Karkkipäivä
Karkkipäivä

Valoa, kiitos! Eli kuvaajan varustehankintoja

Talvi on monelle tuote- ja meikkikuvia räpsivälle bloggaajalle tuffia aikaa. Luonnonvalo ei vain riitä, tai on usein ihan sinistä. (En tiedä onko muotibloggaajilla sama ongelma asukuviensa kanssa…?)

Tänä talvena hermot menivät lopulta niin pahasti, että päätin vihdoin hankkia kunnon studiosalamasetin ratkaisemaan joka vuonna toistuvan ongelman. Ajankohtaista oli myös uuden kameran hankinta, vanha Canon 50D:ni kun meni lokakuussa rikki.

Rajala Pro Shopin kautta sain yhteistyöhinnalla Elinchrom D-Lite RX One Softbox -setin, Lastoliten valoboksin sekä uuden tuotekuvausobjektiivin, Canonin EF 85mm/1.8:n. Kameraksi valikoitui Canon 6D josta oli sopivasti tarjouskampanja (kamerasta en siis saanut enää ylimääräistä alennusta). Yhteistyöhinnallakin tämä setti oli kyllä kalleinta mitä olen koskaan ostanut… Huijjui.

Pikkustudio

Nyt meidän parvella on sitten pikkuinen kuvausstudio! :)

Mies-ressun musacorner tässä hieman kärsii, mutta taskukokoisessa asunnossamme tämä oli ainoa mahdollisuus. (*miettii kateellisena esimerkiksi Charming Nailsin kätevää studionurkkaa…*) No, parvi on jo valmiiksi omistettu harrastuksille – on viinihyllyä, tietokonenurkkausta ja meikkipöytää, niin kyllä tänne yhden kosmebloggaajan kuvaushässäkätkin sopii joukon jatkoksi. :)

Salamalaitteet ja valoboksin saa kyllä kokoon hyvin pieneen tilaan, mutta koska kuvaan lähes päivittäin, en jaksa olla noita avaamassa ja pakkaamassa joka aamu.

Lightcube

Työskentelyasento ei ole ihan ergonomisin mahdollinen, kun joudun kuvaamaan maassa polvillani… Katsotaan jos jossain vaiheessa saisi hankittua korkeamman alustan boksille.

Favora_valovertaus

Olen aikaisemmin ottanut valtaosan tuotekuvista makuuhuoneen ikkunan ääressä lipaston päällä. Kirkkaassa luonnonvalossa etenkin kesäaikaan se on oikein toimiva paikka, mutta talvella auttamattoman hämärä – ja kirkkainakin päivinä kuviin tulee sininen kajo. Esimerkkikuvaparissa Favoran kasvosuihke kuvattuna ikkunan ääressä ja valoboksissa.

Valoboksissa kuvaaminen ei kuitenkaan sekään ole ihan mutkatonta, etenkin todella vaaleita kohteita kuvatessa. Tuo Favorakin melkein katoaa taustaansa, ja parempi varmasti olisi vaihtaa tausta toisen väriseksi. Puhumattakaan salaman tehon säätämisestä ja valojen optimaalisesta kohdentamisesta… Minulla on  paljon oppimista..! :)

Lightcube_kosmekuvat

Valoboksi helpottaa kuvaamista kuitenkin mielettömästi, kun enää ei tarvitse miettiä riittääkö päivänvalo kuvaamiseen. Nyt minulla on joka päivä samat valaistusolosuhteet! :)

Lavera_koulutuskuvia

Tuotekuviin olisi todennäköisesti riittänyt ihan pelkät kirkasvalolamput, mutta meikkikuvissa salaman tehon säätäminen on todella olennaista ja softbox tekee valosta kauniin pehmeää. Normaalisti salama ja keinovalot ovat minulle meikkikuvavihollisia, mutta tällä setillä olen saanut kuvia joissa värit toistuvat tosi luonnollisesti.

Eipä olen enää syitä olla ottamatta meikkikuvia talvella! ^_^

Esimerkkikuvassa Laveran koulutukseen ottamaani kuvamateriaalia (vertaus paljas iho – valmis meikkipohja).

Lightcube_ruokakuvat

Boksi sopii kokonsa puolesta myös enemmän tilaa vieviin ruokakuviin. Ruoka-aineiden raijaaminen kapeita kierreportaita parvelle on kyllä taitolaji… :P Odotan vähemmän haltioissani milloin kompastun matkalla jonkun lautasen kanssa….

Sitten muutama sana kamerasta. 6D:n muodossa siirryin nyt sitten kroppikennoista täyskennoisten kameroiden maailmaan.

Canon6D

Olen todella huono missään teknisissä nippelitiedoissa, joten uskon viisaampia. :) Varmasti olisin vielä iloisesti kuvaillut 50D:lläkin ilman sen suurempia kaipuita ammattimaisempaan kameraan, mutta nyt kun se kuitenkin hajosi, niin siirtyminen kymppisarjasta eteenpäin tuntui jotenkin luonnolliselta seuraavalta askeleelta (aloitinhan muinoin 100-sarjalaisella). Kävin juttelemassa Rajalassa ja toiveideni ja tarpeideni pohjalta minulle suositeltiin 6D:tä – johon miehenikin oli päätynyt.

Ja kyllähän eron huomaa. Kuvat ovat kauttaaltaan terävämpiä ja dynamiikka selvästi parempi kuin vanhassa kamerassani. Lisäksi 6D:llä saa kohinattomia kuvia todella hämärissäkin olosuhteissa – kohina on siedettävää jopa ISO 25 600 -herkkyydellä…! Delanneen 50D:ni ISO 1600 toi jo todella puuroisia kuvia.

Minulla ei ole tietotaitoa alkaa vertaamaan jotain tarkennusjärjestelmiä tai valonmittaustekniikkaa, mutta omat silmät kertovat olennaisimman! :)

Kuvan laatu säilyy voimakkassa kroppauksessakin.

Tämä kuva:

IMG_1793Crop

…on kropattu tästä kuvasta:

IMG_1793Esimerkki

Edellisellä kamerallani yksityiskohdat vastaavassa kroppauksessa olisivat olleet huomattavasti muussimpaa, tuskin lainkaan tarkkoja.

.

Vähän talvisia räpsyjä.

Nämä kuvat on otettu kittiin sisältyneellä 24-105mm/4.0 -objektiivilla.

Talvikuvia1_tammikuu14

Talvikuvia2_tammikuu14

Tuotekuvaukseen ostin EF 85mm/1.8 -linssin. Tämä vastaa täyskennoisessa kamerassa aiemmin tuotekuvissa paljon käyttämääni EF 50mm/1.8:aa.

EF85mm

Miinuksena tässä on 85 cm tarkennusetäisyys…. Täytyy siis peruuttaa melkein metri että saa kuvan pöydällä olevasta tuotteesta. Tämä on haasteellista etenkin tuolla parven ”studiossa” kuvatessa…  50-millisessä tarkennusetäisyys on 45 cm.

EF85mm_kuva

EF 85 mm/1.8.    1/30 s, f/1.8, ISO 640. Kuvattu iltapäivällä puoli viiden maissa kun oli jo hämärää.

85mm/1.8 on kuitenkin loistava myös muotokuvaukseen, mä vain niin tykkään tuosta bokehista jonka sillä saa..! :)

EF50mm_kuva

EF 50 mm/1.8.    1/3200s, f/4, ISO 100.

50-millinen sopii täyskennoisessa kamerassa yleiskuvaukseen.

Tekisi mieli kyllä ilmoittautua jollekin kamera (JA studiovalo :D) kurssille että saisi kamerastaan kaiken irti.

.

Olen tyytyväinen hankintoihini, mutta nämä ostokset tyhjensivät tilin niin totaalisesti että tässä mennään taas hyvä tovi purkkitonnikalalinjalla..! :)

Mietinkin viimeksi säilyke/pakastevarastoa täydentäessä, että pitäisiköhän tehdä taas pieni budjettiruokateemajuttu blogiin… :P

Kommentit (26)

 1. Salla

  Vautsi! Lumoavia kuvia, varsinkin tuossa viimeisessä on ihana tunnelma.

 2. Charming Nails

  Kivoja ja varmasti tarpeellisia ostoksia :) päähäni tuli ajatus, miten meillä toimisi tuollainen iso kuutio? Tuli mieleen heti että kissat varmaan ottaisivat sen nukkupaikaksi ja se olisi täynnä karvaa/raadeltu :) mulla oli tuollainen iso kuutio mutta koin sen liian isoksi omiin tarpeisiini ja se rohjotti edessä, en voinut sietää sitä :D siksi ostin tuon pienen ja hyvin olen pärjännyt. Kesän luonnonvaloa odotellessa ;) sulla on kyllä ihanteellista kun pystyt pitämään studiota koko ajan yhdessä paikassa, helpottaa kummasti. Hymyilen hieman ajatukselle sinä kanniskelemassa ruokia parvelle. Hullun puuhaa, sitähän me harrastetaan :D

  • Sanni

   Tuli mieleen heti että kissat varmaan ottaisivat sen nukkupaikaksi ja se olisi täynnä karvaa/raadeltu :)

   Todennäköisimmin…! ^_^

   mulla oli tuollainen iso kuutio mutta koin sen liian isoksi omiin tarpeisiini ja se rohjotti edessä, en voinut sietää sitä :D

   Mutta eikö se mahtunut samalla lailla sinne missä nyt on se pikkukuutio..? Mutta toki jos ei tarvitse isompaa niin mitäpä sitä pitämään. :)

   Hullun puuhaa, sitähän me harrastetaan :D

   No nimenomaan :D

 3. Piia

  Moikka!
  Asiani ei varsinaisesti liity tähän postaukseen, mutta haluaisin kysyä mielipidettäsi hyvästä meikkivoitetesta 50 v naiselle?Ohut mutta peittävä, joka ei korostaisi ryppyjä.Mahdollisimman luonnollinen lopputulos.Mitä kannattaisi kokeilla?Nyt olen käyttänyt mineraalimeikkivoidetta.Myös hyvä ripsari on hakusessa.
  Kiitos hyvästä, asiantuntevasta blogista.
  t. Piia

  • Sanni

   ”Pihistä”: Max Factor Ageless Elixir -meikkivoide
   ”Panosta”: Dior Capture Totale -meikkivoide

   Kummatkin ovat ns. seerumimeikkivoiteita eli erittäin ohuita ja hoitavia, eivät kasaudu juoonteisiin.
   Myös Lumenen seerumimeikkivoidetta on kehuttu.

   Hyvää ripsiväriä en osaa suositella ilman tarkempia speksejä ripsityypistäsi ja siitä millaista tulosta haet. :)

   • Piia

    Kiitos vastauksestasi. :)
    Huomenna menen testailemaan.
    Ripsarilta toivon pituutta ja tuuheutta ja hyvää pysyvyyttä, ettei karise tai levähdä.
    Hyvää loppuviikkoa!

 4. Tara

  Ostin itsekkin viime keväänä 6D:n (oma aikajana on Nikon D100 -> Canon 30D -> Canon 6D) ja se on kyllä paras ostos jonka olen koskaan tehnyt..! :) onnea uuden kameran kanssa!

 5. Sisilja

  Todella mukava nähdä blogissasi erilaisia kuvia meikkikuvien vastapainoksi. :)

 6. Jumping Juniper

  Jokos oot käynyt katsomassa Lily Lolon uudistuneet tuotteet? Mulle tuli kiire tilata lisää vanhan mallisia varastoon koska mun mielestä ne on nyt hirvittävän rumia. Karsea logo ja ne mustat kannet ja yh… :D

  • Sanni

   Voi eiii…! Ensireaktio: en tykkää. :/ Se kaunokirjoitusfontti oli niin yksinkertainen ja kaunis. Ja mikähän tuossa mustassa on kun sitä niin monet suosii? Kai sitä pidetään jotenkin tyylikkäämpänä ja ”chic”inä valkoiseen verrattuna. Itse taas tykkään että valkoinen sopii paremmin mineraalien maailmaan kun se assosioituu puhtaaseen. Höh Lolo. Mutta joo, tuo logon muutos oli ikävin. Vanha oli kirkkaasti tyylikkäämpi.

   • Jumping Juniper

    Luulen kanssa että ne kuvittelee mustan antavan jotenkin kalliimman ja hienomman vaikutelman, tai jotain. :/

 7. Johkis

  Ulkokuvat on mahtavia, samoin kasvokuvat, mutta jotenkin tykkään jopa vähän amatöörimäisestä meiningistä tuotekuvien kanssa blogeissa :D Jotenkin katu-uskottavampaa kuvata lipaston päällä kuin valokuutiossa ;) Muutes… kuvan kroppaus, onneksi kosmejutuissa on vähemän fingelskaa :D Mukavia kuvaushetkiä uuden kameran kanssa! Huomaa kyllä kehityksesi kuvaajana tässä vuosien varsilla, kiitos kun jaksat asiaan panostaa.

  • Sanni

   Heh, en mä edes ajatellut tuota kroppausta fingelskana… ^_^ Kuvauskielellä kun aina puhutaan kroppauksesta. Vaikka onhan se ihan totta ettei se ole suomea… :D

   Ja mitä amatöörimäisyyteen tulee, joo, ei munkaan mielestä kuvien tarvitse näyttää blogeissa studiotasoisilta. Minä ottaisin oikein mielelläni kaikki tuotekuvat makuuhuoneen lipaston päällä jos valo sen vain sallisi :) Minusta se taustan tapettikin tuo ihan hauskan eloisan lisän kuviin.

 8. Annuh

  Oma ministudio olisi kyllä huippu! Varsinkin kun omaan yksiööni ei luonnonvalo tunnu ulottuvan mihinkään aikaan vuorokaudesta; ainoat ikkunat on kaikki samalla seinällä ja niiden edessä kasvaakin jättimäinen puu. Ei mikään kuvaajan unelma :)

  Olisi vähän aiheeseen liittymätöntä kysyttävääkin; onko mitään vinkkejä silmänympärysihon hoitoon? Talvella kasvojen ihoni tuppaa kuivumaan ja viime päivinä mm. silmämeikinpoistoaineeni on saanut ihon välillä lähes kuoriutumaan. Olen aina ollut ihonhoidon kanssa vähän tumpelo; viime aikoina olen iltaisin levittänyt koko naamalle kasvorasvoja joiden päiväys on mennyt. Eilen levitin jotain dermosilin kuivalle iholle tarkoitettua tököttiä koko kasvoille – ja herätessä toisen silmän alunen näytti turvonneelta ja tummalta, ja toisen silmän alla on punaisena helottava läntti. Hups? Onkohan isompi virhe käyttää perus kasvotököttiä silmienkin alle vai käyttää vanhentunutta kasvotököttiä :D?

  • Sanni

   Hei Annuh!

   Silmien alla voi aivan hyvin käyttää samaa kosteusvoidetta kuin muualle kasvoihin – jollei iho reagoi huonosti. Sy-iho on ohuempaa kuin muualla kasvoissa eikä sinä ole talirauhasia, eli tavallaan on perusteltua kehittää sy-iholle eri koostumuksia, mutta useimmat kasvovoiteet sopivat silti ohuesti levitettynä myös sy-iholle. Jos ongelmia syntyy, se johtuu usein siitä että voide on liian paksua tai rasvaista –> sy-iho turpoaa. Näin kävi varmastikin juuri tuon Dermosilin voiteen kanssa.

   Mitä vanhentuneen ”tökötin” käyttöön tulee, mä en ole niistä itse juurikaan huolissani. :) Toki toisten iho voi olla herkempi ainesosien tuoreudelle, mutta itse käytän huoletta jopa kaksi vuotta sitten päiväyksensä ohittaneita voiteita ilman ongelman häivää. Luotan asiassa ihan maalaisjärkeen; jos tuote tuoksuu normaalilta eikä koostumus ole muuttunut epämääräiseksi, eikä tuote aiheuta iholla mitään epämiellyttävää tunnetta, käytän pois vaikka päivämäärä olisi mennyt. :) Heti kun haju tai koostumus muuttuu, niin siinä vaiheessa mäkeen.

   Silmänympärysihosi kunnon ja reaktioiden perusteella menisin varmaan sinuna suosiolla kauppaan ostamaan oman, uuden voiteen sy-iholle. :) Voin suositella lämpimästi esimerkiksi Louis Widmerin silmänympärysvoidetta (sitä paksumpaa, nimeltään Eye Contour Cream, toinen on geelimäistä) tai Cliniquen All About Eyes Rich’iä.

 9. Maisa

  Oi että, hyvältä näyttää! Todella ihastuttavia kuvia, kyllä nuo kamat olivat taatusti joka sentin arvoiset! :)

 10. Cerp

  Budjettiruokajutulle ääni täältä!

 11. Veera

  Mun täytyy sanoa, että mielestäni esim. nuo Favoran purkista ottamistasi kuvista valo on paljon parempi ikkunalla otetussa kuvassa, koska se valo on muotoilevaa. Tuotteessa on valo- ja varjopuoli. ( Ja tuo sininen kajo, joka sinua on harmittanut, korjaantuisi ihan vain valkotasapainoa säätämällä.) Boksissa olet ilmeisesti pistänyt valot boksin molemmin puolin kuten ne ovat kuvassa jossa näkyy boksi ja valot. Tuolla tavoin tuotteesta häviää muoto oikeastaan kokonaan, koska se on valaistu ristiin. Suosittelen kokeilemaan myös pelkällä yhdellä valolla valaisua. Tutki miten kuvattavan kohteen muoto muuttuu, kun siirrät valoa. Pientä tuotetta kuvatessa yksi valo vaikka etuviistosta/hieman sivusta riittää, sillä valkoinen boksi kylä heijastaa valoa takaisin myös varjopuolelle. Mutta silloin tuotteessa on kuitenkin muotoa. 1. valolla siis valaistaan ja sillä 2. lampulla sitten vaikka täytetään varjoja, tehdän korkovaloa tms. Etenkin ruokakuvissa kannattaa
  kokeilla valaisua pyyhkivästi takaapäin.

  Ääh.. sori, nyt mä alan luennoimaan. Mun on niin vaikea hypätä ohi tällaisista ilman että antaisin vinkkejä. :D

  On hienoa, että on riittävästi valoa, mutta vielä hienompaa jos kuvattavilla asioilla on myös muoto.
  Tsemppiä uuden opiskeluun!

  • Sanni

   Kiitos tosi paljon vinkeistä Veera! :) Heti tekisi mieli ”tilata” sut tänne pitämään mulle pieni kurssi…!

   On hienoa, että on riittävästi valoa, mutta vielä hienompaa jos kuvattavilla asioilla on myös muoto.

   Olet aivan oikeassa! Ilmankos nuo mun ”ristiin valaisemat” tuotteet on näyttäneet niin valjuilta kuvissa.

   Mitä tuohon siniseen valoon tulee, olen yrittänyt vaikuttaa siihen valkotasapainoa säätämällä mutta en siltikään päässyt siihen puhtaaseen, neutraaliin valoon jota haen. Noh, en vain ole tarpeeksi ammattilainen näissä säädöissä, siitä se varmasti johtuu ;) Usein sitten olen vain Photarissa yrittänyt poistanut sinisyyttä, mutta en ole siinäkään kovin hyvä :D

   • AnnaMari

    Oi, olisi hienoa jos postaisit joskus uuden setin tutustumisen myötä sellasta ”kuva: ja näin se tehtiin” juttua, ja meneekö joskus niin säätämiseksi että tekee mieli jatkaa ens viikolla :-)

 12. elina

  http://www.youtube.com/watch?v=_WM9QcX5DP0

  Törmäsin tällaiseen videoon,koska moni ystävistäni oli puhunut tästä. Oletko itse kokeillut ripsiseerumien lisäksi mitään luonnollisempaa vaihtoehtoa kulmien ja ripsien kasvatukselle? En tiedä toimiiko videon aineet kyseistä tarkoitusta varten,mutta ajattelin antaa vinkin jos sinua kiinnostaisi kokeilla ja jakaa mielipiteesi!

  • Sanni

   Tuosta videolla mainitusta risiiniöljystä olen kuullutkin aiemmin ripsien luonnollisena kasvattajana (viimeksi öljyä kehui minulle domatiani omistaja Kreikassa ja suorastaan vaati hankkimaan sitä). Olin jo marssimassa apteekkiin, mutta googleteltuani asiaa en löytänyt mitään vakuuttavia perusteluja risiiniöljyn vaikutuksille ripsien kasvuun, niin homma sitten jäi.

   Jos minulla olisi lyhyet ripset niin olisin todennäköisesti innostuneempi testailemaan erilaisia kasvua lupaavia seerumeita, mutta koska oikeastaan olen ihan tyytyväinen niiden pituuteen niin nämä kasvatusaineet ei kuulu ykköskiinnostuksen kohteisiin. Kulmakarvat on sitten eri juttu… ;) Jos totta puhun niin en usko että kasviöljyt pystyisivät ihokarvoja kasvattamaan, mutta ehkä jonkun risiiniöljykuurin voisi kulmakarvoihin vetää ihan uteliaisuudesta.

 13. Stiia

  Mä olen niin kade! Mun on pitänyt pitkään ostaa tuollaiset studiovehkeet, mutta nyt käännyin kuitenkin siihen ajatukseen, että ostaisin ensialkuun tehokkaa salaman (nykyinen on sysipaska). noh nythän kävi niin, että kaikki rahat jota mun piti tuohon laittaa on menossa x3 tietokoneeseen, joka otti ja tippui pöydältä.. Että ottaa päähän.

  Kameraan mulla on 7D ja kyllähän tuo täyskenno houkuttelisi, mutta jotenkin tuo 7kuvaa/s sai mut kääntymään kuitenkin tohon 7 ( niin ja se hinta..). Tuohon 6d:n mä en ole edes tutustunut, mutta varmasti todella hyvä kamera!

  Kateellisena kuolaan :/

  • Sanni

   on menossa x3 tietokoneeseen, joka otti ja tippui pöydältä.. Että ottaa päähän.

   Voihan p*ska, otan osaa! :(

 14. May

  Oi miten ihania talvikuvia!! Lumen huurtamat puut ja oksat talviaurinkoista taivasta vasten ovat niin kauniita ettei sanat riitä kertomaan. Luonto on mahtava taiteilija… Mutta viitsisitkö selittää ummikolle pari fotarien slangisanaa: mitä ovat kroppaus ja bokeh?

  • Sanni

   Mutta viitsisitkö selittää ummikolle pari fotarien slangisanaa: mitä ovat kroppaus ja bokeh?

   Kroppaus = kuvan rajaus. Englanti ’crop’ = leikata, rajata. Bokeh = kuvan syväterävyysalueen ulkopuolisten alueiden epätarkkuus ja niiden muodostama pehmeä utuisuus.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.