Karkkipäivä
Karkkipäivä

Teemaviikko: Kuopio!

Astuin junasta viime tiistaiaamuna tutulla asemalla. Kävellessäni märän sohjon läpi minulle niin rakkaita katuja, ajatus oli yhtäkkiä päässäni.

Minä haluan kirjoittaa Kuopiosta.

Kuopiossa_IMG_5244

Ja niin minä teen. Tervetuloa Karkkipäivän vieraaksi Kuopioon :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä olen kuopiolainen, syntynyt Kuopiossa. Samalla en kuitenkaan koe olevani vahvasti savolainen. Kumpikaan vanhemmistani ei ole Savosta, vaan heidät toi aikoinaan Kuopioon työ. Meillä ei kotona puhuttu savon murretta eikä vaalittu mitään savolaisia perinteitä. Toki savolainen puhenuotti tarttui minuun koulussa ja ystäviltä, ja aika pitkään Kuopiosta muutettuanikin käytin vielä ”myö”-sanaa (= me). Se oli tiukassa! :)

Nykyään enää tietty tapa venyyyyttää sanoja paljastaa, että olen alunperin täältä päin. Ja ”heleevetti” kuuluu tietysti sanoa juuri noin. Ai niin, ja sanonhan minä ”Elä” kun muut sanovat ”Älä”. ”Elää viiti….!”  :)

Kuopiossa_IMG_5253

Muutin Kuopiosta ensin vuonna 2000 opiskelemaan ja lopulta pysyvästi vuonna 2003.

Parikymppisen Sannin ja Kuopion suhde oli tyypillinen nuoren ihmisen ja hänen synnyinkaupunkinsa välinen suhde. Täytyy päästä pois, liian pieni paikka, tää on jo niin nähty… Mutta minun tieni eivät lopulta vieneetkään Helsinkiin tai Tampereelle, jonne suunnilleen joka toinen savolaisnuori haaveili muuttavansa. Kohtalo vei minut jonnekin ihan muualle, kauas suurten kaupunkien äksönistä. Tiedättekin minne. :)

Mutta tällä viikolla tähtenä on Kuopio. Vanha kunnon Kuopijo. Ihmisen pitää saada etäisyyttä tiettyihin asioihin ja paikkoihin, jotta voi löytää ne taas ja alkaa arvostaa. Minulle ja Kuopiolle on käynyt juuri niin. Moneen vuoteen en käynyt täällä kuin suunnilleen jouluna ja juhannuksena. Nyt tänne on kiva tulla, ja tulen mielelläni.

idKuopiossa_IMG_5445

.

Tori_IMG_5253

Teemaviikon ensimmäisen päivän aiheena on Kuopion sydän; Tori.

Kuopiossa_IMG_5417

Kuopiolainen jakaa torin mielessään sivuihin, jotka taas ovat omia alueitaan.

Kuopiossa_IMG_5426

Läntistä sivua hallitsee Sokos.

Sokos on ollut minun tavarataloni numero 1. Hankin täältä suunnilleen kaiken vaatteista CD-levyihin ja meikkeihin. Kosmetiikkaosaston jokainen neliösentti oli tuttu, kävin siellä teini-iässä lähes joka ikinen päivä.

Sokoksen kongi oli, ja taitaa olla edelleen, Kuopion yleisin tapaamispaikka. Me tykättiin kaveriporukalla istua tuon kuvassa oikealla näkyvän parkkihallin sisäänkäynnin seinustalla. Siitä pystyi hyvin pitämään silmällä keitä tuttuja ”Sokkarin kongissa” liikkui.

Kuopiossa_Sokos_kosmeosasto

Hyllyt ovat vaihtaneet paikkaa moneen kertaan eikä kemppariosasto muistuta enää ollenkaan nuoren Sannin aikoja, mutta kyllä täällä edelleen viihtyy hipelöimässä…. :)

Shampoohyllyt olivat teini-Sannin rakkain paikka. Ja hajuvesiosasto….

Kuopiossa_IMG_5439

Itäistä sivua dominoi Anttila.

Anttilan ohi torin kohdalla kulkeva alue Puijonkadusta on muuttunut kävelykaduksi sitten minun Kuopio-vuosieni. Koko torin ympärysalue elää muutoksen aikaa, ja tuntuu, että aina näyttää taas vähän erilaiselta kun tulen käymään.

Kuopiossa_Anttila

Anttilan kosmetiikkaosasto oli myös vakiohengailupaikkoja mutta ei pärjännyt valikoimansa puolesta Sokokselle, enkä useinkaan ostanut sieltä mitään. Anttilan ruokaosasto sen sijaan sai roposeni, samoin leluosasto josta kävin ostamassa poneja – niin lapsena kuin vähän aikuisempanakin :)

Kuopiossa_IMG_5421

Itäsivulla on myös kauppakeskus Sektori. Samoin tämä rakennus kuului paikkoihin, joissa teini-Sanni kavereineen tykkäsi maleksia. Saatoimme viettää aikaa esimerkiksi menemällä Sektorin maisemahissillä ylös ja alas, tiiraillen ihmisiä ja mahdollisia tuttuja hissin ikkunoista… Voi teinejä. Sektorissa oli myös suosittu kahvila, mutta kahvilat eivät, erikoista kyllä, olleet tuohon aikaan nuorten hengailupaikkoja. Ainakaan minun kaveripiirissäni.

Meidän vakkaripaikkamme sen sijaan oli Soksen vieressä sijaitseva Rosso. Siellä istuttiin joka päivä. Suosikkitilattaviin kuului pizzan ohella häränlihapatonki ilman häränlihaa. Tämä on jäänyt vahvasti mieleen. :) Monikaan ystävistäni ei syönyt lihaa, ja tilasimme tuon kyseisen patongin aina lihattomana. Muistaakseni siinä oli jokin vastustamattoman hyvä kastike, minkä vuoksi emme valinneet vegepatonkia. ^_^

Kuopiossa_IMG_5422

Pohjoista reunaa hallitsee Kaupungintalo. Tällä paikalla, nyt tyhjällä torikiveyksellä, seisoi ennen kesät talvet esiintymislava. Lava kuului myös meidän ehdottomiin vakkaripaikkoihin. Siellä sitä istuttiin vetämässä röökiä ja olemassa ”cooleja”. Loistava paikka joka tarjosi sateensuojan ja esteettömän näkymän torin yli – tärkeää kun haluaa vaania ohikulkijoita. ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eteläisellä reunalla seisoo Kauppahalli, yksi Kuopion rakastetuimpia rakennuksia ja kohtaamispaikkoja. Tämä puoli ei ollut meidän suosiossa teini-ikäisinä. Ilmeisesti pidimme Kauppahallia ”tätien mestana”.

Minä tykkäsin kyllä vähän salaa käydä fiilistelemässä Kauppahallin Maustesopissa, jossa oli Kuopion paras teevalikoima. Haaveilin pitkään pääseväni jonain päivänä Maustesoppiin töihin. :) Olin kovasti viehättynyt ajatuksesta myydä mausteita ja teetä.

Kuopiossa_IMG_5436.JPG

Toripöydät ovat kuopiolainen instituutio. Ennen vanhaan ne olivat katettuina ympäri vuoden ja kesäisin täynnä istuskelevia ihmisiä. Nyt pöytien kannet ovat säilössä ja ainoastaan torimyyjien käytössä.

Kuopiossa_IMG_5432

Alla kuvia torilta 90-luvun alkupuoliskolta, taidetaan elää vuosia 1994-1996.

Kuopio_ysarinuoret

Ylin kuva: auringossa pysäköintihallin sisäänkäynnin seinustalla.

Seuraava kuva: torin yössä (tietysti toripöydillä <3)

Seuraava kuva: Sokoksen kongissa

Alin kuva: torin lavalla. Mun pusero…!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä ensimmäinen pala minun Kuopiotani (ja kuvassa yksi tärkeimpiä paloja, rakas ystävä Mili <3).

Toivottavasti jaksatte mukana tällä vähän erikoisemmalla teemaviikolla :)

Kommentit (79)

 1. Heta

  Vau olipa ihana ylläri tämä postaus! Asuin Kuopiossa viime syksynä viikon ajan kun muutin sinne opiskelujen perässä, mutta tajusin etten ollut ollenkaan valmis opiskelemaan joten muutin takaisin tänne pohjanmaalle :D Kaupunki teki silti minuun lähtemättömän vaikutuksen kauneudellaan ja kaipaan sinne usein. Kesällä on aivan pakko päästä käymään edes pariksi päiväksi <3

  En olisi kyllä osannut arvata että sinä olet savosta kotoisin :) Mutta näitä postauksia saa kyllä mun puolesta tulla lisää!

 2. Ann

  Aiii ihana Kuopio, kamala ikava! Kauan sitten oli kamala kiire paasta pois ja nyt sita vaan haikailee takaisin :D Seitseman vuotta olen asunut ulkomailla, ja nyt on mahdollisuus palata melkein kahdeksi kuukaudeksi, tana kesana nimittain juhlitaan meikalaisen haita, Kuopijossapa tietenkin! Tervetuloa vaan Savon sydameen Espanjan suku ^-^

  • Sanni

   Toivotan jo etukäteen kovasti onnea ja ihania suvihäitä Savon sydämessä! :)

 3. Eija

  Jee, ihana teemaviikko! Itse olen kotoisin pienemmältä paikkakunnalta Kuopion lähistöltä, mutta Kuopiossa olen opiskellut ja viettänyt paljon aikaa muulloinkin. Monta sukulaista ja ystävää siellä asustelee. Nykyisin asun Keski-Suomessa, mutta kyllä Kuopiossa tulee käytyä vähintään neljä kertaa vuodessa. Yksi lempipaikoistani Kuopiossa on satama kesäisin. Mielenkiinnolla jään odottamaan uusia postauksiasi :).

 4. Maaku

  Kuopio <3 oon itse kotoisin sieltä ja asunut nyt kohta kuusi vuotta vielä idempänä Joensuussa. Joskus kauan sitten haikailin isoihin kaupunkeihin etelään, mutta nyt oon todennut rakastavani Itä-Suomea ja haluaisin muuttaa mieluiten takaisin Kuopioon. Omia lempipaikkojani ovat mm. Kuvakukko, pannuhuoneen terassi kesällä, valkeisenlammen ympäristö sekä Puijon metsät. Kyllä se on niin, että tyttö voi lähteä Savosta vaan ei Savo tytöstä! ;)

  • Sanni

   Kuvakukko <3 <3 <3 Paras elokuvateatteri ever.

 5. Mari

  Hih, onpa hassua! Olen täsmälleen ikäisesi, kotoisin Kuopiosta ja muuttanut sieltä juurikin vuonna 2000 kirjoitettuani ylioppilaaksi. Enpä ole tiennyt sinun olevan Kuopiosta, vaikka olen blogiasi vuosia lukenut. Kuvissa vilisevät paikat ja käyttämäsi termit saivat muistot mieleen. Nykyisin kauppakeskus Matkus taitaa viedä leijonanosan keskustan liikkeiden asiakkaista, joten mielenkiintoista nähdä, muuttuuko keskusta merkittävästi nykyisestään.

  Itse olen kotiutunut niin loistavasti pääkaupunkiin, etten osaisi, saati haluaisi muuttaa takaisin Kuopioon. Vierailu silloin tällöin on kuitenkin ihan virkistävää.

  Muistatko muuten käyneesi kauppahallissa täytetyllä patongilla? Täytteet sai valita itse ja lopputulos oli varsin runsas :) Me käytiin Rossossa lähinnä teellä…ei varmaan kovin kannattavaa ravintolalle. Oi niitä ysäriaikoja. Minä ostin muuten ainoan My little ponyni (morsiusponi) Partaselta. Onkohan koko kauppaa enää Kuopiossa?

  • Sanni

   Muistatko muuten käyneesi kauppahallissa täytetyllä patongilla?

   Tiedän paikan mutta minulle ei täytetty patonki juuri maistunut, sitä Rosson ”häränliha ilman häränlihaa” lukuunottamatta :) Kaikki aina kehuivat tuota Kauppahallin patonkipaikkaa mutta itse en ole tainnut koskaan sellaista syödä.

   Partasen lelukauppa löytyy Kuopiosta edelleen :) Sijaitsee nykyisin kauppakeskus Minnassa.

  • Sanna

   Toivepatonki on vieläkin hallissa :)

 6. vipsu

  Kauppahallit taitaa olla joka kaupungissa yhtä kauniita!

  • kapa.

   Ei todellakaan. Googlaapa Joensuun.

 7. mussu

  No voe tokkiisa, mite ihana postaus omasta kaapunnista!
  En arvannutkaan että olet Savon sydämesta kotoisin. Oli niin kiva lukea juttua Kuopiosta toisen silmin nähtynä, ja todeta että on syytä olla ylpeä näin kivasta ja kauniista kaupungista. Pitäs ruveta pärtsäilemmään tuolla kaapunnilla vähä enemmä tuassiisa :)
  Onko kesäinen Kuopio tuttu? Ihastut vielä enemmän…

  • Sanni

   Onko kesäinen Kuopio tuttu? Ihastut vielä enemmän…

   23 kesää ehdin täällä viettämään ennenkuin muuttokuorma vei saaristoon :) Ja muuton jälkeenkin olen käynyt useimpina kesinä ainakin pienellä visiitillä. :)

   on syytä olla ylpeä näin kivasta ja kauniista kaupungista.

   Todellakin. :)

 8. Juuli

  Yksi sydämeltään Kuopiolainen täältäkin huutelee. Asun nykyisin etelämmässä, mutta haaveilen paluusta. Ihana postaussarja! Myös minulle tuli yllätyksenä Kuopio-yhteytesi.:) olen itse hiukan nuorempaa sukupolvea (vuosituhannen vaihteessa ja 2000-luvun alussa toripöydillä hengaillut). Kun luin postauksesi siskoistasi, mietin, miten siskoosi voi näyttää niin tutulta. Ajattelin sekoittavani hänet johonkin toiseen. Nyt luulen, että teiniminä ja siskosi olimme joskus harrastuskavereita. Mahtavaa! Vitsi kun tulin iloiseksi! :) aurinkoista kevättä Sinulle ja siskollesikin! Hymyilyttää.

  • Sanni

   Jee, kun saa jonkun iloiseksi = parhautta :) Ihanaa kevättä sinnekin :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.