Tiedä tämä juttu sitrushedelmästä kosmetiikassa

Huomenet junasta! Täällä taas R-junatyömatkalainen reippaana (nohh, itse asiassa tänä aamuna tosi väsyneenä) kaataa aamukahvia kurkusta alas – äsken paloi kielikin… :p)

Minulla on takana huippumielenkiintoinen kurssiviikonloppu Hämeenkyrössä Frantsilassa, ja kaikista uusista oppimistani asioista haluan jakaa teille heti tuoreeltaan pienen oppitunnin sitrushedelmistä kosmetiikassa. Vaikka asia oli osittain jo tiedossa, nyt se valkeni perusteellisemmin.

Näin kesän kynnyksellä tämä on tärkeä juttu pitää mielessä.

Jos et jaksa lukea pidemmälle, lue edes tämä: älä käytä kesäaamuisin kosmetiikkaa, joka sisältää sitrushedelmien kuoriöljyjä.

Kuva: Brooke Lark / Unsplash

FOTOTOKSISUUS JA SITRUSHEDELMIEN KUORIÖLJYT

Sitrushedelmien kuoresta puristettava eteerinen öljy on fototoksista, eli herkistää ihoa auringonvalolle. Tämä oli ennalta tuttua, mutta tätä en tiennyt:

 • eteerinen öljy vaikuttaa kehossa (ja myös ihossa) kauttaaltaan verenkierron kautta, ei pelkästään iholla siinä kohdassa johon sitä on levittänyt.

Näin ollen iho herkistyy auringonvalolle kauttaaltaan, vaikka olisit peittänyt vaatteilla sen osan kehoa jolle olet levittänyt fototoksista öljyä sisältävää tuotetta.

Totta kai eteerisen öljyn määrä tuotteessa vaikuttaa olennaisesti siihen, miten paljon iho herkistyy, vai herkistyykö lainkaan. Aavistuksenomainen tippa jo laimennettua eteeristä öljyä osana jotain vartalovoidetta esimerkiksi ei todennäköisesti vaikuta millään lailla, mutta on myös paljon tuotteita, joissa eteerinen öljy on suuressa roolissa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kaikki aromaterapeuttisen vaikutuksen kosmetiikkatuotteet.

Kuva: Monika Grabkowska / Unsplash

Nyrkkisääntönä kurssilla todettiin, että kesällä kannattaa yksinkertaisesti olla käyttämättä päiväsaikaan mitään sitrushedelmien kuoriöljyjä sisältäviä tuotteita. Illalla ne ovat täysin ok, sillä öljyjen vaikutus haihtuu kehosta muutamasta tunnista kuuteen tuntiin.

Fototoksisia reaktioita ovat punoitus, ihottuma ja palaminen. Jos iholle on levittänyt vahvan konsentraation sitrushedelmän kuoriöljyä, voi öljyllä käsitelty kohta ihossa ”ruskettua” aivan tummanruskeaksi. – Mutta tämä rusketus ei ole sellaista, mitä haluat..!

Bergamotti on kaikkein fototoksisin sitrusöljy, seuraavaksi voimakkain on pomeranssi. Sitruuna ja greippi ovat hieman miedompia mutta kaikki sitrushedelmän kuoresta saatavat öljyt ovat fototoksisia. Nerolissa eli appelsiinininkukkaöljyssä taas ei ole tätä ominaisuutta, sillä se saadaan kukista.

Mikäli auringossa haluaa käyttää jotain sitrusöljyä, on tislattu limeöljy turvallinen vaihtoehto.

Edit. Selvisi, että ihan kaikki sitrusöljyt eivät olekaan fototoksisia, kuten makea appelsiini. Päivitän tiedon turvallisista öljyistä tähän kun saan tarkentavan vastauksen kurssin opettajalta.

Suosikkituotteisiini kuuluvat UpCirclen kahvikuorinnat joita on sekä kasvoille että vartalolle. Kasvokuorinnassa sekä Mandariini-vartalokuorinnassa on paljon eteerisiä öljyjä, ja tästä eteenpäin käytän niitä kesäaikaan vain iltaisin. Vaikka kuorinta on poishuuhdeltava tuote, ehtii eteerisiä öljyjä imeytyä ihoon ja verenkiertoon sen aikana kun tuotetta hierotaan ihoon.

Yleisesti ottaen, tuotteen käyttöohjeissa tulisi aina lukea mikäli sen käyttöön liittyy rajoituksia, ja jos tekstiä ei lue, tuotteen käytön pitäisi olla turvallista.

Mihinkään ”hysteeriseen” sitrusöljyjen kyttäykseen purkkien kyljessä ei siis toki ole tarvetta, mutta kuten kaikessa, maalaisjärki auttaa pitkälle :) Kun eteeriset öljyt ovat jossain tuotteessa avainasemassa, kuten näissä aromaterapeuttisissa kahvikuorinnoissa, on viisainta olla laittamatta niitä iholleen kesäpäivisin tai talvellakaan, jos on menossa laskettelurinteeseen tai muuten vain voimakkaamman UV-säteilyn piiriin.

Jos incistä ei käy ilmi, onko sen sisältämä sitrushedelmän öljy eteeristä öljyä, etsi sanaa ”peel oil”. Kuoresta puristettu öljy on aina eteeristä öljyä.

Kommentit (21)
 1. Mielenkiintoinen juttu, kiitos jälleen! Olen vuosia käyttänyt Dermosilin Mandariinisuihkugeeliä. Altistaako se yhtälailla, vaikka huuhdellaan pois eikä jätetä iholle? https://www.dermosil.fi/fi/products/3003-mandariini-suihkugeeli

  1. Hei Mari! Mandariiniöljy on Dermosilin suihkugeelissä ihan viimeisten ainesosien joukossa, joten sitä on tuotteessa todennäköisesti niin pieni määrä ettei sillä ole iholla fototoksisia vaikutuksia. Ja kun kyse on nopeasti poishuuhdeltavasta tuotteesta joka myös vesipohjaisena huuhtoutuu iholta helposti (toisin kuin esim. mun öljypohjainen sitrusta sisältävä kuorinta), en usko että öljy ehtii edes imeytymään ihoon. :)

   1. Hyvä juttu, kiitos! Ihoni palaa nykyään todella herkästi ja ennätin jo kauhuissani miettiä, että se onkin ollut ihan vaan omaa tyhmyyttäni, kun olen huljutellut suihkussa auringolle altistavalla aineella! 😀

   2. Melko tymäkkää ainetta silti Dermon mandariinisuihkugeeli. Sain siitä aikoinaan pahan reaktion, jollaisia en yleensä ole joutunut kokemaan..

 2. Hyvä, kun varoitat.. Olen vähän huolissani tästä ’luonnolliset hajusteet’-trendistä, jonka ansiosta moni luonnonkosmetiikan ja muidenkin sarjojen tuotteet on ympätty raikkaan sitrustuoksuisiksi. Se on yleinen käytäntö, jota näkee jopa auinkovoiteiden ja päivävoiteiden kohdalla…
  Ikävä kyllä korealaiset eivät aina ole sen varovaisempia, niissäkin voi UV-suojatuotteessa komeilla eteerisiä öljyjä (INCIn loppupäässä yleensä, mutta why bother at all?)..
  Jos tuoksu on niin tärkeä osa kauneudenhoidon miellyttävyyttä, voihan sen tarpeen täyttää raikkaalla suihkugeelillä tms.

  1. Ikävä kyllä korealaiset eivät aina ole sen varovaisempia, niissäkin voi UV-suojatuotteessa komeilla eteerisiä öljyjä (INCIn loppupäässä yleensä, mutta why bother at all?)..

   Onpa erikoista..! Luulisi että korealaiset jos ketkä olisivat tässä ihan hypervarovaisia. Voihan sen tuotteen tuoksuttaa muullakin kuin eteerisellä öljyllä, jos tuoksua mukaan haluaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *