Karkkipäivä
Karkkipäivä

Vinkkejä Kaliforniaan?

Nyt olisi taas mun vuoro kysyä teidän apua ja matkailuvinkkejä. Välillä näinkin päin :)

Olen saanut teiltä vuosien saatossa niin hyviä, käytännössä loistaviksi todettuja kohdevinkkejä että ajattelin taas kokeilla onneani, tällä kertaa aiheena Kalifornian rannikko.

kalifornia1

Kuva: GoCollette

Kaipaisin pysäkkivinkkejä välille San Francisco/Oakland – Los Angeles.

kalifornia2

Kuva: Hoosier Tim’s Travel Videos

Ajatuksena on hurauttaa Amtrakin legendaarinen Coast Starlight -junareitti Oaklandista Losiin ja pysähtyä matkan varrella yhdessä tai kahdessa paikassa. Tunnen itse Kaliforniaa todella huonosti, joten vinkit ovat kullanarvoisia.

Haussa on viehättäviä, kävely-ystävällisiä kaupunkeja kauniilla maisemilla :)

kalifornia_amtrak_pysakit_oak_la

Mietin vähän San Luis Obispoa joka olisi sopivasti Oaklandin ja Losin puolivälissä, mutta paikallinen ystäväni Sheilakaan ei osannut sanoa kaupungista kuin, ”I guess it’s pretty nice”. Monesti tuntuu muuten, hassua kyllä, että parhaat kohdevinkit saakin turisteilta eikä paikallisilta. Paikalliset ovat ikäänkuin liian tottuneet ympäristöönsä eivätkä osaa arvioida paikkojen kiinnostavuutta samaan tapaan kuin ulkopuolelta tuleva vierailija. :)

Onko joku teistä sattunut käymään San Luis Obispossa..? Entä Santa Barbara, onko se vähän liian turistillinen..?

kalifornia_kartta

Myös Los Angelesin alueelle ottaisin vastaan vinkkejä enemmän kuin mieluusti. Se kun on niin valtava kokonaisuus että kaupungista puhuttessa ei voi sanoa menevänsä vain Los Angelesiin vaan jollekin alueelle siellä. Mä en itse asiassa edes tiedä mikä varsinaisesti on Los Angelesin ”keskusta”.

Olisiko Hollywood kuitenkin kaikessa turistillisuudessaan ja klisheisyydessään toimiva tukikohta Losissa keskeisen sijaintinsa kannalta..? Eikös sieltä käsin pääse aika kätevästi kaikkialle..?

Suuret kiitokset jo etukäteen jos osaatte heittää jotain apuja :)

Kommentit (65)

 1. Jonttu

  Jontulla olisi sellainen ihan aiheen vierestä oleva kysymys, että osaisitko suositella jotakin hyvää mutta mielellään myös edullista huulipunasivellintä.

  • Sanni

   Mä tykkään tosi paljon Kicksin huulipunasiveltimestä jossa on sellainen ”retractable” hylsy :) (Mikä tuo retractable on suomeksi… aaargh, jotkut termit on niin paljon yksinkertaisempia englanniksi…)

 2. Jonttu

  Sisään vedettävä? :)

  Pitää testata. Myös peiteainesivellintä etsin silmänalusille, sillä uusi ongelma on silmänalusten kuivuminen, jolloin käsin levitettäessä peiteaine jää rumasti paakkuiseksi.

  • Sanni

   Parhaan hinta-laatusuhteen peiteainesivellin löytyy mun mielestä ehdottomasti Henkkamaukalta :) Ihan täydellinen koko ja napakkuus mun makuun. En siedä löysiä peiteainesiveltimiä.

   • Jonttu

    Kiitos vinkeistä, aion koluta H&M:n sivellinvalikoiman läpi. :)

 3. Anniina

  Moikka! Tuntuu oudolta mainostaa omaa blogia, mutta palasin juuri Jenkkilän reissulta reilu kuukausi sitten. Matkustin koko länsirannikon San Diegosta Vancouveriin. Blogista välillä 15.9.-9.8.2016 kuvia ja vinkkejä Losista San Franiin. Tosin me menimme välimatkan autolla, mikä oli tosi hauska kokemus. Näin kyllä Facebookissa backpackereiden groupin Jenkkilän reissaajille ja siellä silloin tällöin etsittiin kimppakyyteilijöitä tällekin välille.

  Jos vaan mitenkään autoa saa siis käyttöön, niin highway 1 on kyllä ainutlaatuinen maisemamotari, joka kulkee merenviertä, yhtäkkiä nousee ylös vuoristoon ja sitten mutkittelee jyrkkiä ja ohuita teitä kansallispuistossa. Poikaystävä joutui houkuttelemaan ajamaan autoa muutaman viikon, mutta lopulta suostuin enkä katunut! Vaikka oikeasti pistin todella vastaan, koska suoraan sanottuna pelotti ja olin aivan kauhuissani, kun sain avaimet kouraan. En siis ollut ajanut melkein vuoteen ja sitäkin ennen vain säännöllisen epäsäännöllisesti, kun en ole koskaan autoa omistanut. Saatika ajanut automaatilla.

  Jotenkin siellä monikaistaisilla motareillakin pärjäsi. Jenkit on yleisesti ottaen aika kohteliaita kuskeja ja kaistanvaihdot yms oli helppoja, koska ihmiset antoivat aika hyvin tilaa. Tiet ja parkkipaikat on kanssa aika leveitä paikoin, kun se auton keskimääräinen koko siellä tuntuu olevan vähän isompi kuin täällä Suomessa… :) Joten rohkeasti vaan, lämpimästi voin suositella ja olen iloinen, että uskalsin! Ja automaattiauto olikin ihana ja itse asiassa poisti paljon mun ajamiseen liittyvää jännitystä Jenkeissä.

  Me vaihdoimme Losissa kolme kertaa majoituspaikkaa (kaikki AirBnb, kannattaa varata mahd. aikaisin!). Ensin downtownista vajaan puolen tunnin kävelyn päässä (Echo Park), sitten Hollywoodissa (Sunset Blvd oli yksi joogakoulu, joka vuokrasi huoneitaan) ja sen jälkeen lähempää Venice Beachia. LA ei ole mikään helpoin alue liikkua julkisilla ja totesimme, että monesti halvempaa ja kätevämpää oli ottaa Uber – tosin meitä oli kaksi jakamassa laskua. Mutta koettiin, että tämä majapaikkojen vaihtelu helpotti ja tehosti huomattavasti laajalle levinneen kaupungin tutkimista.

  Kannattaa Google Mapsilla huvikseen katsella etukäteen ajattelemiaan majoituspaikkoja ja vierailukohteista, ja testailla mistä olisi jotenkin järkevä julkinen liikenne tarjolla.

  Hollywood oli ihan karsea kokemus ja siellä päin majaillessa käveltiin Hollywood Boulevardilla tasan kerran. Muuten kaikki reissut suuntautui tämän alueen ulkopuolelle.

  Losissa oleva Frank Gehryn Walt Disney Concert Hallin ’katolle’ pääsee muuten kiipeämään ja talon ympäri kiertämään ilmaiseksi. Näkymä ei ole tajunnanräjäyttävä, mutta saapahan silti vähän laajemman näkövinkkelin downtowniin. Ja itse rakennushan on upea ja taattua Gehryä!

  San Fran on huomattavasti kompaktimpi ja helpompi liikkua julkisilla, joten viikon reissulle yksi majapaikka Mission Districtillä (meidän katu 16th ave oli vähän levoton, mutta muuten mahtava kaupunginosa) riitti. Tykättiin San Franista ihan merkittävän paljon Losia enemmän. Puhtaampi, turvallisempi, mielenkiintoisempi, kompaktimpi, monipuolisempi… Varaisin siis enemmän aikaa sille! Mutta tämä toki vain meidän mielipide. ;)

  Santa Barbara on juu touristy, mutta ehkäpä melkein silti aidoimman tuntuinen koko Losin ja SF:n välillä missä pysähdyttiin. Puhdas, kaunis, vehreä ja omalaatuinen espanjalaistyylinen arkkitehtuuri erottaa sen selkeästi edukseen kaikista muista rannikon samasta muotista olevista kaupungeista missä pysähdyttiin. Kyllä mä siellä pyörähtäisin, jos ei turhan vaikeaa ole pysähdyksen tekeminen. Yksikin kokonainen päivä riittää tosin.

  Tässäpä näitä mieleen tulleita ajatuksia.

  Hauskaa reissua!

  • Sanni

   Kiitos paljon vinkeistäsi :)

   Minusta tuntuu että todennäköisesti kallistumme siihen, että jätämme Losin väliin kokonaan, tai vietämme siellä sen yhden pakollisen yön ennen Vegasia (otamme bussin Losista).

   Kolme yötä on nyt buukattuna San Luis Obisposta, ja jos tienoo viehättää, jäämme sinne vielä pidemmäksi aikaa ja ehkä pysähdymme yöksi tai pariksi Santa Barbarassa. Teemme varmaankin niin, että vuokraamme auton SLO’sta ja tutustumme SLO’n alueeseen autoillen. Pätkä Oaklandista San Luis Obispoon taittuu kuitenkin junalla. Tulee varmasti halvemmaksikin, junaliput oli tosi halvat.

   • Anniina

    Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Meille kyllä Losi oli pettymys, vaikka toki kiva, että tuli nähtyä.

    Sieltä SLO:n lähettyvillä on ainakin tosi suosittu ja näyttävä Hearst Castle ( http://hearstcastle.org/ ), mikä me tosin skipattiin mennäksemme ratsastamaan viinitilalla ja hulppeissa maisemissa länkkärihevosilla SLO:sta etelään ( http://www.vinovaqueros.com/ , minulla ei olisi ollut varaa, mutta poikaystävä tarjosi kiitoksena autonrattiin suostumisesta). Siellä lähellä on myös aivan kummallinen Solvang, joka on pieni tanskalaishenkinen kylä. Niin turistikylä kun vaan voi olla, jopa pienoisversio Pienestä merenneidosta, mutta jos nyt sattuu siellä ajamaan, niin voi vaikka ajaa läpi.

    Lisäksi meiltä jäi väliin Morro Bay. Googlaamalla näkyy, miksi ihmiset pysähtyvät siellä. Kivan kuvan ainakin saa, kun siellä meressä on iso hassu kivi. Oli tarkoitus pysähtyä, mutta olin jo niin väsynyt, että halusin vain seuraavaan majapaikkaan lepäämään. :)

    Autoa vuokratessa täytyy vielä muistaa lisätä vuokrahintaan vakuutukset. Meillä meinasi lähteä järki niitä pähkäillessä ja lopulta halvimmalla saatiin, kun otettiin vakuutukset kahdesta eri paikasta (siellä on niin monta erilaista asiaa, mitkä pitää vakuuttaa). Otettiin Loss Damage Waiver paikasta Insuremyrentalcar.com ja autovuokraamosta sitten SLI eli Supplemental Liability Insurance. Henkivakuutuksen suhteen luotettiin omiin matkavakuutuksiin. Kannattaa tsekata oma matkavakuutus, mutta usein eivät korvaa vuokra-autolla sattuvia asioita.

    Suosittelen aina ottamaan SLI:n, jotta itse aiheutetussa kolaritilanteessa ei tarvitse korvata toisen auton korjauskuluja. Toki meillehän ei vakuutuksille tullut mitään käyttöä, mutta mielenrauhaa toivat. Viikon autovuokran päälle tuli siis vielä 110 dollaria vakuutuskuluja. Toki muutaman päivän vuokralle se on paljon vähemmän.

    Autovuokraamot yrittävät tuputtaa kaikenlaista, joten kannattaa olla tarkkana mitä sieltä ostaa. Kannattaa yrittää hoitaa vakuutukset kuntoon ennen kuin auton hakee, noita ulkopuolisia vakuutuksia ei välttämättä enää saa, jos on jo avaimet kädessä.

    Lisäksi täytyy kyllä suositella Greyhoundia! Me mentiin sillä tuota LA-San Fran -autopätkää lukuun ottamatta koko matka. Tosi halpa, välillä jopa bussilippuja alle kymmenellä dollarilla.

    Kokemuksena tuntuu kyllä budjettimatkailulta ja yksi busseista oli vähän huonosti siivottu, mutta noin muuten ihan positiiviset kokemukset oli ja todellakin hintansa arvoinen. Oli myös aina lähes täysin ajallaan, joten ei senkään puolesta valittamista – monesti jopa junaa nopeampi! Tiistaisin ja keskiviikkoisin heidän liput myös maksaa joskus jopa -40 % normaalihinnoista.

    No niin, näköjään keksi vielä lisää asiaa. :)

    • Sanni

     Voih mikä lisäahdistus tuli noista vakuutuksista….

     Greyhoundista; olemme taittamassa sillä välit L.A. – Las Vegas ja Las Vegas – Salt Lake City. :) Katsoin että San Franin ja Losin ja Losin ja Vegasin välille saa tooooodella halpoja Greyhound-lippuja, mutta Vegas – SLC-välille ei. Jännä. Toki SF – L.A. ja L.A. – Vegas -väleillä on paljon enemmän yhteyksiä, mutta ne ovat epäilemättä myös paljon suositumpia kuin tuo Utahiin menevä reitti, ja luulisi että vähemmän suosituille reiteille olisi päinvastoin tarjolla halpoja lippuja.

     • Anniina

      Ymmärrän hyvin tuon ahdistuksen! Koin sitä itsekin. Mutta heti kun vakuutukset on tilattu, niin se ei enää tuntunut missään. :-) Helpottunut olo vain, että asia oli kunnossa ja oli turvaa autoteillä. Auttoi myös siihen ajamisjännitykseen, kun tiesi ettei noista asioista tarvitse murehtia.

      San Francisco-Portland -väli taitettiin Greyhoundilla ja siinä olisi tullut vaihto Sacramentossa. Kun ostettiin ne liput erikseen, jostain syystä ne oli sitten pari dollaria halvemmat. (Oltiin sitten yökin Sacramentossa, mutta en nyt mitenkään erityisesti suosittelisi Kalifornian pääkaupunkia vierailukohteeksi.)

      Boltbus ja Megabus on kanssa niitä muita bussilinjoja, josko tarjoaisivat vaihtoehtoja reitteihin myös.

      • Sanni

       Mutta heti kun vakuutukset on tilattu, niin se ei enää tuntunut missään. :-)

       Jotenkin vain tuo säätäminen että pitää (tai ainakin kannattaa) ottaa vakuutukset eri paikoista, lannistaa. Kun itse on sellainen tyyppi että haluaa asioiden hoituvan simppelisti ja jos niihin liittyy vähänkään monimutkaisuutta, juttu jää helposti kokonaan hoitamatta… Ehkä tiedät tunteen :)

       • Anniina

        Ehdottomasti! Itse olin vain ojentamassa rahojani autovuokraamolle, kun en jaksaisi säätää. Kaikki tarvittavat vakuutukset niistä kuitenkin saa. Mies sitten halusi kilpailuttaa ja halvemmalla pääsi niin. Ero ei kuitenkaan lyhyemmissä vuokra-ajoissa ole niin suuri, että sitä välttämättä häviäisi paljoakaan vaikka ei kilpailuttaisikaan. :)

        • Sanni

         Kysyin mieheltä tästä ja hän sanoi, että samat vakuutukset kuuluvat autonvuokraukseen kaikkialla, siis normisettiä :) Itse kun en ole koskaan autoa vuokrannut niin mulle nämä ei ole ihan peruskauraa. Mutta mies rauhoitteli sanomalla ettei USAssa ole mitään sen ”erikoisempia”, normaalikäytännöstä poikkeavia vakuutuksia autonvuokraan liittyen.

        • Anniina

         Sama homma, kummallakaan meistä ei autoa ole ollut koskaan. Pää pyörällä vähemmästäkin siis. Bottom line is, että kaikkia vuokraamon tarjoamia tilpehöörejä ei otettu (esim. tienvarsipalvelu tai henkivakuutus) ei otettu ja kilpailuttamalla saatiin vuokraanma halvemmalla osa vakuutuksista. Siinä ehtona oli vain se, että vakuutus oli hankittu ennen kuin avaimet oli kädessä. :) Mutta hyvin se menee!

         Tässä vielä blogi, mikä auttoi itseä ottamaan liikennesäännöt haltuun: http://www.suuntanamaailma.com/amerikan-road-trip-selviytymisopas/ Perusjutut samat, mutta pieniä eroja. Esim punaisella voi yleensä kääntyä oikealle, mikä oli monesti aika hyödyllistä.

        • Sanni

         Kiitokset vielä näistä :)

         Mä luulen että mua ei varmastikaan Amerikassa ratin takana nähdä, mutta laitan linkin siskolleni joka seurueemme ”designated driver” :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.