Karkkipäivä
Karkkipäivä

Tuuheuttavat hiustenhoitoaineet – hate to break this to you….

Käyttelen tässä juuri loppuun yhtä vuosien hiushärpäkejemmojeni viimeisistä tuotteista, Tigin Catwalk Thickening Conditioneria. Se on yksi huonoimpia käyttämiäni hoitoaineita, enkä toisaalta ylläty. Tuuheuttavat hoitoaineet eivät yleensäkään sovi yhteen kuivien, hauraiden ja käsittelyissä rispaantuneiden hiusten kanssa. (Miksi sitten aikoinaan edes ostin sen? Hyvä kysymys. Ehkäpä, koska hiukseni ovat yllämainittujen ominaisuuksien lisäksi myös ohuet, enkä koskaan lakkaa haaveilemasta lisätuuheudesta.)

Postauksen tarkoitus ei ole morkata tätä yhtä tuote-ressua, vaan ihmetellä yleisesti hiustuoteryhmää nimeltä tuuheuttavat hoitoaineet. Ostin Thickening Conditionerini siihen aikaan, kun vielä uskoin Joulupuk- -, no, ei nyt sentään, mutta tuuhentaviin hoitoaineisiin. Mikä on melkeinpä sama asia kuin Joulupukki. :)

Thickening_conditioner2

Asiahan on niin, että ei ole mitään teknologiaa, jolla shampoo ja hoitoaine voisivat lisätä hiuksiin volyymia. Tuuheuttavan shampoon ja hoitotuotteen toiminta perustuu siihen, että ne eivät jätä hiuksiin ”kuorrutteita” (eli niitä silottavia ja kiillottavia aineita) jotka voivat tehdä hiuksen raskaaksi. Yksinkertaisesti ilmaistuna ne ovat siis niin vähän hoitavia kuin mahdollista.

Kun tavallisen hoitoaineen ideana on jättää hiukseen silottava, hiussuomuja sulkeva ja kampaamista helpottava kerros, toimii volyymihoitoaine päinvastoin. Kaikki hiuksen pintaan kerrostuvat aineet voivat potentiaalisesti tehdä hiuksesta raskaan ja verottaa hiuksen luonnollista ilmavuutta. Kun nämä aineet minimoidaan, hius tuntuu kevyemmältä, – ja usein myös pörröisemmältä ja sähköisemmältä. Voilá – hiuksesi ovat ”paksummat”! :)

Volyymishampoo on käytännössä yhtä kuin syväpuhdistava shampoo, eli jos etsit sellaista, niin paremman puutteessa hommaan sopii myös tuuheutta lupaava shampoo. Tuuheuttava hoitoaine? No, se on vain hyvin, hyvin heikosti pehmentävä ja silottava hoitoaine. Huonokuntoiset hiukset omaavalle se on tiketti yhä vain pörröisempään, takkuisempaan ja sameampaan pehkoon.

Ehkä paras ”tuuheuttava” hoitoaine mitä olen kokeillut oli Santen Mango 2 in 1. Koska se ei käytännössä tuntunut hoitavan hiusta lainkaan. Minkä tuloksena hiukseni muistuttivat karheaa leijonanharjaa! :) Huono valinta minun hiuksilleni, mutta oivallinen littanan mutta hyväkuntoisen kuontalon omistavalle.

Uteliaana kyselenkin nyt, onko joku joskus onnistunut löytämään hoitoaineen, joka  jättää hiukset sekä hoidetun silkkisiksi ja helposti kammattaviksi, että muhkean tuuheiksi? Ja jos näin on – mistä se tuuheus tulee?

Kommentit (56)

 1. MarjaA

  Olin aiemmin tuuheuttavien shampoiden ja hoitoaineiden käyttäjä, koska minulla on pitkät, hyväkuntoiset ja luonnostaan tuuheat hiukset. Hoitavat hoitoaineet silottivat liikaa ja hiukset roikkuivat raskaina ja shampoiden silikoni tai joku muu ainesosa kertyi päänahkaan ja ärsytti, tuuheuttavat sopivat paremmin. Nykyisin olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan ja palashampooseesn (Flow kosmetiikka, jota sullakin on kokeiltavana), sopivat ongelmapäänahalleni paremmin. Muutenhan mun hiushoito on tyyliä pese ja pidä, vältän muotoilutuotteita, kuivausta, en värjää. Vältän kaikkea, mikä rasittaa hiuksia ja minusta se on kyllä parantanut hiusten kuntoa huomattavasti. Vaikka raskaus ja imetys on ohentanut hiuksia, ei se juuri hiuspehkossani näy (itse huomaan, mut eivät varmaan edes huomaa).

  • Sanni

   palashampooseesn (Flow kosmetiikka, jota sullakin on kokeiltavana)

   Hyvä kun muistutit tuosta, jospa tässä kohta saisin testit alkamaan…! :)

 2. Maissi

  Mie tykkään käyttää juurikin noita volyymishampoita ja hoitsikoita, koska hiukseni ovat hyväkuntoiset mutta paksut ja raskaat. Yhtään hoitavammat tuotteet saavat hiukset vain roikkumaan päätä myöten. Viimeaikoina oon käyttäny Tigin Superstaria, jonka loputtua oon tykästyny Aussien Aussome volumeen. Ei niillä mitään älytöntä volyymia saa aikaiseksi, mutta eipähän tule luirua tukkaa. Pesen muutenkin harvoin hiuksia (n. kerran viikossa joskus jopa harvemminkin, jos tulee hikoiltua saatan vain viruttaa hiukset samalla kun käyn suihkussa), koska vähän likaiset hiukset tottelee ja tuntuu paremmalta kuin puhtaat. :D

 3. Riikka

  Mä olen käyttänyt jo monta vuotta Sebastianian Volupt-shampoota ja hoitsikkaa ja olen siihen tosi tyytyväinen, muutama kaverinikin on koukuttunut siihen kokeiltuaan tuotetta minulta. Hiukseni ovat värjäyksestä huolimatta tosi pehmeät, hyväkuntoiset ja kiiltävät. Voluptia käyttäessäni hiukset eivät ole tyvestä lässähtäneet, ja hiukset ovat jotenkin ”erillään toisistaan”, ilmavat, ja se luo illuusion tuuheammasta tukasta. Välillä käytän muita tuotteita ja niillä hiuksistani tulee liian pliisut, yhtenäinen silkinsileä verho. Toivottavasti tajuat mitä tarkoitan, vaikea selittää :-) Hiusteni laadun takia minulla on yksi ongelma, jossa toivon mukaan osaat auttaa – kun yritän kihartaa hiuksiani esim. Pearl wandilla, kiharat suoristuvat heti koska hiukseni ovat niin sileät. Vaikka käytän kihartimen maksimilämpötilaa, hiukset suoristuvat heti. Osaisitkohan suositella jotain tuotetta, millä kiharat saisi pysymään? Kiitos :-)

  • Salka

   Mäkin tulin huuteleen, että Sebastian Volupt-tuotteet toimivat ihan oikeasti! Tosin itse käytin niitä lyhythiuksisena, en tiedä toimivatko kuinka pitkillä hiuksilla ( tosin, muistaisin erään pitkähiuksisen bloggaajan näitä joskus kehuneen :).

 4. jenni t

  mä olen käyttänyt usemaman vuoden jo Tigin bedhead superstar-shampoota+hoitoainetta, joka on aika kai myös tätä tuuheuttava-sarjaa. huomasin ihan saman ilmiön kuin sinä, tosin en tiennyt syytä, tuntui että hiuksiin jää karheutta joka sitten estää sen että ne valuisivat ihan silkkisinä päätä pitkin. nyt kun mulla on lyhyemmät hiukset niin tämä sopii minulle loistavasti ja olen koukussa kys. tuotteeseen.

  toinen jännä ’tuuheuttava’ efekti on kovalla, klooratulla vedellä, jota suomessa ei ole kun vesi tulee suoraan järvestä yleensä, helsingissäkin. pitkien hiusten kanssa se oli kamalaa matkustellessa, mutta nyt lyhyillä aivan mahtavaa. enkä tarvitse enää (ulkomailla asun) edes hoitoainetta, se tosin voi liittyä myös kosteaan ilmastoon… mutta enpä olisi arvannut että joku päivä elelen ilman hoitoainetta ja tukka hyvinkin pöyhkeänä. mutta hiukseni ovat lähtökohtaisesti ok-kuntoiset & paksut värjäyksestä huolimatta. nämä on aina kombinaatiota, että mikä toimii kenellekin…

  mielenkiintoinen postaus.

  • Flore

   Kloorilla on tosiaan jännä vaikutus. Olen asunut pariin otteeseen Italiassa, ja minulle klooripitoinen vesi tekee (pitkästä) tukasta ihan todella takkuisen ja pörröisen, jos en käytä hyvää hoitoainetta. Noin muuten siellä hiukset tuntuvat kumminkin pysyvän puhtaana pidempään ja ovat muuten helpommat käsitellä.

 5. Nonna

  Tää nyt ei ole mitään 100% faktaa, enkä ole asiaa tutkinut, mutta muistaakseni PM:n tuuheuttavan sarjan (Daily Boost?) ”teho”, ts. runsauden/tuuheuden tunne perustuu siihen, että shampoo/hoitoaine turvottaa hiusta, eli ilmeisesti sitoo sinne kosteutta tai jotain muuta ainetta. Itse en ole, kuin kerran tai kaksi kokeillut noita, koska omaan pitkän, paksun ja erittäin karhean hiuslaadun, joten siloittavat on pop :D Mutta aikoinaan, kun opiskelin ja asiakkaille noita käytin, niin kehuivat kyllä. Toki hyvä ja pysyvä lopputulos vaatii myös niitä muotoilutuotteita ja ehkä myös lämpökäsittelyä. Eli ei voi odottaa, että kun kerran pesee tuuheuttavalla shampoolla ja pitää päivän pipoa päässä, että tukka olisi kuin suoraan jostain mainoksesta :D Sama homma rakennepaikkaavilla, tulos kestää niin kauan kuin tuotetta käyttää (jos edes on toimiva), koska teho perustuu siihen, että shampoo (tai muu tuote) tekee ”laastarin” hiuksen pintaan, eli täyttää rosot ja näin ollen tulee illuusio sileästä ja terveestä hiuksesta. Ei kuolleet (tässä tapauksessa hiukset) nouse kuolleista, ainut toimiva parannus on sakset. Kuivat hiukset on sitten taas oma lukunsa!

  Huh, mikä teksi! Toivottavasti en kuulosta miltään nillittävältä nirppanokalta, koska se ei ole tarkoitus! :D

  P.S. On ihan huippua seurata sun tuotetestailuja ja sitä, miten intohimoisesti paneudut näihin juttuihin. Jatka samaan malliin! :) Mukavaa viikonloppua!

  • Sanni

   Toivottavasti en kuulosta miltään nillittävältä nirppanokalta, koska se ei ole tarkoitus!

   Worry not, et kuulosta :)

   Mitä tuohon kuvailemaasi Daily Boost -sarjan toimintamekanismiin tulee, niin oman ymmärrykseni mukaan käytännössä kaikki hoitotuotteet pyrkivät sitomaan kosteutta hiukseen sen silotuksen lisäksi. Eli en jotenkin itse osaa mieltää sitä tuuheuttavana ”teknologiana”. Mutta ehkäpä Daily Boostit turvottavat hiusta jollain muulla tapaa..?

   Värjäyshän myös saattaa tuoda volyymin tunnetta tukkaan, kun hiuksen pinta värikäsittelyn seurauksena vaurioituu ja turpoaa. Näin on varmasti myös permanentin tai minkä tahansa muun hiusta kemiallisesti hajottavan käsittelyn seurauksena.

 6. Nuuppis

  Itse olen totuttautunut shampoopalan käyttöön (tällä hetkellä hennavärjätyn tukan kanssa käytän Flow -kosmetiikan punatukkapalaa). Hiukseni ovat toki luonnostaankin taipuisat, eli ne eivät menisi silkkisinä ja suorina ilman isoja toimenpiteitä muutenkaan. Shampoopalan kanssa tukkani pysyy kai jotenkin ”luonnontilassa” eli ilmavana ja tuuheana. Karhea ja takkuinen se ei kuitenkaan ole, koska huuhtelen hiukset aina viimeiseksi omena- tai vadelmaviinietikalla ja käytän joskus karitevoita latvoihin. Annan erittäin pitkän tukkani aina kuivua auki ennen harjaamista.

  Olen aivan rakastunut shampoopalan käyttöön! :) Mitään muotoilutuotteitakaan en tarvitse, sillä hiukan kosteana tähän tukkaan saa kiharat jo sormilla, nutturaväkerryksillä tai patukoilla, ilman mitään aineitakaan. Joskus käytän kuivashampoota ja kampaa muotoilun tueksi ja sillä saa jo ihan tarpeeksi aikaiseksi :P

  Shampoopalaan totuttelu vie tietenkin paljon aikaa ja vaivaa, eikä se sovi sellaisille, jotka haluavat siloittaa tukkaa hoitoaineilla tai haluavat tukan olevan pesun jälkeen niin silkkinen, että kampa menee jo suihkussa märkien hiusten läpi vaivatta.

  Hennauskin saa tukan joksikin aikaa tuntumaan paksummalta, ja onhan olemassa myös värjäämätöntä ”hennaa” eli cassiaa, mikäli muistan nimen oikein. Sopii vissiin oikein hyvin vaaleidenkin hiusten hoitoon.

 7. Anne

  Moi Sanni! Luin aikaisemmasta kommentista jotain silmänympärysvoiteen käytöstä. Ymmärsin ettei ehkä kannata käyttää? Apua! Pliis voisitko lyhyesti selittää miksei? Vaikkei se tähän postaukseen kuulukaan. Tai kerrotko missä postauksessa olet mahdollisesti siitä kirjoittanut, niin käyn itse lukemassa :) Kiitos!! T. Silmänympärysvoiteen suurkuluttaja, mutta silti ryppyinen..

  • Sanni

   Olettaisin, että kommentoija viittasi tähän postaukseen:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2009/12/05/inci-vertailussa-silmanymparysvoide-vs-kasvovoide/

   Silmänympärysihoa kannattaa ehdottomasti kosteuttaa, sillä alueen iho on niin ohutta että juonteet näkyvät siellä ensimmäisinä. Ja kosteusvoide pehmentää ihoa –> hidastaa ryppyjen syvenemistä. Mitä elastisempi, kimmoisampi iho, sitä hitaammin juonteet alkavat juurtua syviksi rypyiksi. Kuiva, ohut iho taas rypistyy nopeasti jos sitä ei hoida mitenkään.

   Silmänympärysiholla ei ole pakko käyttää nimenomaan silmänympärysvoidetta, vaan myös kasvovoide (kunhan ei ole liian täyteläinen tai rasvainen) käy. Silmänympärysvoiteet ja kasvovoiteet on tehty ihan samoista ainesosista. Sillä erotuksella, että sy-voiteiden koostumus on kevyempi, sillä paksut voiteet voivat helposti turvottaa sy-alueen ihoa. Lisäksi sy-voiteisiin on voitu lisätä viilentäviä tai helmiäisiä ainesosia. Ei ole mitenkään väärin ostaa sy-voidetta, mutta voit aivan yhtä hyvin hoitaa aluetta myös kasvovoiteellasi. Muista vain annostella voidetta tarpeeksi kevyesti sy-alueelle. Jos sy-alue turpoaa, tiedät että voide oli todennäköisesti liian rasvaista.

 8. Ansku

  Mitkä on sun lempparituotteet (shampoo+hoitoaine) sun hiuksille?Itselläni on samainen hiuslaatu ja mie alan olemaan epätoivoinen kuivien latvojen kanssa!:/Entä värjäätkö hiuksiasi?Jos,niin millä tuotteella?:)

  • Sanni

   Mulla on monia suosikkeja, luonnonkosmetiikan puolelta olen tykännyt eniten K Pour Kariten shampoosta, Laveran Mango -hoitoaineesta, Sanctumin perushoitiksesta ja Santen Brilliant Care -hoitoaineesta. Be Saven shampookin oli ihan hyvää.

   Normikosmetiikan puolelta hiustenhoitosuosikkejani olivat monta vuotta Joicot ja Nexxukset, mutta kummissakin muuttuivat incit enkä ole niitä uusia kokeillut. Mutta Joicot olivat ihan täydellistä kamaa mulle, yhtäkään huonoa tuotetta en muista sarjalta kokeilleeni. (Varmaan turha mainita nimeltä lemppareita kun niiden ainesosat on tosiaan nyt erilaiset… Esim. K-Pak -linjan tuotteet oli aivan mahtavia mutta en tiedä miten on nykyään laita.)

   Värjään hiuksiani milloin milläkin markettituotteella (vain sävy pysyy samana, kullanvaalea 9), mutta löydettyäni Schwarzkopfin Blonde Sprayn kohta 2 vuotta sitten olen käyttänyt vain sitä. Käsittelen suihkeella juuret n. 3 kuukauden välein, vaalentaa kahdella toimenpiteellä n. asteen mikä riittää minulle mainiosti. Hiukset vaalenevat kuitenkin aina auringossa. :)

 9. Hanna

  Käytin ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistä pitkään Matrixin Amplify-sarjan shampoota & toisinaan hoitoainetta. Oli mielestäni oikein mainiot tuotteet ohueen liuhutukkaani :). Luonnonkosmetiikan puolelta ei ihan suosikkia ole löytynyt, mutta Be Save on nyt hyllyssä sekä Desert Essenceä.

 10. pualu

  Mun ”hoitoaine” on käytännössä se, että pesen hiukset noin kerran viikossa. Latvoihin (olkapäistä alas) saatan laittaa jotain hoitoainetta, mitä sattuu kotona olemaan. Saan kampaamotuotteita säännöllisesti lahjaksi, joten ei juuri tule ostettua niitä itse. Tarvekin on niin vähäinen.

  Jos haluaisin hiukseni oikeasti tuuheaksi, pitäisi mun leikata ne polkkatukkapituuteen. Näitä pitkiä taas saa tarvittaessa kohotettua tyvestä joko pienellä kreppiraudalla, tai sitten kampaamalla vielä kosteat hiukset kuivuman eri suuntaan, kuin miten niitä tulen pitämään.

  Olipas ah niin hyödytön vastaus kysymyksiin ”onko joku onnistunut löytämään hoitoaineen joka…” ja ”mistä se tuuheus tulee?” :D

  • Sanni

   Kysymysten ulkopuolinenkin keskustelu on erittäin sallittua :D

 11. R

  Olen huomannut saman, eli siis sen, että tuuheuttavat shampoot ja hoitoaineet jättävät jälkeensä lähinnä takkuisen tukan. En niitä tykkää käyttää, vaikka kaikki kampaajat aina suosittelevat niitä minun hiuksilleni (jotka ovat siis ohuet, liukkaat, lasimaiset jne.) En tiedä mitkä olisivat ns. normaaleille hiuksille sopivat shampoot ja hoitoaineet. Vaihtoehdot tuntuvat olevan tuuheuttavat (takuttaa), värjättyjen hiusten tuotteet (minulla on oma väri), kosteuttavat (kosteutta tukkani ei juurikaan kaipaa), korjaavat (hiukseni ovat hyvässä kunnossa) ja kiiltotuotteet (lätsäyttävät yleensä liikaa). :D että yritä tuosta viidakosta sitten löytää tuotteet, jotka pesevät ja hoitavat sopivasti, eivät lätsäytä tukkaa mutta eivät myöskään aiheuttaisi takkuja. En tiedä auttaisiko, jos ottaisi esim tuuheuttavan shampoon ja jonkin silottavamman hoitoaineen…?
  Hyviä tuotevinkkejä kellään?

 12. Kampaajatäti?

  Nyt täytyy vähän nostaa karvojani pystyyn ja herättää keskustelua (tai sitten pidän monologia, sekin on ihan fine :D).
  Esimerkiksi Joicolla on sarja Body luxe, missä on tuuheuttava shampoo, hoitoaine, vaahdot sun muut kohottelijat ja tuuheuttelijat ja niiden teknologia perustuu siihen, että niissä on niiden silottavien ”hiusten meikkaajien” lisäksi kauraproteiinia, joka pestessä tekee nk. kalvon hiuksen pintaan ja saa näin fiiliksen siitä, että hius tuntuu paksummalta ja on tuuhea… kokeilkaapas.. ainoa hoitsikka oikeastaan, missä fiilis ei jää ihan niin takkuiseksi ja karkeaksi :)
  toisaalta, miksipä ei käyttäisi pesutuotteissaan näitä silottavia tuotteita ja kompensoisi niitä sitten niillä tuuheutta tuovilla tyvisuihkeilla ja latva-aineilla. saisi hiukset selviksi ja hyväntuntoiseksi, mutta myös föönauksen jälkeen tuuheiksi. ok, ei toimi jos ei kuivaa hiuksiaan koskaan mekaanisesti :)

 13. R

  Luin ensin juttusi ja nyökyttelin jälkikäteenkin ajatukselle, että tuuheutus shampoilla ja hoitoaineilla on huuhaata. Mutta sitten muistin kylppärissämme majailevan Lushin Cynthia Sylvia Stout -shampoon jossa on olutta, konjakkivoita ja sitruunaa. Itselläni on pitkät paksut hiukset, mutta tartee nekin tuuheutusta. Mutta voi pojat miten tuotteesta innostui aikanaan poikaystäväni, jolla on ohuemmat kihartuvat hiukset. Tuote antaa painoa hiuksille ja oluen ja sitruunan yhdistelmä tuoksuna on huumaava. Tuote poistui hetkeksi markkinoiltakin, mutta onneksi tuli takaisin. Meille ostettiin heti isoin mahdollinen puteli, joka btw. kestää ikuisesti. :) Hirveää hehkutusta, mutta tuote on aikas super.

 14. Vendaval

  Mulla luonnonkiharaan tukkaan toimii Schwarzkopfin Seah Beauty Sleep Night Mask . Kaytan sita jatettavan hoitoaineen tavoin seuraavaan pesuun, en siis varsinaisesti yonaamiona. Toki jos vahingossa laittaa liikaa, niin tukka lassahtaa, mutta noin 1 tl foonin kanssa ja lopputulos on pehmea ja tuuhea ja hoidetun tuntuinen :) Talla monjalla on pelastettu vaalennettu koko kesan valimeressa ja auringossa korppuuntunut tukka.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.