Tapaus Stora Halsö – tätäkö on kestävä kehitys Suomen luontokohteissa?

Sain kuulla kesäloman venereissulla jotain hyvin valitettavaa ja perin tyrmistyttävää. Asia resonoi minussa niin henkilökohtaisella kuin yleisellä tasolla ja närkästyin yhtä lailla Sannina kuin suomalaisena sekä kestävän kehityksen arvoja vaalivana, kotimaan upeita virkistysaluekohteita arvostavana luonnossa liikkujana.

Päästessäni ihka ensimmäisiä kertoja purjehtimaan kesällä 2020, yksi mieleenpainuvimmista ja tunnelmallisimmista kohteista oli Stora Halsön saari Inkoon saaristossa. Olen omistanut saarelle oman blogipostauksenkin. Päädyimme Stora Halsön saarelle toisen veneilijän vinkistä; paikka on hyvästä sijainnistaan ja hienosta retkisatamastaan huolimatta kuulemma vähän vähemmän tunnettu, ja kuuluu tyyppiin ”tietäjät tietää”.

(Ja onnekkaat he, jotka tietävät. ❤️)

Kun saavuin Stora Halsö’hön ensimmäistä kertaa oli kesäkuun alku ja saimme koko pienen saaren itsellemme – laiturissa ei ollut ainuttakaan toista venettä. Saaren kauneuteen ja taianomaiseen seesteiseen tunnelmaan oli vaikea olla ihastumatta.

Tämän jälkeen olen käynyt saarella lukuisia kertoja. Siitä on kolmen veneilykesäni aikana tullut kuin epävirallinen mökkisaareni, niin omalta se tuntuu. Lukuisissa retki- ja vierasvenesatamissa käyneenä on sanottava, että Stora Halsön tunnelma on aivan ainutlaatuinen.

Yksi tärkeistä tunnelmanluojista on saaren alkuperäinen grillikatos.

Stora Halsö’lle saapuvaa veneilijää tervehtii ensimmäisenä idylliseen sijaintiin pienelle niemenkärjelle rakennettu grillikatos.

Kolmelta sivulta katettu, ikkunallinen grillikatos tarjoaa suojaa tuulelta sekä huikean kauniit maisemat merelle.

Stora Halsö’n vakkareiden mukaan grillikatos on kuin saaren epävirallinen tietotoimisto tai ”kylän olohuone”, jossa uudet tulijat otetaan lämpimästi vastaan ja heille kerrotaan saaren speksit; mistä löytää puuceen, miten kuljetaan saunaan, missä on saaren pieni hiekkaranta jne. Katoksessa on myös saunanvarausvihko.

Tässä viehättävässä grillikatoksessa olen viettänyt monet muistorikkaat hetket. Täällä olen paistanut niin hyvät kuin huonommat vegemakkarat. Täällä olen tutustunut moniin hauskoihin ihmisiin ja kuullut tarinoita meriltä läheltä ja kaukaa. Täällä olen tehnyt työpäivän läppäri sylissä, sateen ropistessa ympärillä kokonaisen päivän.

Täällä istuin, kun sain kuulla perheen koiran vakavasta onnettomuudesta. Ja seuraavana aamuna sain kuulla huojentavat uutiset, jotka saivat minut melkein suutelemaan Stora Halsö’n kallioita. Täällä valokuvaajan sieluni on värissyt toinen toistaan kauniimpien auringonlaskujen äärellä.

Illan hämyisen valon siivilöityessä läpi savun ja hyväntuulisen puheensorinan soljuessa taustalla, olen tuntenut tässä katoksessa voimakkaita kauneuden kokemuksia sekä syvää arvostusta ja kiitollisuutta Suomen luontoa ja maamme tarjoamia ulkoilumahdollisuuksia kohtaan.

Meillä on täällä mahdollisuus nauttia tällaisista paikoista täysin ilmaiseksi.

Tähän saareen ja grillikatokseen tiivistyy paljon siitä, mitä Suomen luonto – ja ystävälliset kanssaliikkujat luonnossa – minulle merkitsee.

Ja nyt: UUVI on päättänyt purkaa Stora Halsö’n rakastetun ja täysin toimivan grillikatoksen – koska se ei sovi saaren uuteen designiin (!).

Mikä UUVI? UUVI on Uudenmaan Virkistysalueiden Yhdistys, joka hallinnoi erilaisia ulkoilukohteita Uudenmaan alueella, niin maissa kuin vesillä. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on ”luoda puitteet hyvinvointia lisääville luonnossa liikkumisen kokemuksille”.

Stora Halsö on yksi UUVin kohteita. Lyhykäisyydessään, UUVI on päättänyt uudistaa Stora Halsö’n palvelurakennetta ja uudistussuunnitelmaan kuuluu mm. alueen rakenteiden yhtenäinen tyyli. Sain kuulla halsölaisilta, että UUVIn kohteisiin halutaan tulevaisuudessa tunnistettava, yhtenäinen design. Tämä tarkoittaa vanhojen, täysin toimivienkin rakenteiden purkamista ja korvaamista uusilla ja moderneilla. Ulkoilukohteiden rakenteet katoksista halkovajoihin saavat saman, arkkitehdin suunnitteleman ulkonäön.

Stora Halsö’n vanha, käyttäjiensä rakastama grillikatos ei sovi design-suunnitelmaan. Vanhan grillikatoksen tilalle ei tulla rakentamaan uutta katosta vaan uudet, tänä kesänä valmistuneet modernit grilli- ja eväskatokset (kuvassa) on sijoitettu kauemmas metsään. Vanhan katoksen tilalle sijoitetaan pöytäryhmä.

Vanhan grillikatoksen purku tulee maksamaan enemmän kuin sen säilyttäminen.

Olin aivan ällikällä lyöty kun kuulin suunnitelmasta.

Stora Halsö’n pitkäaikaisimpiin kävijöihin kuuluva Veikko pitää saaren ystävällisen kokoontumispaikan purkamista äärimmäisen surullisena. Hän on vieraillut saarella 70-luvulta saakka.

KÄYTTÄJIEN MIELIPITEELLÄ JA VETOOMUKSILLA EI MERKITYSTÄ

Stora Halsö’n kävijät kertovat UUVIn kysyneen venekerhojen, kuten Stora Halsö’n huollosta vastaavan Kantvikin Purjehtijoiden mielipidettä uudistuksiin, mutta vastustuksesta huolimatta uudistukset toteutetaan.

Veneseurojen jäsenet ovat kirjoittaneet UUVI:lle vetoomuksia ja perusteluja katoksen säilyttämiseksi ja grillikatoksen käyttäjät ovat jopa lupautuneet talkoovoimin huolehtimaan katoksen huoltomaalauksesta, joka olisi ainoa katoksen vaatima huoltotoimenpide. Ei vaikutusta. Katos puretaan tämän syksyn aikana.

UUVIn hallituksen viimeisessä vastauksessa katoksen purkua perustellaan yhä mm. sillä, että ”uusien rakenteiden yhtenäinen ja kaunis ulkoasu nähdään hyvänä asiana”.

(Sain nähdä tämän sähköpostin.)

Surulliset vakkarit kertovat, etteivät voi käsittää UUVIn päätöstä. En voi minkäkään.

Tätäkö on kestävä kehitys Suomen virkistyskohteissa?

Käyttökelpoista puretaan ja kuntien rahoittaman yhdistyksen varoja käytetään siihen, että saadaan ulkoilukohteeseen ’hieno design’…? – Jota kohteen käyttäjät itse vastustavat…?

’Kaunis ulkoasu’.  Mitä epäesteettistä on vanhassa katoksessa..? Ja ennen kaikkea, UUVIn toimintaperiaatteen mukaisesti: luovatko toimivan grillikatoksen purku tai design-halkovajat paremmat puitteet ”hyvinvointia lisääville luonnossa liikkumisen kokemuksille?”

Mitä ihmettä nyt oikeasti. Ulkoilukohde vai arkkitehtuurin taidenäyttely?

Jos koette asian omaksenne tai koette minun tavoin närkästystä tämän kaltaisesta päätöksenteosta tai ”kestävästä kehityksestä”, Stora Halsö’n grillikatoksen säilyttämisen puolesta voi laittaa asiallista ja rakentavaa palautetta UUVIlle osoitteeseen uuvi@uuvi.fi

Toivon sydämestäni, että saisin vielä tulevinakin kesinä paistaa vegenakkejani ja ihailla auringonlaskuja Veikon ja kumppaneiden kanssa Stora Halsön vanhassa, hienossa grillikatoksessa.

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (19)
 1. Onpa ikävä kuulla tuollaista – ihan kuin ois ollut ’konsultit asialla’ hommaa suunnittelemassa 🙄
  Olisihan niin saaristossa (kuin muuallakin) toivottavaa pitää mielessä vanha sanonta ’don’t fix it if it ain’t broken’ 🤓
  Sinänsä kyllä Uuvi tekee erittäin tärkeää työtä ja heillä on paljon todella upeita saaristokohteita hoidossaan. Näistä useimmat olisivat ilman Uuvia todennäköisesti päätyneet yksityisiksi kesämökkitonteiksi/ ’yksityisalue – pääsy kielletty’ -alueiksi.
  Tästä näkökulmasta täytynee vain hyväksyä ’pienet mokat’, kunhan vain saarikohteet edelleen säilyvät kaikkien saariston ystävien vapaassa käytössä; mielestäni se on kuitenkin kaikkein tärkeintä, vaikka joitakin tyylivirheitä matkan varrella sattuisikin.
  Kesäisin sadekuuroterveisin Nynäshamnista 😊

  1. ’don’t fix it if it ain’t broken’

   Tämäpä juuri.

   Rakentakoon uusia palvelurakenteita mutta ei vanhojen ja toimivien – sekä käyttäjien kokemuksen – kustannuksella. Siinä ei vain ole mitään järkeä miltään kannalta. Millä tavoin vanhan katoksen purkaminen hyödyttää ketään tai tekee Stora Halsö’sta ”paremman luontokokemuksen”…?

 2. Lähetetty viestiä!

  1. 🙏🙏🙏

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *