Vinkki: Cosmetics Cop Inci-sanasto

Paula Begoun lienee tuttu jo monelle kosmetiikan ainesosista kiinnostuneelle lukijalle. Hänen kirjaansa Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me ja nettisivustonsa The Cosmetics Cop vilahtelevat yhtenään lähteinä monissa suomalaisissakin kosmetiikkablogeissa. Paula Begoun tunnetaan kosmetiikkamaailman ”Neiti Etsivänä”, ja hän on omistautunut kosmetiikan ainesosien ja tuotteiden tutkimiselle jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Olen jo aiemmin vinkannut teille sivustoista kuten Eur-Lex (EU-komission kattava lista kosmetiikassa käytetyistä ainesosista ja niiden funktioista), Sage Advice (lista yleisimmistä kosmetiikan raaka-aineista ja merkinnät niiden sopivuudesta akneen taipuvaiselle iholle) sekä Verkkosalonki (suomalainen inci-sivusto joka yhdistää Eur-Lexin, Cosmetics Copin, muita netin tietolähteitä ja kirjallisuutta). Olen myös saattanut linkittää Paulan Cosmetics Cop -sivustolle jonkun yksittäisen tuotteen kohdalla. Paulan sivuilla on myöskin kätevä inci-sanasto, joka ei kuitenkaan ole yhtä laaja kuin Eur-Lex. Se on kuitenkin lukijaystävällisempi, ja hiljattain huomasin että sanakirjaa oli parannettu entisestään yhdistämällä siihen Sage Advicesta tutut hymiö-ikonit, jotka kertovat yhdellä silmäyksellä ainesosan toimivuudesta.

CosmeticsCop

Pääsette Paulan inci-sanakirjaan tästä linkistä. Ainesosat on merkitty neljällä eri hymiöllä; hymynaama + oikein-merkki on Paulan suositus (parhaat mahdolliset ainesosat tutkitulla teholla), hymynaama on erittäin hyvä ainesosa, neutraali hymiö tarkoittaa ristiriitaisia tai olemattomia tutkimustuloksia saanutta ainesosaa jolla ei välttämättä ole todistettua tehoa kosmeettisessa käytössä, ja mököttävä hymiö tarkoittaa ainesosaa, jota kaikkien tulisi ehdottomasti välttää.

Vaikka luotankin Paulan sanaan aika pitkälle (koska hän perustaa väittämänsä aina nimettyihin tutkimustuloksiin), niin jotkut merkinnät aiheuttavat päänvaivaa. Esimerkiksi hamamelis, ainesosa jota käytetään ihonhoitotuotteissa erittäin paljon, on saanut Paulalta mököttävän hymiön. Paula sanoo hamameliksen voivan ärsyttää ihoa sen sisältämien tanniinien vuoksi. Samalla hän kuitenkin sanoo tanniinin olevan vahva antioksidantti, eli sillä on myös hyödyllisiä vaikutuksia ihoon. Joidenkin ainesosien kohdalla voi siis hieman harkita miten tosissaan Paulan neuvon ottaa. Jos ihosi ei ole reagoinut hamamelistä sisältävään kasvoveteen mitenkään, niin en nyt lähtisi heittämään tuotetta roskiin. Jos taas iho on ärtynyt ja huomaat käyttäväsi taikapähkinää (eli hamamelistä) sisältäviä tuotteita, niin silloin kokeilisin olla ilman kyseisiä tuotteita.

Oli miten oli, Paulan sivusto on erittäin mielenkiintoinen ja helppolukuinen tietolähde (jos osaa englantia), ja hymiöt helpottavat ainesosien hyödyllisyyden arvioimista entisestään.

CosmeticsCopdetail

Suosittelen!

Jaksaako teistä muuten monikin etsiä tietoa ainesosista netistä tai kirjoista? Oletteko ylipäänsä kiinnostuneita ainesosien vaikutuksista?

Kommentit (6)
  1. Olen itseasiassa vasta alkanut lukea enemmän tällä viikolla. Päässä naksahti jossain ja päätin ottaa selvää enemmän ainesosista. Ehkä se, että mulla on nyt 3 kemian kurssia opiskeltavana, ja seuraavassa jaksossa tulee 2 lisää on vaikuttanut jotenkin. ;)

  2. Jee! En ollutkaan itse noteerannut tuota sivua aiemmin, mutta ihan hyödylliseltä vaikuttaa :) Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *