Karkkipäivä
Karkkipäivä

Thru Self-Timer

 Tänään oli ihana päivä. Heräsin jo ennen kuutta ja lähdin kävelylle. Kävelin, uin, luin ja otin aurinkoa koko päivän. Aivan ihanaa. Rauhallista.

Symi on täyttänyt kaikki odotukset ja palan halusta päästä kertomaan teille enemmän tästä uskomattoman viehättävästä saaresta. Tänä iltana en kuitenkaan ehdi sitä tehdä sillä olen menossa vierailulle uusien suomalaisten ystävieni luokse. Luitte oikein – suomalaisten. ;) Tutustuin eilen tänne saavuttuani ensi töikseni saaren ainoisiin suomalaisasukkeihin.

.

Kiitos lukijani, luen parhaillaan ”Eat, Pray, Lovea”. :)

* * *  * * *  * * *

Sitten tällainen ihan erillinen osio jonka meinasin ensin julkaista omana postauksenaan mutta en taida jaksaakaan…. Menee tähän perään.

Olen harmikseni onnistunut aiheuttamaan osalle lukijoistani ikäviä oireita huimauksesta ahdistukseen ja lievään ärtymykseen käyttämällä ahkerasti lainakamerani pienoismallikuvausmoodia.

On kurjaa että kuvillani on näin kyseenalaisia haittavaikutuksia. En käytä miniatyyriefektiä vain siksi, että kuvat näyttäisivät pienoismalleilta. Tokihan itsekin väsyisin jos kaikki kuvani olisivat kuin pikku-Lassen lelukaupungista. Käytän tämän tilaisuuden hyväkseni valottaa tärkeintä syytä, miksi olen jumittunut tämän moodin käyttöön.

Se syy on värit.

Kaikkihan me toivomme, että kun otamme kuvan, sen värit näyttäisivät valmiissa printissä tai koneen ruudulla mahdollisimman eloisilta ja alkuperäiselle uskollisilta. Etenkin meikkikuvissa tämä on erinomaisen tärkeää. Mutta tokihan näen lomakuvanikin mielellään mahdollisimman kauniin ja aidon värisinä.

PowerShot G12 ei ikävä kyllä havaintojeni mukaan toista värejä kovinkaan todenmukaisesti kaikissa tilanteissa. Kuvat ovat totuutta paljon haaleampia, kuin ”kivipestyjä”. Kamerassa on ”Erittäin elävä” -kuvausasetus, joka käytännössä tekee kuville saman kuin jos vedät Photarissa värisaturaatiot melkein maksimiin. Tuloksena on usein liian värikäs kuva, joka ei vastaa kohteen aitoa sävyintensiteettiä.

Ihan vahingossa huomasin, että Pienoismalli-asetuksella värit toistuvat todella kauniisti ja vastaavat käytännössä sitä mitä silmilläni kuvaustilanteessa näen. Haittapuolena tässä on se, että kuvaan tulee tietysti aina myös tilti/shift -efektiin kuuluvat blurrit kuvan ylä- ja alalaitaan. Minua tämä ei haittaa, sillä pidän muutenkin lyhyen syväterävyysalueen hyödyntämisestä kun kuvaan. Mutta teille tämä on aiheuttanut päänsärkyä.

En tiedä auttaako tämä selitys teitä kestämään blurrikuvia yhtään sen paremmin, mutta ajattelin kuitenkin tarjota tämän taustatiedon niin ettei jengi kuvittele että jostain syystä haluan kaikkien kuvieni näyttävän miniatyyreiltä tai muuten vain ”taiteellisesti” blurratuilta. Värit ovat minulle todella tärkeitä, ja olisin kovin iloinen jos Canon olisi tehnyt pienoismallimoodin värimäärittelyn myös saataville ”tavalliseen” kuvausmoodiin. Tällaisenaan, kun kuvaan perusmanuaaliasetuksilla, tekee mieli säätää jälkikäteen jokaisen kuvan värit vastaamaan paremmin todellisuutta…

Ja toinen esimerkki samoilla asetuksilla. Näette, että sävyt ovat selvästi parhaimmat keskimmäisessä.

Tunnustan kuitenkin olevani aika herkkänahkainen, ja koska tarpeeksi moni on kommentoinut ettei kestä tällä moodilla otettuja kuvia, niin en enää julkaise sellaisia blogissa.

Kiitos ja anteeksi.

Kommentit (78)

 1. ujous

  Hei Sanni!

  Minulla tuli mieleen sellainen asia, että koetko helpoksi uusiin ihmisiin tutustumisen? Mietin vain omalla kohdallani, että jos matkuistaisin yksin vieraassa maassa ja kohtaisin kokoajan tuntemattomia ihmisiä, en tiedä, osaisinko seurustella heidän kanssa luontevasti. Vaovaako sinua laisinkaan ujous tms?

  • Sanni

   Enpä voi väittää että ujous kuuluisi mun ensisijaisiin ominaisuuksiin…! ^_^ Olen esim. töissä asiakkaillekin välillä jopa hämmentävän tuttavallinen – huomaa kun jotkut vaivaantuu sellaisesta. Mä vain olen aina ollut sellainen ”luonnonlapsimaisen” avoin ja välitön. Mun on todella helppo tutustua ihmisiin. Tietenkään kaikkien kanssa ei tule juttuun eikä kemiat aina kohtaa, mutta ainakin aloitteen teko on helppoa. :)

   • ujous

    Kiva, kun vastasit. Ihanan rohkea luonnonlapsi olet minun näkökulmastani :D Tosi kiva, kun saa seurata sinun matkaa. Ehkä itsekin vielä uskallan. En tiedä, haluatko avatutua blogissa tämän enempää, mutta olisi tosi mukava kuulla kaikenlaisia ajatuksiasi siitä, mitä olet oivaltanut matkasi aikana. Terv. Ujo ja utelias :D

 2. heidi

  Voi ei! Inhottava kuulla, että kanssalukijoiden kommentit pääsivät ihosi alle. Minnuu suututtaa, kun ihmiset tulevat tänne blogiisi esittämään VAATIMUKSIA tai kritoisoimaan ikävin sanakääntein postauksiasi. Minä näen asian niin, että vaikka tavallaan kirjoitatkin meille lukijoille, on tämä sinun blogisi, ja täällä mennään sinun ehdoillasi. (Tietysti näin?)

  HÖH vielä. Toivottavasti ilkeästi kommentoineet tuntevat piston sydämessään. Ja Sanni, älä välitä muiden mielipiteistä, vaan laita miniatyyrikuvia niin paljon kuin sielu sietää! Ehkä kaksinverroin enemmänkin ärsyyntyneiden kiusaksi ;)

  Ps. Minusta tuo erittäin elävä -moodikin on tosi kiva, eikä ollenkaan niin överi mitä voisi kuvitella. :)

  • Sanni

   Täytyy vielä tarkentaa että en kokenut negakritiikkiä sananmukaisesti ilkeänä, mutta ehkä vain jotenkin töksähtävänä ja ajattelemattomana. Kuin että kommenttien jättäjät halusivat jotenkin ”lässäyttää” mun ilon kuvistani. Ehkäpä he eivät sitä tarkoittaneet, mutta näin mä tunnen.

   • heidi

    No niin, ymmärrän tosi hyvin. Itsellänikin särähti korvaan (vai silmään kun lukemisesta kyse) muutaman palautteen jättäjän kommentit. Nimenomaan kovin lässäyttäviä olivat, ja mulle tuli pieni myötäharmistus jo ennen tätä sun kannanottoa. Tietysti tekstin välityksellä kommunikointi saattaa vääristää tarkoitusta ja mielentilaa tekstin takana, mutta negatiivistakin palautetta voi antaa positiivisesti.

 3. Mervi

  Minä olen tykännyt erittäin paljon niistä miniatyyri-kuvista, en pelkästään värien mutta ihan myös sen hauskan miniatyyrifiiliksen takia, älä lopeta kuvaamista pliis! :)

 4. Mau

  Munkin mielestä noissa kiistanalaisissa kuvissa on todella kauniit värit, ja periaatteessa ovat tosi kivoja muutenkin, mutta ne ottavat kyllä munkin silmiin aika pahasti, siis ihan sillä tavalla että silmiin sattuu ja ne alkavat vetistää. Varmaan suurimmassa osassa kommentteja taustalla on joku tällainen eikä tahallinen ilkeily. Toki oma ratkaisuni on olla katsomatta sellaisia kuvia sitten, mutta jotkut ovat innokkaampia antamaan palautetta.

  Mutta mulle kyllä tuli paha mieli tästä postauksesta, ja mun mielestä sun kannattaisi ehdottomasti käyttää näitä kuvia jatkossakin jos itse pidät niistä :-) Jos omia touhujaan alkaa säätää muille sopiviksi niin sitä ei kyllä loppua tule!

  • Sanni

   että silmiin sattuu ja ne alkavat vetistää

   Siis hyvänen aika….. Mä ihan huolestun näistä teidän oireista… Tiedetäänköhän Canonilla että heidän miniatyyriefektillään voi olla tällaisia fyysisiä seuraamuksia….?

   • Mau

    Jaa’a, enpä tiedä :-D

    Mulla on kyllä todella herkät silmät ja hajataittoa jonkun verran että olisikohan siinä syy miksi ottaa niin pahasti. Vaikea sanoa, mutta mulla kyllä sattuvat muutkin ”sumennetut” kuvat silmiin että ei ole mitään uutta, ja siksipä en siitä ole itsenäisesti kokenut tarpeeksi mainitakaan.

 5. mimi

  Sanni. Mielestäni sinun kuuluu kuvata juuri niillä asetuksilla kuin itse tahdot, ja jossei se jotakuta miellytä niin ei voi mitään. Tiedän että haluat varmasti miellyttää ja ajatella myös lukijoita, mutta mieti miksi alunperin aloitit blogin kirjoittamisen. Itse en lähtisi muuttamaan asioita vain muiden pyynnöstä. Tämä on sinun blogisi.
  Ihanaa lomaa ja nauti elämästä! :)

 6. Marisa

  Hei onkohan tuo kuvatyyli-keskustelu mennyt vähän överiksi… Etköhän Sanni saa kuvata ja postata miten haluat, miniatyyri-efekti on hieno. :) Tsemppiä ja hyvää loman jatkoa!!! :) <3

 7. Mirri

  Sanni, ihan mielenkiinnosta halusin kysyä, että miten paljon seuraat reissussa Suomen tapahtumia? Esim. luetko sanomalehtien/iltapäivälehtien sivuja (tms.), vai irtaudutko loman ajaksi ihan kunnolla?

  • Sanni

   En seuraa en sitten ollenkaan ^_^ Nohh, yksi Iltalehti osui vahingossa silmiini Rhodoksella, mutta olen jo unohtanut mitä lööpissä luki. :P

 8. Pimmiainen

  Mä tykkään tuosta pienoismalliefektistä. Kaikkea sitä keksitäänkin :)

 9. Helena

  Voi kuinka kauniita kuvia sinusta ihanissa maisemissa!

 10. Ylva

  Tämä taitaa olla huikeasti jopa toinen jättämäni viesti tänne – olen lukenut karkkipäivää sen alusta asti, mutta sisäistä nyökyttelyä lukuunottamatta minulla ei ole ollut juuri asiaa. Nyt on.
  Minusta nuo efektikuvat on olleet tosi kiva lisä matkareportaaseissasi! Kiinnostuin jopa ihan siinä määrin että ensimmäiset kuvat nähdessäni piti googlettaa ne kamerat (ja hinnat..) joilla saa tuollaista jälkeä aikaiseksi. :)

  (tämä kirjoitus jäi kesken kun poistuin koneelta, en tälläkään kertaa jaksa paneutua lukijaviesteihin sen enempää, mutta uskon ja toivon etten ole ainut lukija, joka arvostaa sinun näkemystäsi valokuvauksesta.)

  Ihan mahtavaa reissun jatkoa sinulle, nauti ja elä!

 11. omppu

  Olen samaa mieltä useimpien aikaisempien kommentoijien kanssa, että ensisijaisesti julkaise sellaisia kuvia, mistä itse pidät! Jos joku ei niistä pidä, tai saa niistä vakavaa fyysistä oireilua (heh), hän voi ne skipata. Mutta jos kuitenkin vienon toiveen saa esittää, niin pliis laita jatkossakin edes osittain miniatyyrikuvia, ne ovat mielestäni aivan ihania ja värit todella kauniita! Seurailen täällä reissuasi hiukan kateellisena mutta kuitenkin iloisena puolestasi. :)

 12. Kätsy Kissa

  Voi voi mulle tuli vähän paha mieli sun puolesta, koska oot saanut niin rankkaa palautetta noista kuvista :( Voin tunnustaa, että en itsekään niin pidä pienoismalliasetuksesta, mutta tämä on kuitenkin sun blogi ja tämän pitäisi olla kaikista eniten sua itseään miellyttävä juttu.

  Sen verran vielä täytyy sanoa, että näytät tosi hyvältä näissä kuvissa :) Reissaaminen tekee varmasti hyvää..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.