Tapaus Aussie

Aussie

Voivoivoi Aussie.  Minulla on nyt paljon sanottavaa.

Mutta aloitetaan sanomalla, että minä ihan oikeasti tykkään Aussien tuotteista, niillä saa todella sileän tukan! Kritiikki kohdistuu merkin markkinointiin ja mainosteksteihin. Ja kyllä siihen sisältöönkin. Mutta – niillä saa sileän tukan! ;) En valita.

Aussiella on tällä hetkellä (ainakin Suomen valikoimassa) kuusi tuotelinjaa; Miracle Moist kuiville hiuksille, Luscious Long pitkille hiuksille (hmph, pidän tätä kategoriaa aika tarpeettomana), Colour Mate värjätyille hiuksille, Aussome Volume ohuille hiuksille, Frizz Miracle karheille ja kiharille hiuksille ja uusimpana tulokkaana Take The Heat hiuksille, joita käsitellään paljon lämpömuotoilulaitteilla. Jokainen tuotelinja on markkinoinnin mukaan rakennettu jonkun Australian hyvää tekevän marjan tai kasvin ympärille.

Aussie4

Kuten arvata saattaa, on näitä ”ihmeaineita” tuotteissa oikeasti todella vähän, ja hoitotehot perustuvat johonkin ihan muuhun. Osan mainostetuista aineista kohdalla ei voi edes puhua minkäänlaisesta vaikutuksesta hiukseen, esimerkkinä eukalyptus. Kaikkien Aussie-hoitoaineiden (miinus tehohoidot) hiusta silottava ja selvittävä ominaisuus on selitettävissä kosmetiikan peruspehmentäjillä kuten rasva-alkoholeilla ja estereillä, ja näiden lisäksi on käytetty runsaasti kalvonmuodostajia ja antistaattisia aineita. Aussielle on kuitenkin annettava credittiä siitä, että se on kehittänyt aivan erityisen nerokkaan ainesosacocktailin ilman silikoneja* ja käyttäen vain hyvin vähän aitoja rasvoja & öljyjä – jotka oikeasti ovat niitä parhaimpia pehmentäjiä ja silottajia. Rehellisesti sanottuna en ole koskaan aiemmin ollut yhtä yllättynyt tuloksesta incin lukemisen jälkeen.

*) Silikonijohdannaisia löytyy vain Miracle Moist – ja Take The Heat -hoitoaineista sekä muutamista tehohoidoista.

Mutta tutustutaampa hieman lähemmin näihin Aussien ylistämiin ”vaikuttaviin ihmeaineisiin”.

MIRACLE MOIST – markkinoidaan ainesosalla Queensland Macadamia Nut (=Queenslandin Makadamiapähkinä).

Ainesosa löytyy incistä nimellä Macadamia Ternifolia Seed Extract. Kyllä, makadamiapähkinän uute on öljyn ohella hiuksia pehmentävä aine, mutta Miracle Moist -tuotteissa se on vain yksi uute kymmenen muun keskellä, eikä todellakaan incin alkupäässä.

Aussie4

LUSCIOUS LONG – markkinoidaan ainesosalla Australian Blue Mountain Blend (= eukalyptusuutteiden sekoitus).

Ainesosa löytyy incistä nimellä eucalyptus dunnii & eucalyptus acmenioides. Ja tietysti ihan viimeisinä ennen paria hajustetta ja väriainetta. Eukalyptus on kosmetiikassa piristävä, raikastava tai antimikrobinen aine. Mitä se siis tekee hiusten hoitoaineessa? Hoitaa pitkiä kutreja? Tuskin. Aussie lienee keksinyt käyttää eukalyptusta markkinoinnissaan, koska se liittyy vahvasti Australiaan ja tekee tietysti tuotteesta kivan tuoksuisen.

FRIZZ MIRACLE – markkinoidaan ainesosalla Australian Blue Gum Leaves (=eukalyptusuutteiden sekoitus).

Ainesosa löytyy incistä nimellä eucalyptus dunnii & eucalyptus acmenioides. Ja jälleen viimeisinä ennen väriainetta ja pH:n säätäjää. Mutta hetkinen. Kuulostiko tutulta? Eikös juuri pitkien hiusten linjassa puhuttu Australian Blue Mountain Blendistä, joka on yhtä kuin nämä aivan samat eukalyptusuutteet? Aivan. Niitä on tyrkätty kahteen eri tuotelinjaan tuomaan häivähdys australialaismaista tuoksua, ja mainostekstiin ne on sitten nimetty eri nimillä että näyttäisi siltä kuin tuotteissa olisi eri vaikuttavat ainesoat. Jeps.

Aussie3

COLOUR MATE – markkinoidaan ainesosalla Australian Wild Peach (= Australian villipersikka).

Löytyy incistä nimellä Santalum Acuminatum, ja luonnollisestikin viimeisten joukossa ennen säilöntäaineita. Inci ei kerro missä muodossa kasvia on käytetty (uutteena vai öljynä), mutta eipä sillä väliä, sillä mikään kosmetiikan tietolähde tai edes Wikipedia ei tunne tämän hedelmän hyödyistä hiusten- tai ihonhoidossa. Mutta kuulostaahan villipersikka tietysti kivemmalta pullon kyljessä kuin jos siihen veisteltäisiin ”our unique formula with linoleamidopropyl pg-dimonium chloride phosphate”. ^_^

AUSSOME VOLUME – markkinoidaan ainesosalla Australian hops (=humala – siis kasvi, ei päihtymys..! :P)

Löytyy incistä nimellä Humulus Lupulus extract, ja tiedättekin jo missä päin ainesosaluetteloa se sijaitsee. Eur-Lex tietää kertoa humalauutteelle seuraavat funktiot kosmetiikassa: ihoa piristävä aine/supistava aine/pehmentävä aine/rauhoittava aine/antimikrobinen aine/ihoa hoitava aine. Tiedä sitten millä sen pitäisi tuuhentaa hiusta…? En löydä mistään päin netin ihmemaailmaa mainintaa humalan eduista hentojen hiusten hoidossa. Jos joku lukijoista tietää, niin kerro ihmeessä.

TAKE THE HEAT – markkinoidaan ainesosalla Australian Jojoba-seed oil (= Australian jojobaöljy)

Löytyy incistä nimellä Simmondsia Chinensis Seed Oil – ja kyllä, aivan incin loppupäässä. Jojobaöljy on tunnetusti hyväksi hiuksille ja erinomainen pehmentäjä, mutta kun kyseessä on lämpösuojaksi tarkoitettu tuote, kannattaisi sitä ennemminkin mainostaa sillä lämpösuojan tuovalla aineella – eli silikonilla. Heat-tuoteperhe on Aussie-linjastossa ainoa, jossa joka tuotteessa on silikonia jo ihan incin alussa. Ja pitääkin olla, sillä se toimii suojakalvona hiuksen ja kuumuuden välillä. Take The Heatissa muuten ikävä kyllä käytetään säilöntäaineyhdistelmää methylchloroisothiazolinone + methylisothiazolinone, joka tunnetaan kauppanimellä Kathon CG. Kathon CG luetaan superallergeeneihin, ja monet valmistajat ovat luopuneet sen käytöstä.

Olen kokeillut kaikkia Aussien hoitoaineita, ja niissä on kaikissa hyvin samantapainen inci. Ne myös tuntuvat hiuksissa hyvin samanlaisilta. Miracle Moistin, Frizz Miraclen ja Aussome Volumen viisi ensimmäistä ainesosaa ovat ihan samat ja samassa järjestyksessä, vaikka tuotteiden pitäisi olla hyvin erityyppisiä. Samoin Luscious Long ja Colour Mate muodostavat parivaljakon incin perusteella.  Hoitoaineissa loistavat poissaolollaan ne parhaimpina ja hoitavimpina tunnetut aineet, eli keratiini, luonnon öljyt ja rasvat ja hyaluronihappo. Edes peruskosteuttaja glyserolia ei juuri näy. Kuten jo ylempänä mainitsin, olen aikamoisen hämmästynyt siitä, miten mielettömän liukkaiksi Aussien hoitikset tekevät hiukset, kun pääraaka-aineina on vain 3- tai 4-luokan (eli heikompia) pehmentäjiä. Mutta pisteet onnistuneesta reseptistä Aussien kemisteille! Todella huonokuntoisille hiuksille valitsisin silti tuotteita jostain toisesta sarjasta, joka sisältää enemmän oikeasti hoitavia ainesosia.

Vaikka postaus on jo pitkä kuin nälkävuosi, en malta olla vielä kirjoittamatta muutamaa sanaa 3MM-perheestä. Ai mikä ihmeen 3MM? No, 3 Minute Miracle, kuten Aussie tehohoitojaan kutsuu. Tehohoitoja löytyy viittä erilaista; alkuperäinen 3MM Reconstructor, 3MM Colour, 3MM Luscious Long, 3MM Frizz Remedy ja 3MM Take The Heat.

Aussie5

3MM-inceissä on sama kaava kuin hoitoaineissakin, eli tuotteet muodostavat inci”kaksosia”. Colour Maten ja Luscious Longin ainesosaluettelot ovat lähes identtiset (ja näissä on muuten myöskin Kathon CG:tä), ja Original 3MM ja Frizz Remedy 3MM jakavat täsmälleen saman incin, alusta loppuun. Lienevät siis sama tuote eri hajusteella. Kun alkuperäinen 3MM on ollut niin suosittu, niin kannattaahan se pullottaa myös toisella nimellä? Right Aussie?

Alkuperäisen 3MM:n pullonkylkitekstien rustaajalla kävi muuten aika hassu lapsus. Meiltä löytyy hyllystä vieläkin kahdella eri tekstillä varustettuja 3MM-pulloja. Vanhempaa mainostetaan Australian Balm Mint -nimisellä ainesosalla (Australian balsamiminttu), ja uudempaa Safflower Seed Oililla (safloriöljy). Kummassakin on kuitenkin sama inci – eikä ainesosiin kuulu minkäänlaista minttua. Vanhemmassa 3MM:ssä teksti jopa sanoo, että ”Australian Balm Mint has a naturally sweet scent” – jonka siis väitetään tuoksuvan tuotteessa. Itse asiassahan tuoksu tulee synteettisestä hajusteesta. Joku Aussiella sitten varmaan hoksasi jossain vaiheessa että ”pirhana, eihän tässä tuotteessa edes ole koko minttua”, ja teksti vaihdettiin kaikessa hiljaisuudessa. Ikävä kyllä tässäkin vähän epäonnistuttiin. Kun pullonkylkitekstit siirrettiin uuteen Safflower-versioon sellaisinaan, ja Balm Mint -tekstin paikalle vain vaihdettiin sana Safflower, niin nyt Aussie väittää saflorilla olevan ”luontaisen makean tuoksun”. Mainostoimiston heppu oli vähän laiskotellut taustatyön suhteen, sillä safloriöljy sattuu olemaan täysin hajuton aine. (Lähde.)

Aussie

Nojoo. Ehkä mietitte nyt siellä, että mitäs väliä tällaisilla pullonkylkitekstien virheellisyyksillä ja incien samankaltaisuuksilla on, jos tuotteet kerran toimii. Antaa Aussien houkutella ostajia persikoillaan ja ”sinivuorisekoituksillaan”, kun asiakkaat kuitenkin saavat sileän tukan ja kaikki ovat tyytyväisiä. Onhan se näinkin. Minusta on vain mielenkiintoista nostaa esiin näitä kosmetiikkamaailman totuuksia, ja kurkistaa pinnan alle. Ja ennenkaikkea rakastan tietysti höpistä vaikuttavista aineista, ja oikeasti kiukustun kun kuluttajia yritetään huijata jollain humpuukilla. Aussien tuotteet toimivat, mutta minusta olisi reilumpaa jos kaikki höpötykset eukalyptusuutteiden ihmeellisestä voimasta sun muusta jätettäisiin pois.

P.S. Jos olette aina etsineet hiusväripakettien mukana tulevien supersilottavien hoitoaineiden kaltaista hoitista isommassa purkissa, niin Luscious Long Conditioner voisi olla hyvä tärppi! Lyhyt ja naurettavan yksinkertainen inci ilman silikonia – ja niin silottava. Mulle tuli kerran yksi asiakas jopa seuraavana päivänä kiittämään siitä, että myin hänelle Luscious Longin, kun hän oli alunperin etsimässä Schwarzkopfin Seah’ia.

Kommentit (49)
  1. Just tällaisia purkkien väittämien taakse meneviä postauksia arvostan, kiitos! Ja olen kyllä kaipaillut tuollaista supersilotushoitsikkaa, Luscious Long lähtee tänään minulle.

    Postaustoive-ehdotus: Miten tehdä arkimeikin syksyiseen säähään työmatkapyöräilijälle (jolla silmät vielä vuotaa)? Rajaukset ja ripsari on vedenkestäviä, mutta entäs luomiväri? Käytän kyllä UDPP:tä ja välillä Max Factorin voidemaista vedenkestävää luomiväriä, mutta sen häivytys ei nätisti oikein onnistu:( Vinkkejä?

    1. Paras vinkki taitaa olla ikävä kyllä tehdä silmämeikki muilta osin valmiiksi kotona, ja lisätä luomiväri vasta työpaikalla. Mä olen joskus harrastanut tällaista jos sää on ollut sellainen että meikillä on suuret mahdollisuudet levitä. En usko, että mikään pohjustus + luomiväriyhdistelmä kestää pyöräilyä sateisessa viimassa jos silmät vielä vuotavat luonnostaankin. :/

      1. No enpä olisi noinkin yksinkertaista ratkaisua itse keksinyt, kiitti. Onneksi on luomivärejä sen verran reilusti, että voi töihinkin jonkun setin viedä:) Vai oikeuttaako tämä jo hankkimaan jonkun uuden ja kivan..

    2. Toinen superyksinkertainen ratkaisu: käytä pyöräilylaseja. Siis niin kuin aurinkolaseja, mutta linssit ovat kirkkaat (tai sadesäällä keltaiset).

      Missä noita Aussieita myydään, ihan marketissako?

      1. Aussieta myydään ainakin Sokoksilla, Stockalla, Emotioneissa ja Kickseissä. Voi olla että Prismastakin löytyy, en ole ihan varma.

  2. Eiks about kaikki kosmetiikkamainonta oo tota samaa sontaa – ei kai nyt kukaan tosissaan usko, että esim. Lumenen ”Kauneutta puhtaasta pohjoisesta luonnosta” -tuotteissa olis oikeesti jotain Lapin kanervaa l. liekovarpiota (”Arctic heather”) tai lakkaa l. hillaa (”Arctic cloudberry”). Tai vaikkapa Fructis garnier -shampoossa hedelmiä? Ja niin edelleen. Tai vaikka olisikin joku minimaalinen määrä niin pääasiassa kyse on kuitenkijn markkinoinnista (=usein puhdasta valehtelua)

    1. Kyllä Lumenen tuotteissa on oikeasti jonkinlaiset pitoisuudet heidän mainostamiaan luonnon raaka-aineita, mutta on aivan eri asia vaikuttavatko ne millään lailla ihoon. Mikään EU:n komission tuntema tutkimus ei esimerkiksi kerro, että poronmaito tekisi iholle yhtään mitään. Joten kyllä, mielestäni kosmetiikkamainonnassa sorrutaan usein liioitteleviin tai jopa ihan tuulesta temmatuihin väittämiin. On suosittua mainostaa tuotetta vaikkapa jollain tunnetusti hyvällä ainesosalla (vaikka joku avokadoöljy), mutta itse tuotteessa sitä on käytetty niin vähän ettei se käytännössä vaikuta suuntaan tai toiseen. Kun incin lopusta kuitenkin löytyy se avokadoöljy, ei mainos mene laittomuuksiin tai valehtele. Aussien tapauksessahan tuossa minttu-jutussa mentiin jo valheen puolelle, ja se on oikeasti vähän harvinaisempaa.

      1. Jep, juuri tuota ajoin takaa, vähän kärjistetysti vaan. Ja joo, myönnän että saattaa tosiaan hyvin olla et Lumenella on noissa tuotteissaan just noita eksoottisia kasveja (en tiedä, en oo tsekannu), mutta eri asia kuinka paljon ja onko niillä oikeesti muuta kuin psykologista vaikutusta, ja sitä siis tarkotin ettei toivottavasti oikeesti kukaan usko, että noi kasvit olis niiden tuotteiden pääraaka-aineita tai jotain ihmeitä tekeviä taikayrttejä.

        1. Just noi Lumenen tuotteet on siksi ollu mielessä, koska oon koko pienen ikäni käyttänyt Lumenen meikkejä yms. ja ollut niihin varsin tyytyväinen – kunnes siellä lähdettiin uusimaan jokaikistä tuotelinjaa just näihin ”pohjoisen kasveja” sisältäviin uutuksiin. Kaikki suosikkituotteeni korvattiin ties millä lakka-kanerva-jäkälä-karpalo-seteillä, ja aika monista oon saanut ikävää allergiaa. Siihen jäi mun Lumene-asiakkuus, ja oon joutunut etsimään uudet puhdistusmaidot, ripsarit, meikkivoiteet, kasvovedet jne. Aurinkopuuteri on ainoa Lumenen tuote, jota edelleen käytän. Sori, tais mennä hiukan sivuraiteille tää juttu, mutta ylipäätään ärsyttää kosmetiikkateollisuudessa (ei pelkästään Lumenen kohdalla) se, että on pakko jatkuvasti lanseerata uutuksia, joiden tilalta vanhat, tutut ja hyväksi havaitut tuotteet joutuvat väistymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *