Tosi hyvä artikkeli: Saara Sarvas puhuu HS:ssa ulkonäköpaineista

Hei ja anteeksi tällainen pätkäpostaus mutta luin tämän artikkelin juuri äsken ja haluan saman tien jakaa sen koska se on niin hyvä.

(Artikkelin lukeakseen täytyy olla HS:n tilaaja mutta HS:n sivulla on parhaillaan ”Lue digi-lehteä ilmaiseksi kaksi viikkoa” -tarjous ja sitä kautta pääsee lukemaan ei-tilaajakin.)

Saara asenteineen on aina ollut mun suosikki-ihmisiä (ja yksi syistä miksi itse muinoin inspiroiduin aloittamaan oman kauneusblogin) ja yllätyin kun luin millaisia paineita Saara oli kokenut kauneusbloggaajavuosinaankin. Tulin jälleen kerran surulliseksi siitä, millaisiin asioihin (kauneus)kulttuurimme meitä painostaa… Tai minkä koemme jollain nyrjähtäneellä tavalla välttämättömäksi jotta kelpaamme, vaikka kuinka sisimmässämme tietäisimme että todellakin kelpaamme ja olemme ihan mahtavia tyyppejä sellaisina kuin olemme.

(En viitsi Hesarin sivulta tähän kuvaa ottaa niin laitoin ekana omasta arkistostani löytyneet Saara-aiheiset kuvat…)

Saara on puhunut ulkonäköpaineista julkisuudessa aiemminkin, mutta tällä kertaa myös kauneusbloggaajan näkökulmasta.

 Voi että tuo juttu herätti minussa ihan valtavasti dialogia (jollaista olen pyöritellyt päässä niin monet kerrat) ja tästä riittäisi ihan älyttömästi kirjoitettavaa. Ehkä palaan aiheeseen jossain vaiheessa laajemman pohdiskelun muodossa.

Helsingin Sanomien artikkelista (Hanna Syrjälä / HS):

Lisää ripsiä pikselityökalulla. Hoikempi vyötärö ja silmät samanparisiksi.

Sellaisia toimia 18-vuotias Saara Sarvas teki omakuvilleen kuvankäsittelyohjelma Photoshopilla. Kun kuvat ovat valmiit, hän latasi ne Suosikki-lehden sivulla olevaan Tiptoes-blogiinsa.”

(…)

”Sarvaksen mukaan moni tavoittelee hyvää ulkonäköä ajattelematta, mitä se edes tarkoittaa. Jos asiaa pysähtyy miettimään, saattaa yllättyä.

Usein se tavoiteltu kauneus tarkoittaa sitä, että näyttää pantavalta, siis seksuaalisesti viehättävältä. Moni laittaa itsestään nettiin kuvia, jollaisilla eläinmaailmassa yritettäisiin saada lisääntymiskumppani.”

Kauneuden tavoittelu on omanlaistaan huippu-urheilua. Siinä vain ei pääse koskaan maaliin. Mikä edes on maali? Sekö, että joku tuntematon kehuu kauniiksi ja ihmiset, joiden et halua lähestyvän seksuaalisesti, lähestyvät?”

Niinpä.

Palaan tähän vielä.

Saara Sarvas

 

Ja siis ihana Saara!

Kommentit (23)
  1. Palaa! Mä olen valitettavasti vanha tilaaja (en siis tilaa nyt), joten en pääse lukemaan artikkelia. Saara on kyllä huippu, upeaa, että tätä teemaa nostetaan noin suorin sanoin esille. Ihan järkyttävää, miten pienet lapset joutuvat nykyään hirveisiin ulkonäköpaineisiin, eikä heillä ole mitään edellytyksiä opetella immuuniksi niille tai kyseenalaistaa, miksi sitä täydellistä ulkonäköä pitää tavoitella. Siitä on vaikeaa oppia pois. Hullun yhteiskuntamme eräs karmea ilmenemä. Mainosihmiset taas keksineet yhden tavan muokata ja hyödyntää inhimillisyyttämme… Huoh. Toivottavasti sinultakin tulee pohdintaa aiheesta!

  2. Olipas ihana juttu! Saara on kyllä niin mahtava.<3 Kunnioitan valtavasti kaikki body positivity -tyyppejä. Olisipa itsekin noin rohkea!

    Tein tosin sen virheen, että luin kommentit jutun alla. Hesarin kommenttikenttä on aina karsea kokemus, myös tällä kertaa. :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *