Tältä maistui juhannus

Kasviksia kun tykkään syödä, niin meidän juhannuspöydässä nähtiin jälleen kasvisvoittoinen lisukekimara. Salaatit ovat minun juttuni, ja vaikka arkena olen jumittunut syömään saman peruspohjan salaattia kurkku-tomaatti-vihersalaattilinjalla, juhlapäivinä innostun kokeilemaan uusiakin reseptejä.

Tänä juhannuksena valitsin pöytään kaksi hedelmäistä ja kaksi vihreää salaattia. Inspiraatiota hain mm. Ulrika Hofferin Good Mood Food – ja Celia Brooks Brownin Uusi Kasviskeittiö -kirjoista – ja jostain ulkomaisesta ruokalehdestä jota satuin selailemaan Suomenlinnan ravintolassa ^_^

Juhannusruoka2016_IMG_7328_2

Aijoo – ja valmistin myös violettia kalaa ^_^ <3

Kun näin Ulrika Hofferin kirjassa reseptin; Lila fisk i paket tiesin, että tuohan on kuin mulle luotu annos :D

Juhannusruoka2016_IMG_7257_2

Juhannus_Kvinoasalaatti

  • Kvinoaa
  • Punasipulia
  • Persikoita (mä käytin niitä miedompia litteitä)
  • Rucolaa (laitoin baby-pinaattia koska rucola oli kaupasta loppu)
  • Kirsikkatomaatteja
  • Kevätsipulia
  • Oliiviöljyä
  • Marinadi sipulille: omenaviinietikkaa, suolaa, sokeria (minä käytin punaviinietikkaa, suolaa ja steviaa)

Keitä kvinoa ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. (En laita ohjeisiin määriä koska se riippuu ihan syöjien määrästä :)) Marinoi ohueksi suikaloitua punasipulia etikka-suola-sokeriliemessä vähintään 20 minuuttia. Käytä loppu marinadi salaatinkastikkeena yhdessä oliiviöljyn kera. Sekoita muut salaatin ainekset kuin kvinoa ja mausta pikkelikastikkeella ja oliiviöljyllä. Levitä tarjoiluastialle kvinoapeti ja kasaa päälle muu salaatti, möyhi kivan näköiseksi kokonaisuudeksi :)

Juhannusruoka2016_IMG_7274

Mums :) Pehmeän persikan ja kirpsakan makean sipulin liitto lempeän kvinoan seurassa oli todella onnistunut.

Rucola olisi tuonut salaattiin kivasti lisäsärmää mutta loppu mikä loppu.

Juhannusruoka2016_IMG_7263

Juhannus_Kesakurpitsaminttu

  • Kesäkurpitsaa
  • Oliiviöljyä
  • Valkoviinietikkaa
  • Tuoretta minttua
  • Fetaa
  • Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Pariloi tai paista ohuiksi suikaloidut, oliiviöljyllä maustetut kesäkurpitsat. Laita paistetut kesäkurpitsat kulhoon ja valuta päälle valkoviinetikkaa (n. 4 tl kiloa kesäkurpitsaa kohden, eli ei paljon) kun kurpat ovat vielä lämpimiä. Lisää suola ja pippuri ja anna jäähtyä. Revi sekaan tuoretta minttua ja murenna päälle fetaa.

Tässä salaatissa minttu on todellakin se juttu, it makes all the difference :)

idJuhannusruoka2016_IMG_7293_2

Juhannus_Bataattisalaatti

  • Bataattia
  • Oliiviöljyä, suolaa, pippuria
  • Purkki kikherneitä
  • 1 puntti persiljaa
  • Mansikoita
  • Pinjan- tai auringonkukansiemeniä
  • Oliiviöljyä ja tuoreen sitruunan mehua (kastikkeeksi)

Kuutioi bataatti pieniksi lohkoiksi ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paista bataattia noin. 15 minuuttia 200 asteessa. Anna jäähtyä. Paahda siemenet pannulla. Kokoa tarjoiluastialle bataatti, kikherneet, revitty persilja ja kuutioidut mansikat. Sekoita yhteen oliiviöljy ja  sitruunamehu ja kaada salaatin päälle. Ripottele päälle paahdettuja siemeniä.

Juhannusruoka2016_IMG_7322_2

Juhannus_Mustikkakala

  • Valkoista kalaa, kuten turskaa
  • Mustikoita
  • Appelsiini
  • Tuoretta tilliä
  • Kookosrasvaa tai voita
  • Suolaa ja pippuria
  • Leivinpaperia
  • Folio tai nyöriä

Pilko kala annospaloiksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu, sekoita kuori ja mehu yhteen. Jaa kalapalat leivinpaperiarkeille ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää päälle appelsiinimehua ja mustikoita ja nokare voita tai kookosrasvaa. Sido leivinpaperinyytit kiinni nyörilllä tai kääri nyytit folioon. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia palojen paksuudesta riippuen. Anna kalan jälkikypsyä nyyttien sisällä huoneenlämmössä vielä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele tuoreella tillillä (jos tykkää voimakkaammasta tillin mausta, tillin voi laittaa jo nyytin sisään uuniin.)

Juhannusruoka2016_IMG_7312_2

Juhannus_Coleslaw

  • Kiinankaalia
  • Parsakaalia
  • Sokeriherneitä (palkoineen)
  • Kevätsipulia
  • Ruohosipulia
  • Majoneesia
  • Bulgarian jogurttia
  • Tuoreen sitruunan mehua
  • Suolaa ja pippuria
  • (Ripaus sokeria tai muuta makeutusta)

Suikaloi kaalit ja sokeriherneet pieneksi tai aja monitoimikoneessa silpuksi. Tee kastike: sekoita 2/3 bulgarian jogurttia ja 1/3 majoneesia, sitruunamehua (maun mukaan, en osaa sanoa määrää, kunnes tulee sopiva happamuus :)), suolaa ja pippuria. Lisää halutessasi vähän makeutta.

Tämä coleslaw oli aivan erityisen rapea kiitos raa’an parsakaalin ja sokeriherneiden jotka rouskuivat hampaissa ihanasti :) Se oli juhannuksen salaateista kenties arkisin mutta nousi raikkaudessaan juhannusvieraiden suosikiksi.

Juhannusruoka2016_IMG_7354

Värikkäät ruoka-annokset ovat ilo silmälle :)

Mustikkakala vaikutti minusta maullisesti niin hullulta ajatukselta että se oli tosiaan pakko kokeilla – vaikka vähintään jo värinsä puolesta! ^_^ Maku oli yllättävä – ei itse asiassa juuri lainkaan makea appelsiinimehusta huolimatta. ”Tyylikäs ja hienostunut”, oli juhannusseurueen arvio. Tykkäsin!

Juhannusruoka2016_IMG_7333_2

Alkupaloina tarjoiltiin mm. uunipaahdettuja Roquefortilla täytettyjä suippopaprikoita jotka ovat Mr. Karkkipäivän ”speciality”. Misteri bongasi tämän superhelpon kahden raaka-aineen reseptin jostain aikoja sitten ja paprikoista on muodostunut illallispöytiemme vakioherkku.

Sinihomejuustoksi kannattaa valita nimenomaan Roquefort, muilla, etenkin miedommilla sinihomeilla maku ei pääse oikeuksiinsa. Roquefort + suippopaprika ovat taivaallinen liitto :)

Juhannusruoka2016_IMG_7356_

Grillatut sienet kuuluvat nekin mökkiruokien ykkösherkkuihin. Ja kyllä, nuo pekoniin käärityt versiot näyttivät taas niin houkuttavilta… ;) Heheh. Pitäydyin totta kai tuorejuustolla maustetuissa ^_^

Tällä kertaa jälkiruokajuustot muuten jäivät syömättä, ohoh…! ;)

Äänestän itse juhannuksen suurimmaksi hitiksi bataatti-mansikka-salaattia, aivan tajuttoman hyvää :) Bataatin ja mansikan makeat maut sulavat suussa ikäänkuin toffeiseksi sinfoniaksi… Kannattaa kokeilla :)

*

Juhannusarvonnoissa Essien kynsilakat voitti nimimerkki Tiuku ja The Body Shopin seerumin nimimerkki PiiA. Onnea :) Voittajiin on otettu yhteyttä.

Kommentit (25)
  1. Ihanan kuuloisia ja näköisiä reseptejä!

  2. minä vaan...
    27.6.2016, 14:11

    Mitä tuorejuustoa käytätte noissa sienissä? Pakko kysellä vinkkejä kun itsellä loppuu mielikuvitus että mikä voisi sopia :D

    1. Mitä tuorejuustoa käytätte noissa sienissä?

      Ihan mitä tahansa mutta ruohosipuli- ja yrtti/valkosipulimakuja tulee käytettyä ehkä eniten :)

      1. minä vaan...
        27.6.2016, 18:41

        Näin mä vähän pelkäsinkin :D mies ei voi sietää MITÄÄN sipuleita, etenkään valkosipulia, tai edes niiden hajua joten myös mun sipulinsyöminen on vähän jäissä.. Ja mä kun satun rakastamaan sipuleita, varsinkin valkosipulia :S

        1. Eihän sinne mitään sipulin makuista juustoa ole pakko laittaa :D Tuorejuustomakujahan riittää; kokeilkaa vaikka aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa, yrittitarhaa, pippuria… :)

          1. Aurinkokuivattu tomaatti ja paprika-chili tms. ovat ainakin mun makuun. :)

    2. yksi hyvä sipuliton täytevaihtoehto on koskenlaskija (mikä tahansa, vaikka se perus), ja siihen sekoittaa pannulla kuullotettua paprikasilppua. Tosi maukas. Itse toki laittaisin pannulla paprikan lisäksi sipulisilpun, ja sitten sekoittaa yhteen ja täyttää sienet – mut jos on hankala mies niin sille ei voi mitään ja pakko joustaa :)

      1. yksi hyvä sipuliton täytevaihtoehto on koskenlaskija (mikä tahansa, vaikka se perus), ja siihen sekoittaa pannulla kuullotettua paprikasilppua.

        Tosi hyvän kuuloinen vinkki, täytyy itsekin kokeilla :)

    3. Kannattaa kokeilla Creme Bonjourin Wasabi Twistiä herkkusienien kanssa! Tästä tuli uus lemppari. Yleensä oon käyttänyt Koskenlaskijaa, mutta tämä oli niin paljon raikkaampaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *