Karkkipäivä
Karkkipäivä

Vinkki: makua tylsään perussalaattiin

Moni syö päivittäin salaatteja, mutta kuinka moni tunnustaa juuttuvansa helposti tuttuun kurkku-tomaatti-paprika-settiin? Hyväähän sekin on eikä siinä mielessä tylsää, mutta vaihtelukin virkistää ja kelläpä olisi jotain vielä maukkaampaa salaattia vastaan? ^_^

Itse myönnän kuuluvani tuohon perussalaattijengiin, minun salaateistani ei löydy kuin aniharvoin trendikkäitä ja kalliita ainesosia kuten ituja, herneenversoja, avokadoa tai persimonia. Vihreä salaattipohjakin on minulla useimmiten halvin (ja valitettavasti myös ravinneköyhin) jäävuorisalaatti. Helppous ja edullisuus ovat avainsanoja minun keittiössäni.

Paistettu_munakoiso_IMG_1746

Tässä joku aika sitten keksin ihan vahingossa huippuherkullisen lisukkeen salaattiin, eikä tämä arkinen ainesosa kevennä kukkaroa yhtä rankasti kuin hienot superfood-lisukkeet: paistettu munakoiso ja kesäkurpitsa. Nimenomaan paistettu.

Maku hyötyy seisomisesta, eli näitä herkkuviipaleita kannattaa paistaa kerralla isompi läjä ja laittaa rasiassa jääkaappiin maustumaan. Viipaleet säilyvät useita päiviä ja maku vain paranee päivien myötä kasvisten mehustuessa omassa liemessään. Salaattia kootessa on sitten helppo napata rasiasta valmiiksi marinoituneita ’koisoja tai kesäkurpitsoita. :) Mehuaan tihkuvat viipaleet tuovat samalla muassaan luonnollisen salaatinkastikkeen :)

Paistettu_Kesakurpitsa_IMG_2288

Paistettu_kesakurpitsa_IMG_2563

Näissä marinoituneissa herkuissa on nolla grammaa lisäaineita: vain aavistus paistoöljyä, suolaa ja pippuria. Muita mausteita et tarvitse, kasvisten oma maku tulee todella intensiivisesti esiin paistamisen ja seisomisajan tuloksena. :) Ja miten halpoja verrattuna kaupan valmiiksi marinoituihin munakoisoihin esimerkiksi! ^_^

Paistettu_kesakurpitsa_IMG_2320

Itselleni ei ollut aiemmin käynyt melessäkään laittaa salaattiin munakoisoa, ja kesäkurpitsaakin olin käyttänyt vain raakana (ja let’s face it: raaka kesäkurppa on lopulta aika tylsän makuista).

Yhtenä päivänä löysin jääkaapista ison palan munakoisoa joka oli menemäisillään pahaksi, ja pilaantumisen pysäyttämiseksi päätin saman tien paistaa mokoman. Laitoin nahkeat viipaleet rasiaan odottamaan käyttöä seuraavaan päivään, ajatuksena heittää ne kenties jonkun wokin sekaan ja käyttää lämpimänä lisukkeena. Seuraavana päivänä rasiasta löytyikin pehmentyneitä, mehustuneita ja aromaattisesti tuoksuvia koisoja. Laitoin ne wokin sijaan salaattiin ja loppu on historiaa… Nyt salaatissani on munakoisoa harva se päivä :D Kokeilin koiso-oivalluksen jälkeen samaa myös kesäkurpitsalla ja tulos oli jos mahdollista vielä herkullisempi! ^_^

Paistettu_munakoiso_IMG_1741

Tee näin:

(Toivottavasti en loukkaa kenenkään älyä :D Ymmärrän kyllä että resepti on itsestäänselvä mutta joukossa saattaa vaikka olla entisen minun kaltaisia tyyppejä joille mikään ruoanlaitossa ei ole itsestäänselvää ;))

 Viipaloi pesty munakoiso tai kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Rasva-asenteestasi riippuen hulauta pannuun joko reilusti ruokaöljyä (itse käytän rypsiä tai kookosrasvaa, opin juuri ettei kylmäpuristettua oliiviöljyä ole hyvä käyttää paistamisessa) tai pyyhkäise öljyyn kastetulla pullasudilla pannun pintaan superohut rasvapinta.

Kuumenna pannu ensin melkein kuumaksi (minä käytän induktioliedellä tasoa 8) ja aseta viipaleet pannuun. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Kun viipaleiden toinen puoli on mukavasti ruskistunut, alenna lämpötila keskilämmölle (induktio 5) ja käännä viipaleet. Anna viipaleiden paistua ja kuivua noin 10 minuuttia. Nosta pannulta, jäähdytä ja laita rasiaan tekeytymään.

Kesäkurpitsaviipaleet maistuvat tosi hyviltä ilman mehustumisaikaakin, munakoisot hyötyvät jääkaappiseisomisesta ja niiden maku on huomattavasti aromaattisempi seuraavana päivänä.

Paistetut_tomaatit_IMG_2724

Myös paistettu tomaatti on oiva ja superhelppo keino tuoda salaattiin reilusti makua ja mehukkuutta. Kerroinkin aiemmin, että tomaatin terveyshyödyt itse asiassa paranevat kun sen syö kypsennettynä tai mehustettuna. Niin hullulta kuin se kuulostaa, purkkitomaattimurska on vitamiiniensa kannalta jopa tuoretta tomaattia terveellisempää. :)

Mukavaa sunnuntaita kaikille ja inspiroivia salaattihetkiä! ^_^ Muita edullisia salaatintuunausvinkkejä otetaan ilolla vastaan. :)

Kommentit (114)

  1. Jonnaajon

    Uuni ei ole ehkä se taloudellisin (mulla huutaa joka päivä pariin kertaan), mutta mä tykkään laittaa uuniin halkaistuja suippopaprikoita ja käristää ne aikas kunnolla…ihanan pehmeitä ja makeahkoja :) Samalla siinä menee se munakoisokin. Jokohan taas uskaltas ottaa sen käyttöön? Söin noita viipaleita loppukesästä-syksystä joka päivä ja sit vaan tökkäs. Nyt tuntuu, että olis menny ohi ;) Kesäkurpitsaa myös mulla aina uunissa… Oon kyllä aina tehny koisot ja kesäkurpitsat ilman öljyä, mutta ei se öljy varmaan ainakaan niitä huononna.

    Sit Lidlin pakaste Leafy spinach on kans hyvää, kun voissa pannulla paistaa ja lisää salaatin sekaan. Paras pinaatti, jota oon kaupasta löytänyt. Ruohosipuli maistuu. Joskus pilkon ohuen ohuita päärynäsiivuja + raastan ohkaisia porkkanasuikaleita sattumaksi salaatin joukkoon. Ravintohiiva/oluthiiva on myös oikein makoisaa salaatin päällä ja tuo juustoista makua. Jännä sekin, että yleensä en edes hedelmistä salaatissa pidä, enkä käsitä, että joku laittaa esim. mangoo, persikkaa tai viinirypäleitä salaattiin, mutta päärynä ja omena on ihan eri juttu!

    Pähkinöitä ja siemeniä paahdan useasti salaatin kaveriksi.

    Siinä mun salaattini höysteet :P

    • Sanni

      Sulla on kyllä asiallisen kuuloiset salaattitottumukset :) Peukku!

      mä tykkään laittaa uuniin halkaistuja suippopaprikoita ja käristää ne aikas kunnolla…ihanan pehmeitä ja makeahkoja :)

      Joo, paahdettu paprika on kyllä ihan ilmiömäisen herkullista… Sitä myönnän jaksavani tehdä huomattavan harvoin, ehkä just tuon uunin takia. Pannulla paistettavat valmistuu niin paljon nopeammin ja taloudellisemmin.

      Olisikohan muuten niin että mikä tahansa kasvis maistuu paremmalta paahdettuna..? ^_^ Paitsi ehkä kurkku :D

      Lidlin pakastepinaatti on käytössä täälläkin, todellakin parempaa kuin muiden merkkien pakastepinaatit :)

      Joskus pilkon ohuen ohuita päärynäsiivuja + raastan ohkaisia porkkanasuikaleita sattumaksi salaatin joukkoon.

      Oh, päärynä… en olekaan muistanut koko hedelmää pitkään aikaan…! :D Päärynä on kyllä ihan tautisen hyvää salaatissa, samoin kuin omena joka mulla on se vakkari salaatin ”deluxe-raaka-aine”. Vhh:laisena kun en juurikaan syö hedelmiä niin ne on mulle jälkkäriksi tai makeiseksi miellettävä ruoka-aine ja hedelmälisä salaatissa tekee siitä sellaisen extraherkun :)

      Ravintohiivaa löytyy multakin kaapista (kun akupunktööri kerran mulle sitä suositteli), mutta en ole oikein oppinut sitä käyttämään. Maku on varmaan tottumiskysymys. Olen lukenut sitä kuvailtavan pähkinäisen ja vähän parmesan-juustomaisen tapaiseksi mutta itse maistan vain hiivan…

      • Jonnaajon

        Heh, kiitos! Sä taas saat lähes minkä tahansa ruoan näyttämään hyvältä :D

        Syön todella paljon lohta ja sen kanssa onneksi sopii lähes mikä vaan!

        Ihan mahtava combo on pohjaksi tammenlehden/friseen/romainen sekoitus, vähän raastettua porkkanaa ja kukkakaalimutua, pikkasen päärynää, lohta ja avokadoa. Päälle vielä paahdettuja auringonkukansiemeniä ja halutessa loraus oliiviöljyä :P Slurps!

        Monesti tulee syötyä noita Pirkan uunijuureksia tai uunibataattia ja siihen kylkeen sit lohi (tai muu protsku) ja runsas salaatti suippopaprikoineen ja kesäkurpitsoineen. Add-onina myös pähkinää/manteleita/siemeniä, jos tekee mieli. Nyt oon ostanut aika usein salaattiin vielä suippojen lisäksi oranssia paprikaa. Suipot laitan yleensä sinne pohjalle :D

        Kokeilepa tuota ravintohiivaa Herbamaren kanssa. Se on aika hyvä yhdistelmä. Riippu merkistäkin. Marigold B12-merkkinen on mielestäni parempaa kuin Valioravinnon. Se on mulla sellanen tuote, johon välillä tulee oikein sesonki ja välillä taas unohdan koko hiivan olemassaolon (kuten viime aikoina). Sama homma macajauheen kanssa :)

        Itse en ole VHH ja syön aika vapaasti mielitekojen ja kausien mukaan (tosin ne suosikit vaan on ja pysyy). Mä oon vähän sellanen, että liikun (jumppia) tosi paljon ja usein syön vahingossa liian vähän hiilareita, joka sitten kostautuu joskus kaikenmoisina himoina. En jotenkin osaa syödä mitään pelkkää hedelmää välipalaks…korkeintaan treenin päälle. Ei mun tee ikinä hedelmiä mieli, saati sit mitään kellotettuja välipaloja :D ja pyrin kuitenkin syömään sitä mitä mieli tekee. Yleensä se välipalamieliteko on sit joku Questbar, juustoo tai pähkinöitä. Tykkään syödä jonkun aamupalan ja 2-3 isoa ruokaa päivässä mieluummin kuin koko ajan napsia jotain välipaloja. Nyt oon koittanut taas täydentää ruokavalioo just näillä kauraleivillä, kikhernenuudeleilla, bataateilla, tai isolla juureskasalla (palsternakka ja lanttu NAM!) niin on kyllä jaksanut kuntoilla entistäkin paremmin, nukkunut paremmin, eikä oo tehnyt mieli edes jäätelöä tai suklaata :O

        Mua aina ahdistaa, jos joku toinen puuttuu toisen ruokarytmiin tai annoskokoihin (joudun usein selittelemään, syön aika isoja annoksia, jos on nälkä), koska itselleni ei ainakaan mikään kellotettu rytmi sovi. Arki sen verran epäsäännöllistä ja mieli avoin :P

        • Sanni

          Ihan mahtava combo on pohjaksi tammenlehden/friseen/romainen sekoitus, vähän raastettua porkkanaa ja kukkakaalimutua, pikkasen päärynää, lohta ja avokadoa. Päälle vielä paahdettuja auringonkukansiemeniä ja halutessa loraus oliiviöljyä :P Slurps!

          Kuulostaa setiltä josta en todellakaan kieltäytyisi :D

          Taidanpa kokeilla ravintohiivaa Herbamaren kanssa, kiitos vinkistä. :) Nyt kun mä kaivoin mun pakkauksen kaapista niin siinä lukeekin ”Oluthiiva” – onkohan tämä kuitenkin sama juttu kuin ravintohiiva..? Varmaankin. Tämä on Valioravinnon.

          Mua aina ahdistaa, jos joku toinen puuttuu toisen ruokarytmiin tai annoskokoihin

          Heheh, sulle ei sitten sopisi FitFarmin valmennus… :D On tuo kellottaminen munkin mielestä ihan hullua ainakin terveellä ihmisellä jolle ei tule ahmimis- tai jatkuvia napostelumielitekoja. Jos kroppa pelittää ja on hyvä olo ja tasaiset verensokerit 3 aterialla päivässä niin vaikea nähdä miten viisi tai kuusi pienempää tai energiatiheydeltään erilaista ateriaa voisi tehdä tilanteesta paremman :)

          • Jonnaajon

            On se sama tuote ja ei huonoa siis sekään, mutta mielestäni tuo Marigoldin ravintohiiva/oluthiiva on vielä maukkaampaa. Ihana näitä kokemuksia oksentaa tänne sun kommenttiboksiin ja täältäkin monesti saa hyviä vinkkejä! :)

            Joo nyt kun syön taas oikeeta ruokaa enemmän, syöny sen vähintään 2 lämmintä päivässä, palkkari jumppien jälkeen + aamupalat/hiukot (plus syön aina aika kylläiseksi) niin eipä tässä paljon oo mielitekoja/ahmimisia ollut. Sitten taas, jos syön vahingossa liian vähän (vai vääränlaista ruokaa?) niin saattaa yhtäkkiä tulla päivä, jolloin tekee mieli IHAN KAIKKEE…no sit mä syön ihan kaikkee ja palaan taas normaaliin, kun harvemmin toi mättöruoka kahta päivää pidempään maistuu ja muuten siihen ei mitään tendenssiä arjen lomassa ole.

            Hyvin tää on näin mennyt ja eipä ole hokkia sitä mihinkään suuntaan muuttaa. Viime vuoden söin kyllä ihan liikaa tunteisiin ja kaikkee korvikkeita ja just esim. patukoita niin ihmekös, jos tekee mieli illalla mättää kilo pähkinöitä tai purkillinen kookosmannaa napaan :D Mutta muuten joo, syön mitä mieli tekee (ruoan kanssa on kautensa), ruoka on hyvää, liikunta on kivaa ja kyllä tällä nyt jossain kunnossa pysyy. Välillä kyllä houkuttais kokeilla jotain VHH-juttua, mutta kun ainakin tällä hetkellä tulee hypittyä jumpissa niin paljon niin ei se vaan oikein toimi mulla.

            • Sanni

              Ihana näitä kokemuksia oksentaa tänne sun kommenttiboksiin ja täältäkin monesti saa hyviä vinkkejä! :)

              Oksenna pois vain, muutkin kuin minä saavat näistä varmasti vinkkejä :)

              Mutta muuten joo, syön mitä mieli tekee (ruoan kanssa on kautensa), ruoka on hyvää, liikunta on kivaa ja kyllä tällä nyt jossain kunnossa pysyy. Välillä kyllä houkuttais kokeilla jotain VHH-juttua, mutta kun ainakin tällä hetkellä tulee hypittyä jumpissa niin paljon niin ei se vaan oikein toimi mulla.

              Tuohon ekaan lauseeseen viitaten, miksi kokeilla vhh:ta tai mitään muutakaan kun nykyinen setti toimii jo? :) Minusta sen ihanteellisempaa tilannetta ei olekaan kuin että voi syödä mitä haluaa, miten haluaa (ja syö terveellisesti), ravinto tukee harrastuksia ja koko jannu voi hyvin :)

  2. Henna

    Minä en osaa enää siirtyä oliiviöljystä rypseihin tai rapseihin. Meiltä löytyykin nyt eri käyttötarkoituksiin Rainbow’n oliiviöljykaksikko. Se vihreä perusoliivioljy paistamiseen ja valurautapannun hoitoon sekä extra virgin oliiviöljy salaatinkastikkeeksi/avokadoon ym. ei-lämmitettävään.

    Pitäisi varmaan keksiä vielä kovien lämpötilojen paistoöljy satunnaiselle pihvien paistolle, mutta omien aistien ja lämpötilojenkestovertailujen perusteella nuo oliiviöljyt ovat toimineet kyllä hyvin perusruoanlaitossa. Extra virgin maistuukin jo jotenkin kierolle paistettaessa, jos lämpö on kova, mutta tuo perusöljy ei :)

    Minä hämmennyn aina öljyhyllyn vaihtoehtojen ja tyyriiden hintojen äärellä, joten hyvänmakuisia öljyä saa suositella! Rasvat ja suolat on kyllä sellaisia keittiön väittelyaiheita, että eihän noista ota selvää, maun perusteella mennään :D Mutta munakoisot lähtevät ehdottomasti kokeiluun tulevan viikon evässalaatteihin :)

    • Sanni

      Minä hämmennyn aina öljyhyllyn vaihtoehtojen ja tyyriiden hintojen äärellä, joten hyvänmakuisia öljyä saa suositella!

      Mun toisesta siskosta on tullut pieni öljyhifistelijä ja hänen kauttaan voin suositella lämpimästi ainakin kurpitsansiemenöljyä ja makadamiansiemenöljyä, ihan superherkullisia salaateissa :) Samoin avokadoöljy on tosi hyvää, se sopii myös korkeissa lämpötiloissa paistamiseen mutta itse olen laittanut vain salaattiin. Minulta löytyy kotoa Olivadon sitruuna-avokadoöljy jolla saa vaikka lohisalaattiin ihan eri twistin kuin oliiviöljyllä. Tofun paistamisessa ja/tai marinoinnissa suosin aina paahdettua seesaminsiemenöljyä, tuo aivan törkeän hyvää makua tofuun ja tietysti koko wok-ruokaan jos hakee itämaista makumaailmaa :)

  3. Jonttu

    Säikähdin vähän tuota, että kvinoasta voi saada niin pahoja vatsanväänteitä, ja nyt ensimmäisellä kerralla huuhtelinkin tosi hyvin ja keitin kauan. Ongelmani on tällaisten linssien kaltaisten tuotteiden kohdalla tuo huuhtelu. Riittääkö pelkkä hanasta tulevalla superlämpimällä vedellä huuhtelu vai vaatiiko jo huuhtelu keitetyn veden? Sitten myös keittoajan suhteen olen epätietoinen: auttaako vatsanväänteiden estämiseen, jos keittää vähän kauemmin? Ai niin, ja noista linssityyppisistä tuotteista tulee aika paha haju keitettäessä (vai johtuuko tämä siitä, että ei ole huuhdeltu tarpeeksi hyvin?).

    Tein muuten niin nyt eilisestä lähtien, että en laittanut mitään meikkipohjaa/meikkivoidetta, vaan vain pelkkää peiteainetta. Iho oli vähän paremman näköinen.

    Jos sipaisen kasvoille vähän puuteria, se on nykyään Laveran irtopuuterin loputtua ehdottomasti Everyday Mineralsin irtopuuteri. Mielestäni täysin väritön toisin kuin tuo Lavera, joka tuppasi vaalentamaan ihon sävyä.

    • Sanni

      Riittääkö pelkkä hanasta tulevalla superlämpimällä vedellä huuhtelu vai vaatiiko jo huuhtelu keitetyn veden?

      Mä ainakin huuhtelen hanavedellä. Hämmentävästi joidenkin kvinoapakkausten kyljessä suositellaan huuhtelua kylmällä, toisten kuumalla vedellä. Ota sitten selvää. Mulla on GoGreenin kvinoaa ja olen huuhtonut GoGreenin suosituksen mukaan kuumalla.

      Sitten myös keittoajan suhteen olen epätietoinen: auttaako vatsanväänteiden estämiseen, jos keittää vähän kauemmin?

      En osaa yhtään sanoa. Itse olen keittänyt ohjeiden mukaan 15 minuuttia, sitä pidempi aika johtaa kvinoan puuroutumiseen eli sitten saa puuroa :)

      Ai niin, ja noista linssityyppisistä tuotteista tulee aika paha haju keitettäessä (vai johtuuko tämä siitä, että ei ole huuhdeltu tarpeeksi hyvin?)

      Mä en ole havainnut tällaista.

      • Jonttu

        Ahaa, no sitten voisi ostaa toistekin, kun ei ole niin työlästä tuo huuhtelu, jos hanavesikin riittää.

        Jos ostan linssejä, niin ostankin lähes aina noita käyttövalmiita juurikin tuon hajuhaitan vuoksi. Eilen oli vaikeuksia edes mennä nukkumaan, kun koko asunnossa haisi kvinoa. :D Mutta ruokana oli hyvää.

        En kyllä tiedä, voiko tätä laittaa tuon Lumenen tiivisteen piikkiin, mutta iho on ollut tosi mukavan näköinen nyt pari päivää. :) En muuten laita kasvojen reuna-alueille mitään, pelkästään ongelmakohtiin, joita on keskiosassa ja leuassa. Turhapa sitä on hyvää ihoa alkaa millään peittelemään. Onhan tuossa hyaluronihapossa vähän sellainen keinotekoinen tai Lumenemainen tuoksu, mutta tuote toimii. :)

        • Sanni

          Eilen oli vaikeuksia edes mennä nukkumaan, kun koko asunnossa haisi kvinoa. :D

          Voi eih ^_^

          Lumenen tiivisteestä – noukin sen just äsken laatikosta ja vein kylppäriin :) Jos nyt muistaisin kokeilla! ^_^

          • Jonttu

            Äh, kirjoitinpa epäselvästi. Tarkoitin siis, että kasvojen reunoille en laita mitään meikkituotetta, mutta hoitavia aineksia tietysti, kuten kosteusvoidetta ja sitä ennen vielä tuota tehotiivistettä.
            Nyt ei ole ainakaan ilman meikkiä sitä pulmaa, että olisi väärä sävy meikkipohjassa (itseäni ärsyttää ja vaivaa vähänkin väärältä näyttävä sävy todella paljon, enkä millään ole onnistunut löytämään sitä ihan omaa sävyäni). Nyt on aika kiva, kun oma sävy tulee niin voimakkaasti läpi, tietysti peiteaineella peitetyt alueet ovat oma lukunsa, mutta kuitenkin pääasiallinen ihon sävy on se ikioma. :)

          • Jonttu

            Osaisitko muuten sanoa, saako mistään tyhjänä sellaisia mineraalipohjille tai irtopuuterille tarkoitettuja rasioita, missä olisi sellainen siiviläosakin mukana?

            Ja pakko vielä sanoa, että kun viime päivinä täällä blogissa on puhuttu muun muassa kainalotuotteista, niin mielestäni aivan kauhean ruma sana on suomen kielessä ’dödö’. En voi sietää. :D

            • Sanni

              Osaisitko muuten sanoa, saako mistään tyhjänä sellaisia mineraalipohjille tai irtopuuterille tarkoitettuja rasioita, missä olisi sellainen siiviläosakin mukana?

              Hmm, ei ole osunut silmään. Ebaysta voisi varmaan löytyä, mitä siellä ei olisi… :D Japp, löytyy.

              Dödö? :D Nojoo, eihän se ehkä meidän kaunein kielivientituote ole… ^_^ ”Ökkömönkiäinen löylytti yöllä dödöä”, siinäpä tongue twisteriä kerrakseen.

  4. Jonttu

    Tuliko sinulle Everyday Mineralsin setin mukana keltainen korjausväri, joka käy esim. tummille silmänalusille? Vaikuttaa aika jännältä tuotteelta.

    • Sanni

      Mulle tuli Cover Jojoba -korjausväri ja muistaakseni myös Brighten Jojoba. Saattoi olla että joku kolmaskin oli mukana mutta nyt en jaksa juosta parvelle tsekkaamaan :D

  5. piip

    Jos iduista tykkää, niin idättäminen omatekoisessa idätyspurkissa (= kierrätetty lasipurkki, pala harsoa ja iso kumppari)on tosi helppoa ja halpaa. Ja hauskaa, lapsena oli jotenkin tosi jännää, kun ikään kuin ”tyhjästä” purkkiin alkoi ilmestyä herkullisia ituja. :) Nykyisin idättelen lähinnä vaan sinimailasta (ns. tavallisia ituja) ja mungpapuja, mutta ilmeisesti myös esim. quinoa voisi idättää?

    http://www.k-ruoka.fi/ruoanlaiton-kasikirja/idattaminen-onnistuu-helposti-kotona/

    • Sanni

      Kiitokset tästäkin vinkistä :)

  6. Mirja

    Paistettu kesäkurpitsa on ihan mystisen hyvää. Tykkään ite puristaa vielä sitruunaa päälle ja yrttisuolaa!

    Mun vakiosetit on kans uunissa valmistettavia. Teen täyden pellillisen esim. paprika-munakoiso-tomaatti-punasipuli paistosta, jonka maustan reilulla lorauksella oliiviöljyä, omenaviinietikalla (tää on se juttu!!), savupaprikalla ja yrteillä. Ja just tuo mehustuminen, pari päivää kun nää on jääkaapissa niin vois melkein puhua hilloutumisesta :DD
    Toinen lemppari kvinoan ja salaatin sekaan on uunijuurekset, varsinkinpalsternakka ja porkkana!

    • Sanni

      Teen täyden pellillisen esim. paprika-munakoiso-tomaatti-punasipuli paistosta, jonka maustan reilulla lorauksella oliiviöljyä, omenaviinietikalla (tää on se juttu!!), savupaprikalla ja yrteillä. Ja just tuo mehustuminen, pari päivää kun nää on jääkaapissa niin vois melkein puhua hilloutumisesta :DD

      Ai samperi kun alkaa ihan kuola valua tätä lukiessa..! :) Mun on niin kokeiltava tätä omenaviinietikalla ja savupaprikalla, muut osaset onkin jo tuttua puuroa :)

  7. LA

    Oothan kokeillut näitä pizzoihin?
    Mun suuret lempparit!

    Sisilian parhaat pizzat: parmigiana ja norma <3 ja tietysti ruokana parmigiana ja pasta norma <3
    Ikuinen rakkaus <3
    Suolaista ricottaa ei oikein Suomesta saa (kuuluu olennaisena normaan), niin täällä teen parmesaani version, joka on tosi hyvä myös :)

    Miehen pizzaan voi yhdistää esim paistettua kesäkurpitsaa ja kinkkusuikaleita. Minusta se on hyvää :)

    • LA

      Unohdin kirjoittaa että parmigiana on vuokaruoka (?) johon tulee tomaattikastikkeeseen: kinkkua, juustoa, munaa ja paistettua munakoisoa.
      Pizza versiossa nämä ovat tietysti pizzapohjan päällä.
      Ja pasta norma on pastaa tomaattikastikkeessa, johon laitetaan lisukkeeksi paistettua munakoisoa ja raastetaan päällesuolaista ricotta juustoa.

      Kesäkurpitsapizza taitaa olla parhain pizza, jonka olen ikinä syönyt. Mutta sitä olen syönyt vain yhdessä ravintolass ja siinä luki myös kesäkurpitsan kukkia tms..joten en osaa sen pizzan sisältöä pilkkoa tarkkaan (se kun oli käärö..)…eli, en pysty sitä pizzaa purkamaan osiin, mutta elämäni paras pizza.

      Vaikka suosikki pizzani ovatkin:
      Pistaasipizza
      Parmigiana
      Norma

      Suomiversioni ovat enemmän ja vähemmän menestyneitä! Parhaiten onnistuu tomaattipohjainen pizza, jolla on paistettua munakoisoa ja parmesaania :)
      Pistaasipizzan vaaleakastike pohja on ollut haastavaa kehittää….

      • LA

        Viimeinen tarkennus: keitetty kananmuna…
        Nyt nukkumaan :D :D :D

      • Sanni

        Unohdin kirjoittaa..

        No mä ehdin jo googlata ennen kui luin seuraavan kommentin ^_^

        Kesäkurpitsan kukista muuten – en ole ikinä nähnyt niitä yhdenkään suomalaisen ravintolan listalla. Miksiköhän niitä ei käytetä Suomessa…?

        Mä en voi tämän ruokavaliokokeiluni aikana nauttia parmigiana-ruokia (nyyh), tai itse asiassa joo, sallittuna ”mättöpäivänä” se olisi mahdollista ^_^ Kerran kuussa saa syödä rajoittamattoman aterian eli herkutella esim. juustoilla :)

        • NG

          Tätähän voisi jollekin ruokapaikalle ehdottaa.. eikös Kuopiossa ole vielä se kreikkalainen?
          Ainakin kesäisin niitä kukintoja riittäisi pannulle asti… jos vain kokki löytää luotettavan tuottajan, jonka kasvimaalla kasvaa kesäkurpitsan kukkia ylitarjonnaksi asti.

          • Sanni

            eikös Kuopiossa ole vielä se kreikkalainen?

            On joo, ja se on jopa vielä ihan suhteellisen hyvä kreikkalainen :) Heidän munakoisopaistoksensa sai mun hyväksynnän, ainoastaan sillä nootilla että tomaattikastikkeeseen oli hulautettu turhasti sokeria. Mutta muuten annoksen maku ja rakenne oli enemmän kuin kohdallaan :)

    • Sanni

      Oothan kokeillut näitä pizzoihin?

      En vielä mutta I so will..! :)

      Piti googlata ”pizza alla norma” ja yksi hakutuloksista toi ehkä vähiten oikeutta tekevän kuvan munakoisoruoalle ever:

      http://siciliancuisine.blogspot.fi/2014/05/homemade-pizza-alla-norma-right-night.html

      Bleuurghhh!! Miten joku voi saada noin vastenmielisen kuvan munakoisopizzasta? ^_^

      Välimeren munakoisoruoat saisivat kyllä ihan oman lukunsa jos mä koskaan kirjoittaisin ylistyskirjan ruoalle ^_^ :D Oikeasti en tiedä mitään herkullisempaa kuin Kreikan munakoisoruoat eivätkä Turkin ja Italian viritykset varmasti jää jälkeen, niitä vain en ole päässyt maistamaan yhtä paljon. Ahh, mä haluun Kreikkaan!! ^_^

      Suomessa taas munakoiso on aina ollut mulle sellainen ”Ei kiitos” -raaka-aine koska niin ravintola- kuin kouluruokakokemukset ovat olleet niin mauttomia. Olen rohkaistunut kokkailemaan itse munakoisolla vasta löydettyäni sen kreikkalaisen keittiön kautta uudestaan, mutta itse en saa koisoista lähellekään sitä taivaallista herkkua joksi se Välimeren keittiöissä muuntautuu. Nuo pannulla paistetut ja mehustetut ovat sentään aika hyviä ja ehkä paras saavutukseni munakoisoruokien saralla kotioloissa :)

      • LA

        Mä oon miettinyt, että se makuero johtuu ihan raaka-aineista. Siis, munakoisot on ihan eri koko luokkaa ja mallia etelässä kuin täällä meillä :O ja varmasti Suomessa oon ostanu niitä sesongin väärään aikaan ja siellä on varmaan luonnollisempaa että tarjolla oikeaan aikaan….
        Mä muistan sun munakoiso postauksen (joltain reissulta..?). Ja kommentoin silloin jo pizzoista ja Sisiliasta, mutta se komentti silloin epäonnistui, enkä jaksanut kirjoittaa uudelleen.

        Ainiin, miksi oliiviöljyllä ei saa paistaa? (Voit arvata että Italiassa henganneena sitä on tottunut käyttämään…)

        • Sanni

          Mä oon miettinyt, että se makuero johtuu ihan raaka-aineista. Siis, munakoisot on ihan eri koko luokkaa ja mallia etelässä kuin täällä meillä

          Tuo on myöskin varmasti vaikuttava tekijä.

          Mä muistan sun munakoiso postauksen (joltain reissulta..?).

          Tarkoitat todennäköisesti Kreikkalainen keittiö -postaustani johon tein munakoisruokakollaasin :)

          Ainiin, miksi oliiviöljyllä ei saa paistaa?

          Sillä halvemmalla ja alemman laatuluokituksen oliiviöljyllä saa paistaa mutta ei kylmäpuristetulla Extra Virgin -öljyllä sen erilaisen rasvahappokoostumuksen takia. Eli jos ostat öljyn jossa lukee vain ’olive oil’ niin voit paistaa sillä, se saadaan erilaisella prosessoinnilla kuin extra virgin.

          • Jonttu

            Minulla sattui olemaan vain kylmäpuristettua rypsiöljyä, ja paistoin munakoisot siinä, vaikka tiedänkin, ettei kylmäpuristetulla saisi paistaa. Mutta olen lukenut pakkauksen kyljestä, että tuolla saisi kuitenkin paistaa (tosin olen löytänyt päinvastaistakin tietoa rypsiöljyn käyttäytymisestä). Jos öljy siis kuitenkin härskiintyi (kuten oliiviöljyllekin kovassa lämpötilassa tapahtuu), niin sekin saattoi vaikuttaa munakoisojeni pahaan makuun.

            En muuten ole koskaan vielä syönyt hyvää munakoisoa. :(

            Onnea saunakasvatukseen! :)

            Lidlin katkarapuvalikoimaan oli tullut joku muutos, ja hinnat olivat nyt todella kovia – sellaiset lähemmäs kymmenen euroa molemmat eri paketit. En sitten ottanut. Aiemmin heillä oli myynnissä vähän edullisempikin pussi.

            • Sanni

              En muuten ole koskaan vielä syönyt hyvää munakoisoa. :(

              Suosittelen matkaa Kreikkaan ;) Sinne voisi todellakin lähteä vain syömään.

              Mun lähi-Lidlissä on ollut jo tosi pitkään vain noita isoja katkarapupakkauksia jotka kustantaa kympin kieppeillä. Ei niitä pienempiä oikein kannata ostaa kun kilohinta niissä on niin törkeän paljon korkeampi.

  8. anniM

    En ehtinyt lukemaan kommentteja joten saattaa tulla toistoa, mutta pakko sanoa että herneen versothan on lähes ilmaisia! Ja nättejä koristeita keittiön pöydällä :) Eli yönyli turvonneet herneet multaan ja sit vaan odotellaaan. Muiden yrttien kasvatus ei onnistu minulta mutta tota ei voi mokata :)

    Toinen vinkki joka tuli mieleen noista jääkaapissa ”muhineista” koisoista että Isyyspakkaus-blogissa on monesti ollut juttua mieleenkiintoisesta ”ruokaflowsta”. Eli kerralla käsitellään kasviksia reilusatsi uunin kautta paahtaen ja sitten niitä on helppo heitellä muihin ruokiin sekaan. Ja ne uunissa kuivatetut tomaatit! <3 Ihastuisit niihin! Kantsii tsekata ;)

    • Sanni

      En ehtinyt lukemaan kommentteja joten saattaa tulla toistoa

      Joo, moni vinkkasikin tuosta että kantsii kasvattaa itse :) Ja näin aion todellakin tehdä :)

      Ja ne uunissa kuivatetut tomaatit! <3 Ihastuisit niihin! Kantsii tsekata ;)

      Uunitomaatit ovat tuttu juttu meidän keittiössä :) Olen myös tehnyt tomaatti”sipsejä” kasvikuivurilla eli kaikenlaiset kuivatut tomaatit on maisteltu ja herkuksi todettu :)

  9. Jonttu

    Minulla jää varmaankin kvinoa vakikuiva-ainepaketiksi, eli tulen ostamaan jatkossakin. Erittäin hyvä lisä vaikka mihin.

    Ja nyt on pannulla muhimassa myös ohuet munakoisoviipaleet runsaassa öljyssä ja päällä paljon suolaa. Kyllä nyt kaupan hyllyt tyhjenevät munakoisoista Suomessa.:)

    Tuo vain vähän mietityttää, että sekä kvinoaan että munakoisoon on käytettävä aika paljon suolaa, mikä sitten nostaa suolan kokonaissaantia. Missä menee raja, että kasviksista on vielä hyötyä terveydelle, jos niiden päälle on pakko laittaa maun takia paljon suolaa? Tätä olen vain itse miettinyt, en mitenkään kritisoi sinua. Ja sinähän käytät myös paljon muitakin mausteita, joten tämä oli vain tällaista yleistä pohdintaa.

    • Sanni

      Ja nyt on pannulla muhimassa myös ohuet munakoisoviipaleet runsaassa öljyssä ja päällä paljon suolaa.

      :) :) Tuliko hyvää?

      Tuo vain vähän mietityttää, että sekä kvinoaan että munakoisoon on käytettävä aika paljon suolaa, mikä sitten nostaa suolan kokonaissaantia.

      Miksi niihin pitää laittaa paljon suolaa..? Tai miksi niihin ylipäänsä olisi pakko laittaa suolaa ollenkaan..? Minä en laita omaan kvinoaani lainkaan suolaa (varmaan pitäisi jotta saavuttaisin sen päivittäisen 6 g mutta ei vain huvita) enkä munakoisoonkaan mitenkään tolkuttomasti, muutaman rouhaisun suolamyllystä.

      • Jonttu

        Ajattelin, että se munakoiso itkettyisi helpommin, jos suolaa on reippaammin. Ilmeisesti ihan normisuolamäärä kuitenkin riittäisi (mutta mikä peittäisi sitten kengänpohjanmaun?).

        • Sanni

          Ilmeisesti ihan normisuolamäärä kuitenkin riittäisi

          Ihan muutama ripsaisu riittää, ei tarvitse kuorruttaa suolalla.

          Kengänpohjanmakuun vaikuttaa hidas kypsyttäminen runsaassa öljyssä, se on kreikkalaisten munakoisoruokien salaisuus (tietysti sen ohella, että ruoat valmistuvat paikallisista tuoreista koisoista). Kreikassa munakoisot upotetaan oliiviöljyyn ja annetaan muhia uunissa parikin tuntia, minkä jälkeen ne vielä mehustuvat seistessään (munakoisoruoat kuten muutkin mayirefta/ladera-ruoat valmistetaan aamulla tai jopa edellisenä iltana ja syödään yleisesti lounaalla, seisominen on osa niiden valmistusta.

  10. Salla

    Tunnustaudun myös hiukan salaattivammaiseksi. :D Jos kaupan salaattipöydällä on 20 lähes samannäköistä salaattisäkkiä niin tottakai otan sen halvimman ruukkusalaatin. Kunhan sais edes jotain syötyä… Ei mitään hajua jostain eri lajikkeista ja niiden eroista tai mistään muustakaan. Ja kerää on ihan turha ostaa, kun mun sinkkujääkaapissa se on ehtinyt jo nahistua tai mennä homeeseen, ennen kuin pääsen keskusosaan asti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.