Karkkipäivä
Karkkipäivä

Vähän tunnustettavaa

Minulla on tunnustettavaa.

En ole saanut aurinkovoidepulloani loppuun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Senhän olisi päivittäisessä käytössä kuulunut loppua jo pari viikkoa sitten.

Ne lukijat, joiden mielestä minun kuuluu näyttää hyvää esimerkkiä kosmetiikan käytön suhteen, järkyttyvät todennäköisesti seuraavasta ”paljastuksesta”. Olenhan jo saanut nuhteita siitä, että julkisesti kerron käyttäväni vain suojakerrointa 10. Pitäisihän minun ihonhoidon ammattilaisena tietää paremmin… jne. No, tietäähän ne huomattavasti pätevämmätkin asiantuntijat. ;)

Tunnustan, että voide ei ole loppunut, koska en ole käyttänyt sitä päivittäin. Tai lisäillyt niin tiheästi kuin normaalisti.

Olen oleillut ulkona vahvassakin auringonpaisteessa ilman suojavoidetta. En ole palanut. Eikä ihoni ole ruskettunut sen syvemmin kuin normaalisti. Se ei ole reagoinut käytännössä millään tavalla. Mutta se on tuntunut erilaiselta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä on syy – vaikkakaan ei millään lailla hyvä ja anteeksiantava selitys – voiteen käyttämättömyydelleni. Normaalisti aurinko ”tuntuu” mun iholla, myös silloin kun se on päivettynyt ja jo aurinkoon tottunut. Tiedättekö millaista tunnetta tarkoitan? Sellaista pientä kuumottelua. Ja jos iho on voitelematta, kuumotus muuttuu pikkuhiljaa poltteluksi. Lopulta iho alkaa punoittaa.

Mutta ei nyt. Ei tänä syksynä.

Aurinko ei jotenkin… tunnu ihollani juuri lainkaan. No okei, totta kai on vähän kuumotellut kaikkein kuumimpina 40-asteen päivinä jos jää seisomaan paikalleen porotukseen, mutta ei sellaisina normaaleina n. 30-35 asteen päivinä, yleisoleilussa tai edes rannalla. Iho ei todellakaan ole punoittanut yhtenäkään päivänä, oli minulla voidetta tai ei.

idTunnustus

(Puhun muuten nyt vain kropan ihosta, kasvoilla – ja dekolteella –minulla on aina aurinkovoidetta kun menen aurinkoon.)

Aurinkovoide on kulkenut joka päivä mukanani laukussa, mutta sitten sen laitto tai lisäily päivän mittaan on vain…. jäänyt. Kun iho tuntuu niin normaalilta eikä signaloi säteiden tunnetta iholla, niin koko aurinkosuoja sitten vain, ehm, unohtuu.

Hätkähdin kun tajusin, että Piz Buin ei vielä edes yskähtele vaikka ostin sen kohta 6 viikkoa sitten.

Ja en nyt ihmiset todellakaan halua tässä näyttää esimerkkiä. Älkää tehkö näin. UV-säteilyltä on AINA järkevää suojautua. Minä olen siis vain helkkarin tyhmä. Ja laiska.

Miksi ihoni sitten reagoi tänä syksynä aurinkoon eri lailla kuin ennen? Onko jotain mikä poikkeaa aiemmista vuosista? No on juu – ne aurinkotabletit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska tämä on ensimmäinen kerta kun syön aurinkovitamiineja (tabletit on saatu Imedeeniltä blogin kautta), en voi olla vetämättä jonkinlaista yhteyttä niiden ja ihon käytöksen välille. Rusketusta ne eivät ole mitenkään syventäneet (rusketun muutenkin helposti), mutta kenties lisänneet ihon sietokykyä säteilylle..? Ja siksi ihoni ei viestitä kuumottelemalla? Koska se sietää enemmän ainakin niitä polttavia (eli UVB) säteitä? Jos se tuollaisilla lisäravinteilla on mitenkään mahdollista.

En tiedä voiko joku ravintoaine suojata myös UVA-säteilyltä..? Kuulostaa hyvin epätodennäköiseltä. Vaikka ihoani ei kuumottele eikä se pala, niin UVA:t ne siellä silti tekevät näkymätöntä tuhoaan…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täytyykö tässä vetää sellainen johtopäätös, että aurinkotablettien positiivinen vaikutus on lopulta plus-miinus-nolla (ainakin minun kohdallani)… Jos ne lisäävät ihon auringonsietokykyä sen verran että se ei pala niin herkästi, mutta samalla käyttäjä sitten ”unohtaa” voidella itsensä ja suojautua UVA:lta…

Kommentit (8)

 1. Embu

  Mulla on vähän sama juttu, tai siis on aina ollut. Ihoni ei pala auringossa ikinä-koskaan-milloinkaan, ainoastaan ruskettuu. Siksi aurinkorasvan käyttöä on todella vaikea muistaa, kun sen unohtamista ei tunne ihollaan millään tapaa!

 2. antsa

  Itse reissaan paljon ja rakastan aurinkoa ja aina matkoillani lämpimiin maihin olen käyttänyt edeltävästi aurinkokapseleita parin viikon ajan sekä reissussa ollessani ja vielä sieltä palattuanikin. Ja olen todella huomannut että ihoni sietokyky auringolle on kasvanut, nykyään en pala lainkaan Suomen auringossa ja harvemmin enää ”etelän auringossakaan”. Rusketus on myös säilynyt hyvännäköisenä iholla pidempään. Ja itsekin olen laiska käyttämään aurinkovoiteita. Että kyllä niillä aurinkokapseleilla taitaa jokin vaikutus olla, olen siitä vakuuttunut :)

  Kiitos muuten ihanista matkajutuistasi, tämä on mielestäni blogisi ihan parasta antia. Ihan tulee palava halu päästä Kreikan saaristoon :)

 3. Arlene

  Haha, olen yhtä huonotapainen aurinkovoiteen kanssa :D Suomessa käytän ensimmäisinä auringonottopäivinä suojakerrointa 5(muuten palan), loppukesästä kookosöljyä joko ilman kertoimia tai suojakertoimella 2 xD
  Rodoksella käydessäni viime vuonna käytin kerrointa 10, laitoin aamulla rasvaa eikä minulla ollut tarvetta lisätä sitä enää ollenkaan. Eikä ihoni palanut. Ja otin aurinkoa vähintään 3 tuntia päivässä :D Jotenkin se rasvan lisäily vaan unohtui ku pärjäsi ilmankin :)

 4. Halla

  Mielenkiintoista että sinulla aurinko tuntuu iholla. :) En ole koskaan ajatellutkaan, että palamisen voisi tuntea. Ainakaan muuten kuin useita tunteja myöhemmin. Minulla ei ole mitään tuntemuksia pitkänkään auringossa oleilun jälkeen, vaikka olisin lievästi kärähtänyt. Siksi käytänkin aurinkovoidetta aika runsaasti varsinkin alkukesästä kun iho ei vielä ole tottunut. :)

 5. Keiju

  MInä taas olen vaaleaihoinen ja palan herkästi, mutta siitä huolimatta olen viime vuosina lopettanut kokonaan aurinkovoiteiden käytön. En vaan tykkää niiden tuoksusta enkä tunnusta iholla. En myöskään käytä kertoimellisia päivävoiteita tai vastaavia. Olen ajatellut, että ihoani ei ole tehty aurinkoon, joten mielummin välttelen suoraa paahdetta kuin yritän suojata itseni siltä rasvoilla. Hakeudun siis aina mahdollisuuksien mukaan varjoon ja jos joudun hengailemaan enemmän auringossa tai olen esim. etelänmatkalla käytän päivänvarjoa. Tällä reseptillä en myöskään ole viime vuosina palanut, toisin kuin joskus ennen aurinkovoiteiden kanssa, kun luulin voivani olla kohtuudella auringossa. Mutta kyllä minulla silti on huono omatunto saanko suojakertoimetta liikaa ihoani vanhettavaa säteilyä tai saanko vielä joku päivä jonkin ihosyövän, kun en suojaa herkkää ihoani…

 6. MiiaB

  Olen syönyt vastaavia tabletteja joka kevät ja kesät jostain teini-ikäisestä asti, kun joku niitä suositteli tuolloin aurinkoihottumaan. Kokemukseni ovat aika samankaltaisia, rusketun helposti, en pala. Viime vuosina en ole aurinkoa ehtinyt ottamaan, enkä normaaliin ulkona oleskeluun ole ihoani rasvannut. Aurinkoreissut ovat ajoittuneet tosi kuumaan aikaan, jolloin olen aurinkosuojaakin käyttänyt. Aiemminkaan en muista palaneeni, mutta eipä sitä lapsena tullut auringossa rötkötettyäkään.

 7. Mari

  Oletko seurannut UV indeksejä? Veikkaanpa, että UV säteilylukemat ovat näin syksymmällä alhaisemmalla tasolla ja sen vuoksi aurinko ei niin polta. Ja ne vaihtelevat jonkin verran eli viime syksynä lukemat ovat voineet olla korkeammalla kuin nyt. Yksi arvaus vain :)

  • Sanni

   Oletko seurannut UV indeksejä? Veikkaanpa, että UV säteilylukemat ovat näin syksymmällä alhaisemmalla tasolla ja sen vuoksi aurinko ei niin polta.

   En ole seurannut indeksejä. Mutta olen ollut Kreikassa lukuisia kertoja aiemminkin syksyllä, ja aiemmin aurinko on kyllä poltellut. :) Mutta toki voi hyvinkin pitää paikkansa, että UV-indeksi on juuri tänä syksynä alhaisempi. :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.