Yllättävä herkkuresepti – kotijuustoa mantelista!

Vegaanit, teillä on salaisuus.

Nuorin siskoni on vegaani, eikä hänkään ollut vihkiytynyt tähän salaisuuteen.

Toisen sisareni seikkaillessa myös parhaillaan vegaaniruoan maailmassa, hän oli törmännyt ruokaan nimeltä pähkinäjuustot. Ei, nyt ei ole kyse pähkinällä maustetusta juustosta. Vaan pähkinästä tehdystä juustosta.

Reseptien joukosta löytyi kuningatar; ”baked almond feta”! Tällä nimellä herkku kulkee netissä – vegaanien vaihtoehto fetalle.

idMantelikotijuusto_IMG_1997

Maku muistuttaa kenties etäisesti fetaa (mantelilta se ei tosiaan ainakaan maistu..!), mutta minusta juusto tuo pikemminkin mieleen perinteisen suomalaisen kotijuuston.

Manteli”juustostakin” voi tehdä raa’an tai paistetun version, niinkuin kotijuustosta. Tässä ruoa’ssa on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja yllättävyydessään minusta jotain samaa kuin tonnikalapullissa – siinä mielessä, että muutamasta supersimppelistä raaka-aineesta valmistuu jotain aivan erilaista kuin missä muodossa on ko. raaka-aineita normaalisti tottunut näkemään ja syömään.

Mantelikotijuusto_IMG_2589

Mantelijuustoon tarvitset kuusi raaka-ainetta:

* Mantelijauhetta

(kuorettomana jauhettua autenttisimman juustomaiseen tulokseen)

* Oliiviöljyä

* Sitruunamehua

* Valkosipulia

* Suolaa

* Vettä

Mantelikotijuusto_IMG_1985

Sekoita ainekset yhteen ja laita massa yön yli valumaan juustoharsoon siivilän päälle.

Vaikka normaali feta ei tietenkään ole maustettu valkosipulilla ja sitruunalla, tuovat nimenomaan nämä ainekset ihme ja kumma juustoon fetamaista makua.

Mantelikotijuusto_IMG_1983

Mantelikotijuusto_IMG_1990

Kumoa massa aamulla uunipellille tai pieneen öljyttyyn vuokaan. Minun juustoni massa on ollut niin kiinteää etten kokenut tarvetta vuoalle vaan möykky pysyi kasassa pellilläkin.

Paista ”juustoa” noin 30-40 minuuttia 180 asteessa kunnes sen pinta on rapea ja kullankeltainen.

Mantelikotijuusto_IMG_1996

Voilà, uunista tulee tämän näköinen vastustamattomasti tuoksuva paistos! Pinta on ihanan rapea ja sisusta pehmeä, tuorejuustomainen ja murustuva.

Mantelijuustoa voi syödä sellaisenaan, murentaa jäähtyneenä salaatin joukkoon niinkuin fetaa tai käyttää sisusta levitteenä leivän tai keksien päällä. Voisin kuvitella, että maistuisi myös erinomaisesti mustaherukkahillon tai -hyytelön seurana. The Vegan Version -blogissa mantelifetaa oli onnistuneesti käytetty jopa kreikkalaisessa pinaattipiirakassa..! Ei jestas että näyttää hyvältä.

Mantelikotijuusto_IMG_2584

Valmistaessa mantelijuuston kuorellisiin jauhoihin, juustosta tulee aivan eri näköinen.

Mantelikotijuusto_IMG_2613

Tällainen. Näyttää enemmänkin leivältä. :) Mutta maku on aivan samanlainen kuin vaaleassa versiossa. Tein tämän ”juuston” eilen ja taisipa mennä päivän aikana jo puolet… ^_^

Mantelikotijuusto_nakkarilla

Kokeilin myös siemennäkkärin päällä levitteenä. Ei hassumpaa! Vaikka varmasti toimii paremmin esim. patongin tai muun vaalean viljaleivän kanssa, tai voileipäkeksien.

BakedAlmondFeta

 

Kuvat: Sondi Bruner, The Vegan Version, The Vegan Cookbook Aficionado.

Googlen kuvahausta löytää hakusanalla ’baked almond feta’ toinen toistaan inspiroivimpia kuvia. Ommnomm…

Vaikka vhh:laiselle maitojuusto tietenkin on ”karpimpi” valinta, olen silti totaalisen innostunut pähkinäjuustoista..! Aivan mieletöntä miten erilaisia juustoja eri tekstuureilla pähkinöistä voi valmistaa…! Netti on tulvillaan ihanalta kuulostavia reseptejä. :) Kaikkeen sitä törmääkin vasta tässä iässä. Aion kokeilla manteli”fetaa” myös makeana versiona, jouluna voisi kokeilla kardemummalla maustettuna…!

Kenelle pähkinäjuustot ovat tuttuja? Onko moni valmistanut niitä?

Kommentit (41)
  1. Oi vitsit! Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Pitänee kyllä testata tämä! (:

  2. Nina Hautala
    16.12.2014, 16:50

    En ole ennen kokeillut, mutta nyt kyllä lähden hakemaan mantelijauhoa ja meinaan kokeilla. Jos tulee hyvää, on uusi yllätys joulupöydässä. Kiitos reseptistä!

    1. Käykääs testaajat ihmeessä sitten kertomassa miltä maistui! :)

      Mun mielestä muuten tuota sitruunamehua voi laittaa vähän vähemmänkin, alkuperäisessä reseptissä on 60 ml mutta seuraavaksi aion itse kokeilla 40 millillä. Viimeksi sitruunan makua oli mielestäni ehkä hippusen dominoiva, vaikka olen joka kerta laittanut mielestäni saman verran aineksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *