Syö hyvin Kuopiossa

Katsetta Kuopion ruokapaikkoihin.

Ilokseni Kuopion ravintola-scene on laajentunut aivan valtavasti sitten poismuuttoni, ja nykyään kaupungista saa vallan kiitettävän kattauksen etnistä ruokaa. On japanilaista, meksikolaista, nepalilaista, espanjalaista, intialaista (tai se vissiin lopetti..?) ja kreikkalaista. Minun vielä asuessani Kuopiossa ainoat etniset ravintolat olivat yksi kiinalainen ja yksi thaimaalainen. Huraa. Kreikkalainenkin taisi olla jo siihen aikaan. Nepalilaista herkkua piti lähteä aina syömään Helsinkiin saakka. Mmmm.

Ns. klassisen keittiön ravintoloitakin on tullut joitain lisää. Mainittavimpina Rustik Kauppahallin alla sijaitsevassa holvissa sekä Puijonkadun lounaspaikka Urban.

Kun itse asuin Kuopiossa, en ollut vielä niin sanotusti löytänyt ruoan iloa. Ruoka ei siis juurikaan kiinnostanut, ja jos kävin ulkona syömässä, oli osoite melkein aina kiinalainen. Ja siellä sama annos: kasviksia hapanimeläkastikkeessa. Kera muhhhhkeiden riisikulhojen, tietysti. Riisiä piti pyytää aina lisääkin, ”kun suapi santsata ilimaseks”. :) Jos en mennyt kiinalaiseen, menin Rossoon. Kertonee kaiken.

Mutta nyt poismuutettuani minulla on paljonkin sanottavaa kuopiolaisista ruokaravintoloista. Ja hyvää sanottavaa :)

Tässä muutamia poimintoja suositeltavista murkinamestoista Kuopiossa.

 Ravintolat_Kuopio_Rustik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravintola Rustik avasi ovensa kesällä 2013, ja vaikka ensikohtaamisemme ei ruoan puolesta vakuuttanutkaan (kuka muistaa mun eeppisen kasvisruoka-annoksen; paistettua porkkanaa ja keitettyä porkkanaa porkkanakastikkeessa..? Löytyy Kuopio-stoorista täältä), on Rustikista tullut lempipaikkani Kuopiossa. (Edit. 12/2016 Valitettavasti vuoden 2016 konseptiuudistus muutti tämän, ravintola on nykyään pihviruokiin erikoistunut paikka.)

Miksi?

Sijainti! Voiko olla ihastuttavampaa miljöötä kuin vanhat tiiliholvit historiallisen Kauppahallin kivijalassa? En itse keksi Kuopiosta tunnelmallisempaa ruokapaikkaa. Ei, edes Musta Lammas ei vedä pidempää kortta.

Brunssi! Minä tykkään syödä, ja tykkään syödä hyvää, monipuolista ruokaa. Siksipä noutopöydät laajoine valikoimineen houkuttavat. Mutta noutopöytien laatu on tietysti asia erikseen. Rustikin brunssilla asia on kunnossa. Brunssi on muuten käsittääkseni ensimmäinen laatuaan Kuopiossa, mikään muu paikka ei ennen Rustikia ole tarjonnut (ainakaan säännöllistä) brunssia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen käynyt Rustikin brunssilla jo neljä tai viisikin kertaa. Ruoat noudattavat aina kutakuinkin samaa linjaa, muna- ja kalavaihtoehtojen joskus vaihdellessa.

Alkupalapöydässä on salaatteja, marinoituja sieniä ja kasviksia tapas-tyyliin, juustoja, hedelmiä, oliiveja, liha- ja kalaleikkeleitä. Lämpimästä pöydästä saa kalakukkoa, munakokkelia, nakkeja ja uunikasviksia. Joka kerta on ollut suosikkiani; punajuuri-aurajuustopaistosta. Naa-amm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rustikin a la carte -annoksetkin ovat ihan jees (tässä Milin tilaama kotijuustosalaatti viime viikolta), mutta en ole niitä itse kovin monesti ehtinyt vielä maistella kun menen aina brunssille :D Porkkana-hämmennyksen kaltaista makufloppia ei ole toiste tullut vastaan.

Rustik parilla sanalla: tyylikäs ja menultaan turvallinen, savolaisia erikoisuuksiakin tarjoava koko perheen ravintola Kuopion tunnelmallisimmassa tilassa. Hinnaltaan kuin Rosso ja kumppanit – mutta muilta ominaisuuksiltaan ihan eri kaliiberia. :)

Edit. Rustik on vuonna 2016 muuttanut konseptinsa rehelliseksi pihvipaikaksi. Kala- ja kasvisruokailijoille ei enää löydy listalta ruokia (tämä oli tilanne ainakin syksyllä 2016 – talvella 2017). Myös brunssi on muutettu pöytiin tarjoiltavaksi.

Ravintolat_Kuopio_MustaLammasOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Musta Lammas on Kuopion vanhin fine dining -ravintola. Ja pitkään ainoa. Kuopio sai muutama vuosi sitten toisen ”paremman paikan” kun Ravintola Os avasi ovensa, mutta Os on jäänyt minulle suureen hämärään. Os’ista ei tunnu kukaan puhuvan mitään, tai voihan syy olla sekin ettei kaveripiirissäni oikein harrasteta fine diningia :)

Musta Lammas on Kuopiossa instituutio. Minulla on ollut ilo syödä siellä elämäni aikana vain kolmesti, joista ensimmäisen vierailun aikaan olin vielä ”Ruoka…. Saahan täältä spagettia?” -mentaliteetin ihminen. Siitä kerrasta en muista mitään. Mutta jälkimmäisistä on jäänyt oikein positiiviset makumuistot. Ravintolan tiloina toimivat 1862 valmistuneet kellariholvit, jotka olivat alunperin oluttehtaan käytössä. Musta Lammas on perustettu vuonna 1982 ja se on gastronomisen seuran Chaine de Rotisseursin kilpiravintola.

Alla kuvia viimeisimmältä Musta Lammas -vierailulta syksyltä 2013.

idMustaLammas_ruokia

Viime vuosina kehittyneestä fine dining -harrastuksestani olen kirjoittanut täällä. Fine dining on monen mielestä yhtä järkevää ajanvietettä kuin heittää lompakko jorpakkoon, mutta minulle ruoasta on muodostunut niin merkittävä ilon aihe elämään että olen valmis säästämään ja sijoittamaan päästäkseni kokemaan taideruokaelämyksiä. :)

Fine diningiin ei ole varaa usein, mutta harvinaisempina hetkinä ne ovat sitä mieleenpainuvampia kokemuksia.

Onneksi hyvä ruoka ei suinkaan aina vaadi säästämistä :) Tutustuin tällä Kuopion visiitillä kolmeen minulle uuteen ja edulliseen ravintolaan.

  Ravintolat_Kuopio_Panza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meksikolaisravintola Panza on jotain muuta kuin Amarillo. Ja juuri Amarillo-tyyliä olin pelännyt, kulkiessani päättäväisesti tämän mestan ohi sen ilmestyttyä vuosi sitten Kuopion ravintolanäyttämölle.

Mutta ehei. Sympaattinen Panza tarjoilee ”street foodia”, mutta ei millään ”vakuumitortilla kouraan teollisilla salsoilla” -meiningillä. Täällä köökissä häärää ihmisiä, joille suhde ruokaan on puhtaasti artesaaninen; keittiöjengin CV pullistelee fine dining -mestoja kuten Chez Dominiqueta ja Oloa. Voit siis todellakin odottaa jotain ihan muuta kuin ”panchovillaa” tässä paikassa :)

Ruoka_Panza

Mili ja minä suuntasimme Panzaan torstai-päivälliselle. Ilahduttavasti ravintolassa oli vilkasta torstai-iltanakin, ei suinkaan mikään itsestäänselvyys Kuopiossa.

Tilasimme kummatkin alkuruoaksi grillatun baby gem -salaatin paahdetuilla manteleilla ja chili-jogurttikastikkeella. Minun pääruokalautaseltani löytyi paistettua valkoista kalaa vihreässä mole-kastikkeessa kera pinaatin ja tomaatin, Milin masuun katosi annos possu-tacoja. Ruoan huuhdoin alas punkkukolalla – eikä tilaukselleni edes pyöritelty silmiä :D ”Sitähän saa Saksassa valmiina tölkissäkin”, meitä palvellut iloinen mieshenkilö totesi. Asiaa. :)

Ruoka oli erittäin hyvää eikä vierailu varmasti jäänyt viimeiseksi. Mili fiilisteli possuaan suunnilleen silmät puoliummessa, oli kuulema niin hyvää. Minun kalani oli erinomaisesti paistettu ja mole-kastike vallan herkullista. Vaikka syön kalaa ja kasviksia päivittäin, meksikolaisannos toi piristävää vaihtelua omien pöperöideni tuttuun makumaailmaan.

Paljonko maksaa? Ei paljon – alkusalaatti vitosen, tacoannos 16 € ja mun kala 18 €. Ayay, bueno!

 Ravintolat_Kuopio_Sorrento

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trattoria Sorrento kuuluu olevan just about suosituin all-round-ruokapaikka Kuopiossa tällä hetkellä. Eikä se edes sijaitse ydinkeskustassa. Tänne jos mielii syömään niin lounaallekin on hyvä varata pöytä, viikonloppuillalliselle on turha yrittää ”drop-in” -tyyliin. En tiedä milloin ravintola on tarkalleen avattu, mutta joitain vuosia sitten. Jostain syystä paikka oli onnistunut pysymään minulta salassa viime jouluun saakka, jolloin kuulin siitä ensimmäistä kertaa. ”Aito italialainen? Kuopiossa? Missä muka?

Ravintolaan ei kyllä tulekaan helpolla törmänneeksi sattumalta, niin syrjässä se sijaitsee Snellmaninkadulla, keskustan kauppa- ja ravintolakeskittymän ulkopuolella. Siitä pitää kuulla.

Ja nyt se sitten testattiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alkuruoka: valtava. Siis aivan hervoton. Koko ei varmaankaan tule esiin kuvassa, mutta tilaamani juustolautanen sisälsi arvioni mukaan ainakin 200 grammaa juustoa. Sitä vain löytyi lisää ja lisää salaatin alta. No, menussakin kyllä luki että 1-2 hengelle… :) 13 euron hinnallaan se on listan kallein alkuruoka, mutta tämän jos tilaa niin eipä kyllä juuri tarvitse muuta tilatakaan :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin juustojen jälkeen niin täynnä että pääruoka tuntui mahdottomalta haasteelta. Kun pöytään sitten tuotiin kirjolohi Välimeren tapaan, taistelin sisääni kolmasosan jotta henkilökunta ei ihan ihmettelisi mikä ruoassa on vikana kun asiakas ei syö. Sillä ruoassahan ei todellakaan ollut valittamista, päin vastoin.

Sorrenton ruoka on mutkatonta italialaista kotiruokaa puhtailla mauilla tuoreista raaka-aineista. Ei fine diningia, ei yllätyksiä, ei taiteellisia annoskoostumuksia, vaan kursailematonta, hyvää perusruokaa. Hinta-laatu-suhde on enemmän kuin kohdillaan. Pääruoka-kala maksaa 15 euroa….!! Olen tainnut viimeksi Kreikassa saada näin halpaa kalaa pääruoaksi.

Muuten – paikka näyttää ulkoapäin miltä tahansa halpis-pitserialta teipattuine ikkunoineen. Rohkeasti ovesta vain, ravintola on sisältä paljon viihtyisämpi kuin ankea julkisivu antaa ymmärtää. :)

  Ravintolat_Kuopio_Urban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lounasravintola Urbania on minulle suositellut suunnilleen jokainen jolta olen kysynyt Kuopion uusista ruokapaikoista. Olen viime vuosina tehnyt muutamiakin yrityksiä tutustua paikkaan, mutta useimmiten aukioloaika (ma-pe, 11-14) on toiminut tehokkaana esteenä.

Vaikutti siltä, että Urban jää tälläkin Kuopion reissulla väliin (eihän sitä nyt ihan joka päivä voi ulkona syödä… :)), mutta tänään päätin että eipä jääkään. Minulla oli epätavallisesti lounasnälkä jo puolilta päivin, ja kun ohjelmassa oli Korttelimuseo, osui samalla suunnalla oleva Urban mitä loistavimmin sammuttamaan aikaisen nälän.

Lounas täällä maksaa 10€ ja sisältää pienen alkusalaatin (ja leivän, niille ketkä sen haluaa :)), pääruoan (kaksi vaihtoehtoa; liha/kala ja kasvis) sekä kahvin ja pikkuisen jälkkärisuupalan.

Ravintolat_Urban_ruoka

Tänään listalla oli Toast Skagen paahdettujen pikkelsijuuresten ja hernepyreen kera ja vegevaihtoehtona Punajuuripannukakkua kyljessään mantelia, romaine-salaattia ja Aura-smetanaa. Alkuruoaksi palsternakka-persiljakeittoa, jälkkärinä sitruunafrangipane ja tuttifruttikreemiä.

Tilasin Toastini ilman Toastia, ja tarjoilija sanoi keittiön valmistavan minulle siitä salaattiversion. Odotin kovasti paahdettuja juureksia ja hernepyreetä, mutta salaatti saapuikin ilman niitä. Kenties keittiössä oltiin sitä mieltä, etteivät juurekset ja pyree sopineet salaattiin, mikä makumaailmallisesti varmasti piti paikkansakin :D Mutta minä halusin nuo härpäkkeet kun ne kerran annokseen kuuluivat. Ne tuotiin minulle sitten lisälautasella :) (Miettivät varmaan että on ihme asiakas….)

Jutustelin samassa pöydässä istuvan seurueen kanssa. Yksi seurueen herroista käy Urbanissa säännöllisesti lounaalla ja oli tuonut tällä kertaa isomman kaveriporukan mukanaan, muut minun tavoin Urban-ensikertalaisia. Herra vaikutti arvostavan ns. vähän parempaa ruokaa, ja kehui Urbanin konseptia. ”Laadukasta ruokaa fiinissä miljöössä mutta samaan hintaan kuin peruskuppilan lounas.”

Täytyy sanoa että hämmästyin ruoan hintaa – enpä tiennyt että  kympillä voi saada näin hienon lounaan. Ei ole turhaan kehuttu tätäkään paikkaa.

*

Kiitos hyvästä ruoasta, Kuopio :)

Ensi kertaan jäi sitten japanilaisen ja espanjalaisen testaus. Minulle selvisi uusia brunssimahdollisuuksiakin; Isä Camillolla on nykyään myös omansa, samoin brunssia tarjoavat Fransmanni ja King’s Crown.

Onko kuopiolaisilla jakaa lisää ravintolavinkkejä tai paljastaa kätkettyjä helmiä…?

Kommentit (32)
 1. Vinkkejä:

  Euroopan ensimmäinen Muumikahvila avasi pari kuukautta sitten Kuopion keskustaan.
  https://www.facebook.com/pannarikahvila

  Ravintoloista muita mainitsemisen arvoisia on Isä Camillo, OS, Kummisetä. Muitakin on, mutta nuo on valtakunnan kärkeä Mustan Lampaan ohella. Puijon torniravintola on myös tasokas, esim. riistaa. Tietysti Tahko kokonaan asia erikseen. Yksi, joka on huomion arvoinen on lentokentän yhteydessä oleva Järviterminaali!

  Tässä järjettömän ihana Kuopio-lookbook:
  https://www.pinterest.com/kuopio/

  1. Ravintoloista muita mainitsemisen arvoisia on Isä Camillo, OS, Kummisetä.

   Camillo tulikin mainittua Kauppakatu-postauksessa :) Ihan hyvä paikka, mutta en itse rankkaisi lähellekään valtakunnan kärkeä. Kummisedästäkin tykkään viihtyisän ja elegantin interiöörinsä puolesta, mutta ruoan laatu on aika vaihtelevaa. Olen saanut siellä niin jäähtynyttä kuin alikypsääkin ruokaa, mutta silloin tällöin ihan kiitettävääkin murkinaa. Lista on oikein hyvä ja monipuolinen. Kun vielä makuihin saisi sellaista ”Wow!” -fiilistä niin kaikki olisi kohdallaan.

   1. Tässä on aika hyvin tiivistetty Fine-lehden suositus-aukeaman muodossa mistä Lampaassa, Camillossa ja OSissa on kysymys:
    http://fine-magazines.epaper.fi/reader/?issue=8487;6a05084ffe3dea853c789628d18a43cf;98

    1. Kyseisten ravintoloiden konseptit ovat kyllä tuttuja :) Os ja Musta Lammas ovat fine diningia, Camillo taas ”tavallinen” ravintola. Olen syönyt siellä lukuisat kerrat joten ruoan laatu ja tyyli ovat oikein tuttuja :) Ruoka on hyvää ja paikka mitä viihtyisin, mutta ruoassa ei ole mitään sellaista mikä tekisi siitä mieleenpainuvaa. Oikein hyvää ja luotettavaa perusruokaa ilman kikkailuja tai yllätyksiä.

 2. Panza pitää testata seuraavaksi, tykkäisin varmasti! Ihan outoja paikkoja tälläiselle Kuopiolaiselle, Amarillo-vakkariasiakkaalle :) ei tule lähes koskaan käytyä ulkona syömässä ja siksi paikat jäävät tuntemattomiksi. Jostain paikoista voi olla myös mielikuva että on kallista ja sellaista jossa ei tiedä saako rahoilleen vastinetta :D pitäisi tutustua ennakkoluulottomasti. Rustik on mitä mainioin, sinne sopisin juurikin treffit. Tunnelmallinen kiva paikka :)

  1. Rustik on mitä mainioin, sinne sopisin juurikin treffit.

   Aivan, mitä mainioin treffiravintola :) Sopivan elegantti, intiimi ja tunnelmallinen mutta ei liian fiini :)

   Jos tykkäät meksikolaisesta niin Panza on varmasti mieleesi! :)

   1. Charming Nails
    11.4.2015, 23:42

    Tämä kommentti oli minulta, jotenkin sekoili tämä ID sivu :D

    1. Aaa, okei :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *