Vertailussa kaksi arvokasta retinolituotetta: kummassa on parempi hinta-laatusuhde?

Tänään pöydällä mulle tosi kiinnostava aihe: kosmetiikan hinta-laatusuhde, ja mistä se muodostuu. Tai, postauksen voi nähdä myös perinteisemmin kahden suositun kosmetiikkatuotteen vertailuna.

VERTAILUSSA KAKSI A-VITAMIINISEERUMIA

Raaka-aineen nimi: A-Vitamiini. Retinoidit. Päivän kuumin ja samalla kenties vanhin raaka-ainetrendi, joka on viime vuosina saanut historiansa suurimman nosteen kiitos uudempien, tehokkaiden ja entistä paremmin siedettyjen A-vitamiinijohdannaisten.

Lyhyt kertaus: A-vitamiinia on käytetty kosmetiikassa jo 50-luvulta saakka, eli ihan uudesta innovaatiosta ei ole kyse. Vuosikymmenien ajan käytetyimpiin A-vitamiineihin kuuluivat etenkin retinoli sekä miedompi muoto retinyylipalmitaatti. Retinolista onkin muodostunut käytännössä synonyymi kosmetiikan A-vitamiinille, niin tunnettu se on. Siksi otsikoin itsekin tämän jutun retinoli-termillä, vaikka se on vain yksi monista A-vitamiinimuodoista.

Tässä jutussa haluan vertailla kahta omassa genressään suosittua, tehokasta ja kalliimman hintaluokan retinoidituotetta: Leahlani Aqua A Retinoid Renewing Serum sekä Medik8 R-Retinoate Day & Night Eye Serum.

Leahlani edustaa luonnonkosmetiikkaa, Medik8 synteettistä, ”kosmeseuttista” normikosmetiikkaa. Tuotteille yhteistä on A-vitamiiniyhdisteen synteettisyys. Ei ole olemassa luonnon raaka-aineista eristettyä puhdasta A-vitamiinimolekyylia, joten synteettinen on ainoa vaihtoehto, jos halutaan luoda retinoidilla markkinoitu tuote. (Ruusunmarja sisältää A-vitamiinihappoa luonnostaan, mutta sen sisältämä A-vitamiinipitoisuus on äärimmäisen mieto eikä verrannollinen eristettyyn A-vitamiiniin. Ruusunmarjauutteella ei ole mahdollista saavuttaa samaa A-vitamiinikonsentraatiota, kuin eristetyillä molekyyleillä.)

Aloitan sanomalla, että kummallakin tuotteella on potentiaalia olla aidosti tehokas. Mitä tulee itse A-vitamiiniin, toinen tuote ei ole toista parempi, kummassakin on uuden sukupolven tehokas A-vitamiiniyhdiste. Tarkastelun kohteena on kokonaisuus, johon A-vitamiini on paketoitu ja millaisen kokemuksen tämä paketti kuluttajalle tuo.

For the record: olen itse A-vitamiinituotteiden parasta kohderyhmää ja olen käyttänyt niitä kuusi vuotta (ensimmäinen kirjoitukseni aiheesta täällä). Koen saaneeni A-vitamiinilla tuloksia ja vaikka en yritäkään ”pyyhkiä pois ryppyjäni”, myönnän auliisti, että mielelläni hidastan ryppyjen syvenemistä, kun siihen on veitsetön ja vaivaton mahdollisuus.

MEDIK8 R-RETINOATE DAY & NIGHT EYE SERUM 129€ / 15 ml

Koostumus: kevyt emulsio

Käyttökohde: silmänympärykset

Käyttötiheys: aamuin illoin

Medik8’n R-Retinoate -silmänympärysseerumi on toiseksi kallein ihonhoitotuote, jonka olen ostanut. (Vintner’s Daughterin öljy on kallein.) Olen ollut kiinnostunut Medik8’n tuotteista jo pitkään, koska minulla on brändistä erittäin uskottava kuva ja tuotteissa käytetään tutkitusti tehokkaita aktiiviaineita. Tyylillisesti Medik8 ei edusta mun tyyppistä ihonhoitosuuntausta, koska itse pidän enemmän luonnonkosmetiikasta, mutta aktiiviaineet ovat tehokkaat. Ja tehokkaat ainesosat sekä tuloksellinen ihonhoito kiinnostavat minua.

Medik8 on erikoistunut A-vitamiinituotteisiin ja heillä on kolme eri A-vitamiinituotelinjaa hyödyntäen eri johdannaisia. R-Retinoate-linjassa käytetään retinyyliretinoaattia, joka kuuluu kaikkein nopeimmin vaikuttaviin retinoideihin. Siinä missä retinoli käy läpi kaksi konvertiota muuntuakseen iholla puhtaaksi A-vitamiinihapoksi, R-Retinoate tarvitsee vain yhden konvertion. Tutkimusten mukaan R-Retinoate on biologisesti aktiivisempi kuin retinoli sekä jonkin verran vähemmän ärsyttävä. Vaikutuksista voi lukea lisää täältä.

LEAHLANI AQUA A RETINOID RENEWING SERUM 89,90€ / 30 ml

Koostumus: ohut öljy

Käyttökohde: kasvot

Käyttötiheys: iltaisin

Leahlanin retinoidituote edustaa omassa genressään suhteellisen arvokasta kategoriaa, vaikkei ole kalleimmasta luksuspäästä. Itse pidän 90€ hintaista ihonhoitotuotetta jo kalliina. Olen saanut Leahlanin seerumin Twistbe’ltä. Tuotteen testanneena voin nyt sanoa, että maksaisin siitä markkinahinnan.

Leahlani käyttää seerumissaan Granactive Retinoid -kauppanimellä paremmin tunnettua Hydroxypinacolone Retinoate -A-vitamiinijohdannaista. Kutsun sitä tästä eteenpäin HPR:ksi. HPR on kutakuinkin yhtä uusi tulokas A-vitamiinien kentällä kuin R-Retinoate ja myös yhtä hypetetty, mutta tullut tunnetummaksi, todennäköisesti laajemman saatavuutensa puolesta. (Medik8’lla oli pitkään yksinoikeus kapseloituun R-Retinoateen.)

HPR:n erikoisuus ja markkinointivaltti on se, että se ei vaadi konvertoitumista, vaan on iholla suoraan hyödynnettävissä kuten puhdas A-vitamiini – kuitenkin vailla puhtaan A-vitamiinin tai retinolin ärsytysriskiä. Tuloksia voi siis olla nähtävissä hyvinkin nopeasti.

Kemisti kun en ole, en osaa verrata R-Retinoaten ja HPR:n ominaisuuksia toisiinsa, mutta saatavilla olevan tiedon valossa kumpikin on erittäin tehokas ja kuluttajat kokevat saavansa tuloksia. Vaikka kumpaakin mainostetaan iholle hellävaraisina, R-Retinoateen ilmeisesti liittyy HPR:ää korkeampi ärsytysriski. Superherkälle iholle en suosittelisi kumpaakaan, vaan herkkäihoisten on hyvä suunnata katseensa lempeisiin vaihtoehtoihin kuten retinyypalmitaattiin. (Jota käytetään mm. L300 Pro-Retinol-linjassa.)

MITÄ HINNALLA SAA?

Nyt siihen (ainakin itselleni) kiinnostavimpaan osuuteen. Tässä on kaksi mun mielestä kallista tuotetta. Ovatko ne hintansa arvoisia? Saako niillä vastinetta rahalleen?

Tein vertailun tuotteiden ainesosarakenteesta. Merkkasin ihoa hoitavat aineet sinisellä ja A-vitamiinijohdannaiset punaisella. Vihreällä värillä on merkattu ns. tekniset ainesosat, jotka vaikuttavat tuotteen rakenteeseen, säilyvyyten, pH-arvoon jne. (Medik8’n kohdalla osa ainesosista on vaikutuksensa puolesta kysymysmerkillä, kuten theophylline ja theobromine, jotka ovat todennäköisesti osa useamman aineen muodostamaa yhdistettä. Tuotteiden inciä ja yksittäisten raaka-aineiden funktioita lukemalla ei aina selviä, miten ainesosat vaikuttavat, sillä moni kosmetiikan aktiiviaine, emulgaattori tai säilöntäaine on useamman aineen yhdistelmä.)

HINTAAN VAIKUTTAVIA TEKIJÖITÄ

Vesi vs. öljyt. Vesi on halpa raaka-aine, öljyt kalliita. Kylmäpuristetut kasviöljyt ovat tyypillisesti vielä paljon kalliimpia, kuin synteettiset labrassa tuotetut öljyt. Emulsiossa vesi muodostaa 70-90% tuotteesta, ja ohuissa emulsioissa kuten Medik8 vettä on todennäköisesti 80-90%. Medik8-emulsion rasva-aineet ovat nekin edullisia rasva-alkoholeja ja estereitä, kosmetiikan perusraaka-aineita. Itse emulsiopohja on siis hyvinkin halpa.

Leahlanin seerumi muodostuu lähes 100-prosenttisesti kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja maseroiduista kasviuutteista. Leahlanin seerumipohjan hinta on todennäköisesti kymmeniä tai satoja kertoja kalliimpi kuin Medik8’n.

Aktiiviaineet. Entä A-vitamiini? Tuntematta eri A-vitamiinyhdisteiden hintoja uskon, että R-Retinoate on kalliimpi. Jo siitä syystä, että sitä näkee vain kalliimmissa sarjoissa. Huomioitavaa on, että R-Retinoate on tehokas vielä paljon pienemmillä pitoisuuksilla kuin HPR. Leahlanin seerumissa HPR:n pitoisuus on 2%. (Dimethyl Isosorbide on liuotin, joka on osa Granactive Retinoid-yhdistettä: HPR tulee aina tämän kaverin seurassa.) Voidaan joka tapauksessa lähteä siitä, että R-Retinoaten osuus Medik8’n seerumissa ei korreloidu 129€ hintaan.

Brändäys ja tuotekehitys. Medik8 on brändätty arvokkaaksi sarjaksi ja hinta on osa brändiä ja imagoa. Toki tuotekehitys maksaa myös, enkä epäile yhtään, etteikö Medik8 satsaa siihen paljon. Tämä näkyy hinnassa. Aivan varmasti myös Leahlanin kohdalla brändäyksellä on osuutensa, mutta sen vaikutus hintarakenteeseen on suhteessa hyvin pieni verrattuna Medik8’een.

Volyymi. Huomionarvoista kulurakenteessa on sekin, että maailmanlaajuisesti myytävällä Medik8:lla on huomattavasti suuremmat valmistusvolyymit kuin pikkuisella Leahlanilla, mikä laskee tuotekohtaisia raaka-ainekuluja.

Yhteenvetona: mielestäni Medik8-seerumin hinta on yhdistelmä brändiä ja tuotekehitystä, Leahlanin seerumissa hinta muodostuu ennen kaikkea ainesosien laadusta, käsityöläisyydestä ja pienistä tuote-eristä. Puhtaasti ainesosien näkökulmasta Medik8 on todella reippaasti ylihinnoiteltu.

LEAHLANI VS. MEDIK8: TUOTE-ELÄMYS

Sitten vielä se toinen ”onko hintansa arvoinen” -kokemukseen vaikuttava tekijä: tuotteen käyttömukavuus ja elämys. Miltä tuotetta tuntuu käyttää? Tämä on lopulta monelle kosmetiikan käyttäjälle yhtä tärkeä tekijä kuin tuotteen suoritus ja tulokset.

Blogiani säännöllisesti lukevat osaavat jo odottaa, mitä kommentoin. Olen itse kuluttaja, jolle ihonhoitotuotteen tuoksu ja tunne iholla ovat merkittävässä roolissa. Tässä Leahlani lyö Medik8’n mennen tullen. Leahlanin seerumissa on intensiivisen herkullinen tuoksu ja sen kasviöljypohja jättää iholle pehmeän tunteen. Tuotteen trooppinen tuoksu on taidolla luotu ja tulee pelkästään kasviraaka-aineista kuten mandariinista, orvokista ja kookoksesta, seerumissa ei ole lisättyjä hajusteita.

Medik8’n seerumi on hajusteeton ja sen kevyt emulsiopohja ei jätä kosteuttavaa tunnetta iholle. Emulsiopohjan tarkoitus on ainoastaan kuljettaa A-vitamiiniyhdiste iholle. R-Retinoate-emulsiossa on tyypillinen synteettisen voidepohjan hyperneutraali ja aavistuksen muovinen tuntuma. Tunne ei häiritse, mutta ei ilahdutakaan. Medik8’n tuotteen käyttökokemus on täysin neutraali, kuin joisit lasin vettä, vaikka ei ole jano.

Lopuksi:

KUMPI VASTAA PAREMMIN HINTAANSA?

Minun kaltaisen asiakkaan kohdalla: ilman muuta Leahlani. Rahalla saa todellakin enemmän tämän tuotteen kohdalla, sillä Leahlanin seerumi toimii myös ihoa kosteuttavana ja ravitsevana hoitoöljynä. Se tuo iholle kokonaisvaltaisemman hyödyn kuin Medik8, ja asiakkaasta riippuen tuotteen tuoksumaailma tuo vielä oman lisäarvon.

Joku saattaa nyt todeta, että hei, vertailu on epäreilu, kun toinen tuote on tarkoitettu koko kasvoille ja toinen vain silmänympäryksille. Tähän vastaan, että Medik8’n R-Retinoate-sarjaan kuuluu myös kasvoseerumi, jonka koostumus ei poikkea silmänympärysseerumista hoitavuutensa puolesta. Olisin siis voinut hyvin ottaa vertailuun myös sen, ja tulos olisi ollut sama. Valitsin silmänympärys-version, koska sen retinoidi-pitoisuus on säädetty silmänympärysiholle sopivaksi – ja koska kasvoseerumi olisi ollut vieläkin kalliimpi (189€). Kasvo-versio ei ole yhtään kosteuttavampi, mutta sisältää A-vitamiinin ohella myös C-vitamiinia.

Summa summarum: uskon, että rypyt voivat madaltua kummallakin tuotteella. Jos tähtää vain juonteiden silotukseen, kumpikin näistä pystyy siihen. On käyttäjän mieltymyksistä kiinni, antaako arvoa myös muille vaikutuksille. Jollekin käyttäjälle Medik8-koostumuksen hajusteettomuus ja todennäköisesti parempi siedettävyys herkälle iholle voi olla ratkaiseva vaikutin, ja tämänkin vaikuttimen voin ymmärtää.

Mielenkiinnosta:

kummanko tyyppisen koostumuksen sinä valitsisit?

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (35)
 1. Näitä hintoja ei voi oikein suoraan verrata, kun toisessa on pullossa 30 ml ja toisessa 15 ml. Eli hinta ero oikeastaan vielä kovenee: Leahlanin hinta on noin 300 €/l ja Medik8 860 €/l.

  Medik8 seerumia olisi pullossa todennäköisesti enemmän ja sen litrahinta olisi ollut pienempi, vaikka itse purkki olisi kalliimpi.

  On todellakin mielenkiintoista miettiä, mikä on Medik8 voiteen hinnan takana.

  1. Näitä hintoja ei voi oikein suoraan verrata, kun toisessa on pullossa 30 ml ja toisessa 15 ml. Eli hinta ero oikeastaan vielä kovenee: Leahlanin hinta on noin 300 €/l ja Medik8 860 €/l.

   Mulle yksikköhinnalla on suurin merkitys. Yksikköhinnaltaan kumpikin on mulle kallis, toki Medik8 sitten litrahintatasoltaan vielä todella paljon Leahlania kalliimpi.

   1. Tässä hinta-laatusuhde vertailussa ei onneksi ollutkaan väliä, kun kalliimpi tuote oli kalliimpi myös litrahinnaltaan.

 2. Tuote, joka maksaa yli 100€ ja ensimmäinen ainesosa on vesi 😳

  Tämä varmaan jo riittää kertomaan mun mielipiteen tähän. En ole itse testannut vielä(kään) yhtään leahlanin tuotetta, koska no. Hinta. Mutta toisaalta tuo on ihan täyttä tavaraa,niinkuin käsittääkseni muutkin sarjan tuotteet.Ehkä vielä jonain päivänä raaskin lompakkoani raottas hitisen enemmän.

  Kiitos tuosta INCI listojen vertailusta, muidenkin tuotteiden kohdalla tuollainen olisi tosi hyvä, niin oppisi itsekin lisää.

  1. Tuote, joka maksaa yli 100€ ja ensimmäinen ainesosa on vesi 😳

   Niinpä. No, näitähän riittää, ei ole edes epätavallista. (Mutta hinnoittelun puolesta suorastaan röyhkeää, näin voi sanoa. Voiteissa ja emulsioissa kun tosiaan on 70-90% vettä, niin siinä voi helposti päässään laskea, mikä osuus purkin hinnasta liittyy johonkin ihan muuhun kuin purkin sisältöön. Eikö ole lopulta aika hassua, miten moni asiakas on valmis maksamaan brändin imagosta. Nämä on _niin_ kiehtovia juttuja….)

   En ole itse testannut vielä(kään) yhtään leahlanin tuotetta, koska no. Hinta. Mutta toisaalta tuo on ihan täyttä tavaraa,niinkuin käsittääkseni muutkin sarjan tuotteet.Ehkä vielä jonain päivänä raaskin lompakkoani raottas hitisen enemmän.

   Leahlanin tuotteista ainoastaan kasvovedet sisältävät vettä, käsittääkseni kaikki muut tuotteet ovat vedettömiä eli todellakin täyttä tavaraa. Leahlanillahan ei ole lainkaan voide/emulsiotuotteita. Naamioissa on tyyliin alle prosentti vettä, osana jotain kasviuutetta.

   Kiitos tuosta INCI listojen vertailusta, muidenkin tuotteiden kohdalla tuollainen olisi tosi hyvä, niin oppisi itsekin lisää.

   Joskus olen muissakin postauksissa tehnyt tällaisen, mm. Laveran ja Bybin kasvovesien vertailussa:

   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/vertailu-kallis-vs-halpa-superkosteuttava-kasvovesi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *