Urtekramia kasvoilla

Löysin tanskalaisen luonnonkosmetiikkapioneerin Urtekramin viime vuonna ”uudestaan”, ja ihastuin täysin uudistuneen sarjan koostumuksiin.

Koko Urtekramin konsepti vetoaa kympillä tällaiseen ikuiseen budjettivinkkelityyppiin joka etsii aina parasta hinta/laatusuhdetta. Urtekramin tuotteet on pakattu yksinkertaisiin pakkauksiin, ne eivät tuoksu luksukselta ja valikoima koostuu koko perheen perushygienia- ja ihonhoitotuotteista. Urtekram ei tarjoa viimeisimpiä ainesosainnovaatioita tai erityistuotteita kuten seerumeita ja hoitovesiä, sen sijaan se tarjoaa laajan kattauksen perustuotteita hintalapuilla jotka vetävät opiskelijankin hymyn korviin. Ainakin jos opiskelija haluaa kohdistaa roposensa vihreään kosmetiikkaan, Pirkkaa, Lidliä sun muita saa totta kai vieläkin halvemmalla.

Viime vuonna testailin Urtekramin vartalo- ja hiustuotteita ja tänä vuonna sain toiveeni mukaan testiin kasvotuotteita. (No, sain kyllä myös läjän uuden Kookos-sarjan vartalotuotteita, niistä tulossa esittely kesän aikana.)

Urtekram_kasvotuotteet_IMG_5166

Testituotteet:

Pohjolan Koivu -sarjan puhdistusemulsio, kasvovesi ja päivävoide ja vertailun vuoksi hajusteettoman No Perfume -sarjan päivävoide.

Urtekramilla ei harmillisesti ole vaahtoavaa kasvojenpuhdistustuotetta.

Urtekram_kasvovoiteet_IMG_5173

No Perfume ja Nordic Birch -sarjan kasvovoiteiden incit näyttävät hyvin samanlaisille, Pohjolan Koivussa on hajusteiden lisäksi peltokorteuutetta, magnoliankuoriuutetta ja (tietysti) koivu-uutetta. Vaikka voidepohja muodostuu samoista ainesosista, koostumukset ovat silti hieman erilaiset, mikä kertoo jälleen siitä kuinka incistä ei voi päätellä koostumusta kuin suuntaa-antavasti. Vaikka ainesosat olisivat ihan samat voivat pitoisuudet vaihdella.

Pohjolan Koivu on kaksikosta paksumpi ja jähmeämpi. Koostumus ei ole ihan yhtä ”old school” kuin Weledan ja esim. Frantsilan voiteissa, mutta ei modernikaan. Ihan miellyttävä kuitenkin, ei vahamainen. Tuoksu on tismalleen sama kuin koko Koivu-sarjassa, eli (yllättävästi) ruiskaunokki, ei koivu. Urtekramin tuoksumaailma ei ole ns. hemmottelevaa elämysosastoa vaan juuri sitä mitä tämän konseptin arkikosmetiikalta odottaakin: neutraali mutta tunnistettavasti luonnonkosmetiikkamainen kasvi/yrttimäinen tuoksu.

Urtekram_kasvovoiteet_incit

No Perfume on voiteista suosikkini kevyemmän ja notkeamman koostumuksensa puolesta. Tämäkään ei ole mitään vetisen ohutta mutta kuitenkin selvästi kevyempää Koivuun verrattuna. No Perfumen ominaistuoksu muuten tuo mieleen teksturoidun soijaproteiinin, not kidding you..! :D Tarkoitan siis kuivattujen soijahiutaleiden ja rouheen tuoksua. :)

Hintaesimerkki (Hyvinvoinnin Tavaratalo): 9,80€ / 50 ml. Saattavat olla Prismassa vielä edullisempia, tietääkö joku? :)

Urtekram_putsarit_IMG_5169

Puhdistusemulsio

Urtekramin puhdistusemulsio on vesimäisestä päästä, jopa vesimäisempää kuin monet ”maito”-nimellä myytävät puhdistusemulsiot. Se on tietysti pelkästään plussaa minun kaltaiselleni käyttäjälle joka ei pidä rasvaisesta tunteesta putsarissa. Eli sanoisin, että tämän tyyppinen emulsioputsari on sellainen, jota minäkin voisin ”hätätapauksessa” käyttää vaikka koko pullon, se tuntuu iholla sen verran mukavalta ja jopa raikkaalta.

Meikki lähtee kiitettävästi, ei huomautettavaa. Silmämeikkiä en koskaan poista muulla kuin nimenomaan silmämeikin poistoon tarkoitetulla tuotteella koska 90% kaikista putsareista kirvelee silmissäni, silmämeikin osalta en siis osaa Urtekram-emulsion tehoja arvioida.

Kasvovesi

Nyt tulee ensimmäinen ”höh”: kasvovedessä on alkoholia. Hajusta ja ihotuntemuksesta päätellen aika paljonkin. Vaikka en itse lähtökohtaisesti välttele alkoholia kosmetiikkatuotteissa, niin kasvoveteen en sitä halua sillä vaikutus on selvästi kuivattava, eikä alkoholillisuus tuo minun ihotyypilleni mitään lisäetua.

Pidän ristiriitaisena tuotekuvauksen lupausta ”supistaa ihoa ja antaa sille samalla superkosteuttava annos koivusokeria ja aloe veraa”. Alkoholipitoisuus ilman muuta verottaa kosteuttavien aineiden vaikutusta. Jännä että Nordic Birch -sarjaan, jonka kaikissa muissa tuotteissa lukee ”Superkosteuttava”, on yllättäen valittu tällainen kasvovesi jonka ensisijainen vaikutus ei olekaan kosteuttava. Pakkaukseen onkin painettu ”Superkosteuttavan” sijaan ”Kiinteyttävä”. Ei tämä millään lailla kiinteytä, sen varmaan ymmärtää jokainen, mutta ilmaisulla halutaan varmaankin viitata tuotteen voimakkaasti huokosia supistavaan vaikutukseen.

Myös hajusteettomassa kasvovedessä on alkoholia, Urtekramin valikoimassa ei ole ’holitonta kasvovettä lainkaan.

Summa summarum: Kyllä mä näitä käyttäisin (kasvovettä lukuunottamatta) ja tuotteet vahvistivat entuudestaan supermyönteistä kuvaani Urtekramista! Hyvä Tanska! :)

Voiteet_anopille

P.S. Vielä random off topic -juttu koostumuksista: oli kiinnostavaa kuulla ei-niin-kosmetiikkaan perehtyneen ”peruskäyttäjän” spontaanit kommentit kolmen eri tyyppisen voiteen ihofiiliksestä.

Anopilta olivat päivävoiteet lopussa ja lahjoitin hänelle testituotelaatikostani L’Orealin Golden Age -päivävoiteen, Davvin päivävoiteen ja Frantsilan Nuorekas Hehku -päivävoiteen. Anopille erot ”normi”- ja luonnonkosmetiikan välillä saati sitten ”vanhanaikainen” ja ”moderni” koostumus eivät sano mitään, eikä hän varmastikaan paljon analysoi käyttämiensä ihonhoitotuotteiden tuoksujakaan, mutta kas kummaa, silti hänen kokemuksensa oli hyvin yksiin minun kanssani.

Voidekolmikosta Davvi oli selvästi eniten anopin mieleen ja hän kehui voiteen mukavan marjaisaa tuoksua ja liukasta levittyvyyttä. Frantsilaa hän luonnehti ”vähän tunkkaisen tuoksuiseksi” ja iholla erilaisen tuntuiseksi. ”Tuoksun takia ei tule ehkä ensimmäiseksi käytettyä juuri tuota voidetta”, hän sanoi. L’Oreal tuntui ja tuoksui oikein hyvältä, mutta ei päihittänyt Davvia.

:) Hyvä Suomi ja Hyvä Davvi ^_^

Kommentit (8)
 1. Mulla on nuo koivu-tuotteet ja mun mielestä ne tuoksuu mäntysuovalta. Mua se ei haittaa, tykkään mäntysuovan tuoksusta ja muutenkin kiva kun tälläisille hajusteyliherkille ihmisille löytyy kuitenkin tälläisiä mietoja tuoksuja, joita voi käyttää.

  1. Mulla on nuo koivu-tuotteet ja mun mielestä ne tuoksuu mäntysuovalta.

   Niiden tuoksu on mun mielestä vaikeasti määriteltävä, itse en olisi esim. ruiskaunokkia keksinyt mutta Urtekramin sivuilla lukee niin… ^_^ Mutta joo, on niissä jotain saippuaistakin ehkä. Ei mikään selkeä kukka/yrtti/parfyymituoksu lainkaan.

 2. En oo mikään luonnonkosmetiikkapuristi, mutta tämän Nordic Bitch -sarjan (saatoin ekalla silmäyksellä lukea aikanaan näin. Aika osuva olisi:)) shampoo ja hoitis on ihan kultaa, aivan mahtavaa kamaa! Muut Urtekramit ei toimi vaalennetussa tukassa yhtä hyvin, mutta nämä <3.

  1. Nordic Bitch… XD :D

   Samaa mieltä ”bitch”-hiustuotteista, ihan mahtavia!!

  2. Nordic bitch :DDD jotenki tulee aika sassy vibat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *