Vinkki: näin poistat mineraaliaurinkosuojan iholta

Tämä kysymys askarruttaa monia kesäisin: miten saada mineraaliaurinkovoide puhdistettua kunnolla iholta.

Fysikaaliset eli mineraalipohjaisen UV-suodattimen sisältämät aurinkovoiteet on vaikeampi irrottaa iholta kuin kemiallisen suojan aurinkotuotteet, koska mineraalit tarttuvat ihoon todella tiukasti. – Mikä on samalla hyvä asia, sillä tämä ominaisuus tekee mineraaliaurinkosuojasta myös kestävämmän ja paremmin suojaavan kuin kemiallinen aurinkosuoja.

Parhaiten mineraali-pohjaisen aurinkovoiteen saa pestyä iholta öljypohjaisella puhdistustuotteella. Koska keittiön ruokaöljypulloilla läträäminen kylppärissä voi tuntua hankalalta (ja tarvitset lisäksi joka tapauksessa runsaasti suihkugeeliä vielä irrottamaan öljyn), ja kasvoöljyputsareiden käyttö koko vartalolla tulee aika kalliiksi, suosittelen suuntaamaan katseen apteekin öljypohjaisiin puhdistusnesteisiin. Niissä on sekä öljy että vaahtoava puhdistusaine samassa pullossa.

Itselläni on käytössä Ceralan. Se on öljypohjainen, vaahtoava puhdistusvoide ja irrottaa aurinkovoiteet erinomaisen hyvin. Suosittelen käytön yhteyteen aina myös pesusientä, sillä mineraalipartikkelit eivät irtoa yhtä hyvin jos hierot öljyä ihoon vain kätesi pehmeällä pinnalla.

Apteekin öljypohjaiset putsarit eivät ole kalliitakaan, Ceralan maksaa noin 8€ / 200 g apteekista riippuen. Sitä myydään myös isommassa 400 g pullossa.

En käytä Ceralania kasvoilla, enkä myöskään suosittele sitä kasvoille, sillä öljyistä huolimatta tuotteen pinta-aktiiviset aineet ovat turhan voimakkaita kasvojen ohuelle ja usein herkemmälle iholle. Olen muinoin kokeillut Ceralani kasvojen puhdistukseen, ja se kuivatti.

Kasvojen herkemmälle iholle paras valinta on kunnon 100% öljyputsari, ja viimeistely vaahtoputsarilla. Eli siis good old kaksoispuhdistus. Tosin pelkkä öljykin voi riittää, puhtaustason tuntee yleensä ensimmäisen puhdistustuotteen jälkeen.

Kasvojen öljypuhdistajat ovat tunnetusti vähän kalliimpia tuotteita, eikä niitä juuri irtoa alle kympillä. Alle kympin osastoon kuuluvat enää Avril (Tokmannilta ostettuna, muualla yli kympin) sekä kuvassa näkyvä Yves Rocherin erinomainen puhdistusöljy, jonka saa alle kymmenellä eurolla silloin kun se on alennuksessa. Mikä Yves Rocherilla on siis aika lailla koko ajan ;D

Dermosilin Puolukka-puhdistusöljy on myös ollut loistava edullinen alle kympin öljyputsari, mutta sain juuri kuulla, että sen valmistus lopetetaan kokonaan, ja varaston viimeisiä myydään parhaillaan.

Suhteellisen edullisiin suosikkeihini kuuluu myös kuvassa näkyvä Novexpertin Omega 5 -puhdistusöljy (24,90€), joka on öljyprofiililtaan todella hoitava, ihan eri luokkaa kuin nuo edulliset. Myös Patykan Melting Cleansing Oil (20,90€) on vielä aika edullista osastoa ja oikein hyvä.

Jos hakee ainesosiltaan kaikkein laadukkainta ja vielä kohtuuhintaista öljyputsaria, vastaus on tällöin Novexpert. Mutta – kyllä aurinkovoide irtoaa halvimmillakin öljyputsareilla :)

Aurinkovoiteen poistoon soveltuu erinomaisesti myös kiinteä öljypuhdistus, kuten edellisessä postauksessani esittelemä ja kuvassa näkyvä Luonkosin öljypuhdistuskakku. 👌

Kuten vartalolla, suosittelen käyttämään kasvoillakin aurinkovoiteen poiston yhteydessä sientä tai puhdistusliinaa. Novexpertin Omega-öljyputsarin mukana tulee kätevä ja tehokkaasti likaa ja öljyä iholta irrottava kasvoliina (kuvassa). Novexpertin puhdistusöljy ei emulgoidu veden kanssa, kuten ei Luonkosinkaan, ja nämä tuotteet vaativat ehdottomasti liinan tai sienen käyttöä.

Edit. Kommenteissa huomautettiin, että Novexpertin mainostetaan kyllä emulgoituvan. Tuote sisältää tosiaan miedon emulgaattorin, mutta käytännössä tuote ei huuhtoudu iholta kokonaan pelkästään veden avulla. Emulgoituva ominaisuus on erittäin mieto, ja juuri siksi mukana tulee kasvoliina auttamaan tuotteen poistossa.

Avril, Dermosil, Yves Rocher ja Patyka emulgoituvat veden kanssa maitomaiseksi, ja huuhtoutuvat iholta helpommin. Mineraaliaurinkosuojan poistoon kannattaa näidenkin kanssa kuitenkin tarttua sieneen tai liinaan :)

☀️ P.S. Aurinkovoiteiden iholta irtoaminen on yhtä yksilöllistä kuin muunkin kosmetiikan käytös eri ihmisten ihoilla. Toisilla mineraaliaurinkovoiteetkin irtoavat tavanomaisella vaahtoavalla putsarilla tai suihkugeelillä, toisilla ei. ☀️

kauneus ihonhoitotuotteet
Kommentit (33)
 1. Eikös novexpertin öljyputsari nimenomaan emulgoidu veden kanssa? Ainakin niin kaikki verkkokaupat mainostavat?:)

  1. Ei se kyllä kovin hyvin emulgoidu, vaikka sisältääkin emulgaattorin. (Siksi se sisältää kasvoliinan, jotta öljyn saa kunnolla irti ihosta.) Maidoksi Novexpertin öljy ei muutu veden kanssa. Jos haluaa kuvailla tuotetta täsmällisesti, voisi kai sanoa, että tuote sisältää miedon emulgaattorin, joka edesauttaa öljyä liukenemaan ihosta hieman paremmin kuin ilman emulgaattoria (jos vertaa vaikka Luonkosiin, joka ei hievahdakaan ilman liinaa tai sientä).

   Lisäänpä tämän ”kevyesti emulgoituva” -tekstin postaukseen :)

   1. Iholla olevilla voiteilla ja meikeillä on ilmeisesti myös vaikutus emulgoitumiseen. Olen huomannut, että Patykan puhdistusöljy emulgoituu huonommin tiettyjen voiteiden ja meikkien kanssa. Parhaiten se emulgoituu ja huuhtoutuu, jos sillä pesee ”puhtaan” iho esimerkiksi aamulla ja öljyä muistaa laittaa tarpeeksi pienen määrän. Eli vanhvasti näissäkin on kyse siitä miten eri aineiden kemiat pelaavat yhteen. Varsinkin silmien kohdalla olen huomannut, että emulgoituminen on heikompaa.

    Lasten kuivemmalta iholta aurinkovoiteita on välillä todella vaikea saada pestyä. Ja lisäksi lapsen herkkää ihoa on todella ikävä pestä päivittäin öljyputsareilla ja hankaussienillä. Varsinkin kasvojen alueelta. Meillä mennään niin pitkään kuin mahdollista ilman aurinkosuojaa, eli hattujen ja vaatteiden suojalla. Mutta silloin, kun voidetta pitää käyttää, niin käytän tilanteesta riippuen joko kemiallista tai fysikaalista suojaa. Kylppärissä on täälläkin joka kesä tuo sama Ceralanin puhdistusljy isossa pumppupullossa. :)

    1. Jep, puhdistettavan lian laatu vaikuttaa olennaisesti. Mitä ”painavampaa” likaa ja mitä runsaammin sitä on, sitä vähemmän vaahtoava putsari jaksaa vaahdota ja emulgoituva putsari emulgoitua. Kun likamolekyylit tarttuvat pinta-aktiivisiin molekyyleihin, koostumus alkaa toimia eri tavalla, kun molekyylit ”täyttyvät” likapartikkeleista.

     Siksi vaahdot ja emulgoituvat putsarit tuntuvat toimivan ”tehokkaammin” puhtaalla tai vähälikaisella iholla. Tosiasiassa putsari toimii yhtä tehokkaasti vaikka ei vaahtoutuisi tai emulgoituisikaan, suoritus vain näyttäytyy meille eri tavalla, kun koostumus ”käyttäytyy” eri tavalla :)

     Lasten kuivemmalta iholta aurinkovoiteita on välillä todella vaikea saada pestyä. Ja lisäksi lapsen herkkää ihoa on todella ikävä pestä päivittäin öljyputsareilla ja hankaussienillä.

     Huh, voin kyllä kuvitella miten raskasta hommaa tuo on, eikä päivittäinen hankaus varmasti ole hyvästä lapsen iholle.

     Hassua – tuli yhtäkkiä flashback yli 20 vuoden taakse kun olin yhden kesän Kreikassa au pairina. Perheen lapset voideltiin joka aamupäivä ennen rannalle menoa päästä varpaisiin aurinkovoiteilla (ja vieläpä ihan kunnon korkean suojakertoimen, muistan, että lasten iho jäi voiteesta ihan valkoiseksi). Kuitenkaan – en muista yhtään, miten nuo rasvat poistettiin lasten iholta. Varmaan he kävivät rannalta tultua suihkussa, mutta sitä en muista, että aurinkovoiteiden poistoon iholta olisi kiinnitetty mitään huomiota….

     Joko voiteet ovat tuohon aikaan olleet paremmin iholta liukenevia, tai sitten ihoon kerrostuneista voiteista ei vain ole välitetty… 🙈

     1. Kyllä ne silloin liukenivat aika hyvin veteen. Ja jäivät osin jo mereen..

      Itselleni tämä nykyisten voiteiden sitkeä pysyminen iholla on tavallaan uutta. Nykyään on voiteet ovat äärimmäisen vedenpitäviä, joten jo teksti viittaa sihen, että niitä on äärimmäisen vaikea pestä pois.

      Tuli tässä pari päviää sitten mieleen, että oletko viime aikoina katsonut Estee Lauderin tuotetta Advanced Night Repair Recovery Complex II? Miltä sen inci vaikuttaa nykyseerumien valossa? Ihan mielenkiinnosta kysyn. Muistaakseni olet joskus blogissa ainakin maininnut tuosta, mutta ei tainnut olla erillinen postaus.

      1. Kyllä ne silloin liukenivat aika hyvin veteen. Ja jäivät osin jo mereen..

       No niinpä tosiaan… 🤭

       Tuli tässä pari päviää sitten mieleen, että oletko viime aikoina katsonut Estee Lauderin tuotetta Advanced Night Repair Recovery Complex II?

       En ole katsonut. Täytyypä perehtyä, tätä seerumiahan päivitetään aina joidenkin vuosien välein viimeisimmän teknologian mukaisesti. Palaan kun ehdin perehtyä :)

 2. OT, mutta muistelen vanhempaa postausta edullisista ruskeista eyelinereista – oletko viime aikoina tehnyt kartoitusta? Nyxin eyelinerkynä vuotaa, joten etsiskelen uutta…

  1. En ole löytänyt hyvää edelleenkään 😞 Ostin NYXin Epic Wear Waterproof Eyelinerin sävyssä Brown, ja vaikka sävy on hyvä, sivellin on huono; se on auttamattoman lötkö, ja sillä on vaikea saada siistiä ja tarkkaa jälkeä. Muistelen, että tämä eyeliner olisi jollain testikerralla vielä levinnytkin….

   Sephoran Eyelinerit ovat parhaat. Täytyy kai vain tilata, kun ei näytä siltä, että olisi ihan lähiaikoina vieläkään pääsemässä Sephoraan fyysisesti.

   1. Ehkä otan sitten kolmen euron Essencen testiin. Tarvitsen eyelineria vain ripsirajan värjäykseen.

    Isadoralla on muuten ruskea eyelinerkynä, mutta itse haluaisin hinnan olevan kympin kieppeillä, joten en ole kokeillut. Tykkään näista kynämallisista, koska ne ovat nopeampia käyttää.

    1. Mä tykkäsin yhteen aikaan noista tussimaisista enemmän kuin dipattavista, varmaan juuri siksi kun ovat nopeampia käyttää, mutta jossain vaiheessa mieltymys vaihtui. Noiden tussien huonoin puoli on nopea kuivuminen, kestävät (ainakin mulla) huomattavasti vähemmän aikaa käytössä kuin dipattavat nestemäiset.

     Ripsirajan värjäyskäytössä tussi on kyllä ilman muuta parempi kuin dip-in! :)

     1. Käytinpä itsekin dipattavia silloin, kun jaksoin vielä vääntää siipirajauksia. Lisäilin niihin myös loppupuolella vettä, jolloin käyttöikä piteni entisestään. :D

      1. Apua…! 🙈 (..tosin olenhan itsekin lisäillyt ripsiväreihin silmämeikinpoistoainetta, jolloin niitä on voinut käyttää pidempään… 😅)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *