden varauksen tekeminen kestää noin kauan…? Puhelun aikana ajattelin, että herranjestas jos olisin ollut aikeissa varata etukäteen kaikki reitin junayhteydet… Siihen olisi varmaan pitänyt varata koko työpäivä. Todella ihmeellistä.

   (Oon kyllä huomannut, että ei se reilaaminen kauheen spontaania yleensä olekaan, jos ei halua kuluttaa sairaasti rahaa tai vastaavasti nukkua juna-asemalla, kun kaikki on mennyt pieleen eikä mistään järjesty majoitusta :D)

   Tämä on totta :) Toisten reissutyyliin sopii nuo ylläriyöt asemillakin, itse en ikinä haluaisi/uskaltaisi viettää yötä millään asemalla, jostain puistoista puhumattakaan. Tietysti matkustankin useimmiten yksin, joten siltäkään pohjalta se ei olisi millään lailla viisasta. Kyllä mä haluan aina kohteeseen tullessa olla varma, että mulla on joku katto pään päällä. :)

 8. Suvi

  Olin reilaamassa viisi vuotta sitten ja sillon oli myös nuo etukäteispaikkavaraukset. Me mentiin muutamaan junaan, missä oli interrail-paikat jo menneet. Konnarin tullessa selitettiin vaan ettei tiedetty ja kun meillä tässä kuitenkin on nämä reililiput. Joka kerta saatiin jatkaa matkaa pelkän paikkalipun hinnalla, eli yleensä n. 10e. Tämä tietenkin vaatii uskallusta ja ikävää tietysti, jos heitetään junasta ulos :D

 9. -M-

  Hei Sanni! Sulla on todella mielenkiintoinen, aito ja hyvähenkinen blogi, kiitos siitä! Mielenkiinnolla luen reissupostauksiasi, kuten myös kaikkea kosmetiikkaan ja kauneuteen liittyvää. Karkkipäivä taitaa itse asiassa olla lempiblogini jo useamman vuoden ajalta. :)

  Matkapostauksista tuli mieleen, että oletko koskaan kokeillut liftaamista? Itse osallistuin viime vuonna ensimmäistä kertaa liftauskisaan ja innostuin kovasti peukkukyydeistä. Naisena tosin en ainakaan ulkomailla välttämättä uskaltaisi tai haluaisi yksin liftata, mutta kaverin kanssa ei ollut mitään ongelmaa. Oli todella huikea ja täysin unohtumaton reissu, eikä rahaa kulunut lähes yhtään. Päästiin viikonlopun aikana kaverin kanssa Puolaan ja takaisin.

  Kisa järkätään taas kesäkuun puolivälissä, ja mukaan ehtii vielä ilmoittautua osoitteessa http://www.hitchball4000.fi. Taidat tosin olla vielä tuolloin 12.-14.6. jossain päin Eurooppaa reissussa muutenkin?

  Erityisesti olen muuten fiilistellyt noita sun Kreikka-postauksiasi. Itse olen vähintäänkin harkitsemassa pienen budjetin kesälomareissua juuri Kreikkaan. Interrail on edelleen myös yksi vaihtoehto, mutta vähän tosiaan ärsyttää tuo, että kuulemma aika moniin juniin saa maksaa lisähintaa. Musta noi reilipassit ei mitenkään hullun halpoja ole muutenkaan, ainakin jos ei mahdu tuohon nuorison hintaluokkaan.

  Hauskaa reissua, toivottavasti kaikki junanvaihdot yms. sujuu hienosti!

  • Sanni

   Hei -M-! :)

   Kiva kuulla että olet viihtynyt lukijana jo pidempään :)

   Liftausta en ole kokeillut kuin pari kertaa ihan nuorena teininä. Yksin en uskaltaisi liftata ulkomailla, hyvä jos Suomessa (paitsi kerran muuten liftasin Kuopiossa kun bussit oli lakossa ^_^). Mun nuorin sisko on liftannut ihan hulluna ympäri Eurooppaa ja mä oon täällä ollut aina ihan sydän syrjälläni… :D

   12.-14.6. olen Suomessa, mutta liftauskisa ei taida olla ihan mun juttu ;) Vaikka kaverikin löytyisi peesiin, niin en taitaisi heti jaksaakaan lähteä taas reissuun kun olen juuri palannut reililtä. Mutta hauska jippo kaiken kaikkiaan, ehkä joku muu innostuu tästä? Kiva kun linkitit :)

   Olen muuten ihan samaa mieltä noista junalippujen lisämaksuista. Sain äsken vihdoin viimein varattua ne pari lippua jotka halusin etukäteen varmistaa, ja niihin meni jo yli 50 euroa. Aika lailla tuohon reilaamiseen saa menemään rahaa reilipassin lisäksi, en tiedä miten kauan jonkun tämän hetken nuoren pitäisi säästää että olisi varaa lähteä… Kun pelkkä passikin on jo 460 euroa. Mulla ei olisi ollut varaa lähteä nuorempanakaan, ellei mulla olisi ollut reitin varrella ilmaismajoitusta kirjekaverien muodossa ;)

   • -M-

    Kiitos vastauksesta! Mäkin olen itse asiassa Suomessa liftannut yhden edes-takaisin matkan yksinkin, mutta muuten vain kaverin kanssa. Eurooppaan en ainakaan vielä tosiaan ole uskaltanut yksin lähteä liftaamaan – enkä oikein halunnutkaan, kun tosiaan mullakin läheiset on jo ajatuksesta aika huolissaan. Toisaalta se nyt tuskin olisi kynnyskysymys, jos oikein palava into ja halu iskisi.

    Reilaamisessa mietityttää just noi majoitukset myös. Halpojen saati ilmaisten majapaikkojen saamiseksi joutuu näkemään kovastikin vaivaa, eikä se taida aina edes onnistua. Yöjunillakaan ei aina pysty matkaamaan ja ilmeisesti makuupaikoistakin voi joutua maksamaan ekstraa. No, reilatessa toisaalta pääsee kuitenkin näkemään maisemia ja fiilistelemään matkantekoa ihan eri tavalla kuin esim. lentäessä. Innolla odotan sun matkapostauksiasi jo!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.