Tällainenkin vaikutus voi olla blogin kommenteilla: tapaus tonnikala
Laitetaan tähän väliin ruoka-aiheinen ”välikevennys”.
Minulle tämä on itse asiassa iso juttu, ja sen sai aikaan muutama blogiin jätetty kommentti.
Syön todella paljon tonnikalaa, ja blogissa on kautta vuosien ollut paljon tonnikalaruoka-reseptejä kuten myös asiaa vastuullisista tonnikala-valinnoista. (Lyhyt ohje: valitse Skipjack- eli boniitti-tonnikala, se ei ole uhanalainen laji.)
Olen aina käyttänyt öljyyn säilöttyä tonnikalaa, koska se on maukkaampaa kuin veteen säilötty.
Muutaman postauksen yhteydessä minulta on kysytty, minne valutan tonnikalapurkkien öljyn. Minusta kysymys oli kummallinen, miksi tällaista edes kysytään? Kaadan tonnikalasäilykkeen öljyt viemäriin, kuten kaikkien muidenkin säilykkeiden. En ollut koskaan edes tullut ajatelleeksi, että joku tekisi toisin.
Kun kerroin tämän kysyjille, minua valistettiin siitä, että viemäriputket voivat mennä tukkoon elintarvikerasvoista, ja että oikeaoppinen tapa on valuttaa öljyt talouspaperiin tai sanomalehteen ja laittaa roskiin tai biojätteeseen.

Jäin makustelemaan asiaa. Entä jos ei tilaa sanomalehtiä eikä talouteen tule mainoslehtisiä..? Talouspaperi on sen verran ohutta, että sitä pitäisi käyttää aika paljon öljyn imeyttämiseen. Ei kuulostanut järkevältä. Pitäisikö siis oikein toimiakseen tehdä sanomalehtitilaus tai hakea taloyhtiön paperiroskiksesta sanomalehtiä, jotta voisi käsitellä elintarvikkeiden öljyt?
Totesin, että en nyt kuitenkaan ala erikseen hakea roskiksesta sanomalehtiä tonnikalapurkkeja varten, ja jatkoin öljyn viemäriin kaatamista kuten ennenkin. Itselleni olin myös sanonut (uskotellut), että eihän yhdessä purkissa niin paljon öljyä ole. Sanoinpahan päässäni myös sen tyypillisen perustelun, että ”kaataahan kaikki muutkin viemäriin, kuka muka oikeasti imeyttää öljyt paperiin aina säilyke- tai fetapurkin avatessaan…?”
Tonnikalaöljyn valuttamista kommentoitiin blogissa jälleen loppusyksystä. Kun seuraavan kerran olin kaatamassa öljyä viemäriin, huomasin, että asia alkoi vaivata minua.
Okei, kokeillaan sitten talouspaperiin imeyttämistä, ajattelin. Testataan edes, kuinka hyvin se imee öljyt.
Kun sitten valutin tonnikalapurkin öljyt paperiin, valintojani puolustelevat äänet päässäni vaikenivat. Öljyähän oli tosi paljon. Yhdessä 150 g peruskoon purkissa näytti olevan öljyä jopa yli puoli desilitraa. Katselin näkyä öljymäärän kanssa kamppailevasta talouspaperista hiljaisena. Kaiken öljyn imeyttämiseen olisi tarvittu varmaan 4-5 liuskaa paperia. Kaikki tuo määrä meni viemäriini useita kertoja viikossa.
Sen jälkeen en enää kaatanut yhdenkään purkin öljyjä viemäriin.
Jonkin aikaa imeytin öljyt paperiin, vaikka paperia kului suuret määrät.
Kun öljystä litimärät paperit alkoivat täyttää roskistani ja öljyä valui pussin läpi jäteastian pohjallekin, sietokykyni saavutti rajansa.
En jaksanut tällaista vaivaa ja sotkua. (Ja jälleen kerran saatoin vain miettiä: kuka jaksaa tehdä tällaista? Kuka laittaa elintarvikeöljyt roskikseen viemärin sijaan?)
Ratkaisu: öljytonnikala sai jäädä ja vaihtui veteen säilöttyyn tonnariin.
Hyvänmakuinen tonnikala ei ollut yksinkertaisesti enää öljyhärdellin arvoinen. Vaikka muuten olenkin julistanut rakkauttani öljyihin, tässä kulkee raja.
Vesipohjaisen tonnikalasäilykkeen nesteen voi kaataa viemäriin ja elämä on nyt helpompaa, joskin tonnikala mauttomampaa. Lisään öljyn tonnikalaan erikseen oliiviöljypullosta. (Maun kannalta ei kuitenkaan sama asia, mutta mielenrauhan kannalta suuri asia.)
Te jotka kysyitte, miksi valutan tonnikalaöljyn viemäriin:
tällainen vaikutus sillä lopulta oli. 🙂
Ihan uteliaisuudesta: miten teidän muiden kotona toimitaan elintarvikeöljyjen suhteen?
(Itse uskon, että valtaosa kaataa öljyt viemäriin. Vaivan näkökulmasta voin ymmärtää, miksi.)
*
Tässä vielä kaksi lempparitonnikalaruokani reseptiä. Edullista ja täyttävää arkiruokaa. Myös eettistä, kun valitset vaalean tonnikalan sijaan skipjack-laadun.
Sekoita aineet yhteen, anna turvota hetki ja muotoile taikinasta pyöryköitä tai pihvejä.
Paista pannulla voissa tai oliiviöljyssä, tai uunin pellillä (uunista riippuen noin 225 astetta puolisen tuntia). Tonnikalapullat maistuvat fantastisen hyviltä myös kylminä, ja käytän niitä esim. retkieväänä. :)
Vinkki: juustoraasteella vaikutat tonnikalapullien makuun: valitse voimakas juustolaatu kuten vahva cheddar, ja saat aivan erityisen maukkaita pyöryköitä! 😋👌
Tässä aiemmin tekemässäni ohjeessa näkyy yhä ’tonnikalaa öljyssä’, mutta käytä mitä tonnikalaa haluat :)
Paista kasvikset ja herkkusienet ja keitä + paista perunat tai muut juurekset kypsiksi voissa tai oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista sipuli erikseen pehmeäksi ja makeaksi.
Kasaa vuokaan kasvikset, sienet, juurekset, sipuli ja tonnikala. Revi päälle vähän tuoretta rosmariinia tai timjamia, tai sirottele ripaus maustehyllyn kuivayrttejä. Levitä päälle runsaasti juustoraastetta.
Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja vähän ruskistunut.
:)
Itse päädyin vähän aikaa sitten juuri samaan ratkaisuun: ostan vedessä olevaa tonnikalaa ja lisään öljyä, jos siltä tuntuu (jää usein tekemättä). Viemärit kiittää. : )
Tuli vain mieleen, että miksei tonnikalapurkin öljyjen käsittelyä opeteta kotitaloustunnilla!
Itse taas olen törmännyt todella pahanmakusiin öljyihin tonnikalapurkeissa. Siksi tuo vesi on miellyttävämpi vaihtoehto.
Viemäriin laitan, tonnikalaa ei mene välttämättä edes kuukausittain joten en ota tästä stressiä. Meillä kuluu aika paljon talouspaperia, joten meillä voisi toimia ratkaisuna se että käytetyn talouspaperin jättäisi aina tiettyyn jemmaan kuivumaan, ja käyttäisi sitten näitä kertalleen käytettyjä papereita imeytysliinoina. Jos ei hajua pelästy niin sitten vaihtoehto voisi olla myös että säilöö tiiviskantista lasipurkkia johon aina rasvat valuttaa ja täyttyessä heittää roskiin.
Tämähän kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta! (Itsekin olisin voinut tuota noudattaa jos olisin tajunnut, mulla kun myös kuluu paljon talouspaperia…)
Lasipurkin heittäminen roskikseen on sekin vähän perverssiä, kun lasi on 100% kierrätettävä materiaali.
Itse syön tonnikalaa onneksi harvoin ja kaadan öljyn biopussiin (pohjalla munakenno ja seassa usein talouspapereita) ja toivon parasta :D lopulta bioastiaan tihkuu kuitenkin vähän öljyä, ja se pitää pestä.
Nyt tätä kirjoittaessani mietin, eikö öljyä saisi laittaa bioonkaan…?
Kyllä öljyt saa laittaa biojätteeseen. Itse käytän sen verran vähän öljyssä lilluvia juttuja, että kaadan öljyn suoraan biojätteeseen, aina siellä on jotain mikä sen imee.