Terveelliset suolasnacksit Top 5

Kaikkihan meistä tykkäävät välillä mussuttaa jotain ihanan suolaista, mausteista ja rapeaa. Olit sitten millä ruokavaliolla tahansa.

Perunalastuille, suolapähkinöille, popcorneille, voileipäkekseille ja juustonaksuille on toinenkin vaihtoehto. Esittelen tässä oman Top-vitoseni.

 Healthysnack_soycrisps

Nämä ovat kuin juustonaksujen ja riisikakkujen herkullisen onnistunut risteytys. Näihin tulee julmettu himo, joten näiden kanssa on ainakin vhh:laisen oltava varovainen ettei rouskuttelu lähde lapasesta, sillä hiilihydraattia näissä on suunnilleen yhtä paljon kuin perunalastuissa – tosin se on hitaammin imeytyvää laatua.

Kalorien laskijat ilahtuvat tiedosta, että energiaa soijasipseissä on n. 25% vähemmän kuin perunalastuissa.

Healthysnack_soycrisps2

Naksujen raaka-aineena on perunan sijaan soija-riisijauhoseos. Makuja on monia, oma suosikkini on Cheddar koska maku muistuttaa niin paljon juustonaksuja – minulle on aina uponnut juustohässäkät perunanaksuja paremmin! :)

Ostamani merkki on Genisoy. En ole nähnyt tällaisia Suomen kaupoissa, kertokaa jos tiedätte jonkun merkin jota myydään täälläkin.

Healthysnack_pumpkinseeds

Paahdetut, suolatut kurpitsansiement ovat mitä mainioin popcornin tai suolapähkinän korvike. Siemenet pullistuvat paahdettaessa ja osa jopa poksahtaa niinkuin popparit. :) Näitä voi oikein hyvin tehdä itsekin, mutta minä olen tilannut omani iHerbistä.

Healthysnack_pumpkinseeds2

Ostin viimeksi Spicy-version, mutta pidän edelleen enemmän perusvariantista.

Kurpitsansiemenissä on alkaen 13% hiilihydraattia, joten en tiedä mistä Eden Organic on tietonsa napannut – heidän mukaansa kun näissä herkuissa ei ole grammaakaan imeytyvää hiilaria.

Lisäksi kurpitsansiemenissä on runsaasti proteiinia, magnesiumia ja sinkkiä. Suolaa näissä on kevyemmin kuin suolasnäkeissä yleensä.

Healthysnack_flax

Näiden lähinnä linnunruoalta näyttävien keksien makuun piti vähän aikaa totutella, mutta lopulta koukutuin. :)

Pellavassa on oma, vahva makunsa josta joko pitää tai sitten ei – tai pitää yhteydestä riippuen. Itse tykkään pellavansiemenistä esimerkiksi näkkärissä ja tällaisissa suolaisissa kekseissä, mutta paljaaltaan tai makeissa ruoissa maku on vähän turhan voimakas.

Healthysnack_flax2

Go Raw’n Spicy Flax Snax -kekseissä on pellavan lisäksi auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä ja mausteena mm. jalapenoa, korianteria, limeä ja valkosipulia. Maustamattomissa Flax Snaxeissa on pellavansiementä, seesaminsiementä ja tomaattipulveria – mutta nämä eivät oikeasti maistu yhtään miltään. Pitäydyn jatkossa Spicy-versiossa. :)

Isossa kourallisessa keksejä on hiilihydraattia 5 g (Spicy) tai 2 g (maustamaton). Pellavansiemenistä saa runsaasti omega-rasvahappoja (enemmän hyödyllisempää kolmosta kuin kutosta.)

Healthysnack_nori

Lydia’s Organicsin mantelipohjaiset, mausteiset keksit ovat epäilemättä myös ”joko-tykkäät-tai-et-yhtään” -kategoriaa. Keksit muistuttavat maultaan aiempaa Lydia’s -löytöäni Auringonkukansiemenleipää, minkä arvelen johtuvan samantyylisistä mausteista. Jauhopohja näissä on erilainen.

Healthysnack_nori2

Keksit on maustettu kuivatulla porkkanalla, sellerillä, vihersipulilla, sitruunalla ja kahdella eri levällä, nori- ja punalevällä. Tykkään rouskutella näitä maustamattoman tuorejuuston kanssa.

Hiilihydraattia on kolmen keksin annoksessa 4 grammaa.

   Healthysnack_kale

Lehtikaalisipsit olivat kaikkein ensimmäinen vhh-sipsinkorviketuttavuuteni. Ne ovat ihania, mutta eivät helposti murtuvan ja pehmeämmän rakenteensa vuoksi tuo aivan yhtä autenttista ”rouskusnack” –elämystä kuin suussa tyydyttävästi raksahtavat soijasipsit, kurpitsansiemenet ja pellavakeksit.

Healthysnack_kale2

Hiilihydraattia kolmasosapussissa on 3 g, eli nämä ovat todella vähähiilihydraattinen snack. Omaan makuuni Lydian lehtikaaliraksuissa saisi olla pikkuisen miedommin cayenne-pippuria, mutta toisaalta tulisuus taltuttaa suolaisen & mausteisen himon selvästi tehokkaammin kuin ei-tulinen snack.

Oma suosikkimakuni on Mega Green.

Healthysnack_SpicySeedMix

Kaikki vhh-snack-kokeilut eivät ole olleet niin onnistuneita. Esimerkiksi Go Raw’n Spicy Seed Mix, jota tilasin innoissani kerralla kolme isoa pussia kun huomasin erityisen alhaisen hiilaripitoisuuden, osoittautui vähemmän maukkaaksi suolaherkuksi. Siemensekoituksessa pitäisi pakkaustieojen mukaan olla samat mausteet kuin Spicy Flax Snax –kekseissä, mutta en tykännyt niistä.

 Siemenille on kuitenkin tullut käyttöä – käytän sekoitusta osana näkkäritaikinaani. :) Näkkäriin niiden tuoma kevyt mausteisuus sopii loistavasti.

Vhh_kekkerit

Tilaan kaikki snackkini, niin kuin myös paljon muitakin vhh-ruoka-aineita, iHerbistä. Jos haluat tilata iHerbistä, saat ensitilaajana katettua postikulut (4 dollaria kun paketin paino on alle 1,8 kg) koodillani NIJ031, jolla saa 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksesta. Tai 10 dollaria, mikäli tilaus ylittää 40 dollaria.

Jokainen iHerb-asiakas saa ensitilauksensa yhteydessä oman vastaavan koodin, jota voi sitten jakaa tutuilleen. Koodin käytöstä saa bonusta, joka on yhtä kuin alennusta seuraavasta iHerb-tilauksesta.

Kun elintarvikkeita sisältävän tilauksen arvon postikuluineen pitää alle 46 dollarin, ei tule ylimääräisiä alv- tai tullimaksuja. :)

Kommentit (28)
 1. Sinun ekologinen jalanjälkesi on kyllä ihan valtava… :/ Olisi kiinnostavaa lukea postaus siitä, miksi sinua ei ollenkaan kiinnosta ympäristön hyvinvointi ja oma vastuusi siitä. Etkö ole ajatellut asiaa vai etkö vain välitä?

  1. Oho. Päättelet siis, että minua ”ei ollenkaan kiinnosta ympäristön hyvinvointi” vain koska kerron tilaavani herkkuja netistä? Just. Vastataan sitten yhtä provosoivaan sävyyn että en minä sitten kai välitä, jos välittäminen on yhtä kuin valtameren takaisista nettikauppaostoksista pidättäytyminen.

   1. En, vaan ihan koko elämäntyylisi perusteella; kosmetiikan suuri käyttö, lentomatkustus ja tosiaan ulkomaalaisen kaukana tuotetun ja kaukaa tuodun ruoan suosiminen, mitä pidän järjettömimpänä, koska meillä Suomessakin on hyvää ja terveellistä ruokaa. Olen lukenut blogiasi pitkään ja huomioni aina kiinnittyy siihen, ettei sinulla tunnu olevan mitään huolta ympäristöstä tai se ei ainakaan vaikuta kulutustottumuksiisi. Olen vain utelias, koska minuakin kiinnostaa kovasti esimerkiksi nuo ruoka-aineet, joista usein kirjoitat, mutta moraalini ei anna periksi niiden ostamista. Samoin minuakin kosmetiikka kiehtoo, mutta usein jätän sen kuitenkin kauppaan, koska sillä on vaikutusta eläimiin ja luontoon. Jokainen tekee jotakin, millä on vaikutusta ympäristöön ja minä voisi jättää pois, niin myös minä, mutta sinun kohdallasi se tuntuu olevan todella äärimmäistä. Meillä suomalaisilla on joka tapauksessa suuri ekologinen jalanjälki, mutta veikkaan, että sinä peset kirkkaasti jenkitkin. Ajatteletko sitä edes koskaan?

    1. Ei hyvänen aika..! :D Luet kosmetiikkablogia, ja paheksut kosmetiikan suurta käyttöäni! Käythän jättämässä samanlaista palautetta myös naistenlehtien toimituksiin? He saavat vielä minuakin enemmän kosmetiikkaa maahantuojilta ja PR-toimistoilta. Kun olet blogiani lukenut pitkään, sinulle on varmasti myös käynyt selväksi että 90% käyttämästäni/arvostelemastani/esittelemästäni kosmetiikasta on minulle blogini kautta lähetettyä PR-materiaalia? Tai entisessä työpaikassani myyntikilpailuista palkkioksi saatuja tai tuotekoulutuksissa lahjoitettuja tuotteita?

     Olen kosmetiikkafriikki, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa kosmetiikan mieletöntä ostamista ja haalimista. Ennenkuin aloitin työt kosmetiikka-alalla käytin vuodessa ehkäpä 100 euroa kosmetiikkaan. Jos sitäkään. Minulla kuluu normaalikäytössä noin 1,5 kasvovoidepurkkia, yksi deodorantti, 2-3 shampoota ja hoitoainetta ja 2-3 kasvoputsaria vuodessa. Tai yksi, silloin kun käytin Sebamedia. :D Siinä sinulle ”elämäntyyliä”.

     Normaalikuukauden aikana vastaanotan PR-materiaalina 2-6 pakettia kosmetiikkaa. Normaalikuukauden aikana ostan kosmetiikkaa 0-1 kertaa. Tämän kuun saldo: kulmakarvageeli. Ostin lähi-myymälästäni, kävelin sinne – en mennyt autolla ;) Hinta: 7,20€.

     Mitä tulee lentomatkustukseen, teitä tästä aiheesta syyllistäviähän netissä riittää. Tuoreessa muistissa on vielä Ostolakko-Virven saamat vastaavanlaiset sormen heristelyt hiilijalanjäljestä hänen muuttaessaan Lontooseen ja käydessä edelleen töissä Suomessa. Hyvä Anna. Kyllä minä asiaa ajattelen. Ja olen jopa ottanut siihen ihan kantaakin blogikirjoituksissani. Kaikkein mieluiten matkustaisin aina junalla tai laivalla. Minulla on siihen jopa aikaakin, toisillahan lentokoneen valintaan vaikuttaa jo pelkästään loman pituus – viikon hiihtolomasta ei mielellään uhrata neljää vuorokautta Alpeille edestakaisin ajeluun. Mutta on myös sellainen tekijä kuin kustannukset. Sitten kun alan tienata keskivertosuomalaispalkallista enemmän, pystyn sijoittamaan kalliisiin juna- ja laivalippuihin. Kun tiedät lentomatkustuksen ympäristövaikutuksista, olet varmaankin myös vertaillut eri matkustusmuotojen hintoja? Paljonko arvioit matkan esimerkiksi Helsingistä Barcelonaan maksavan maateitse? Tsekkasin Eurolines-bussiyhtiön hinnat. Ensin hankkiudutaan Tukholmaan, halvimmillaan 14 euroa. Tukholmasta Pariisiin bussilla, halvin hinta toukokuussa 165 euroa. Tarjoushinta Pariisista Barcelonaan 49€, wow! Yhteensä 228 euroa plus yöpymiset Tukholmassa ja Pariisissa (aikataulut eivät kohtaa niin että voisi yöpyä junissa). Ja sama summa takaisin yöpymisineen; yhteensä 456€ + majoitukset. Lentolipun hinta? Halvimmat lennot toukokuulle edestakaisin 125 euroa.

     Sinun näkemyksesi mukaan ympäristöstään välittävä ihminen, joka kuitenkin pitää matkustamisesta, vähentäisi vuosittaiset matkustuskertansa määriin, joihin hänellä maateitse suoritettuna olisi varaa. Pitääkö paikkansa? Eli jos halpalentoyhtiön käyttö mahdollistaa vaikkapa neljä ulkomaanmatkaa vuodessa, valitsisi matkailua rakastava ympäristön ystävä reissata vain kerran tai kaksi vuodessa? Sekö olisi ratkaisu? Tai ainakin sen merkki, että henkilö Oikeasti Välittää Ympäristöstä? Jos pelkästään näillä kriteereillä mennään, niin olen tosiaankin Ympäristömörkö. Jos minulla on varaa 50 euron lentolippuun Pariisiin ja haluan sinne lähteä, niin kyllä minä lähden.

     Muu elämäntyylini, jota ilmeisesti tunnetkin aika pinnallisesti sen perusteella mitä johtopäätöksiä olet blogikirjoitusteni perusteella tehnyt, ei ilmeisesti vaikuta lainkaan tähän ”mörköleimaan”. Minulla ei ole autoa ja kävelen kotikaupungissani kaikkialle. En edes käytä joukkoliikennettä, taksista puhumattakaan. Asun kerrostalossa. En syö lihaa. Syön 90% aterioistani kotona. Valmistan ruokani itse. Se osuus ruoasta jonka tilaan ulkomailta, muodostaa alle yhden prosentin nauttimastani ravinnosta. Ei varmasti sitäkään. En heitä ruokaa hukkaan ja syön päivämääränsä ohittaneita ruokia. Pakastan kaiken ylimääräisen jotta jämäruoat eivät jää hyödyntämättä. Jos syön ulkona, valitsen paikallisen, lähiruoka-aineita käyttävän ravintolan ketjupaikan sijaan. Ostan keskimäärin alle 10 vaatekappaletta vuodessa. Suosin luonnonkosmetiikkaa ja luontoystävällisiä kodinpuhdistusaineita. Annan lahjaksi elämyksiä materian sijaan.

     Mutta tällä kaikella ei varmaankaan ole väliä koska matkustan lentokoneella neljä kertaa vuodessa.

     sinun kohdallasi se tuntuu olevan todella äärimmäistä. Meillä suomalaisilla on joka tapauksessa suuri ekologinen jalanjälki, mutta veikkaan, että sinä peset kirkkaasti jenkitkin.

     Voin sanoa tähän vain :)

     Minkähän verran jo pelkästään keskivertojenkin yksityisautoilu tuo hiilijalanjälkeä minun Ryanair-reissailuuni verrattuna.

     Mutta olet mielipiteesi muodostanut ja siihen luonnollisestikin oikeutettu.

  2. En usko, että valtameren takaa tiettyjen juttujen tilaaminen on se pahin synti ympäristön kannalta. Vaikka itsekin toki hieman huonoa omatuntoa siitä koen. ;) Uskon kuitenkin, että vielä enemmän hiilijalanjälkeensä voi vaikuttaa kun asuu kerrostalossa, ei aja autoa ja syö lihaa ja maitotuotteita niin vähän kuin mahdollista. Näihin verrattuna ’iHerb -pahe’ on aika pientä.

 2. Soija on kyllä hyvää, mutta terveellisyyden kanssa on ikävä kyllä niin ja näin. Kannattaa lukea esim. tämä juttu: http://www.utne.com/science-and-technology/the-dark-side-of-soy.aspx

  1. Tuttua on :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *