Karkkipäivä
Karkkipäivä

Täpärästi lennolle ja talvitakki niskaan!

Olen vihdoin saapunut talveen! Olen nyt onnellisesti ystäväni Pattien kotona New Jerseyssä.

Pieni lisädraama kuitenkin jatkuu matkalla, eilen oli nimittäin erittäin lähellä etten päässyt New Yorkin lennolleni.

Minulla oli Pariisissa tunnin vaihtoaika, jonka aikana minun piti ehtiä tsekata itseni sisään seuraavalle lennolle sillä Lissabonissa minua ei voitu tsekata Nykiin saakka.

Lentoni Lissabonista saapui Pariisin Orlyyn ajoissa ja juoksin suorinta tietä British Airwaysin transit-tiskille, vain kuullakseni että Nou can do, check-in New Yorkin lennolle on sulkeutunut 15 minuuttia aiemmin enkä pääsisi enää lennolle. Olin ihan että WTF, mulle oli kuitenkin myyty tämä lentoyhteys ja tulen edelliseltä lennolta aivan ajoissa. Virkailija vain kohautti harteitaan ja sanoi ettei tunnin vaihtoajalla käytännössä ole mahdollista selvitä USAn lennolle, kun ruumaan menevä matkatavarakin pitää vielä läpivalaista.

Menin ihan paniikkiin ja olin ihan että Please, ettekö voi mitenkään päästää minua, aikaa lennon lähtöön oli vielä 40 minuuttia. Ensin virkailijat sanoivat olevansa pahoillaan, mutta olin sen verran myöhässä ettei mitään enää ollut tehtävissä. Kun kuitenkin jatkoin aneluani niin yksi heistä soitti pari puhelua portille, ja lopulta lupa saatiin. Minua lähdettiin kiidättämään erikoiseskortilla läpivalaisun ja passintarkastuksen läpi ja lopulta ehdin portille ajoissa. Koska olin tullut myöhässä, minulle suoritettiin portilla vielä erikoisturvatarkastus ja kaikki tavarani käytiin yksitellen läpi.

Kun vihdoin istuin koneeseen olin ihan puhki. Että nyt tällainenkin piti vielä sattua..! Osaako joku kertoa miten hemmetissä matkatoimistot myyvät tuollaisia lentoyhteyksiä joiden toteutuminen ei ajan puitteissa ole mahdollista? Kun lentoni Lissabonista laskeutui Orlyn kentälle, oli New Yorkin lennon check-in jo sulkeutunut siinä vaiheessa. Eihän nyt tuollaisia lentopaketteja voi myydä..!!

No, loppu hyvin kaikki hyvin ja nyt olen tyytyväisenä ystäväni luona.

Muuten, kun tässä vielä muutama viikko takaperin kirjoittelin blogissa, ettei tähänastinen reissurupeama tunnu vielä missän, ja että kevyesti voisin jatkaa neljännenkin kuukauden, niin nyt on sanottava etten enää ole samaa mieltä. Väsymys alkaa painaa ja energiat ovat ihan eri tasolla kuin syyskuussa reissuun lähtiessäni.

Juuri nytkin on vain sellainen olo että olen todella onnellinen kun saan olla täällä Pattien kodikkaassa kämpässä ottamassa rennosti eikä ”tarvitse” lähteä mihinkään katsomaan nähtävyyksiä. Ainakaan tänään. ^_^

Totuus on että kolme kuukautta on oikein hyvä aika tällaiselle reissulle, ja palaan mielelläni kotiin kahden viikon kuluttua. Ei sitä vanha ihminen enää jaksa…. :)

Kommentit (23)

 1. eekku

  törkeää myydä lento johon ei voi ehtii ,onneksi kaikki meni hyvin ja pääsit perille .täällä suomessa on kauhee lumisade ja tuuli siis hesassa ,täys talvi kinokset lunta

 2. zubi

  Huh, onneksi ehdit lennolle! Nauti vielä viimeisistä kahdesta viikosta, sulla on ollut ihan mieletön reissu eikä mikään ihme, jos vähän alkaa jo väsyttää. Kiva saada sut takaisin tänne kotisuomeenkin, toivottavasti nähdään pian. Hauskaa aikaa nykissä!

 3. Mizi

  Itsekin olen myöhästynyt juuri sen takia, että olin 10 min. myöhässä. Juuri 22. joulukuuta ja kaikki matkalaukut jo menneet suoraan lentokoneeseen :D Jouduin sitten maksamaan monta sataa Helsinki-Oulu välistä :/

 4. smiley

  Muistan kanssa viime vuonna kun olin lentämässä Chicagosta Tukholmaan ja siitä vielä Helsinkiin ja oli samanlaisia ongelmia. Siis ostin netistä lipun luottokortilla ihan normaalisti ja lensin ihan peruslentoyhtiöiden koneilla, eikä niissä ollu mitään hämärää. Ihmettelin kuitenkin Chicagon koneessa kun laskeuduttiin kun kaikkien telkkariruuduille lävähti eri jatkolentojen portit ja ajankohdat. Omani kohdalla, eli Arlanda-Helsinki-Vantaa, vilkkui punasella tekti ”15 MIN” ja portiksi oltiin merkattu tyyliin 7, kun nyt laskeuduttiin kakkosportille, täysin toiseen päähän lentokenttää. Otin tavarani ja lähdin juoksuun, kunnes pääsin passintarkastukseen, johon yli puolet 300 henkilön lennolta oli jo ehtinyt. Tässä kohtaa luovutin täysin, koska ei mulla olisi ollut mitään toivoakaan päästä vartissa sekä passintarkastuksen että turvatarkastuksen ohi, puhumattakaan siitä, että pitäis vielä juosta toiselle puolelle kenttää!

  Pääsin sitten noin puolen tunnin jälkeen SAS:an tiskille, jossa kerroin, että laskeuduin juuri Chicagon lennolta ja myöhästyin jatkolennolta. Nainen tiskillä sano, että mun nimeäni oltiin kuulutettu ja oli aika vastahakoinen tekeen asialle mitään, mutta kerroin tilanteen ja sen miten on täysin mahdotonta ensin päästä ensimmäisten joukossa ulos lentokoneesta, joka on täynnä muita ihmisiä ja toisekseen viitisen minuuttia myöhässä, sen jälkeen päästä tarkistusten läpi ja vielä toiselle puolen lentokenttää vartissa. Onneks sain sitten lentoni vaihdettua toiseen, tuntia myöhempään lähtevään, eikä sen kanssa ollut lopulta ongelmia. Mutta en tosiaan tiedä kuka noita suunnittelee, koska on ihan oikeesti vaan kaikinpuolin mahdotonta ehtiä 15 minuutissa ylittään noi kaikki esteet!

  Onneks sää kuitenkin pääsit omalle lennollesi, nauti Jenkkilästä! :)

 5. Emmi L.

  Lentokentät ite antaa noi minimivaihtoajat, jotka lain puitteissa pitää toteutua tai lentoyhtiö on velvollinen järjestämään vaihtoehtoisen tavan päästä perille, näin siis jos molemmat lennot on kirjoitettu samalle lipulle. Käytännössä matkatoimistot usein ei myy noita tiukoilla vaihdoilla olevia yhteyksiä ollenkaan tai ainakin muistavat varoittaa asiakasta, että on tosi kiirevaihto.

  Varmasti aika monien ongelma on se, että matkustajat ei tiedä omia oikeuksiaan mitä tulee lentomatkustamiseen, ja onhan toi lentolippuviidakko aikamoinen.

  Oon niin kateellinen, että oot Jerseyssä! Mäkin haluaisin :)

 6. Kyselijä

  Tää kysymys ei nyt kyllä liity mitenkää aiheeseen, mutta miten saat noihin valokuviin tollasia ’jänniä’ kohtia :)? Jotenki niin kivoja.

  • Sanni

   Netista loytyy paljon filtteri/efekti-ohjelmia joilla voi muokata kuviaan. :) Yleensa kaytan Photoshoppia, mutta kun koneeni varastettiin niin Photarin puutteessa kaytan noita netin filtteriohjelmia.

 7. Niitty

  Täällä matkamirkku vastaa.

  Pariisi on Euroopan lentokentistä kaikkein pahin ja lisäpointtia tekee ranskalaiselle tyylille tehdä töitä. Frankki on isompi, mutta saksalaiseen järjestelmällisyyteen kuuluu että hommat toimii.

  Ehdottomia lemppareita on mm Köpis, Amsterdam ja Munchen.

  Oulun lipun ostajalle jos sulla on ollut lennot samalla lipulla, esim Maailmalta Helsinkiin ja jatko Helsingistä Ouluun ja olet joutunut ostamaan uuden lipun, silloin sua on huijattu, tai et ole mennyt sille lentoyhtiölle kenelle lippu sinulla on alunperin ollut.

  Oikeesti ihmiset, kun kukaan ei suostu maksamaan palvelumaksuja, tälläisiä juttuja tapahtuu. Koneet eivät välitä, koneet eivät tiedä kuinka paljon missäkin on milloinkin jonoa.

  Itse olen aina hyvin kriittinen vaihtoajoissa ja tarjoan aina vaihtoina hyviä kenttiä, olen valtaosan Euroopan pääkentistä käynyt itse läpi omilla matkoillani.

  Välillä aina tapahtuu niin että ihmiset varailevat netistä mitä sattuu ja sitten huutavat mulle siitä. Kuinka mukavaa se onkaan, kun MULLA EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ KOKO ASIAN KANSSA ??? Ehkä se vaan jollekin tekee mielen hyväksi kun saa täysin syytöntä osapuolta haukkua.

  Varatkaa ihmiset paljon aikaa vaihtoihin, ennen kuin varaatte kysykää vaikka jostain keskustelupalstoista ihmisiltä mitä ovat mieltä.

  ja ei eri lippuja. Tuhkapilvien aikaan oli ikävä sanoa ihmisille nyt ei kukaan tule vastaan, kun ostettiin yhdellä yhtiöllä meno ja toisella paluu.

  • Sanni

   Oikeesti ihmiset, kun kukaan ei suostu maksamaan palvelumaksuja, tälläisiä juttuja tapahtuu. Koneet eivät välitä, koneet eivät tiedä kuinka paljon missäkin on milloinkin jonoa.

   Itsehän olen opiskellut muinoin matkailualle, ja muistan että silloin oli joku minimiaika (ainakin tunti?) jonka alle vaihdollisia lentoyhteyksiä ei myyty, siis Amadeus ei edes tarjonnut sellaisia yhteyksiä. Täytyyhän toki varaussysteemeihin edelleen olla ohjelmoituna minimiaika vaihdolle, jonka alle ohjelma ei tarjoa lentoyhteyttä.

   Ja tänä päivänä tuon minimiajan pitäisi epäilemättä olla enemmän kuin tunti, ainakin jos/kun vaihtopaikkana on joku suuri kenttä TAI vaihto sisältää uuden check-inin. Eihän ole mitään järkeä että ohjelmat myyvät tuotteita jotka eivät käytännossä toimi.

   • Tiina

    ”Välillä aina tapahtuu niin että ihmiset varailevat netistä mitä sattuu ja sitten huutavat mulle siitä. Kuinka mukavaa se onkaan, kun MULLA EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ KOKO ASIAN KANSSA ??? Ehkä se vaan jollekin tekee mielen hyväksi kun saa täysin syytöntä osapuolta haukkua.”

    ^ Tässäkin tapauksessa virkailija vain simoili jotain vaikka lennolle pääseminen oli kuitenkin mahdollista. MIKSI? Usein aspat ei vaan viitsi nähdä vaivaa ja oho pikku tivaamisen jälkeen asia jotenkin kummallisesti järjestyykin parhain päin…

   • Niitty

    Kyllä, Amadeuksestakin ne varataan ja minimivaihtoajat ovat Amadeuksen hyväksymiä. Mutta matkamirkut käyttää itse sen verran älliä että sanoo asiakkaalle tämä ei toimi, varataan 1 lento aikaisemmin. Se on sitä palvelua.

    Asiakkaan oikeus on päästä lennolle, jos vaihtoaika on hyväksytty ja lennot ovat yhdellä lipulla. Pelkästään Euroopassa on paljon, liikaa lentokenttiä, joissa virkailjat eivät viitsi tehdä asiakkaan puolesta mitä pitäisi tehdä ja usein siinä tilanteessa syytetään asiakasta itseään ” etkö tiennyt mitä teit ” jne hölmöä ja matkustajat eivät tiedä oikeuksiaan, esim. jos kone on myöhässä, mitä myöhässä olevan lentoyhtiön pitää tehdä.

    Hyvä että asioista puhutaan ja ihmiset tulevat enemmän tietoisiksi asioista.

    Edelleen loistava vinkki on vältä Pariisia, jos on mahdollista muille kentille mennä.

 8. Carolin

  Onneksi pääsit perille! Ihanat vaaleat & pitkät hiukset sulla! xx Carolin Min Boudoir

 9. candycane

  No huh onneksi pääsit kuitenkin sille lennolle! Niin ja kyllä kotiin on aina kiva palata =)

 10. pualu

  Musta tuntuu et joillain kentillä ei vaan osata (tai järjestelmä ei salli) noiden checkinien tekemistä eteenpäin, vaikka ne periaatteessa olisivat mahdollisia. Ainakin toisinaan on käynyt niin, että yhteen suuntaan jatkolennon checkin on tehty ekassa maassa mut toiseen ei. Ja sitten ehkä oletuksena matkoja myydessä on, että checkin onnistuu ensimmäiseltä tiskiltä myös jatkolennoille. Mutta USA-lennoista ei kyllä ole mitään hajua muutenkaan. Viimeksi lentänyt sinne yli kymmenen vuotta sitten.

  Kotiinpaluu on kyllä yllättävän miellyttävä osa matkaa, vaikka olisi ollut alle kuukaudenkin reissussa. Ehkä viikossa ei vielä tule sellaista ihanaa fiilistä kotiinpalusta, mutta jos matkan aikana on tasaiseen tahtiin tutustunut moniin uusiin ihmisiin, niin kyllä sitä jo kuukaudessakin saattaa olla ihan sosiaalisesti poikki. Jos taas on onnistunut ja osannut ottaa omaa aikaa, ei tuo väsymys (ainakaan omalla kohdallani) iske niin nopeasti.

 11. milipili

  Kiva että pääsit perille!

 12. Totta

  Itse ostin lippuni Jenkkeihin matkatoimistolta Suomesta, sain liput ja satuin sitten vilkaisemaan vaihtoaikoja. Mietin että on lyhyt vaihto Pariisissa, alle tunti, New Yorkin koneeseen. Soitin tästä sitten matkatoimistoon, niin sanoivat vain että joo hyvä kun huomasit että ei tuo olisi toiminut. Voi joku, mitä jos olisin mennyt näillä kentälle… Pitäiskö heidän nämä katsoa kun heidän työtään ja/tai varausjärjestelmän varoittaa näistä. Useimmat lentoni ovat suoria, joten ei tätä ongelmaa, enkä yleensä katso lippuja tarkemmin kuin vasta juuri ennen matkaa.

 13. riinam

  Itse kävin perheeni kanssa hieman seikkailemassa muistaakseni Amsterdamin kentällä kun olimme matkalla Roomaan. Lensimme Helsinkiin ja lentomme oli niin paljon myöhässä, ettemme ehtimeet Roomaan lähtevään koneeseen, vaikka vaihtoaika oli reilu tunti. Helsingin kentällähän se ei ole ollut aiemmin ongelma. Meidät sitten laitettiin Amsterdamin kautta Roomaan vielä samana päivänä. Meillä oli damissa vaihtoaikaa vain tunti ja lento oli jo lähtiessään myöhässä lähes 45min. Lentoemännät olivat todella ystävällisiä ja neuvoivat meille reitin (uppo-outo kenttäkin) uudelle portille kartan avulla ja ottivat meidät ensimmäiseen riviin istumaan, jotta pääsemme heti koneesta ulos, kun se on laskeutunut. Toivottivat vielä onnea ja kehoittivat juoksemaan lujaa ja niinhän me tehtiin. Juuri ja juuri ehdittiin koneeseen :)Melkoinen seikkailu oli koko reissu kyllä :D

 14. Ida

  Mulla kävi sama Milanosta Helsinkiin Pariisin kautta lennolla. Milanossa eivät voineet tsekata mua helsinkiin asti ja Pariisissa oli 40 min aikaa. Portin piti sulkeutua puoli tuntia ennen nousua mutta olikin jo kiinni kun sinne ehdin. Katselin 40 minuuttia koneen ”lähtöä” kun mitään ei ollut tehtävissä. Ja ei muuta kuin omakustanne hotelliyö siihen väliin. Seuraava lento aamulla meni kuitenkin Finskin piikkiin. Olen silti vieläkin katkera tosta reissusta. Pariisissa ei vaan mikään toimi!! Seuraavalla kerralla Thaimaasta Pariisin kautta matkatavarat jäivät kentälle vaikka itse pääsin jatkamaan. Koitan välttää Pariisia näiden kokemusten jälkeen kaikin mahdollisin tavoin.

  • Sanni

   Joo, voi kun minakin olisin tiennyt tuon Pariisista….. :/ Tosin en varmaan olisi loytanyt yhta edullista lentoa toisella vaihtokentalla. No, tulevaisuudessa ainakin tiedan valttaa Pariisin vaihtoja…..

 15. Jasmin

  Mä en koskaan varaa lentoa alle puolentoista tunnin vaihdo vaikka kuinka olisi terminaalit lähellä toisiaan tai lentokenttä pieni. Yritin esim. syksyllä tsekkailla lentoja Saksaan ja kaikki omiin aikatauluihin ja budjettiin sopivat lennot olisivat sisältäneet 30 minuutin (!) vaihdon Oslossa/Köpiksessä. Juu ei kiitos. Siinä ei tarvitse olla kuin hiukan myöhässä tai jumittua poistumisruuhkaan niin missaat jatkolentosi. Lennolle kun ei oikein voi juosta samaan tyyliin kuin junaan tai bussiin viimeisellä sekunnilla (ja hyvällä onnella kuljettaja odottelee) .

  • Sanni

   Mä en vain kertakaikkiaan tajua että varaussysteemit myy noita alle tunnin vaihtoja…. Kun siis tuntikin on useimmissa tapauksissa liian vähän… I don’t get it. :/

 16. Johanna

  Hyvä että pääsit perille! Tuo kuulostaa lähes samalta, kuin mitä minulle ja kaverilleni sattui kolme vuotta sitten lentäessämme Helsingistä New Yorkiin Lontoon Heathrown kautta.

  Halpojen lentohintojen huumassa emme nettikaupassa tietenkään katsoneet lentojen vaihtoaikaa kuin vasta maksamisen jälkeen. Vaihtoaika saman terminaalin sisältä lähtevälle jatkolennolle oli alunperin noin 1h35min, ja jännäsimme jo Helsingistä lähtiessä, mitenkähän Heathrowssa käy: transit-tiskin kautta pitäisi kiertää, mutta matkatavarat menisivät perille asti.

  No hyvinhän se ei sitten alkanut, kun Finnairin kone oli lähtiessä myöhässä ja viivästyi lisää kun Lontoon päässä oli ruuhkaa. Lopulta lento laskeutui noin 50 minuuttia myöhässä. Jouduimme odottamaan vielä 10 minuuttia koneessa ennen kuin portti avattiin ja ulos päästiin. Päätimme kuitenkin että yrittänyttä ei laiteta. Juoksimme terminaalin halki tuhatta ja sataa, pääsimme lähes jonottamatta sekä passintarkastukseen että transit-tiskille. Perinteisen kohtelias brittiasiakaspalvelija hoiti lippuasian salamannopeasti, mutta totesi, että kiire saattaa nyt tulla, koska portti sulkeutuu viiden minuutin kuluttua. Ja tietysti kyseinen portti oli vielä tässä konkurssissa kauimmaisena koko terminaalin toisessa päässä.

  Portille päästessämme lentoemäntiä nauratti urheilusuorituksen jälkeinen ulkomuotomme, ja kun hikisinä ja suut rutikuivina pääsimme muuten lähes täyteen koneeseen, saimme aplodit kanssamatkustajilta. Nolotti ”vain vähän”.

  Nyt tämä episodi lähinnä naurattaa, mutta tästä viisastuneena: never again.:)

  • Sanni

   Wow, mieletontä että ehditte…! :)

   Meillä oli myos kerran Heathrow’ll alle tunnin vaihto, mutta siinä ei tarvinnut enää tsekkautua uudelleen sisään. Jatkolento lähti kuitenkin eri terminaalista joten sekin ehtiminen meni todelliseksi urheilusuoritukseksi…. :D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.