Terveiset tärinästä

Mun piti tehdä tilannepäivitys ruokavaliokokeilun etenemisestä vasta huomenna kun täysi viikko tulee täyteen, mutta just nyt fiilikset on sellaiset, että täytyy päästä vähän purkamaan kuormaa. Mieskään ei enää jaksa kuunnella.

Smoothie_IMG_1452

Päivä 6 on menossa ja kokemus on ollut rankkuudessaan yllättävä. Yllättävä aivan toisella tapaa, mitä odotin. Toisin kuin valmennusohjelman ruokamäärillä olisi odottanut, mun energiataso on laskenut päivä päivältä: olo on heikko ja bensatankki huutaa punaisella, tälläkin hetkellä suunnilleen tärisen heikotuksesta. Lihakset huutaa lisää polttoainetta. Salilla olen jaksanut selvästi normaalia huonommin ja jotkut sarjat ovat jääneet puoleen tavallisista toistomääristä. Keskiviikkona meinasi koko treeni jäädä kesken koska oli niin valtava nälkä – ja takana kaksi ateriaa.

En tiedä paljonko minulle suunnitellun ruokavalion täsmällinen kokonaiskalorimäärä on, mutta omien laskelmieni mukaan sen pitäisi olla samaa tasoa kuin vhh-ruokavalionikin. Silti olo on kuin joku olisi koko viikon valuttanut minusta pois energiaa, kuin hana olisi jäänyt auki.

Ongelma on aterioiden energiajako joka poikkeaa täysin siitä mihin kroppani on tottunut, ja tietysti ateriatiheys ja niiden koostumus. Annos täyttää vatsan niin että viimeisiä haarukallisia pitää ihan tsempata koska ruoka vie vatsassa niin paljon tilaa – mutta jo tunnin kuluttua kylläisyyden tunne on haihtunut. Vatsa on edelleen täysi, mutta olo on ei-tyydyttynyt, energiavajainen. Kehossa on koko ajan tunne, että jotain puuttuu. Se jokin on kenties rasva?

FitFarm_treenipaivakirja_IMG_1438

Etenkin aamiainen on ollut kropalle vaikeinta hyväksyä: se on niin vähäenerginen vhh-aamiaiseeni verrattuna että nälkä polttelee jo 20-30 minuutin kuluttua lautasen tyhjenemisestä. Laskin, että omassa vhh-aamiaisessani on ainakin puolet enemmän kaloreita kiitos juuston, siemennäkkärin ja kahviin lorautellun kerman. FitFarm-aamiainen ei pidä nälkää yhtään. Ainakaan tässä vaiheessa kun kroppa on vielä ihan sekaisin uudesta energia- ja ateriajaosta.

Oikeasti, tämä on samaan aikaan tosi mielenkiintoista ja tosi kamalaa. Olen nytkin niin pahantuulinen heikotuksen takia että piti laittaa klassista musiikkia kuulokkeisiin ja yrittää rauhoittua ja rentoutua etten olisi koko ajan märisemässä miehelle olostani.

Tästä pitäisi nyt sitten lähteä näillä energioilla vielä päivän juoksulenkille (treeniohjelman mukaan).

Puuro_pahkinoilla_IMG_1445

Kuvan puuro on muuten ohjeidenvastainen: siihen ei saisi lisätä pähkinöitä. Pähkinät kuuluvat toiselle aterialle eikä niiden paikkaa saisi vaihdella.

FitFarm-ruokavalion tarkat raaka-ainerajaukset ja -ajoitukset hämmentävät, ja niihin olen saamassa toivon mukaan selvitystä seuraavassa valmennustapaamisessa joka on jo huomenna.

Käsitän täysin, että kropalla menee aikaa tottua uuteen ruokavalioon, mutta tällaista energiatason laskua en silti odottanut. Odotin oireiksi ennemminkin turvotusta tai yleisesti raskasta oloa, mutta ne ovatkin loistaneet poissaolollaan. Vatsa ei ole ollut turvoksissa suuresta ruokamäärästä huolimatta. Hiilarit olen tällä viikolla ottanut kaurasta ja kvinoasta joita vatsani näyttää sietävän hyvin näin suurehkon portaan lisäyksenäkin. Ainakin toistaiseksi.

Äijän mielestä kokeilussa ei ole mitään järkeä, mutta itse olen ”lieveilmiöiden” puitteissa entistä kiinnostuneempi siitä mitä kaikkea projektin kautta voi oppia ravinnon vaikutuksesta kehoon ja suorituksiin.

Ensi viikolla teen tarkemman yhteenvedon ensimmäisen viikon kokemuksista ja varmasti saan huomisessa tapaamisessa lisävalotusta siihen, miksi ruokavalio on rakennettu niinkuin se on.

Ihmiskoe-terveisin :),

Sanni

P.S. Söin äsken (ohjeiden vastaisesti) palan juustoa ja olo koheni heti <3 Taidan lähteä lempeälle kävelylenkille juoksun sijaan :)

Kommentit (142)
 1. voi Sanni-kulta, tekisin varmaan fiksummin jos en kommentoisi mutta silti: onko tässä nyt mitään järkeä? :( toimiva ruokavalio on tasapainoinen, luonteva, sillä jaksaa ja siinä ei ole rajoitteita. kuunnellaan kehon signaaleja. ei ole mitään järkeä vetää itseään henkisesti tai fyysisesti piippuun. mielenkiintoista, joo, mutta jos kiinnostaa niin etkö voisi vaikka lukea alan kirjallisuutta? säästyisit huonoilta fiiliksiltä :D en olekaan käynyt katsomassa oletko vastannut aiemman ruokapostauksen kommentteihini mutta nyt toivon vielä enemmän että seuraava ”valmentaja” on sitten ammattilainen, jonka luona ei saa kyseenalaistaa eikä tarvitsee vaientaa kysymyksiä vaan siihen kannustetaan. mielenkiinnolla kyllä odotan, että raportoit valmennustapaamisessa toivottavasti saamistasi vastauksista :) (elleivät nekin ole jotain huippusalaista tietoa jota joku muu voisi kaupallisesti käyttää väärin.. joo-o.) olen itse käynyt läpi jos jonkinlaista höpöhöpö-dieettiä ja saanut ohjeistusta (ihan kysymättä…) näiltä itseoppineilta tietäjiltä, joten tuntuu kurjalta kun ihmiset käy läpi tällaisia uskomukseen perustuvia tuskadieettejä. ihan kaikkea ei tarvitsisi kantapään kautta oppia mielestäni.

  1. Mä en ole vielä(kään) ehtinyt vastaamaan niihin sun aiempiin kommentteihin mutta tarkoitus on :) Sun kommenteihin vastaaminen vie mun kaltaiselta hitaasti ilmaisuaan koostavalta ja sanavalintojaan miettivältä tosi kauan :D kuten tunnettua, kun välineenä on vain teksti eikä kasvon ilmeitä ja kehon kieltä, saattaa tarkoituksettomasti ilmaista jonkun asian niin että se ymmärretään ihan väärin. Siksi mulle on aina suuri haaste vastata pidempiin, kantaaottaviin ja pohdiskeleviin kommentteihin :)

   Tulen todellakin kertomaan FitFarmilta saamistani vastauksista, ainoastaan ruokavalion ja treeniohjelman tarkka siteeraus on kiellettyä minkä luonnollisesti voi ymmärtää minkä tahansa firman kannalta, sehän on tuote jota he myyvät.

   P.S. Alan kirjallisuutta on jo lainattuna kirjastosta :) Ja haastatteluaika UKK-instituutin tutkijan kanssa sovittuna :)

   1. Vau, tosi huippua, että menet ihan UKK-instituutin tutkijan pakeille. Tulee olemaan äärettömän mielenkiintoista luettavaa!

  2. Oon ihan samaa mieltä. Ja aikaisemmin kommentoinkin että mene hyvä ihminen ravintoterapeuttia tapaamaan. Toisekseen ihan kokeena tämä ruokavalion äkillinen vaihtaminen on keholle todella rankkaa, varsinkin kun sinun kroppasi on muotoutunut toimimaan rasvalla. Eli nyt sitten koneisto yrittää hätäpäissää vaihtaa aineenvaihdutataktiikkaa… ei ihme että olet väsynyt.

 2. Mukava tietää etten ole ainoa! :D nimim. Puoli vuotta Fitfarm- ruokavaliolla kituuttanut mutta vhh:lle siirtynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *