Vinkki: makua tylsään perussalaattiin

Moni syö päivittäin salaatteja, mutta kuinka moni tunnustaa juuttuvansa helposti tuttuun kurkku-tomaatti-paprika-settiin? Hyväähän sekin on eikä siinä mielessä tylsää, mutta vaihtelukin virkistää ja kelläpä olisi jotain vielä maukkaampaa salaattia vastaan? ^_^

Itse myönnän kuuluvani tuohon perussalaattijengiin, minun salaateistani ei löydy kuin aniharvoin trendikkäitä ja kalliita ainesosia kuten ituja, herneenversoja, avokadoa tai persimonia. Vihreä salaattipohjakin on minulla useimmiten halvin (ja valitettavasti myös ravinneköyhin) jäävuorisalaatti. Helppous ja edullisuus ovat avainsanoja minun keittiössäni.

Paistettu_munakoiso_IMG_1746

Tässä joku aika sitten keksin ihan vahingossa huippuherkullisen lisukkeen salaattiin, eikä tämä arkinen ainesosa kevennä kukkaroa yhtä rankasti kuin hienot superfood-lisukkeet: paistettu munakoiso ja kesäkurpitsa. Nimenomaan paistettu.

Maku hyötyy seisomisesta, eli näitä herkkuviipaleita kannattaa paistaa kerralla isompi läjä ja laittaa rasiassa jääkaappiin maustumaan. Viipaleet säilyvät useita päiviä ja maku vain paranee päivien myötä kasvisten mehustuessa omassa liemessään. Salaattia kootessa on sitten helppo napata rasiasta valmiiksi marinoituneita ’koisoja tai kesäkurpitsoita. :) Mehuaan tihkuvat viipaleet tuovat samalla muassaan luonnollisen salaatinkastikkeen :)

Paistettu_Kesakurpitsa_IMG_2288

Paistettu_kesakurpitsa_IMG_2563

Näissä marinoituneissa herkuissa on nolla grammaa lisäaineita: vain aavistus paistoöljyä, suolaa ja pippuria. Muita mausteita et tarvitse, kasvisten oma maku tulee todella intensiivisesti esiin paistamisen ja seisomisajan tuloksena. :) Ja miten halpoja verrattuna kaupan valmiiksi marinoituihin munakoisoihin esimerkiksi! ^_^

Paistettu_kesakurpitsa_IMG_2320

Itselleni ei ollut aiemmin käynyt melessäkään laittaa salaattiin munakoisoa, ja kesäkurpitsaakin olin käyttänyt vain raakana (ja let’s face it: raaka kesäkurppa on lopulta aika tylsän makuista).

Yhtenä päivänä löysin jääkaapista ison palan munakoisoa joka oli menemäisillään pahaksi, ja pilaantumisen pysäyttämiseksi päätin saman tien paistaa mokoman. Laitoin nahkeat viipaleet rasiaan odottamaan käyttöä seuraavaan päivään, ajatuksena heittää ne kenties jonkun wokin sekaan ja käyttää lämpimänä lisukkeena. Seuraavana päivänä rasiasta löytyikin pehmentyneitä, mehustuneita ja aromaattisesti tuoksuvia koisoja. Laitoin ne wokin sijaan salaattiin ja loppu on historiaa… Nyt salaatissani on munakoisoa harva se päivä :D Kokeilin koiso-oivalluksen jälkeen samaa myös kesäkurpitsalla ja tulos oli jos mahdollista vielä herkullisempi! ^_^

Paistettu_munakoiso_IMG_1741

Tee näin:

(Toivottavasti en loukkaa kenenkään älyä :D Ymmärrän kyllä että resepti on itsestäänselvä mutta joukossa saattaa vaikka olla entisen minun kaltaisia tyyppejä joille mikään ruoanlaitossa ei ole itsestäänselvää ;))

 Viipaloi pesty munakoiso tai kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Rasva-asenteestasi riippuen hulauta pannuun joko reilusti ruokaöljyä (itse käytän rypsiä tai kookosrasvaa, opin juuri ettei kylmäpuristettua oliiviöljyä ole hyvä käyttää paistamisessa) tai pyyhkäise öljyyn kastetulla pullasudilla pannun pintaan superohut rasvapinta.

Kuumenna pannu ensin melkein kuumaksi (minä käytän induktioliedellä tasoa 8) ja aseta viipaleet pannuun. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Kun viipaleiden toinen puoli on mukavasti ruskistunut, alenna lämpötila keskilämmölle (induktio 5) ja käännä viipaleet. Anna viipaleiden paistua ja kuivua noin 10 minuuttia. Nosta pannulta, jäähdytä ja laita rasiaan tekeytymään.

Kesäkurpitsaviipaleet maistuvat tosi hyviltä ilman mehustumisaikaakin, munakoisot hyötyvät jääkaappiseisomisesta ja niiden maku on huomattavasti aromaattisempi seuraavana päivänä.

Paistetut_tomaatit_IMG_2724

Myös paistettu tomaatti on oiva ja superhelppo keino tuoda salaattiin reilusti makua ja mehukkuutta. Kerroinkin aiemmin, että tomaatin terveyshyödyt itse asiassa paranevat kun sen syö kypsennettynä tai mehustettuna. Niin hullulta kuin se kuulostaa, purkkitomaattimurska on vitamiiniensa kannalta jopa tuoretta tomaattia terveellisempää. :)

Mukavaa sunnuntaita kaikille ja inspiroivia salaattihetkiä! ^_^ Muita edullisia salaatintuunausvinkkejä otetaan ilolla vastaan. :)

Kommentit (114)
 1. Idut ja herneenversot (tai yleensäkään mikrovihannekset) ei ole hei kalliita! :) Niitä voi kasvattaa helposti ja nopeasti kotona, riittää, että on iso lautanen ja sen päällä hiukan multaa…
  Kasvatin jokin aika sitten erän auringonkukanversoja (siement ostin Life-kaupasta), ai että olivat herkkua – sekä raikkaita että täyteläisiä!!
  Kaupan idut saattavatkin pahimmillaan sisältää salmonellaa ja muita pöpöjä – niiden käsittelyssä on oltava tarkkana. Koska pakkausolosuhteita ei voi tietää, aina turvallisinta kasvatella ituset itse – ainakin saa taattua tuoretta tavaraa.
  Suosittelen, vihreän katselu on silmillekin herkkua!

  1. Idut ja herneenversot (tai yleensäkään mikrovihannekset) ei ole hei kalliita! :)

   Ruoan kalleus on tietysti suhteellista :) Niissä kaupoissa missä minä asioin herneenversoruukku maksaa halvimmillaan 1,75€, ja se on mulle aika kallis hinta yhteen tai kahteen salaattiannokseen lisukkeeksi riittävästä ruoka-aineesta. Jäävuorisalaattikerä maksaa saman verran tai vähemmän ja riittää pohjaksi ainakin viiteen salaattiin :) Idut taas on mun silmissä olleet aina aivan sairaan kalliita etenkin kylläisyysarvoonsa nähden: kun miettii mitä pieni ituboksi maksaa ja minkä verran se täyttää vatsaa – ainakin mun masussa täyttöaste on suunnilleen nolla ^_^ Idut ovat varmasti ihan superterveellisiä mutta niiden ruokaisuusarvo on next to nothing.

   Mutta joo, tottakai, kun kasvattaa itse niin hinta on ihan eri :)

   1. Tarkoitin nimenomaan itsekasvatettuja versoja ja ituja.. :)

    Toki puutarhurin / kasvattajan kuuluu saada edes jonkinlainen kate tuotteistaan, ei niitä voi ihan ilmaiseksi myydä… Mutta kun itse kylvää, kastelee, hoitaa ja käsittelee, tiettä ainakin, mitä saa lautaselleen <3

   2. http://www.gogreen.fi/tuotteet/linssit/vihreat-linssit-kuivat/#product-nutrition

    Mä idätän noita vihreitä linssejä itse. 400 gramman paketti maksaa noin 1,30e ja idätys onnistuu helposti lävikössä tiskikaapissa. Yön yli liottamisen jälkeen laitan linssit lävikköön hieman kallelleen kuivauskaappiin ja huuhtelen niitä silloin tällöin. Vihreä linssi itää todella nopeasti, jopa yhdessä päivässä. Helppoa hommaa, eikä nuo linssin ravintoarvotkaan ihan mitättömät ole. Vihreä linssi maistuu idätettynä aivan tuoreelta herneeltä :)

    1. Mahtavia vinkkejä :) :) *halaa teitä*

   3. Kuivatut herneet maksavat ehkä euron kilo tai jotain sinne päin. Ja itävät melko lailla satavarmasti.

    Eikä tarvi olla edes multaa, kasvavat vaikka kostean talouspaperin päällä. Siinä turvallinen aloituskokeilu, vaikka ”rairuohoksi”:)

    1. Kohta täällä on ihan kunnon itupuutarha :D Ihan kuin ei olis jo valmiiksi ahdasta ^_^

 2. tätä on kokeiltava. en ole IKINÄ onnistunut valmistamaan munakoisoa niin, ettei se olisi joko kammottavaa, sitkeää ja mautonta kengänpohjaa tai överirasvaista löllöä :D

  muuten iduthan ovat aivan superhalpoja kun itse idättää :) en tiedä onko mikään halvempaa kuin idut, sillä ne kuitenkin moninkertaistavat kokonsa idätyksessä. ja niin superhyviä, ettei mitään rajaa! idättäminen on älyttömän helppoa ja joissain tapauksissa aika nopeaakin kunhan vaan muistaa katsoa huolella jokaisen idätettävän lajin ohjeet :) ja esim. idätetystä tattarista tulee mielestäni maailman paras tuorepuuro (vaikka salaattivinkkejä kyselitkin :D) suosittelen nimenomaan idätystä enkä esim. versotusta, sillä idut ovat miedomman ja omasta mielestäni miellyttävämmän makuisia :) toinen on tietysti villivihannekset, joiden aika alkaa pian olla. ja ne ovat sentään ilmaisia!!

  muuten selvisikö sulle miksi kylmäpuristettu oliiviöljy on huonoa paistamiseen? tämä tuntuu olevan yksi niitä voimakkaasti mielipiteitä jakavia juttuja ja itse olen vain jumittanut sen käytössä sillä maku on mielestäni paras. toki terveysvaikutukset mietityttävät ja olisihan se tietysti kivempaa löytää jokin halvempi rasva paistamiseen :)

  1. en ole IKINÄ onnistunut valmistamaan munakoisoa niin, ettei se olisi joko kammottavaa, sitkeää ja mautonta kengänpohjaa tai överirasvaista löllöä :D

   No mulla on suunnilleen sama historia :D Aina hoenkin että Kreikassa syömäni munakoiso on kuin joku eri vihannes kuin se joka mun hyppysissä valmistuu ^_^ Näistä ohuina suikaleina paistetuista ja jääkaapissa seisotetuista koisoista tulee kyllä aivan mainiota herkkua. :) Halutessaanhan nuo voisi vielä itkettää ennen pannuun panoa mutta mä en jaksa sitä vaihetta enkä ole huomannut että maku olisi karvas vaikken itketäkään.

   selvisikö sulle miksi kylmäpuristettu oliiviöljy on huonoa paistamiseen?

   Kylmäpuristetussa öljyssä rasvahappokoostumus on erilainen kuin ei-kylmäpuristetussa, ja öljy härskiintyy kovassa lämpötilassa ja menee pilalle. Esim. salaatteihin käytettävä korkealaatuinen oliiviöljy (joka on käytännössä aina kylmäpuristettua) ei sovi, kun taas halvat bulkkioliiviöljyt, joita ei ole kylmäpuristettu, sopivat. Näin mulle selitettiin Kreikassakin oliiviöljymuseossa ^_^

   P.S. Mun pitää kai alkaa itse idättää :)

   1. Ehdottomasti! Jos haluaa syödä monipuolisesti, terveellisesti, se onnistuu edullisimmin itse kasvattamalla… Sen mitä voi, kannattaa aina kylvää itse :)
    Maku on toista kuin kaupassa nahistuneiden ja nuutuneiden tapausten…

   2. Ehdinkin jo aikaisemmin kirjoitella idättämisestä, mutta heti tuli mieleen tuo oliiviöljyasia. Olin jokin aika sitten eräässä ravitsemukseen liittyvässä koulutuksessa, jossa itselleni valkeni, ettei oliiviöljyssä ole käytännössä ollenkaan omega 3:a. Vaihdoin itselleni ruoanlaittoöljyn muuhun, sillä yritän saada ravinnosta enemmän omega kolmosta.

    1. Mä saan omega-3:seni lohesta ja Möllerin pullosta :)

   3. En ole tähän mennessä uskaltanut idättämään, vaikka idea on tosi hyvä ja ekologinen, mutta jos Sanni tekee edellä, niin ehkä tällaiset arkajalatkin perässä. :) Kvinoaakin uskalsin vasta ostaa, kun sinä olit ensin kokeillut. Itsekin ostin tuota Go Greeniä.

    1. Tykkäätkö muuten enemmän kvinoan vai linssien mausta?

     1. Tykkäsin molemmista.

      1. Ehkä kvinoa on aavistuksen parempaa.

       1. Ainakin miedompaa/neutraalimpaa :) Sopii siksi mun mielestä ihan kaikkiin ruokiin kun ei vaikuta yhtään ruoan muihin makuihin. Linsseissä taas on selvä ominaismakunsa (joka tosin on hyvä :)).

        1. Juuri näin. Mutta molemmissa on kyllä se keittelyhaju aika kova.

         Saakohan muuten MCT-öljyä kuumentaa, tiedätkö?

         1. Saakohan muuten MCT-öljyä kuumentaa, tiedätkö?

          En valitettavasti osaa sanoa.

          1. Ei oikein tunnu mistään löytyvän ”varmaa tietoa” siitä millä saisi paistaa ja millä ei. Lisäksi samalla nimellä voidaan myydä ihan eri tavalla valmistettuja öljyjä.

           Mä olen ratkaissut asian niin, että köytän kaikkeen paistamiseen kookosöljyä (tai raaka-aineesta riippuen joskus voita). Kookosöljy on ehkä ainoa öljy, jonka soveltumisesta paistamiseen ei löydy kovin ristiriitaista tietoa. Se on melko idioottivarmasti stabiili ja korkean lämmönsietokyvyn omaava.

           Tästä innostuneena ostin myös tänään lisää kuivaherneitä ja jopa mung papuja, jos uskaltaisin niitäkin idättää. Lisäksi pitäisi kiireesti kylvää yrttejä ja muuta vastaavaa. Esim tomaatit. Jännä nähdä, miten ne tänä vuonna epäonnistuvat!

           1. Kookosöljy on kyllä hyvä rasva :) Se kuitenkin antaa niin paljon makua (ainakin mun käyttämä kookorasva) että en halua sitä kaikkiin ruokiin käyttää, esim. valkosipuliruusukaaliin en halua kookosen makua vaikka monessa muussa ruoassa se onkin mitä tervetullein. Silloin rypsiä :)

            Täällä(kin) on muuten tänä aamuna herneiden kylvoä ohjelmassa…! ^_^ Mun pitää vissiin raivata niille tilaa saunasta, muualla asunnossa ei oikein ole pimeitä paikkoja.

          2. Mä laitoin kanssa tänä aamuna herneitä kasvamaan! En ole kyllä ikinä niitä pitänyt alkuun pimeässä paikassa ja ihan hyvin ovat kasvaneet. Ilmeisesti olisi tarkoitus pitää pimeässä pari päivää alkuun, niin lähtisivät paremmin kasvamaan. Täytyykin varmaan kokeilla.

           Varmaan joku kaappikin käy (kunhan ei unohda niitä sinne:D). Tosin voihan sen astian ihan vaikka vaan peittää esim lehdellä, jos ei löydy sopivaa komeroa.

           1. Varmaan joku kaappikin käy (kunhan ei unohda niitä sinne:D).

            Hehheh, tuossa on tosiaan aina se vaara että ne unohtuu… ^_^ Niinkuin kyllä meilläkin tuon saunan kanssa :D

            Innokkaana täällä odottelen miten nopeasti purkeissa alkaa tapahtua :) Ja itse asiassa – – nyt kun kävin saunassa kurkkaamassa niin siellähän oli jo alkanut tapahtua, muutamissa herneissä oli jo havaittavissa esiin punkeva ”juttu” :) Vaikuttaakohan toi meidän kylppärin muita huoneita korkeampi lämpötila suotuisasti itämiseen..?

          3. Kyllä lämpötila voi vaikuttaa. Meillä on jotenkin ihan hirmun viileä kaiken aikaa. Toki, kun öljyllä lämmittää suht isoa taloa, niin tekee ihan mielikin pitää lämpötila vähän viileämpänä.

           Tosin mulla on superhaastaville kasveille viimeisenä oljenkortena onneksi tuo melko iso akvaario, jonka yllä killuu überhuumekukkalamput… Jos joku kasvi siis kokee, että ilmankosteutta ja valoa on liian vähän.

           Oikeastaan tulin kommentoimaan siksi, että bongasin tänään Lacto Linen kasvovettä Tokmannilta. Eikös sitä ollut moni etsinyt ja kysellyt? Maksoi ihan kokonaiset 3,99e. Otin itselleni kokeiluun.

           1. mulla on superhaastaville kasveille viimeisenä oljenkortena onneksi tuo melko iso akvaario, jonka yllä killuu überhuumekukkalamput…

            :D

            Nyt mun herneenversoille ei ollut tapahtunut yön aikana mitään, olivat tänä aamuna samassa tilassa kuin eilenkin. *miten niin kärsimätön?* ^_^

            Tokmannia olen ”tarjonnut” Lacto Linen jälleenmyyjäksi aiemminkin :) Kysyjillä ei vain ehkä ole Tokmannia kaupungissaan..?

        2. Pakko vielä sanoa, että nuo sinun salaatit näyttävät aina aivan täydellisen hyviltä ja kiehtovilta. Kun tekee itse, tulee ihan sellainen vaillinainen olo, kun eivät ole noin näyttäviä eivätkä myöskään noin täyttäviä. Sinun pitäisi tosiaan avata se Sannin Herkkucorneri ihan oikeasti.

         1. Kiehtova salaatti..! ^_^ Mahtavaa. Olenkohan kuullut tällaista adjektiivia yhdistettävän ennen salaattiin, ainakaan mun salaattiin :D Kiitos :)

          Mutta kai vihreä salaatti ja pilkottu kurkku, tomaatti ja paprika näyttävät kaikkien lautasella samalta..? :D Mitä täyttävyyteen tulee, laittaa vain PALJON aineksia ^_^ Mun salaatissa on aina vähintään 200 g rehuja ja siihen päälle juustot, lohet ja kvinoat tai muut hiilarilisät.

          1. Ole hyvä vaan. Sinun salaateissa on aina sitä jotakin (arvaa vaan, montako ruokakuvaa olen yleensäkin täältä Karkkipäivästä inspiraatioksi tallentanut), ne on kuin ammattikokin tekemiä. Esim. nuo ravut saivat minut nyt ihan kateellisiksi, kun ei tällä hetkellä löydy pakasteesta…huomenna menen kyllä ostamaan ja yritän tehdä Sannimaisen täyttävän salaatin. :)

           1. Kävitkö ostamassa katkat? :)

          2. Kuinka paljon muuten keität tuota kvinoaa kerralla?

           1. Kaksi annosta (60 g). Jääkaapissa on aina kaikkia kolmea päähiilarinlähdettäni eli kvinoaa, tattaria ja ohraa, niin en viitsi kerralla paljon keittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *