Turvallisemmin – ja terveellisemmin – auringossa

Voi pojat mikä aurinkokesä…. Haluaisinpa tietää minkä verran kaupoissa on tänä vuonna myyty aurinkovoiteita ^_^

Viime kesänä en käyttänyt kertaakaan edes shortseja (paitsi Suomen ulkopuolella), ja nyt tuntuu ettei muissa vaatteissa kuin bikineissä viitsisi ollakaan. Töistä tullessa heitän kaikki vaatteet (kyllä!) tuolille ja vaihdan bikineihin tai oleskelen asunnossa alusvaatteissani, muuten ei pysty olemaan.

Rusketusrajatkin on jo komeat, vaikka en ole kertaakaan ollut päiväsaikaan varsinaisissa auringonottohommissa. Se riittää että oleskelen viidestä puoli seitsemään parvekkeella. Ei sillä että enää tähtäisinkään rusketusrajoihin kuten aikaisemmin, auringostanautiskelutapani ovat muuttuneet parin viime vuoden aikana radikaalisti.

Kuten jo huhtikuun Kreikan matkan jälkeen totesin, nyt lähinnä huvittaa se ”niin-alhainen-suojakerroin-kuin-mahdollista-että-varmasti-rusketun” -asenne. Kreikassa havaitsin, että rusketun ihan yhtä hyvin SK 30:lla kuin aiemmalla SK15:lla. Kolmella tai viidellä kympillä vain suojaan ihoni oikeasti fiksummin.

Varjossa pysyttely tai pitkähihaisiin helteellä verhoutuminen ei edelleenkään ole minun valintani suojautua UV-säteiltä, aurinko on minulle nautinnon asia ja elämästä pitää nauttia. Rusketus ei enää ole itseisarvo mutta päivetys viehättää ja aurinkoläikkä sellainen paikka – ja olotila :) – johon mielelläni hakeudun.

Näin vietän aikaa auringossa fiksusti:

 • Menen useimpina päivinä aurinkoon vasta illalla viiden jälkeen. Vapaapäivinäkin suosin aamupäiviä tai myöhäisiä iltapäiviä ja iltoja.
 • Käytän korkeampia suojakertoimia, mieluiten vähintään SK20 (entiset luvut SK 6- SK 15).

Kuvassa aurinkovoiteet, joita käytin tänään köllötellessäni lukemassa parvekkeella töiden jälkeen. Koska minulla on tämä valtava blogijuttua varten ostamani läjä aurinkovoiteita, käytän useampaa samanaikaisesti ihan vain kuluttaakseni niitä ^_^ Olen kylläkin aina käyttänyt kasvoilla ja vartalolla eri suojakerrointa, vartalolla on miellyttävämpää käyttää alhaisemman SK:n voiteita siksi että ne levittyvät helpommin kuin korkeasuojakertoimelliset.

Vichyn Ideal Soleil SK 50 -suihketta käytän dekolteella, Lieracin Sunissime SK30 -voidetta kasvoilla, Lancasterin SK 15 -voidetta muualla vartalolla kuin dekolteella ja Cliniquen DSD alkaa varmaan jo olla tuttu valtaosalle vakkarilukijoista, se kohdistuu huulten ympärille suojaamaan hyperpigmentaatiolta. Ei kesäpäivää ilman DSD’tä…!

 • Käytän aurinkokapseleita.

Tämä jäi minulle tavaksi kun neljä vuotta sitten tutustuin kapseleihin, ja syön näitä aina kesäisin ja ennen aurinkoiseen lomakohteeseen matkustamista. Beetakaroteenia sekä valmisteesta riippuen myös seleeniä, a- ja e-vitamiinia ja sinkkiä sisältävät kapselit tuovat iholle vastustuskykyä ultraviolettisäteilyä vastaan ja auttavat soluja suojautumaan auringon aikaansaamalta hapettumisstressiltä.

Aurinkovitamiinit eivät korvaa aurinkosuojavoiteita, mutta tuovat ihosoluille erittäin hyvää lisäarsenaalia UV-”sotajoukkoja” vastaan. Lue aurinkokapseleista lisää täältä.

Tänä kesänä sain blogin kautta Betamaxin kapseleita, jotka sisältävät vain karotenoidia, sekä monipuolisemman vitamiini- ja antioksidanttisekoituksen sisältäviä Lieracin kapseleita, joissa on beetakaroteenia, lykopeenia, luteiinia, seleeniä ja e-vitamiinia.

Tämä on varmaan erikoisuus:

 • Peitän näkyvämmät, isommat luomet laastarin paloilla

Tämä saattaa olla hätävarjelun liioittelua mutta minulla on mukavampi olo kun luomet on peitetty ja saan minimoitua niihin kohdistuvan säteilyn vailla epämukavaa vaatekerrosta. Mikään aurinkovoide ei anna 100-prosenttista suojaa UV-säteilyltä mutta laastari antaa varmaan aika lähelle.

Lierac Sunissime after-sun lupaa korjata, kosteuttaa ja viilentää – ainakin se tekee kaksi viimeistä :)

Entä after-sun-tuotteet?

Niistä en ole koskaan juuri perustanut. Toki viilentäväksi usein kehitetty koostumus tuntuu iholla miellyttävältä auringonoton jälkeen, mutta ei after sun -nimikkeellä lätkäisty tuote tuo iholle sen parempaa auringon jälkeistä hoitoa kuin hyvä, laadukkailla kosteuttavilla ja rauhoittavilla ainesosilla formuloitu voide tai seerumi. Erona taitaa usein olla vain erityisen raikas koostumus sekä kesään ja auringonottoon liittyvä tuoksumaailma.

Palanutta ihoa ei after-sun-tuote käytännössä auta, ellei kyseessä ole lähes 100-prosenttisesti aloe veraan pohjautuva tuote; puhtaalla aloe veralla on kyky rauhoittaa auringon polttamaa ihoa ja jopa laskea punoitusta. (Puhdas, pelkkää aloe veraa sisältävä ihonhoitotuote on muuten aina geelimäinen.)

Toinen hyvä luonnollinen raaka-aine auringon kiusaamalle iholle on luonnonjogurtti. Onneksi olen viimeisen 10 vuoden aikana palanut vain harvoin, mutta silloin kun olen palanut, olen aina hoitanut ihon jogurtilla. :)

Montakos purkkia teillä lukijoilla on jo mennyt kesän aikana aurinkovoiteita? :D Ja lämmön on luvattu yhä vain jatkuvan… :) Nyt helle tuntuu välistä jo tukalaltakin, ja etenkin asunnon saunamaisuus tuskastuttaa, mutta voin kuvitella että seuraavana kylmänä kesänä tyyppiä viime kesä näitä päiviä kyllä muistellaan… lämmöllä. :)

Olen saanut Lieracin ja Betamaxin tuotteet blogin kautta.

 

Kommentit (53)
 1. Pakko laittaa vain pikakommentti, että mulle tuo laastari ei tunnu enää hätävarjelun liioittelulta. Ei sen jälkeen, kun lähipiirissä yhden alle 30-vuotiaan henkilön luomesta löytyi melanooma ja nyt odotellaan tuloksia leikkauksen jälkeen, onko syöpä levinnyt pidemmälle. Kummasti muuttui oma asenne auringon ottamista kohtaan varovaisemmaksi. :I

  1. Onpa kurjaa :/ Toivottavasti koko syöpä saatiin pois.

   Itsellänikin on tarkoitus käydä tsekkaamassa pari luomea. Sen jälkeen kun serkkuni ihan ”tavallisen” näköisestä luomesta löydettiin melanooma (ja melkein sattumalta, ihan muun lääkäriasian yhteydessä), olen alkanut katselemaan omia luomiani uusin silmin. Yleisesti sanotaan, että tummat, kohollaan olevat, muotoaan muuttaneet tai kipeät luomet antavat syyn tarkistuttaa ne, mutta serkkuni tapauksessa luomi oli ihon värinen eikä mitenkään kasvanut, kipeä tai muullakaan lailla huomiota herättävä.

 2. Sanni Miettinen
  19.7.2018, 21:02

  Ihana aurinko <3 Nauttisin siitä täysin siemauksin, mikäli en olisi töissä, jossa ei ole kunnon ilmastointia :-D Viime päivinä ei ole edes tuullut, jolloin liikkeessä ei edes ole läpivetoa…

  Itse en ole _ikinä_ oikein käyttänyt aurinkosuojaa, koin, nimenomaan koin sen turhaksi koska en pala. En pala kyllä vieläkään vaikka käytän aknevoidetta ja varoiteltiin hirveästi ihon palamisesta :-D Nyt käytän Pirkan sk 50 aurinkosuojaa kovimmissa helteissä ja erityisesti keskellä päivää jolloin UV säteily on huomattavasti korkeampi mitä illalla :-) Kasvoilla aurinkosuoja aina uloslähtiessäni, paitsi töissä ja työmatkoilla. Meidän perheellä ei ole edes mennyt sitä yhtä purkkia ja mullakin kasvojen Nivean aurinkosuoja (sk30) on puolillaan vaikka kuinka sitä tursuttelen :-D

  Aurinkoista loppukesää <3

  1. Nyt käytän Pirkan sk 50 aurinkosuojaa kovimmissa helteissä ja erityisesti keskellä päivää jolloin UV säteily on huomattavasti korkeampi mitä illalla

   Hyvähyvä :)

   Vaikka iho olisi sitä tyyppiä että ei palaisikaan, vanhentavaa, ihon syvempiin kerroksiin tunkeutuvaa UVA-säteilyä ei kukaan pääse karkuuun. Se vaikuttaa ikkunalasinkin läpi. Itselläni meni vuosia sisäistää tämä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *