Uusi herkkunäkkäri on syntynyt

Hihii, vhh-kokin kokeilukeittiössä on taas tehty uusi saavutus :D

Muistattehan mun siemennäkkärin? Tonnikalapullien ohella blogin suosituimpia reseptejä, ihanan rapea herkku joka maistuu pro-hiilihydraatti-tyypeillekin! :)

Noissa perussiemennäkkäreissä on koostumuksesta (eli valituista siemenistä) riippuen noin pari grammaa hiilaria per pala. Palana pidän 20 gramman viipaletta – tietenkään kukaan ei ala leikkaamaan pellillistä tarkalleen sen kokoisiin paloihin mutta keskimäärin ;)

Vhhkuitunakkari_2

Nyt olen kehittänyt uuden näkkärireseptin. Tässä rukiiselta maistuvassa, tummemassa herkussa on hiilaria alle 6 grammaa koko pellillisessä..!! Yhden 20 gramman palan hiilariarvo on rapeat 0,32 g. I’ll say…! ;)

Kenelle tällä sitten on merkitystä? No, ihan käytännön merkitystä ehkäpä laihduttavalle vhh:laiselle, jolle hiilarimäärän pitäminen tietyssä rajassa on todella tärkeää ja suunnilleen jokainen gramma merkkaa. Meille muille vhh:laisille? Eipä juuri muuta merkitystä kuin että on vain pirun hauskaa keksiä tapoja leipoa mitä vähäisimmillä hiilarimäärillä. :) Yksi minun tavoistani harrastaa luovuutta. ;)

Ja uskon, että tämä rouskuvainen maistuu anti-karppaajallekin.

Vhhkuitunakkari_ohje

Tämä resepti eroaa aiemmasta myös veden ja öljyn myötä. Aiemmassa käytin sitovana ainesosana vain kananmunia. Tämä näkkäri on paljon kuitupitoisempi kuin perus-siemennäkkäri ja tarvitsee nestettä. Taikina imee todennäköisesti enemmänkin kuin 3 desiä vettä, mutta kokeilkaa millä määrällä taikina on vielä mukavan kiinteää. Minä laitan noin kolme desiä.

Kuitunäkkäri vaatii myös hieman pidemmän paistoajan kuin siemennäkkäri, minä paistoin ensin 30 minuuttia 200 asteessa, laskin asteet 150:een ja paistoin vielä toiset 30 minuuttia.

Vhhkuitunakkari

Poikkeuksellisen alhaisen hiilihydraattipitoisuuden salaisuus on nolla-hiilarisissa chia-siemenissä. Eri valmistajien chia-siemenissä on todella poikkeavia hiilihydraattiarvoja alkaen nollasta grammasta aina 44 (!) grammaan, eli kannattaa silmäillä pakkaustiedot jos etsit nimenomaan vhh-chiaa. Valtaosassa pitoisuus on noin 4-5 prosentin tuntumassa. iHerbistä tilaamissani Navitas Naturals -merkkisissä chia-siemenissä on 0 g imeytyvää hiilihydraattia (ja melkein puolet imeytymätöntä kuitua).

Rukiista makua näkkäriin tuovat Fibrex- eli sokerijuurikaskuituhiutaleet, jotka ovat yksi mielenkiintoisimpia ja parhaita löytöjäni vhh-jauhojen maailmassa. Hiutaleet sopivat leipätaikinoihin, piirakkataikinoihin, pyöryköihin, silakkapihvin paneeraukseen ja vhh-mysliin kaurahiutaleiden asemesta. Monikäyttöinen ja rouheaa makua tuova viljan korvaaja!

 idVhhkuitunakkari

Postauksen ohjeesta tulee yksi pellillinen (34 x 42 cm) näkkäriä.

Chia muuten tuo taikinaan senkin edun, että sen muodostaman hyytelörakenteen ansiosta taikinan rakenne on vähemmän tahmea ja levittyy huomattavasti helpommin lusikkaan tarttumatta kuin perus-siemennäkkäri. (Itse levitän taikinan pellille aina kahden ruokalusikan avulla.)

Rapeita hetkiä toivotellen,

Sanni

Kommentit (52)
 1. onpa jännä resepti! etsin täydellistä siemenkräkkerin reseptiä itsekin. jostain syystä söpötykseni eivät tahdo oikein onnistua niin hauska saada vähän ideoita että millaisilla aineksilla voisi onnistua..

  oletko laskenut paljonko tässä on kuitua (esim. palassa tai sadassa grammassa)? kuulostaa niin kuituiselta että en välttämättä itse voisi edes syödä tuota :D entä laskitko pellavan määrää per pala? :) (sitähän kandee kerralla vetää max 30 g)

  1. oletko laskenut paljonko tässä on kuitua (esim. palassa tai sadassa grammassa)?

   Koko taikinassa on 104,25 g kuitua, ja saan pellillisestä suunnilleen 18-20 palaa, eli yhdessä palassa on noin 5,2 – 5,8 g kuitua. Pari palaa kun syö niin on jo melkein puolet päivän saantisuosituksesta hoidettu. :)

   Pellavan osuus taikinassa on 29,7 g eli koko pellin saisit vetää etkä vieläkään ylitä maksimikertasuositusta :D

 2. Minkä kokoiseen peltiin?? Mulla uunipelti on 60cm leveä. Todellakin kokeilemisen arvoinen… kaikki muut jopa löytyy kaapista paitsi chia ja fibrex :)

  1. Minkä kokoiseen peltiin??

   Mun pelti on 34 x 42 cm. Lisäänkin tiedon tekstiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *