Terveellisempää pizzaa

Luulin jo jakaneeni tämän ohjeen blogissa, sillä otin siihen aikoinaan kuvatkin, mutta näyttää siltä ettei postausta koskaan tehtykään. :)

(Harmillisesti niistä alkuperäisistä kuvista on jäljellä enää vain tuo ylin kuva jonka olin julkaissut blogissa aiemmin, loput menivät sen varastetun läppärin mukana… Ne olivat paljon onnistuneempia kuin nämä uudet ottamani, pöh.)

idPizza_vhh

Pizzassa epäterveellistä on valkoisen jauhon ja rasvan (=juusto) liitto, itse päällysteethän ovat useimmiten ihan hyvää ravintoa. Runsas hiilihydraattipitoisuus yhdistettynä runsaaseen rasvapitoisuuteen on nopein tie lisäkiloihin. Niinpä pizzerioissa ”terveellisempi” pizza tarkoittaa useimmiten lämpyrää vähemmällä juustolla. Hiilareille ei oikein pysty perinteisessä pizzassa tekemään mitään.

Pizza_5

Minun terveellisempi pizzani on hyvin juustokylläinen, mutta siinä nopeat, ravintoköyhät hiilihydraatit on korvattu kuitupitoisilla leseillä, hyviä rasvahappoja sisältävällä siemenrouheella sekä proteiinipitoisella soijajauholla.

Tätä ruokaa mieheni pyytää minua tekemään kaikkein useiten. ”Olisko tänään taas pizzapäivä?” :)

Pizza_1

Sannin Paras VHH-pizzapohja

mukailtu karppaus.infon PauPaun pannupizzaohjeesta

– Yksi pellillinen –

4 kananmunaa

vajaa 2 dl juustoraastetta

2 tl psylliumia

10 g vehnäleseitä

10 g ruisleseitä

20 g soijajauhoa

20 g pellavansiemenrouhetta

2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Pohjan hiilihydraattipitoisuutta voi vielä vähentää jättämällä ruisleseet pois ja käyttämällä vain vehnäleseitä, mutta ruis tuo pohjaan parempaa makua. Samoin hiilareita voi vähentää ja proteiinipitoisuutta lisätä korvaamalla osa soijajauhoista Bake Pro -leivontaproteiinilla tai gluteenijauholla. Jos pellavansiementen maku tulee liikaa läpi, laita niitä vähemmän ja jotain yllämainituista jauhoista enemmän.

Sekoita munat ja juustoraaste. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne munajuustoseokseen. Taikina on löysää ja kokkareista ja näyttää sangen epäilyttävältä, mutta lopputulos palkitsee! :)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä taikina pellille. Mitä ohuemmin levität, sitä rapeampi pohjasta tulee. Paksummalla kerroksella saat pannupizzamaisen pohjan. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia. Täytteet päälle ja takaisin uuniin noin vartiksi.

Pizza_2

Meillä on aina miehen kanssa omat puolikkaat. Lihansyöjä-mies haluaa omaansa lihaa, minä valitsen tonnikalaa tai kylmäsavulohta ja katkarapuja. Tässä pizzassa kokeilin ensimmäistä kertaa täytteenä paahdettuja tofukuutioita. Olipas muuten hyvää, kivaa vaihtelua kalalle!

Koska pohjassa on jo juustoa, emme laita päälle enää kovin paljon juustoraastetta. Miehelle riittää usein vaikka homejuustonökäreet. Minä ”kuorrutin” omani muutamalla viipaleella vuohenjuustoa.

Tomaattikastikevinkki: käytä tomaattipyreen sijaan tomaattimurskaa, siinä on huooooomattavasti vähemmän hiilihydraatteja. Kaikkein vähähiilarisin tomaattimurska löytyy muuten Rainbow’lta.

Pizza_3

Monet netin reseptisivujen vhh-pizzapohjista ovat löysiä (ja sitähän pizza on useimmissa ravintoloissakin), mutta itse tykkään enemmän rapeasta, kiinteämmästä pohjasta. Tämä pizza on kiinteää eikä lörähdä kun otat viipaleen käteen! :)

Pizza_4

Kuvat eivät todellakaan ole kovin houkuttavia mutta parempi jotain kuvia kuin tyhjää sivua :)

Pizza_6

Olisikohan loppiaisillallisellakin tänään pizzaa..? :)

P.S. Alan muuan lukijan toiveesta koota blogissa aiemmin ilmestyneitä vhh-ruokareseptejä oman ’RESEPTIT’-tunnisteen alle. Näin ne löytyvät nopsammin kuin selaamalla kaikki ’RUOKA’-tagin postaukset.

Kommentit (20)
  1. Kiitos tuosta reseptit-tunnisteesta! Helpottaa reseptien etsimistä huomattavasti, etenkin selailee puhelimella:).

  2. GoneWithTheNails/Mirka
    6.1.2014, 14:55

    Kiitti taas reseptistä! Itse teen juuri ”mokkapaloja” hopeatoffee kuorrutteella.. Kerran olen onnistunut pitsapohjan kanssa, mutta nyt kun teen sinun ohjeella tulee varmasti parempaa kuin koskaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *