Tonnikalaa majoneesipestolla

Kyllä tämä lokakuussakin maistuu ^_^ Tässä viime kesän suosikkireseptini, arjen luottoruokaa, josta toivottiin postausta. Ei ehtinyt ihan kesään mutta nälkä tulee talvellakin :)

Olen budjettiystävällisten, yksinkertaisten kotiruokien ystävä ja peittelemätön tonnikalafani; ruoka-aine jota varioin keittiössäni loputtomiin. Tonnikala löytää tiensä niin kylmiin kuin lämpimiin salaatteihin, piiraisiin, uuniruokiin ja pyöryköihin.

Skipjack_Katsuwonus_pelamis
Kuva: Wikimedia commons

 

Minua on aiemmin hieman kiritisoitu tonnikalaresepteistäni ja muistutettu tonnikalan syömisen olevan epäeettistä. Kiitos edelliseen tonnikalajuttuuni jätetyn kommentin (kiitos VerdeL), olen päivittänyt säilyketonnikalatietouteni ja syön nyt vain Skipjack- eli boniittilajin tonnikalaa joka ei ole uhanalainen.  Tietoa tonnikalalajien tilasta ja uhanalaisuudesta WWF:n sivulla täällä.

Boniitti on yleisin säilyketonnikalan raaka-aine, mutta esimerkiksi valkolihaiset tonnikalasäilykkeet tehdään muista lajeista kuten albacoresta.

.

Kesän hittiresepti (arkeen, ei juhlapöytään ^_^):

Tonnikalaa ja parsakaalia majoneesipestolla ja parmesaanilla

Majoneesipesto_tonnikala_parsakaali
Kollaasin kuvalähteet: K-Ruoka ja Satokalenteri

Tarvitset:

Tonnikalaa

Parsakaalia

Pestoa

Majoneesia

Parmesaania

Oliiviöljyä, suolaa, pippuria

Reseptiin ei tosiaan tarvitse käyttää juuri Pirkan tuotteita :D mutta löysin K-Ruoan sivuilta helpoiten kollaasiin sopivat kuvat. Ja tietysti budjettipirkkona ostan itse usein juuri Pirkkaa, jos asioin K-Kaupassa, tai Rainbow’n vastineet, jos asioin S-kaupassa.

Pirkan etuna tonnikalan suhteen on MSC-sertifiointi ja Skipjack-laji, Rainbow’lta saa MSC-sertifioituna vain albacore-lajia jonka status on boniittiin verrattuna heikompi. (En ala tästä moralisoimaan enkä tule jokaisessa tonnikalareseptissä tästä lähin mainostamaan boniittia, ei pelkoa :D Halusin vain kertoa valintamahdollisuuksista kaupan hyllyllä nyt kun itse tulin niistä tietoiseksi. Jonkun mielestä minkä tahansa tonnikalalajin syöminen on varmasti joka tapauksessa väärin, eli täysin puhtaan omantunnon tietä tässä ei ole. Niinkuin ei monen muunkaan elintarvikkeen kohdalla…)

Majoneesipesto_tonnikala_parsakaali_IMG_9517

Kuten yleensäkin tonnikalaruokien kanssa, annos ei juuri gourmetilta näytä mutta maku on todella hyvä :)

Annoksen jujuna on majoneesilla kesytetty pesto joka maustaa neutraalin ”tylsän” tonnikalan jopa jotenkin, hmm, hienostuneeksi… ^_^ Pieni tujaus majoneesia muuttaa peston merkittävästi pehmeämmäksi ja minusta jopa paremman makuiseksi kuin peruspesto. Kannattaa kokeilla myös muihin ruokiin, esimerkiksi kampasimpukoiden kanssa alkuruokana tai pastan kastikkeena.

Ohje:

 • Sekoita yhteen 3/4 pestoa ja 1/4 majoneesia (tai jopa vielä vähemmän, majoneesin maun ei ole tarkoitus tulla läpi vaan ainoastaan pehmentää pesto).
 • Keitä kypsiksi parsakaali tai muita makusi mukaisia vihreitä vihanneksia kuten ruusukaalia ja vihreitä papuja. Parsakaali toimii mielestäni parhaiten.
 • Mausta parsakaalit tilkalla oliiviöljyä, suolalla ja pippurilla.
 • Kokoa lautaselle parsakaalit, tonnikala ja pestokastike ja raasta päälle parmesaania (tai budjettiystävällisempää grana padanoa)
 • Sekoita meheväksi mössöksi tai nauti sellaisenaan jos haluat kauniimman annoksen :)

Pestomajoneesi_tonnikala_vihreat_IMG_0307_2

Tämä on NIIN hyvää…!

Vinkki: lämmitä lautanen mikrossa tai kuumalla vedellä ennen kuin kokoat annoksen, jolloin annoksen viileät elementit eli tonnikala ja kastike eivät jäähdytä parsakaalia niin nopeasti ja ruoka on miellyttävämpi syödä :)

Kommentit (6)
 1. Pakko vinkata parsakaalin paahtamisesta uunissa! Parsakaali nousee ihan nextille levelille :D Eikä ole hankalaa. Senkus pilkkoo annospaloiksi ja heittää uuniastiaan/pellille tilavasti ja vähän öljyä ja suolaa tai muita mausteita niskaan ja about 20 minsaa about 200 asteessa. Sen verran että saavat pintaan myös hieman väriä. (tämä vinkki siis ”tuoreelle” parsakaalille, pakasteversio ei toimi).

  1. Jes, välillä tulee myös paahdettua, nams :) Kaikki kasvikset on sairaan hyviä paahdettuina ?? Kukkakaali mm. muuttuu ihan eri makuiseksi paahdettuna, mutta suosikkeja paahdettuina ovat ehkä kuitenkin punajuuri ja bataatti ? Mutta kun haluaa ruoan nopeasti, höyrytän :)

 2. Mun kone on paska. Deletoi kaksi kertaa, mun sisäpiirin näkemykseni ko raaka-aineisiin. En jaksa enää. Lyhyesti, Granna padano, jee!!!! Ja Lidlistä saa tosi hyviä juustoja! Suomessa ei ehkä myydä niitä kyseenalaisimpi tonnikaloja…

  1. Mun kone on paska. Deletoi kaksi kertaa, mun sisäpiirin näkemykseni ko raaka-aineisiin.

   No mitäs helkkaria :D Sillä on selvästi asenne tonnikalaan…

   Suomessa ei ehkä myydä niitä kyseenalaisimpi tonnikaloja…

   Näin mäkin ajattelen, ainakin kirkkaasti valtaosa meillä myytävästä on boniittia.

   1. Eiku juustoa mä itse asiassa kommentoin:) Tonnikalasta en niinkään tiedä, mutta sillä nimikkeellä tunnutaan myyvän vähän mitä vaan. Vähän niin kuin ”seiti”näkin. Eikä se välttämättä mitenkään huono juttu ole. Oikea tonnikala on paitsi äärimmäisen uhanalainen, myös ihan sairaan herkullinen. Ei sillä, etteivätkö muut, vähemmän tunnetut, kalat olisi.

    Mutta tän koneen on yksi koira pudottanut aikanaan ja yksi emäntä ehkä kaatanut sen päälle jotain nestemäistä aikanaan… Että ihan oma vika:) Uusi on hankintalistalla kun satun äkkirikastumaan…

    Totesin vaan, etten ymmärrä granan ja parmesanin hintaeroa. Semminkin kun ensin mainittu on mun mielestä parempaa. Mutta juustorintamalla on kamalan tärkeää mistä tulevaa mitä saa kutsua millä nimellä. Ja sitä rataa. Vaikka noitakin valmistetaan melkein samoilla alueilla. Mitä lienee jossain toisen vuosituhannen alkuhämärissä tapahtunut, että ovat niin kovasti vetäneet herneet venttiiliin ja tehneet tiukan linjavedon kahden melkolailla samanlaisen juuston välille:D

    1. Eiku juustoa mä itse asiassa kommentoin:)

     Aijjjuuustoa… ^_^

     Tonnikalasta en niinkään tiedä, mutta sillä nimikkeellä tunnutaan myyvän vähän mitä vaan. Vähän niin kuin ”seiti”näkin.

     Näin näyttää olevan. Olenkohan mä Kreikassa saanut sentään oikeaa tonnikalaa… olen syönyt elämäni parasta tuoretta tonnikalaa Alonnisoksella, Alonnisoksen tonnikala on niin laadukasta että siitä suuri osa myydään Japaniin sushiksi.

     Totesin vaan, etten ymmärrä granan ja parmesanin hintaeroa. Semminkin kun ensin mainittu on mun mielestä parempaa. Mutta juustorintamalla on kamalan tärkeää mistä tulevaa mitä saa kutsua millä nimellä. Ja sitä rataa. Vaikka noitakin valmistetaan melkein samoilla alueilla. Mitä lienee jossain toisen vuosituhannen alkuhämärissä tapahtunut, että ovat niin kovasti vetäneet herneet venttiiliin ja tehneet tiukan linjavedon kahden melkolailla samanlaisen juuston välille:D

     Niinpä, nämä on tosi kiinnostavia juttuja. Mun mielestä grana padano on jokseenkin miedompaa kuin parmesaani mutta nohh, toisaalta, erottaisinkohan mä niitä kuitenkaan sokkotestissä… :D

     Off topic; ’semminkin’ on yksi suomalainen sana, jota en osaa käyttää enkä ole koskaan käyttänyt :D Aina kun törmään siihen mietin, miten kasvoin aikuiseksi tuntematta sitä ja mistä johtuu että se on minulle niin vieras ilmaisu… ^_^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *