Tuotteita, joista en koskaan kirjoittanut

Osa teistä saattaa muistaa, kun toissavuonna vedin tuoteöverit ja haalin niin paljon testikosmetiikkaa, että lopulta uuvutin itseni täysin ja tunsin oloni suorastaan sairaaksi purkkien keskellä. (Bloggaajana on niin kätevää perustella kaupassa itselleen että ”näistähän olisi kiinnostavaa kirjoittaa..!” Ja niinhän niistä olisikin, mutta kun aika meillä kaikilla on rajallinen!)

Vuoden lopulla vaatehuoneen lattialla oli monta kassia kosmetiikkatuotteita joita en ollut ehtinyt edes korkata. Tai olin testannut kerran. Tunsin hirveää syyllisyyttä. Tilanne oli siinä mielessä erikoinen, että olen pitkän kosmetiikkafriikki- ja bloggaajataipaleeni aikana monet kerrat kokenut tuoteähkyn ja luulin oppineeni läksyn enemmän kuin hyvin. Aikaisemmin tuoteöverit ovat johtuneet ennen kaikkea PR-toimistojen ja brändien lähettämistä tuotelahjoista, mutta toissa vuonna aiheutin ähkyn ihan itse.

Näitä ”lapasesta lähteneen” tuotevuoden tuotteita on yhä mulla kaapeissa. Tässä muutama niistä.

DOVEN EKOSERTIFIOIDUT TUOTTEET

Kuka ehti panna merkille, että Dove lanseerasi vuonna 2021 lyhytikäiseksi jääneen Powered By Plants -luonnonkosmetiikkasarjan?

Moni normikosmetiikan jättiyhtiö on viime vuosien vihreän kosmetiikan aallossa innostunut lanseeraamaan omia ekosertifioituja tuotteitaan ja linjojaan. Osan kohdalla pystyy heti kättelyssä ennustamaan, että ”ei tuu mittään”. Dove oli yksi näitä. Idea on tietysti hieno, ei siinä mitään, mutta joidenkin brändien ydinkohdeyleisö on vain niin kaukana luonnonkosmetiikan yleisöstä, että sertifioidun ekoversion houkuttelevuutta on hyvin vaikea viedä läpi. Kun kuulin Doven Ecocert-tuotteista mun eka ajatus oli, ”Miksi ihmeessä Doven asiakas valitsisi Ecocert-suihkugeelin?”

Eikä valinnutkaan. Powered By Plants -sarjan tarina hiipui jo toisena vuonnaan, ja sarja on nyt lopetettu.

Ostin kolme Doven ekosertifioitua tuotetta keväällä 2021. En koskaan kirjoittanut niistä blogiin.

Nyt näistä on tietysti enää turha kirjoittaa, mutta voinpahan jakaa kokemukseni vaikka vain viihteen nimissä. Ainiin – ja löytyyhän joitain sarjan tuotteita yhä Matsmartista, Normalista tai muista jämäeriä ostavista myymäläketjuista ja verkkokaupoista. Powered By Plants -sarjaan kuului vain vartalotuotteita; suihkuvaahtoja, vartalovoiteita, deodorantteja ja vartaloöljyjä.

Powered By Plants -deodorantti saattaa olla huonoin kokeilemani luonnonkosmetiikan deodorantti. Sen eukalyptus-tuoksu oli aivan ihana, ja tykkäsin myös miedolta tuntuvasta maitomaisesta koostumuksesta, mutta teho oli olematon. Tuote ei ehkäissyt hien hajua nimeksikään, ja testikerrat jäivät niukkalukuisiksi kainaloiden haistessa.

Samaan Eucalyptus-tuoksulinjaan kuulunut Oil Body Wash taas oli todella hyvä! Niin hyvä, että näitä olen ostanut useamman kappaleen käsisaippuakäyttöön. Näitä on yhä myynnissä Normalissa.

Runsaasti glyserolia sisältävä suihkuvaahto tuntuu todella miellyttävältä ja kosteuttavalta. Vaikka nimi on Oil Body Wash, tuote ei sisällä öljyjä vaan kosteuttavuus tulee glyserolista. Glyserolia on tuotteessa enemmän kuin vettä, eli puhutaan todellakin kosteuttavasta koostumuksesta. Suihkuvaahdon ainoa öljykomponentti on eukalyptuksen eteerinen öljy, jonka funktio on tuoksullinen.

Saatavilla oli myös geraniumin tuoksuinen Oil Body Wash.

Bongattu Normalissa vielä viime viikolla.

Sarjan vartaloemulsio oli tyyppiä ”ihan ok”. Aika kevyt ja ihotuntumaltaan neutraali, en missään nimessä markkinoisi tätä kuivalle iholle vaikka valmistajan antama ihotyyppikuvaus on normal to dry skin.

Powered By Plants -vartalovoiteen pääasiallisen rasvakomponentin muodostivat kevyet esteriöljyt joita oli vielä kevennetty rasvaisuutta vähentävällä distarch phosphatella. Varsinaiset hoitavat kasviöljyt tulivat incissä vasta myöhemmin.

Tuotteen plussa? Pumppupullo. :) Mä tykkään pumppupulloista vartalovoiteissa, siistimpi käyttää kun ei tarvitse rasvaisella kädellä puristaa tuubia. Toisaalta tuubit ovat sitten parempia reissuolosuhteissa.

NIVEA NATURALLY GOOD

Nivean Naturally Good -tuotteet ovat yhä myynnissä. Tämä sarja ei ole ekosertifioitu, vaan on niin sanottua ”semiluonnonkosmetiikkaa”, jossa ainesosat ovat luonnollista alkuperää mutta eivät välttämättä täytä aidon luonnonkosmetiikan kriteereitä, eikä tuotantoprosessin ympäristöystävällisyyttä myöskään valvo tai vahvista mikään taho.

(Siinä on muuten aidon luonnonkosmetiikan ja luonnollisena markkinoidun kosmetiikan ero pähkinänkuoressa: sertifioidun luonnonkosmetiikan kohdalla voi olla varma, että ihan kaikessa tuotteen valmistuksesta pakkaukseen ja raaka-aineisiin huomioidaan kestävä kehitys ja ympäristötekijät. Minimissään 95% raaka-aineista on luonnollisia. Luonnollisena markkinoidun tuotteen kohdalla saattaa myös olla näin, mutta asiasta voi olla vaikea saada varmuutta.)

Tykkään Naturally Good -sarjan pakkausten informatiivisuudesta. Pakkaus kertoo, mitkä ainesosat kosteuttavat ja vaikuttavat ihofiilikseen, ja mitkä taas vaikuttavat tuotteen säilyvyyteen ja stabiliteettiin.

Pakkaus on jopa niin rehellinen, että kertoo, mitä Nivea ’luonnollisen alkuperän’ ainesosilla tarkoittaa. Sillä tarkoitetaan ”luonnosta peräisin olevia ainesiosia, jotka säilyttävät yli 50% molekyylirakenteestaan prosessoinnin jälkeen”.

Luonnollista alkuperää oleva tarkoittaa ratkaisevasti eri asiaa kuin luonnollinen. Esimerkkinä monet emulgaattorit sekä esteriöljyt ovat luonnollista alkuperää, mutta niitä ei ole luonnossa sellaisinaan. Auringonkukkaöljy, sheavoi ja aloe vera ovat esimerkkejä luonnollisista ainesosista, joita on luonnossa sellaisenaan.

Hyvin moni Naturally Good -tuotteiden ainesosista on aika pitkälle prosessoituja ainesosia. Osaa niistä voi käyttää ja käytetäänkin myös sertifioidussa luonnonkosmetiikassa, erityisesti esteriöljyjä.

Minusta Naturally Good -tuotteet ovat ”ihan hyviä”, jos ei hae kaikkein hoitavinta aspektia luonnon raaka-aineilta. Tuotteiden olemus ja ihofiilis on hyvin normikosmetiikkamainen, ja normikosmetiikan käyttäjän on varmasti helppo tykätä näistä. Kasviraaka-aineista ei oteta irti hoitavinta hyötyä, vaan ne on upotettu prosessoitujen skin feel -ainesosien sekaan pieninä pitoisuuksina.

Kiteytettynä voi sanoa, että Naturally Good on kuin vähän luonnollisempi versio perus-Nivea-ihonhoitotuotteista. Ei lähelläkään aidon luonnonkosmetiikan reseptiikkaa, mutta kuitenkin vähintään ympäristönäkökulmasta vähän parempi, kuin ”normi-Niveat”. Naturally Good on Nivean ensimmäinen täysin ilmastoneutraali sarja, ja se on hyvä asia.

*

Oletteko kokeilleet Doven Powered by Plants tai Nivean Naturally Good -tuotteita?

Ehkä kirjoitan vielä jossain vaiheessa jatkoa tälle ”Tuotteet, joista en koskaan kirjoittanut” -teemalle. Kaapistahan noita purkkeja löytyy. :)

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (14)
 1. Mulla tuo Doven deodorantti toimii hyvin, ja ostin niitä poistohyllystä varastoonkin. Pidän sekä eukalyptus- että pelargoniaversiosta, harmi kun tuote lopetettiin, koska itselleni sen hinta-laatu-suhde on erinomainen.

  1. 🙂👍

   (Tuo Eukalyptus-tuoksu on/oli ihan hervottoman hyvä… sellainen pehmeän makea, kun yleensä eukalyptus on suoraviivaisen raikas ja voimakas.)

 2. Helsingin Anna
  25.3.2023, 23:29

  Mulla taitaa olla yks Doven suihkari jemmassa. Oon saanut sen blogiarvonnasta. Pitääpä testata pian, jos tykkäis ja ehtis Normalista ostaa vielä lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *