Tästäkin Kreikan hallitus veloittaa – yllätys tavernassa

Jotain erikoista on tapahtunut kreikkalaisten ravintoloiden maailmassa.

Mitä äärimmäisen tavanomaista näet tässä kuvassa, mitä alemmasta kuvasta puuttuu?

Namnamm… – mutta jotain uupuu.

Se jokin on:

Et enää näe kreikkalaisten ruokapaikkojen pöydissä oliiviöljy- ja etikkapulloja, eikä niitä tuoda sinulle automaattisesti.

Kreikassa astui 1. tammikuuta 2018 voimaan laki, jonka mukaan ravintolat eivät enää saa tarjota asiakkailleen oliiviöljyä uudelleentäytettävissä öljypulloissa. Eli niissä, joita ennen seisoi pöydissä valmiina. Nyt öljy on tarjottava avaamattomassa, kertakäyttöisessä pakkauksessa.

Elinkeinoministeriö perusteli lakisäädöstä sillä, että muutoksella asiakkaille taataan oliiviöljyn laatu eivätkä erinäiset tavernaisännät enää pääse laimentelemaan oliiviöljyä halvemmilla öljyillä – niinkuin joissain kuppiloissa epäilemättä tapahtui.

Todellinen syy muutoksen takana on kuitenkin – totta kairaha; lisää euroja hallituksen kukkaroon. Nyt ravintolat veloittavat oliiviöljystä. Kustakin pullosta menee osuus ja ALV valtion kassaan.

(Kriisin myötä Kreikan hallitus on keksinyt joka vuosi mitä kekseliäimpiä – ja joidenkin näkökulmasta viheliäisimpiä – uusia veroja ja muita lisämaksuja.)

Lakia rikkovaa ravintolaa sakotetaan 500 euron maksulla.

En ollut ennen tätä reissua huomannut muutosta käytännössä. En muista minkään ruokapaikan kyselleen minulta haluanko ostaa lisäoliiviöljyä, enkä kyllä toisaalta muista että olisin lisäöljyä kaivannutkaan.

Nyt olen kaivannut. Muutos on ollut selvä.

Kreikkalaiset käyttävät ruoassa runsaasti oliiviöljyä. Kun sanon runsaasti, tarkoitan todella PALJON.

Ruoat kirjaimellisesti uivat öljyssä.

Useinkaan extraöljylle ei ole tarvetta, koska – no, annoksissa valmiina oleva öljy riittäisi voitelemaan isommankin porukan saranat.

Oletan, että tämän vuoksi en itsekään ole tammikuun 2018 jälkeen huomannut lakimuutosta käytännössä.

Ajan kuluessa jollain ravintoloitsijalla on välähtänyt. ”Mitäpäs jos vähennetään ruoista öljyä, niin että asiakkaan on vähän niinkuin pakko ostaa lisäöljy..? Saadaan lisää tuloja?”

Ja ollaan päästy tähän tilanteeseen:

Horta ennen.

Horta nyt.

”Tarjoilija, ruokani kaipaisi vähän lisää oliiviöljyä.”

”Totta kai, madam. Pieni vai isompi pullo?”

Jep.

Älkää siis ihmetelkö, jos jotkin ruoat Kreikassa saattavat nykyään maistua kuivemmilta kuin aiemmin.

En sano että vähennetyn öljyn käytäntö keittiön puolella on levinnyt tavaksi ihan jokaiseen ravintolaan, sitä se ei varmasti ole, ja ravintola saa itse päättää veloittaako asiakkaita ylipäänsä öljystä. Mutta ainakin kaikki ravintolat, joissa itse olen tällä matkalla käynyt niin Ateenassa kuin Poroksella, ovat ottaneet oliiviöljystä maksun. Ja ruoat on tarjoiltu ilmiselvästi vähemmällä öljyllä – tai täysin öljyttä.

Mitä sanotte esimerkiksi tästä varsin kuivakasta annoksesta grillattua mustekalaa?

Ei puhettakaan että nämä palat natustelisi suuhunsa kuiviltaan, mustekalan kuuluu valua oliiviöljyä.

Myös salaatit on tarjoiltu huomattavan vähäöljyisinä. Lautasen pohjalle jäävä vihreä lätäkkö on muisto vain.

Netistä kaivamani uutisen mukaan oliiviöljystä piti arvioiden mukaan alkaa veloittaa 1€ per 100 ml, kun laki astui voimaan. Käytännössä hinta voi kuitenkin olla mitä vain, olen nähnyt menuissa hintoja välillä 1,50€ – 3€.

Lisäkustannus jää lopulta kokonaiskuvassa kuitenkin pieneksi harmiksi tähän verrattuna:

oliiviöljylain seurauksena ravintoloiden jätemäärä moninkertaistuu. Kuvitelkaa miten paljon vajaakäytettyjä oliiviöljypulloja menee roskikseen yhden päivän aikana?

Montako asiakasseuruetta yhdessä suositussa ravintolassa saattaa käydä vaikka kuumimman kesäsesongin aikaan – puhutaan sadoista. Ja lähes jokainen seurue todennäköisesti ostaa pikkupullon oliiviöljyä, joka päätyy ruokailuhetken jälkeen jätteeseen.

Näen punaista. 😠😡

Kunnon ”laihialaisina” olemme äidin kanssa ottaneet vajaat oliiviöljypullot mukaan ravintoloista. Eri juttu, miten tahdikasta on kaivaa tavernassa oma pullo esiin.

Ehkä kuitenkin ajattelen enemmän jätevuorta.

Aargh.

P.S. Olemme Poroksella. Ja tänään on ”vähän” satanut.

Kommentit (19)
 1. Onpa erikoinen juttu. :) Voi ei. Tänä vuonna en ole käynyt Kreikassa, joten tämä oli minulle uutinen. Ryhdyin samantien miettimään, että miten en huomannut tätä viime kesänä, mutta sitten muidtinkin syyn siihen. :)

  Mutta täytyy myöntää, että itsekin keräisin vajaat pullot mukaan. :D Oletko kysynyt ravintoloista, mitä he tekevät vajailla pulloilla? Menevätkö ne suoraan roskiin vai käyttävätkö he ne ruoanvalmistukseen? Tosin jälkimmäinen vaihtoehto lienee poissuljettu, jos tuo säädös on alunperin tehty hygienia- ja laadunvalvontasyistä. Mahtaa siis tulla paljon jätettä, sillä harvalla tulee käytettyä desilitra öljyä / ruokailu. Mitä pullojen tuhlausta. Eikö tuota voisi toteuttaa niin, että ravintola voisi kaataa isommista pakkauksista öljyä pienempään astiaan? Hieman kuin se, että olutta tuodaan hanasta tai talon viiniä tai retsinaa isommista pakkauksista pöytään pienissä kannuissa?

  1. Oletko kysynyt ravintoloista, mitä he tekevät vajailla pulloilla?

   Ei ole tullut mieleen, mutta täytyypä kysyä. Uskon kyllä, että hygieniasyistä asiakkaiden jo avaamia pulloja ei voi käyttää keittiön puolella ruoanlaitossa.

   Eikö tuota voisi toteuttaa niin, että ravintola voisi kaataa isommista pakkauksista öljyä pienempään astiaan?

   Lain pointti on nimenomaan se, että uudelleentäytettäviä öljyastioita/pakkauksia ei saa enää käyttää, vaan öljy on tarjottava avaamattomassa kertakäyttöisessä pakkauksessa. :(

   1. No jopas. Erikoista, että viinin ja oluen kohdalla niin saa tehdä, mutta ei oliiviöljyn. :)

    1. Niinpä. Mutta ilmeisesti oluen ja viinin kohdalla ei ole ollut tätä ”lantraamisongelmaa”, kuten oliiviöljyn.

 2. Estääkö jokin ravintoloita käyttämästä asiakkaiden jättämiä vajaita pulloja seuraavien annosten tekoon tai muuhun tarpeeseen keittiössä? Paitsi tietysti se jos öljyä ei enää käytetä (koska kuivakat annokset). Ei tuokaan kyllä ratkaisisi jäteongelmaa.

  1. Estääkö jokin ravintoloita käyttämästä asiakkaiden jättämiä vajaita pulloja seuraavien annosten tekoon tai muuhun tarpeeseen keittiössä?

   Oletettavasti hygieniasäädökset kieltävät tämän, mutta aion kysyä tätä kun seuraavan kerran syömme ravintolassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *