Karkkipäivä
Karkkipäivä

Terveiset tärinästä

Mun piti tehdä tilannepäivitys ruokavaliokokeilun etenemisestä vasta huomenna kun täysi viikko tulee täyteen, mutta just nyt fiilikset on sellaiset, että täytyy päästä vähän purkamaan kuormaa. Mieskään ei enää jaksa kuunnella.

Smoothie_IMG_1452

Päivä 6 on menossa ja kokemus on ollut rankkuudessaan yllättävä. Yllättävä aivan toisella tapaa, mitä odotin. Toisin kuin valmennusohjelman ruokamäärillä olisi odottanut, mun energiataso on laskenut päivä päivältä: olo on heikko ja bensatankki huutaa punaisella, tälläkin hetkellä suunnilleen tärisen heikotuksesta. Lihakset huutaa lisää polttoainetta. Salilla olen jaksanut selvästi normaalia huonommin ja jotkut sarjat ovat jääneet puoleen tavallisista toistomääristä. Keskiviikkona meinasi koko treeni jäädä kesken koska oli niin valtava nälkä – ja takana kaksi ateriaa.

En tiedä paljonko minulle suunnitellun ruokavalion täsmällinen kokonaiskalorimäärä on, mutta omien laskelmieni mukaan sen pitäisi olla samaa tasoa kuin vhh-ruokavalionikin. Silti olo on kuin joku olisi koko viikon valuttanut minusta pois energiaa, kuin hana olisi jäänyt auki.

Ongelma on aterioiden energiajako joka poikkeaa täysin siitä mihin kroppani on tottunut, ja tietysti ateriatiheys ja niiden koostumus. Annos täyttää vatsan niin että viimeisiä haarukallisia pitää ihan tsempata koska ruoka vie vatsassa niin paljon tilaa – mutta jo tunnin kuluttua kylläisyyden tunne on haihtunut. Vatsa on edelleen täysi, mutta olo on ei-tyydyttynyt, energiavajainen. Kehossa on koko ajan tunne, että jotain puuttuu. Se jokin on kenties rasva?

FitFarm_treenipaivakirja_IMG_1438

Etenkin aamiainen on ollut kropalle vaikeinta hyväksyä: se on niin vähäenerginen vhh-aamiaiseeni verrattuna että nälkä polttelee jo 20-30 minuutin kuluttua lautasen tyhjenemisestä. Laskin, että omassa vhh-aamiaisessani on ainakin puolet enemmän kaloreita kiitos juuston, siemennäkkärin ja kahviin lorautellun kerman. FitFarm-aamiainen ei pidä nälkää yhtään. Ainakaan tässä vaiheessa kun kroppa on vielä ihan sekaisin uudesta energia- ja ateriajaosta.

Oikeasti, tämä on samaan aikaan tosi mielenkiintoista ja tosi kamalaa. Olen nytkin niin pahantuulinen heikotuksen takia että piti laittaa klassista musiikkia kuulokkeisiin ja yrittää rauhoittua ja rentoutua etten olisi koko ajan märisemässä miehelle olostani.

Tästä pitäisi nyt sitten lähteä näillä energioilla vielä päivän juoksulenkille (treeniohjelman mukaan).

Puuro_pahkinoilla_IMG_1445

Kuvan puuro on muuten ohjeidenvastainen: siihen ei saisi lisätä pähkinöitä. Pähkinät kuuluvat toiselle aterialle eikä niiden paikkaa saisi vaihdella.

FitFarm-ruokavalion tarkat raaka-ainerajaukset ja -ajoitukset hämmentävät, ja niihin olen saamassa toivon mukaan selvitystä seuraavassa valmennustapaamisessa joka on jo huomenna.

Käsitän täysin, että kropalla menee aikaa tottua uuteen ruokavalioon, mutta tällaista energiatason laskua en silti odottanut. Odotin oireiksi ennemminkin turvotusta tai yleisesti raskasta oloa, mutta ne ovatkin loistaneet poissaolollaan. Vatsa ei ole ollut turvoksissa suuresta ruokamäärästä huolimatta. Hiilarit olen tällä viikolla ottanut kaurasta ja kvinoasta joita vatsani näyttää sietävän hyvin näin suurehkon portaan lisäyksenäkin. Ainakin toistaiseksi.

Äijän mielestä kokeilussa ei ole mitään järkeä, mutta itse olen ”lieveilmiöiden” puitteissa entistä kiinnostuneempi siitä mitä kaikkea projektin kautta voi oppia ravinnon vaikutuksesta kehoon ja suorituksiin.

Ensi viikolla teen tarkemman yhteenvedon ensimmäisen viikon kokemuksista ja varmasti saan huomisessa tapaamisessa lisävalotusta siihen, miksi ruokavalio on rakennettu niinkuin se on.

Ihmiskoe-terveisin :),

Sanni

P.S. Söin äsken (ohjeiden vastaisesti) palan juustoa ja olo koheni heti <3 Taidan lähteä lempeälle kävelylenkille juoksun sijaan :)

Kommentit (142)

 1. Noora

  Pakko taas kommentoida, sun ruokavaliojutut on niin pomminvarma keskustelunherättäjä täällä kommenttiboksissa. Hauskaa (tai siis ei ollenkaan hauskaa) että mulle tuli viimeviikkoisesta keto/vhh -kokeilusta aivan samat nihkeät tuntemukset kuin sulle hiilarien lisäämisestä ja rasvan vähentämisestä.

  Toki olen samaa mieltä ettei viikon kokeilusta voi tehdä kovin kauaskantoisia päätelmiä, mutta koin silti saaneeni vhh-syrjähypystä haluamani vastaukset; olen jo omin neuvoin osannut kuunnella kroppaani ja löytänyt sen ruokavalion, joka sopii itselleni fyysisesti ja varsinkin henkisesti. Hienosäätöä toki voi aina tehdä oman olon optimoimiseksi, ja sitähän sun alkuperäinen ruokavalio juuri kaipasi – otit vaan heti astetta järeämmän kaliiberin välineet käyttöön :D

  Jännä juttu miten lukijakuntasi suhtautuu sinuun aivan vilpittömän liikuttavalla emotiikerin suojeluvaistolla – jos pahat Fitfarmin pojat eivät ruoki Sannia kunnolla niin saavat kyllä kuulla kunniansa täällä kommenttiboksin puolella. Astetta haastavampi PT-asiakas, kun mukana tulee oma kriittinen neuvonantajalauma :P Toivottavasti olosi paranee ja osaat perusteellisena suorittajaluonteena kuitenkin luopua ajoissa niistä projekteista, joiden suorittaminen ei vie eteenpäin :)

  • Sanni

   mulle tuli viimeviikkoisesta keto/vhh -kokeilusta aivan samat nihkeät tuntemukset kuin sulle hiilarien lisäämisestä ja rasvan vähentämisestä.

   Itse asiassa mietinkin, että mun tuntemuksissa oli paljon samaa kuin siinä muutosvaiheessa kun vaihdoin vhh:lle kesällä 2011. Voisikohan tosiaan puhua jonkinlaisista vieroitusoireista – silloin se oli hiilarit, nyt rasva. Keho on tottunut polttamaan pääsääntöisesti bensaa, ja nyt kun ”vaihdettiin dieseliin” keho sakkaa.

   jos pahat Fitfarmin pojat eivät ruoki Sannia kunnolla niin saavat kyllä kuulla kunniansa täällä kommenttiboksin puolella. Astetta haastavampi PT-asiakas, kun mukana tulee oma kriittinen neuvonantajalauma :P

   Tää oli jotenkin hauska, nauroin ihan täällä ruudun ääressä… :D Joo, Mikko oli tosiaan vähän hämmentynyt kommenteista ja kun menin eiliseen tapaamiseen ajattelin, etten hämmästyisi jos sieltä suunnilleen kuuluisi että ”Pitäisköhän sun vaihtaa valmentajaa” blogilukijoiden lynkkausmentaliteetin takia. Mutta ei kuitenkaan. :) Myönnän, että itsekin yllätyin kommenttien pääosin negatiivisesta sävystä, en odottanut sellaista. Itselläni ei ollut mitään ennakkoasennetta FitFarmia kohtaan vaikka tunsin toki konseptin puitteet yleisesti ja olin täysin varautunut siihen että ruokavaliosta tulee haastava ja sen suhteen ollaan FF:lla vähemmän joustavia kuin esim. OP:lla. Mutta tosiaan nuo pätevyyskyseenalaistukset ei olleet tulleet mulle mieleenkään.

   Eilen tehdyn ruokavaliosäädön mukainen uusi aamiainen ainakin tuntuu nyt yhden testikerran jälkeen paljon paremmalta. Katsellaan mitä tämä viikko tuo tullessaan :)

   • Siru

    Mikko-parka… :D Voisitko/voisiko Mikko harkita jossain vaiheessa jonkinlaista ”kysy Mikolta” -postausta, jossa tämä voisi itse vastailla raivokkaiden lukijoiden kommentteihin?

    • Sanni

     :D ^_^

 2. Larppa

  Pakko vielä suositella toivottavasti pian julkaistavaa Tomi Kokon tekemää dokkaria liittyen nykyisiin ravintosuosituksiin. Muistaakseni Tomi noudattaa aika lailla samanlaista ruokavaliota kuin Sanni siun vhh ja nyt testailee tuollasta ravintosuositusten mukaista meininkiä. En tiedä milloin dokkari julkaistaan mutta vaikutti mielenkiintoiselta vaikka en ole sen enempää aiheeseen perehtynyt.
  http://tomikokko.com/esimakua-tulevasta-dokkarista-30-paivan-ihmiskoe/

  • Sanni

   Ooo, supermielenkiintoista! Kiitos tämän linkkauksesta :)

 3. Kuuku

  Mä ihan oikeasti katoin sitä sun fit-farm aloitusta kauhulla että miten meinaat pystyä olemaan tuollaisella ruokavaliolla :D Itselle tulisi tuollaisesta juurikin todella nälkäinen olo – vaikka sinänsä energiansaanti olisi riittävää. Luultavasti osa nälästä olisi ainakin henkistä, sillä rasva saa ruoan aromit esiin ja kaikesta maukkaampaa, ja nimenomaa juustoista, maitotuotteista, ja rasvaisesta lihasta tulee umamia ja muutenkin sellaista täyttävää makua ruokaan.

  En itse ole vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, tai millään muullakaan ruokavaliolla, mutta lähinnä kuuntelen kehoani, ja yksinkertaisesti vähärasvainen ruoka tekee mut nälkäiseksi. Lisäksi jos syön paljon hiilihydraatteja, tekee sekin jonkun ihmeellisen nälkäkierteen. Mutta toisaalta hiilihydraattien välttely tekee levottoman olon ja en voisi kuvitellakaan harrastavani raskasta liikuntaa ilman hiilihydraatteja – varsinkin juoksussa niiden saanti on tärkeää jaksamisen kannalta.

  Eli siis mun pointti on se että ehkä minkäänlainen ”ääripää” ei ole hyvä, vaan suurin osa meistä tarvitsee kaikkea, mutta ne itselle sopivat määrät pitää etsiä omaa kehoa kuuntelemalla. Ruokavalio ei ole kuitenkaan joku joko-tai asia.

  Oikeastaan haluaisin kysyä sulta että miltä tuo uusi ruokavalio maistuu? Koska mun mielestä se näyttää siltä että se ei voi maistua hyvältä (verrattuna entisiin ruokiin), ja se olisi ainakin itselleni suuri (suurin?) osasyy miksi en tuntisi oloani hyväksi tai kylläiseksi tuollaisella ruokavaliolla. Koska itse ajattelen ruokaa en pelkästään polttoaineena joka tungetaan kehoon ja sitten sillä eletään, vaan myöskin henkisenä ravintona, jossa nautinto-aspekti on todella iso osa kylläisyyttä ja tyytyväistä oloa. Sen takia mun mielestä on hassua lähteä noudattamana jonkun ulkopuolisen kaavan mukaista ruokavalioa.

  Mun mielestä sun juoksemisen (ja ihan kokeilun) kannalta on todellakin hyvä asia lisätä niitä hiilareita, mutta miksi niitä ei voi vaan lisätä siihen vanhaan, hyvään ruokavalioon esim. lisukkeiden muodossa pienissä määrissä ja sitten syödä vähän vähemmän kaikkea muuta. Ainakin mun mielestä se olisi ollut kakkein loogisin, helpoin ja maukkain vaihtoehto. Tuollainen liian raju ja kertakaikkinen muutos on ylipäätään ihmiselle tosi vaikea, ja siihen on pidemmän päälle vaikea motivoitua. Ymmärrän kuitenkin kokeilunhalun ;)

  Niin ja yksi kysymys vielä. Ennen kun aloit vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle söit ilmeisesti melko huonolaatuista ”hiilarimössö”-ruokaa. Oletko koskaan koittanut tehdä ruokia ns. hyvin ja kuitenkin niin että hiilihydraatit olisivat osa ruokaa (esim. 30% energiasta)? Koska mun mielestä osa hyvinvoinnista sun vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on vaan se että syöt paremmista aineista tehtyä ruokaa, ja se että annoksiin lisää vaikka vähän riisiä, pastaa, kvinoaa, ei tee niistä huonoa ruokaa, vaan vain erilaista :)

  • Sanni

   Eli siis mun pointti on se että ehkä minkäänlainen ”ääripää” ei ole hyvä, vaan suurin osa meistä tarvitsee kaikkea, mutta ne itselle sopivat määrät pitää etsiä omaa kehoa kuuntelemalla. Ruokavalio ei ole kuitenkaan joku joko-tai asia.

   No näin juuri. Olen itsekin vhh:lle vaihdon alusta saakka tiennyt, ettei minulla ole mitään järkevää syytä jättää pois esim. kaikkea viljaa tai olla syömättä säännöllisesti palkokasveja, mutta kun mieli on mieli ja psykologinen vaikutus on vahva. Voisin helposti lisätä vaikka tuplasti hiilareita tottumaani määrään ja olisin silti vhh:lla. Pelot vanhaan addiktioon lipsahtamisesta elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa olivat ehkä perusteltuja, mutta nyt 4,5 vuotta myöhemmin ei todellakaan pitäisi olla syytä pelätä jonkun kikhernekourallisen lisäämistä pataan tai kaurapuuron sisällyttämistä viikkoruokailuun. Etenkin, koska aina voi jarruttaa ja palata takaisin jos kokeilulla on ei-toivottuja seurauksia. Silti, olen mikä olen. Ja just siksi valmennus. Tämä vastaa myös tähän kohtaan:

   on todellakin hyvä asia lisätä niitä hiilareita, mutta miksi niitä ei voi vaan lisätä siihen vanhaan, hyvään ruokavalioon esim. lisukkeiden muodossa pienissä määrissä ja sitten syödä vähän vähemmän kaikkea muuta. Ainakin mun mielestä se olisi ollut kakkein loogisin, helpoin ja maukkain vaihtoehto.

   Loogisin ja helpoin ei aina olekaan toiselle käytännössä helppo. Ilman ulkoista motivaattoria en saanut lisättyä hiilarilisukkeita ruokiin. Aina kun se kvinoapurkki oli kädessä niin ajattelin, ”Nääh, en mä jaksa näitä alkaa keittää, parsakaali on anyways herkumpaa.” Ja tätä rataa.

   Oikeastaan haluaisin kysyä sulta että miltä tuo uusi ruokavalio maistuu?

   Se maistuu ihan hyvältä, mutta totta kai rasvan puute heikentää makuelämystä, se on selvää. Kookosmaidot, pestot, kermaviilikastikkeet ja tuorejuustokastikkeet loistavat poissaolollaan eikä ruokiin saa lisätä siemeniä, juustoraasteista puhumattakaan. Ainoa sallittu kastike on tilkka oliiviöljyä. Mausteita saa toki käyttää vapaasti, mutta kuten totesit, rasva saa ruoan aromit esiin ja vahvistaa isättyjen mausteidenkin makua.

   Ruokavaliooni kuuluvat ateriat ovat lopulta hyvin samanlaisia kuin vhh-aterianikin, eli paljon kasviksia ja kalaa, mutta rasvan puute yhdessä hiilarilisän kanssa tekevät niistä mauttomampia. Joku muu on varmaan toista mieltä, mutta mun suuhun hiilarilisukkeet on mauttomampia kuin kasvikset – esimerkiksi paprikassa, tomaatissa tai ruusukaalissa on mun makuhermojen mielestä paljon enemmän makua kuin kvinoassa tai tattarissa. Hiilarilisuke siis osaltaan vielä ”harmaannuttaa” ruoan makua. Mutta silti, ei ne mitään pahanmakuisia ruokia ole. Vesitettyjä versioita ”the real thingistä” :)

   Itse ajattelen ruokaa en pelkästään polttoaineena joka tungetaan kehoon ja sitten sillä eletään, vaan myöskin henkisenä ravintona, jossa nautinto-aspekti on todella iso osa kylläisyyttä ja tyytyväistä oloa.

   Kyllä, tämän allekirjoitan sataprosenttisesti. Siksi en kuvittelekaan, että koskaan jäisin noudattamaan jonkun muun laatimaa ruokavaliota. Kokeilu on kokeilu ja kestää määrätyn aikansa. Sen perusteella teen muutoksia vanhaan ruokavalioon tai palaan entiseen :) Mutta kellonajat ja vaaka eivät todellakaan tule ikinä kuulumaan mun ravintomentaliteettiin. Syön silloin kun on nälkä ja syön ruokaa joka pitää pitkään kylläisenä, se on karvalakkimalli joka toimii mulla :)

   Ennen kun aloit vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle söit ilmeisesti melko huonolaatuista ”hiilarimössö”-ruokaa. Oletko koskaan koittanut tehdä ruokia ns. hyvin ja kuitenkin niin että hiilihydraatit olisivat osa ruokaa (esim. 30% energiasta)?

   En, koska siirryin 90-prosenttisesta hiilariruokavaliosta suoraan siihen suunnilleen 10-prosenttiseen. Juuri tätä olen myös pohtinut tosi paljon viime aikoina. En ole koskaan urheillut ns. ”normiruokavaliolla” tai niin sanotulla tasapainotetulla. Kun aloitin liikuntaharrastuksen, söin hiilarimössöä. Ja sitten vaihdoin korkearasva/proteiiniseen. Eli tosiaankin, olen urheillut vain ääripääruokavalioilla.

 4. tarya

  Olen joskus yrittänyt syödä herättyäni puuroa, koska sen pitäisi pitää kylläisenä lounaasen asti ja tasata verensokeri aamupäivän ajaksi.
  Tämä ei toimi ainakaan minulla, on tosi vaikea syödä tokkuraisena lämmintä puuroa, ja tunnin päästä, kun on jo kunnolla herännyt on tolkuton nälkä.
  Lounaalla tulee syötyä hirveästi liikaa.
  Kun puuroa yritin syödä, niin olin pulskimmassa kunnossa kuin koskaan, läskiä kertyi jenkkakahvoihin. Tästä ihan itse päättelin, että mulla ei aineenvaihdunta ollut kunnolla käynnissä herättyäni.
  Nykyään en syö mitään aamulla juon vain vettä ja kahvia, kun olen herännyt kunnolla syön hedelmän, ja lounaalla normaalin ruoan. Puuron syön nykyään iltapalaksi, eihän siinä juurikaan ole kaloreita ja se jotenkin rauhoittaa vatsan.
  Ihmisen vuorokausirytmi ja vatsa pitää ottaa huomioon.
  Älä missään nimessä laihduta.Osteoporoosi ja anemia ovat naisilla yleisiä huonon ja niukan ruokavalion seurauksia.
  Etkö voisi olla vain tyytyväinen kroppaasi, joka on nyt tosi nätti kuvista päätellen. Lenkkeile sillä tavalla kuin tuntuu kivalta.

  • Sanni

   tarya, kiitos kommentistasi ja keskusteluun osallistumisesta (joo, puuro ei tosiaan pidä nälkää mullakaan, ei edes proteiinilla kuten raejuustolla tai valkuaisella ryyditettynä), mutta kommentin loppuosasta päättelen, että et varmaankaan ole lukenut blogiani pitkään tai ainakin nämä ruokavaliokokeilua koskevat postaukset ovat jääneet väliin. Kokeilussa ei ole kyse laihduttamisesta tai kropasta. Täältä voit lukea mistä projekti sai alkunsa:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2015/12/29/taatelikakulla-jaksaa-paremmin/

 5. Paltsu

  Ei liity postauksen aiheeseen mitenkään, mutta onko kukaan koskaan sanonut sulle että sussa on samaa näköä kuin Minna Kaupissa? Tai mä ainakin nään teidän kasvoissa tosi paljon samoja piirteitä, luusto on samanlainen :)

  ..Tuli vaan mieleen kun näin äsken Minna Kaupin jossain mainoksessa telkkarissa, oli pakko tulla heti kertomaan :D

  • Sanni

   En kyllä muista kuulleeni aiemmin tuollaista vertausta :) Onhan meissä jotain samaa; ollaan vaaleita ja kulmikaskasvoisia :)

   Minnalla on korkea otsa jollaisen itse haluaisin mieluusti ^_^ Matala otsa vaikuttaa mm. siihen miltä hiukset näyttää ja olen havainnut, että korkeaotsaisilla hiukset asettuvat usein kauniimmin kuin matalaotsaisilla :D Esim. ponnarit näyttävät paljon näpsäkämmiltä. Nimimerkki maja voisi nyt tähän todeta: first world problems ^_^

   • TeijaH

    ”En kyllä muista kuulleeni aiemmin tuollaista vertausta :)”

    :-o …ällistys.
    Minä(kin) olen pitänyt ihan selviönä, että sen huomaa ensisilmäyksellä ja että olette kuin kaksi marjaa.

    • Sanni

     Ohoh :)

 6. Maria

  Aika hurjia kommentteja sulle Sanni :D Tuli mieleen, että ihmiset aattelee sun olevan tytön hupakko, joka vaan kokeilee rajojaan. Mielenkiinnolla kyllä seuraan tätä sun kokeilua. Tuntuu, että kommentoijat dramatisoi sun tekstiä, että sulla on ihan karmee olo ja voit koko ajan huonosti. Lähinnä huvittaa lukea, sillä olet tehnyt suuria muutoksia ruokavalioon itse tutustumalla, leivot ja teet ruokia mitä et ole ennen muutosta juurikaan tehnyt (näin olen ymmärtänyt ennenku siiryit vhh), niin varmasti osaat puuttua jos olosi totaalisesti romahtaa. Mä ainakin luotan, että sä tiiät mitä teet, mihin oot ryhtynyt ja haet tällä juuri sitä keskitietä mikä sulle sopii suhteessa juoksemiseen. Onnea koitokseen! Seuraan taustalla tiiviisti ;)

  • Sanni

   Mä ainakin luotan, että sä tiiät mitä teet, mihin oot ryhtynyt ja haet tällä juuri sitä keskitietä mikä sulle sopii suhteessa juoksemiseen.

   :) <3 Näin. Kyllä mulla on sen verran oman kehon tuntemusta että en kai tällaisella projektilla ajaisi mopoa seinään jos se tuntuu lähtevän vetämään sinne päin :D Pidän itsestäni huolta ja peli menee totta kai poikki jos olo sitä signaloi ruokavaliomuutosten jälkeenkin.

 7. ainorouhiainen

  Voi luoja, tässä ihan hengästyi kommentteja lukiessa :D En edes muista enää mitä piti sanoa…

  Ymmärän kuitenkin mielenkiinnon erilaisia kokeiluja kohtaan, joten mielenkiinnolla odotan myös jatkoa tälle! Se piti vielä sanoa, kun moni kauhisteli tätä fitfarm-juttua, että vaikka en itsekään kyseisen lafkan mentaliteettiin usko, niin en usko että sulle on lyöty mitään laihduttajan ohjelmaa vahingossa. Kyseessä ei myöskään ole nettivalmennus, vaan henk. koht. ruokavalio, eikö? Itselle tuli mieleen sellainen ajatus, että nyt kun sun kroppa on saanut hiilareita, niin koneisto on lähteny kunnolla hyrräämään ja aineenvaihdunta kiihtynyt –> nälkä kasvaa?

  Tsemppiä!

  • Sanni

   Kyseessä ei myöskään ole nettivalmennus, vaan henk. koht. ruokavalio, eikö?

   Kyllä, henkilökohtainen valmennus. :)

   Itselle tuli mieleen sellainen ajatus, että nyt kun sun kroppa on saanut hiilareita, niin koneisto on lähteny kunnolla hyrräämään ja aineenvaihdunta kiihtynyt –> nälkä kasvaa?

   Tätä selitystä tarjosi FitFarmin Mikkokin :) Itse kuitenkin uskon (ja tiedän), että esimerkiksi aamiainen oli kerta kaikkiaan energiasisällöllisesti liian pieni mun totuttuun tasoon. Totta kai tulee nälkä jos aamuisin yhtäkkiä saakin jopa alle puolet totutusta polttoainelatauksesta. Siitä sitten, kun koko päivä on käynnistynyt liian vähällä energialla, eikä sitä saa kompensoitua myöhemminkään päivän aikana ateriarytmityksen käytännön toteutuskelvottomuuden vuoksi (kaikkia viittä ateriaa ei ollut mahdollista saada alas päivän aikana), ei ole ihmekään että heikottaa.

   Elimistöt ovat yksilöllisiä ja ymmärrän, että jostain pitää aloittaa, valmentaja ei voi alkutilanteessa tietää miten asiakkaan kroppa toimii. Minun kohdallani oli ilmeistä, ettei alkuperäinen ruokarytmitys toiminut. Jollekulle muulle varmasti toimii alempikalorinen aamupäivä ja runsaammat ateriat loppupäivästä, minulla taas toimii tasaisempi energiajakauma. Vaikka hiottu ruokavalion kakkosversio tuntuu paljon paremmalta, ongelmana on edelleen annosten (poislukien aamupala) volyymillisesti liian suuri koko. Varmastikin vatsa pikkuhiljaa tottuu uuteen annoskokoon, mutta näin alussa tuntuu tosi epämiellyttävältä syödä niin suuria annoksia että vatsa täyttyy äärimmilleen. Välillä on pidettävä jopa taukoa aterian keskellä että ruoka ehtii vähän laskea, että saa loput mahtumaan. Tuollainen ”ähkyyn” syöminen ei ole minusta järkevää, mutta joku toinen tietää asiat varmaankin paremmin…

 8. Kuorotipu

  ”Popcornit kehiin” totesi mun mies, kun luin sille ääneen valittuja paloja kommenteista :D

  Tää on kyllä niin jännä miten paljon TUNTEITA toisen ihmisen ruokavalio voi ihmisissä herättää. Ja siis nimenomaan negatiivisia tunteita. Itse saan kuulla ajoittain naljailua siitä, kun en esim kisko suklaalevyä tai karkkipussia kerralla ja valikoin muutenkin herkkukaappiin ne mitä pystyn syömään vähän, mutta mihin ei tule jäätävä himo. Koska itsekuri toisissa asioissahan ei vaan voi olla hyvä juttu. Samaten mun alkoholittomuus on todella outoa, koska kyllähän kaikkien ihmisten pitää haluta juoda.

  • Sanni

   ”Popcornit kehiin” totesi mun mies, kun luin sille ääneen valittuja paloja kommenteista :D

   :D :D

   No, voin kyllä ymmärtää häntä… :)

   Voin todellakin kuvitella miten paljon alkoholittomuuskin nostaa kulmia. Onneksi Alko on nyt viime vuoden kampanjoinut holittomia vaihtoehtoja niin tyylikkäästi ja tehokkaasti, että olen ollut aistivinani asennemuutosta esim. alkoholin ja juhlien ennen niin itsestäänselvää liittoa kohtaan.

 9. nipsu

  Tää mun kysymys on vähän henkilökohtainen ja hivenen ”arka” joten ei ole pakko vastata eikä edes julkaista jos et halua.

  • Sanni

   Moi nipsu! Aihe on sellainen että en halua alkaa sitä avaamaan blogissa. Voit halutessasi laittaa minulle meiliä niin voin selittää tarkemmin, asiaan ei liity mitään ikävää mutta menee kategoriaan ”liian henkilökohtainen”. Olisin laittanut sulle itse meiliä mutta kommentissasi ei ollut s-postiosoitetta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.