Karkkipäivä
Karkkipäivä

Tauon paikka

Minun on pitänyt kirjoittaa tämä jo vaikka kuinka pitkään: Karkkipäivä jää pienelle tauolle.

Tauko_benjamin-davies-331159

Sen sijaan jääkaapin seinään on laitettu magneetilla lappu jossa lukee: ”Tee nämä postaukset ennen taukoa”. Siihen listaan on ilmestynyt uusi ranskalainen viiva toisensa jälkeen.

Ne viivat on nyt hellästi mutta päättäväisesti siirretty ”tee nämä tauon jälkeen” -tilaan.

Minulla on ollut pitkään ajankäytöllisiä haasteita, joita en ole salaillut. Olen todella pitkään tuntenut väsymystä ja jatkuvasti vallitsevaa levottomuutta siitä, että en saa asioita loppuun. Koko ajan on tekemistä ja sen päälle keksin vielä lisää tekemistä. En osaa priorisoida. Melkein kaikki tuntuu yhtä kiinnostavalta ja tärkeältä ja sellaiselta, että se vaatii huomiotani.

Säännöllisesti blogiani lukevat tunnistavat aiheen. Toiveet tasapainon löytämisestä ja hidastamisesta ovat kurkistelleet riveillä ja niiden väleissä viime vuosina yhä vain useammin.

Tauko_jake-blucker-316192

Vietän liikaa aikaa tietokoneella, internetissä ja somessa, näin asia on yhtään kaunistelematta. Vietän liikaa aikaa ylipäänsä tehden jotain, vastaten odotuksiin; omiini tai toisten. Oikeisiin tai oletettuihin. Olen täyttänyt päiväni loputtomalla puuhalla aamusta iltaan ja ajautunut elämäntapaan, joka kroonisesti ylikuormittaa aivojani. Kuvittelen tekeväni jotain tärkeää ja koen asioiden suorastaan vaativan suoritustani ja huomiotani, mutta samalla näköni on hämärtynyt monille paljon tärkeämmille asioille.

Tiedättekö miltä tuntuu, kun ei vain malta hidastaa? Vaikka väsyy, ei osaa lopettaa? Ei osaa asettaa rajoja?

Olen tehnyt päivistäni raskaiden prosessien jonon jota en enää itse näe vaan pidän sitä normaalina.

Tauko_paul-larkin-524582

Mietin pitkään, millä lailla tauostani kertoisin. Oikeastaan olisin halunnut vain kirjoittaa: ”Jään vähäksi aikaa lomalle somesta ja internetistä. Tavataan taas valoisampaan aikaan.”

Mutta eihän tällainen puhelias tyyppi lopulta osannut niin kirjoittaa.

Olen kirjoittanut joistain haasteistani täällä aika avoimestikin, mutta nyt huomasin, että en yhtäkkiä olisi halunnut kertoa teille suoraan tästä asiasta. Blogit ovat viihdettä, niiden kuuluu ilahduttaa, hauskuuttaa, aiheuttaa lukijassaan myönteisiä tuntemuksia. Vaikka olen käsitellyt blogissani myös aiheita kuten stressi, itsetunto-ongelmat ja elämänhallinnan haasteet, huomasin että tästä en olisi halunnut puhua. En halunnut teidän tuntevan tätä.

Kirjoitin elokuussa paljon huomiota saaneen blogikirjoituksen ”Kuinka päässä lyö tyhjää”. Kuvailin tässä kirjoituksessa kaikki ne syyt, miksi minun olisi pitänyt pysähtyä jo aikaa sitten.

Tauko_ivana-cajina-390203

Vauhtiyhteiskunta ja kasvava informaatiotulva on ilmiö, jonka vaikutuksista ihmisiin kirjoitetaan yhä vain enemmän. Tammikuun 18. päivän Nya Åland -lehden pääkirjoituksessa tunnistin jälleen itseni.

Katarina Gäddnäs kirjoittaa (suomennos minun);

”Kasvava pinnallisuus ja ongelmat ovat seurausta yhteiskunnan nopeasta temmosta. Moni kärsii jatkuvasta informaatiotulvasta. Kahden kuluneen vuoden aikana on tuotettu enemmän informaatiota kuin viimeisimmän viiden tuhannen vuoden aikana yhteensä.

Altistumme jatkuvalle ylistimulaatiolle, informaatiota sanojen ja kuvien muodossa huuhtoutuu koko ajan ylitsemme. Kyseessä on valtava muutos joka on tapahtunut lyhyen ajan sisällä. Meidän olisi pakko karsia informaatiovirrasta, mutta miten erottaa oleellinen kyberavaruuden jylinän keskeltä? Tämän hetken tutkimus ei tiedä miten yksilö selviää tästä pitkässä juoksussa, mutta on selvää, että stressi uhkaa vakavasti hyvinvointiamme.

Uusi luokkien välinen kuilu on jo muodostumassa niiden välille, jotka osaavat valita tarpeellisen informaation ja niiden, jotka hukkuvat informaatiotulvaan.”

Minä kuulun niihin, jotka eivät osaa valita informaatiotulvasta. Jotka ottavat vastaan kaiken ja hamuavat vieläkin lisää.

Tauko

Nyt pidän tauon informaatiotulvasta. Astun virrasta rannalle ja kävelen syrjään kohinasta. Yritän keskittyä, oikeasti keskittyä näkemään ja kuulemaan olennaisen.

Jotta voin sitten palata entistä eheämpänä ja kirkkaammalla katseella, olla iloinen, että tein tämän <3

Nähdään taas, rakkaat lukijat. Ehkä aurinkoisilla Kreikan saarilla huhtikuussa.

.

Kuvat: Unsplash ja Tiia Ennala

Kommentit (99)

 1. Mape

  Hengittele Sanni rauhassa, kyllä me odotetaan. <3

 2. Merja

  Palasin juuri sinä päivänä katsomaan blogiasi kun oma netti/some paastoni rakoilemisen vaikutukset alkaa taas tuntua omassa kehossa ja mielessäni ja sain hyvän muistutuksen, että jatketaan samalla linjalla eli pitäydyn pois somen/blogien jne. parista vaikka niin ihanaa onkin ollut seurata esim. sinun matkaasi, olen seurannut varmaan alusta saakka mukana :)

  Oikein ihanaa rauhoittumisen aikaa sinulle, anna aikaa muutokselle. Kaikkea hyvää!

 3. Nena Sofia

  Rentouttavaa lomaa Sanni, sen olet ansainnut! <3

 4. Emma

  Nyt kyllä täytyy vinkata (kun en silloin siihen aiempaan aiheeseen liittyvään postaukseen muistanut kommentoida) Firstbeatin hyvinvointianalyysista, se ois varmasti sulle hyödyllinen ja ehkä siks se tuli tässä mulle mieleen kun se mittaus on niin perusteellinen ihan niin kuin sinä :-D

  Rentouttavaa lomaa!

 5. Meri / Kulttuurikuuri

  Rentouttavaa lomaa! Olet kyllä blogannut tosi kovaan tahtiin. Nyt vain muiden puuhien pariin palautumaan rauhassa. :)

 6. Ellu

  Mukavaa blogilomaa, on tärkeää pitää itsestään huolta :)

 7. Ylva

  Levollista taukoa! <3

 8. LeenaT

  Hei Sanni,

  Tauko on hyva juttu! Jos tuntuu, etta ei jaksa niin ainoa oikea vaihtoehto on pysahtya ennen kuin se on liian myohasta ja tulee burn out. Kaikkien pitaisi kuunnella kehoaan enemman ja menna sen mukaan.

  Kiitos hyvasta blogista, olet taukosi ansainnut!

 9. Noora. V

  Moikka Sanni,

  Harvoin kommentoin mitään, mutta nyt on pakko.
  Lukiessani tätä postausta nyökkäilin monessa kohdassa ja ajattelin, että kyllä Sanni on fiksu ja rohkea kun tästä kirjoittaa ja tauko ”tästä maailmasta” ja sen aiheuttamasta ähkystä tekee varmasti hyvää. Muutaman päivän kuluttua tästä näin unta, missä olitkin julkaissut uuden postauksen ja sen alussa kerroit kuinka et vaan pystynyt olemaan erossa blogista. Aamulla herätessäni unesta harmittelen kovasti että et pitänytkään ansaitsemaasi lomaa :D kunnes sitten menin myöhemmin blogiisi ja tajusin asian laidan. Oli vaan pakko jakaa tämä kanssasi :D

 10. Katri

  Hei,

  ihana palata blogisi postauksia lukemaan, vaikka itse oletkin tauolla. Täältä löytyvät vinkit niin ihonhoitoon, ruokailuun kuin matkailuunkin. Nautin erityisesti Ahvenanmaa-postauksistasi – hain itse tänä keväänä vaihto-opiskeluun Ruotsiin, saas nähdä miten käy. Tänä aamuna L’Oreal-savinaamiota testasessani palasin vielä sitä lyhyesti käsitelleeseen postaukseesi. Kiitos Sanni, blogisi on oiva ohjekirja!

  • Sanni

   Tosi mukava kuulla Katri :) Toivottavasti pääset Ruotsiin :)

 11. Matilda

  Moikka Sanni,

  Ihana kirjoitus. Kuvaat todella hyvin tauon syitä. Nyökyttelin niin paljon tätä lukiessani! Erityisesti tämä lause sanoitti omia fiiliksiä täysin: ”Melkein kaikki tuntuu yhtä kiinnostavalta ja tärkeältä ja sellaiselta, että se vaatii huomiotani.”

  Pidän blogistasi erityisesti siksi, että kirjoitat kosmetiikasta tietopohjaisesta näkökulmasta.

  En siis epäile yhtään, ettet lopulta löytäisi itsellesi toimivaa keinoa luovia informaatiotulvan kanssa.

  Ihanaa taukoa, olkoon se sitten ihan miten pitkä tahansa.

  • Sanni

   Kiitos :) Hyvin menee tauolla <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.