Testissä normikosmetiikan fysikaaliset aurinkosuojat: Nivea floppaa, Lumene onnistuu
Fysikaalinen eli mineraaliaurinkosuoja ei suinkaan rajoitu vain luonnonkosmetiikkaan. Fysikaalinen aurinkosuoja kasvattaa suosiotaan, sillä ihoon imeytymättömänä se aiheuttaa kemiallista suojaa vähemmän ihoreaktioita ja sopii paremmin esimerkiksi herkälle iholle ja raskaana oleville. Lapsista puhumattakaan.
Fysikaalisen aurinkosuojan kiistaton etu on myös se, että se alkaa toimia välittömästi iholle levittäessä.
Yhä useampi normikosmetiikan merkki on alkanut valmistaa myös fysikaalisen filtterin aurinkosuojatuotteita. Tänä vuonna Nivea toi markkinoille omat mineraaliaurinkovoiteensa, ja Lumene on jo aiemmin (viime vuonna..?) lanseerannut mineraalipohjaiset, suojakertoimelliset kasvovoiteet.
Ostin testiin Nivean uutuudet sekä Lumenen Valo-sarjan Brightening Day Fluid SPF 30 -päivävoiteen. Lisäksi ostoskoriin päätyi hybridituote; Ambre Solaire -aurinkovoide, joka yhdistää fysikaalisen ja kemiallisen suodattimen.
Aloitetaan Niveasta. Pidemmittä puheitta: nämä ovat kaamea floppi.
Nivean mineraaliaurinkovoiteet osoittavat, kuinka vaikeasti formuloitava tuote mineraalipohjainen aurinkovoide todella on. Nivea hallitsee kemialliset aurinkosuojat, ja merkillä on vuosikymmenien osaaminen tältä saralta. Nivean aurinkovoiteet ovatkin monen luottotuote. Mielestäni Nivealla on jopa ihan parhaat päivittäiskosmetiikan kasvoaurinkovoiteet, esittelin ne viime kesänä täällä.
Mutta mineraaliaurinkovoiteet? Kaikella lempeydellä: ei mennyt nappiin.
Nivean mineraaliaurinkovoiteita on kaksi, kummatkin SPF 50+ -kertoimella. Toinen on kasvoille, toinen lapsille.
UV-suojana on käytetty sinkkioksidia ja titaanidioksidia. Vieläpä nanokokoisena, mikä tekee tuloksesta entistä oudomman. Nanokokoisilla partikkeleilla pyritään vähentämään mineraalifiltterin iholle jättämää valkoista sävyä.
No. Nivean mineraaliaurinkovoiteet jättävät ihoon todella voimakkaan valkoisen kajon. Koostumus on jähmeä ja kosmeettinen kokemus sanalla sanoen kuin paluu ajassa taaksepäin aikaan, jolloin mineraaliaurinkovoiteet olivat, ehh, juuri tällaisia.
Iholle jää Nivean mineraaliaurinkovoiteen jälkeen vaaleanharmaa haamusävy. Se ei sulaudu ihoon, vaikka kuinka hieroisit.
En tiedä voisiko tämä sävy toimia todella kalpealla, ei-ruskettuvalla iholla… Vähän epäilen. Iho jää kerta kaikkiaan haamun näköiseksi, ja ruskettuneella iholla efekti saa pesemään kasvot saman tien.
Olen saanut Instagramin puolella useita kommentteja vastaavista kokemuksista Nivean mineraaliaurinkovoiteista. Hyvä yritys, Nivea, ja ylipäänsä hieno ele laajentaa fysikaalisiin aurinkovoiteisiin, mutta valitettavasti tämä kokeilu on julistettava pettymykseksi.
Olen varma, että Nivea palaa näiden kanssa vielä labraan ja näemme lähivuosina uuden yrityksen. Fysikaalisten aurinkosuojien suosio tulevaisuudessa tuskin ainakaan vähenee. Selvästikin yritykseltä puuttuu toistaiseksi se osaaminen, joka monilla luonnonkosmetiikan firmoilla jo on mineraalisuodattimiin liittyen.
Ei muuta kuin takaisin koulun penkille, ja visiitti luonnonkosmetiikan tuotekehittäjien master classeille..! ;)
🧡 Sen sijaan LUMENE onnistuu upeasti..! 👏
Reiluuden nimissä todettakoon, että Lumenen mineraaliaurinkovoiteet ovat SPF 30 -tasoa, Nivean taas SPF 50 -tasoa, ja viisikymppisissä kosmeettinen miellyttävyys on jo paljon haasteellisempi juttu kuin kolmessa kympissä. Lumenen voiteet eivät myöskään ole vedenkestäviä, Nivean ovat. Vedenkestävyys vaikuttaa sekin tuotteen ihotuntumaan.
Oli miten oli, pidän Lumenen formuloinnista. :)
VALO / NORDIC-C BRIGHTENING DAY FLUID SPF 30 -voiteen UV-suoja tulee sinkkioksidista. Voide on suhteellisen ohutta ja levittyy erittäin hyvin. Pakkauksessa koostumusta kuvaillaan ”kevyeksi”, mutta ei tämä ihan vesimäisen raikasta emulsiota kuitenkaan ole – sanalla sanoen: yhtä kevyttä, kuin Patykan SPF 30 -kasvovoide.
Oma kuvaukseni koostumuksesta olisi semitäyteläinen. Se levittyy erittäin notkeasti ja tuntuu hoitavalta. Aistin voiteessa selvästi öljymäistä täyteläisyyttä, mutta voiteen imeydyttyä iholle ei kuitenkaan jää rasvaista tunnetta tai kiiltoa. Tämä riippuu varmasti myös ihotyypistä; mitä kuivempi iho, sitä nopeammin tämä varmasti katoaa ihoon.
Voide ei jätä ihoon vaaleaa kajoa.
Brightening Day Fluid -voiteessa on ihana, hedelmäinen Valo-sarjan signature-tuoksu. En tykkää monistakaan Lumene-tuotteiden tuoksuista, mutta tästä tykkään. :)
Lumenella on valikoimassaan myös kaksi muuta mineraalipohjaista aurinkosuojavoidetta; Arktis-sarjassa ja Lumo-sarjassa. Niissäkin on suojakerroin 30.
GARNIER AMBRE SOLAIRE SUN PROTECTION MILK SPF 30 yhdistää fysikaalisen ja kemiallisen aurinkosuojan. Tämä ei sinällään ole mitään uutta, monet merkit ovat aikojen saatossa valmistaneet tuplasuojan aurinkotuotteita. Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että fysikaalisen ja kemiallisen aurinkosuojan yhdistävät tuotteet antavat kaikkein parhaimman suojan UV-säteilyä vastaan.
Minulla on pitkä historia Ambre Solaire -aurinkovoiteiden käyttäjänä, ja pidän niiden koostumuksista. Myös tämä tarjokas on oikein miellyttävän tuntuinen iholla, ja myönnettävästi levittyvyys on vielä notkeampi tämän hetken parhaisiinkin mineraaliaurinkovoiteisiin verrattuna.
Ambre Solairen hybridituote hyödyntää muutamaa ”vanhan sukupolven” kemiallista filtteriä (octocrylene, ethylhexyl salicylate, avobenzone) sekä yhtä uuden sukupolven filtteriä (ethylhexyl triazone) – ja mineraalipuolelta nanokokoista titaanidioksidia.
UV-suodattimien hinnoittelua tuntematta arvelen, että Garnierin aurinkovoide nojaa vanhempiin teknologioihin mahdollisesti edullisen hinnan nimissä. Yllämainittuja vanhempia kemiallisia UV-filttereitä ei enää pidetä kaikkein tehokkaimpina, mutta lisäämällä voiteeseen titaanidioksidia, Garnier saa vahvistettua tuotteen UV-suojaa samalla kun hinta pysyy edelleen alhaisena.
Nörtti-corner: avobenzone on ainoa maailmanlaajuisesti sallittu UVA-säteiltä suojaava kemiallinen filtteri. Se on maailman käytetyin UVA-suoja. Moni uuden sukupolven UV-suodatin tarjoaa vieläkin tehokkaamman suojan UVA-säteitä vastaan, mutta niitä ei sallita esimerkiksi USAn markkinoilla, kiitos maan jähmeän kosmetiikan ainesosiin liityvän lainsäädännön.
Mitä tykkään Ambre Solairen tuotteesta? No – kyllähän mää tykkään..! Vaikka markkinoilla on jo monia supermiellyttäviä fysikaalisen suojan aurinkovoiteita, kemiallinen suoja (myös tällainen hybridi) levittyy silti vielä helpommin. Mitä tulee levittyvyyteen ja etenkin iholle hieromiseen kuluvaan aikaan – kemiallinen suoja päihittää yhä fysikaalisen. Kun haluan mahdollisimman nopean ja vaivattoman aurinkovoidesession – valitsen kemiallisen.
Lopuksi: luonnonkosmetiikan aurinkovoide SPF 50+ vs. Nivean mineraaliaurinkovoide. Tarkoitus ei ole jatkaa Nivean mineraaliaurinkovoiteen lyttäämistä, mielipiteeni tuli varmasti jo selväksi. Haluan kuitenkin vielä havainnollistaa eroa kahden formulaation välillä; valmistaja, joka osaa asiansa ja valmistaja, joka ns. ”vasta opettelee”.
Biosolis on mineraaliaurinkovoiteiden grand old brand, ja on vuosikausia erikoistunut pelkästään mineraaliaurinkovoiteisiin. Biosolis on siis ikäänkuin ”luonnonkosmetiikan Nivea”, mitä tulee aurinkovoiteisiin. Siinä missä Nivea osaa kemialliset aurinkovoiteet, Biosolis hallitsee fysikaaliset.
Näyte Biosoliksen SPF 50+ -kasvoaurinkovoiteesta. Kellertävä sävy auttaa neutraloimaan mineraalifiltterin valkoisuutta, ja koostumus on formuloitu niin, että hierottaessa ihoon vaaleus häivyttyy. Lopputuloksena on täysin väritön pinta.
Biosoliksen SPF 50+….
…ja Nivean SPF 50+…
Lasten aurinkovoide SPF 50+ säärillä.
I rest my case.
*
Jäämme odottaman Nivean kehitystä tällä alueella. :) Palaan uusin arvosteluin, kun Nivean seuraava kokeilu putkahtaa markkinoille!
Kysymys:
Itselläni on Lumenen arktis aurinkovoide, ja aluksi olin tyytyväinen, mutta sitten huomasin, ettei se imeydy kunnolla vaan jättää ihon tahmeaksi :/ Tahmeutta en vain millään haluaisi, sillä muuten otsatukka on nopeasti lähmässä ja muutenkin kasvot kiiltää. Minulla on herkkä sekaiho, joten ajattelin Lumenen arktiksen olevan paras iholleni, mutta lieköhän liian paksua. Toisaalta se ei kosteuta tarpeeksi. Jos en laita sen alle poskiin päivävoidetta niin poskeni kuivuvat :/ Hyvä puoli on kuitenkin se, ettei Arktis aiheuta finnejä, vaikka ihoni onkin niille altis.
Olen tässä lueskellut aikaisempia postauksiasi (luonnonkosmetiikan) aurinkovoiteista, yrittäen miettiä minkäköhän merkin voidetta uskaltaisin kokeilla seuraavaksi. Atopikin oma ainkin viime vuonna aiheutti runsaasti keltapäitä, ja myös muumi-ihon. Algamariksen sävytetty sk30 ja Patyka nousivat eniten esiin. (Patyka on vain aika kallista :S) Ja nyt jäin myös miettimään tuota Lumenen valoa.. hmmm…
Kiitos kaikista aurinkovoidepostauksista!
Arktis-sarja on tarkoitettu kuivalle (ja herkälle) iholle, ja siinä on kautta linjan täyteläiset koostumukset. Sekaiholle se ei ole paras sarja Lumenelta. Vaikka tuon Arktis-mineraaliaurinkovoiteen kuvauksessa lukee, ”sopii kaikille ihotyypeille”, on koostumus silti paksumpi (ravitsevampi) kuin esim. Valo-sarjan SPF 30 -voiteessa. Lähde-sarjan SPF 30 -voiteessa on näistä vähärasvaisin ja ohuin koostumus, mutta siinä on kemiallinen aurinkosuoja.
Olet ”scoutannut” aivan oikein; Patykan ja Alga Mariksen Tinted -kasvoaurinkovoiteet ovat kaikkein ohuimmat ja vähärasvaisimmat (mun tuntemat) fysikaalisen suojan kasvoaurinkovoiteet. Erityisesti Patyka saa ylistystä superohuesta koostumuksestaan. Se on toki hinnaltaan vähän arvokkaampi, mutta todennäköisesti hintansa arvoinen. 👍 Mikään muu fysikaalinen kasvoaurinkosuoja ei ole saanut yhtä paljon yksimielistä hehkutusta.
Lumenen Valo on Patykaan verrattuna hyvinkin paksu. Patyka on ohuudessaan ja vähärasvaisuudessaan ihan omaa luokkaansa eikä mikään muu fysikaalinen aurinkosuoja tule lähellekään.
Toivottavasti löydät itsellesi sen parhaan koostumuksen..! :) 😙
Hei Katariina! Myöskin herkähkön, helpohkosti tukkeutuvan sekaihon omaavana uskallan suositella kokeilemaan Alga Mariksen sävytettyä spf30-voidetta. Sävyttämätön spf50 on ihan järkyttävän tuhtia jankkia, mutta nimenomaan tuo sävytetty on sopinut iholleni hyvin. Heti levittämisen jälkeen ihon pinta saattaa näyttää vähän liian meikatulta (ainakin jos on tottunut hyvin kevyeen mineraalimeikkipohjaan), mutta ainakin omalle iholleni voide asettuu lopulta nätisti, ehkä noin puolen tunnin sisällä. Kaksoispuhdistuksella se myös peseytyy mielestäni oikein kivasti pois, ilman että ihoa tarvitsee ärsyttää hirveällä jynssäämisellä.
Ostin hiljattain Patykan vartalolle tarkoitetun spf50-voiteen, ja sen ihotuntuma on niin taianomaisen kevyt, etten melkein uskalla luottaa sen tehoon. :D Kunhan tämän hetkinen kasvoilla käyttämäni aurinkovoide loppuu, pitänee raaskia ostaa testiin se Patykan kasvoille tarkoitettu voide.
Hehe, tiedän niin, mistä puhut..! Mulla oli vähän sama tunne.. :D
Olen pari vuotta käyttänyt Madaran ja Alga Mariksen voiteita. Molemmat on hyviä, mutta sen verran öljyisiä, etteivät oikein asetu mun iholle. Eli liukuvat iholla ja nenä on päässyt jopa kärähtämään sen takia. Nyt ostin Patykan Sun Sprayn SPF30 ja jestas! Rakkautta ensi kokeilulla! Ihana mieto tuoksu ja vitsit mikä koostumus! Iholle jää pieni nahkeus, mikä on pelkästään hyvä asia, tuntee että voidetta on iholla. Myös voiteen kesto on uskomaton.
🙏🏻🙏🏻 Patyka on..! 👌
(Onko sulla muuten ollut Alga Marikselta sävytetty vai sävyttämätön voide..? Se sävyttämätön on rasvaisempi kuin sävytetty.)
Sävyttämätön Alga Mariksen voide. Lapselle se on taas aivan loistava.
👍