Tunnelmallinen ostoskokemus Maarianhaminan kävelykadulla

Oih, tein uuden löydön Maarianhaminan keskustassa entisellä kotikadullani! Tämä olisi nyt sitten ”Ahvenanmaan matkailuvinkkejä vol 124”... ^_^

Torggatan15_IMG_5532

Torggatan 15, viihtyisä myymälä, taide- ja kahvirentoilutila jossa vaikuttaa ryhmä ahvenanmaalaisia taidekäsityöläisiä ja vaatesuunnittelijoita (Viktor Crafts & Design), kuvataiteilijoita (Galleriet) ja ahvenanmaalaistunut, ranskalaiseen vintageen hurahtanut espoolaispariskunta (Edith’s Vintage & Design).

Löytyypä myymälästä myös tiettyinä päivinä viikossa pieni leipomo-osasto jossa myydään Johanna’s Hembaktan tuoretta leipää.

Torggatan15_IMG_0234

Torggatan15_IMG_0141

Osuimme myymälään äitini kanssa kävelyllä viime lauantaina ja olin vilpittömästi hämmästynyt, miten olin onnistunut missaamaan paikan aiemmin. Liiketilassa sijaitsi ennen perinteinen herrojen vaatetusliike Hillings, joka nostalgisine kyltteineen tuli minulle hyvinkin tutuksi ja rakkaaksi näköalaksi asuessani monta vuotta tätä söpöä vaaleanvihreää rakennusta vastapäätä toisella puolella Torggatania. Tämä 1920-luvulla valmistunut puutalo on muuten Maarianhaminan keskustan vanhin yhä liiketilakäytössä oleva rakennus.

Alakerran Viktor-liikettä pitävältä Inger Nygårdilta sain kuulla, että Viktor avautui viime kesänä. Yläkerran Edith’s avasi niinkin hiljattain kuin huhtikuussa.

Niin kodikas ja viihtyisä paikka – ja erilainen Maarianhaminan shopping-profiilissa. Keskustassa ei ole aiemmin ollut mitään tämän kaltaista paikkaa. Paikallista taidekäsityötä on ennen voinut ostaa vain Merikorttelin Salt-liikkeestä (se on edelleen olemassa), mutta Merikortteli sijaitsee hieman syrjässä ydinkeskustan ostosalueen ulkopuolella.

Torggatan 15 -konsepti on ihastuttava: tänne voi tulla ostoksille, katsomaan taidenäyttelyn, juomaan kahvit ihanassa ”mummon olohuone” -nurkkauksessa ja ostaa samalla mukaan paikallista leipää. Ja jutella mukavia leppoisien omistajien kanssa – sekä alakerran Inger että yläkerran Mathias puhuvat myös suomea ^_^

Torggatan15_IMG_5523

Kaikki alakerran Viktor-liikkeessä myytävät tuotteet ovat ahvenanmaalaisia. Warm-neuletuotteet ovat Inger Nygårdin käsialaa.

Toinen Viktorin vetäjistä, Linda Karlsson, valmistaa oman Labelled-merkkinsä alla vaatteita ja asusteita kierrätysmateriaalista.

Torggatan15_IMG_5517

Torggatan15_IMG_5513

Torggatan15_kahvilanurkkaus

Tunnelmallinen kahvinurkkaus liikkeen perällä.

Torggatan15_IMG_5509

Torggatan15_IMG_5505

Torggatan15_IMG_5477

Yläkerran Edith’s- liikkeen Tiina ja Mathias rakastavat ranskalaista designia. Kodikkaassa ullakkoputiikissa myytävät huonekalut ja sisustustavarat ovat pariskunnan löytöjä ranskalaisilta kirppareilta ja antiikkiliikkeistä.

Edith’sin valikoimaan kuuluu myös tyylikästä paperitavaraa sekä luonnollisia tuoksukynttilöitä ranskalaisilta pienvalmistajilta.

Torggatan15_IMG_5487    Torggatan15_Ediths

Tuoksukynttilät ovat pieni heikkouteni (kuka muistaa suuret haasteeni Kalifornian Bath & Body Worksissa marraskuussa.. ^_^), eikä La Belle Mèchen eteerisiin öljyihin pohjautuvia ihanuuksiakaan ollut helppo ohittaa…

LaBelleMeche_Pamplemousse_IMG_0095

…ja lopulta en voinut vastustaa greipin ja limen tuoksuista soijavahakynttilää, jonka kiikutin kassalle ^_^. Se on täydellinen pari iki-ihanalle Guerlainin Pamplelune-tuoksulle ^_^ Kummatkin Ranskasta, ne voivat keskenään sitten parler francais... ^_^

*

Torggatan 15 -myymälä sijaitsee muuten ihan kivenheiton päässä ihastuttavasta Lustans Ekologiska -hoitolasta, jossa vierailua suosittelen ehdottomasti jokaiselle Maarianhaminassa lomailevalle luonnonkosmetiikkafanille. Liikettä on remontoitu ja sisustettu vuosi vuodelta yhä vain tyylikkäämmäksi ja se on viihtyisyydessään itse asiassa kuin kosmetologinen vastine Viktor/Edith’s/Galleriet -kokonaisuudelle :)

Jos kukat vielä kiinnostavat, niin tunnelmallisten myymälöiden trio täydentyy Torggatanin ja Nygatanin kulmassa sijaitsevalla City Blommorilla, ehkä Suomen tyylikkäin kukkakauppa? :)

Kommentit (11)
 1. Nää Ahvenanmaa-postaukset on aina mun lemppareita vaikka en ite oo siellä käynykkään varsinaisesti :/ oliko sulla kuin hyvä ruotsin kielen taito ennen Ahvenanmaalle muuttoa?

  1. Oli mulla aika hyvä kouluruotsi mutta koulussa panostetaan kielioppiin ja kirjalliseen tuotantoon, ei puhumiseen…:P Niin tuntuu ettei siellä koskaan opi varsinaisesti puhumaan mitään kieltä, opetellaan vain sanoja ja kielioppisääntöjä. Mullakin oli lukioaikoina hienoja kympin aineita mutta Tukholmassa käydessä en saanut edes kahvia tilattua ruotsiksi ^_^ Opin käyttämään ruotsia vasta täällä Ahvenanmaalla. :)

 2. Maanantaina pitäis tulla Maarianhaminaan 2 yöksi, otan tästäkin vinkistä vaarin! Muutenkin Ahvenanmaa-postauksia on tullut nyt luettua. :)

  Osaisitko neuvoa, miten tuon Maarianhaminan eteläosan saisi kierrettyä ulkoilureittejä pitkin? Katsoin kartasta, että sekä itä- että länsirantaa kulkee ulkoilureitti, mutta ilmeisesti jossain vaiheessa pitää mennä katuja pitkin myös? Johtaako reitti Fiskehamnsvägen – Västra Ytternäsvägen – Östernäsvägen parhaiten länsirannalta itärannalle, vai suositteletko jotain muuta reittiä? En haluaisi eksyä lenkillä :)

  Kiitos paljon, jos ehdit vastata!

  1. Vastaan tänään illalla töiden jälkeen, vaatii vähän pidempää selitystä :) Tuo länsi-ja itäpuolen yhdistävä kohta ulkoilureitillä on tosiaan aika kinkkinen koska sillä kohtaa merkitty ulkoilureitti käytännössä katoaa ja reitin kulkijan täytyy mennä katuja pitkin ja mm. asuinalueen läpi. Tuo pitäisi melkein näyttää kartalle piirrettynä.

  2. Hei Anne,

   Pahoittelut kun vastaaminen eilen kuitenkin unohtui. Täältä tulee nyt vastaus ihan kartan kanssa ^_^

   Maarianhaminan ulkoilureiteistä on netissä hyvä kartta (sininen on polku, ”gångstig”), mutta sekään ei valitettavasti kovin selkeästi auta ymmärtämään miten edetä Kalasatamasta itäpuolelle.
   http://www.mariehamn.ax/globalassets/dokument/03_idrott_fritid/fritid/gckarta_ny.pdf

   Merkkasin tähän karttadetaljiin, mitä kautta vierailijan kannattaa siirtyä Kalasatamasta itäpuolelle:

   http://i74.photobucket.com/albums/i249/Supervixen79/UlkoilureittiMH_zps0cqyvqss.jpg

   Viitat osoittavat polun jatkuvan Kalasatamasta edelleen rantaa pitkin luonnon keskellä (rakennusten takaa), mutta tämä polku päättyy nopeasti ”Yksityisalue”-kylttiin, ja hämmentävästi ”Gångstig”-kyltti osoittaa suuntaan jossa ei jatku mikään näkyvä polku vaan kulkijan on mentävä kallioisen metsäalueen läpi ja sitten hän putkahtaa kalakatujen (alueen kadut on nimetty kalojen mukaan :)) väliselle puistoalueelle. Siitä on sitten kuljettava Fiskarevägenille joka vie lopulta isolle autotielle (Västra Ytternäsvägen), josta matka jatkuu pyörähtäen itäpuolelle (Östernäsvägen) kävely- ja pyöräilytietä.

   Suosittelenkin skippaamaan tuon kalakatujen ja puiston läpimenon ja kulkemaan sinunkin mainitsemaa reittiä Kalasatamasta suoraan Fiskehamnsvägeniä Västra Ytternäsvägeille.

   Itäpuolella ulkoilureitille pääsee takaisin kun kääntyy Östernäsvägeniltä Ekstigenille ja menee asutusalueen läpi ihan rantaan saakka. Sieltä, hienosti kätkettynä, polku jatkuu jälleen rantaa myöten.

   Itäpuolella rantapolku katkeaa välillä ja on noustava ”ylös” isolle kadulle, mutta nämä kohdat on merkitty jopa kiitettävän selvästi :)

   Ainiin ja se piti vielä sanoa että reitin alku Länsisatamassa on myös vähän vaikea löytää, siskon poikaystäväkin luovutti lenkillään pari viikkoa sitten kun ”ei siellä mitään polkua näkynyt”… Polku alkaa matkustajasataman terminaalialueen ”takaa”, eli kun jatkaa laivojen ohi niin kauas kuin pääsee niin ulkoilureitin alku löytyy :) Tämä pätkä Kalasatamaan asti on mielestäni reitin kaunein.

   1. Huippua! Ihanaa, kun viitsit nähdä näin paljon vaivaa, olen ihan häkeltynyt. Suurkiitos ohjeista, näillä osaan varmasti!

    1. Eipä mitään, kivaa vain jos saatoin olla avuksi :) Tuo reitti on tosi kiva ja on harmillista, kun sen kulkeminen turistille on tehty niin hankalaksi puutteellisen viitoituksen vuoksi. Länsisatamassakin polulle ohjaava viitta on sijoitettu vasta ihan polun alun tuntumaan, alueelle joka on jo vähän ”piilossa”, kun se tietenkin pitäisi laittaa paljon näkyvämmälle paikalle esimerkiksi terminaalirakennuksen eteen tekstillä, ”Gångstig 100 m” tai vastaavaa, niin polun etsijä saa käsityksen mistä kohtaa se alkaa.

     Mun on pitänyt tehdä tuosta reitistä oma postauskin blogiin, ehkä se tulee vielä joku päivä :) Muitakin ulkoilureittejä Mhaminasta löytyy, mutta ei yhtä pitkiä ja (itä-länsi-ylimenokohtaa lukuunottamatta) yhtenäisiä kuin tuo Länsisatamasta Kalasataman kautta Lilla Holmenille. Toinen kiva reitti on Itäsatamasta rantaa pitkin Merikorttelin ja Mariebadin ohi Nabbenille. Nabbenilla on kuvauksellinen pienvenesatama ja uimaranta. Tämä reitti ei ole mikään polku vaan tie joka seuraa Slemmernin rantaa, tai muuttuu se lopussa polunkaltaiseksi kulkiessaan puistomaisen viheralueen läpi Nabbenia lähestyessä. Matka Itäsatamasta Nabbenin rantaan on vain kaksi kilometriä mutta reitti on tosi kiva ja suosittu lenkkeilijöiden keskuudessa.

     Kolmas tosi kiva ulkoilualue ihan kaupungin keskustassa on länsipuolen Badhusberget. Tunnistat alueen vesitornistaan, se on siis (kuten nimi ’berget’ kertoo) kukkula ja sen laella kohoava vesitorni näkyy kaikkialle Maarianhaminaan. Badhusberget sijaitsee läntisen vierassataman ”yläpuolella”. Alue ei ole suuri mutta siellä siksakkailee paljon pieniä kivoja polkuja ja ylhäältä on kauniit maisemat Maarianhaminan kattojen ylle ja länsisatamaan. Tämä on suosittua picnic-aluetta. :) Pääset Badhusbergetille montaakin kautta, kaksi helpoiten löytyvää kulkevat Badhusparkenin puistosta Doktorsvillanin ja Badhuspaviljongenin vierestä. Tai jyrkkiä rappusia jotka nousevat vierassataman edestä Sjöpromenaden-tieltä. Tyypillisesti, näillekään poluille ei ole mitään viitoitusta (kuten ei koko Badhusbergetille), joten jos niistä ei ole tietoinen, ei voi tietää että ne ovat edes olemassa. Maarianhaminan kaupungin päättäjäsedät ja -tädit eivät näköjään halua että turistit löytävät ulkoilualueille… ^_^ Hassua :)

     1. Jee, kiitos näistäkin vinkeistä! Tuo Badhusberget voisi olla kiva käydä porukalla katsomassa ja ehkä jäädä piknikille. Pidemmälle lenkille kirmaan sitten yksinäni. Toivotaan alkuviikolle hyviä säitä!

      1. Ihanaa reissua teille :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *