Vinkit probioottiseen ihonhoitoon – ja mitä sinun tulee tietää mikrobiomista

Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri

Tänään aiheena mikrobiomiystävällinen, fermentoitu ja probioottinen kosmetiikka. ✨

Olen suunnitellut kirjoittavani aiheesta jo pitkään, ja nyt siihen tarjoutui mainio tilaisuus yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa. Ruohonjuuren maaliskuun hyvinvointiteema liittyy suolistoon sekä laajemmin myös ihon mikrobiomiin.

Tämän jutun luettuasi tiedät, miksi ihon mikrobiomi on niin kuuma ilmiö, ja miksi probioottinen ihonhoito on oikeasti fiksua.

MIKROBIT – OSA IHON SUOJAMUURIA

Mikrobiomin vaikutus ihon hyvinvointiin ja sitä seurannut probioottinen ihonhoitosuuntaus on suhteellisen tuore ilmiö kosmetologian maailmassa.

Nykykäsitys ihon mikrobiomista pohjautuu ennen kaikkea vuosina 2007-2016 toteutetun The Human Microbiome Project -tutkimushankkeen tuloksille. Tämän tutkimustyön kautta iho ymmärretään nykyään ekosysteeminä, jonka hyvinvointi on riippuvainen vahvasta ja monimuotoisesta mikrobipopulaatiosta. Mikrobit ovat itse asiassa olennainen osa ihon suojabarriääriä yhdessä hydrolipidikalvon sekä sarveissolukerroksen ”tiili/laasti”-rakenteen kanssa.

On monia keinoja pitää huolta ihon mikrobiomista, oikeanlaiset ihonhoitotuotteet on yksi niistä. 

Ai että tämä on mielenkiintoinen aihe..! 🤩

Sain ensituntumaa probioottiseen ihonhoitoon ammattilaissarja Essen myötä seitsemän vuotta sitten, ja sen jälkeen ymmärrykseni ihon mikrobiomista on kasvanut vuosi vuodelta. Olen käynyt aiheeseen liittyen kurssinkin Formula Botanicassa.

Koska mikrobiomin yhteyttä ihon terveyteen on alettu tutkia vasta viimeisen 15 vuoden sisällä, uutta tietoa saadaan jatkuvasti lisää. Mitä nyt kuitenkin varmuudella tiedetään on se, että monet ihon epätasapainotiloista liittyvät nimenomaan mikrobiomin häiriöihin. Ihon kuntoon voidaan vaikuttaa myönteisesti tasapainottamalla ihon mikrobikantaa, ja tässä myös kosmetiikalla on tärkeä rooli.

Ruohonjuuresta löydät parhaat asiantuntijavinkit sekä todennäköisesti Suomen laajimman mikrobiomiystävällisen tuotevalikoiman. Saman katon alla on sekä kotimaisia että ulkomaisia probiooteille omistautuneita ihonhoitosarjoja, mainittakoon mm. ihonhoidon ihana ”kapinallinen” Sapienic sekä huippulaadukas suomalainen Circulove, jota myydään ainoastaan Ruohonjuuressa

Tähän juttuun poimin vinkkejä parhaista probioottisista ihonhoitotuotteista, joista osa on tarjouksessa Ruohonjuuri-myymälöissä sekä verkkokaupassa maaliskuun ajan.

Lyhyt katsaus terminologiaan.

MIKROBI – mikro-organismi eli pieneliö. Mikrobeihin lukeutuvat mm. bakteerit, sienet ja hiivat. On olemassa hyvismikrobeita ja pahismikrobeita eli patogeenejä.

IHON MIKROBIOMI – hyvismikrobien muodostama ekosysteemi ihon pinnalla, joka tuottaa ihon terveyttä ylläpitäviä aineita ja ehkäisee taudinaiheuttajien pääsyä ihoon.

PROBIOOTTI – elävä hyvisbakteeri, joka vaikuttaa suotuisasti suoliston ja ihon terveyteen.

PREBIOOTTI – hyvisbakteerien ravintoa. Kosmetiikan käyttämiä prebiootteja ovat sokerit kuten inuliini, ksylitoli, ramnoosi ja oligo-sakkaridit. Ihonhoitotuotteiden sisältämät prebiootit osaltaan vahvistavat hyvisbakteerien kasvuolosuhteita iholla.

POSTBIOOTTI – kun kosmetiikan valmistajat puhuvat ’probiooteista’, he tarkoittavat itse asiassa postbiootteja. Probiootti on elävä mikrobi, mutta hyvin harvoissa ihonhoitotuotteissa on eläviä mikrobeja. Suurin osa kosmetiikan probiooteista on siis postbiootteja, ja postbiootit puolestaan ovat bakteerien aineenvaihduntatuotteita.

Postbiootteihin lukeutuu mm. fermentoituja ainesosia, pilkottujen mikrobien uutteita eli lysaatteja sekä inaktivoituja, ei-eläviä probiootteja. Kuten probiooteilla, myös postbiooteilla on osoitettu olevan myönteinen vaikutus ihon mikrobiomiin ja immuunipuolustukseen.

Probiootit vs. postbiootit?

Yksinkertaistettuna vertauskuvana voisi sanoa, että elävät probiootit ovat kuin voimakas ”reseptilääke” iholle, postbiootit taas lantrattu ja miedommin vaikuttava reseptivapaa versio. Kummallakin on ihon mikrobiflooraa vahvistava vaikutus, elävillä probiooteilla vain vielä paljon vahvempi. (Lääke ilman muuta lainausmerkeissä, kosmetiikalla ei voi väittää olevan lääkkeen kaltaisia vaikutuksia.)

Tuotekehityksen kannalta merkittävä ero on siinä, että eläviä probiootteja on hyvin vaikea formuloida kosmetiikkatuotteeseen. Elävät bakteerit asettavat valtavia haasteita tuotteen säilyvyydelle, kuten voi kuvitella. Markkinoilla on kuitenkin muutamia eläviäkin probiootteja sisältäviä tuotteita, alempana esitelty kaksi sellaista.

PROBIOOTTINEN KOSMETIIKKA

Kosmetiikan probiootit ovat useimmissa tapauksissa postbiootteja, mutta valmistajat puhuvat probiooteista, koska se on terminä kuluttajille tutumpi ja assosioituu hyödylliseen vaikutukseen. Puhutaan siis mekin tässä jutussa probioottisesta ihonhoidosta.

Kaksi yleisintä tapaa tuoda kosmetiikkaan probioottinen vaikutus on käyttää maitohappobakteerien lysaatteja tai fermentoituja ainesosia. Lactobacillus Ferment Lysate on tunnetuin probioottinen lysaatti, ja fermentoidut kasviraaka-aineet puolestaan tunnistaa helposti sanasta ’ferment’ ainesosan yhteydessä.

(✨Tiesittekö muuten, että Estee Lauderin ikonisessa Advanced Night Repair -seerumissa on yksi ensimmäisiä patentoituja lysaatteja..? Bakteerilysaattien teho ihonhoidossa alkoi selvitä varhain 80-luvulla, mutta vasta 2000-luvun tutkimustieto mikrobiomista on laajentanut ymmärryksen uusiin sfääreihin. Alkujaan tajuttiin vain lysaattien anti-age-vaikutus. ✨)

Fermentointi pilkkoo ainesosien molekyylirakennetta muotoon, joka imeytyy ihoon paremmin, ja vapauttaa uusia yhdisteitä kuten entsyymejä, aminohappoja ja rasvahappoja. Näin ollen fermentointi moninkertaistaa vaikuttavan aineen tehon.

Ulkomaisista sarjoista WHAMISA tunnetaan fermentoiduista aktiiviaineista, suomalaista osaamista tässä genressä edustaa CIRCULOVE. Myös KINOKO hyödyntää fermentoituja ainesosia kuten kombuchaa ja Lactobacillus-lysaattia tuotteissaan.

Aloitetaan tuotevinkit Ruohonjuuren maaliskuun Hyvis-tuotteesta, omiinkin suosikkeihini kuuluvasta Circuloven kasvoöljystä.

SMOOTH-KASVOÖLJY (34,95€ / 30 ml, norm. 49,95€).

Nimensä mukaisesti todella sileän tuntuinen kasvoöljy sisältää upean kimaran fermentoitua viinirypäleensiemenöljyä, skvalaania, mansikan, vadelman, ruusunmarjan ja mustaherukan siemenöljyä, fermentoitua pajunkuoriuutetta sekä vihreää teetä. Smooth Face Oil on näitä ’tekee kaiken’ & ’sopii kaikille ihotyypeille’ -ihonhoitotuotteita, joita voi lämmöllä suositella ihan kaikille.

Smooth-kasvoöljy kosteuttaa ravitsee, tasapainottaa, hidastaa ikääntymisen merkkejä ja lataa ihoon sellaisen liudan hienoja antioksidantteja että hitaampia hirvittää. :) Öljy on tuntumaltaan kevyt ja imeytyy nopeasti. Rakastan sen ihanaa tuoksua, joka tulee vihreästä ja valkoisesta teestä sekä kurkku-uutteesta. Tuoksu ei ole yhtään yrttimäinen vaikka mukana on teetä, vaan pikemminkin raikkaan hedelmäinen.

Tee hyvää kosmetiikkaostoksella! 🐶🐾🐈 Ostamalla Circulove Smooth-kasvoöljyn maaliskuussa tuet Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen HESY ry:n toimintaa. Ruohonjuuri lahjoittaa koko maaliskuun Smooth-kasvoöljy-kampanjan tuoton HESY:lle. ❤️

IHON PUHDISTUS

Kun halutaan vaalia ihon mikrobiomia, pari tärkeää avainsanaa ovat miedosti hapan pH sekä hellävarainen puhdistus.

Lempeällä puhdistuksella tarkoitetaan puhdistustapaa, joka ei vie iholta sen omia hyviä rasvoja eikä ole emäksinen. Saippuat eivät sovellu mikrobiomiystävälliseen ihonhoitoon, koska ovat emäksisiä, eivät myöskään voimakkaasti vaahtoavat puhdistusaineet koska vievät iholta liikaa öljyjä. Kaikki puhdistusöljyt sekä -maidot taas sopivat mainiosti.

Tässä kolme hyvää mikrobiomiystävällistä puhdistustuotetta. 💗 Olisiko sinun valintasi öljy, maito vai vesi?

WHAMISA CLEANSING OIL (25,95€ / 150 ml, norm. 32,95€) – fermentoituja kukkaisuutteita sisältävä ohut ja täydellisesti iholta huuhtoutuva puhdistusöljy, poistaa kestävimmänkin meikin sekä aurinkosuojatuotteet.

NOVEXPERT MAGNESIUM MILKY CLEANSER (19,95€ / 200 ml) – rauhoittavaa magnesiumia, prebiootteja sekä fermentoitua Lactobacillus-maitohappobakteeria sisältävä lempeä puhdistusmaito on erinomainen tuote oikein herkälle iholle.

CIRCULOVE CLEAN MICELLAR ESSENCE (25,95€ / 100 ml, norm. 32,95€) – kosteuttava ja puhdistava misellihoitoneste sopii kevyen meikin poistoon sekä käytettäväksi hoitavan kasvoveden tavoin. Fermentoitua kauraa, aloe veraa  ja vadelmauutetta sisältävän miselliveden vaikutus on sekä kosteuttava että tasapainottava.

SEERUMIT

Probioottiset seerumit ovat vaikutuksiltaan ennen kaikkea rauhoittavia. Postbioottisilla uutteilla on kyky hillitä ihon tulehdusta, niin hiljaista kuin näkyvää. Näin ollen vaikutus on myös ikääntymisen merkkejä hidastava, sillä tulehdus on yksi merkittävä ihoa ennenaikaisesti vanhentava tekijä.

FLOW COSMETICS HYALURON & PROBIOTICS -SEERUMI (44,95€ / 30 ml) – erinomainen seerumi kosteuttamaan ja rauhoittamaan ihoa sekä tasapainottamaan mikrobiomia. Probioottinen cocktail sisältää fermentoitua bambua ja retiisiä sekä Lactobacillus-lysaattia. Hyaluronihappo kosteuttaa pitkäkestoisesti.

CIRCULOVE CALM -SEERUMI (38,95€ / 30 ml, norm. 48,95€) – kasvoille ja silmänympäryksille soveltuva maitomainen seerumi rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa ja vähentää ihon punoitusta. Erinomainen couperosa-iholle. Monipuolinen ja ravitseva koostumus sisältää mm. fermentoitua hamppuöljyä, poimulehtiuutetta, vadelman- ja ruusunmarjansiemenöljyä, mustikan ja puolukan uutteita sekä kauraa. (Kaikki aktiiviaineet Circuloven tuotteissa ovat fermentoituja.)

MÁDARA SOS HYDRA INTENSE ROSE JELLY (37,95€ / 75 ml) – pehmeän hyytelömäinen jelly-kosteuttaja sisältää aloe veraa, ruusuvettä, prebiootteja ja Lactobacillus-lysaattia. Tuote sopii käytettäväksi myös ainoana kosteustuotteena esimerkiksi kesäisin. Neutraali koostumus sopii kaiken ikäisille.

KASVOVOITEET

Novexpertin Magnesium-linjan Hydro-Biotic -voiteet hoitavat ja rauhoittavat ihoa yhdistelmällä aloe veraa, hyaluronihappoa, fermentoitua maitohappobakteeria, prebiootteja, magnesiumia, ruskeaa levää sekä helokkiöljyä. Voiteesta on kaksi koostumusta.

Kokeile näitä voiteita, jos ihosi on erittäin herkkä ja taipuvainen lehahtelemaan, kuumottamaan ja aristamaan. Ilman muuta Hydro-Biotic-voiteet sopivat myös ongelmattomalle iholle kosteuttamaan ja ylläpitämään ihon kuntoa.

NOVEXPERT HYDRO-BIOTIC FLUID (19,95€ / 30 ml) – kevyempi koostumus soveltuu normaalille ja sekaiholle.

NOVEXPERT HYDRO-BIOTIC CREAM (19,95€ / 30 ml) – täyteläisempi koostumus normaalista kuivalle iholle. Cream-voiteessa on yllä mainitun hoitavan ainesosayhdistelmän lisäksi sheavoita, skvalaania ja makadamiansiemenöljyä.

CIRCULOVE DAY FACE CREAM SPF 20 (31,95€ / 30 ml, norm. 39,95€)

✨ Aurinkosuojallinen voide! ✨

Circuloven miellyttävän tuntuinen päivävoide kosteuttaa ja suojaa ihoa ja sisältää suojakertoimen 20. UV-filtterinä toimii sinkkioksidi, joka suojaa ihoa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Koostumus on kevyt ja oikein mukavasti kosteuttavan tuntuinen. Suojakertoimen läsnäoloa ei tunne, eikä tämä voide jätä ihoon minkäänlaista vaaleaa kajoa.

Ihanassa koostumuksessa on vadelmansiemenöljyä, ruusuvettä, sheavoita sekä fermentoituina tehoaineina puna-apilaa ja kauraa. Aktiiviaineiden sisältämät antioksidantit suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta.

WHAMISA

Kun puhutaan fermentoidusta kosmetiikasta, ei voi olla puhumatta Whamisasta. Mikään toinen sarja (ainakaan Suomen markkinoilla) ei tiettävästi hyödynnä yhtä monipuolisesti fermentoituja ainesosia, poislukien Circulove, mutta Circuloven valikoima on paljon pienempi.

Whamisa-tuotteiden vaikutus on probioottinen, mutta erilainen kun vertaa esimerkiksi Novexpertiin tai Circuloveen. Novexpertin ja Circuloven probioottisissa tuotteissa kokonaisvaikutus on ennen kaikkea rauhoittava, Whamisalla taas puolestaan aktivoiva. Kaikkien kolmen tuotesarjan probiootit vahvistavat ihon mikrobiomia, mutta Whamisan fermentoidut uutteet ovat laajemmin anti-age-vaikutteisia.

Kiitos aktivoivan vaikutuksensa, Whamisaa ei suositella kovin herkälle iholle – poislukien Fresh-linja, jonka tuotteet kuten Cactus-seerumi eivät ole fermentoituja. Kenelle Whamisaa sitten voi suositella? Tehokkaita tuloksia hakevalle. Edistyksellisestä ihonhoidosta kiinnostuneille.

Tässä kolme Whamisa-klassikkoa jo ylempänä mainitun puhdistusöljyn lisäksi. ⭐️

DEEP RICH TONER (49,95€ / 155 ml) – viime vuosikymmenen maineikkaimpia ihonhoitotuotteita yli genre-rajojen, Deep Rich Toner on aivan hervottoman tehokas kosteuttava hoitoneste. Tällä voi mainiosti korvata seeruminkin.

WATER CREAM (32,95€ / 50 ml, norm. 41,95€) – superkosteuttava voide on omaa luokkaansa. Nimi tulee siitä, että voiteen vesipitoisuus on lähes 90%, mutta tavanomainen vesi on korvattu riisiuutteella, jolla on aasialaisessa kauneudenhoidossa tuhatvuotiset perinteet. Riisiuute tai ”riisivesi” on täynnään antioksidantteja ja sisältää myös peptidejä sekä kosteuttavia sokerimolekyylejä. Riisivettä on Water Creamissa peräti 78%, seuraavaksi eniten (10%) on kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe veraa. Lisäksi voiteessa on Whamisan fermentoitujen signature-kukkaisuutteiden lisäksi fermentoitua riisiä ja fermentoitua natto-kumia, nekin kosteuttavia aineita.

ORIGINAL-KASVOÖLJY (49,95€ / 30 ml) – Whamisan alkuperäinen kasvoöljy ravitsee ihoa intensiivisesti sekoituksella argan-, camellia japonica-, oliivi- ja hasselpähkinäöljyjä seuranaan Whamisan fermentoidut kukkaisuutteet.

TEHOHOITOA – ELÄVÄT PROBIOOTIT

Tässä meillä on nyt kaksi tuotetta, jotka sisältävät niitä varsinaisia eli eläviä probiootteja: Sapienic-sarjan kasvovesi sekä tehotiiviste.

Elävien bakteerien formulointi ihonhoitotuotteeseen siten, että tuote ei menisi nopeasti pilalle, on todella vaikeaa. Yksi tapa on lisätä probiootit tuotteeseen juuri ennen käyttöönottoa, ja näin tehdään Sapienicin tuotteissa.

Eläviä probiootteja sisältävillä tuotteilla on kaikkein voimakkain vaikutus ihon mikrobiomiin, ja ne sopivatkin esimerkiksi tehokuuriksi pari kertaa vuodessa käytettynä. Suosittelen tällaisia tuotteita etenkin ongelmaiholle, jolla on kroonisesti taipumusta tulehduksiin ja ihottumaan ja suojabarriääri on kestävästi heikentynyt. Elävät probiootit voivat auttaa korjaamaan vaurioitunutta suojabarriääriä niin, että oireet vähenevät tai poistuvat kokonaan. Lisäksi elävillä probiooteilla on äärimmäisen tehokas anti-age-vaikutus.

SAPIENIC PROBIOTIC MIST (41,95€ / 40 ml) – aamuisin käytettävä kasvovesi sisätää 10 miljoonaa probioottista mikrobia per millilitra. Probioottipulveri lisätään tuotteeseen juuri ennen käyttöönottoa. Kun probiootit on lisätty kasvoveteen, ne säilyvät aktiivisina noin kaksi kuukautta. Päivittäin käytettynä kasvovesi riittää juuri tämän ajan. (Toki Sapienic-kasvovettä voi käyttää vielä senkin jälkeen, probiootit vain ovat tällöin menettäneet tehonsa ja iho saa kasvovedestä kosteuttavan ja antioksidanttisen hyödyn.)

SAPIENIC PROBIOTIC BOOST (74,95€ / 3 x 4 ml) – iltaisin käytettävä probiootti-tiiviste sisältää biljoona elävää probioottista mikrobia yhdessä millilitrassa. Tämä on todella suuri pitoisuus, ja Probiotic Boost onkin yksi markkinoiden kaikkein tehokkaimmista probioottisista ihonhoitotuotteista. Pakkauksessa on annosteluapplikaattori sekä kolme patruunaa. Patruunat sisältävät hoitavan öljypohjan (jojoba-, marulaöljyä ja sheavoita) sekä probiootteja, ja nämä sekoittuvat toisiinsa sillä hetkellä, kun naksautat patruunan sisään annosteluapplikaattoriin.

Tuotetta käytetään ensin joka ilta yhden viikon ajan, minkä jälkeen käyttömäärää vähennetään joka toiseen tai joka kolmanteen iltaan. Poikkeuksellisesti, vaikka kyseessä on tehotiiviste, Probiotic Boost levitetään iholle viimeisenä seerumin sekä kasvoöljyn jälkeen. Sapienic-ihonhoitorutiinissa ei käytetä voiteita, vaan iho kosteutetaan vesipitoisella seerumilla sekä kasvoöljyllä. Lue lisää Sapienicin mielenkiintoisesta ihonhoitofilosofiasta täältä. Sapienic on brändinä täysin omistautunut ihon mikrobiomille.

VARTALON IHO

Lopuksi muutama tärppituote vartalon iholle. Kotimaisen Moi Forest -sarjan tuotteet sisältävät suomalaisten yliopistojen kehittämää mikrobiuutetta, jonka on tutkimuksissa todettu tasapainottavan ihon mikrobiomia ja vahvistavan immuunisuojaa erittäin tehokkaasti. Moi Forestin hyödyntämä mikrobiuute kuuluu postbiootteihin, mikrobit eivät ole eläviä.

Moi Forestin Re-Connecting Nature™ -uute poikkeaa muista tässä jutussa esitellyistä probiooteista; metsäpölynäkin tunnettu uute on kerätty metsästä, siinä ei ole fermentoituja ainesosia tai maitohappobakteereita. Uute koostuu yhdistelmästä erilaisia maa-aineksia kuten humushappopitoista multaa ja mineraaleja. Incistä tunnistat sen nimellä humus extract.

Moi Forestin tuotteet ovat niittäneet valtavasti mainetta ja kiitosta ja soveltuvat erilaisten tulehdustilojen lievitykseen atopiasta akneen, ikäluokassa vauvasta vaariin. Niitä suositellaan myös yleisesti urbaanissa ympäristössä asuville sekä ennaltaehkäisevänä hoitona, kun on perinnöllistä taipumusta yliherkkyyteen.

MOI FOREST FOREST DUST MAGIC OIL (33,99€ / 100 ml, norm. 48,95€) – ravitseva monitoimiöljy sopii koko vartalolle, myös kasvoille ja hiuksille. Auringonkukka-, jojoba- ja safloriöljyä sisältävä öljyseos kosteuttaa, ravitsee ja pehmentää ihoa, samalla kun mikrobiuute vahvistaa ihosi vastustyskykyä.

MOI FOREST -KÄSIVOIDE (11,95€ / 30 ml, norm. 14,95€).

Käsiemme iho on pandemian myötä altistunut entistä kovemmalle koetukselle. Jatkuva pesu sekä desinfiointi rasittaa ihoa valtavasti, ja käsien ihottumat ja atooppinen kuivuus ovat yleistyneet. (🙋‍♀️) Moi Forestin käsivoiteet auttavat korjaamaan ja vahvistamaan ihon kovilla olevaa suojamuuria. Kevyt koostumus sisältää mm. koivunmahlaa, sheavoita, kauraöljyä ja puolukansiemenöljyä sekä kutinaa ja ihoärsytystä lievittävää niaouli-öljyä. (Ja tottakai mikrobiuutetta!)

Oma suosikkini on laventelin tuoksuinen versio. Tämän voiteen sisältämä laventeliöljy on aivan erityisen miellyttävän tuoksuinen, pehmeä ja aromaattinen.

*

Lopuksi:

MUUTAMA YLEISOHJE MIKROBIOMIYSTÄVÄLLISEEN IHONHOITOON

✨ Puhdista iho hellävaraisesti – jos mahdollista, pelkällä vedellä. Skippaa vähintään aamupuhdistusaine, ja huuhdo kasvot aamuisin vain vedellä. Suosi puhdistusmaitoja ja -öljyjä.

✨ Käytä miedosti happamia ihoystävällisen pH:n tuotteita.

✨ Emäksiset aineet, voimakkaat tensidit sekä vahvat säilöntäaineet vaurioittavat ihon hyvismikrobeja, vältä niitä.

✨Älä kuori ihoa liian usein. Herkällä iholla vältä kuorintaa kokonaan. 

✨❗️Se, että jokin tuote sisältää probiootteja, ei tee siitä automaattisesti ihon mikrobiomia vaalivaa. Probiootteja lisätään mm. saippuoihin, mikä on täysin hullunkurista, sillä emäksinen ympäristö tuhoaa hyvismikrobit. 

.

Oletko sinä tutustunut probioottiseen ihonhoitoon?

Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä, iloa ja hyötyä. :) Ehkä uutta tietoakin. ☺️

.

Ennustan, että mikrobiomiystävällinen ihonhoito tulee trendaamaan tulevaisuudessa yhä vain vahvemmin. Syy siihen ovat lisääntyvät iho-ongelmat ja herkistyvä iho, jotka ovat monelta osin modernien elämäntapojemme seurausta. Herkästä ihosta on nopeasti tulossa maailmanlaajuisesti yleisin ”ihotyyppi”. Olemme ikävä kyllä itse hoitaneet ihomme epäkuntoon ja epätasapainoon, vaikkakin tietämättämme.

Nyt voimme ottaa askeleen taaksepäin ja alkaa ”palauttaa pöpöjä iholle”. :)

kauneus luonnonkosmetiikka ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (32)
 1. Kiitos kattavasta ja selkeästä postauksesta, ehkä sitä alkaa lähtee näkisin juttuihin messiin…!!

  Mu mietityttää näissä tuotteissa se, kun esim. Essellä sanotaan, että kaikkien tuotteiden pitäis tukea sitä mikrobiomia (tai jotain?), niin ”pilaako”muut kaapissa olevat tuotteet ton homman, siis noi vaikutukset probiooteista jne.?

  Olikohan tää nyt selkeä kysymys ollenkaan :D

  1. Oli selkeä, ja myös tosi hyvä kysymys!

   On totta, että mikrobiomilähtöisessä ihonhoidossa kaikkien tuotteiden ihonhoitorutiinissa tulisi tukea mikrobiomia, jos halutaan optimaalisia tuloksia. Saman sarjan tuotteita ei sentään ole pakko käyttää onnistuakseen (vaikka esim. Esse alkuaikoina niin antoi ymmärtääkin), mutta kyllä tuotteiden olisi vähintään hyvä olla vailla synteettisiä kemikaaleja. Ihan kaikki synteettiset kemikaalit eivät tokikaan ole pahoja iholle, mutta esimerkiksi synteettiset säilöntäaineet voivat olla haitallisia mikrobiomille, samoin tietyt yhdisteet kuten silikonit sekä vahvat tensidit. Jos käyttää ihonhoitorutiinissa sekä luonnonkosmetiikan mikrobiomiystävällisiä tuotteita että normikosmetiikan tuotteita, ei voi olla varma, heikentääkö jokin synteettinen kemikaali mikrobitasapainoa.

   Näin ollen on selkeintä, jos valitsee jomman kumman kahdesta tavasta:

   1) hoitaa ihoaan vain luonnollisia raaka-aineita sisältävillä tuotteilla, yllä esiteltyjen raamien mukaisesti (eli ei saippuaa, esimerkiksi, vaikka onkin luonnollinen tuote)

   2) hoitaa ihoaan vain normikosmetiikan probioottisilla tuotteilla. Sellaisiakin varmasti on, mutta tekisin hyvän taustatyön ja valitsisin luotettavan sarjan joka vaikuttaa aidosti tuntevan mikrobiomiin vaikuttavat tekijät.

   Probiootit ovat tällä hetkellä niin trendikäs termi kosmetiikassa että niitä viljellään vähän siellä sun täällä, ilman että tuote varsinaisesti tukee ihon mikrobiomia. Tällaisia ”name-dropping”-tuotteita voi toki olla luonnonkosmetiikankin puolella, mutta koska luonnonkosmetiikan tuotteet ovat lähtökohtaisesti miedompia kuin synteettiset ja sisältävät paljon ihoidenttisiä ainesosia, ne ovat myös lähtökohtaisesti mikrobiomiystävällisempiä.

   Yksinkertainen ohje: sinun ei tarvitse käyttää yhden ja saman sarjan tuotteita, mutta suosi kuitenkin luonnonkosmetiikkaa seuraten hellävaraisuusperiaatetta: ei saippuaa, ei voimakkaasti vaahtoavia tuotteita eikä voimakkaita (tai ainakaan tiheästi tehtyjä) kuorintoja.❤️

   1. Okei huippua! Mulle on päätynyt käyttöön lähes pelkästään hellävaraisia luonnonkosmetiikkatuotteita, joten tällänen ”siirtymä” varmaan onnistuu..!

    Täytyy laittaa ne ostohousut nyt jalkaan ja kattoo mitä noista kotiuttaisi siis 😋😋

     1. Mulla ois kysymys c-vitamiiniseerumin käytöstä. Oon n. Kuukauden käyttäny Murumurun seerumia. Siinähän sanotaan, että käyttää kuuriluontaisesti. Mutta myyjä ei osannut sen kummemmin neuvoa asiassa. Käytänkö sen pullon nyt loppuun niin, että tässä välissä en käytä muita seerumeita vai miten? Kun nehän pilaantuu helposti, niin haluaisin ehtiä käyttää sen loppuun. Ja sitä kans mietin, kun mun mielestä se kuivattaa ihoa. Sellanen kiristävä tunne, vaikka annan sen imeytyä ja sen jälkeen kosteusvoide, johon välillä oon sekoittanu myös kasvoöljyä. Mulla on tosi herkkä iho ja tämä on ensimmäinen c-vitamiiniseerumi mulla. Olisin tosi kiitollinen neuvoista miten tuon kans nyt toimin.

      1. Moikka Eija!

       Hyvä kysymys :)

       C-vitamiiniseerumi tulee (tai on hyvä) käyttää aina kerralla loppuun kun sen on avannut, sillä C-vitamiini ei pullon avaamisen jälkeen säily pitkään. Tämä pätee etenkin puhtaaseen C-vitamiiniin eli askorbiinihappoon, jota on Murumurun seerumissa. Se hapettuu erittäin nopeasti, ja Murumurun seerumi on hyvä käyttää loppuun kolmen kuukauden sisällä. Kolmannen kuukauden kohdalla, jos seerumia yhä on jäljellä, askorbiinihappo on jo hapettunut pois tuotteesta.

       Ja sitä kans mietin, kun mun mielestä se kuivattaa ihoa. Sellanen kiristävä tunne, vaikka annan sen imeytyä

       Murumurun seerumi ei ole kovin kosteuttava, sen pääpointti on tuoda ihoon C-vitamiinia. Ei sen kyllä pitäisi kuivattaakaan, mutta veikkaan, että kiristävänä kokemasi tunne johtuu tuotteen öljyttömyydestä. Öljyttömät sekä vain vähän humektantteja sisältävät tuotteet voivat tuntua iholla kiristäviltä, koska koostumuksessa ei ole öljyjä pehmentämässä tai lukitsemassa kosteutta ihoon, eikä siinä määrin humektantteja, että ne pystyisivät merkittävässä määrin sitomaan vesimolekyylejä.

       Kiristävä tunne tulee siinä vaiheessa, kun tämän tyyppinen seerumi on täysin imeytynyt, koska tällöin kaikki sen mukana ollut vesi on haihtunut, eikä ihoon vähäisten humektanttien myötä jäänyt kosteus riitä. Tällainen seerumi ei siis ”kuivata” ihoa, mutta ei myöskään kosteuta. Suosittelen laittamaan päälle vielä toisen, kunnolla kosteuttavan seerumin (esimerkiksi klassisen hyaluronihapposeerumin, vaikka Evolven), ja sen jälkeen voiteen ja/tai öljyn. :)

       1. Kiitos tosi paljon vastauksesta :) Nyt tiedän että uskaltaa laittaa toisen seerumin sen päälle, kun sitä itsekin mietin, mutta kun ei oo tietoa tuollasista asioista, niin kiitos kun autoit! Sitte kun tuo on käytetty loppuun, niin pitääkö siinä olla jonkin aikaa taukoa välissä, jos vaikka ostan uuden. Tuo on kyllä muuten aivan ihanan tuoksunenki seerumi.

        1. Eipä mitään, ilo on mun puolella :) Kivaa, jos voi olla hyödyksi :)

         Sitte kun tuo on käytetty loppuun, niin pitääkö siinä olla jonkin aikaa taukoa välissä, jos vaikka ostan uuden.

         Ei tarvitse. C-vitamiini sopii kyllä ihan jatkuvaan käyttöön, paitsi ne kaikkein voimakkaimmat koostumukset joissa on tyyppiä yli 10% puhdasta askorbiinihappoa. Ylipäänsä, pelkkään askorbiinihappoon perustuvat seerumit ovat myös niin happamia, ettei iholle välttämättä tee hyvää altistua jatkuvasti niin alhaiselle pH:lle.

         (Askorbiinihappo vaatii todella alhaisen pH:n toimiakseen optimaalisesti. Murumurun seerumissa se on vain ”apu-C-vitamiinin” roolissa, ja seerumin pH on todennäköisesti säädetty pää-C-vitamiinien eli askorbyyliglukosidin ja MAPin mukaan. Nämä eivät vaadi yhtä hapanta pH:ta toimiakseen.)

         Olen samaa mieltä – Murumurun seerumissa on ihana tuoksu! 😍

         1. Maria Mountains
          14.3.2023, 22:41

          Hei Sanni! Sopiiko Novexpertin C-vitamiiniseerumi päivittäiseen, pitkäaikaiseen käyttöön?

          1. Kyllä. :)

   2. Tästäkin olisi kiinnostavaa lukea jonkun mikrobiologin kommentti. Haluaisin tietää tarkemmin, kuinka silikoniyhdisteet haittaavat ihon omaa tasapainoa? Niitähän käytetään paljon kosteudensitojina, joten ne suojaavat ihon omaa suojabarrieeria.
    (esim. se Dermosilin Pantenoli-vartalovoide on hyvin silikoninen.)

    Jos silikoneista on aidosti haittaa ihon omalle bionomille, tieto pitää saattaa kosmetiikkavalmistajien yleiseen tietoisuuteen, nythän suuressa osassa apteekin sarjoista ja voiteista on niitä.

    1. Tästäkin olisi kiinnostavaa lukea jonkun mikrobiologin kommentti. Haluaisin tietää tarkemmin, kuinka silikoniyhdisteet haittaavat ihon omaa tasapainoa? Niitähän käytetään paljon kosteudensitojina, joten ne suojaavat ihon omaa suojabarrieeria.

     (Jotkin) silikonit toimivat kosteuden lukitsijoina, mutta eivät kaikki kosteutta lukitsevat aineet sinällään ole suojabarriääriä vahvistavia aineita, vaikka hidastavatkin kosteuden haihtumista. Jos mietitään suojabarriääriä, joka koostuu lipideistä, NMF-aineista, hiestä, talista ja mikrobeista, ei silikoni vaikuta niihin, se on niin sanotusti inertti aine, ei se ”juttele” ihon kanssa. Suojabarriääriä vahvistavista aineista puhuttaessa viitataan ainesosiin, joilla on kyky konkreettisesti paikata ja vahvistaa suojamuuria, eli puhutaan ihoidenttisistä lipideistä ja NMF-aineista, tai sitten pro/post/prebiooteista jotka vaikuttavat mikrobiomiin, tai rauhoittavista aineista jotka lievittävät tulehdusta.

     En minäkään sitä ymmärrä, millä tavoin silikonit sitten varsinaisesti häiritsevät ihon mikrobistoa, tämä menee solubiologian tasolle jonne oma perehtyneisyyteni ei yllä. Voisin kysyä tästä Moi Forestin Maria Varonilta, sillä mm. Moi Forestin sivulla mainitaan silikonit mikrobiomille huonona aineena.

     1. Tästähän on puhuttu jo vuosia, silikonien hyödyt vs. mahdolliset haitat. En pidä silikonisesta tunteesta missään tuotteessa, mutta hyvin formuloidussa voiteessa tai seerumissa pieni määrä apuaineen roolissa ei haittaa. Ne on kuitenkin yleisesti hyvin siedettyjä raaka-aineita, joita käytetään haavojen hoidossa siteinä jne. Jos niistä on haittaa ihon omalle mikrobikannalle, pitäähän se tieto saattaa yleiseen tietoisuuteen.
      Hiukan kyllä suhtaudun Moi Forestin luotettavuuteen tietolähteenä varauksella, kyseessä on kuitenkin omien tuotteiden markkinointi.
      Samoin kuin monessa muussa ’clean beauty’-brändien ’parjauskampanajssa’ tyyliin, ’vaseliini aiheuttaa syöpää, toisin kuin meidän puhtoinen salvamme’..

      1. Jos niistä on haittaa ihon omalle mikrobikannalle, pitäähän se tieto saattaa yleiseen tietoisuuteen.

       Toisaalta – hyvin moni muukin kosmetiikan raaka-aine on haitallinen mikrobiomille, ja silti niitä käytetään tietyt riskit tietäenkin, koska käyttämättä jättämisen myötä riski haittavaikutuksille on vieläkin suurempi. Hyvänä esimerkkinä säilöntäaineet. Kontaminoitunut tuote on vielä paljon haitallisempi iholle kuin itse säilöntäaineet.

       Mun suhtautuminen silikoneihin on sama kuin sinulla. En välitä silikonin tunnusta kosmetiikassa, mutta silloin kun määrä on vähäinen eikä silikonisuus tunnu tuotteessa, sen läsnäolo ei haittaa minua. Se on mulle täysin neutraali ”ei tee mitään” -aine. PAITSI! Ja tämä on muuten pakko myöntää: silmämeikinpohjustajissa. Niissähän se on ykkösaine pitämään meikki paikoillaan. Ei se yksin sitä tee, mutta on täysin ratkaisevassa roolissa luomaan pohja, joka vastustaa niin kosteutta kuin ihon omia rasvoja. Silikoniton pohjustaja ei (ikävä kyllä) koskaan voi tehdä yhtä kestävää pohjaa kuin ’konillinen.

       Laitoin Maria Varonille tänään viestiä. Pidän häntä erittäin ammattitaitoisena ja eettisenä toimijana alalla, ja minun on vaikea kuvitella, että hän heittäisi mikrobiomiin liittyen mitään väittämiä, joille ei ole tieteellistä pohjaa. Haastattelin häntä muinoin kun olin perehtymässä Moi Forestiin ja sain niin tieteellisen esitelmän. että olisin kaivannut jonkun proffan tukiopetusta sisäistääkseni kaiken… :D Ei siis tosiaan mitään kaupallista diipadaapaa.

       1. Odotan mielenkiinnolla hänen kommenttiaan. Edelleen ihmettelen, miksi sama tutkimustieto silikoniyhdisteiden ihoa vahingoittavasta vaikutuksesta ei ole päätynyt ’yleiseen jakeluun’.

        Monet apteekkisarjat, kuten esim. La Roche Posay, sisältävät nimenomaan ärtyneen ihon hoitovoiteissa dimethonea / dimethoconolia isojakin määriä…
        (mm.
        https://www.yliopistonapteekki.fi/lrp-cicaplast-baume-b5-voide-40-ml-92869 )

        1. Maria oli nopea! ☺️

         Vastaus on tässä:

         ”Silikoni on inertti ja siksi sitä pidetään turvallisena. Ongelma mikrobiomin tasapainoa ylläpitävien mikrobien kannalta on se, että silikonista muodostuu steriili kalvo, joka voi haitata ihon tasapainoa ylläpitävien mikrobien lisääntymistä. Sen sijaan esimerkiksi tietyt kasviöljyt voivat jopa ravita ihon tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja ihon seebumin tavoin. Toki seebumin koostumuskin ja kasviöljyn ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka hyvin ihon tasapainoa ylläpitävät mikrobit siitä hyötyvät.

         Silikoneissa on myös se ongelma, että ne haittaavat vedenpuhdistusta ja osa silikoneista päätyy mikromuovien tavoin jäteveden mukana vesistöihin ja kertyy vesistöjen pieneliöstöön, mikä sitten toisaalta vaikuttaa myös ihmisen ja luonnon yhteiseen biomiin haitallisesti.”

         1. OK. Ympäristöaspekti olikin jo tiedossa. Tosin – jos joku saa silikonipitoisella voiteella ärtyneen ihon rauhoittumaan, kukapa olen sanomaan ’Väärin sammutettu’..

          Pohjavesikontaminaatiota aiheuttaa myös moni lääkeaine, hormoniehkäisy jne.., joten ihonhoito ei siinä mittakaavassa ole se pahin.

          1. kukapa olen sanomaan ’Väärin sammutettu’..

           Et niin. Jokaisen iho, kuten mikrobiomi, on yksilöllinen ja sen kunto voi riippua hyvin eri asioista. Kuten tunnettua, monen ihmisen iho sietää emäksistä saippuaakin aivan hyvin, vaikka puhtaasti tieteen kannalta saippua ei ole hyväksi iholle. On paljon, mitä emme voi edes ihon kemian perusteella selittää. Mielestäni kosmetiikkatuotteen, hoitorutiinin, tai vaikkapa koko ihonhoitofilosofian, vaihto tulee ajankohtaiseksi silloin, kun nykyiset tuotteet tai hoitorutiini ei ole tuonut tuloksia. Jos iho nykyisillä (silikoni- tai muu-pitoisilla) tuotteilla voi huonosti, voi kokeilla, toisiko esimerkiksi probioottinen tai muunlainen lähestymistapa paremman tuloksen.

 2. Circulove kuulostaa hauskalta sarjalta, nimen perusteella olisi voinut olla korealainen :)

  Sapienic ollut nyt käytössä yli kuukauden. Se vanilliinimainen tuoksu on alkanut tökkiä – eritoten kun suihku on hyvin hienojakoinen ja menee varmuudella henkeen … :/ Ei jatkoon!

  1. Se vanilliinimainen tuoksu on alkanut tökkiä

   No voi höh. Itse taas rakastan sitä. Sama tuoksu on myös Essen Sensitive Tonerissa jonka palautin juuri käyttöön ja olen oikein hymistellyt miten ihana se onkaan… Niin erilaisia me ollaan. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *