Vertailussa C-vitamiiniseerumit. Mitä kosmetiikan c-vitamiinista kannattaa tietää?

C-vitamiini, tuo joka pirkon ja pekan anti-age-sankariainesosa.

C-vitamiini on retinoidien ohella tutkituimpia ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä sekä ihon kuntoa yleisesti parantavia kosmetiikan ainesosia, ja sopii melkeinpä kaikille, joten siitä on syytä olla kiinnostunut :)

Kosmetiikassa käytetään useita C-vitamiinin muotoja joista monet ovat tehokkaita, mutta yksi on ylitse muiden: puhdas askorbiinihappo. Askorbiinihapon ongelmana on herkkä hapettuminen jolloin se menettää tehonsa.

Veteen liuetessaan askorbiinihappo alkaa hapettua heti, siksi moni c-vitamiinituote on öljypohjainen. Toinen suosittu muoto on tarjota askorbiinihappo jauhemaisessa muodossa, jonka kuluttaja sekoittaa seerumi- tai voidepohjaan vasta käytön yhteydessä.

Puhtaan askorbiinihapon toinen, vaikkakin pienempi ongelma on ihoärsytys. Siksi markkinoilla on lukuisia muita, miedompia c-vitamiinijohdannaisia.

Koska suuri osa kuluttajista kokee vesipohjaisen koostumuksen miellyttävämpänä kuin öljyn, ovat valmistajat kilvan yrittäneet kehittää erilaisia menetelmiä luoda stabiileja vesipitoisia askorbiinihappotuotteita. Osalla on patenttikin.

Monen patentoidunkin c-vitamiiniseerumin väri muuttuu kuitenkin suhteellisen lyhyen ajan sisällä keltaiseksi, mikä kertoo c-vitamiinin hapettuneen. Pyri siis käyttämään c-vitamiiniseerumi aina kuurinomaisesti loppuun pullon avattuasi, niin se ei ehdi pilaantua.

Bottom line: puhdas askorbiinihappo säilyy stabiileimpana vedettömässä ympäristössä (jauhe, silikonipohja tai öljypohja) ja tällainen koostumus on lähtökohtaisesti tehokkain. Mutta vesipohjaankin formuloituja tehokkaita c-vitamiinituotteita on olemassa. Ne vain kannattaa käyttää nopeasti. 

Tämän päiväisessä c-vitamiiniseerumivertailussa meillä on kaksi vesipohjaista, kaksi silikonipohjaista, yksi skvalaanipohjainen ja yksi kaksifaasinen seerumi.

Olen ostanut The Ordinaryn seerumit itse ja saanut muut blogin kautta.

KIEHL’S POWERFUL-STRENGTH LINE-REDUCING CONCENTRATE

66,47€ / 50 ml

C-vitamiinimuoto: askorbiinihappo, pitoisuus 12,5%. Lisänä myös ascorbyl glucoside.

Pohja: propyleeniglykoli ja dimetikoni

Koostumus: primer’mainen, kuivahko, samettisen silikonimainen

Kiehl’sin klassikkoseerumi on itse asiassa ensimmäinen c-vitamiiniseerumi, johon tutustuin. Vuosi oli 2013, ja tuolloin aika lailla järkytyin seerumin jähmeää, kuivakkaa ja voimakkaan silikonimaista koostumusta.

Kirjoitin: ”täytyy (…) ymmärtää, että kyseessä ei olekaan kosteuttava, välittömän ”feel-good” – tunteen jättävä seerumi, vaan juonteisiin tehokkaasti pureutuva, ajan kanssa vaikuttava c-vitamiinitiiviste. Koostumus on luotu kuljettamaan c-vitamiini mahdollisimman tehokkaasti ihoon, ja säilyttämään se stabiilina.” Jep, juuri näin.

Tällä koostumuksella ja c-vitamiinipitoisuudella Kiehl’sin seerumilla tosiaan on hyvät mahdollisuudet tuoda ihoon c-vitamiinin vaikutuksia. Seerumin koostumus uudistettiin pari vuotta sitten, ja nykyinen versio on hieman aiempaa mukavammin levittyvä ja notkeampi.

Erityistä: silikonimainen, pehmeä koostumus tasoittaa ja blurraa juonteita ja huokosia välittömästi.

Kenelle: kun haet juonteisiin pureutuvaa, tehokasta ja stabiilia c-vitamiiniseerumia.

KIVVI PIGMENTATION SPOTS REDUCING FACIAL SERUM

39,60€ / 30 ml

C-vitamiinimuoto: Ascorbyl Glucoside, pitoisuus ei ilmoitettu

Pohja: vesi

Koostumus: ohut fluidi, raikas ja miellyttävä

C-vitamiinista ja sokerista koostuva askorbyyliglukosidi kuuluu tutkituimpiin c-vitamiinimuotoihin ja on miedommista c-vitamiineista tehokkaimpia. Se on stabiili vedessä eikä sillä ole puhtaan c-vitamiinin kaltaista yhtä nopean hapettumisen ongelmaa.

Oma, kesällä korkkaamani Kivvin seerumi on edelleen väriltään valkoista.

Kenelle: kun  haet kosmeettisesti miellyttävää ja kosteuttavaa c-vitamiiniseerumia joka kirkastaa ihoa. Luonnonkosmetiikan käyttäjälle.

(Tehokkuus on siinä mielessä kyseenalainen, ettei c-vitamiinin pitoisuutta ilmoiteta. Askorbyyliglukosidi tuo kuitenkin ihoa kirkastavia tuloksia jo 2% pitoisuudella.)

KORRES WILD ROSE SUPER C-VITAMIINI 15% -TEHOHOITO

62€ / 30 ml

C-vitamiinimuoto: Ascorbyl Tetraisopalmitate, pitoisuus 15%

Pohja: kaksifaasinen; öljy ja vesi

Koostumus: öljymäinen; ohuehko mutta ravitseva

Askorbyylitetraisopalmitaatti on rasvaliukoinen ja yksi stabiileimmista ja parhaiten siedetyistä c-vitamiinijohdannaisista. Se sopii herkällekin iholle ja alempina pitoisuuksina c-vitamiinin vasta-alkajalle.

Erityistä: ei välttämättä kaipaa päälleen muuta tuotetta koska sisältää jo öljyjä (kuten villiruusun siemenöljyä) sekä kosteutta ja humektantteja.

Kenelle: kun etsit hyvää, monipuolista anti-age-tuotetta joka kirkastaa, kosteuttaa, ravitsee, häivyttää juonteita, pehmentää ja tuo vahvaa antioksidanttista suojaa. Kuivaihoiselle. Kasvoöljyjen faneille.

MURUMURU C-VITAMIINISEERUMI

24,80€ / 30 ml

C-vitamiinimuoto: Magnesium Ascorbyl Phosphate sekä askorbyylihappo, pitoisuuksia ei ilmoitettu.

Pohja: vesi

Koostumus: geelifluidimainen; raikas, liukas ja erittäin miellyttävä

Murumurun ihanan seerumin esittelin ihan hiljattain. Tämä monen suosikiksi kohonnut seerumi on minunkin lemppareitani, tosin jäi nipin napin kakkospallille. Hintansa puolesta se on kuitenkin paras, sillä hinta-laatu vaikuttaa myös ja säästö on aina säästö! ;) Lisäksi Murumuru on kotimaista kosmetiikkaa.

Magnesium-askorbyylifosfaatti  eli MAP on askorbyyliglukosidin tavoin vedessä stabiili johdannainen, ja kuuluu tutkituimpiin ja tehonsa todistaneisiin c-vitamiineihin. Se tunnetaan erityisesti kirkastavista ominaisuuksistaan.

Kenelle? Kun arvostat kotimaisuutta ja edullista hintaa ja haet kosteuttavaa ja kirkastavaa c-vitamiinituotetta. Luonnonkosmetiikan käyttäjälle.

Murumuru-seerumin c-vitamiinipitoisuutta ei ole kerrottu, joten tehopotentiaalin arviointi jää käyttäjän omien havaintojen varaan. Joka tapauksessa seerumi on erittäin kosteuttava.

NOVEXPERT VITAMIN C BOOSTER

55€ / 30 ml

C-vitamiinimuoto: Ascorbyl Methylsilanol Pectinate ja 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, yhteispitoisuus 25%

Pohja: vesi

Koostumus: geelifluidimainen

Raikas, fluidimainen ja ihanan tuoksuinen Novexpertin C-vitamiinibuusteri on ykkössuosikkini c-vitamiiniseerumeista! Sen koostumus, ihotuntu, tuoksu ja pakkaus ovat yksinkertaisesti parhaat.

No, jos ihan tarkkoja ollaan, niin koostumukseltaan hyvin samankaltaisen Murumuru-seerumin fluidi on viskositeetiltaan vieläkin miellyttävämpi, mutta Novexpert hakkaa sen vähintään kätevän pumppupullonsa ja iiii-hanan tuoksunsa perusteella.

En kuulu pipettipullojen ylimpiin ystäviin, ja pidän pumppupulloja ilman muuta parempina. Pumppupullo myös säilyttää antioksidanttiseerumin huomattavasti paremmin turvassa ilmalta kuin pipetti. Hyvä pitää mielessä kaikkien vitamiinituotteiden yhteydessä.

Novexpertin seerumissa käytetyt c-vitamiinijohdannaiset kuuluvat alalla tuoreimpiin, eikä niiden takana ole yhtä paljon tutkimusta kuin muiden tässä jutussa mainittujen c-vitamiinimuotojen. Jo tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin lupaavia, ja etenkin 3-O-etyyliaskorbiinihapolla on todettu erinomaisia pigmenttimuutoksia kirkastavia vaikutuksia (lähde).

Erityistä; Novexpertin seerumi saa yhden murahduksen; se on värjätty beetakaroteenilla jo valmiiksi kellertäväksi, jolloin kuluttajan on vaikea arvioda milloin sisältö on hapettunut ja menettänyt tehonsa.

Edit. Lokakuu 2020 // sain tänään kuulla Novexpertin koulutuksessa, että tuotetta ei ole tarkoituksella värjätty beeta-karoteenilla, vaan beeta-karoteeni on mukana hoitavana ainesosana. Se on antioksidantti ja a-vitamiinin esiaste.

Kenelle? Kun haet monipuolista anti-age-tuotetta joka kirkastaa, kosteuttaa, häivyttää juonteita ja valovaurioita, stimuloi kollageenin tuotantoa ja suojaa soluja vapaiden radikaalien vaikutuksilta.

Murumuru: käytä nopeasti!

P.S.

Koostumuksen värikikkailuun liittyvän pointin pohjalta voisin olla taipuvainen julistamaan värjäämättömän Murumurun kuitenkin tämän vertailun voittajaksi, MUTTA: Murumuru todellakin hapettuu nopeasti.

Avasin Muru-pullon syyskuun lopussa, ja tällä viikolla se oli muuttunut keltaiseksi. Se siis säilytti tehonsa 10 viikkoa avaamisen jälkeen. Valmistaja Naviter ei pyri antamaan tuotteen säilymisestä ns. paranneltua kuvaa, vaan suosittaa seerumin käyttöä yhteen pötköön kuuriluontoisesti. Päivittäin, aamuin illoin käytettynä se toki kuluukin kahdessa kuukaudessa.

Novexpertin kohdalla hapettumismuutoksia on hyvin vaikea ellei mahdoton arvioida, mutta pakkausmuoto antaa tuotteelle lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet säilyä suojassa ilma-altistukselta.

*

Sokerina pohjalla alhaisimman hintapisteen c-vitamiinit, kaikkien lompakoiden ystävä The Ordinary.

THE ORDINARY VITAMIN C SUSPENSION 23% + HA SPHERES

10,50€ / 30 ml

C-vitamiinimuoto: askorbiinihappo, pitoisuus 23%

Pohja: skvalaani

Koostumus: näyttää emulsiolta mutta on iholla öljyinen ja kevyen ”hiekkainen”

The Ordinarylla on järeä C-vitamiinituotteiden portfolio, ja tämä kaveri kuuluu valikoiman tehokkaimpiin. Puhdasta askorbiinihappoa sisältävän The Ordinary -tuotteen voi valita skvalaani- tai silikonipohjaisena tai puhtaana jauheena. Puhtaassa olomuodossaan c-vitamiini on aina jauhemainen.

Skvalaani (öljy)- ja silikonipohjan ero: öljypohjassa askorbiinihappo imeytyy ihoon parhaiten, mutta ihotuntuma voi olla hieman jauhoinen ja kuivakka, huolimatta käytetyn askorbiinihappojauheen hienojakoisuudesta. Silikonipohja tekee tuotteesta helpommin levittyvän ja miellyttävämmän tuntuisen, mutta vähentää hieman askorbiinihapon tehokkuutta koska silikonin kalvomainen ominaisuus miedontaa c-vitamiinin suoraa ihokontaktia.

Ensikokemus: karmean tuntuinen! Jauhoinen? No todellakin, paremminkin muruinen…! Vaalean emulsion ulkonäkö antaa ensin odottaa hyvää, mutta kasvoille levittyykin rasvainen ja hiekkaisen pistelevä töhnä.

Fiilis ei kohennu yhtään seuraavien kokeilujen myötä, ja on helppo julistaa tämä yksilö kamalimman tuntuiseksi kosmetiikkatuotteeksi jota olen koskaan iholleni laittanut. Tätä en ainakaan missään tapauksessa levittäisi kasvoille päivällä meikin alle.

The Ordinary neuvookin, että C Suspension 23% voidaan sekoittaa muihin kosteustuotteisiin jotta se on miellyttävämpi levittää. Sekoitan sitä mm. YA Naturaen emulsioseerumiin, ja joo, tökötti levittyy nyt vähän mukavammin mutta jauhoiset muruset erottuvat edelleen.

Tuomio: olkoon kuinka tehokasta hyvänsä, tätä en käyttäisi.

Kenelle? Kun haet kaikkein tehokkaimman luokan C-vitamiiniseerumia anti-age-vaikutuksilla, eikä sinua haittaa kosmeettinen epämiellyttävyys (tai pakkauksen muovinen yksinkertaisuus).

THE ORDINARY VITAMIN C SUSPENSION 30% IN SILICONE

14,95€ / 30 ml

C-vitamiinimuoto: askorbiinihappo, pitoisuus 30%

Pohja: silikoni

Koostumus: paksun primer’mainen, samettinen, silikoninen

Silikoniversio on juuri sitä mitä sanoo: se sisältää vain puhdasta c-vitamiinia sekä kolmea silikoniyhdistettä. Skvalaaniversion muruisuus ei tunnu Suspension 30:ssa juuri yhtään, mutta tämäkin on hyvin kuivakkaa. Iho jää mattapintaiseksi.

Myös tämän voi halutessaan sekoittaa toiseen voiteeseen tai seerumiin ihomiellyttävyyden parantamiseksi. Alle ainakin kannattaa ehdottomasti laittaa ensin kosteustuote, muuten iho jää kirkumaan janoaan.

Kenelle? Kun haet tehokkaimman luokan c-vitamiiniseerumia targetoiduilla anti-age-vaikutuksilla (vailla kosteuttavia ja ravitsevia ominaisuuksia), eikä sinua haittaa lievä kosmeettinen epämiellyttävyys tai pakkauksen muovinen yksinkertaisuus.

Tietysti The Ordinaryn tuotteet sopivat ihanteellisesti myös hintatietoiselle kuluttajalle joka haluaa rahalleen parhaan vastineen vailla imagoon tai pakkausvalintoihin liittyviä kustannuksia.

*

Noniin, siinä oli pullot rivissä! :)

LOPPUARVIO JA TIIVISTELMÄ

Miellyttävyyden perusteella rankkaan kokeilemani c-vitamiiniseerumit tähän järjestykseen: 

1 NOVEXPERT – paras koostumus, ihotuntu ja tuoksu, myös ihanan kosteuttava

2 MURUMURU – tosihyvä koostumus ja ihotuntu, mukava tuoksukin, myös kosteuttaa

3 KORRES JA KIVVI – Korresin koostumus on älyttömän hyvä talveen kun iho on kuivimmillaan, ruusuisesta tuoksusta plussaa. Kivvin koostumus on tosi miellyttävä mutta jää kokonaisuutena arkisemmaksi kuin Novexpert ja Murumuru.

4 KIEHL’S – koostumus siedettävä, mutta en tykkäisi levittää koko kasvoille koska tuntuu niin kuivakalta.

5 THE ORDINARY 30% – koostumus ikävä, kuiva ja silikoninen.

6 THE ORDINARY 23% – koostumus kamala, rasvainen ja muruinen.

Tehokkuuden ja stabiiliuden perusteella rankkaus onkin ihan toisen näköinen:

1 THE ORDINARY 23% – öljypohja + askorbiinihappo = paras imeytyvyys, erinomainen stabiilius ja vaikutuspotentiaali

2 THE ORDINARY 30% – silikoni + askorbiinihappo = erinomainen stabiilius ja oikein hyvä vaikutuspotentiaali, korkea pitoisuus c-vitamiinia

3 KIEHL’S – silikoni + askorbiinihappo = erinomainen stabiilius ja oikein hyvä vaikutuspotentiaali

4 KORRES – vesi + öljy = ei yhtä stabiili, ongelmina myös ei-täysin-läpinäkymätön pakkaus sekä pipetillinen pullo

5 NOVEXPERT – ongelmia; värjätty koostumus estää tuotteen säilymisen arvioinnin. Vähemmän tunnetuista c-vitamiinijohdannaisista ei vielä paljon tutkimusdataa.

6 KIVVI JA MURUMURU – ongelmia; pitoisuutta ei avata kuluttajalle. Murumurun kohdalla ongelma on pipettipullo ja hyvin nopeasti hapettuva koostumus.

Vedettömät koostumukset ja pipetittömät, läpinäkymättömät pakkaukset ovat ilman muuta paras tae c-vitamiinin tehon säilymiselle. Tehon ja suorituksen perusteilla valitsisin tästä rankingista Kiehl’sin seerumin, koska sen koostumuksessa toteutuu kaikki olennainen ja se tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin The Ordinaryn silikoniversio.

OSTOPAIKKATIETOJA:

Kiehl’sin seerumia saa Helsingin ja Tampereen Stockmannilta.

Kivvin seerumia saa Waku Organicsin verkkokaupasta.

Korresin seerumia saa Sokos- ja Stockmann -tavarataloista, Helsingin Lasipalatsin Korres-myymälästä sekä Korres Suomen verkkokaupasta.

Murumurun seerumia saa Ruohonjuurista ja luonnonkosmetiikan verkkokaupoista kuten House Of Organicilta.

Novexpertin seerumia saa Sokos- ja Stockmann -tavarataloista ja luonnonkosmetiikan verkkokaupoista kuten Jolie ja Natural Goods Company. Stockalla buusteri näkyy juuri olevan kantistarjouksessa (43€).

The Ordinaryn seerumeita saa Stockmannilta sekä lukuisista verkkokaupoista kuten Eleveniltä.

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (19)
 1. Mun lemppari on Sanninkin lemppari, NOVEXPERT:ä ostaisin…mutta.

  Vinks, Ordinaryllä on jauhomainenkin c-vitamiini (ostin eleveniltä: https://eleven.fi/ihonhoito/kasvojen-hoito/kasvovoiteet/24h-voiteet/the-ordinary-100-l-ascorbic-acid-powder#75850). Itse pidän siitä ja sekoitan jauhetta kasvovoiteeseeni parikertaa viikossa. Usemmin tehtynä ihoni punoittaa.
  Tuote pysynyt stabiilina vessan kaapissa ruskeassa lasipurkissaan reilu 8kk.
  On ollut apua otsani massiivisissa maksaläiskissä.

  1. Joo, mulla oli tuo jauhe mainittunakin postauksessa The Ordinaryn tuotteiden kohdalla, mutta kun tekstiä tässä jutussa on niin paljon niin se ei välttämättä osu kaikkien silmään :D

   Mutta kiitos vielä sen esiintuomisesta, hyvä kuulla positiivisia kokemuksia 👍

 2. Ordinaryn c-vitamiineista vielä, mulla on herkkä iho, niin en uskaltanut ostaa noita vahvimpia c-vitamiineja, vaan ostin sen Ascorbyl Glucoside Solution 12%, mikä on paljon miellyttävämpi koostumukseltaan kuin mitä nuo kaksi tehokkaampaa vaikuttaa kuvauksesi perusteella olevan, ne jäisi varmasti käyttämättä! :D En osaa sanoa miten iso on ero tehossa, mutta omalla iholla tuo 12% on kuitenkin mielestäni kirkastanut ihoa, joten voin suositella kokeilemaan noitten tujumpien sijaan, on ainakin kosmeettisesti miellyttävämpi 😊 ja hintakin on kukkaroystävällisempi kuin noissa viidenkympin seerumeissa 😁

  1. Joo, The Ordinary mainitseekin tuon AG Solution 12%:n olevan kosmeettisesti miellyttävimpiä heidän C-vitamiiniseerumeistaan. :) Teholtaan The Ordinary luokittelee sen ”kakkos-tason vahvaksi”, kun nuo puhtaat askorbiinihappovalmisteet ovat ykköstasoa. Eli varmasti hyviä tuloksia on AG Solution 12:llakin mahdollista saavuttaa :)

   Olisi tehnyt mieli kokeilla vertailun vuoksi jokainen The Ordinaryn C-vitamiineista, mutta en sitten vitsinyt laittaa siihen rahaa vaikka edullisia ovatkin, ja valitsin testiin vain nuo kaksi voimakkainta.

   1. Minulla on myös herkkä iho ja askorbiinihappo aiheuttaa jäätävän aknen. Nyt on käytössä Ordinaryn 10% MAP-voide, mutta jo sekin on hitusen kuivattavaa. Kuitenkin kirkastaa. :) Halvan hinnan vuoksi voisin kokeilla vielä tuon ascorbyl glucosiden.

    1. Voiko näitä kahta (ascorbyl glucoside+ MAP) muuten kerrostaa? Nyt talvella jätän kuitenkin aurinkovoiteen pois, niin voin laittaa enemmän muita voiteita.

     1. En ole ainakaan koskaan kuullut tai lukenut esteistä kerrostaa eri C-vitamiineja. Kannattaa kuitenkin antaa toisen ensin imeytyä kunnolla, etteivät näiden kahden eri johdannaisen tuotekoostumukset sekoitu ja täten mahdollisesti vaikuta toistensa imeytymiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *