Karkkipäivä
Karkkipäivä

Syö hyvin Kuopiossa

Katsetta Kuopion ruokapaikkoihin.

Ilokseni Kuopion ravintola-scene on laajentunut aivan valtavasti sitten poismuuttoni, ja nykyään kaupungista saa vallan kiitettävän kattauksen etnistä ruokaa. On japanilaista, meksikolaista, nepalilaista, espanjalaista, intialaista (tai se vissiin lopetti..?) ja kreikkalaista. Minun vielä asuessani Kuopiossa ainoat etniset ravintolat olivat yksi kiinalainen ja yksi thaimaalainen. Huraa. Kreikkalainenkin taisi olla jo siihen aikaan. Nepalilaista herkkua piti lähteä aina syömään Helsinkiin saakka. Mmmm.

Ns. klassisen keittiön ravintoloitakin on tullut joitain lisää. Mainittavimpina Rustik Kauppahallin alla sijaitsevassa holvissa sekä Puijonkadun lounaspaikka Urban.

Kun itse asuin Kuopiossa, en ollut vielä niin sanotusti löytänyt ruoan iloa. Ruoka ei siis juurikaan kiinnostanut, ja jos kävin ulkona syömässä, oli osoite melkein aina kiinalainen. Ja siellä sama annos: kasviksia hapanimeläkastikkeessa. Kera muhhhhkeiden riisikulhojen, tietysti. Riisiä piti pyytää aina lisääkin, ”kun suapi santsata ilimaseks”. :) Jos en mennyt kiinalaiseen, menin Rossoon. Kertonee kaiken.

Mutta nyt poismuutettuani minulla on paljonkin sanottavaa kuopiolaisista ruokaravintoloista. Ja hyvää sanottavaa :)

Tässä muutamia poimintoja suositeltavista murkinamestoista Kuopiossa.

 Ravintolat_Kuopio_Rustik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravintola Rustik avasi ovensa kesällä 2013, ja vaikka ensikohtaamisemme ei ruoan puolesta vakuuttanutkaan (kuka muistaa mun eeppisen kasvisruoka-annoksen; paistettua porkkanaa ja keitettyä porkkanaa porkkanakastikkeessa..? Löytyy Kuopio-stoorista täältä), on Rustikista tullut lempipaikkani Kuopiossa. (Edit. 12/2016 Valitettavasti vuoden 2016 konseptiuudistus muutti tämän, ravintola on nykyään pihviruokiin erikoistunut paikka.)

Miksi?

Sijainti! Voiko olla ihastuttavampaa miljöötä kuin vanhat tiiliholvit historiallisen Kauppahallin kivijalassa? En itse keksi Kuopiosta tunnelmallisempaa ruokapaikkaa. Ei, edes Musta Lammas ei vedä pidempää kortta.

Brunssi! Minä tykkään syödä, ja tykkään syödä hyvää, monipuolista ruokaa. Siksipä noutopöydät laajoine valikoimineen houkuttavat. Mutta noutopöytien laatu on tietysti asia erikseen. Rustikin brunssilla asia on kunnossa. Brunssi on muuten käsittääkseni ensimmäinen laatuaan Kuopiossa, mikään muu paikka ei ennen Rustikia ole tarjonnut (ainakaan säännöllistä) brunssia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen käynyt Rustikin brunssilla jo neljä tai viisikin kertaa. Ruoat noudattavat aina kutakuinkin samaa linjaa, muna- ja kalavaihtoehtojen joskus vaihdellessa.

Alkupalapöydässä on salaatteja, marinoituja sieniä ja kasviksia tapas-tyyliin, juustoja, hedelmiä, oliiveja, liha- ja kalaleikkeleitä. Lämpimästä pöydästä saa kalakukkoa, munakokkelia, nakkeja ja uunikasviksia. Joka kerta on ollut suosikkiani; punajuuri-aurajuustopaistosta. Naa-amm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rustikin a la carte -annoksetkin ovat ihan jees (tässä Milin tilaama kotijuustosalaatti viime viikolta), mutta en ole niitä itse kovin monesti ehtinyt vielä maistella kun menen aina brunssille :D Porkkana-hämmennyksen kaltaista makufloppia ei ole toiste tullut vastaan.

Rustik parilla sanalla: tyylikäs ja menultaan turvallinen, savolaisia erikoisuuksiakin tarjoava koko perheen ravintola Kuopion tunnelmallisimmassa tilassa. Hinnaltaan kuin Rosso ja kumppanit – mutta muilta ominaisuuksiltaan ihan eri kaliiberia. :)

Edit. Rustik on vuonna 2016 muuttanut konseptinsa rehelliseksi pihvipaikaksi. Kala- ja kasvisruokailijoille ei enää löydy listalta ruokia (tämä oli tilanne ainakin syksyllä 2016 – talvella 2017). Myös brunssi on muutettu pöytiin tarjoiltavaksi.

Ravintolat_Kuopio_MustaLammasOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Musta Lammas on Kuopion vanhin fine dining -ravintola. Ja pitkään ainoa. Kuopio sai muutama vuosi sitten toisen ”paremman paikan” kun Ravintola Os avasi ovensa, mutta Os on jäänyt minulle suureen hämärään. Os’ista ei tunnu kukaan puhuvan mitään, tai voihan syy olla sekin ettei kaveripiirissäni oikein harrasteta fine diningia :)

Musta Lammas on Kuopiossa instituutio. Minulla on ollut ilo syödä siellä elämäni aikana vain kolmesti, joista ensimmäisen vierailun aikaan olin vielä ”Ruoka…. Saahan täältä spagettia?” -mentaliteetin ihminen. Siitä kerrasta en muista mitään. Mutta jälkimmäisistä on jäänyt oikein positiiviset makumuistot. Ravintolan tiloina toimivat 1862 valmistuneet kellariholvit, jotka olivat alunperin oluttehtaan käytössä. Musta Lammas on perustettu vuonna 1982 ja se on gastronomisen seuran Chaine de Rotisseursin kilpiravintola.

Alla kuvia viimeisimmältä Musta Lammas -vierailulta syksyltä 2013.

idMustaLammas_ruokia

Viime vuosina kehittyneestä fine dining -harrastuksestani olen kirjoittanut täällä. Fine dining on monen mielestä yhtä järkevää ajanvietettä kuin heittää lompakko jorpakkoon, mutta minulle ruoasta on muodostunut niin merkittävä ilon aihe elämään että olen valmis säästämään ja sijoittamaan päästäkseni kokemaan taideruokaelämyksiä. :)

Fine diningiin ei ole varaa usein, mutta harvinaisempina hetkinä ne ovat sitä mieleenpainuvampia kokemuksia.

Onneksi hyvä ruoka ei suinkaan aina vaadi säästämistä :) Tutustuin tällä Kuopion visiitillä kolmeen minulle uuteen ja edulliseen ravintolaan.

  Ravintolat_Kuopio_Panza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meksikolaisravintola Panza on jotain muuta kuin Amarillo. Ja juuri Amarillo-tyyliä olin pelännyt, kulkiessani päättäväisesti tämän mestan ohi sen ilmestyttyä vuosi sitten Kuopion ravintolanäyttämölle.

Mutta ehei. Sympaattinen Panza tarjoilee ”street foodia”, mutta ei millään ”vakuumitortilla kouraan teollisilla salsoilla” -meiningillä. Täällä köökissä häärää ihmisiä, joille suhde ruokaan on puhtaasti artesaaninen; keittiöjengin CV pullistelee fine dining -mestoja kuten Chez Dominiqueta ja Oloa. Voit siis todellakin odottaa jotain ihan muuta kuin ”panchovillaa” tässä paikassa :)

Ruoka_Panza

Mili ja minä suuntasimme Panzaan torstai-päivälliselle. Ilahduttavasti ravintolassa oli vilkasta torstai-iltanakin, ei suinkaan mikään itsestäänselvyys Kuopiossa.

Tilasimme kummatkin alkuruoaksi grillatun baby gem -salaatin paahdetuilla manteleilla ja chili-jogurttikastikkeella. Minun pääruokalautaseltani löytyi paistettua valkoista kalaa vihreässä mole-kastikkeessa kera pinaatin ja tomaatin, Milin masuun katosi annos possu-tacoja. Ruoan huuhdoin alas punkkukolalla – eikä tilaukselleni edes pyöritelty silmiä :D ”Sitähän saa Saksassa valmiina tölkissäkin”, meitä palvellut iloinen mieshenkilö totesi. Asiaa. :)

Ruoka oli erittäin hyvää eikä vierailu varmasti jäänyt viimeiseksi. Mili fiilisteli possuaan suunnilleen silmät puoliummessa, oli kuulema niin hyvää. Minun kalani oli erinomaisesti paistettu ja mole-kastike vallan herkullista. Vaikka syön kalaa ja kasviksia päivittäin, meksikolaisannos toi piristävää vaihtelua omien pöperöideni tuttuun makumaailmaan.

Paljonko maksaa? Ei paljon – alkusalaatti vitosen, tacoannos 16 € ja mun kala 18 €. Ayay, bueno!

 Ravintolat_Kuopio_Sorrento

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trattoria Sorrento kuuluu olevan just about suosituin all-round-ruokapaikka Kuopiossa tällä hetkellä. Eikä se edes sijaitse ydinkeskustassa. Tänne jos mielii syömään niin lounaallekin on hyvä varata pöytä, viikonloppuillalliselle on turha yrittää ”drop-in” -tyyliin. En tiedä milloin ravintola on tarkalleen avattu, mutta joitain vuosia sitten. Jostain syystä paikka oli onnistunut pysymään minulta salassa viime jouluun saakka, jolloin kuulin siitä ensimmäistä kertaa. ”Aito italialainen? Kuopiossa? Missä muka?

Ravintolaan ei kyllä tulekaan helpolla törmänneeksi sattumalta, niin syrjässä se sijaitsee Snellmaninkadulla, keskustan kauppa- ja ravintolakeskittymän ulkopuolella. Siitä pitää kuulla.

Ja nyt se sitten testattiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alkuruoka: valtava. Siis aivan hervoton. Koko ei varmaankaan tule esiin kuvassa, mutta tilaamani juustolautanen sisälsi arvioni mukaan ainakin 200 grammaa juustoa. Sitä vain löytyi lisää ja lisää salaatin alta. No, menussakin kyllä luki että 1-2 hengelle… :) 13 euron hinnallaan se on listan kallein alkuruoka, mutta tämän jos tilaa niin eipä kyllä juuri tarvitse muuta tilatakaan :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin juustojen jälkeen niin täynnä että pääruoka tuntui mahdottomalta haasteelta. Kun pöytään sitten tuotiin kirjolohi Välimeren tapaan, taistelin sisääni kolmasosan jotta henkilökunta ei ihan ihmettelisi mikä ruoassa on vikana kun asiakas ei syö. Sillä ruoassahan ei todellakaan ollut valittamista, päin vastoin.

Sorrenton ruoka on mutkatonta italialaista kotiruokaa puhtailla mauilla tuoreista raaka-aineista. Ei fine diningia, ei yllätyksiä, ei taiteellisia annoskoostumuksia, vaan kursailematonta, hyvää perusruokaa. Hinta-laatu-suhde on enemmän kuin kohdillaan. Pääruoka-kala maksaa 15 euroa….!! Olen tainnut viimeksi Kreikassa saada näin halpaa kalaa pääruoaksi.

Muuten – paikka näyttää ulkoapäin miltä tahansa halpis-pitserialta teipattuine ikkunoineen. Rohkeasti ovesta vain, ravintola on sisältä paljon viihtyisämpi kuin ankea julkisivu antaa ymmärtää. :)

  Ravintolat_Kuopio_Urban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lounasravintola Urbania on minulle suositellut suunnilleen jokainen jolta olen kysynyt Kuopion uusista ruokapaikoista. Olen viime vuosina tehnyt muutamiakin yrityksiä tutustua paikkaan, mutta useimmiten aukioloaika (ma-pe, 11-14) on toiminut tehokkaana esteenä.

Vaikutti siltä, että Urban jää tälläkin Kuopion reissulla väliin (eihän sitä nyt ihan joka päivä voi ulkona syödä… :)), mutta tänään päätin että eipä jääkään. Minulla oli epätavallisesti lounasnälkä jo puolilta päivin, ja kun ohjelmassa oli Korttelimuseo, osui samalla suunnalla oleva Urban mitä loistavimmin sammuttamaan aikaisen nälän.

Lounas täällä maksaa 10€ ja sisältää pienen alkusalaatin (ja leivän, niille ketkä sen haluaa :)), pääruoan (kaksi vaihtoehtoa; liha/kala ja kasvis) sekä kahvin ja pikkuisen jälkkärisuupalan.

Ravintolat_Urban_ruoka

Tänään listalla oli Toast Skagen paahdettujen pikkelsijuuresten ja hernepyreen kera ja vegevaihtoehtona Punajuuripannukakkua kyljessään mantelia, romaine-salaattia ja Aura-smetanaa. Alkuruoaksi palsternakka-persiljakeittoa, jälkkärinä sitruunafrangipane ja tuttifruttikreemiä.

Tilasin Toastini ilman Toastia, ja tarjoilija sanoi keittiön valmistavan minulle siitä salaattiversion. Odotin kovasti paahdettuja juureksia ja hernepyreetä, mutta salaatti saapuikin ilman niitä. Kenties keittiössä oltiin sitä mieltä, etteivät juurekset ja pyree sopineet salaattiin, mikä makumaailmallisesti varmasti piti paikkansakin :D Mutta minä halusin nuo härpäkkeet kun ne kerran annokseen kuuluivat. Ne tuotiin minulle sitten lisälautasella :) (Miettivät varmaan että on ihme asiakas….)

Jutustelin samassa pöydässä istuvan seurueen kanssa. Yksi seurueen herroista käy Urbanissa säännöllisesti lounaalla ja oli tuonut tällä kertaa isomman kaveriporukan mukanaan, muut minun tavoin Urban-ensikertalaisia. Herra vaikutti arvostavan ns. vähän parempaa ruokaa, ja kehui Urbanin konseptia. ”Laadukasta ruokaa fiinissä miljöössä mutta samaan hintaan kuin peruskuppilan lounas.”

Täytyy sanoa että hämmästyin ruoan hintaa – enpä tiennyt että  kympillä voi saada näin hienon lounaan. Ei ole turhaan kehuttu tätäkään paikkaa.

*

Kiitos hyvästä ruoasta, Kuopio :)

Ensi kertaan jäi sitten japanilaisen ja espanjalaisen testaus. Minulle selvisi uusia brunssimahdollisuuksiakin; Isä Camillolla on nykyään myös omansa, samoin brunssia tarjoavat Fransmanni ja King’s Crown.

Onko kuopiolaisilla jakaa lisää ravintolavinkkejä tai paljastaa kätkettyjä helmiä…?

Kommentit (32)

 1. kapa.

  Vinkkejä:

  Euroopan ensimmäinen Muumikahvila avasi pari kuukautta sitten Kuopion keskustaan.
  https://www.facebook.com/pannarikahvila

  Ravintoloista muita mainitsemisen arvoisia on Isä Camillo, OS, Kummisetä. Muitakin on, mutta nuo on valtakunnan kärkeä Mustan Lampaan ohella. Puijon torniravintola on myös tasokas, esim. riistaa. Tietysti Tahko kokonaan asia erikseen. Yksi, joka on huomion arvoinen on lentokentän yhteydessä oleva Järviterminaali!

  Tässä järjettömän ihana Kuopio-lookbook:
  https://www.pinterest.com/kuopio/

  • Sanni

   Ravintoloista muita mainitsemisen arvoisia on Isä Camillo, OS, Kummisetä.

   Camillo tulikin mainittua Kauppakatu-postauksessa :) Ihan hyvä paikka, mutta en itse rankkaisi lähellekään valtakunnan kärkeä. Kummisedästäkin tykkään viihtyisän ja elegantin interiöörinsä puolesta, mutta ruoan laatu on aika vaihtelevaa. Olen saanut siellä niin jäähtynyttä kuin alikypsääkin ruokaa, mutta silloin tällöin ihan kiitettävääkin murkinaa. Lista on oikein hyvä ja monipuolinen. Kun vielä makuihin saisi sellaista ”Wow!” -fiilistä niin kaikki olisi kohdallaan.

   • kapa.

    Tässä on aika hyvin tiivistetty Fine-lehden suositus-aukeaman muodossa mistä Lampaassa, Camillossa ja OSissa on kysymys:
    http://fine-magazines.epaper.fi/reader/?issue=8487;6a05084ffe3dea853c789628d18a43cf;98

    • Sanni

     Kyseisten ravintoloiden konseptit ovat kyllä tuttuja :) Os ja Musta Lammas ovat fine diningia, Camillo taas ”tavallinen” ravintola. Olen syönyt siellä lukuisat kerrat joten ruoan laatu ja tyyli ovat oikein tuttuja :) Ruoka on hyvää ja paikka mitä viihtyisin, mutta ruoassa ei ole mitään sellaista mikä tekisi siitä mieleenpainuvaa. Oikein hyvää ja luotettavaa perusruokaa ilman kikkailuja tai yllätyksiä.

 2. Nimetön

  Panza pitää testata seuraavaksi, tykkäisin varmasti! Ihan outoja paikkoja tälläiselle Kuopiolaiselle, Amarillo-vakkariasiakkaalle :) ei tule lähes koskaan käytyä ulkona syömässä ja siksi paikat jäävät tuntemattomiksi. Jostain paikoista voi olla myös mielikuva että on kallista ja sellaista jossa ei tiedä saako rahoilleen vastinetta :D pitäisi tutustua ennakkoluulottomasti. Rustik on mitä mainioin, sinne sopisin juurikin treffit. Tunnelmallinen kiva paikka :)

  • Sanni

   Rustik on mitä mainioin, sinne sopisin juurikin treffit.

   Aivan, mitä mainioin treffiravintola :) Sopivan elegantti, intiimi ja tunnelmallinen mutta ei liian fiini :)

   Jos tykkäät meksikolaisesta niin Panza on varmasti mieleesi! :)

   • Charming Nails

    Tämä kommentti oli minulta, jotenkin sekoili tämä ID sivu :D

    • Sanni

     Aaa, okei :)

 3. slla

  Itsekin muutama vuosi sitten Kuopiosta poismuuttaneena saa aina ihmetellä sitä ravintoloiden sienet sateella -ilmestymistä (tietenkin sen jälkeen kun itse muuttaa pois…) Positiivisella tavalla siis, ihan mahtavaa ettei Kuopiossa taritse enää tyytyä vain muutamaan vaihtoehtoon! Panzassa täytyy viimeistään tämän postauksen jälkeen lähteä käymään, en ole kuullut siitä muuta kuin kehuja tähän asti.

  Pääsiäisen aikaan kävin siinä uudehkossa nepalilaisessa (Amarillon vieressä, missä ennen oli Hiili) ja ah! Ihana! Hyvän ruuan lisäksi plussaa toi ehdottomasti henkilökunta, jonka ystävällisyydestä ja avuliaisuudesta saisi moni suomalainen asiakaspalvelija ottaa mallia.

  Noiden ravintoloidenhan lisäksi Kuopiossa on muuten myös ainakin Kummisetä (en ole käynyt siellä aaaaiikoihin, mutta ainakin silloin mesta oli suosittu ja ruoka hyvää).

  • Sanni

   Pääsiäisen aikaan kävin siinä uudehkossa nepalilaisessa (Amarillon vieressä, missä ennen oli Hiili) ja ah! Ihana!

   Mount Sherpa :) Se oli ensin Alatorilla ja siirtyi sitten kaasuntoimitusongelmien seurauksena Hiilen entisiin tiloihin, minäkin tykkään tosi paljon tuosta paikasta! Mutta tässä kohdassa…

   Hyvän ruuan lisäksi plussaa toi ehdottomasti henkilökunta, jonka ystävällisyydestä ja avuliaisuudesta saisi moni suomalainen asiakaspalvelija ottaa mallia.

   …en ole saanut samanlaista kokemusta. Ravintolassa ollaan hämmentävän epäjoustavia toiveiden suhteen, eikä esimerkiksi riisiä ole mahdollista vaihtaa muuhun lisukkeeseen kuin siihen simppeliin jäävuorisalaattipohjaiseen-alkusalaattiin. (Jostain syystä intialaisravintoloissa tämä ei ole mikään ongelma.) Olen yrittänyt jopa vedota, että voin maksaa annoksesta enemmän jos lisäävät siihen enemmän varsinaista pääruokaa riisin tilalle, mutta ei onnistu.

   Pääsiäismaanantaina seurueemme odotti ruokaa tunnin, vaikka paikka ei ollut edes täynnä. Liityin itse seuraan hieman myöhässä, ja sain odottaa ruokaani ”vain” 40 minuuttia. Tarjoilija pyyteli kovasti anteeksi minulta, eikä muulta seurueelta joka oli odottanut vielä paljon kauemmin.

   Ruoka on erittäin hyvää, mutta palvelu on jokaisella käyntikerrallani ollut hieman kankeaa ja varsin hymytöntä. Tässä tapauksessa ruoka kuitenkin counts, ja sen perässä tulen käymään Mount Sherpassa jatkossakin :)

   • slla

    No voi, onpa harmi! Me kävimme lankalauantaina ja vaikka paikka oli lähes täynnä, ruuat tulivat meille (ja myös ympärillä oleville, mitä nyt seurasin) hyvässä tahdissa. Erikoistoiveetkin otettiin hyvin huomioon, vaikkakin kielimuuri meinasi tulla ensiksi vähän vastaan. Onpa erikoista, miten paljon palvelunlaatu siis voi vaihdella.

 4. Emmi

  Ihana postaussarja! Kuopio on rakkaaksi tullut toinen kotikaupunki, josta joku aika sitten muutin pois. Ikävä on suuri Savonmaalle! Ihania uusia ideoita, minne seuraavalla kerralla menisi syömään. Vaikka ketjuravintoloita voi moni karsastaa, niin erikoismaininta on annettava Kuopion Fransmannille. Ruuanlaatu, erinomainen asiakaspalvelu ja juuri sopiva määrä tunnelmaa ja rentoutta ovat nostaneet Fransmannin omiin suosikkiravintoloihini. Ja nimenomaan kehut koskevat juuri Kuopion raflaa! Herkullista ranskalaista ruokaa ilman pönötysmeinikiä, mitä muuta voi toivoa pieni kulinaristi pienellä budjetilla ;)

  • Sanni

   Fransmannin lista saa muuten pisteet täältäkin :) En syönyt ”Fransussa” tällä kertaa, mutta aina olen saanut siellä hyvää ruokaa ja löydän listalta monia ruokavaliooni sopivia, houkuttavia vaihtoehtoja.

   Tunnelma ja viihtyisyys ovat myös omaa luokkaansa S-Ryhmän muihin paikkoihin (Rosso, Amarillo) verrattuna.

   Brunssin lisäksi haluan kovasti päästä joku perjantai maistamaan Fransmannin simpukoita. :)

 5. Nimetön

  Ravintola Os on oma suosikkini. Varsinkin kun tarjolla on viikottain vaihtuva yllätysmenu, jossa on ollut joka kerta tarjolla todella erilaisia ja yllätyksellisiä ruokia. Viimeksi pelkäsin, että listalla on maksaa ja sitä sieltä pöytään kiikutettiinkin. Onnekseni se oli tehty niin hyvin, että jopa nautin siitä :D Viime kesänä yllätysmenu ei ollut Os:n listalla, joten saa nähdä tuleeko sitä tulevana kesänäkään.

  Kings Crown on varsinkin ilta-aikaan tunnelmallinen paikka livemusiikin kera. Ruoat edullisia ja maittavia. Varsinkin listalla oleva risotto on hyvä valinta.

  Kuopioon on tosiaan tullut viime vuosina lisää ravintoloita ja vieläpä hyviä semmoisia! Huomaa, että itsekin on tullut käytyä useammin ulkona syömässä, kun tarjontaa on enemmän. Pitää kyllä käydä testaamassa tuo Urban :)

  • Sanni

   Tuon Osin yllätysmenun aion kyllä jonain päivänä ehdottomasti kokeilla! :) Ei edes ole mikään järkyttävän pahan hintainen.

 6. NG

  Tuota jättiannosten trattoriaa on ehdottomasti kokeiltava ensi kerralla! Oma Kuopio-ravintolakokemukseni rajoittuu kiinalaisiin (ja niissä on oikeasti herkullisia ruokia – muutakin, kuin hapanimeläkasviksia…. se lounas seisovasta pöydästä taisi olla paras kiinalaiskokemus ever hintaansa nähden – toki täkäläinen kiinalainen on vielä parempi…!) ja myös kreikkalaiseen.. joka taas on mielestäni ylihinnoiteltu…

  Trendikkäitä, persoonallisia kahviloita ja leipomoita on kaupungissa vuosien mittaan ollut useita – liekö sitten tapana tulla ja mennä, kannatuksen hiipuessa…? ainakin siellä on enemmän aitoa bisnestoimintaa verrattuna tänne itärajalle, missä enemmistö ravitsemusliikkeistä toimii S-ketjun alaisuudessa..

  • Sanni

   Kiinalaisesta tosiaan saa niin paljon ihania ruokia, en pysty käsittämään miksi ”penskana” juutuin noihin hapanimeläkasviksiin… Tai no, ei kai se niin mysteeri ole.. krhm. Taisinpa olla aika lailla nirso siihen aikaan, jopa valkosipuli oli ihan hyi-hyi.

  • kapa.

   Trattoria tarjoaa mahdollisuuden melko ylivoimaiseen kokemukseen jos tuuri on matkassa. Kun itse vierailin siellä ruokailua piristi kun keittiön italialaiset siirtyivät kesken kaiken pöytien väliin ja ryhtyivät lauluun soittimineen (banjo tms. olisiko ollut). Mukavan epäsuomalaista improvisaatiota. Omistajat Paco & Roberto Nucci on loistoveikkoja.

   Thairavintola on kuitenkin mielestäni kaupungin jännittävin kokemus mitä tulee ennakko-odotusten ja toteutuksen väliseen kuiluun. Todellisia aarteita tuotetaan sellaisessa sivukatujen pikkuröttelössä. Kivenheiton päässä kaupungintalolta.

   • Sanni

    Omistajat vaikuttivat todellakin mahtavilta persoonallisuuksilta :) Yhdeltä kaverilta kuulin, että heidän Sorrenton vierailunsa aikana muuan myöhään saapunut seurue sai esittää omistajille temppuja jotta saivat pöydän ja ruokaa :D

    Kiitos Thai-ravintolavinkistä :)

 7. Norttis8ans

  Suosittelen kokeilemaan Bierstubea ensi kerralla. Se on olutkuppila, mutta tarjoilee tosi hyvää ruokaa edulliseen hintaan. Siellä käyn aina itse, kun seudulla olen. :)

  • Sanni

   Ihana tuo paikan Juustolautanen; ”Edam-juustoa, talon mausteseos”. Edamia juustolautasella…! ^_^

   Todella edulliset hinnat tosiaan. Harmi että lista on niin leipä- ja pasta-painotteinen, minulle näyttää sopivan vain salaatit ja sienikeitto. Mutta keiton voisi joskus käydä maistamassa, rrrakastan sienikeittoa kun se on oikein kermaista ja hyvin tehtyä :)

   • Saara

    Bierstuben lohisalaatti on taivaallisen hyvää, ja kalaakin on reilusti :P

 8. AKA

  Moi!

  Tämä sun postaussarja tuli kyllä niin oikeaan aikaan että! Matkustin kuluneena vkl ekan kerran Kuopioon moikkaamaan opiskelukaveria ja ravintolasuosituksista rohkaistuneena ehdotin vierailua Panzaan. Rakastan meksikolaisia makuja ja reissaan välillä niiden perässä sekä maailmalla että kotikaupungista helsingistä myös muutama suosikki löytyy (ainakin pueblo, cholo, patrona).

  Me tilattiin alkuun margaritat ja vadelmamargarita oli täys kymppi, pehmeä eikä mitenkään ”brain freeze” vaan suussa sulava ja helppo juoda. Alkuruuaksi jaettiin nachot ja lohiceviche, jotka oli kumpikin oikein maukkaita, pieni miinus valmisnachoista, helsingin pueblossa kun ne tehdään käsin. Tilattiin pääruuaksi kasvistacot ja voi luoja! Punajuurta, paistettua vuohenjuustoa, creme fraiche tyylistä kastiketta, korianteria,vihreetä chiliä (potkua, ei poltetta), kurpitsansiemeniä ja maustettua riisiä sivussa…se oli aivan kymppi niin maultaan kuin kekseliäisyydeltään, sillä perinteisen punajuuren yhdistäminen tälläseen komboon oli sol kyytipoikanaan upea! Ja kaikki makso vain 33 per hlö (kaverilta nachojen kanssa vähän vähemmän)

  • Sanni

   Tosi kiva kuulla! :) Oijjoi, tuo kasvistacon täyte kuulostaa niin herkulta että voisin tilata tuollaisen vaikka en itse tacoja syökään! :D

 9. alli

  Ihan ykkönen on kuitenkin muikkuravintola Sampo! Parhaat muikut ikinä!:D

 10. PlusMimmi

  Siis aivan huikea tämä sun Kuopio-teemaviikko. Ja mahtavaa, että Kuopioon on noussut useampi kiva ravintola lisää! Kesällä on kyllä pakko päästä pidemmäksi aikaa Kuopioon, nyt kun siellä ehtii piipahtamaan vaan parin päivän viikonloppureissulla, jolloin mielellään viettää aikaa muualla kuin ravintoloissa ja kahviloissa. :)

 11. minna

  Kings crown taisi kyllä olla Kuopion ensimmäinen brunssipaikka. Tarjolla oli brunssia ainakin paljon ennen Rustikia!

  • Sanni

   OK :) Se on siis testattava sitä suuremmalla syyllä :D

 12. Miikkis

  Sanni, you made my Kuopio! Kiitos ihan kauheasti näistä ruokavinkeistä. Niiden pohjalta lähdettiin rakentamaan Kuopion-viikonloppuvisiitin ohjelmaa 13 vuoden tauon jälkeen, eikä tarvinnut pettyä. Panza oli napakymppi: ruoka kekseliästä ja hyvää, palvelu mutkatonta. Lohichevicea oli pakko tilata lisää ja vehnätön ihminen iloitsi maissitacoista.Oli pakko palata seuraavana päivänä tarkistamaan, ettei herkullisuus ollut sattumaa – ei ollut ;)
  Sorrento oli toinen suosikkimme, siellä nautimme sekä lounaan että viini&jälkiruoka-combon iltapaksi. Hauska henkilökunta jaksoi höpöttää ja heittää juttua italiaksi ja savoksi :D
  Kahvila Kaneli viimeisteli onnistuneet kokemuksemme. Söpömpää kahvilaa saa hakea! Ja kahvi oli todella hyvää!
  Rustikia emme päässeet kokemaan, koska se oli ilman ilmoitusta tylysti sulkenut ovensa tuntia ennen sulkemisaikaa. Emme jääneet kyllä kaipaamaankaan – nämä muut olivat niin ihania paikkoja. Urbaniin seuraavalla kerralla!

  • Sanni

   Voi miten kiva kuulla! :) Ihanaa että kävit kertomassa kokemuksia! Ja pahoittelut muuten että kommentin julkaisuun meni näin kauan, se oli jäänyt satojen Scholl-arvontapostauskommenttien jalkoihin. Sain julkaistua arvontakommentit vasta nyt ja niiden jälkeen viimeisenä tuli tämä kommentti.

   • Miikkis

    Pääasia, että kiitokset tulivat perille ;) Ja kaksina kappaleina: mieheni oli myös vinkeistä mielissään! Hänellä itsellään on savolaisjuuret, mutta olemme jo aikaa sitten tippuneet kärryiltä Kuopion ravintola-skenestä. Nyt tuli päivitettyä kokemuksia, kiitos sinun! Oot kyllä ihanan lahjomaton ruokakriitikko, ja kun makumieltymykseni käyvät kanssasi niin hyvin yksiin, se on kullanarvoista! Ihanaa ja herkullista kesää, Sanni <3

    • Sanni

     Samoin ihanaa kesänjatkoa teille :)

     Itsekin odotan jo kovasti seuraavaa Kuopion vierailua elokuussa :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.