Karkkipäivä
Karkkipäivä

Varaslähtö Kreikkaan

Aamuiseen muistutuspostaukseen laittamani kuva oli näköjään sanelema koko loppupäivän tunnelmani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänään oli sellainen kunnon liha tirisee hikikarpaloiden tihkuessa huokosista -päivä , varmastikin kesän viimeisiä, ja minä kiiruhdin parvekkeelle tervehtimään aurinkoa ja viettämään Kreikkaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tein jopa frappéa, jota normaalisti juon vain Kreikassa. Eli kylmää pikakahvijuomaa. (Oikeaoppisesti sitä tietenkin juodaan lasista eikä Muumi-mukista :D). Ummistin silmäni… annoin auringon kareilla kasvoillani. Makustelin frappéani. Lähetin viestin Mariannalle Ateenaan. ”Terveiset pikku-Kreikasta…! Otin jo varaslähdön..!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aloin suunnitella tulevaa saarireittiäni. Yliviivaustussi poimi ahkerasti jo käytyjä kohteita. Listamaanikko minussa heräsi pitkästä aikaa… Illalla tekisin Excel-taulukon kaikista Kreikan saarista joilla olen käynyt, saariryhmittäin.:) Teen sen kun tämä postaus on valmis. ^_^

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä reissulla suuntaan Sporadeille, se on ainoa kohde josta olen täysin varma. Se on nimittäin ainoa saariryhmä jolla en ole vielä Kreikassa käynyt. Skiathos, Skopelos, Alonnisos, Skyros… Menisinkö Evian kautta ensin Skyrokselle? Vai Voloksesta Skiathokselle..?

Rrrrakastan matkojen suunnittelua. Olisin voinut tehdä siitä urankin. Puolisen vuotta ehdin olla matkatoimistossa ennen kuin Ahvenanmaa puuttui peliin ja muutti elämän sen hetkisen suunnan. Olen alunperin ammatiltani matkailuvirkailija. :) En ole tainnut sitäkään täällä aiemmin kertoa. Samalla innolla kun neuvon asiakkaille luomiväri- ja meikkivoidesävyjä, voisin olla matkatoimistossa räätälöimässä unelmamatkaa Afrikkaan, Aasiaan tai Grönlantiin…

Mutta juuri nyt räätälöin omaa unelmamatkaani Kreikan saarille. Vol. 3. :)

Lauantai1608_ajatuksissa

Kävin läpi viime syksyn kuvia ja minut valtasi niin voimakas onnen tunne. Nuo värit… Ihanat, auringon lämmittämät värit. Minulle tuli yhtäkkiä ikävä niinkin random asiaa kuin joka-aamuista La Meloise -merkkistä pikakahviani, joka oli aluksi aivan hirveän makuista mutta pian aloin tykkäämään sen erikoisesta mausta yhdistettynä NouNou-kahvimaitoon.

Vietettyäni koko iltapäivän parvekkeella Kreikassa, ja luettuani läpi mm. koko Lonely Planetin ”Kreikkalainen ruoka” -osion, olin oudon mieliteon vallassa. Gyros…! Eli kreikkalainen vastine kebabille, vartaassa paistettuja, pitaleivän ja jogurttikastikkeen kanssa tarjottavia lihasuikaleita.

Menin keittiöön ja päätin tehdä elämäni ensimmäisen gyrosin. Pitaleipää ja lihaa en tosin syö, mutta jonkinlaisen mielitekoa tyydyttävän lärpäkkeen tulisin valmistamaan. :)

Lauantai1608_ruoka

Vehnäleseistä, Fibrex-hiutaleista, kookos- ja mantelijauhoista nopsaan paistettu ”pita”, valkosipulilla, mintulla ja basilikalla maustettua ranskankermakastiketta (ei ollut jogurttia), salaattia ja Quorn-purilaisesta viipaloituja ”kebab”-suikaleita.

Gyroshan se siinä! :) Varaslähtöpäiväni Kreikassa oli täydellinen. ^_^

Kommentit (16)

 1. Kreikkafani

  Olen niin odottanut Kreikka-aiheisia postauksiasi, varsinkin kun tiesin, että olet lähdössä sinne taas.

  Vietettiin miehen kanssa kaksi viikkoa Skiathoksella kesäkuussa, ja oli kyllä niin kivaa! Se on mitä upein luontokohde, jalan liikkuminen sopii sinne erinomaisesti. Kolusimme koko saaren kävellen. Kaikki varsinainen toiminta on etelässä, mutta jopa pohjoisimmat kolkat kiersimme kävellen yhden päivän aikana. Se oli tosin pitkä reissu, mutta saarihan on lopulta niin pieni. Huomasin matkalaisissa myös niitä, jotka vain makoilivat altaalla päivät pitkät tylsistyneinä. Entisenä matkailuvirkailijana (olin muuten vihjeittesi avulla päätellyt entisen ammattisi jo vuosia sitten, niin varmaan moni muukin säännöllinen lukija!) sinua varmasti kiinnostaa se, että jopa matkatoimisto sanoi esitteissään suoraan, ettei Skiathoksella ole paljon tarjottavaa, siksi sieltä tehdään paljon retkiä lähisaarille. Yleensä matkatoimistot tietysti liioittelevat paikkojen upeutta ja moninaisuutta, joten tällainen lyttäys oli liikunnalliselle luontoa rakastavalle pariskunnalle aika yllätys. Siispä riippuu täysin matkustajasta, pitääkö Skiathoksesta vai ei, mutta me ainakin ihastuimme paikkaan kovin. Jännää päästä myöhemmin lukemaan, mitä mieltä sinä olet, jos päädyt juuri sinne.

  Varaslähtösi Kreikkaan vaikutti hurjan onnistuneelta; pystyisipä mieltä huijaamaan useamminkin vastaavanlaisiin tiloihin, niin elämä olisi kyllä paljon mielekkäämpää!

  • Sanni

   Kiva kuulla Skiathoksen kokemuksia! :)

   Minä olen ymmärtänyt, että Skiathos tunnetaan nimenomaan rantaparatiisina, siellä pitäisi olla Kreikan upeimmat rannat. Itse en niin priorisoi rantaelämää, mutta Skiathos on kiinnostanut juuri siksi että on tehnyt mieli lähteä katsomaan että mikä niissä biitseissä niin lumoaa. :) Olen lukenut, ettei Skiathos niinkään tarjoa mitään pittoreskeja kyliä eikä sieltä ilmeisesti antiikin rainioitakaan löydy, mutta toisaalta ne vähemmän idyllisinä mainostetut kylät tuppaavat Kreikassa siltikin aina olemaan ihanan tunnelmallisia. :)

   Tuosta kävellen kiertämisestä, lähdittekö siis ihan Skiathos Townista aina kävellen liikkeelle vai ajoitteko ensin ja jatkoitte sitten jalan? Kieltämättä 6 x 12 kilometrin kokoisena saari vaikuttaa aika patikkaystävälliseltä. :) Kauanko tuohon pohjoisen puolen kiertoon kävellen meni? Kävelittekö jotain päätietä vai kulkeeko siellä pienempiä polkuja…? Kannattaako ottaa vaellusbuutsit mukaan? :D

   • Kreikkafani

    Unohdin mainita, että Skiathosta tosiaan mainostetaan upeana rantakohteena, ja sellainen se onkin. Kesäkuussa oli yllättävän rauhallista, saatiin joskus koko biitsi itsellemme. Skiathoksella on joitakin todella ”ylläpidettyjä” rantoja (Blue flag), mutta niillä on paljon muitakin ihmisiä, koska rannoilta löytyy erinäisiä palveluita, pukukoppeja ym. ja veden ja rannan puhtaustason pitäisi olla omaa luokkaansa ja ympäristöasioista huolehditaan hyvin. Sitten on myös monia muita kauniita ja pienempiä rantoja, jotka eivät ole saaneet Blue flag -luokitusta. Miehen kanssa suosimme sellaisia, oli niin rauhallista ja ihanaa.

    Kävelymme alkoivat useimmiten juuri Skiathos Townista tai muualta etelästä. Saaren eteläviivaa liikennöi bussi, joka kulkee n. vartin välein aamusta iltaan. Muualla ei busseja liiku, niinpä kävelymme alkoivat aina jostakin kohtaa eteläviivaa. Kaikissa kaupoissa myydään vaellusoppaita monilla eri kielillä. Ostimme sellaisen ja liikuimme sen avulla. Osa reiteistä saattoi kulkea jonkin matkaa isommalla tiellä, mutta paljon kävelimme myös poluilla ja ihan puhtaasti metsässä. Skiathoksella on aika paljon metsää, jota myös suojellaan metsäpaloilta. Kreikkalaisia kyliä esim. sellaisina kuin edellisten reissujesi kuvissa ei Skiathoksella oikeastaan ole Townia lukuun ottamatta. Kävelyt tarjoavat paljon nähtävää ja ovat karttojen ansiosta helppoja kulkea. Korkeuserot ovat aika maltilliset. Kapeilla metsäpoluilla on hirveästi suuria hämähäkkejä naaman korkeudella seiteissään eli niitä reittejä en suosittele, jos hämppiksiä pelkää!

    Emme vuokranneet autoa emmekä ajaneet taksilla, eli olimme vain eteläisen bussilinjan ja jalkojemme varassa. Pohjoisten reittien kiertämiseen meni ehkä sellaiset 8-9 tuntia, meillä päälle tuli vielä 7 km:n matka hotellille Townista. Reittejä voi yhdistellä, eli pohjoista ei ole pakko kiertää pitkän kaavan mukaan. Pohjoisimmalle kärjelle kulkemiseen (Kastro) löytyy kylttejä maastostakin. Meillä oli maastoon sopivat vaellussandaalit, jykevämpiä kenkiä emme kaivanneet.

    Kaivan sinulle ostamamme oppaan nimen, jos haluat, mutta samainen opas löytyi tosiaan pienimmästäkin kaupasta. Opas esittelee muuten muutakin kuin vain vaellusreittejä, mm. kaikki biitsit on luokiteltu siellä. Jos haluat lainata meidän opasta, se sijaitsee Helsingissä.

    • Sanni

     Suurensuuri kiitos infosta :) Taidan ostaa tuollaisen vaellusoppaan (kiitos vain kovasti lainatarjouksestakin :)). Harmi kun äijä ei ole lähdössä mukaan, vaelluksia on aina kivempi tehdä seurassa vaikka muuten reissussa yksin viihdynkin. Koitteko muuten, että Skiathoksella oli kalliimpi hintataso kuin yleisesti Kreikan muilla saarilla? En tiedä oletteko käyneet Santorinilla ja Mykonoksella, mutta niillähän on selvästi korkeampi hintataso kuin muilla saarilla. Ajattelin, että Skiathoksella saattaisi olla samoin…?

     Kävittekö muuten muilla Sporadeilla, esim. Skopeloksella ja Alonnisoksella?

     • Kreikkafani

      On vain kiva voida auttaa!

      Oppaan nimi on Skiathos: Hiking in the Aegean Paradise, ja sen on kirjoittanut Ortwin Widmann.

      Hintatasoa osaan verrata vain Skiathoksen ja mantereen välillä: mm. maitolitra maksoi Skiathoksella 1,65 euroa, mantereella 1,30. Saman merkkinen ja kokoinen muropaketti oli saarella 4,95 euroa, mantereella 3,70. Hirmu kalliilta Skiathos tuntui, bensakin kalliimpaa kuin Suomessa. Ainoa halpa ”elintarvike” oli viinit (joita emme juoneet). Vaellusoppaan hinta oli kympin luokkaa. Mukavaa, että olet onnistunut budjettimatkailussa Kreikan saarilla, jotka yleisesti rasittavat kukkaroa aika lailla.

      Muilla lähisaarilla emme käyneet, vaikka niin suunnittelimmekin. Innostuimme vaellusreiteistä niin paljon, että kuljimme niistä oikeastaan jokaisen (niitä on kirjassa 25). Aika paljon siis reippailtiin kahden viikon reissullamme!

 2. Mii

  Minäkin olen ollut samanlaisessa kreikka-mielentilassa kuin sinä, ymmärrän ihastuksen. Pienen ajanjakson jälkeen kreikassa olen kuitenkin muuttamassa mieltäni. Syitä ovat mm. 1.eläinten huonot olot ja kreikkalaisten välinpitämättömyys, 2.skandinaavit eivät ole erityisen pidettyjä kreikassa, vaikka tottakai peruskohteliaisuuksilta muuta saattaisi luulla 3. kreikassa ei sellaista kriisiä ole olemassakaan ettäkö rahat olisivat loppumassa..rahaa on huomattavan paljon enemmän kui suomessa, tämä kriisi on vain finanssialan kupla 4. jatkossa matkustan ja asun paikoissa jotka huolehtivat asiansa järjestykseen, erityisesti en aasiaan matkusta mutta kreikka ja italia myös ovat siinä vaakalaudalla, ensimmäisen samalla ollessa myös kallis matkakohde.

  Jos kun todennäköisesti kuitenkin matkustat saaristoon, niin vältä matkaasi kuitenkaan Evian kautta joka juuri on saanut kyseenalaista julkisuutta kulkukoira-pahoinpitelystä

  • Kreikkafani

   Osaatko kertoa eläinten kohtelusta enemmän ja syitä siihen, miksi eläimiä kohdellaan Kreikassa kaltoin? Me nimittäin todistimme Skiathoksella jotain aivan kamalaa; emme voineet nähdä tuuheilta pusikoilta mitään, ja kuulimme vain hirvittävää yhtäjaksoista eläimen (luultavimmin koiran) kiljuntaa. Kauhuissamme pohdimme, mitä ihmettä koiralle tehtiin ja miksi ihmeessä.

   Onko Sannilla suht kokeneena Kreikan-matkailijana mitään kokemuksia eläinten kohtelusta Kreikassa?

 3. Mii

  …tarkoitin tietenkin italian olevan paitsi huonosti hoidettu myös kallis

 4. Minna

  Hydra oli ihastuttava saari! Olin siellä aivan heinäkuun alussa kuusi päivää. Mi usta tuli muulifani.

  Kreikkalaiset olivat valtavan ystävällisiä sekä Ateenassa että Hydralla. Ateenassa saimme asua ystävän luona. Se voittaa kaikki hotellit :-)

 5. Tiltu

  Minäkin muistelen lukeneeni sinun olleen aiemmalta koulutukseltasi matkailuvirkailija, kuten minä.

  Mielessäni olen kypsytellyt alanvaihtoa jo jonkun aikaa. Viime aikoina olen vasta alkanut konkreettisesti ottaa selvää, miten se käytännössä toimisi. En tunne sellaista työnimua nykyisessä matkailualan työssäni, kuin mitä haluaisin. Olisi ihanaa olla innoissaan työnteosta.
  Miettiessäni, mikä olisi innostava tekijä työnteossa, tajusin sen olevan kosmetiikka. Olen siitä ollut aina kiinnostunut ja palan halusta oppia lisää.
  Tutkin kosmetiikkaneuvojan opintosuunnitelmaa erään oppilaitoksen sivuilla ja olin ihan että ”ton kurssin otan ja ton ja ton ja ton ja ton ja..” :D
  Koska lähtökohtani ovat suht samat, kuin mitä muistelisin sinulla olleen, tuntuu kynnys vaihtaa alaa paljon matalammalta, kuin mitä se varmasti olisi ilman blogiasi.

  • Sanni

   Tutkin kosmetiikkaneuvojan opintosuunnitelmaa erään oppilaitoksen sivuilla ja olin ihan että “ton kurssin otan ja ton ja ton ja ton ja ton ja..” :D

   Mahtavaa :D Kuulostaapas kivalta. Ei muuta kuin tsemppiä alanvaihtopähkäilyyn, itse en katunut hetkeäkään, mutta toisaalta olen myös sellainen luonne että ajattelen, että aina voin palata sinne entiseenkin työhön. Enkä pitäisi yhtään mahdottomana että vielä palaisinkin :) Mulla ei ole työelämää kohtaan lainkaan sellaista ”ura-ajattelua”, mä olen töissä siellä missä viihdyn :)

   • Tiltu

    Kiitos :) Mulla vähän sama tuon uran luomisen kanssa ja jälleen kerran on helpottavaa kuulla, etten ole ainoa ihminen maailmassa, jolla ei ole hinkua edetä urallaan. Tuntuu, että se on nykyään jonkinlainen menestyksen tae. Mutta kukas ne ”duunarin työt” sitten tekee, jos kaikki on jotain johtajia? :D
    Voisin tosin kuvitella, että jos työ olisi oikeasti niin mielenkiintoista ja onnistuisin hankkimaan riittävän tietotaidon, niin miksei kouluttautuisi ylemmäksi ja tähtäis korkeammalle. Mutta ei nykyisessä ammatissani :D

 6. Mari

  Varaslähtöpäiväsi vaikutti oikein onnistuneelta!

  Olen sinun Kreikka-juttujesi myötä kiinnostunut nyt Kreikasta, aiemmin en ole siitä niin välittänyt. Tuollainen saarihyppelymatka kuulostaisi aivan ihanalta, varmaan pakko toteuttaa jossain vaiheessa. Vielä en tiedä Kreikasta juuri mitään. Onkohan tuo matkan suunnittelu kuinka vaikeaa, jos ei ole aiemmin käynyt siellä? Siinä kun pitää selvitellä niitä lautta-/laiva-aikatauluja ja saaria ja majoituspaikkoja ja vaikka mitä. Kieltä en osaa sanaakaan.

  Minäkin olen arvaillut oikeaan sun aiemman ammatin, olit varmasti hyvä myös siinä työssä! Niin kivasti osaat kertoa matkoista ja kohteista ja löytää kaikkea mielenkiintoista eri paikoista. Jaksat myös paneutua huolella tuohon suunnitteluvaiheeseen. Olisipa kiva jos sulta saisi apuja mahdolliseen Kreikan matkaan. :)

  • Sanni

   Onkohan tuo matkan suunnittelu kuinka vaikeaa, jos ei ole aiemmin käynyt siellä?

   Anteeksi kun vastailen näin viiveellä, viime päivinä on ollut hankala löytää aikaa kommentteihin vastailuun.

   Saarihyppelyn suunnittelu on hauskaa, mutta ihan nopeasti ja yksinkertaisesti se ei mene. Lautta-aikataulut nimittäin päivittyvät nettiin välillä hyvinkin myöhään, ja joskus kun etsit laivayhteyttä vaikkapa kahden viikon päähän, systeemi näyttää että yhteyttä ei ole, mutta viikon kuluttua yhteys onkin ilmestynyt. Paikan päällä Kreikassa voi tietysti mennä aina matkatoimistoon, he ainakin tietävät siellä mitkä yhteydet ylipäänsä ovat mahdollisia (=olemassa), vaikka niitä ei netissä näkyisikään hakuhetkellä. Osa yhteyksistä on kausittaisia, eli menevät kesäaikaan vaikka päivittäin ja syksyllä-talvella sitten vain pari kertaa viikossa tai ei ollenkaan.

   Suosittelen suunnitteluun mm. näitä sivustoja:

   http://www.openseas.gr/openseas-webapp-war/index.html

   (kun syötät/valitset lähtösataman, näyttää kohde-valikossa vain ne kohteet, joihin yhteyden _pitäisi_ normaalien aikataulujen puitteissa olla mahdollinen)

   http://www.gtp.gr/RoutesForm.asp

   layoutiltaan sekavampi sivusto, mutta näyttää yhteyttä klikkaamalla koko reitin jonka laiva kulkee mikä voi olla hyödyllistä, ja näyttää myös yhdellä sivulla haetun yhteyden toteutuvuuden kaikkina viikonpäivinä. Ei kuitenkaan näytä hintoja.

   http://www.danae.gr/

   tämä sivu on selkeä layoutiltaan ja näyttää hinnat suoraan. Ei kuitenkaan hakumoottoriltaan yhtä kätevä kuin Open Seas joka näyttää suoraan mitkä kohdesatamat ylipäänsä ovat mahdollisia tietyllä lähtösatamalla.

 7. Mii

  ..eläimistä vielä..Ihmisiä on kreikassakin moneen lähtöön kuten suomessakin. Kaupungeissa on paljon eläinystävällisiäkin ihmisiä jotka jättävät esim. säännöllisesti ruokaa ulos, mutta vaikuttaa tuolla maaseudulla olevan aika huolestuttava tilanne, kaikissa pienissä kylissä itse asiassa, ja väkivaltaakin tapahtuu. Eläinsuojelulain toteuttaminen käytännössä tuntuu olevan suurin ongelma, ja se että todella monet eivät näe koirillakaan mitään arvoa.
  Puudelit ym. jalostetut pikkukoirat kyllä vaikuttavat olevan suosittuja ja liekö näitä varten sitten on paljon pieniä sekä suuria eläinkauppoja (jossa myös lasikopeissa ilman virikkeitä näitä pimeitä? pentuja kaupataan)

  Minua ei ainakaan mikään aita saati pusikko pidättele jos kuulen jonkun hädästä kärsivän. Ovellekin voi mennä koputtelemaan mikäli seinä on vastassa.

 8. Sanni

  Hei mä palaan vielä näihin eläinkommentteihin jotka aiheuttivat todella ihmetystä!

  Täytyy kysyä asiasta kreikkalaisilta ystäviltäni, itse en ole koskaan havainnoinut minkäänlaista eläinten kaltoin kohtelua Kreikassa, päin vastoin yksi ystävistäni naapureineen esimerkiksi on maksanut omasta pussistaan heidän kotikatunsa ”villikissojen” kastraation ja käyttänyt näitä katukissoja muutenkin lääkärissä kun niillä on ollut jotain vaivaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.