Viileää menoa Tampereen uudessa Puisto-ravintolassa

Kreikasta palatessa huomasin uuden ravintolan avautuneen Tampereen Koskipuistoon vanhan Rosson tiloihin; mukavan näköinen deliä, kahvilaa ja ravintolaa saman katon alle yhdistävä Puisto.

Uutinen Rosson poistumisesta ja rakennuksen remontoinnista oli mennyt minulta ihan ohi, eikä toisaalta ihmekään, sillä olen viettänyt toukokuun jälkeen suurimman osan ajastani toisella kotipaikkakunnallani ja ulkomailla.

Ravintola Puisto Tampere
Puiston katutasossa on kahvila, deli ja salaattibaari

Puisto tuli minulle siis täysin yllätyksenä. Toiset ihmiset innostuvat uusista kaupoista tai kahviloista, minä innostun ravintoloista…! :) <3

Kun vielä kuulin paikallisradion aamushow’ssa jutusteltavan pitkät pätkät Puiston ”Suomessa täysin uudenlaisesta konseptista” (…pitääköhän paikkansa..?) ja hehkutettavan ravintolaa, täytyi uutukainen päästä heti testaamaan. Minäkö mainoksen uhri..? ^_^

Puisto on avautunut alle kuukausi sitten, syyskuun lopussa. Netti varoitti jonoista ja tälläkin hetkellä Puiston kotisivu ilmoittaa, että pöytävarauksissa on ruuhkaa, mutta me pääsimme sunnuntai-iltapäivänä sisään noin 10 minuutin jonotuksella. Toisaalta ajoituskin varmaan vaikutti, tulimme myöhäiseen lounasaikaan kolmen jälkeen.

Ravintola Puisto Tampere

Näkyvin uudistus koskee katutason kerrosta; sisään tullaan tilaan jota täyttävät salaattibaari, kahvila ja herkkupuoti (kuva ylempänä). Ravintola sijaitsee puoli kerrosta alempana kosken puolella, ja tämä puoli näyttikin jo tutulta. Mielestäni habitus ja yleinen tunnelma ei valtavasti eroa Rossosta, fiilis on enemmän ”perheravintolamainen” kuin hienostunut. Eikä Puisto kaiketi hienostunut yritä ollakaan, mutta ehkä jotain asteen fiinimpää kuin Rosso. Rossosta poiketen tarjolla on myös useamman ruokalajin (4-5) menukokonaisuuksia.

Mistä Puisto saa erityiskiitosta on poikkeuksellisen hienosti kasvisruokailijoita huomioiva ruokalista; valmiista neljästä menukokonaisuudesta kaksi on kasvissyöjille; toinen lakto-ovo ja toinen vegaaninen. Mahtavaa..! A la Carte -listan annoksista kymmenen on kasvisruokaa, joista puolet vegaanisia tai saatavilla vegaanisina versioina. Lisäksi pizza-listalla on vegaaninen pizza. Tästä todellakin pisteet Puistolle! Silmäilen ravintoloiden menut aina erityisen tarkasti kasvisruokailijan näkökulmasta, sillä tähän puoleen panostaminen kertoo ravintolasta paljon.

Puisto_IMG_2834

Aamulehden Puisto-arvostelusta olimme lukeneet, että esimerkiksi grillikasvikset oli tarjoiltu jääkaappikylminä. Jääkaappilämpötilalla alkoi myös meidän vierailumme, sillä pöytään tuotu focaccia-leipä oli miehen raportin mukaan ihan kylmää, kuin se olisi juuri otettu kylmiöstä.

Kuka tykkää syödä kylmää leipää..? Eikö leivät olisi voitu vaikka käyttää nopeasti mikrossa ennen asiakkaalle tuomista? Tällaisiin asioihin luulisi kiinnitettävän huomiota, vaikka pieniä juttuja ovatkin.

Ravintola Puisto Tampere

Ja kyllä – alkuruoan grillatut kasvikset sekä juustot olivat kylmiä nekin.

Ymmärrän, että annos (”Juustoja puiston tapaan”) ei ollut tyypiltään lämmin, mutta jääkaappikylmyys on harvan ruoan oikea, sopiva tarjoilulämpötila. Juustot kuuluu tarjoilla huoneenlämpöisinä jotta niiden maut pääsevät kunnolla esiin.

Tästäkin annoksesta on muuten vegaaninen versio, ”Varmesania ja kasviksia” (vegaanista parmesania). Olin utelias vegaaniparmesanin suhteen, ja kysyin olisiko meidän normijuustolautaselle ollut mahdollista laittaa maistiaisiksi myös vähän varmesaania. Se onnistui.

Annoksen normijuustot (parmesan, pecorino ja mozzarella) olivat ihan ok, etenkin mozzarella joka on Mouhijärven Herkkujuustolan erityisesti Puistolle valmistamaa. Mielestäni annokseen valitut parmesan ja kovaksi kypsytetty pecorino ovat aika saman kaltaisia, valitsisin itse kolmanneksi juustoksi selvästi eri tyyppisen juuston.

Varmesan maistui jännältä ja toi annokseen kaivattua vaihtelua. Mausta tuntee että kyseessä ei ole oikea juusto, ja tuotteessa on jotain aavistuksen keinotekoista, mutta kyllä minä siitä ihan tykkäsin pienenä maistiaisena. Mies ei suostunut maistamaan..! ^_^

Ravintola Puisto Tampere Burger

Miehen pääruoka, Puiston Burger, näytti hyvältä ei-lihansyöjän silmiin. (…minähän olen tunnustanut että hampurilaiset herättävät minussa jostain syystä houkutuksen tunteita…) Pihvi olikin kypsyydeltään erittäin onnistunut ja oppikirjamaisen roseen sävyinen, mutta jäi syöjän mukaan vajaaksi mehevyyden osalta. Kuivakan tuomion sai myös sämpylä. Majoneesikin oli kuulema peruskamaa.

Höh. No, ainakin annos näytti hyvältä.

Siltä näytti myös minun kalapääruokani, ja kaikeksi onneksi se myös maistui erittäin hyvälle.

Ravintola Puisto Tampere

Tilasin halstrattua kuhaa; ”Pyhäjärven kuhaa hiiligrillissä halstrattuna, paistettua fenkolia ja porkkanaa sekä sahrami-balsamicokastiketta raikkaan salaatin, luumutomaatin ja itse tehdyn vinaigrette-kastikkeen kera.”

Ravintola Puisto Tampere kuha

Mielestäni annoksessa oli fenkolin sijaan sipulia, mutta fenkolikin olisi kelvannut, se maistuu minulle.

Sahramikastike oli erittäin hyvää ja mehukkaiksi kypsennetyt kasvikset pursuivat makua. Annos oli todella hyvän makuinen ja kypsyydet ja lämpötilat kohdallaan. Ruoka tuotiin pöytään niin kuumana että se vielä höyrysi.

Lautasella oli lisukekasviksia sen verran ettei erillistä salaattia olisi tarvinnut, mutta enpähän siitä valittanut :)

Ravintola Puisto Tampere kuha

Kuhafile oli reilun kokoinen ja sitä oli ehdottomasti riittävästi. Ei jäänyt nälkä.

Rapeaksi hiiligrillattu nahka oli herkkua sekin.

Kyllä tämä kala oli paremman makuinen kuin aiemmin tässä kuussa kahden Michelin-tähden ravintolassa nautittu turska.

Ravintola Puisto Tampere suklaaleivos

Mies testasi listan jälkiruokaosastolta Puiston suklaaleivoksen. Se sai oikein hyvän arvosanan eikä kuulema ollut lainkaan imelä.

Leivoksen marjainen mousse-kerros tosin hämmensi miestä jonka tulkinnan (ja varmaan myös halun ;)) mukaan suklaaleivoksen kuuluisi olla pelkästään suklaata. :)

Puisto_IMG_2869

Minun jälkiruokani oli cappuccino (juustot tuli syötyä jo alkuruokana), ja olikin muuten aromaattisin cappuccino jonka olen vähään aikaan (tänä vuonna?) juonut. Kahveissa on tunnetusti valtavasti eroja, ja tämä oli luokkaa erittäin hyvä kahvi. Maito ja espresso olivat juuri sopivassa tasapainossa ja kahvi oli voimakkaan intensiivisen makuinen ollen silti pehmeä.

Eikö muuten ole kumma, että cappuccinoja saa vaikka minkälaisilla maito/kahvi-suhteilla, vaikka oikeaoppisen cappuccinon mittasuhteet on määritelty? Kai baristan luulisi ne tuntevan..? (1 osa espressoa, 1 osa maitoa, 1 osa maitovaahtoa.) Silti valitettavan usein saa ”cappuccinoja” jotka ovat tyyppiä höpölöpö-maitojuomia pisaralla espressoa, tai päinvastoin liian vahvana sekoituksena.

No, tällä kertaa juoma sai täydet pisteet tasapainostaan :)

Puisto_IMG_2846
Ei, täälläkään ei osata kypsentää munakoisoa… Sitkeä, mauton ”Suomi-munakoiso” tuntuu olevan jokin ihan muu kasvis kuin se suuhun sulava ’koiso jota tarjoillaan Kreikassa.

     .

Mitkä fiilikset jäivät vierailusta? Hyvää ja huonoa?

Hyvää:

Kasvisruokiin panostava menu

Hyvä hinta-laatusuhde

Annosten koko; esimerkiksi 9,90€ maksanut juustolautanen riitti mainiosti alkuruoaksi kahdelle, yhdelle se olisi jopa liian runsas tai ainakin pitää olla kova nälkä jos sen perään syö vielä pääruoan :)

Huonoa/kehitettävää (?):

Jääkaappikylmät alkuruoat

Ravintolatilan viileys; jopa yleensä niin lämminverinen mies paleli niin että joutui vetämään takin päälleen jo alkuruoan aikana

Epätunnelmallinen, epäintiimi ravintolatila. Kauniista koskimaisemista huolimatta miljööstä tulee vähän mieleen ABC-huoltamon ravintola.

Tulisinko toiste?

Kyllä, vegaaniystävän kanssa tai kahville :)

Kommentit (36)
 1. Mun mielestä toi Puiston julkisivu on liian kolkko, ei näytä kovin kutsuvalta. :s Oon myös tosi epäluuloinen S-ketjun mestoja kohtaan, usein listat ovat burgeria, pitsaa ja pastaa eli jokaiselle jotakin-mentaliteetilla koostettuja, mikä harvoin on korkean laadun tae.

  Ootko käynyt Muusassa Tampereella? Siellä on kans tosi hyvin vegejuttuja listalla! Kesällä oli vegaaninen brunssikin. Erityismaininta niiden sisänpihan terassille: niin tunnelmallinen ja viihtyisä paikka, eikä kaupungissa oo toista samanlaista! <3 Tosin se on selkeästi kesän vetonaula, näillä keleillä ei ulkona tarkenis istua vaikka ois kuinka nätti miljöö.

  1. Ootko käynyt Muusassa Tampereella?

   Joo, sekin tuli testattua itse asiassa ihan pari päivää sitten, kiitos Tampere-vinkkipostaukseen jätetyn kommentin :) Kirjoitan varmaan siitäkin arvostelun blogiin koska tykkään niin fiilistellä ruokajuttuja :D

   Muusan ruoka oli tosi hyvää mutta meidän neljän hengen seurueesta kahden pääruoat, etenkin minun, olivat kooltaan luvattoman pieniä. Siis niin pieniä että oli tilattava toinen pääruoka..! Ja silti jäi vajaa kylläisyyden tunne…! :D

 2. Mä kanssa olen ihmetellyt suomalaisten ravintoloiden munakoison käsittelyä. Luvattoman usein sitkeää ja pahaa!

  1. Joo, mä olen miettinyt että opetetaanko täällä kokeille ylipäänsä ihan erilainen munakoison valmistustapa (”al dente”..?) kuin Välimerellä. Jos opetetaan, niin en kyllä voi mitenkään ymmärtää miksi, sillä puolikypsä, sitkeä munakoiso on oikeasti älyttömän pahaa. Varmaan 90% suomalaisissa ravintoloissa tarjoillusta munakoisosta on valmistettu niin.

   1. Mä erehdyin tilaamaan kesällä lomalla Jenkeissä munakoisoannoksen yhdessä hotellissa, kun annoksen kuvaus kuulosti hyvältä. Ruoka varmasti olisikin ollut hyvää jos munakoiso olisi ollut pehmeää ja kypsää, mutta valitettavasti se oli tuota samaa ’al dente’ osastoa ja oli pakko jättää syömättä, niin kamalia paksut kovat munakoisosiivut olivat. Opinpahan etä en enää ikinä tilaa ravintolassa munakoisoa ellen tiedä etukäteen että annos on hyvä.

    En ymmärrä minäkään miksi munakoisoa edes yritetään tarjota ”raakana” kun se kunnolla kypsennettynä on kuitenkin tosi hyvää. Toki se vie aikaa, eikä onnistu kolmen minuutin grillauksella, mutta mun mielestä sitä ei kannattaisi olla listalla ollenkaan jos sitä ei osata kerran valmistaa oikein.

    1. mutta mun mielestä sitä ei kannattaisi olla listalla ollenkaan jos sitä ei osata kerran valmistaa oikein.

     Aivan samaa mieltä. Niin kummallista, että oikein valmistettuna herkullinen kasvi halutaan väkisin tarjoilla tavalla, joka siirtää ’koiso-paran varmaan monen inhokkiruokiin. :/

     Ja nyt täytyy muuten lisätä, kun kommentit liittyvät Puisto-ravintolan arvioon, että Puiston munakoisot eivät olleet ihan kamalimmasta päästä, vaikka eivät hyvänkään makuisia. Pahin munakoisokokemus on Kuopion Kummisetä-ravintolasta, jossa ”grillatut”, paksuiksi siivuiksi leikatut munakoisot näyttivät ulkonäön perusteella viihtyneen grillissä kutakuinkin 15 sekuntia, eikä niitä pystynyt kertakaikkiaan syömään. Kaiken maailman kokkikilpailuohjelmia katsoneena mieleen on teroittunut kokkien taikasana, ”Maista”. Annosta täytyy maistaa, että voi varmistua sen laadusta. Eivätkö kokit koskaan maista näitä epäonnistuneita munakoisovirityksiään? Jos maistaisivat, tuskin menisivät asiakkaalle saakka.

     1. Oletko koskaan huomauttanut näistä munakoisohirvityksistä ravintolan henkilökunnalle? Luulisi kokin haluavan tietää, jos annoksessa jokin on mennyt täysin pieleen.. tai vaikkei haluaisikaan, kuuluu se työn luonteeseen kestää palautetta :)

      1. Joo, olen antanut. Esimerkiksi siellä Kummisedässä ja nytkin Puistossa. Ei niihin mitenkään reagoida, suomalaiselle palvelulle tyypilliseen tapaan. Puiston tarjoilija näytti hämmentyneeltä ja taisi vain sanoa jotain että ”Aaai, no, voi että”. Olisi kiinnostavaa nähdä viedäänkö palautteita koskaan keittiöön saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *