Karkkipäivä
Karkkipäivä

Terveelliset suolasnacksit Top 5

Kaikkihan meistä tykkäävät välillä mussuttaa jotain ihanan suolaista, mausteista ja rapeaa. Olit sitten millä ruokavaliolla tahansa.

Perunalastuille, suolapähkinöille, popcorneille, voileipäkekseille ja juustonaksuille on toinenkin vaihtoehto. Esittelen tässä oman Top-vitoseni.

 Healthysnack_soycrisps

Nämä ovat kuin juustonaksujen ja riisikakkujen herkullisen onnistunut risteytys. Näihin tulee julmettu himo, joten näiden kanssa on ainakin vhh:laisen oltava varovainen ettei rouskuttelu lähde lapasesta, sillä hiilihydraattia näissä on suunnilleen yhtä paljon kuin perunalastuissa – tosin se on hitaammin imeytyvää laatua.

Kalorien laskijat ilahtuvat tiedosta, että energiaa soijasipseissä on n. 25% vähemmän kuin perunalastuissa.

Healthysnack_soycrisps2

Naksujen raaka-aineena on perunan sijaan soija-riisijauhoseos. Makuja on monia, oma suosikkini on Cheddar koska maku muistuttaa niin paljon juustonaksuja – minulle on aina uponnut juustohässäkät perunanaksuja paremmin! :)

Ostamani merkki on Genisoy. En ole nähnyt tällaisia Suomen kaupoissa, kertokaa jos tiedätte jonkun merkin jota myydään täälläkin.

Healthysnack_pumpkinseeds

Paahdetut, suolatut kurpitsansiement ovat mitä mainioin popcornin tai suolapähkinän korvike. Siemenet pullistuvat paahdettaessa ja osa jopa poksahtaa niinkuin popparit. :) Näitä voi oikein hyvin tehdä itsekin, mutta minä olen tilannut omani iHerbistä.

Healthysnack_pumpkinseeds2

Ostin viimeksi Spicy-version, mutta pidän edelleen enemmän perusvariantista.

Kurpitsansiemenissä on alkaen 13% hiilihydraattia, joten en tiedä mistä Eden Organic on tietonsa napannut – heidän mukaansa kun näissä herkuissa ei ole grammaakaan imeytyvää hiilaria.

Lisäksi kurpitsansiemenissä on runsaasti proteiinia, magnesiumia ja sinkkiä. Suolaa näissä on kevyemmin kuin suolasnäkeissä yleensä.

Healthysnack_flax

Näiden lähinnä linnunruoalta näyttävien keksien makuun piti vähän aikaa totutella, mutta lopulta koukutuin. :)

Pellavassa on oma, vahva makunsa josta joko pitää tai sitten ei – tai pitää yhteydestä riippuen. Itse tykkään pellavansiemenistä esimerkiksi näkkärissä ja tällaisissa suolaisissa kekseissä, mutta paljaaltaan tai makeissa ruoissa maku on vähän turhan voimakas.

Healthysnack_flax2

Go Raw’n Spicy Flax Snax -kekseissä on pellavan lisäksi auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä ja mausteena mm. jalapenoa, korianteria, limeä ja valkosipulia. Maustamattomissa Flax Snaxeissa on pellavansiementä, seesaminsiementä ja tomaattipulveria – mutta nämä eivät oikeasti maistu yhtään miltään. Pitäydyn jatkossa Spicy-versiossa. :)

Isossa kourallisessa keksejä on hiilihydraattia 5 g (Spicy) tai 2 g (maustamaton). Pellavansiemenistä saa runsaasti omega-rasvahappoja (enemmän hyödyllisempää kolmosta kuin kutosta.)

Healthysnack_nori

Lydia’s Organicsin mantelipohjaiset, mausteiset keksit ovat epäilemättä myös ”joko-tykkäät-tai-et-yhtään” -kategoriaa. Keksit muistuttavat maultaan aiempaa Lydia’s -löytöäni Auringonkukansiemenleipää, minkä arvelen johtuvan samantyylisistä mausteista. Jauhopohja näissä on erilainen.

Healthysnack_nori2

Keksit on maustettu kuivatulla porkkanalla, sellerillä, vihersipulilla, sitruunalla ja kahdella eri levällä, nori- ja punalevällä. Tykkään rouskutella näitä maustamattoman tuorejuuston kanssa.

Hiilihydraattia on kolmen keksin annoksessa 4 grammaa.

   Healthysnack_kale

Lehtikaalisipsit olivat kaikkein ensimmäinen vhh-sipsinkorviketuttavuuteni. Ne ovat ihania, mutta eivät helposti murtuvan ja pehmeämmän rakenteensa vuoksi tuo aivan yhtä autenttista ”rouskusnack” –elämystä kuin suussa tyydyttävästi raksahtavat soijasipsit, kurpitsansiemenet ja pellavakeksit.

Healthysnack_kale2

Hiilihydraattia kolmasosapussissa on 3 g, eli nämä ovat todella vähähiilihydraattinen snack. Omaan makuuni Lydian lehtikaaliraksuissa saisi olla pikkuisen miedommin cayenne-pippuria, mutta toisaalta tulisuus taltuttaa suolaisen & mausteisen himon selvästi tehokkaammin kuin ei-tulinen snack.

Oma suosikkimakuni on Mega Green.

Healthysnack_SpicySeedMix

Kaikki vhh-snack-kokeilut eivät ole olleet niin onnistuneita. Esimerkiksi Go Raw’n Spicy Seed Mix, jota tilasin innoissani kerralla kolme isoa pussia kun huomasin erityisen alhaisen hiilaripitoisuuden, osoittautui vähemmän maukkaaksi suolaherkuksi. Siemensekoituksessa pitäisi pakkaustieojen mukaan olla samat mausteet kuin Spicy Flax Snax –kekseissä, mutta en tykännyt niistä.

 Siemenille on kuitenkin tullut käyttöä – käytän sekoitusta osana näkkäritaikinaani. :) Näkkäriin niiden tuoma kevyt mausteisuus sopii loistavasti.

Vhh_kekkerit

Tilaan kaikki snackkini, niin kuin myös paljon muitakin vhh-ruoka-aineita, iHerbistä. Jos haluat tilata iHerbistä, saat ensitilaajana katettua postikulut (4 dollaria kun paketin paino on alle 1,8 kg) koodillani NIJ031, jolla saa 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksesta. Tai 10 dollaria, mikäli tilaus ylittää 40 dollaria.

Jokainen iHerb-asiakas saa ensitilauksensa yhteydessä oman vastaavan koodin, jota voi sitten jakaa tutuilleen. Koodin käytöstä saa bonusta, joka on yhtä kuin alennusta seuraavasta iHerb-tilauksesta.

Kun elintarvikkeita sisältävän tilauksen arvon postikuluineen pitää alle 46 dollarin, ei tule ylimääräisiä alv- tai tullimaksuja. :)

Kommentit (28)

 1. Anna

  Sinun ekologinen jalanjälkesi on kyllä ihan valtava… :/ Olisi kiinnostavaa lukea postaus siitä, miksi sinua ei ollenkaan kiinnosta ympäristön hyvinvointi ja oma vastuusi siitä. Etkö ole ajatellut asiaa vai etkö vain välitä?

  • Sanni

   Oho. Päättelet siis, että minua ”ei ollenkaan kiinnosta ympäristön hyvinvointi” vain koska kerron tilaavani herkkuja netistä? Just. Vastataan sitten yhtä provosoivaan sävyyn että en minä sitten kai välitä, jos välittäminen on yhtä kuin valtameren takaisista nettikauppaostoksista pidättäytyminen.

   • Anna

    En, vaan ihan koko elämäntyylisi perusteella; kosmetiikan suuri käyttö, lentomatkustus ja tosiaan ulkomaalaisen kaukana tuotetun ja kaukaa tuodun ruoan suosiminen, mitä pidän järjettömimpänä, koska meillä Suomessakin on hyvää ja terveellistä ruokaa. Olen lukenut blogiasi pitkään ja huomioni aina kiinnittyy siihen, ettei sinulla tunnu olevan mitään huolta ympäristöstä tai se ei ainakaan vaikuta kulutustottumuksiisi. Olen vain utelias, koska minuakin kiinnostaa kovasti esimerkiksi nuo ruoka-aineet, joista usein kirjoitat, mutta moraalini ei anna periksi niiden ostamista. Samoin minuakin kosmetiikka kiehtoo, mutta usein jätän sen kuitenkin kauppaan, koska sillä on vaikutusta eläimiin ja luontoon. Jokainen tekee jotakin, millä on vaikutusta ympäristöön ja minä voisi jättää pois, niin myös minä, mutta sinun kohdallasi se tuntuu olevan todella äärimmäistä. Meillä suomalaisilla on joka tapauksessa suuri ekologinen jalanjälki, mutta veikkaan, että sinä peset kirkkaasti jenkitkin. Ajatteletko sitä edes koskaan?

    • Sanni

     Ei hyvänen aika..! :D Luet kosmetiikkablogia, ja paheksut kosmetiikan suurta käyttöäni! Käythän jättämässä samanlaista palautetta myös naistenlehtien toimituksiin? He saavat vielä minuakin enemmän kosmetiikkaa maahantuojilta ja PR-toimistoilta. Kun olet blogiani lukenut pitkään, sinulle on varmasti myös käynyt selväksi että 90% käyttämästäni/arvostelemastani/esittelemästäni kosmetiikasta on minulle blogini kautta lähetettyä PR-materiaalia? Tai entisessä työpaikassani myyntikilpailuista palkkioksi saatuja tai tuotekoulutuksissa lahjoitettuja tuotteita?

     Olen kosmetiikkafriikki, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa kosmetiikan mieletöntä ostamista ja haalimista. Ennenkuin aloitin työt kosmetiikka-alalla käytin vuodessa ehkäpä 100 euroa kosmetiikkaan. Jos sitäkään. Minulla kuluu normaalikäytössä noin 1,5 kasvovoidepurkkia, yksi deodorantti, 2-3 shampoota ja hoitoainetta ja 2-3 kasvoputsaria vuodessa. Tai yksi, silloin kun käytin Sebamedia. :D Siinä sinulle ”elämäntyyliä”.

     Normaalikuukauden aikana vastaanotan PR-materiaalina 2-6 pakettia kosmetiikkaa. Normaalikuukauden aikana ostan kosmetiikkaa 0-1 kertaa. Tämän kuun saldo: kulmakarvageeli. Ostin lähi-myymälästäni, kävelin sinne – en mennyt autolla ;) Hinta: 7,20€.

     Mitä tulee lentomatkustukseen, teitä tästä aiheesta syyllistäviähän netissä riittää. Tuoreessa muistissa on vielä Ostolakko-Virven saamat vastaavanlaiset sormen heristelyt hiilijalanjäljestä hänen muuttaessaan Lontooseen ja käydessä edelleen töissä Suomessa. Hyvä Anna. Kyllä minä asiaa ajattelen. Ja olen jopa ottanut siihen ihan kantaakin blogikirjoituksissani. Kaikkein mieluiten matkustaisin aina junalla tai laivalla. Minulla on siihen jopa aikaakin, toisillahan lentokoneen valintaan vaikuttaa jo pelkästään loman pituus – viikon hiihtolomasta ei mielellään uhrata neljää vuorokautta Alpeille edestakaisin ajeluun. Mutta on myös sellainen tekijä kuin kustannukset. Sitten kun alan tienata keskivertosuomalaispalkallista enemmän, pystyn sijoittamaan kalliisiin juna- ja laivalippuihin. Kun tiedät lentomatkustuksen ympäristövaikutuksista, olet varmaankin myös vertaillut eri matkustusmuotojen hintoja? Paljonko arvioit matkan esimerkiksi Helsingistä Barcelonaan maksavan maateitse? Tsekkasin Eurolines-bussiyhtiön hinnat. Ensin hankkiudutaan Tukholmaan, halvimmillaan 14 euroa. Tukholmasta Pariisiin bussilla, halvin hinta toukokuussa 165 euroa. Tarjoushinta Pariisista Barcelonaan 49€, wow! Yhteensä 228 euroa plus yöpymiset Tukholmassa ja Pariisissa (aikataulut eivät kohtaa niin että voisi yöpyä junissa). Ja sama summa takaisin yöpymisineen; yhteensä 456€ + majoitukset. Lentolipun hinta? Halvimmat lennot toukokuulle edestakaisin 125 euroa.

     Sinun näkemyksesi mukaan ympäristöstään välittävä ihminen, joka kuitenkin pitää matkustamisesta, vähentäisi vuosittaiset matkustuskertansa määriin, joihin hänellä maateitse suoritettuna olisi varaa. Pitääkö paikkansa? Eli jos halpalentoyhtiön käyttö mahdollistaa vaikkapa neljä ulkomaanmatkaa vuodessa, valitsisi matkailua rakastava ympäristön ystävä reissata vain kerran tai kaksi vuodessa? Sekö olisi ratkaisu? Tai ainakin sen merkki, että henkilö Oikeasti Välittää Ympäristöstä? Jos pelkästään näillä kriteereillä mennään, niin olen tosiaankin Ympäristömörkö. Jos minulla on varaa 50 euron lentolippuun Pariisiin ja haluan sinne lähteä, niin kyllä minä lähden.

     Muu elämäntyylini, jota ilmeisesti tunnetkin aika pinnallisesti sen perusteella mitä johtopäätöksiä olet blogikirjoitusteni perusteella tehnyt, ei ilmeisesti vaikuta lainkaan tähän ”mörköleimaan”. Minulla ei ole autoa ja kävelen kotikaupungissani kaikkialle. En edes käytä joukkoliikennettä, taksista puhumattakaan. Asun kerrostalossa. En syö lihaa. Syön 90% aterioistani kotona. Valmistan ruokani itse. Se osuus ruoasta jonka tilaan ulkomailta, muodostaa alle yhden prosentin nauttimastani ravinnosta. Ei varmasti sitäkään. En heitä ruokaa hukkaan ja syön päivämääränsä ohittaneita ruokia. Pakastan kaiken ylimääräisen jotta jämäruoat eivät jää hyödyntämättä. Jos syön ulkona, valitsen paikallisen, lähiruoka-aineita käyttävän ravintolan ketjupaikan sijaan. Ostan keskimäärin alle 10 vaatekappaletta vuodessa. Suosin luonnonkosmetiikkaa ja luontoystävällisiä kodinpuhdistusaineita. Annan lahjaksi elämyksiä materian sijaan.

     Mutta tällä kaikella ei varmaankaan ole väliä koska matkustan lentokoneella neljä kertaa vuodessa.

     sinun kohdallasi se tuntuu olevan todella äärimmäistä. Meillä suomalaisilla on joka tapauksessa suuri ekologinen jalanjälki, mutta veikkaan, että sinä peset kirkkaasti jenkitkin.

     Voin sanoa tähän vain :)

     Minkähän verran jo pelkästään keskivertojenkin yksityisautoilu tuo hiilijalanjälkeä minun Ryanair-reissailuuni verrattuna.

     Mutta olet mielipiteesi muodostanut ja siihen luonnollisestikin oikeutettu.

  • Juille

   En usko, että valtameren takaa tiettyjen juttujen tilaaminen on se pahin synti ympäristön kannalta. Vaikka itsekin toki hieman huonoa omatuntoa siitä koen. ;) Uskon kuitenkin, että vielä enemmän hiilijalanjälkeensä voi vaikuttaa kun asuu kerrostalossa, ei aja autoa ja syö lihaa ja maitotuotteita niin vähän kuin mahdollista. Näihin verrattuna ’iHerb -pahe’ on aika pientä.

 2. Irina

  Soija on kyllä hyvää, mutta terveellisyyden kanssa on ikävä kyllä niin ja näin. Kannattaa lukea esim. tämä juttu: http://www.utne.com/science-and-technology/the-dark-side-of-soy.aspx

  • Sanni

   Tuttua on :)

 3. Pastilli

  Kiitti vinkeistä, näitä ehkä vois jollain tapaa soveltaa kotona tai Suomesta saatavista aineista. Mutta olisiko sinulla mitään tietoa viljattomista/VHH-snäkseistä, joita saisi ihan perusmarketista? Kun ei ole intoa lähtä tilaileen ihan tuolta Ameriikoista. Tai jos jollakulla lukijalla olisi vinkkejä? :) Perussipsit on kyllä namia, mutta voishan sitä jotain uuttakin kokeilla. Samoin maitotuotteita välttävänä olisi kiva tietää miten voisi tehdä dippikastikkeen sipseille tms? Siis onko jotain kermaviilin tapaista ”pohjamössöä” johon voisi lisätä mausteet?

  • Sanni

   Mutta olisiko sinulla mitään tietoa viljattomista/VHH-snäkseistä, joita saisi ihan perusmarketista?

   Perusmarketeista ei oikein taida saada kuin tavallisia riisikakkuja, ja sitten ne parit hassut tuotteet mitä gluteenittomien tuotteiden hyllyssä sattuu olemaan… Tosin gluteenittomat tuotteethan eivät usein ole vähähiilihydraattisia, vaikkakin viljattomia. Mitään ”party-snackin” tyylistä vhh-snäkkiä ei taida kyllä marketeissa olla, jos tarkoitat jotain tällaista sipsinkorvikkeen tyylistä?

   Luontaistuotekaupoista alkaa sitten jo löytyä. Ekolossa maisteltiin Life Foodin näkkäreitä jotka vastaa vähän noita Lydia’s Organics -keksejä, tosin Life Foodin näkkärit on vähän runsaampihiilarisia kun niistä useimmat pohjautuu tattariin. Mutta viljattomia kuitenkin :) Täältä kun selaat sivua alaspäin niin löydät Life Foodin näkkäreitä. Myös Hyvinvoinnin Tavaratalossa myydään joitain Life Foodin crackereita.

   Ruohonjuuren Suolaiset Herkut -sivuilta (niinkuin myös kaupoista, jos asut Turussa, Helsingissä tai Tampereella) löytyy viljattomia rouskuteltavia, tosin kaikki eivät ole vähähiilarisia. Ruohonjuuressa myydään mm. lehtikaali-, sipuli- ja tomaattisipsejä.

   Samoin maitotuotteita välttävänä olisi kiva tietää miten voisi tehdä dippikastikkeen sipseille tms? Siis onko jotain kermaviilin tapaista “pohjamössöä” johon voisi lisätä mausteet?

   Maustamaton soijajogurtti. :)

   • Pastilli

    No just, olinpas höpsö, tietenki soijajugu! :D Miten sitä ei nämä asiat tule aina ajallaan päähän… Kiitos linkeistä ja vinkeistä, pistän nämä talteen niin voi hakea joskus vähän vaihtelua naposteluihin.

  • Aino

   Kaikki siemenet ja pähkinät sopii paahtamiseen ja sitten ne voi maustaa oman makunsa mukaisesti. Rasvassa voi myös keittää kaikenlaisia juureksia rapeiksi sipseiksi.

 4. Sophie

  lehtikaalisipsejä olen tehnyt monesti itse jonkin youtube-ohjeen mukaan uunissa ja ne on kyllä tosi hyviä. hyviä herkkujen korvaajia :)

 5. Riina

  Heippa, Nyt menee totaalisesti asian vierestä mutta mutta..
  Aurinko alkaa paistaa ja kärsin samaisesta ylähuulen hyperpigmentaatiosta kuin sinä ja haluaisin pelastaa tilanteen ennen ”viiksiä”. Mitä voidetta laitat ylähuulelle, etsinnöistä huolimatta en löydä vastausta vanhemmista teksteistä?

 6. Anni

  Mun on nyt taas ihan pakko pommitaa sua näillä mun kysymyksillä. Nyt kun mustat-silmänaluset-ongelma on selvitetty, siirryn ruokaan. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt tuota sun ruokavaliota ja se kiinnostaa suuresti. En oikeastaan tykkää erikoisruokavalioista (paitsi että en ole enää moneen vuoteen syönyt punaista lihaa), mutta nyt rupeaa tulemaan ”pullat korvista ulos”. Mutta nyt niihin kysymyksiin:

  – Juoksen pidempiä matkoja viikossa. Sopiiko mulle edes tuo sun ruokavalio? Sähän ymmärtääkseni noudatat tosi tiukkaa ruokavaliota, etkä juurikaan luista. Jaksaisinko edes pitkän matkan juoksijana moisia ruokarajoitteita?

  – Miten sulta sujuu urheilu? Sähän käyt ”vain” salilla. Miten on oma jaksamisesi? Oletko usein väsynyt?

  – Sähän käyt myös usein ravintoiloissa? Miten se onnistuu? Silloinhan sun on kai pakostikin lipsuttava ja tehtävä kompromisseja mitä voi syödä, vai?

  – Putosiko sulta alussa paljonkin paino? Tapahtuiko muutos nopeasti? Oliko suuria ”sivuvaikutuksia”?

  – Tilaatko lähes kaiken ruoan ulkomailta netin kautta? Epäilyttävätkö ulkomaalaiset (erityisesti kai jenkkiläiset. Kiinasta et kai tilaa mitään) tuotteet yhtään?

  – Itse en ole vieläkään näin todella monen vuoden ei-punaista-lihaa-ruokarajoitteen kuluttua tottunut ihmisten hämmästyksiin ja kommentteihin tyyliin ”ai niin, sähän olet näitä”, tai ”ai niin, en mä muistanut. Ei meillä nyt sitten ole sulle mitään tarjottavaa”. Joskus tekee mieli jättää kaikki ruokatreffit kokonaan väliin, kun tympii. Toisinaan olen vaivautunut ja sisimmässäni pahoillani, vaikka niin monilla on noita rajoitteita. Sulla tilnne on vielä hankalampi. Miten toimit ja mitä ajattelet asiasta?

  Noh, eiköhän tossa jo ollutkin. Kuten jo sanoinkin, olen jo lukenut sun vanhoja postauksia, mutta ihan vielä en ole saanut kaikkia hakemiani vastauksia. Kiitos vaan jo etukäteen, mikäli vastaat kysymyksiini :)

  • Sanni

   Juoksen pidempiä matkoja viikossa. Sopiiko mulle edes tuo sun ruokavalio?

   Valitettavasti en osaa tähän vastata, ihmisten kropat ja ruokavaliot reagoivat niin eri lailla. Monien mielestä vhh sopii hyvin yhteen kestävyysharjoittelun kanssa mihin tuo juoksukin käsittääkseni lasketaan, sillä pitkään kestävässä harjoittelussa elimistö käyttää enemmän energiana rasvavarastoja, kun taas lyhytkestoisen, kovan intensiteetin voimaharjoittelun ei pitäisi sopia yhtä hyvin vhh-ruokavalioon sillä sen tyyppisessä harjoituksessa elimistö käyttää ensisijaisena polttoaineena glykogeenivarastoja.

   Siltikään mulla ei ole mitään ongelmia voimaharjoittelussa. Ainoa huono jakso kolmen viime vuoden aikana (olen ollut vhh:lla kohta kolme vuotta) oli viime vuoden loppusyksystä tämän vuoden alkuun, mutta se johtui mitä ilmeisimmin ylikunnosta. Ruokavalio ei vaikuttanut asiaan, ja palattuani voimaharjoittelun pariin lepo- & areobisen liikuntavaiheen jälkeen treeni on kulkenut entiseen hyvään tahtiin, ellei paremminkin.

   Luen juuri Antti Heikkilän kirjaa (ehkä tiedät Heikkilän? ”Suomen Atkins”, vhh-ruokavaliota puolustava lääkäri) ja hän kirjoittaa urheilusta ja vhh:sta mm. näin:
   ”En ole urheilulääkäri mutta eri yhteydenottojen perusteella tuntuisi, että vhh-ravinto toimisi paremmin kuin hiilihydraattitankkaus myös urheilijoilla. Jotkut kestävyyslajeja harrastaneet ovat kertoneet suoritustensa parantuneen heidän siirryttyään vhh-ravintoon. ”

   Mutta kaiken lukemani (ja omankin kokemukseni) perusteella on ilmeistä, että ravinnon ja liikunnan yhteentoimivuus ja elimistön energialähteiden käyttö on ihmisillä niin yksilöllistä ettei kenellekään voi sanoa että ”tämä toimii, tämä ei”. On vain kokeiltava. :)

   Miten sulta sujuu urheilu? Sähän käyt “vain” salilla. Miten on oma jaksamisesi? Oletko usein väsynyt?

   Tähän tulikin jo vastattua ylempänä. Jaksan mainiosti selvittyäni tuosta ylikuntotilasta, en ole koskaan väsynyt. Nukun maksimissaan 7 tunnin yöunia ja herään joka aamu pirteänä ennen seitsemää. :)

   Sähän käyt myös usein ravintoiloissa? Miten se onnistuu? Silloinhan sun on kai pakostikin lipsuttava ja tehtävä kompromisseja mitä voi syödä, vai?

   Ei tokikaan, ravintoloissa on täysin mahdollista syödä vhh-periaatteen mukaisesti. Eihän itse pääraaka-aineessa eli kanassa, kalassa tai lihassa ole mitään ongelmaa. Vaihtaa ainoastaan peruna/pasta/riisilisukkeet kasviksiin, se on niin yksinkertaista. :) Ja jättää jälkkärin väliin, tai tilaa jälkkäriksi juustoa jos sattuu olemaan ravintolassa joka juustoa tarjoaa. :) Ainoat tilanteet joissa teen tietoisen kompromissin ovat pitkät maistelumenuillalliset, joita ei ole aina mahdollista saada täysin vhh:na. Mutta näillä illallisilla käymme todella harvoin, ehkä pari-kolme kertaa vuodessa, joten silloin pienellä lusikallisella risottoa tai suklaajäätelöä ei ole mitään merkitystä ruokavalion ja kokonaishyvinvoinnin kannalta. :) Maistelumenun annokset ovat niin pieniä ettei jonkun riisiä tai sokeria sisältävän ruokalajin syöminen aiheuta minkäänlaisia omantunnon tuskia. :D

   Putosiko sulta alussa paljonkin paino? Tapahtuiko muutos nopeasti? Oliko suuria “sivuvaikutuksia”?

   Minulla ei ollut alunperinkään painoa pudotettavana, en aloittanut ruokavaliota laihduttaakseni. Pari kiloa tippui ensimmäisen kuukauden aikana, ja se tuli varmaankin suurimmaksi osaksi nesteistä joita poistui kehosta. Hiilarithan sitovat paljon nestettä ja useimpien ihmisten turvotus (josta minäkin siis ennen kärsin) on nimenomaan nestettä. Voi tietysti olla kaasujakin. Eli vaa’alla muutos ei ollut suuri, mutta ulkoisesti kyllä. Kroppa napakoitui turvotuksen kadotessa ja ainainen ilmapallovatsa katosi. Myös kasvonpiirteet jotenkin selkenivät, koska naamastakin toki lähti sitä hiilaripöhötystä. Vertailukuvia näet mm. tässä postauksessa.

   Ruokavalion vaikutukset olivat havaittavissa heti ensimmäisten viikkojen aikana. Sivuvaikutuksina minulla oli ensimmäisellä viikolla aika ikäviäkin sydämentykytyksiä, mutta ne hävisivät nopeasti eikä sen jälkeen ole ollut mitään oireita. Yleisinä sivuvaikutuksina usein mainittuja ummetusta ja päänsärkyä ei minulla ollut lainkaan.

   Tilaatko lähes kaiken ruoan ulkomailta netin kautta? Epäilyttävätkö ulkomaalaiset (erityisesti kai jenkkiläiset. Kiinasta et kai tilaa mitään) tuotteet yhtään?

   En tokikaan :) Ostan ihan lähikaupasta tai automarketista päivittäiset perusruokani kuten kalaa, kasviksia, juustoa, kananmunia, jogurttia ja rahkaa. Myös monia vhh-leivontaan tarvittavia erikoisjauhoja saa Suomesta, kuten Fibrexiä ja Pofiberiä. Ne ovat edullisia ja ostan ne lähikaupasta. Mantelijauhoa ja psylliumiakin saa mistä tahansa kaupasta, mutta ne ovat netistä tilattuna halvempia joten tilaan ne useimmiten sieltä.

   Ulkomaiset tuotteet eivät epäilytä, tilaan tosin ainoastaan iHerbistä ja siihen puljuun luotan 100-prosenttisesti. Kiinasta en ole koskaan tilannut mitään.

   Sulla tilanne on vielä hankalampi. Miten toimit ja mitä ajattelet asiasta?

   Vähähiilihydraattinen ruokavalio on Suomessa onneksi niin yleinen juttu ettei kukaan oikeastaan sen kummemmin hämmästy kun ruokavalioni käy ilmi. Koska missä tahansa ravintolassa ja kahvilassa saa myös vhh-ruokaa (no kahvilassa ainakin sitä kahvia :D Tai voi tilata muna-anjovisleivän ja syödä vain päällysteet, näinkin olen tehnyt ^_^), ei ruokailu tuota käytännössä koskaan mitään ongelmia. Kaikki ystäväni tietävät ruokavalioni ja illanistujaisissa on yleensä aina tarjolla myös juustoja ja vihanneksia. Myös anoppini kunnioittaa ruokavaliotani ja miehen vanhemmilla vieraillessa yhteiset ateriat on aina koostettu niin että lisukkeina on peruspotun sijaan kasviksia – jopa jälkiruoista anoppi tekee minulle vhh-versiot. <3

   Mikäli tiedän meneväni tilaisuuteen jossa hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole vhh-ruokaa, otan omat eväät mukaan. Olen siihen täysin tottunut eikä se ole minusta kiusallista. Pilkotut porkkanat, kukkakaalit ja kesäkurpitsat kulkevat sievästi pienissä eväsrasioissa, ja mukaan voi sujauttaa myös siemennäkkäriä tai keitetyn kananmunan. Esimerkiksi kummityttöni synttäreillä kaivoin viimeksi esiin oman salaattiboksin muiden syödessä kakkua ja pullaa. :) Kukaan ei reagoinut asiaan mitenkään. Minusta tuntuu, että asiasta tulee "numero" vain jos siitä tekee itse sellaisen.

   Lentokoneisiin otan aina omat eväät, siellä ei voi koskaan odottaa vhh-ateriaa! :D Lisukkeenahan on aina jotain perunamuusia, riisiä tai vettyneitä makaroneja.

   Summa summarum: vhh-ruokavalio ei aiheuta arkeen oikeastaan mitään erityisjärjestelyjä. En itse asiassa edes ajattele ruokavaliotani useimpina päivinä, se on luonnollinen osa elämääni. Luulen, että jos alat syödä vähähiilihydraattisesti ja siitä tulee sinulle elämäntapa, huomaat, kuinka yksinkertaista se lopulta on. Lopulta niitä paikkoja ja tilanteita, joissa ei saisi vhh-ruokaa, on todella harvoin. Jos joutuu väkisin vaikka hampurilaismestaan niin sielläkin saa aina tilattua salaattia! ^_^

 7. Jonttu

  Ei liity aiheeseen, mutta olisin kysynyt, onko olemassa jokin sellainen luomelle tehtävä värimeikki, mikä ei näyttäisi tyhmältä ilman rajausta.

  • Sanni

   En osaa oikein sanoa… Rajauksen ”tarpeellisuus” ja vaikutus kun liittyy niin paljon silmän muotoon. Toki minkä tahansa meikin voi tehdä ilman rajausta, ja tietyn muotoisissa silmissä kaikki meikit näyttävät hyvältä ilman rajausta. Sitten taas toisentyyppiset silmät (omani loistoesimerkkinä), hyötyvät aina rajauksesta.

   Mutta jos viittaat kysymyksellä siihen, mitä olen muinoin olen sanonut värikkäistä meikeistä ja niiden ”raamittamisesta” mustilla tai tummilla rajauksilla, se on totta ja pidän edelleen kiinni näkemyksestäni että kunnon värimeikit toimivat rajauksilla parhaiten. Miedot värit eivät näytä ”tyhmiltä” rajauksettominakaan – kokeile esimerkiksi persikka + vaaleanpunainen -yhdistelmää. Toki sekin saa parhaan ryhdin ”raameista” mutta ei näytä vajaaltakaan jos ei halua rajauksia käyttää.

 8. NG

  Kurpitsansiemenet ovat kyllä terveellisiä, mutta tiedäthän, että paahtaessa niiden rasva härskiintyy eli hapettuu…?

  • NG

   ..joten niitä on paras rouskuttaa sellaisenaan, ovat hyviä pelkiltään tai salaateissa! :)

  • Sanni

   En tiennyt :/ No höh. Tai no, kyllähän mä tiedän että kuumentaessa ruoasta aina häviää ravintoaineita, mutta en tullut ajatelleeksi siementen kohdalla tuollaista rasvan hapettumisjuttua… Eikö sama koske sitten ihan kaikkien rasvapitoisten asioiden paahtamista..? Eli kaikkien siementen ja pähkinöiden rasva härskiintyy kuumentaessa..?

   • NG

    periaatteessa kyllä, joten siksi pähkinöitä ja siemeniä ei kannata liikoja paahtaa. Moneen reseptiin niin kehotetaan tekemään (esim. pinjansiemeniä), mutta kun olen tottunut rouskuttelemaan kaiken raakana, ei paahdettuja edes tee mieli :)
    Toki silloin tällöin syöty ’härski rasva’ ei maata kaada, mutta jos pähkinöitä ja siemeniä käyttää säännöllisesti, kannattaa tämäkin kulma huomioida.

 9. Ann

  Kiitos hyvasta sivuvinkista ja tuosta koodista!! Laitoin tilauksen vaikka mista; teesta, shamppoosta, huulirasvoista… Mahtava kauppa :D Terveisia Madridista ja kiitos ihanasta ja mielenkiintoisesta blogista!

 10. Stella

  Iherbistä puheen ollen, olen juuri rustaamassa tilausta sinne. Osaisitko neuvoa kasvovoiteen valinnassa? Ihoni on heittäytynyt todella hankalaksi, luulen että jotain hormoonijutskaa. Aina ennen ollut aivan normaali, nyt näppyä ja paukamaa pukkaa ”hulluna”. Mutta suurin ongelma ovat niistä jäävät punaiset laikut, vähän niinkuin arvet. Kasvojeni iho on aivan laikukas tätä nykyä. Viime kesäiset näpyn jälket näkyvät edelleen. Todella ärsyttävää. Osaisitko tähän vaivaan suositella jotain voidetta, joka siis tasoittaisi ihon värieroja ja vaalentaisi punaisia läikkiä?

  Kiitos jos ennätät vastata ja mukavaa kevättä!

  Terv. Stella

  • Sanni

   Hei Stella! iHerbin tuotevalikoima on niin mieletön että en ikävä kyllä tunne valikoimasta kuin pikkuriikkisen murto-osan. Minulle tulee mieleen kaverini Ellenin suosittelema Reviva Labsin glykolihappovoide, voisit kokeilla sitä 5% pitoisuudella (sitä on myös voimakkaampana 10% vahvuudella mutta kannattaa aloittaa miedommalla). Glykolihappo sopii sekä ikääntyvälle iholle kirkastamaan ja parantamaan ihon rakennetta mutta myös ”ongelmaiholle” hoitamaan arpia ja epäpuhtauksia ja vaalentamaan pigmenttimuutoksia.

   Ellen kuvaili 10%-voidetta näin: “Todellinen all-in-one –tuote; hoitaa arpia ja epäpuhtauksia ja toimii ihon ikääntymistä vastaan. Voide on paksua eikä sovi meikin alle, käytän tätä yövoiteena. Voiteen sisältämä glykolihappo kuorii ihoa niin ettei rasvainen iho pääse paksuuntumaan, ja voide kuivattaa myös finnejä. Iho tuntuu aamuisin todella pehmeältä ja sileältä.” (sitaatti aiemmasta iHerb-postauksestani).

   • Stella

    Kiitos vastauksestasi. Tuota 5% minulla on ollutkin kuuriluonteisesti nyt vuoden päivät käytössä, toinen purkki menossa. Mutta ei ole kyllä arpiin auttanut. Ihoni on kuitenkin joiltain kohdin vielä ihan normaalin rajoissa :). Ts. missä ei ole näppyjä/arpia, iho on hyvässä kunnossa.Ja juuri Ellenin tekstin luettuani ostin sen.

    Täytyypä jatkaa etsintää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.