Karkkipäivä
Karkkipäivä

Tofuhamppari tuplajuustolla

Tänään lounaalla: tofuhampurilainen.

Tykkään hurjasti tehdä kasvishampurilaisia quorn- ja soijapihveistä, mutta tofu (saatika halloumi)hamppareille en ole oikein lämminnyt. (Ja ei edes mainita juurespihvejä, eihän?)

Tofuhamppari_2

Nyt olen löytänyt tofun, joka maistuu myös hampurilaispihvinä!

Tunnustus #1: miten en ole huomannut Jalotofuja kaupassa aiemmin? Yritys on näköjään valmistanut tofua jo kohta 20 vuotta.

Tunnustus #2: huomasin Jalotofut kaupoissa vasta tänä syksynä. Kiinnostuin.

Tunnustus #3: tilasin Jalotofut kokeiltavaksi PR-toimistolta kosmetiikkatuotteiden seassa. (Jalotofut kun sattuvat kuulumaan muuan luonnonkosmetiikkaa edustavan PR-toimiston listoille… oli niin helppo klikata ne tilauskoriin shampoiden ja hoitoaineiden kanssa…)

Tuo viimeinen oli ehkä lievästi pateettista ja osoittaa kuinka me bloggaajat valitettavasti totutaan siihen että tuotteita voi tilata veloituksetta kokeiltavaksi ja kuvattavaksi. Anteeksi lukijani. Nämä olisin kyllä voinut vallan hyvin ostaa itse – ja vastaisuudessa tulen ostamaankin sillä nämä olivat sairaan hyviä!! Siirryn ehdottomasti käyttämään Jalotofua, se kun on vielä kotimainen yrityskin! Hyvästi Alpron tofu!

Jalotofu3

Jalotofulla on oma tehdas Tammisaaressa ja siellä he valmistavat tofun brasilialaisista Reilun Kaupan luomusoijapavuista.

Valikoimassa on kolmea eri makua (Hamppu, Marinoitu, Kylmäsavu, kaikki kiinteitä) sekä kahta maustamatonta, pehmeää ja kiinteää. Kiinteiden koostumus on makuuni ihan täydellinen, paljon Alpron tofua jämäkämpää ja juuri siksi siitä saa niin hyvän hampurilaispihvinkin. Hamppariin parhaiten sopii mielestäni Kylmäsavutofu.

Tämän päivän herkkulounaani syntyi seuraavaista aineksista:

Tofuhamppari_pohja

1. Hampparipohja. Itse tehty mantelileivän reseptillä.

Tofuhamppari_kastike

2. Hampurilaiskastike. Itse tehty, heittelen sekaan milloin mitäkin, tämänpäiväisessä maustamatonta Philadelphia-juustoa, kermaa, majoneesia, pikkuisen rahkaa (kun ei ollut kermaviiliä), stevialla maustettua ketsuppia, hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia, pippuria, pisara Sambal Oelek -kastiketta ja ripaus steviaa. Ai että tuli hyvää..!

Tofuhamppari_juusto

3. Juusto. Riitan Herkun Goudaa.

Tofuhamppari_salaatti

4. Salaatti. Tällä kertaa kotoa löytyi lollo rossoa.

Tofuhamppari_sipuli

5. Sipuli. Hampurilais-must! Joku tykkää laittaa raakaa sipulia, itse tykkään aina kuullotella pehmeäksi ellei ole kiirenälkätilanne. :)

Tofuhamppari_paprika

6. Paprika. Sama homma paprikan kohdalla – kuullotan usein pehmeäksi. Pysyy paremmin kasan päälläkin eikä tipahtele haukatessa. ^_^ (Ja hei – kaikki kasvikset muuttuu maukkaammiksi kun niille näyttää vähän pannua ja voita… ;))

Tofuhamppari_pihvit

7. Tofupihvit. JA 8. Grano Padano -juustoraastetta – siitä tuplajuusto. ^_^ Tykkään ripotella Grana Padanoa (tai parmesaania) melkein minkä tahansa ruoan päälle. Juusto vain… no, tekee kaikesta parempaa.

Tofuhamppari_

Nammm!

Jalotofut

Kokeilin maut Kylmäsavu, Marinoitu ja Hampunsiemen. Kylmäsavu oli näistä ehdoton suosikkini, ihan älyttömän hyvää! Voimakkaan ja aromikkaan makuinen. Peitti lähes kokonaan tofun ominaismaun. (Minulla ei ole mitään tuota ominaismakua vastaan mutta tiedän ihmisiä jotka eivät siedä sitä.)

Marinoitu ja Hamppu olivat miedomman makuisia. Marinoidussa tofuun sekoitetaan luomubasilikaa ja luomuvalkosipulia, Hampussa on mukana 15% hampunsiementä.

           Tofu_kasvis_raejuusto

Kaikkein eniten käytän tofua tällaisissa perus wok-tyylisissä ruoissa. Tofua, parsakaalia ja kukkakaalia kera raejuuston on aika hyvä kuntosalinjälkeis-mättö. :) Jos haluan jotain vähän täyteläisempää niin teen saman setin curry-kerma- tai maapähkinä-kookoskerma-pohjaan. Miinus raejuusto.

Onko Karkkipäivän lukijoiden joukossa tofun ystäviä? Miten tykkäätte sitä laittaa? Tunnustan (postauksen tunnustus #4, näemmä :)), että itse olen vähän huono keksimään mitä muuta tofusta tehdä kuin näitä perinteisiä wok-ruokia. Ja nyt hampparipihvejä. Mites lihansyöjät, tuleeko syötyä myös tofua?

P.S. En koskaan unohda omaa ensimmäistä tofukokemustani, jonka vuoksi tofu melkein jäi ”never again!” -joukkoon… Tilasin kiinalaisessa ravintolassa annoksen jossa oli pehmeää, maustamatonta tofua, siis sitä todella löllöä. Nämä löllöt klimpit lilluivat kasvispalojen seassa kastikkeessa ja näyttivät – ja maistuivat – niin vastenmieliselle että en tainnut saada annosta edes puoliksi syötyä. Onneksi olen myöhemmin saanut hieman parempaa tofua..! ;)

Kommentit (38)

  1. mervi

    Minä syön kasvissyöjäksi aika vähän tofua, enemmän tulee käytettyä soijasuikaleita (nam!). Muistan ekan oman tofukokeilun, ei ollut mitään käsitystä siitä miten sitä käytetään ja pikkupaikkakunnan kaupassa ei sattunut olemaan muuta kuin pehmyttä tofua… Sitäpä sitten yritin muistaakseni paistaa pannulla. :D Aika monta vuotta meni ennen kuin selvisi että mihin sitä pehmyttä tofua ylipäätään olisi tarkoitus edes käyttää! Mulle tofu oli monta vuotta mautonta mössöä, mutta sitten söin kaverin bileissä jotain marinoitua tai savustettua tms. tofua, ja tajusin että voishan se jopa maistua hyvältä… :)

  2. Jonttu

    Minun pikaruokaa on se, kun syön tuota kylmäsavutofua raakana suoraan paketista. Tämä tosin vain silloin, kun on kiire/tullut nälkäisenä töistä.

    • Sanni

      Mun sisko syö sitä myös raakana, ikäänkuin juuston asemasta :) Vetää juustohöylällä ohuita viipaleita.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.