Karkkipäivä
Karkkipäivä

Tapaus Aussie

Aussie

Voivoivoi Aussie.  Minulla on nyt paljon sanottavaa.

Mutta aloitetaan sanomalla, että minä ihan oikeasti tykkään Aussien tuotteista, niillä saa todella sileän tukan! Kritiikki kohdistuu merkin markkinointiin ja mainosteksteihin. Ja kyllä siihen sisältöönkin. Mutta – niillä saa sileän tukan! ;) En valita.

Aussiella on tällä hetkellä (ainakin Suomen valikoimassa) kuusi tuotelinjaa; Miracle Moist kuiville hiuksille, Luscious Long pitkille hiuksille (hmph, pidän tätä kategoriaa aika tarpeettomana), Colour Mate värjätyille hiuksille, Aussome Volume ohuille hiuksille, Frizz Miracle karheille ja kiharille hiuksille ja uusimpana tulokkaana Take The Heat hiuksille, joita käsitellään paljon lämpömuotoilulaitteilla. Jokainen tuotelinja on markkinoinnin mukaan rakennettu jonkun Australian hyvää tekevän marjan tai kasvin ympärille.

Aussie4

Kuten arvata saattaa, on näitä ”ihmeaineita” tuotteissa oikeasti todella vähän, ja hoitotehot perustuvat johonkin ihan muuhun. Osan mainostetuista aineista kohdalla ei voi edes puhua minkäänlaisesta vaikutuksesta hiukseen, esimerkkinä eukalyptus. Kaikkien Aussie-hoitoaineiden (miinus tehohoidot) hiusta silottava ja selvittävä ominaisuus on selitettävissä kosmetiikan peruspehmentäjillä kuten rasva-alkoholeilla ja estereillä, ja näiden lisäksi on käytetty runsaasti kalvonmuodostajia ja antistaattisia aineita. Aussielle on kuitenkin annettava credittiä siitä, että se on kehittänyt aivan erityisen nerokkaan ainesosacocktailin ilman silikoneja* ja käyttäen vain hyvin vähän aitoja rasvoja & öljyjä – jotka oikeasti ovat niitä parhaimpia pehmentäjiä ja silottajia. Rehellisesti sanottuna en ole koskaan aiemmin ollut yhtä yllättynyt tuloksesta incin lukemisen jälkeen.

*) Silikonijohdannaisia löytyy vain Miracle Moist – ja Take The Heat -hoitoaineista sekä muutamista tehohoidoista.

Mutta tutustutaampa hieman lähemmin näihin Aussien ylistämiin ”vaikuttaviin ihmeaineisiin”.

MIRACLE MOIST – markkinoidaan ainesosalla Queensland Macadamia Nut (=Queenslandin Makadamiapähkinä).

Ainesosa löytyy incistä nimellä Macadamia Ternifolia Seed Extract. Kyllä, makadamiapähkinän uute on öljyn ohella hiuksia pehmentävä aine, mutta Miracle Moist -tuotteissa se on vain yksi uute kymmenen muun keskellä, eikä todellakaan incin alkupäässä.

Aussie4

LUSCIOUS LONG – markkinoidaan ainesosalla Australian Blue Mountain Blend (= eukalyptusuutteiden sekoitus).

Ainesosa löytyy incistä nimellä eucalyptus dunnii & eucalyptus acmenioides. Ja tietysti ihan viimeisinä ennen paria hajustetta ja väriainetta. Eukalyptus on kosmetiikassa piristävä, raikastava tai antimikrobinen aine. Mitä se siis tekee hiusten hoitoaineessa? Hoitaa pitkiä kutreja? Tuskin. Aussie lienee keksinyt käyttää eukalyptusta markkinoinnissaan, koska se liittyy vahvasti Australiaan ja tekee tietysti tuotteesta kivan tuoksuisen.

FRIZZ MIRACLE – markkinoidaan ainesosalla Australian Blue Gum Leaves (=eukalyptusuutteiden sekoitus).

Ainesosa löytyy incistä nimellä eucalyptus dunnii & eucalyptus acmenioides. Ja jälleen viimeisinä ennen väriainetta ja pH:n säätäjää. Mutta hetkinen. Kuulostiko tutulta? Eikös juuri pitkien hiusten linjassa puhuttu Australian Blue Mountain Blendistä, joka on yhtä kuin nämä aivan samat eukalyptusuutteet? Aivan. Niitä on tyrkätty kahteen eri tuotelinjaan tuomaan häivähdys australialaismaista tuoksua, ja mainostekstiin ne on sitten nimetty eri nimillä että näyttäisi siltä kuin tuotteissa olisi eri vaikuttavat ainesoat. Jeps.

Aussie3

COLOUR MATE – markkinoidaan ainesosalla Australian Wild Peach (= Australian villipersikka).

Löytyy incistä nimellä Santalum Acuminatum, ja luonnollisestikin viimeisten joukossa ennen säilöntäaineita. Inci ei kerro missä muodossa kasvia on käytetty (uutteena vai öljynä), mutta eipä sillä väliä, sillä mikään kosmetiikan tietolähde tai edes Wikipedia ei tunne tämän hedelmän hyödyistä hiusten- tai ihonhoidossa. Mutta kuulostaahan villipersikka tietysti kivemmalta pullon kyljessä kuin jos siihen veisteltäisiin ”our unique formula with linoleamidopropyl pg-dimonium chloride phosphate”. ^_^

AUSSOME VOLUME – markkinoidaan ainesosalla Australian hops (=humala – siis kasvi, ei päihtymys..! :P)

Löytyy incistä nimellä Humulus Lupulus extract, ja tiedättekin jo missä päin ainesosaluetteloa se sijaitsee. Eur-Lex tietää kertoa humalauutteelle seuraavat funktiot kosmetiikassa: ihoa piristävä aine/supistava aine/pehmentävä aine/rauhoittava aine/antimikrobinen aine/ihoa hoitava aine. Tiedä sitten millä sen pitäisi tuuhentaa hiusta…? En löydä mistään päin netin ihmemaailmaa mainintaa humalan eduista hentojen hiusten hoidossa. Jos joku lukijoista tietää, niin kerro ihmeessä.

TAKE THE HEAT – markkinoidaan ainesosalla Australian Jojoba-seed oil (= Australian jojobaöljy)

Löytyy incistä nimellä Simmondsia Chinensis Seed Oil – ja kyllä, aivan incin loppupäässä. Jojobaöljy on tunnetusti hyväksi hiuksille ja erinomainen pehmentäjä, mutta kun kyseessä on lämpösuojaksi tarkoitettu tuote, kannattaisi sitä ennemminkin mainostaa sillä lämpösuojan tuovalla aineella – eli silikonilla. Heat-tuoteperhe on Aussie-linjastossa ainoa, jossa joka tuotteessa on silikonia jo ihan incin alussa. Ja pitääkin olla, sillä se toimii suojakalvona hiuksen ja kuumuuden välillä. Take The Heatissa muuten ikävä kyllä käytetään säilöntäaineyhdistelmää methylchloroisothiazolinone + methylisothiazolinone, joka tunnetaan kauppanimellä Kathon CG. Kathon CG luetaan superallergeeneihin, ja monet valmistajat ovat luopuneet sen käytöstä.

Olen kokeillut kaikkia Aussien hoitoaineita, ja niissä on kaikissa hyvin samantapainen inci. Ne myös tuntuvat hiuksissa hyvin samanlaisilta. Miracle Moistin, Frizz Miraclen ja Aussome Volumen viisi ensimmäistä ainesosaa ovat ihan samat ja samassa järjestyksessä, vaikka tuotteiden pitäisi olla hyvin erityyppisiä. Samoin Luscious Long ja Colour Mate muodostavat parivaljakon incin perusteella.  Hoitoaineissa loistavat poissaolollaan ne parhaimpina ja hoitavimpina tunnetut aineet, eli keratiini, luonnon öljyt ja rasvat ja hyaluronihappo. Edes peruskosteuttaja glyserolia ei juuri näy. Kuten jo ylempänä mainitsin, olen aikamoisen hämmästynyt siitä, miten mielettömän liukkaiksi Aussien hoitikset tekevät hiukset, kun pääraaka-aineina on vain 3- tai 4-luokan (eli heikompia) pehmentäjiä. Mutta pisteet onnistuneesta reseptistä Aussien kemisteille! Todella huonokuntoisille hiuksille valitsisin silti tuotteita jostain toisesta sarjasta, joka sisältää enemmän oikeasti hoitavia ainesosia.

Vaikka postaus on jo pitkä kuin nälkävuosi, en malta olla vielä kirjoittamatta muutamaa sanaa 3MM-perheestä. Ai mikä ihmeen 3MM? No, 3 Minute Miracle, kuten Aussie tehohoitojaan kutsuu. Tehohoitoja löytyy viittä erilaista; alkuperäinen 3MM Reconstructor, 3MM Colour, 3MM Luscious Long, 3MM Frizz Remedy ja 3MM Take The Heat.

Aussie5

3MM-inceissä on sama kaava kuin hoitoaineissakin, eli tuotteet muodostavat inci”kaksosia”. Colour Maten ja Luscious Longin ainesosaluettelot ovat lähes identtiset (ja näissä on muuten myöskin Kathon CG:tä), ja Original 3MM ja Frizz Remedy 3MM jakavat täsmälleen saman incin, alusta loppuun. Lienevät siis sama tuote eri hajusteella. Kun alkuperäinen 3MM on ollut niin suosittu, niin kannattaahan se pullottaa myös toisella nimellä? Right Aussie?

Alkuperäisen 3MM:n pullonkylkitekstien rustaajalla kävi muuten aika hassu lapsus. Meiltä löytyy hyllystä vieläkin kahdella eri tekstillä varustettuja 3MM-pulloja. Vanhempaa mainostetaan Australian Balm Mint -nimisellä ainesosalla (Australian balsamiminttu), ja uudempaa Safflower Seed Oililla (safloriöljy). Kummassakin on kuitenkin sama inci – eikä ainesosiin kuulu minkäänlaista minttua. Vanhemmassa 3MM:ssä teksti jopa sanoo, että ”Australian Balm Mint has a naturally sweet scent” – jonka siis väitetään tuoksuvan tuotteessa. Itse asiassahan tuoksu tulee synteettisestä hajusteesta. Joku Aussiella sitten varmaan hoksasi jossain vaiheessa että ”pirhana, eihän tässä tuotteessa edes ole koko minttua”, ja teksti vaihdettiin kaikessa hiljaisuudessa. Ikävä kyllä tässäkin vähän epäonnistuttiin. Kun pullonkylkitekstit siirrettiin uuteen Safflower-versioon sellaisinaan, ja Balm Mint -tekstin paikalle vain vaihdettiin sana Safflower, niin nyt Aussie väittää saflorilla olevan ”luontaisen makean tuoksun”. Mainostoimiston heppu oli vähän laiskotellut taustatyön suhteen, sillä safloriöljy sattuu olemaan täysin hajuton aine. (Lähde.)

Aussie

Nojoo. Ehkä mietitte nyt siellä, että mitäs väliä tällaisilla pullonkylkitekstien virheellisyyksillä ja incien samankaltaisuuksilla on, jos tuotteet kerran toimii. Antaa Aussien houkutella ostajia persikoillaan ja ”sinivuorisekoituksillaan”, kun asiakkaat kuitenkin saavat sileän tukan ja kaikki ovat tyytyväisiä. Onhan se näinkin. Minusta on vain mielenkiintoista nostaa esiin näitä kosmetiikkamaailman totuuksia, ja kurkistaa pinnan alle. Ja ennenkaikkea rakastan tietysti höpistä vaikuttavista aineista, ja oikeasti kiukustun kun kuluttajia yritetään huijata jollain humpuukilla. Aussien tuotteet toimivat, mutta minusta olisi reilumpaa jos kaikki höpötykset eukalyptusuutteiden ihmeellisestä voimasta sun muusta jätettäisiin pois.

P.S. Jos olette aina etsineet hiusväripakettien mukana tulevien supersilottavien hoitoaineiden kaltaista hoitista isommassa purkissa, niin Luscious Long Conditioner voisi olla hyvä tärppi! Lyhyt ja naurettavan yksinkertainen inci ilman silikonia – ja niin silottava. Mulle tuli kerran yksi asiakas jopa seuraavana päivänä kiittämään siitä, että myin hänelle Luscious Longin, kun hän oli alunperin etsimässä Schwarzkopfin Seah’ia.

Kommentit (49)

 1. Riri

  Hei,

  Kiitos hyvästä postauksesta! Mielenkiintoisia asioita otit esiin.

  Itse olen jenkeistä raahannut 3 dollarin hintaan Aussie-tuotteita, joita ei edes samoiksi tunnista rapakon toisella puolella. Purkeissa ei hirveästi mainosteta luonnon hoitavia aineita tai muita. Tämä tuli vahvasti mieleen, koska imagomainonta on täysin erilaista mielestäni USA:ssa kuin Suomessa. Hintakin on 10e kalliimpi. Itse olen eniten käyttänyt 3MM Reconstructia, kunnes poikkasin hiuksista 30cm pois, eikä ole kuivia latvoja tarvinnut erikoisemmin hoitaa enää :)

 2. ida365

  Eksyin tähän postaukseen sattumalta vasta nyt, mutta pakko sanoa, että ihan loistavaa taustatyötä ja hyvin kirjoitettu teksti – luin silmät kiiluen alusta loppuun saakka. En ole kovinkaan perehtynyt Incien ihmeelliseen maailmaan, mutta olen huomannut, että ainesosalistat ovat hyvinkin samanlaisia keskenään juurikin noissa tehohoidoissa. Hahaa, hyvin pelattu Aussie :- D Jokin juttu noissa kuitenkin on, luscious long toimii loistavasti minullakin, siis tehohoitona!

  • Sanni

   Kiitos ida! :) Rakastan ihmetellä tällaisia asioita. ^_^

 3. Arlene

  Tää nyt on vahnaakin vanhempi postaus, mutta pakko nyt kommentoida tähän ku tää on mulla ajankohtainen. Ja kuitenkin haluttiin käyttökokemuksia Aussiesta :D
  Ittelläni on ollu kokeilussa Aussien Miracle Shine-shampoo ja hoitis ja alussa ne teki mun hiukset tosi hyvinvoiviksi ja kiiltäviksi, mitä halusinkin, koska mulla oli pitkään ollu ongelmia takkuuntuvien hiusten kanssa. No nyt olen käyttänyt Miracle Shinea jonkun aikaa ja huomannut, että se tekee mun hiukset todella rasvaisiksi. Voipi olla että Miracle Shine kuuluu niihin kiillottaviin sarjoihin, jotka tekevät hiukset kyllä kiiltäviksi, mutta latistavat ne samalla :/ todella harmillista, koska tykkäsin tuosta tuoksusta ja siittä kuinka hyviksi hiukset aluksi tuli. Ja pääsin eroon ärsyttävistä takuista.
  Nyt sitten kokeilen tuuheuttavaa shampoota paul mitcheliltä, josko vaikka saisin tämän rasvaisuuden pois. Olisihan ausiellakin ollut volume-shampoo mutten uskaltanut kokeilla sitä, koska pelkäsin hiusten rasvoittumista. Olkoot aussie hetken aikaa hyllyllä(mulla olis tuo luscious long ostettuna, mutta otetaan se sit käyttöön myöhemmin ja testataan tuleeko taas rasvaletti) Hirveästi kyllä tykkäisin, jos Aussien muut tuotesarjat sopisivat paremmin, koska tykkään niitten tuoksusta. Vähän sama on muuten Tigin kanssa. tuoksu ja koostumus on aivan ihana, mutta jotenkin kaikki Tigit mitä olen kokeillut ei oo sopinut mun hiuksilleni tehden niistä jotenkin lässähtäneen oloisiksi.
  Taidan vaan olla hankala tapaus :D

 4. Hanna

  Tuli mieleen, että ehkä niissä 3MM -tuotteissa on samat aineet kuin hoitoaineessa, mutta vähemmän vettä mikä tekee niistä tehohoitoja samalla incillä :)

 5. Eve

  Hei, olen kokeillut muutamiakin aussien tuotteitta ja omat hiukseni on ”tykännyt” niistä. Pystyisitkö kuitenkin suosittelemaan jotain aussien hoitoainetta minulle? Minulla on pitkä, värjätyt, kihartuvat ja helposti karheentuvat hiukset, joten hoitoaineen pitäisi olla todella kosteuttava. Aussiella muistaakseni oli joku kosteuttava hoitoaine… Jos osaat myös suositella muiden merkkejen tuotteita minulle se on plussaa, mutta ne pitäisi olla ehdottomasti EI eläintestattuja. Olisi myös kiva jos tekisit blogi teksti hyvistä eläintestaamattomista tuotteista. Jos olet jo tehnyt niin voisitko linkata sen teksti minulle olisi kiva lukea! :)

  • Sanni

   Pystyisitkö kuitenkin suosittelemaan jotain aussien hoitoainetta minulle?

   Moikka! En ole käyttänyt Aussien tuotteita todella pitkiin aikoihin, joten kokemukseni hoitiksista on edelleen se sama kuin tässä postauksessa.

   mutta ne pitäisi olla ehdottomasti EI eläintestattuja. Olisi myös kiva jos tekisit blogi teksti hyvistä eläintestaamattomista tuotteista. Jos olet jo tehnyt niin voisitko linkata sen teksti minulle olisi kiva lukea! :)

   Kaikki EU:n alueella myytävä kosmetiikka on eläimillä testaamatonta, myöskään raaka-aineita ei ole testattu eläimillä. Se on säädetty EU:n kosmetiikkalaissa. Eli minkä tahansa kosmetiikkatuotteen EU:n alueella ostat, se kuuluu kategoriaan ”ei testattu eläimillä”.

   Aussien hoitoaineet eivät suinkaan ole mielestäni markkinoiden parhaita, jos etsit oikein hyvää kosteuttavaa hoitoainetta niin kokeile vaikka Yves Rocherin Reparation -hoitoainetta. Tai kampaamomerkeistä Joicon ja L’anzan tuotteita.

   Monet pitävät Aussien hoitoaineista kosteuttavimpana Moisture Miraclea ja todella monihan vannoo klassisen 3 Minute Miracle Reconstructor -tehohoidon nimeen, mutta minusta Luscious Long -hoitis on noita kumpaakin paaaaljon parempi. Kaikki on tietysti aina yksilöllistä ;) Minun hiuksissani esim 3 Minute Miracle ei toimi lainkaan ja hiukset jäävät karhean tuntuisiksi.

 6. sariska

  Ite ihastuin tuohon take the heat hoitikseen koska siinä on lämpösuoja samassa, nyt kuitenkin huolestuin noista silikoineista, mistä kirjoitit…lähteekö ne tavan shampoolla pois vai pitääkö olla syväpuhdistavaa? Itse olen valinnut shampooni juuri sillä perusteella että ei sisällä silikonia ja nyt harmistuttaa et yössä hoitiksessa on sitä. Oisko jotain toista hoitista jossa lämpösuoja jo valmiiks, oon tosi laiska suihkimaan niitä erikseen, ja ne yleensä tuntuvat vielä tukassa. Vihaan sitä tunnetta ku tuote tuntuu hiukoissa ihan ku lakka!

  • Sanni

   lähteekö ne tavan shampoolla pois vai pitääkö olla syväpuhdistavaa?

   Miltä hiuksesi tuntuvat? Tuntuuko silikoni kerrostuneen? Ovatko ne latistuneet tuotteiden käytöstä? Jos kyllä, niin syväpuhdistava shampoo voi olla tarpeen.

   Poishuuhdeltavissa hoitsikoissa ei ole lämpösuojaa, sillä lämpösuoja toimii siten että se jää hiuksen pinnalle konkreettisena kalvona suojaamaan. Poishuuhdeltavista tuotteista jää huomattavasti vähemmän kalvoa kuin hiuksiin jätettävistä.

 7. ana

  Tosi hyödyllinen postaus! Itellä on melko ohut mutta hyvin kihara(ja kuiva) tukka ja kun käytän ”superkosteuttavia” tuotteita niin ne latistaa kiharat, tekee hiuksesta jotenkin liukkaan ja ohuen tuntuisen… sitten oivalsin silikonit! Nyt yritän löytää täältä netin syövereistä tietoa, että mitkä kosteuttavat shampoot ja hoitsikat ei sitä sisältäis :D

  • Sanni

   Hei ana!

   Esimerkiksi XZ:n ja Herbinan tuotteet ovat silikonittomia :)

   Jos omia suosikkeja saa vinkata niin myös Yves Rocherin Botanical Expertise -linjan shampoot ja hoitikset on silikonittomia, mun kuivat hiukset rakastaa Reparation- ja Nutrition -shampoota ja hoitoainetta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.