Karkkipäivä
Karkkipäivä

Vanha bestikseni

Siivosin tänään keittiön kaappeja ja… sieltä paljastui mittava todistusaineisto ”entisestä elämästäni”.  Vanhasta parhaasta ystävästäni.

Tee.

Join sitä aamuin illoin, lounaalla, päivällisellä, välipalalla, janoon. Joka päivä. Lapsuudesta saakka. Tee on ollut minulle samanlainen intohimo kuin kosmetiikka, violetti väri, My Little Ponyt, musiikki ja nyt viime vuosina ruoka. Rakastin teetä. Olimme erottamattomat.

Sitten kahvi tuli väliimme.

Teet_1

Aloitin kahvin juomisen syksyllä 2011. Ensin se vieraili aamiaispöydässämme vain silloin tällöin, sitten yhä tiheämmin, lopulta syrjäyttäen teemukin kokonaan.

Tee, tuo vuosikymmenten rakkain juomani, alkoi maistua…. valjulta. Mauttomalta.

Teet_4_650

Aluksi en ymmärtänyt kuinka voimakas minut vietelleen kahvin vaikutus oli. Ostin edelleen teetä niin kuin aina ennenkin, mutta pian huomasin, että kaapeissa jo lymyävät teepakkaukset eivät huvenneet mihinkään. Kaappeihin tuli suorastaan tungosta. Se oli hämmentävää. Ennen yksi teepakkaus kesti minulla ehkä pari viikkoa.

Päivittäiset lounas- ja välipalamukilliset hiipuivat pikkuhiljaa iltateehen, ja siitä asteittain vain joinain iltoina nautittavaan iltateehen, kunnes vähän aikaa sitten tajusin, että en oikeastaan enää koskaan juo teetä. Tai se on ottanut saman roolin mikä kahvilla oli ennen – juon sitä yhden kupillisen hyvin harvoin ja satunnaisesti.

Sitä ei vain enää tee mieli.

Teet_2_650

Olin kai tuntenut syyllisyyttä teen hylkäämisestä, ja syyllisyys taas oli saanut minut välttelemään kaappeihin kertyneitä teejemmoja.

Kun tänään tyhjensin kaapit, tuli haikea olo. Minä ja tee. Miten minulla voi olla kotona näin paljon ihanaa teetä ja se on jäänyt juomatta…?

Katsellessani pakkauksia tajusin, kuinka lopullinen välirikostamme on tullut. En minä näitä tule enää juomaan. :´-(

Toisessa kaapissa patsastelee ylhäisessä yksinäisyydessään uusi rakkaani. Kahvi on aivan fantastista, mutta ei meillä tule koskaan olemaan samanlaista suhdetta kuin minulla ja teellä. Kuljimme niin pitkän matkan yhdessä, ja tuskin tulen koskaan juomaan kahvia joka aterialla niinkuin teetä. Nordqvistin Samurai, jouluteet, Indian Chai, Moroccan Mint… niin monia suosikkimakuja… Tuleeko kahvimaustani koskaan yhtä tarkkaa ja erittelevää? Toistaiseksi olen vain tyytyväinen, jos paahto on tummaa. (Ja kahvi ei tule R-kioskin automaatista…)

Teet_3_650

Joulutee on nykyään ainoa teemaku, jota minun tekee edes joskus mieli. Siis kerran kolmessa tai neljässä viikossa. Ja Yogin lakritsiteetä juon silloin, kun olo on kylmettynyt ja haluaa jotain voimakkaasti lämmittävää ja mausteista.

Voi, tee. Ystäväni. Anna anteeksi. En tiedä mitä tapahtui. Miten kahvi saattoikin kaikkien näiden vuosien jälkeen…. viedä paikkasi. Mutta näin kävi enkä voi ottaa sinua takaisin. Jään kaipaamaan sitä mitä meillä oli, mutta olen tieni valinnut.

* * *

Missä joukoissa te seisotte? Teen vai kahvin? Vai onko joku kummankin tasapuolinen ystävä..?

Jään kyllä ikuisesti ihmettelemään, mitä makuaistilleni oikeasti tapahtui… Voiko kahvi muuttaa sitä..? Johtuuko tämä kofeiinista..? Maistuuko tee nykyään valjulta siksi, että siinä on vähemmän kofeiinia…?

Kommentit (60)

 1. Anni

  Aloin juomaan teetä joskus täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Parin vuoden jälkeen kokeilin kahvia. En tykännyt. Kului taas pari vuotta, ja löysin tummapaahtoisen kahvin. Join sitä silloin tällöin. Nyt tekisi mieli joka aamu aloittaa kahvilla, mutta pelkään riippuvuutta, hampaiden värjäytymistä ja mahahaavaa. Minulla kun on herkkä maha ja kahvi välillä polttaa. Kahvin laksatiivinen vaikutus taas on oikein kiva. Synnytyksen jälkeen kun maha on toiminnut kehnommin. Too much information… Mutta siis. Mun tekisi mieli ostaa itselleni joululahjaksi sellainen käsikäyttönen kahvimylly ja kahvipapuja. Oon varma, että kahvi maistuis vielä paremmalta. Teestä tuskin tulen kokonaan luopumaan, pelkästään jo sen terveellisyyden vuoksi. Pyrin juomaan vihreätä teetä ainakin kupin päivässä. Nyt talvella varsinkin on mukavakin juoda jotain lämmintä, ja kahvia en kauheen myöhään viitsi juoda.

  • Tiia

   Kannattaa! Mä olen kanssa miettinyt, että johtuuko kahvin ”tylsyys” siitä, että sitä yleensä valmistetaan varsin teollisuusmaisesti suodatinkeittimellä. Kyllä kahviinkin saa ihan eri fiiliksen, jos jauhaa pavut myllyllä, laittaa puuhellan tulille ja keittää kahvin vanhanaikaisella pannulla…

   Kommentoin kommenttiisi, koska huomasin pari vuotta sitten kuinka pirun vaikea on löytää sellaista myllyä kaupasta. Ei löytynyt, ei sitten mistään. Verkkokauppa.comissa oli keraaminen, sähkökäyttöinen, joka maksoi lähemmäs satasen.
   Ainoa mistä löytyi, oli clas ohlson. Tietenkin tilanne voi nykyään olla eri, mutta ajattelin vinkata, jos ei tunnu löytyvän.

 2. Soffi

  Olen sekakäyttäjä. Pitkään join teetä enemmän ja kahvia vain satunnaisesti. Nykyään teetä kuluu vain iltaisin. Kahvinhimo saavutti huippunsa kesällä, kun olin saanut esikoiseni. En tajua, miksi kahvi yhtäkkiä alkoi maistua niin hyvältä. Kaksi isoa kupillista pitää saada heti aamusta. Päivällä juon kofeiinitonta murukahvia, kun tuo lapsi on ollut niin iltavirkku, mutta en ole huomannut vaikutusta, vaikka saakin nyt vähemmän kofeiinia ;)

 3. annn

  Oi, molemmat! Kahvia juon mutteri- tai pressopannulla tehtynä.
  Ja pelkästään vihreää irtoteetä, maustettuja lähinnä esimerkiksi jasmiininkukilla tai paahdetulla riisillä (genmaicha nimeltään:).

 4. sabiha

  Aamulla aina lattea ison lasijjisen sellaista ja päivän aikana litrottain kaikellaista teetä,illalla taas yrttiteetä.Olen teen harrastaja nykyään. Maistelen kaikellaista teetä, keräilen teekannuja ja kuppeja,teekirjallisuutta .Tee on minulle elämää ,kauneutta,TERVEYTTÄ , runoutta.tälläkin hetkellä edessäni kuppi höyryävää lady greytä,lounaalla ruoka juomana join PU ERH TEETÄ.

 5. Vadelmaponi

  Voi ei, kun selailen näitä postauksia, joudun taistelemaan koko ajan kommentointihalua vastaan!! Ihan mahdotonta, mun on pakko kyllä tähän vielä.

  Mulle on nimittäin käynyt viime vuosina samantapaisesti, ei teekokoelma mahdu kahdelle hyllylle ja mä saan edelleen teetä lahjaksikin, koska kaikki luulevat mun rakastavan teetä. Jouluna taas valtava Intiasta tuotu chaiteepakkaus! Enkä ole jaksanut edes maistaa. Mikä tragedia!

  Lukioiässä mulla oli ensimmäinen kahvikausi, mutta se meni ohi koska sydän hakkasi siitä ihan liikaa ja vatsa oli aina kipeä. Silloin en vain älynnyt, että musta suodatinkahvi turkinpippurilla makeutettuna on ehkä hieman ömm.. raakaa vatsalle :p Halusin vain mahdollisimman mustaa kahvia. (Olen mä kyllä omituinen.)

  Palasin siis vuosiksi teehen. Yhteen aikaan nousin joka aamu 1,5 tuntia tarvittavaa aikaisemmin ehtiäkseni juoda rauhassa koko pannullisen teetä ennen töihiin lähtöä. Nykyään en ikinä jaksaisi, nukun maksimitappiin asti ja sen jälkeen ryömin kahvipaketille. Ja voi sitä nautintoa kun aamukahvi on kupissa ^^ Se on niin _hyvää_.

  • Sanni

   musta suodatinkahvi turkinpippurilla makeutettuna

   Ex-squeeze me? (Anteeksi laimea ilmaisu :D) Kahvia turkinpippurilla? Oot sä kyllä ollut hoo-cee! :)

   Mun tuttavapiiri alkaa pikkuhiljaa oppia etten enää juo teetä. Tänä jouluna sain lahjaksi kahvia :)

   Muuten, tuohon sun entiseen teenjuontitottumukseen on pakko todeta, että eikö sua kusettanut ihan himmeästi koko pannullisen jälkeen…? :D Mulla jo yksi teemukillinen (ja nykyään kaksi kahvimukillista) johti mielettömän tiheään vessassa ramppaamiseen, jaksoin aina ihmetellä miten 3 desiä teetä voi saada ihmisen kusemaan varmaan litran :D

   • Vadelmaponi

    Joo kyllä juurikin :D välillä työmatka oli ihan pebasta just siks että odotti vaan pääsevänsä pissimään.

    Pannullinen teetä yksin aamulla on kyllä liikaa munkin makuun :p eipä jäänyt tapa päälle kun ne työt loppui. Siinä elämäntilanteessa aamut vaan oli sitä mun omaa aikaa.

    Vaikka kyllä mä tykkään että nesteet vaihtuu, musta se tuntuu puhdistavalta ja virkistävältä. Ennen kaikkea olen varmaan totuttanut itseni siihen juomalla vettä aika paljon… *lipilipi*

 6. asTon6subqe

  [url=http://fluoxetineonline.site/]fluoxetine 20 mg capsules[/url] [url=http://diclofenac-cream.bid/]diclofenac[/url] [url=http://genericcymbalta.link/]generic cymbalta[/url] [url=http://phenergan-online.bid/]phenergan on line[/url] [url=http://nexium-price.trade/]nexium[/url] [url=http://amitriptyline-hcl.cricket/]amitriptyline[/url] [url=http://clomid-for-men.gdn/]clomid for men[/url] [url=http://diclofenaccream.site/]diclofenac cream[/url] [url=http://retina005.gdn/]retin-a[/url] [url=http://diclofenac-sod.trade/]diclofenac[/url] [url=http://azithromycin-500-mg-tablets.trade/]azithromycin 500 mg tablets[/url] [url=http://buy-diflucan.tech/]buy diflucan[/url] [url=http://clindamycinphosphate.date/]clindamycin phosphate[/url] [url=http://diclofenac75mg.link/]diclofenac 75mg[/url]

 7. asTonigsmlb

  [url=http://azithromycin500mgtablets.site/]found it[/url] [url=http://bupropionxl.link/]bupropion xl[/url] [url=http://lisinopril-5mg.science/]lisinopril 5 mg[/url] [url=http://buyclonidine.website/]clonidine generic[/url] [url=http://fluoxetinehcl.click/]fluoxetine[/url] [url=http://tretinoincream005.site/]retin a tretinoin cream 0.05[/url] [url=http://retin-a-cream.gdn/]retin-a[/url] [url=http://bupropionhcl.pro/]bupropion hcl[/url] [url=http://buy-crestor.gdn/]crestor[/url] [url=http://buy-prednisone.click/]sterapred ds[/url] [url=http://citalopram20mg.link/]citalopram[/url] [url=http://cialis-coupons.us/]cialis coupons[/url] [url=http://metformin500mg.link/]metformin[/url] [url=http://cymbalta-price.science/]cymbalta 60 mg[/url]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.