Karkkipäivä
Karkkipäivä

Upein maisemavaellus: Schynige Platte

Viikko sitten olin yhdellä elämäni upeimmista vaellusreiteistä: Schynige Platte ja sen Panoramaweg. Kun laitoin alla olevan kuvan Instagramiin, sain toiveen kertoa miten tällaisiin maisemiin pääsee patikoimaan.

SchynigePlatte_IMG_1180

Tämän toiveen toteutan mielelläni :)

Koko Sveitsi on täynnään toinen toistaan upeampia vaelluskohteita, ja saat takuuvarmasti henkeäsalpaavia luontoelämyksiä valitsit minkä alueen tahansa. Schynige Platte sijaitsee Jungfraun alueella Bernin kantonin eteläosassa. Se on yksi maan vetovoimaisimpia kohteita niin vaellusreittiensä, kiipeilyn, Sveitsin tunnetuimpien vuorten (vuoristosiluettia hallitseva kolmikko Eiger, Mönch ja Jungfrau) kuin turkoosien järviensäkin puolesta.

Schynige Platte on kahden kilometrin korkeudessa sijaitseva tasanko, jolta lähtee maan kuvauksellisimpiin vaellusreitteihin kuuluva 15 kilometriä pitkä Faulhornweg.

Jungfrau_region_IMG_7255_SchynigePlatte

Me emme kävelleet koko 15 kilometrin reittiä vaan noin neljänneksen ja käännyimme sitten takaisin, mutta jo tuo Panoramawegiksi nimetty pätkä oli niin huikea että ihan sydän läpättää vieläkin muistoista.

Valitsimme lyhyemmän Panoramawegin koska kello oli sen verran, että emme olisi enää ehtineet reitin toisessa päässä viimeiseen laaksoon vievään gondola-hissiin. Sveitsin korkeita, pidempiä vuoristoreittejä kulkiessa vaeltajan on hyvä tarkistaa reitin päätepisteen liikennevälineen (juna tai hissi) aikataulut ja arvioitava, ehtiikö hän varmasti viimeiseen paluuseen joka voi olla niinkin aikaisin kuin kello 16 tai 17. Jos viimeisen kyydin missaa, sitten on vain patikoitava alas toinen useiden tuntien reitti – ei välttämättä mieluinen vaihtoehto jos on jo kävellyt koko päivän ja jalat muusina ^_^

SchynigePlatte_IMG_6836

Schynige Plattelle pääsee historiallisella vuoristojunalla, osa kalustosta on 1800-luvun lopulta jolloin Schynige Platten rautatieyhteys avattiin. Sveitsiläiset ovat kyllä aika vekkuleita junailijoita ja vuorten valloittajia; minne vain vuoren huipulle on saanut vedettyä kiskot, sinne he ovat ne vetäneet.

Jungfraun alueella on myös Euroopan korkeimmalla sijaitseva juna-asema: Jungfraujoch häkellyttävässä 3454 metrin korkeudessa. Jungfraujochille vievä viimeinen pätkä kulkee Eiger-vuoren läpi; tunnelia kaivettiin 16 vuotta ja se avattiin 1912. Tuo junaelämys on jotain mikä täytyy kokea jos tänne saapuu, liput tosin ovat erittäin suolaiset; halvimmillaan korkeuksiin pääsee alkaen 120 € (aikuisen Good Morning Ticket aamun varhaisimmalla lähdöllä)….!

Eivät Schynige Plattelle vievän junareitin näkymätkään kyllä hullumpia ole, ja sinne pääsee huomattavasti halvemmalla.  (Toki ylös voi myös patikoida, :)) Matka Wilderswilin asemalta Plattelle kestää vajaan tunnin ja sen aikana saa nauttia tällaisista maisemista:

SchynigePlatte_IMG_1080

Brienz-järvi säihkyy epätodellisen turkoosina

SchynigePlatte_IMG_1118

SchynigePlatte_IMG_1186

SchynigePlatte_IMG_1126

SchynigePlatte_IMG_1138

Ylhäällä avautuvat vertaansa vailla olevat näköalat järvien yli ja toisella puolella Grindelwaldin ja Lauterbrunnenin laaksoihin sekä Eigerille, Mönchille ja Jungfraulle.

SchynigePlatte_IMG_6691

SchynigePlatte_IMG_1165

Taru Sormusten Herrasta -maailmaa….

SchynigePlatte_IMG_6674Hardergrat

Toisella puolella Brienz-järveä kulkee samoissa korkeuksissa Hardergratin reitti (jonka merkkasin kuvaan), joka oli minulla ensin kiikarissa tällä matkalla.

20 km pituisena ja koko matkan paikoin hyvinkin kapeaa harjannetta kulkevana se on kuitenkin Faulhornwegiä vaativampi eikä reitin varrella ole mahdollisuutta keskeyttää ja palata laaksoon hissillä tai junalla. Päädyin siihen, että jätetään Hardergrat vielä seuraavaan kertaan. Minulle 15 km tällaisessa maastossa on jo lähellä maksimisuoritusta.

SchynigePlatte_IMG_6744

SchynigePlatte_IMG_3944.JPG

SchynigePlatte_IMG_6703

Näköalat yltävät myös Thun-järvelle. Thunin ja Brienzin järvet erottaa Interlakenin kaupunki, joka näkyy kuvan reunassa. Välimatkat Sveitsissä ovat lyhyet: Thun-järven päästä Brienzin päähän ajaa alle tunnissa.

Jos korkeudet eivät kiinnosta, Sveitsin järvet kuvauksellisine rantakylineen ja -kaupunkeineen ovat vähintään yhtä viehättävä kohde. Meidän tukikohtamme Spiezin kaupunki Thunin rannalla oli mitä ihastuttavin viiniviljelmien keskellä kohoava ja satulinnalla viimeistelty rauhallinen pikkukaupunki.

SchynigePlatte_IMG_6723

Vaellusreitit on Sveitsissä merkitty kolmella eri värikoodilla; keltainen on helppo ja kaikenkuntoisille, punavalkoinen on vuoristoreitti jolla on korkeuseroja ja paikoin hyvinkin ilmavia osuuksia (ei siis korkean paikan kammoisille), sinivalkoinen on vaativin high alpine route johon saattaa kuulua myös kiipeilyosuuksia.

SchynigePlatte_IMG_6840

Grindelwaldin laakso

SchynigePlatte_IMG_3981.JPG

SchynigePlatte_IMG_6746

SchynigePlatte_IMG_6705

Kuin vaeltaisi dinosauruksen selkää pitkin…. ^_^

SchynigePlatte_IMG_6798

Schynige Plattella on myös 600 eri alppikukkalajin puutarha. Jopa mies innostui kuvaamaan täällä kukkasia… :)

    SchynigePlatte_IMG_6841

Schynige Platten historiallisen hotellin terassilla voi nauttia ”after walkit” komeissa maisemissa.

SchynigePlatte_IMG_1173

Aijjai… Tänne on jo vähän ikävä. Sveitsi on vienyt sydämeni – sen osan minkä Kreikka on jättänyt jäljelle… :)

Sanni_EigerTrail_IMG_3837

Kyllä maailmassa vain on huikeaa kauneutta.

En tiedä montaa asiaa jotka tekisivät minut yhtä onnelliseksi kuin saada olla ulkona luonnon keskellä ja nauttia kaikin aistein ympäröivästä maisemasta, äänistä, tuoksuista, auringosta iholla, tuulesta hiuksissa, välillä sadepisaroistakin, kivisistä poluista tai neulasten pehmentämästä maasta jalkojen alla.

Elämä on ihanaa. <3

Hiking in Schynige Platte from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Kommentit (18)

 1. Murjaana

  Yli 20 vuotta sitten on tullut käytyä Jungfraujochilla. Näiden ihanien kuvien myötä kaipuu tuonne vaan kasvaa! ❤️ Kyllä joku päivä on vielä päästävä tuolla käymään. Kiitos sinulle Sanni ihastuttavasta nojatuolimatkasta!

  • Sanni

   :) <3 My pleasure, Murjaana :)

 2. Mar

  Oi mikä lehmänkellojen kalkatus videolla! Mielettömän hieno paikka. Pari kysymystä: millä värillä tuo kulkemasi reitti on koodattu ja minkälaisia sukkia käytät vaelluskengissä?

  • Sanni

   Oi mikä lehmänkellojen kalkatus videolla!

   Joo, reitillä oli myös paljon lehmiä <3

   Schynige Platten Panoramaweg ja pidempi Faulhorngweg ovat punavalkoisia (yhdessä kuvassa näkyy kiveen maalattu punavalkoinen merkki). Reitillä oli pari kohtaa, etenkin Oberberghornille kiivetessä (polku se siis oli mutta niin jyrkkä että tuntui enemmänkin kiipeämiseltä kuin kävelyltä), jotka eivät sovi korkeanpaikan kammoisille. Siellä oli joitain ihmisiä jotka olivat juuttuneet jyrkimpiin kohtiin laitettuihin portaisiin ja yrittivät peruuttaa alas kun pudotus alas oli joillekin liian hurja katsottavaksi. :) Mutta peruskunnolla tuolla kyllä pärjää, kyse on enemmänkin korkean paikan tai jyrkkien pudotusten mahdollisesti aiheuttamasta pelosta.

 3. Jukka

  On kyllä upean näköistä Sveitsissä, todella mahtavia maisemia kertakaikkiaan ?
  Kuvistakin voi melkein aistia raikkaan vuoristoilman ja auringonpaisteen ihollaan. Tämä juttu muistuttaa erinomaisella tavalla, että Sveitsissä pitäisi ehdottomasti käydä myös vapaa-ajan merkeissä eikä vain työasioissa, josta nuo omat Sveitsi kokemukset lähinnä muodostuvat. Kiitokset tästä hienosta ja informatiivisesta postauksesta, joka jälleen kerran on omiaan nostattamaan jo muutenkin akuuttia matkakuumetta ?

 4. Tuikku

  No voi hiivatti sua Sanni! Oliko ihan pakko tehdä tämä postaus? Taas tuli yksi kohta lisää ”Tänne pitää matkustaa” -listalle. Se on jo muutenkin ihan liian pitkä. Kauhulla odotan sun Korean matkaasi :) .
  Ei vaiskaan, iso kiitos näistä matkapostauksista. Mahtavia kuvia ja ihanan seikkaperäisiä selostuksia kohteista. Lähdenkin tästä laittamaan Eurojackpot-avustushakemuksen vireille.

  • Sanni

   ^_^ ^_^ <3 <3 Fingers crossed Eurojackpotin suhteen :)

 5. Elina

  Ooooo….tuonne minäkin haluan. Tohtisitko antaa suuntaa antavaa hinta-arviota, että paljonko pitää kukkaroa keventää, jos tuonne viikoksi matkustaa? Olen kuullut että Sveitsin matkailu on kallista mutta……pakko tuonne on päästä!!!

  • Sanni

   Tohtisitko antaa suuntaa antavaa hinta-arviota, että paljonko pitää kukkaroa keventää, jos tuonne viikoksi matkustaa?

   Totta on, että Sveitsi ei ole halpa matkailumaa, ja vaikka söisi eväitä koko reissun, julkinen liikenne viimeistään keventää kukkaron… :P Mutta heitetään tällaiset speksit:

   Lennot: halvimmillaan noin 200€ tai jopa alle, esim. Finnairilla parhaillaan 189€ tarjous Zürichiin (Zürichiin saa yleensä lippuja halvemmalla kuin Geneveen mutta kerran löysimme Geneveenkin menopaluuliput 170 eurolla)

   Majoitus: majoittumalla vähän kauemmaksi Interlaken-Grindelwald-akselilta (tämä seutu on alueen kalleinta), säästät selvää rahaa. Halvimmatkin hotellit koko Thun/Brienz-järvien alueella maksavat toista sataa euroa yö (esim. halvin hotelli jonka löysin Interlakenista maksoi 167€ yö – eikä huoneessa ollut edes vessaa), joten suosittelen ehdottomasti Airbnb’tä. Airbn’n voi löytää alueelta alle sadalla eurolla yö, minimiarvio viikon majoitukselle 600-700 euroa. Meidän mukava Airbnb’mme Spiezissä maksoi 90 euroa / yö.

   Kulkuvälineet: Pääasiallinen liikenneväline Sveitsissä kaupunkien välillä on juna, ja ne ovat todella kalliita. Säästää voi kahdella tavalla, tai kummallakin ^_^: jos tulet viikon aikana tekemään useita junamatkoja, kannattaa ostaa noin 110 euron hintainen Half Fare Card jolla saat kaikki julkisen liikenteen liput laivoista juniin ja busseihin puoleen hintaan. Tämä kortti maksaa itsensä usein nopeasti takaisin, etenkin jos käytät vuorille nousevia vuoristojunia jotka nielaisevat helposti satasia jos käy useammalla vuorella. Toinen tapa, jonka voi myös yhdistää Supersaveriin, on ostaa SBB:n (Sveitsin rautatiet) sivuilta netistä Supersaver-lippuja jotka ovat hyvinkin huokeita ajankohdasta ja varauksen aikaisuudesta riippuen, yleensä ainakin 30-40% halvempia kuin normihintainen lippu. Half Fare Cardilla saa Supersaver-lipunkin vielä puoleen hintaan, itse hyödynsin tätä runsaasti kun reilailin Sveitsissä kolme viikkoa kaksi vuotta sitten.

   Juniin ja vuoristohisseihin saa kulumaan viikon aikana mitä vain parista sadasta eurosta tonniin. Arvioisin, jos matkustaa Zürichistä tai Genevestä Jungfraun alueelle ja käy vaikka kolmena-neljänä päivän jollain hissi- tai junakyydin vaativalla vaellusretkellä (kuten Schynige Plattella, mutta ei Jungfrau Jochilla joka on kallein), että kulkuneuvoihin saa kulumaan kolmisen sataa euroa.

   Eli kukkaro keventyisi viikon matkasta noin 1200 eurolla plus ruoat ja mahdolliset shoppailut päälle. Jos haluaisi majoittua hotelliin Airbnb’n sijaan, majoituksen hinta tuplaantuu. Hostellien makuusaleissa voi majoittua kaikkein halvimmalla mutta se on sitten eri asia millaista matkaelämystä hakee, retkeilymajatyyppistä vai vähän tasokkaampaa majoitusta jossa oma rauha.

   (Huomaa että mä rakastan jauhaa näitä matkajuttuja ^_^ Et saanut ihan lyhyttä vastausta.. :D)

 6. jenni

  Niin uskomattoman upean näköistä! Minusta ei vain olisi tuolla polulla kulkijaksi. Jo pelkkä videon katsominen sai aikaan epämiellyttyvän korkeanpaikan kammotuksen. Mutta sillä junalla voisin mennä ja näköalapaikoilla istuskella;)

  • Sanni

   Alppipuutarhan alueella (joka on helposti kierrettävä alue juna-aseman lähellä) ei ole niin pahoja pudotuksia, jos lainkaan, siellä voi korkeanpaikan pelkoinenkin nautiskella kävelyretkestä upeiden maisemien keskellä :)

 7. Minna N.

  Ihanaa että joku tästä sinulta kysyi ja vastasit. Olen ensimmäisista Sveitsin-matkojen kuvistasi asti ajatellut että tuonne on todellakin päästävä joskus. Ihan sydän pakahtui tuota videota katsellessa, miten kaunista! Minkälaisella varustuksella tuolla esim videon reitillä pärjää, onko oltava kunnon vaelluskengät niinkuin sinulla varmaan on Meindelisi jalassa, vai pärjääkö kevyemmillä? Ja pärjääkö tuolla ilman autoa, jos yksin lähtisi reissuun eikä ajokorttia omista, pärjääkö siis junayhteyksillä vai tuleeko pitkiä siirtymäkävelyitä junilta kyläalueiden majoituksilta alppihisseille jne? Ai että, seuraava arvokkaampi matkakohde selvillä <3

  • Sanni

   Minkälaisella varustuksella tuolla esim videon reitillä pärjää, onko oltava kunnon vaelluskengät niinkuin sinulla varmaan on Meindelisi jalassa, vai pärjääkö kevyemmillä?

   Jos kävelee koko Panoramaweg-reitin (Schynige Plattelta Loucherhornille ja takaisin, 6 km) sisältäen nousun Oberberghornille, tarvitsee vaelluskengät. Mutta reittiä on mahdollista modifioida helpommaksi jättämällä Oberberghornille nousun ja laskun väliin tai kääntymällä takaisin Schynige Plattelle vähän ennen tai jälkeen Oberbeghornin, polkumahdollisuuksia on kolme. Jos Oberberghornin jättää väliin (sieltä on kyllä upeat maisemat…) niin reitin voi kävellä lenkkareissakin, vaikka ihan kevyillä tossuilla en ehkä lähtisi. Jalkoja on tietysti erilaisia; omat nilkkani menevät nopeasti kipeiksi vuoristopoluilla ilman hyviä, tukevia kenkiä. Vaikka polku itsessään olisi tasainen ja hyvässä kunnossa, maasto on niin polveilevaa että jatkuvat nousut ja laskut väsyttävät meikäläisen jalat aika nopeasti ilman hyviä kenkiä. Jep, minulla on patikoilla aina Meindlini jalassa, ne ovat kuin toiset jalkani <3 :)

   Sanoisin yleisohjeena, että muilla kuin keltaisilla (eli helpoimmilla) reiteillä tarvitsee tukevat vaelluskengät. Schynige Plattelta lähtevät reitit ovat punavalkoisia eli korkeuseroja sisältäviä "mountain trailseja". (Keltainen = hiking trail, punavalkoinen = mountain hiking trail, sinivalkoinen = alpine trail.)

   Tällä sivustolla on muuten esiteltynä Sveitsin vaellusreittejä erittäin selkeällä informaatiolla karttojen kera, tässä Panoramawegin kuvaus.

   Sveitsissä pärjää mainiosti ilman autoa, junaverkosto on laaja ja tiheä ja minne ei pääse junalla, pääsee bussilla (mutta juna on maan ensisijainen julkinen kulkuväline). Juna-asemat sijaitsevat aina kylien ja kaupunkien keskustassa ja siirtymäkävelyt vuoristohisseille tai -junille eivät ole kohtuuttomia, pisimmillään muutama kilometri (esim. Zermattissa SBB:n juna-asemaa lähin vuoristojuna-asema on 50 metrin päässä..!)

   Toivottavasti pääset vielä Sveitsiin! Ihana, helppo ja turvallinen maa yksin matkaavalle :) <3

 8. Anni | Rajatapaukset

  Kiitos kun postasit tästä! :)
  Ensi keväälle on suunnitteilla Sveitsin reissu ja tämä menee ehdottomasti muistilistaan, aivan uskomattomia nuo maisemat! <3

  • Sanni

   Oih, itsekin jo mielessäni maalailen ensi kesän Sveitsiä… ^_^ On se vaikeaa kun rakastuu paikkoihin ja samalla haluaa yhtä paljon nähdä uusia kohteita mutta myös tulenpalavasti niitä vanhoja rakkaita paikkoja…. <3

 9. Tara

  Mä olen kolmen viikon päästä lähdössä Sloveniaan alpeille vähän vastaavanlaisiin maisemiin, mutta tuonne Sveitsiin on PAKKO päästä ensi kesänä kun tehdään Euroopan roadtrip! Huhhuh mitkä maisemat!

  Mikään ei voita vuoristossa lomailua. Siinä vaan on sitä jotain.

  • Sanni

   Nuo maisemat kyllä vetää verbaaleimmankin sanasepon hiljaiseksi, mä olen luopunut yrityksistä kuvata suullisesti miltä tuolla näyttää… It’s just out of this world, ainakin out of Finnish person’s world….

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.