Valoa, kiitos! Eli kuvaajan varustehankintoja

Talvi on monelle tuote- ja meikkikuvia räpsivälle bloggaajalle tuffia aikaa. Luonnonvalo ei vain riitä, tai on usein ihan sinistä. (En tiedä onko muotibloggaajilla sama ongelma asukuviensa kanssa…?)

Tänä talvena hermot menivät lopulta niin pahasti, että päätin vihdoin hankkia kunnon studiosalamasetin ratkaisemaan joka vuonna toistuvan ongelman. Ajankohtaista oli myös uuden kameran hankinta, vanha Canon 50D:ni kun meni lokakuussa rikki.

Rajala Pro Shopin kautta sain yhteistyöhinnalla Elinchrom D-Lite RX One Softbox -setin, Lastoliten valoboksin sekä uuden tuotekuvausobjektiivin, Canonin EF 85mm/1.8:n. Kameraksi valikoitui Canon 6D josta oli sopivasti tarjouskampanja (kamerasta en siis saanut enää ylimääräistä alennusta). Yhteistyöhinnallakin tämä setti oli kyllä kalleinta mitä olen koskaan ostanut… Huijjui.

Pikkustudio

Nyt meidän parvella on sitten pikkuinen kuvausstudio! :)

Mies-ressun musacorner tässä hieman kärsii, mutta taskukokoisessa asunnossamme tämä oli ainoa mahdollisuus. (*miettii kateellisena esimerkiksi Charming Nailsin kätevää studionurkkaa…*) No, parvi on jo valmiiksi omistettu harrastuksille – on viinihyllyä, tietokonenurkkausta ja meikkipöytää, niin kyllä tänne yhden kosmebloggaajan kuvaushässäkätkin sopii joukon jatkoksi. :)

Salamalaitteet ja valoboksin saa kyllä kokoon hyvin pieneen tilaan, mutta koska kuvaan lähes päivittäin, en jaksa olla noita avaamassa ja pakkaamassa joka aamu.

Lightcube

Työskentelyasento ei ole ihan ergonomisin mahdollinen, kun joudun kuvaamaan maassa polvillani… Katsotaan jos jossain vaiheessa saisi hankittua korkeamman alustan boksille.

Favora_valovertaus

Olen aikaisemmin ottanut valtaosan tuotekuvista makuuhuoneen ikkunan ääressä lipaston päällä. Kirkkaassa luonnonvalossa etenkin kesäaikaan se on oikein toimiva paikka, mutta talvella auttamattoman hämärä – ja kirkkainakin päivinä kuviin tulee sininen kajo. Esimerkkikuvaparissa Favoran kasvosuihke kuvattuna ikkunan ääressä ja valoboksissa.

Valoboksissa kuvaaminen ei kuitenkaan sekään ole ihan mutkatonta, etenkin todella vaaleita kohteita kuvatessa. Tuo Favorakin melkein katoaa taustaansa, ja parempi varmasti olisi vaihtaa tausta toisen väriseksi. Puhumattakaan salaman tehon säätämisestä ja valojen optimaalisesta kohdentamisesta… Minulla on  paljon oppimista..! :)

Lightcube_kosmekuvat

Valoboksi helpottaa kuvaamista kuitenkin mielettömästi, kun enää ei tarvitse miettiä riittääkö päivänvalo kuvaamiseen. Nyt minulla on joka päivä samat valaistusolosuhteet! :)

Lavera_koulutuskuvia

Tuotekuviin olisi todennäköisesti riittänyt ihan pelkät kirkasvalolamput, mutta meikkikuvissa salaman tehon säätäminen on todella olennaista ja softbox tekee valosta kauniin pehmeää. Normaalisti salama ja keinovalot ovat minulle meikkikuvavihollisia, mutta tällä setillä olen saanut kuvia joissa värit toistuvat tosi luonnollisesti.

Eipä olen enää syitä olla ottamatta meikkikuvia talvella! ^_^

Esimerkkikuvassa Laveran koulutukseen ottamaani kuvamateriaalia (vertaus paljas iho – valmis meikkipohja).

Lightcube_ruokakuvat

Boksi sopii kokonsa puolesta myös enemmän tilaa vieviin ruokakuviin. Ruoka-aineiden raijaaminen kapeita kierreportaita parvelle on kyllä taitolaji… :P Odotan vähemmän haltioissani milloin kompastun matkalla jonkun lautasen kanssa….

Sitten muutama sana kamerasta. 6D:n muodossa siirryin nyt sitten kroppikennoista täyskennoisten kameroiden maailmaan.

Canon6D

Olen todella huono missään teknisissä nippelitiedoissa, joten uskon viisaampia. :) Varmasti olisin vielä iloisesti kuvaillut 50D:lläkin ilman sen suurempia kaipuita ammattimaisempaan kameraan, mutta nyt kun se kuitenkin hajosi, niin siirtyminen kymppisarjasta eteenpäin tuntui jotenkin luonnolliselta seuraavalta askeleelta (aloitinhan muinoin 100-sarjalaisella). Kävin juttelemassa Rajalassa ja toiveideni ja tarpeideni pohjalta minulle suositeltiin 6D:tä – johon miehenikin oli päätynyt.

Ja kyllähän eron huomaa. Kuvat ovat kauttaaltaan terävämpiä ja dynamiikka selvästi parempi kuin vanhassa kamerassani. Lisäksi 6D:llä saa kohinattomia kuvia todella hämärissäkin olosuhteissa – kohina on siedettävää jopa ISO 25 600 -herkkyydellä…! Delanneen 50D:ni ISO 1600 toi jo todella puuroisia kuvia.

Minulla ei ole tietotaitoa alkaa vertaamaan jotain tarkennusjärjestelmiä tai valonmittaustekniikkaa, mutta omat silmät kertovat olennaisimman! :)

Kuvan laatu säilyy voimakkassa kroppauksessakin.

Tämä kuva:

IMG_1793Crop

…on kropattu tästä kuvasta:

IMG_1793Esimerkki

Edellisellä kamerallani yksityiskohdat vastaavassa kroppauksessa olisivat olleet huomattavasti muussimpaa, tuskin lainkaan tarkkoja.

.

Vähän talvisia räpsyjä.

Nämä kuvat on otettu kittiin sisältyneellä 24-105mm/4.0 -objektiivilla.

Talvikuvia1_tammikuu14

Talvikuvia2_tammikuu14

Tuotekuvaukseen ostin EF 85mm/1.8 -linssin. Tämä vastaa täyskennoisessa kamerassa aiemmin tuotekuvissa paljon käyttämääni EF 50mm/1.8:aa.

EF85mm

Miinuksena tässä on 85 cm tarkennusetäisyys…. Täytyy siis peruuttaa melkein metri että saa kuvan pöydällä olevasta tuotteesta. Tämä on haasteellista etenkin tuolla parven ”studiossa” kuvatessa…  50-millisessä tarkennusetäisyys on 45 cm.

EF85mm_kuva

EF 85 mm/1.8.    1/30 s, f/1.8, ISO 640. Kuvattu iltapäivällä puoli viiden maissa kun oli jo hämärää.

85mm/1.8 on kuitenkin loistava myös muotokuvaukseen, mä vain niin tykkään tuosta bokehista jonka sillä saa..! :)

EF50mm_kuva

EF 50 mm/1.8.    1/3200s, f/4, ISO 100.

50-millinen sopii täyskennoisessa kamerassa yleiskuvaukseen.

Tekisi mieli kyllä ilmoittautua jollekin kamera (JA studiovalo :D) kurssille että saisi kamerastaan kaiken irti.

.

Olen tyytyväinen hankintoihini, mutta nämä ostokset tyhjensivät tilin niin totaalisesti että tässä mennään taas hyvä tovi purkkitonnikalalinjalla..! :)

Mietinkin viimeksi säilyke/pakastevarastoa täydentäessä, että pitäisiköhän tehdä taas pieni budjettiruokateemajuttu blogiin… :P

Kommentit (26)
 1. Vautsi! Lumoavia kuvia, varsinkin tuossa viimeisessä on ihana tunnelma.

 2. Charming Nails
  29.1.2014, 17:38

  Kivoja ja varmasti tarpeellisia ostoksia :) päähäni tuli ajatus, miten meillä toimisi tuollainen iso kuutio? Tuli mieleen heti että kissat varmaan ottaisivat sen nukkupaikaksi ja se olisi täynnä karvaa/raadeltu :) mulla oli tuollainen iso kuutio mutta koin sen liian isoksi omiin tarpeisiini ja se rohjotti edessä, en voinut sietää sitä :D siksi ostin tuon pienen ja hyvin olen pärjännyt. Kesän luonnonvaloa odotellessa ;) sulla on kyllä ihanteellista kun pystyt pitämään studiota koko ajan yhdessä paikassa, helpottaa kummasti. Hymyilen hieman ajatukselle sinä kanniskelemassa ruokia parvelle. Hullun puuhaa, sitähän me harrastetaan :D

  1. Tuli mieleen heti että kissat varmaan ottaisivat sen nukkupaikaksi ja se olisi täynnä karvaa/raadeltu :)

   Todennäköisimmin…! ^_^

   mulla oli tuollainen iso kuutio mutta koin sen liian isoksi omiin tarpeisiini ja se rohjotti edessä, en voinut sietää sitä :D

   Mutta eikö se mahtunut samalla lailla sinne missä nyt on se pikkukuutio..? Mutta toki jos ei tarvitse isompaa niin mitäpä sitä pitämään. :)

   Hullun puuhaa, sitähän me harrastetaan :D

   No nimenomaan :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *