Karkkipäivä
Karkkipäivä

Tuoksuraamatun sivuilla

Jos minusta ei kohta enää kuulu mitään, se voi johtua tästä kirjasta: Perfumes: The A-Z Guide. Saatan kadota näiden kansien väliin.

Kirjan ensimmäinen versio ilmestyi jo vuonna 2008 eli mistään uutuudesta ei ole kysymys. Minun tietoisuuteeni se ponnahti kuitenkin vasta viime kesänä Trendi-lehden suosituksissa. Minulle tyypillisellä hitaudella sain kirjan tilattua vasta lokakuussa, ja opus saapui luokseni viime torstaina. Sen jälkeen olen ahminut kirjaa suurella hartaudella, ryöpsähtelevällä innostuksella sekä  ”Hahaa! Vitsi että mulla on hyvä tuoksumaku!” -huudahdusten säestämänä.

Oppaassa on yli 1800 tuoksuarvostelua ja sen ovat kirjoittaneet tunnetut tuoksuekspertit Luca Turin ja Tania Sanchez. Kirjan alussa on yleistä tuoksutietoutta mielenkiintoisten artikkeleiden ja hauskan ”usein kysyttyjä kysymyksiä” -osuuden muodossa. Kirja on viihdyttävä, kriittinen, asiantunteva ja äärimmäisen koukuttava. Esimerkiksi tuoksujen kemiallisen rakenteen analysoinnin ei tarvitse olla kuivaa! Näillä tuoksuasiantuntijoilla on todellakin huumorintajua, eivätkä he pelkää sanoa ääneen täsmälleen sitä mitä mieltä ovat. Todennäköisesti pidät tästä kirjasta, vaikka et edes pitäisi hajuvesistä.

Selasin kirjasta tietysti ensimmäisenä omien suosikkituoksujeni arvostelut. Tyytyväisyyteni oli suuri, kun lähes kaikki olivat saaneet neljä tai viisi tähteä! :)

Viime maaliskuussa ostamani Guerlainin Aqua Allegoria Pamplelune arvosteltiin parhaana greippituoksuna koskaan. ^_^ Enkös minä niin sanonut? :P

Tämä oli ehkä yllättävin löytö: Tocade!

Tämä vanhin omistamani hajuvesi, hullun halpiksen näköiseen lasipulloon kätkeytyvä vaniljapommi on Perfumes-kirjassa nostettu viiden tähden masterpiece -luokkaan, kirjoittajien mielestä maailman parhaimpien tuoksujen joukkoon. Woo-haa!

Kun Luca Turinilta Now Smell This -sivun haastattelussa kysyttiin, mitkä hänen mielestään ovat maailman parhaat ruusutuoksut, hän vastasi: Rive Gauche, Knowing, Nahema, Vent Vert ja Tocade. :)

Suuri rakkauteni Hypnotic Poison oli saanut neljä tähteä.

Tsekkasin myös tuoksuja, joiden suosiota en ole koskaan ymmärtänyt. Meidänkin liikkeen ehdoton bestselleri, Versacen ah-niin-mieto-ja-mitäänsanomaton-kaikille-sopiva-kukkaistuoksu Bright Crystal on saanut Turinilta yhden tähden ja kahden sanan arvostelun: ”Hideously screechy”. ^_^ Viktor & Rolfin supersuosittu Flowerbomb saa sekin yhden tähden. ”Post-Angel sweet-tooth fantasia that smells like a shop where you buy gummies by the pound”. Diorin flagship-tuoksu J’Adore saa kolme tähteä. ”Today’s J’Adore is a perfectly nice peachy, soapy rose floral with none of its former late-afternoon glow. It smells like its own knockoffs”. Mitähän Turin ja Sanchez tykkäisivät jälleen kerran uudistetusta J’Adoresta? EdT-versiohan uudistettiin (taas) tänä vuonna.

Sanonpa muuten vielä sanasen tuoksujen säilyvyydestä. Valtaosa ihmisistä, jopa monet ammattilaiset maahantuojista lähtien, ovat sitä mieltä että tuoksut säilyvät avaamisen jälkeen vain muutamia vuosia. Jos edes sitäkään, säilytysolosuhteista riippuen. Niinpä minunkin Tocade-paljastukseni saa kuulijat yleensä katsomaan minua vähän oudosti. (Oma Tocadeni on siis ostettu vuonna 1995.)

Turin ja Sanchez vastaavat kysymykseen näin: ”Hämärässä tai pimeässä säilytetty hajuvesi voi säilyä 200 vuotta.” A small number of perfumes seem to take a turn for the worse after a couple of years, but the majority we have collected seem to have no expiration date.”

Näin! :)

Voi että, voisin jatkaa kaikkien herkullisten detaljien esiinnostamista kirjasta loputtomiin, mutta eiköhän tämä saa riittää. Kirjaa ei muuten tietääkseni myydä Suomessa, ja omani tilasin Amazonista.

P.S. Anteeksianteeksi… pakko vielä jakaa tämä: Issey Miyaken kouluttaja nauroi minut kerran kumoon kun sanoin, että L’Eau D’Isseyssä tuoksuu mielestäni vesimeloni. Kouluttaja puisteli päätään ja sanoi, etten enää saa väittää asiakkaille näin, sillä L’Eau D’Isseyssä ei todellakaan tuoksu meloni. Hyvä on sitten.

Perfumes: The A-Z Guide -kirjassa L’Eau D’Isseyn karaktäärikuvaus on: melon floral. Pitäisiköhän lähettää kopio Miyaken maahantuojalle? ^_^

Kommentit (44)

  1. May

    Voihan pettymys. Ryntäsin kauppaan testatakseni Pamplelunen ja ensi tuoksu iholla oli ihanan raikas, mutta sen jälkeen tuoksu oli kammottava. Olin niin toivonut raikasta sitrustuoksua, mutta minä ja Pamplelune emme näköjään sovi yhteen.

    Löytyykö asiakkaalle helposti uusia tuksuja sen perusteelle, jos hän kertoo mitä tuoksuja hän käyttää?

  2. Minna

    Guerlainen Pamplelune on hieno, erikoinen tuoksu. Yksi suosikkejani, ts. sopii iholleni. Ph-arvo kai ratkaisee?

    Suosittelen myös Lacosten Joy of Pinkiä, greippiä sekin. Tuoksu ei ole iholla pitkäkestoinen, harmi juttu. Sain tuoksu lahjaksi miellyttävältä herralta ;)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.