Karkkipäivä
Karkkipäivä

The Bad Odour

Tämä voisi olla Seinfeld-jakson nimi ja aihe.

Paha haju.

BO_IMG_5990_2

Kuvitelkaa pahin hien haju mitä olette kohdanneet ja kertokaa se kymmenellä.

Sellainen haju tarttui minuun kefalonialaisessa bussissa matkalla Argostolista Samiin kolmatta viikkoa sitten.

Olin istunut bussissa hetken kun aistin sen. Pistävä, todella aivan erityisen paha hien haju. Kuin viikon helteessä muhinut kassillinen jalkapallojoukkueen treenivaatteita sekoitettuna mädäntyneisiin hedelmiin. Mistä se tulee? Takanani ei istu ketään. Eihän se voi minusta tulla..? Apua…!! (**aloin haistella huolestuneena kainaloitani, ei, ei ole hajun lähde**)

Mutta se tulee jostain ihan läheltä…

BO_IMG_5994_2

Sitten nykäisin paitaa selkäpuolelta ja nuuhkaisin kangasta. Haju oli siellä…! Käännyin sniffaamaan penkkiä. Kyllä! Ja voi saamari! Istuin penkissä, johon oli takertunut mitä voimakkain ja vastenmielisin hien haju. Ja nyt hiki oli tarttunut minun vaatteisiini.

Jouduin istumaan kuvottavan hajun seurassa vielä Samin satamassa ja 40 minuutin laivamatkan Samista Ithakaan. Ajattelin, ettei ole mitään järkeä vaihtaa paitaa ennenkuin olisin majapaikassani Ithakalla, mihin minä paidan matkalla laittaisin? Sehän tartuttaisi laukussa hajun muihin vaatteisiin.

Merikapteenin talossa pesin paidan sekä päälläni olleet shortsit samantien. Ennen kuin Dimitriksen pyykkikone lähti pyörimään, haju leijaili voimakkaana koko huoneessani. Hyi helkkari. Olin aivan typertynyt hajun voimakkuudesta. Miten jonkun hiki voi haista tältä, ja olla niin vahva että tarttuu vielä bussin istuimesta muihin matkustajiin..?

id_BO

Pyykistä tultuaan vaatteet olivat taas ”entisensä”.

Jonkun aikaa kaikki oli hyvin.

Mutta sitten eräänä päivänä haistoin sen taas.

Mitä ihmettä..? Minne hajua oli saattanut jäädä? Altistuneet vaatteet oli pidetty erillään muista ja pesty välittömästi. Vai olivatko ne sittenkin ehtineet koskettaa jotain toista vaatetta….?

Haistelin hulluna tartunnan saanutta puseroa. Miksi tämä haisee?! Ei kai mun oma hiki muka oikeasti ole alkanut haista tältä..?

Ainakaan en ole koskaan ikinä milloinkaan haistanut itsessäni tai vaatteissani tällaista hajua. Ei kai ihmisen hiki voi yhtäkkiä varoittamatta muuttaa kemiallista koostumustaan ja iho bakteerikantaansa..? Bakteerithan lopulta saavat aikaan hien ominaishajun.

Pesin puseron. Ja muutaman päivän päästä sniffasin hajun taas toisessa vaatteessa.

BO_IMG_6010_2

Sitten tajusin yhdistävän tekijän.

Reppu. Ne vaatteet, joita käytin reppupäivinä, alkoivat haista. Hajun oli täytynyt siirtyä alunperin bussissa ”saastuneista” vaatteista reppuuni, ja siitä se nyt levitti hajua puseroiden ja farkkujen & hameiden selkäosaan. Vain vaatteiden selkäpuoli haisee, ja nimenomaan se kohta, joka on kosketuksissa reppuun.

Reppu itse ei tartuntaansa paljasta, sillä omituista kyllä, se ei haise millekään. Voitte uskoa, että olen haistellut sitä lähes neuroottisesti. Edes silloin, kun sen selkämys oikeasti on hiestäni märkä kuumina päivinä, ei mitään hajua ole havaittavissa.

Voisiko tämä johtua repun materiaalista…?

BO_IMG_6008_2

Tänä aamuna tyhjensin koko matkalaukkuni ja nuuskin läpi kaikki vaatteet.

BO_IMG_6026_2

Jonkun repun saastuttaneista vaatteista on täytynyt olla matkalaukussa ennen kuin tajusin sen hajuuntuneen, sillä melkein jokaisessa vaatteessa oli nyt aistittavissa The Bad Odour.

Pimahdin ja sulloin kaikki vaatteet kasseihin.

BO_IMG_6045_2

Pesulaan.

Nyt koko scheisse kunnon pesuun eikä mitään nyrkkipyykkäystä.

No, päälle oli tietysti pakko jättää jotkut vaatteet, sniffasin nekin sieraimet punaisina eikä niissä mielestäni ole hajua.

BO_IMG_6037_2

Ahh.

Huuhteluaineen tuoksuiset vaatteet ovat roikkuneet koko päivän parvekkeella kuivumassa. (En maksa kuivauksesta kun on omakin pyykkinaru, hain vaatteet märkinä ;)) Odottelen tässä josko saisin illalliselle pitkälahkeiset jalkaan, illat ovat taas viilentyneet.

Nyt on enää seuraava ongelma.

Millä hitolla hajun, jota ei edes haista, saa pois repusta??

Kyseessä on kameravarusteille tarkoitettu erityisreppu.

Voiko repun pestä? Voiko sille tehdä jonkun ionisointikäsittelyn..?? Ei, se lienee vain sisätiloille tehtävä toimenpide…

Mitä mä teen, jos haju seuraa minua Kreikasta kotiin…?

Mitä Seinfeld tekisi…?

.

P.S. Onko teillä jotain erityisen pahoja hienhajukokemuksia…?

Kommentit (62)

 1. Eevi

  :D :D anteeks!

  Oon tosi hajuherkkä, enkä todellakaan kestä mitään hikilöyhkiä. Enkä sitä tilannetta, että ite haisis pahalta…
  Joku oli vuodattanu sun penkkiis kunnon feromonilitkut :D

 2. Veeruska

  Mainitsit tuon ionisointikäsittelyn, ja kyllä, sen voi tehdä myös repuille. (: Meillä oli koulussa hometta, jonka vuoksi kaikkien repuille tehtiin ionisointikäsittely mahdollisten homeitiöiden varalta. Meinaan on varmaan helpompiakin keinoja saada haju pois, mutta tulipa vaan mieleen. (:

  • Sanni

   Ok, kiitos tiedosta :)

 3. Fanni

  Itse olen todella hajuherkkä. Jotkut pahat hajut saavat aivoni niin voimakkaaseen pakenemismoodiin, että se ylittää kaiken järjen. Minua alkaa oksettaa ja itkettää.

  Olen käynyt Intiassa, ja siellä sai kyllä haistella kaikenlaisia tuoksahduksia mielinmäärin, mutta kaikkein kauheimmat kokemukseni olen saanut ihan kotikulmilla. Yli kaiken paskan ja kusenlemun pesemättömän ihmisen haju on jotain aivan järkyttävää. Siis sellainen härskiintyneen rasvan, hien ja jonkin kolmannen nimeämättömän ainesosan yhdistelmä saa minut tuohon pakenemismoodiin välittömästi. Viimeksi muutama viikko sitten tällainen hajupommi istui eteeni ruuhkabussissa. Oli kuuma, en voinut paeta, ja parinkymmenen sentin päässä hajun lähde liikkui niin, että jokainen ilmavirta toi uuden satsin hajua nenääni. Hyvä kun en saanut paniikkikohtausta. Ja siis kyse on vaan hajusta. En käsitä, ja minua melkein nolottaakin.

  Ja no okei, Mumbain juna-aseman haju on unohtumaton. Ne, jotka tietävät, tietävät. Sen jälkeen suomalaiset julkiset käymälät ovat pahimmillaankin luksusta..:D

 4. LeenaT

  Haha, täällä ei pysy paahtoleipä suussa ku nauroina ääneen sun sniffailuille :D Mulla on nyt mielikuva Sannista nuuhkimassa kaikkia vaatteitaan sieraimet sauhuten :D

  Hienhajun poistosta ei ole kokemusta, mutta tunnustan olevani myös neuroottinen vaatteitteni hajusta. Varsinkin nyt Uudessa-Seelannissa asuessani oon haistanu enemmän ummehtunutta, kosteeta hajua vaatteissa. Täällähän talot on koko ajan kosteita ja yleensä homeisia. Vaatteet (ja tiskit) ei kuivu millään sisällä. Asun kahen kämppiksen kaa ja niiden molempien vaatteet on homeisia. Kuivista vaatteista sitä ei haista niin paljon, mutta just pestyt, märät vaatteet narulla haiskahtaa pahalle.

  Missään muualla en oo kohdannut niin paljon pahanhajusia ihmisiä kuin Uudessa-Seelannissa. Ihmiset kyllä käy suihkussa ja pesee vaatteita, mutta se ei aina auta. Joissain (vanhoissa) taloissa on niin huono vedenpaine, että vastapestyt hiukset ei tosiaankaan oo vastapestyt. Oon töissä asiakaspalvelussa ja välillä asiakas tuoksuu suihkunraikkaalle (dödö,hajuvesi) mut alta haistaa ummehtuneen hien, homeen, mitä liekään. Tämmöset asiakkaat voi näyttää tosi siisteiltä, hyvin toimeentulevilta mutta silti taustalla on ällöttävä haju.

 5. Maija

  Yocoair! Mutta se, että saako sitä Kreikasta, se on toinen juttu… Suomesta ainakin apteekista.

 6. Henttu

  Inhottava tilanne! Olin joskus festareilla (taisi olla Provinssirock), ja olin ottanut sinne mukaan keväällä ostamani björn borgin olkalaukun. Yhtenä aamuna herätessä teltassa haisi mädäntynyt kala! Tutkimisen päätteeksi tuo mädäntynyttä kalaa tai sen lientä muistuttava haju tuli tuon laukkuni sisältä! En vieläkään ymmärrä miten se on mahdollista. En usko että kukaan olisi teltan reunaan kaatanutkaan mitään, koska silloinhan myös teltassa olisi ollut tuo haju. Sää oli kyllä sateinen, mutta ei millekään muulle keinonnahka-laukulle ole käynyt noin vaikka olisin sitä kostealla säällä käyttänyt! Samoin en ollut säilyttänyt laukussa mitään ruokaa tai mitään mistä tuollainen haju olisi voinut syntyä. Sitäkin vaihtoehtoa mietin että jotenkin bajamajasta olisi tarttunut haju, mutta luulisi että se olisi ollut sitten myös vaatteissa? Eikä haju lähtenyt vaikka miten yritin hellästä puhdistaa laukkua. Heitin laukun roskiin. Kyllä ärsytti, olin ostanut sen itselleni pitkän tuuminnan jälkeen keväällä synttärilahjaksi.

 7. Jenni

  Soodaliotuksella lähtee. Olen toisinaan unohtanut pyykit koneeseen jolloin pyykkeihin tulee ummehtunut haju. Haju on pinttyvää laatua joka siirtyy myös ei haiseviin vaatteisiin jos pyörittää myöhemmin niiden vaatekappaleiden kanssa jottka koneeseen unohtuivat. Soodapesulla hajun saa pois. Olen herkkä melkein kaikkien hajujen kanssa ja nenäni on tarkka. Pesuaineen hajukin on ehdoton ei. Suurin osa ihmisistä ei varmaan käsitä haisevansa pesuaineelta. Se ei sinänsä häiritse mutta suurin osa pesuaineista ja hajuista saa aikaan aivastelua ja päänsärkyä. Pystyn kuitenkin käyttämään hajuvesiä rajastusti. Niiden etsiminen onkin sitten toinen tarina :D

 8. ella

  Olen tappanut keinokuiduista bakteereja liottamalla niitä tolun ja veden seoksessa. Liotuksen jälkeen pesu vähintään 60 asteessa kannattaa myös testata, jos vaate on hajun vuoksi roskiskamaa. Tämä siis sellaisten kamppeiden kanssa, jotka alkavat nopeasti haiskahtaa päällä lämmön ja kosteuden lisääntyessä, vaikka niiden _pitäisi_ olla puhtaita. Muun muassa teknistä materiaalia olevien urheilupaitojen ja keinokuitua sisältävien rintsikoiden kanssa olen huomannut, että hajua (=bakteereita) kertyy vaatteeseen, vaikka se ei suoraan koneesta tullessa haisisikaan. Tyypillisiä hajupaikkoja ovat juuri mm. repun selkämystä vasten hautuva selkä.

  Kokeilu omalla vastuulla. Olen kokeillut tätä säälimättä keinokuiduille ja puuvillalle tapauksissa, joissa etikka ja 40 asteen pesu eivät riitä ja vaihtoehto on heittää vaate roskiin.

 9. sara

  Tuo on kamalaa, jos haju tarttuu. Itse pesisin repun vaikka suihkun alla, jos muut mainitut käsittelyt ei auta. Ruokasoodahan on muuten kätevä myös esim. pinttyneen kattilan pesuun.

  Itsekin olen joskus reissussa luullut, että itse haisen hielle, kun haju leijuikin jostain läheltä, mutta ei onneksi tarttunut! Pahaa tekee myös todella voimakas partavesi tai tietyn tyylinen hajuvesi sekä huuhteluaineet!

 10. Iitanen

  Hajuasioista tuli mieleen, että tuttuni siskolla on ilmeisesti neurologinen häiriö, jonka seurauksena hän ei tunnista hajuja – esimerkiksi voi haistaa ruoan tuoksun, mutta ei tunnista sitä. Ilmiön seurauksena hän ei haista myöskään hikeä, joten poikaystävä nuuskuttelee hänen vaatteitaan, jos on epäilys siitä haisevatko vaatteet.

 11. Tiia

  Voi ei! Miten tuo on edes mahdollista? Mä en kyllä lähtisi leikkimään, jos kyseessä on kallis erityisvaruste. Reissu-ensiapuna voi koittaa laittaa ruokasoodaa/etikkaa/kahvia (ei mitään pikakahvia) avoinaiseen rasiaan ja rasia reppuun vaikka yöksi.

  Tai ruokasoodaa ainakin todennäköisesti voi kohtalaisen turvallisesti myös ripotella reppuun yltympäriinsä vaikka yöksi ja harjata/ravistella pois aamulla. Etelässä kauppanimi marketissa on todennäköisesti bicarbonate tai jotain sinne päin.

  Saakohan niitä tukia ulos sieltä repun sisuksista? Eikö siinä ole mitään pesuohjeita? Vettähylkivää materiaalia ei yleensä saa pestä koneessa. Ainakaan normipesuaineilla ja lämmöillä. Se menee pilalle, eikä hylji (onko tää edes oikea sana?) vettä enää… Samoin kaikki muukin kokeellinen etikka/pesuaineliuotus voi pilata materiaalin.

  Mä kysyisin ihan suosiolla sieltä, mistä laukku on ostettu. Tai suoraan valmistajalta.

  Oikeasti ainoa käsittely, mikä poistaa ja tappaa kaikki hajut ja bakteerit 100% varmasti, on nimeltään otsonointi. Mutta se on sitten ihan rankasti ammattipuolen käsittely. Otsonointia tehdään esim autojen sisustoihin tai asuntoihin tupakan/homeen/ruumiin tmv hajun poistamiseen. Varmasti jotkin pesulat tarjoavat otsonointia myös tekstiileille. Käsittely tehdään kaasulla, joten sen lienee materiaaleillekin turvallinen.

  • Tiia

   Mä en osaa selittää asiaa syvemmin, mutta tuo otsonointi on juuri se käsittely mitä hait. Ionisointia tehdään kai vain sisäilmalle. Usein yhdessä otsonoinnin kanssa.

   Ionisointi parantaa sisäilman laatua ja sitä voidaan käyttää koko ajan. Otsonointi on se ”kertarysäysmyrkytys”, mikä tappaa aivan kaiken.

 12. MariN

  Voi ei! Olen itsekin tosi tarkkanenäinen ja joudun melko usein kärsimään vähemmän hygieenisten ihmisten hajusta. Pari kamalinta kertaa muistan koko ikäni.
  Ensimmäinen niistä tapahtui, kun olin yläasteikäinen ja olin ollut kesällä viikon kaverin mökillä. Meillä oli ollut sinä aikana isän ulkomaalainen kollega yövieraana ja hänet oli majoitettu minun huoneeseeni. Haistoin heti huoneeseen astuessani järkyttävän hien hajun, joka oli kaikkialla, vaikka lakanat oli tietenkin vaihdettu vieraan jälkeen. Muistan, että itkin ja raivosin hajusta niin, että vanhempani suostuivat ostamaan minulle uuden patjan, tyynyn ja täkin vielä samana päivänä. Lisäksi jynssäsin koko huoneen puhtaaksi seiniä ja kattoa myöten vahvalla pesuaineseoksella. Voi kuulostaa liiottelulta, mutta se haju oli kamaluudessaan jostain toisesta ulottuvuudesta, eikä lähtenyt normaalilla pesulla ja tuuletuksella mihinkään. Huoneessa ei kerta kaikkiaan voinut olla.
  Toinen kuvottava hajumuisto liittyy minullakin julkisiin kulkuneuvoihin. Istuin kerran junan penkkiin, johon joku oli p*ssannut. Se reissu jäi lyhyeen, kun jäin heti seuraavalla pysäkillä pois ja palasin kotiin peseytymään ja vaihtamaan vaatteet. Vieläkin ällöttää.

 13. Mustikkapusu

  Ajattelin, että paljon matkustelevana sinua saattaisi kiinnostaa lukea tämä:
  http://www.menaiset.fi/blogit/maritalvikki/miksi_suhde_on_huono_jos_pari_ei_halua_olla_aina_yhdessa

  Asiahan ei meille lukijoille kuulu, mutta oletteko koskaan saaneet tuollaista ihmettelyä osaksenne?

  • Sanni

   Jatkan kommentteihin vastailua taas illalla :) Nyt kutsuu Ios Old Town :)

  • Sanni

   Noniin, nyt ehdin lukea artikkelin. Ja olipa muuten hyvä kirjoitus!

   Me emme mieheni kanssa ole saaneet tuollaista kummastelua osaksemme, ehkä siksi, että suhteemme alkoi melkein viisi vuotta kestäneellä etäsuhdevaiheella, joten kaikki tuttavapiirissä taisivat tuolloin jo tottua siihen että ”Nuo ne vaan on yhdessä vuodesta toiseen vaikka näkevät niin harvoin”.

   Minulle on aivan itsestäänselvää, kuten tuon Me Naiset -jutun kirjoittajallekin, että parisuhteen osapuolilla on omia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita jotka eivät toista kiinnosta, eikä toista tietenkään pakoteta mukaan näihin harrastuksiin. Toisen annetaan nauttia rakkaista asioistaan ilman mitään paineen tunnetta siitä, että ”Tämänkin ajan voisin viettää yhdessä tuon mussun kanssa”. Höpöhöpö. :) Parisuhde voi jollekulle olla sitä että vietetään kaikki liikenevä aika yhdessä, mutta mikään parisuhteen yleislaki se ei ole. Parisuhteen osapuoli, joka haluaa viettää aikaa myös yksinään, ei ole mikään outolintu. Eikä se tarkoita että hän on yhtään sen vähemmän sitoutunut kumppaniinsa tai rakasta tätä yhtään vähempää kuin se tyyppi, joka haluaa viettää kaiken aikansa toisen kyljessä. :)

   Minun maailmassani rakkautta on antaa toiselle vapautta toteuttaa itseään.

 14. sonjjj

  Yksi keino voisi olla myös ne silica gel pussit mitä tulee välillä esim laukkujen mukana. Oon alkanut säästää niitä ihan siitä syystä että imevät hajuja. Ei oo kyllä kokemusta toimiiko ihan noin vahvaan hajuun, mutta jatkossa voisi olla ihan hyvä vinkki reissuillekin ;)

 15. A

  Jos reppu ei itsessään haise, en tiedä auttaako tämä kikka, mutta kerron kuitenkin. Mä taistelin muutama vuosi sitten haisevien muoviastioiden kanssa, eikä niistä saanut hajuja pois millään. Käytin mm. useamman litran ruokasoodaa, ei mitään vaikutusta. Ratkaisu löytyi aktiivihiilestä. Mulla oli silloisessa asunnossa sellainen liesituuletin, johon ei enää saanut niitä alkuperäisiä suodattimia, joten olin ostanut vaan jostain varaosaliikkeestä sellaista mattoa, jonka voi leikata sopivaksi palaksi. Jämäpaloja pätkin sitten _tiiviiseen_ astiaan ja laitoin haisulit sinne seuraksi. Osa muuttui hajuttomiksi muutamassa päivässä, loput taisi olla jopa muutaman viikon, kun en jaksanut joka päivä haistella. Kaikki kuitenkin muuttuivat lopulta täysin hajuttomiksi.

  Aktiivihiilen pointtihan on se, että se imee itseensä hajuja voimakkaammin kuin muut pinnat, joten kunhan se on tiiviisti suljetussa tilassa, niin se hiljalleen imaisee kaikki hajut. Jotkut vinkkailevat netissä että prosessi nopeutuu kun astia on auringossa, mutta en osaa sanoa onko siinä jotain perää.

  Jos repussa on vaan jotain bakteereita tms. jotka reagoi lämpöön tai johonkin niin sitten toi ei auta. Sitten lienee pesu tai pakastaminen ainoat vaihtoehdot.

 16. Teija_P

  Joku edellä jo kommentoikin kokemuksiaan Uudesta-Seelannista ja ilmankosteuden vaikutuksesta vaatteisiin/pyykkeihin. Olen huomannut ihan saman täällä Saksassa. Pyykit pitää laittaa tosi ilmavasti kuivumaan (esim. henkareihin) tai on pakko käyttää tuuletinta kuivattamiseen, että pestyt vaatteet ei alkaisi haista. Se haju voi tulla esille vasta sitten, kun vaatteet on olleet vähän aikaa päällä. Ja tämä pätee myös urheiluvaatteisiin (joku tästä mainitsikin), joita ei yleensä voi pestä kovin kuumassa. Postauksen kuvista päätellen kuivattelet pyykkejä telineellä, joka on täynnä vaatteita – tästä tuli mieleen, että ehkä Kreikan kosteassa ilmastossa voisi käydä samoin: pyykit tuntuu raikkailta koneesta otettuna, mutta jos ne kuivuvat hitaasti saattaa se tunkkainen haju palata. Toivottavasti löydät ratkaisun varsinkin tuohon reppu-ongelmaan :)

 17. Sanni

  Nyt on niin niukasti aikaa olla koneella että valitettavasti en ole ehtinyt kaikkiin näihin kommentteihin ja vinkkeihin vastaamaan, mutta kaikki on luettu (niinkuin aina :)) ja vinkkejä otettu ylös. :) Kiitokset aktiivisesta osallistumisestanne!

  Kerron ehdottomasti sitten Suomessa ”hajukuulumiset”, :D, eli seurasiko haju vielä mukana Suomeen, ja mitä tein repulle.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.