Karkkipäivä
Karkkipäivä

To Facebook or not to Facebook

Mä en oikein ole aiemmin hiffannut blogien Facebook-sivujen ideaa. Jostain syystä ihokarvani sai pystyyn se, että joku haluaa ihmisten vielä oikein ”fanittavan” blogiaan Naamakirjassa, niinkuin ei lukeminen jo riittäisi. Ennenvanhaanhan blogien sivut Facebookissa olivat nimenomaan fanisivuja, ja liittyäksesi piti klikata namiskaa ”Become A Fan”.

Voi että mä jotenkin karsastin sitä! En minä ainakaan halua kuvitella olevani joku ”faniuden” kohde.

Faninappulat ovat kuitenkin jääneet FB:ssa historiaan, ja on sittemmin korvattu ystävällisemmillä ”Like/Tykkää” -namiskoilla.

Viime aikoina, ehkä lähinnä Charming Nailsin FB-sivun kautta, olen alkanut nähdä Facebookin blogisivut laajennetussa valossa. Siellähän voi kätevästi postailla pieniä päähän pälkähtäviä juttuja, tyyliin ”Tsekatkaa Olivian uusin kansi, vähänkö upea meikki!” tai ”Bongasin Vivisantén tuotteet Hobby Hallissa puoleen hintaan!”, joista nyt ei ihan blogipostaukseen riitä materiaalia.

Tuollaiseen tarkoitukseen Facebook voisi olla ihan kiva. :)

Itse en kuitenkaan kuulu Naamakirjan suurkuluttajiin, enkä edes käy siellä päivittäin. Mitenkäs te? Seuraako teistä monikin blogeja Facebookin kautta? Ja miten muuten blogipäivitykset saa näkymään Facebookissa? Kiinnitin huomiota siihen, että esimerkiksi Ostolakossa- ja Charming Nails -blogien sivuilla päivitykset eivät näy, mutta sitten taas esimerkiksi kaikkien Indiedays-blogien FB-sivuilla päivitykset näkyvät.

Mulla on ollut tuossa sivupalkissa FB-kysely viikon verran, ja tällä hetkellä 40% teistä on sitä mieltä, että FB-sivu olisi ihan turha. 31% sanoo JOO! FB-sivulle, ja 29%:lle on ihan sama.

Kommentit (64)

 1. Rita

  Itse en voi olla rekisteröitynyt enkä käyttää Facebookiin työni takia, joten kaikki Facebook -jutut ovat ihan turhaa minulle. Blogit riittää mainiosti.

 2. M.M.

  Itse äänestin ”ei”. Syy on lähinnä mielenlaatuni, joka pitää siitä, että asiat ovat kootusti yhdessä paikassa eikä hajallaan. Ja sitten ajan kuluessa uskon, että vastaan tulisi näitä ristiviittauksia Feissin ja blogin välillä (”tämä muistuttaa FB:ssä mainitsemaani kuvaa X” jne) ja sitten olisin pihalla puolikkaasta keskustelusta.

  Lisäksi itselläni on linjanvetona olla liittymättä mihinkään Facebook ryhmiin, tosin olen varmasti tässä asiassa vähemmistönä.

 3. powderpuff

  Jaa-a itse en seuraa fb:n kautta blogeja, mutta varmasti ihan kätevä juttu voisi olla! Ei se kuitenkaan mielestäni kovin ”välttämätöntä” ole.
  http://powderpuff-powderpuff.blogspot.com

 4. hannele

  teitkö siis fb-sivun/oletko tekemässä? erittäin sekalainen postaus, jäi epäselväksi mihin tulokseen päädyit, ei kannata kirjoittaa näin epäselvästi…

  • Sanni

   En ole tehnyt. Muuten olisin laittanut linkin. :)

 5. lukijasi

  Hei!
  Ensinnäkin pahoittelut, että laitan tähän postaukseen ihan asiaankuulumattoman kommentin.
  Mutta asiani siis koskee meikkipöytääsi ja sen valaistusta. Millaiset lamput sinulla on siinä käytössä? Tiedätkö näistä valaistusasioista muuten, että mitä osaisit suositella (ts. onko vaikka jollakin tuttavallasi kiva ratkaisu)? Näin kun kalenterissa hiivitään kohti syksyä, ei oikein luonnonvalo tahdo enää riittää…
  Tiedän ettet välttämättä ole valaisinasijantuntija :D, mutten keksinyt mistä muualtakaan olisin kysynyt kun googletuskin toi aika laihoja tuloksia. Kiitoksia jo hurjasti etukäteen!

  Mainitsenpa vielä että blogisi on ihan parhaimmistoa niistä joita luen, on aina niin mukavaa klikata syöteluettelosta uusi postaus auki. :) Olet niin ihanan aito ja isosiskomainen. Heh. :)

  • Sanni

   Moikka!

   Tiedän lampuista ikävä kyllä vain sen verran, mitä Meikkinurkkaus-postauksessa kirjoitin, eli että ne ovat valoteholtaan 820 lm. Jos menet sähköliikkeeseen ja kerrot heille haluavasi tuollaiset lamput, niin varmasti saat oikeanlaiset. :) Merkkejä on varmasti monia.

   Jos et siis vielä lukenut tuota mun meikkinurkkaus-postausta, niin se löytyy täältä:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2010/09/07/meikkinurkkaus-ja-meikkien-sailytys/

   Itse olen ollut erittäin tyytyväinen tuohon ratkaisuun. :) Onnistuu talvella meikkaaminen huomattavasti paremmin.

   Ja kiitos loppukaneetista! Lämmitti mieltä. :-*

 6. syysviiru

  Jos jotakin ”oheistuotetta” blogin lisäksi suunnittelet, niin mieluummin sitten Twitteriin. On sympaattinen ja notkea väline, ainakin Facebookiin verrattuna.

  • Sanni

   Mä en ole muuten koskaan tainnut edes käydä Twitterissä…. :P Olen vain aina ihmetellyt, miten ihmiset tietää seuraavansa siellä jotain ”oikeaa” julkkista (siis jos nyt jotain julkkista haluaa seurata), kun kyllähän kuka tahansa voi rekisteröityä sinne vaikka Pamela Andersonina ja alkaa paukuttaa twiittauksia. ^_^

   • Nimetön

    Hih, sitä varten siellä on ”verified account” useimmilla oikeilla julkkiksilla.

    • Sanni

     OK! :) En tosiaan tiedä Twitteristä paljoakaan.

 7. Henna

  Joku oli ehdottanut twitteriä ja itsekin kannattaisin ennemmin sitä pieniin päivityksiin (joskaan minua eivät pikkupäivitykset blogissakaan haittaisi). Twitterin newsfeedin kai saisi linkitettyä blogin etusivulle?

  Twitterissä on helpompi käydä kurkkaamassa mitä sinne kuuluu, ilman twitteriin liittymispakkoa. Facebookissa on aika turha käydä fanisivuilla, jos ei itse facebookissa ole (ei taida päästä sivulle ollenkaan?) ja vaikka facebookissa olisikin, niin sielläkin olisi melkein pakko sitten fanittaa blogin sivustoa.

 8. mervi

  Minä tykkään siitä että monen suosikkiblogin päivityksistä muistutellaan facebookissa. En seuraa blogilistoja, niin tuolta muistaa monesti vilkaista jotain blogia joka muuten on jäänyt vähemmälle lukemiselle syystä tai toisesta. Facebookissa myös bloggaajat pääsevät nopeammin ja helpommin vastaamaan niihin turhiin off topic-kysymyksiin jotka niin ärsyttävät näiden blogipostausten kommentteja tukkimassa.
  Ja hei, jos joku lukija ei itse ole facebookissa niin tarviiko sen tarkoittaa sitä että blogin sivuja sinne ei voisi tehdä?! Vähän kuin kieltäisi että oman taloyhtiön pihalle ei saa tehdä parkkipaikkaa koska itse ei omista autoa. (kyllä, aivan yhtä pätevä oli tämä vertaus kuin se miksi ette halua blogia facebookiin… ;D )

  • Sanni

   Facebookissa myös bloggaajat pääsevät nopeammin ja helpommin vastaamaan niihin turhiin off topic-kysymyksiin jotka niin ärsyttävät näiden blogipostausten kommentteja tukkimassa.

   Toiset pääsevät, toiset eivät….. :) Itse mietin yhtenä pointtina juuri tuota, että jos FB-sivulle alkaisikin jostain syystä tulla paljon kommentteja, niin mulla ei olisi mitenkään aikaa vastailla niihin aktiivisesti. (Yritän siis koko ajan vähentää koneella viettämääni aikaa, en lisätä sitä.) Ja sehän taas ärsyttäisi lukijoita, jolloin lopputulos olisi failure.

   • Charming Nails

    FB sivuissa on myös se paras puoli että siellä ei varmasti ole faneissa yhtään ilkeää anonyymiä. Minä pystyn olemaan fb:ssä oma itseni, blogissa en oikein pysty…

    Mutta nyt lopetan tämän ärsyttävän kommentoinnin! Sori :D

    • Sanni

     Ei ole yhtään ärsyttävää! :) Älä lopeta! ^_^

     Ymmärrän kyllä tuon puolen, että FB:ssä ei varmaan tule negakommenttia kun ihmiset on siellä kuitenkin omilla nimillään. Ei voi kätkeytyä anonyymiyden taakse.

 9. Jenni

  Blogipostaukset eivät Facebookissa mitenkään automaattisesti päivity blogin omalle sivulle, vaan ne pitää itse sinne lisätä. Eli aktiiviset tyypit postauksen julkaistuaan lisäävät postauksen myös Facebookiin ja vähemmän aktiiviset ehkä eivät. :) Itse en ole koskaan ajatellut Facebookia mitenkään välttämättömyytenä, mutta koska ihmiset tykkäävät seurata suosikkiblogejaan eri kanavien kautta, minusta on kiva tarjota heille myös tuo vaihtoehto. Eli se että blogipostauksia voi seurailla kätevästi sen oman newsfeedin kautta. En ole koskaan ajatellut Facebook-ryhmään liittymistä minään fanituksena, ainakaan sen jälkeen kun se ”Become a fan” -nappula jäi historiaan.

  • Sanni

   koska ihmiset tykkäävät seurata suosikkiblogejaan eri kanavien kautta, minusta on kiva tarjota heille myös tuo vaihtoehto.

   Tätä minäkin siis ajattelin harkitessani FB-sivun perustamista. Mutta kun nyt näyttää siltä, että valtaosa ei kuitenkaan Facebookista piittaa, niin ehkä jätän projektin vielä hautumaan…

   Minulle jäi hurjan voimakas vastenmielisyys FB:n blogisivuja kohtaan ihan vain sen kiusallisen ”Become A Fan” -namiskan takia. Vaikka sitä ei enää olekaan, niin en pääse jotenkin eroon siitä mielleyhtymästä että Facebookiin blogisivun perustavat kokevat bloginsa olevan niin ”julkkis” että se tarvitsee ihan oman fanisivun. ^_^ Mutta minä olenkin vähän outo. ;)

 10. Myy

  Mä sanon, että joo! Tommosia pikkujuttuja on kiva lukea ja oon käytän FB:a kovasti. :)

 11. Miiru

  Eiihh.. Harmi kun oon puhelimella, ei jaksa kirjoittaa pitkää ja hyvin argumentoitua kommenttia miksi fb ei kannata :D mutta jotenkin koko vasepuuki tuntuu aika menneen talven lumilta (podio on nykyaikaa ;)) ja vastustan sitä erittäin voimakkaasti periaatteellisista syistä (yksityisyys yms.) joten aina parempi mitä vähemmän sinne mitään sisältöä tulee. Entä vaikka podio tai twitter, tai voihan pienemmissäkin jutuista tehdä postsuksia, varmasti me lukijat oltaisiin vaan innoissamme ;)

  • maria

   Oikeaa tulevaisuuttahan on kuulemma diaspora, harmi vaan ettei se ole vielä ”julkisessa” käytössä. ;) Tässäpä tämä ongelma onkin, kun ilmeisestikin facebookin suosio alkaa olla hiipumassa, eikä vielä tiedetä edes seuraajasta.

   Itseäni muuten kiinnostaa tässä äänestyksessä eniten se, että meitä äänestäjiä on 1000+! Vautsi mikä määrä lukijoita, jotka haluavat ilmaista mielipiteensä!

 12. Elina

  Kyllä Facebookissa kannattaa olla. Siellä pystyy olemaan ihan eri tavalla yhteydessä lukijoihin ja todennäkösesti lukijatki lisääntyy kun näkee kavereiden tykkäävän sun sivusta. Eikä ”fanisivu” menetä merkitystään, vaikka sitä ei niin usein päivittäiskään.

 13. Miia

  Mä olen kans niitä, ilmeisesti viimeisiä, vastarannan kiiskejä, jotka kieltäytyy roikkumasta naamakirjassa. Ei siis minultakin Karkkipäivänaamailulle!

  Seuraan sellaisia blogeja, jotka on ihan blogea ilman mitään naamailua. Joku seuraamani blogi on siirtynyt käytännössä kokonaan Facebookiin ja niiden seuraaminen on mun osalta loppunut siihen. Iso harmi, jos Karkkipäivällekin käy niin!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.