Karkkipäivä
Karkkipäivä

Synttäriviikonloppu à la HavsVidden

Minulla on tänään synttärit (jee – vielä tunnin ^_^). Sain tilaisuuden juhlia niitä viikonloppuna aivan mielettömässä paikassa – keskellä Ahvenanmaan karuinta luontoa, ja silti ylellisesti hemmoteltuna. Hotelli HavsVidden. Olen kertonut teille paikasta aiemmin, jutussa Lomakohteena Ahvenanmaa.

HavsViddenIMG_2379

Pääsimme Mr. Karkkipäivän kanssa yöpymään ja nauttimaan kulinaristisesta viikonlopusta HavsViddenissä hotellin kutsumana. Olen käynyt paikassa useasti Ahvenanmaan vuosinani, mutta aiemmin en ole yöpynyt. Tänä viikonloppuna hotellissa oli sopivasti vieläpä Gourmet-teemaviikonloppu. ”Kyllä, kiitos! :)”

HavsViddenissä on jotain maagista… Paikka sijaitsee kirjaimellisesti ”korvessa”, 45 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta (ja uskokaa pois, se on Ahvenanmaalla pitkä matka ;)). Paikalliset tulevat tänne päiväretkille ihailemaan alueen kauneutta, nauttimaan kesällä illallista hotellin ravintolassa tai patikoimaan kallioilla. Paikka on myös suosittu valokuvaajien keskuudessa etenkin myrskyn aikaan..  Minäkin olen ollut täällä kameroineni ikuistamassa kallioille lyöviä vaahtopäitä…

HavsViddenIMG_2356

Alueen rakennukset on haluttu pitää niin maastoon sulautuvina kuin mahdollista. Punaisten kallioiden takana häämöttää hotellin päärakennus.

Vaikka kyseessä on moderni hotellikompleksi palveluineen, paikkaan ei haluta perinteisen lomakeskuksen tunnelmaa vaan säilyttää karun luonnon oma henki. Maastoon ja alueen alkuperäiseen luontoon on haluttu vaikuttaa niin vähän kuin mahdollista, periaatteella ”jos hotelli ja kaikki sen rakennukset täältä joskus katoaisivat, näyttäisi siltä kuin ne eivät koskaan olisi täällä olleetkaan.”

Viimeisen vierailuni jälkeen konsepti on laajentunut ja HavsViddenillä on tätä nykyä tarjota hotellimajoituksen lisäksi todella upeita kalliohuviloita. Myös niiden rakennuksessa ympäröivä luonto on huomioitu, ja paikoin saattaa nähdä jopa puun kasvavan terassin läpi koska sitä ei ole haluttu kaataa.

HavsViddenIMG_2045

En ole aiemmin törmännyt HavsViddenin kaltaiseen huvilakonseptiin, vaikka varmasti tällaista harjoitetaan muuallakin. Huvilat ovat yksityisessä omistuksessa, ja omistajat ovat valtuuttaneet HavsViddenin vuokraamaan niitä hotellivieraille kun eivät itse ole paikalla.

HavsViddenIMG_2053

Tämä kaksikerroksinen talo kolmella makuuhuoneella on yksi suurimmista huviloista. Huviloita on neljää eri tyyppiä ja kaikissa on keittiö ja suuret oleskeluterassit merinäköalalla. Huvilanomistajat päättävät itse sisustuksesta joten jokainen talo on yksilöllinen. Osassa on myös sauna ja poreallas.

Hotelli siivoaa ja valmistelee huvilan ennen omistajan saapumista. Ylellisyyttä kerrakseen… Ei ehkä ihan jokaiselle perus-pentille..? :)

HavsViddenkollaasi

Me, joilla tällaiseen ”mökkiin” ei ole varaa, voimme kokea paikan tunnelmaa hotellivieraan ominaisuudessa.

HavsViddenIMG_2323

Minulle ja misterille oli varattu romanttinen sviittihuvila. Sviittihuvilat ovat pienempiä kuin kalliohuvilat ja tarkoitettu vain kahdelle hengelle (kalliohuviloihin mahtuu 1-6 henkeä).

HavsViddenIMG_2078

Terassilla oli oma poreallas… Ei herran jestas mitä ylellisyyttä..! Katsottiin vaan miehen kanssa toisiimme että ei hyvänen aika, mihin me ollaan päästy..? Illalla olisi takuuvarmasti luvassa kylpy tähtien alla..!

HavsViddenkollaasi2

Ei voi valittaa… On huonompiakin tapoja viettää viikonloppua..!

HavsViddenIMG_2382

Asettauduttuamme ihanaan huvilaamme jatkui Gourmet-viikonlopun ohjelma viininmaistajaisilla.

HavsViddenIMG_2113

Kokoonnuimme kello 16 päärakennuksen Storm-kokoustilaan jossa odotti makunystyröitä kutitteleva kattaus….

HavsVidden_winetasting

Katsoin noita kaatoja vähän että ”Ohoh…” ”Hyvä että jätettiin auto huvilalle”, sanoi äijä. :)

Maistajaisten teemana oli ”Miten yhdistää punaviini ja ruoka”.

HavsViddenIMG_2162

Sommelier-Simon kävi ensin läpi perusasioita viineistä ja mauista, ja sitten käytiin itse asiaan. Maistelimme pinot noiria Uudesta-Seelannista ja Itävallasta, cabernet sauvignonia Chilestä ja yhtä italialaista viiniä jonka rypäleen olen jo ehtinyt unohtaa. Mutta juuri se oli suosikkini. ;)

Rakastan viiniä mutta olen vasta alkutaipaleella viinien tuntemuksessa (pari kirjaakin on kyllä jo aiheesta luettuna :)). Maistelu on äärimmäisen kiinnostavaa, etenkin tuoksu vs. maku -elämyksen kontrastisuus on välillä tosi jännittävää. Nuuhkaisee lasia ja nenään tulvahtaa esimerkiksi vaniljaisen mausteista, pehmeää ja kutsuvaa, mutta kieli maistaakin jotain joka saa naaman ruttuun. :D Tai sitten voi olla juuri päin vastoin.

HavsViddenIMG_2185

Maistajaisissa ei todellakaan kaadoissa kursailtu ja tilaisuus muuttui illan tummetessa yhä vain äänekkäämmäksi… ^_^ Me pysyttiin äijän kanssa ruodussa sillä edessä olisi kohta illallinen täyden viinipaketin kera…

Meidän lähtiessä osa asiakkaista jäi iloisena ”maistamaan” avatut pullot loppuun. :D Siis ihan luvan kanssa. Talk about value for money..!

HavsViddenkollaasi3

Kävimme maistajaisten jälkeen tutustumassa hotellinjohtaja Katarina Stylanderin kanssa hotellirakennuksen huoneisiin ja rentouduimme sitten päärakennuksen tunnelmallisessa aulassa.

Kello 19 saapui nopeasti, ja minulla oli maha vielä aikamoisen täynnä wine tastingin jäljiltä. ”Voi miksi menin syömään niitä juustoja ja katkarapuja…”

HavsViddenIMG_2223

Gourmet-viikonloppupakettiin kuului viiden ruokalajin illallinen. Ruoka oli todella hyvää ja monen teistä iloksi voin kertoa, että söin myös rehellistä, valkoista HIILARIA! :D Liekö viininmaistajaiset löystäneet pipoa vähän liikaakin… ^_^ Mutta varmasti oli sen arvoista.

HavsVidden_illallinen

Kerron illallisesta erikseen omassa osassaan, sillä haluan ottaa tällaisista ruokajutuista kaiken irti ja illalliserittely tekisi tästä postauksesta liian pitkän. Voitte sillä välin arvuutella mitä kaikkia pahoja hiilihydraatteja söin..! :D (<– huumoria, joo, ketä kiinnostaa! ;))

Lähdimme hotellin ravintolasta masut pulleina, kello oli ehtinyt jo kipaista kymmeneen.

HavsViddenIMG_2310

Huvilalle päästyä laitoimme porealtaan päälle ja äijä korkkasi minulle synttärishampanjan – jota en sitten jaksanut juoda koska ilta oli jo ollut pitkä ja takana monta lasia. No, otin mä yhden hörpyn. Hyvää syntymäpäivää minä!

(Kilistän kuvassa itseni kanssa kun piti sensuroida Mr. Karkkipäivä pois :) Hahhah, nuo mustat sukat olisin kyllä voinut heittää pois kuvan ajaksi, vähän karun näköiset… mutta pakkanen ja ulkoterassi, you know….)

Mies laittoi vielä Sigur Rósia soimaan ja sitten höpöteltiin yön pimeydessä altaan poristessa, hiljaiset puut ja meri ympärillä. Ei tule heti mieleen tunnelmallisempaa hetkeä. Jossain vaiheessa muistettiin että onhan meillä saunakin päällä ja käytiin heittämässä löylyt. Sitten tuli Nukkumatti – ja nopsaan.

HavsViddenkollaasi4

Aamulla heräsimme yllättävän pirteinä, pakkasimme tavaramme ja suuntasimme aamiaiselle. Mies mussutti onnellisena ahvenanmaan pannukakkua, minä tyydyin perussettiini kananmuniin, salaattiin ja juustoon.

Toive HavsViddenille: saisiko kahvin kanssa myös kermaa…?

Aamiaisen jälkeen kävimme vielä kävelyllä päärakennusta ympäröivillä kallioilla. Alueella kulkee myös merkattuja luontopolkuja.

HavsViddenIMG_2353

HavsViddenissä on myös ehta savusauna. Se sijaitsee uima-allasrakennuksen takana.

HavsViddenissä voi kylpeä joko merialtaassa, allasosaston perinteisessä uima-altaassa tai porealtaassa tai savusaunan yhteydessä olevassa kylpytynnyrissä. Jos siis tekee mieli pulahtamaan..! :) Meriallas on käytössä vain kesäisin.

HavsViddenIMG_2349

HavsViddenIMG_2369_2

Mr. katsoo merta… Voi, miten rakastan tätä peri-Ahvenanmaalaista maisemaa – punaisten kallioiden, vihreiden havupuiden ja sinisen meren ja taivaan kontrastia.

HavsViddenIMG_2378

Suuri kiitos HavsViddenille että sain tulla tutustumaan tähän minulle niin tuttuun paikkaan aivan uudella tavalla.

Kesä on luonnollisestikin HavsViddenin vilkkain sesonki, mutta hiljainen talvi tarjoaa oivat puitteet kokea paikka aivan eri tavalla. Hotelli on auki vuoden ympäri.

Hintaesimerkkejä: sviittihuvila kahdelle hengelle 360€/yö, kalliohuvila neljälle hengelle alkaen 432€/yö, hotellihuone kahdelle hengelle 160€/yö.

Gourmet-viikonlopun kaltaisia paketteja on tarjolla eri muodossa vuoden ympäri, viime viikonlopun paketti kustansi 294€ per henkilö. Ei mitään halpaa hupia tokikaan, mutta sisällön huomioon ottaen ei todellakaan törkykalliskaan. Veikkaan että Helsingissä ei saisi vastaavaa sviittimajoitusta, wine tastingiä ja viiden ruokalajin illallista ihan tuohon hintaan..! ;)

. . .

Minusta on tosi kivaa kun Ahvenanmaalla on niin erilaisia matkailukonsepteja ”karppi”campingista” kaupunkihotelleihin ja eräjormailusta ylelliseen luontofiilistelyyn. :) Moni mieltää Ahvenanmaan vain luokkaretkikohteena tai pyöräilymestana, mutta monikohan tietää että saari tarjoaa myös HavsViddenin kaltaisia elämyspaikkoja..? Niille, jotka haluavat nauttia luonnosta – mutta luksuksella ;)

HavsVidden

Kommentit (37)

 1. Marika

  Paljon onnea Sanni! :)
  Vau mikä paikka… *Kateellinen* :D

 2. Salka

  Onnea Sanni! Todellakin ( todellakin todellakin xD ) WOW, mikä miljöö! Tuonne on joskus PAKKO päästä, voisin ihan vaan istua ja katsoa kaukaisuuteen tuolla kalliolla..tai sviitin sängyllä, jos olisi oikein huono ilma :D

  Voisin veikata sun tykkäävän Islannin karuudesta, se on ihan eri tavalla karu kuin Ahvenanmaan karuus..ihanaa, kun maailmassa on erilailla karuja paikkoja, itse kyllä todella paljon fanitan karuja, rujoja maisemia :)

  • Sanni

   Voisin myös itse veikata tykkääväni Islannista…! :) Se on ollut ikuisesti mun ”TO GO” -listalla. Ehkä vihdoin lähivuosina sinne..? :p

 3. Sissi

  Ihana paikka ja ilta varmasti. Hyvää syntymäpäivää!

 4. 2000

  Onpa ihanan näköistä! :) Kelpaisi itsellekin moinen rentoutuminen.

  • 2000

   Unohdin onnitella ;) Eli onneksi olkoon!

 5. Annakaisa

  Oi, miten mahtavan näköinen ja kuuloinen paikka! Onnittelut synttäreiden johdosta, sulla on sama syntymäpäivä kuin mun äidillä ^_^ tosin äiti on tietysti vanhempaa vuosikertaa.. :P Vitsi, kun pääsis itsekin porealtaaseen ja tastingiin <3

 6. Marisa

  Myöhästyneet synttärionnittelut!! :) Wau, todellakin tunnelmallista! :) Mä en tosin ole pätkääkään saaristoihminen, vaikka mun vanhemmat ja veli on, ja mun isän suvusta kaikki… :D

  PS. Onko kaikilla kosmetiikkabloggareilla synttärit tammikuussa?! :D

  • Sanni

   PS. Onko kaikilla kosmetiikkabloggareilla synttärit tammikuussa?! :D

   Kellä muulla on? :D

   • Marisa

    Ainakin Virve, Siamese Lipstick, Glitz & Glam ja Piece of Panda on myös kirjotellu viime aikoina synttäreistään. Siinäpä ne tais olla, mutta tulee kieltämättä tunne, että ”kaikilla” on tammikuussa! :D

    • Sanni

     Ei mutta juu, Virvehän tosiaan täytti pari viikkoa sitten…! :) Oi kun itsekin olisin vielä täyttänyt 27… ^_^

 7. useasti käynyt

  Ahvenanmaa on kaunis paikka, mutta suomenkieliselle erittäin vaikea paikka vierailla ja lomailla. Sellaista ylenkatsetta ei muualla Suomessa yksinkertaisesti koskaan joudu kokemaan. On yritetty puolen tusinaa kertaa eri vuosina, on tehty muutaman päivän reissuja, on viivytty viikko ja vähän toistakin, mutta aina tuntee olevansa kaikkea muuta kuin tervetullut. Pakko se on jo uskoa, että suomalaiset eivät ole haluttuja vierailijoita Ahvenanmaalla.

  Erityisesti tilanne harmittaa, koska reissaaminen maksaa paljon ja koska olemme todella yrittäneet tehdä kaikkemme, että ystävällinen kohtelu voisi olla molemminpuolista. Mutta se mikä toimii missä tahansa muualla maailmassa ei toimi Ahvenanmaalla, valitettavasti. Ikävintä on, että myös suomenkieliset lapset kokevat siellä olonsa ei-toivotuiksi, joten uutta vierailevaa sukupolvea sinne ei ainakaan meidän taholtamme ole tulossa.

  Ahvenanmaa on kaiketi aina halunnut liittyä Ruotsiin ja sen soisin heille kokemusteni perusteella erittäin mielelläni.

  Voi olla, ettet kenties halua julkaista tätä viestiä Ahvenanmaa-rakkautesi vuoksi, mutta silti olisi hyvä, jos sinne menisi hiukan kokemusperäistä palautetta kentältä.

  • Sanni

   Onpa ikävää että teillä on ollut noin kurjia Ahvenanmaa-kokemuksia. :/ En suinkaan epäile hetkeäkään kertomaasi, mutta omalla 11 vuoden Ahvenanmaa-historialla kokemukseni on se, että suomalaiset ovat kyllä erittäin toivottuja vierailijoita saarella. Suomalaisia onkin muuten käsittääkseni yli puolet Ahvenanmaalla käyvistä turisteista, vaikka voisi kuvitella että ruotsalaiset olisivat ykkösenä. (Vaikea kuvitella että kenelläkään matkailuyrittäjällä olisi ylipäänsä varaa ylenkatsoa minkään kansallisuuden asiakasta… Teidän kaltaisella palautteella kun ei varmasti tule uusia asiakkaita.)

   Tietysti minulla on varmasti täällä helpompaa kun puhun ruotsia, mutta mieheni esimerkiksi ei, ja hän saa palvelua suomeksi käytännössä kaikkialla muualla paitsi ruokakaupassa. Teidän ongelmanne ovat tietysti saattaneet liittyä johonkin muuhun kuin kieleen, sitähän en tiedä. Joka tapauksessa en voi sanoa muuta kuin että tosi ikävää että teille Ahvenanmaa on näyttäytynyt noin huonossa valossa. :(

   • useasti käynyt

    Kiitos vastauksestasi. Kieli on epäilemättä yksi tekijä, mutta tuskin se voi olla koko totuus? Olemme käyneet Ahvenanmaalla tosiaan useita kertoja, ensimmäisiä kertoja jo 90-luvulla, sittemmin 2000-luvulla, usein siinä vaiheessa kun edelliset kokemukset ovat riittävästi unohtuneet. :) Silti lopputulokseksi on jäänyt, että parempi jatkossa reissata jossain, missä tuntee olonsa mukavaksi, kun lomaa ei oikein viitsi tuhlata pahoilla mielin ja vielä maksaa siitä.

    Ja emme todellakaan odota mitään ylivoimaista vaan ihan normaalia käytöstä, esim. että katsotaan suurinpiirtein kohti kun puhutaan sen sijaan, että tuijotetaan nyrpeänä jonnekin vastapäiseen seinään, tai että edes yritetään vastata ihan tavallisiin kysymyksiin jollain kielellä tai vaikka elekielellä sen sijaan, että häivytään paikalta niskoja nakellen (suomen kielikö ottaa tosiaan niin paljon päähän?) tai että otetaan maksu vastaan asiallisesti eikä happamin ilmein, eikä paiskota vaihtorahoja niin että ne leviävät pitkin tiskiä, tai että jos kysyy vaikkapa sukkien sijaintia itselle vieraassa kaupassa, osoitetaan edes suunnilleen ilmansuunta sen sijaan, että kohautetaan olkia ja kadotaan paikalta, jne. Monta kertaa jäi suu auki ihmettelemään, koska tuollaista ei tosiaan tapahdu missään muualla. Unohtumattomia kokemuksia toki, jos lomamuistoista puhutaan. :D

    Suomenkieliselle ’the final frontier’ taitaa aina vaan olla Paraisilla…

    • Sanni

     Silti lopputulokseksi on jäänyt, että parempi jatkossa reissata jossain, missä tuntee olonsa mukavaksi, kun lomaa ei oikein viitsi tuhlata pahoilla mielin ja vielä maksaa siitä.

     No ei varmasti, sen voin ymmärtää.

     Kyllä voi vain itse matkailualan koulutuksen käyneenä ihmetellä käytöstä jota olette saaneet vierailijoina kokea… Ja toki ylipäänsä ihmisenäkin tuollaista asennetta sietää paheksua..! Miten teillä onkaan voinut olla tuollainen ”tuuri” että joka vierailulla on sattunut ikäviä kohtaamisia… Ei voi kuin olla pahoillaan teidän puolesta. Haluan uskoa että täällä kuitenkin on niitä ”normaalejakin” ystävällisiä ihmisiä ja nuo asenneongelmaiset kuuluvat vähemmistöön. Ymmärrän, että teidän on sitä omalla kokemuksella vähän vaikea enää uskoa. Harmi, että nuo suomea taitamattomat a-maalaiset eivät voi näitäkään kommentteja lukea, voisi tehdä hyvää ymmärtää kuinka kauaskantoinen vaikutus voi olla yhdellä vaihtorahojen paiskauksella. Jokaisen asiakaspalvelussa työskentelevän, oli ala mikä hyvänsä, tulisi takoa päähänsä tämä kultainen sääntö; ”Hyvästä kokemuksesta kerrotaan kahdelle, huonosta kokemuksesta kahdellekymmenelle”. Hymy ja vilpitön yritys/halu jättää asiakkaalle iloinen mieli pelastaa minkä tahansa tilanteen vaikka kielimuurin yli.

 8. Nina

  Mahtava paikka! Postauksessa oli paljon ihaltavaa, joten sori kun jätän ihqutukset väliin ja tyydyn kysymään vain yhden karun kysymyksen: maksoitko reissun itse vai oliko se blogiyhteistyötä?

  • Sanni

   En maksanut itse, mainitsen tekstin alussa että vierailimme hotellissa HavsViddenin kutsumana.

 9. Jonttu

  Onnittelut. Ja aivan ihania kuvia tuossa jutussa – tekisi kyllä niin mieli lähteä Ahvenanmaata katselemaan!

  Sitten aiheeseen kuulumaton kysymys: eli haluaisin löytää mahdollisimman luonnonmukaisen ripsivärin herkille silmilleni. Toivon ripsiväriltä sellaista, mitä ehkä ei yleensä toivota, eli todella neutraalia, barely there -lopputulosta. Plussaa olisi, jos sellainen olisi vielä olemassa ruskean sävyisenä. Osaisitkohan auttaa?

  • Sanni

   Laveran Volume Mascara jättää yhdellä kerroksella barely there -tuloksen ja sitä löytyy myös ruskeana. :)

   • Jonttu

    Hienoa, kiitos. :)

 10. TS

  Myöhästyneet onnittelut!!

  Kyllä Ahvenanmaan matkakuume sen kun kasvaa kun lukee näitä sinun kokemuksia :)Todella kaunista!

  Kysyttävääkin olisi. Osaatko vinkata jotain luonnonkosmetiikan silmänympärysvoidetta, joka olisi kuivalle iholle sopiva, kohtalaisen tuhti ja alkoholi ei olisi ainakaan ihan incin alkupäässä, tai mielellään ei ollenkaan sisällä alkoholia? Haussa on vähän Cliniquen All about eyes rich tyylinen voide, mutta luonnonkosmetiikan puolelta.

  • Sanni

   Osaatko vinkata jotain luonnonkosmetiikan silmänympärysvoidetta, joka olisi kuivalle iholle sopiva, kohtalaisen tuhti ja alkoholi ei olisi ainakaan ihan incin alkupäässä, tai mielellään ei ollenkaan sisällä alkoholia?

   Ihan All About Eyes Richin kaltaista voidetta ei ikävä kyllä tule mieleen.

   Mutta jos puhutaan vain täyteläisistä ja kuivalle iholle sopivista sy-voiteista, niin ensimmäisenä mieleen tulee Dr. Hauschkan täysin vedetön (ja alkoholiton) Silmäluomivoide, mutta sen jäykkä koostumus voi olla liiankin tuhtia monen makuun… Se on kyllä erinomainen suojaamaan sy-ihoa pakkasilla. Käy kokeilemassa mitä tuumaat koostumuksesta, se on siis oikeastaan salvaa eikä voidetta ja täytyy lämmittää sormenpäissä ennen sy-iholle levitystä.

   Weledan Wild Rose -silmänympärysvoide on aika rasvaista ja sopii kuivalle iholle, mutta siinä on alkoholia (niinkuin taitaa olla melkein kaikissa Weledan tuotteissa).

   Kolmantena mieleen tulee Estelle & Thildin Rose Otto -linjan sy-voide. En ole sitä itse kokeillut mutta linja on tarkoitettu kuivalle (ja ikääntyneelle) iholle. Rose Otto -voiteessa ei ole alkoholia.

   • TS

    Kiitos vastauksestasi. Tuo Estelle & Thildin voide voisikin olla seuraava kokeilu. Olen myös saman sarjan seerumia ajatellut kokeilla, sinun kokemuksiesi perusteella tietenkin :)

 11. Laura

  Hyvää synttäriä! Jaetaan näköjään yhteinen syntymäpäivä :)

 12. msr

  Hyvää synttäriä! Mulla on yksi kokemus Ahvenanmaalta lapsena, voin valitettavasti samaistua not welcome-tunteeseen kuten joku tossa yllä :/ en osannut silloin puhua vähääkään ruotsia, kaupoissa myyjät meuhkasivat meille jotain ja kun menimme ostoksia maksamaan niin ei meinannut raha kelvata.. tosi tylsä fiilis jäi! En mäkään tietääkseni töissä katso ulkomaalaisia nenänvartta pitkin kassalla ja ala arvostelemaan katseella kun eivät puhu suomea…

  En oo kuitenkaan ihan täysin luovuttanut ja ajattelin kysäistä Ahvenanmaa-expertiltä et tuleeko mieleen minkä niminen paikka: muistaakseni melko lähellä Maarianhaminaa, mutta otimme satamasta bussin hotellille. Hotellin alue oli iso ja sille oli rakennettu hirsi- ja puumökkejä joihin hotelli majoitti myös asiakkaita. Kumpuista nurmialuetta ja melko paljon puita oli paikassa. Hotellirakennuksessa oli yksi uima-allas sisällä jota täytettiin merivedellä ja ulkona oli myös uima-allas. Muistikuvat tosiaan hatarat kun vierailusta on melkein 15 vuotta aikaa :D melko samantyylinen konsepti siis varmaan kuin tämäkin mutta vähän karvalakimpi versio!

  • Sanni

   Olen yrittänyt miettiä tuota pääni puhki ja mieleen ei tule kuin Käringsund Eckerössä, mutta se ei sijaitse ihan lähellä Maarianhaminaa (autolla runsas 30 min). Sijaitsiko tuo paikka rannassa? Käringsundilla on oma hiekkaranta. Mökkejä sijaitsee sekä rannan läheisyydessä että kauempana.

   Manner-Ahvenanmaalla ei ylipäänsä sijaitse hotelleja muualla kuin Maarianhaminassa ja Eckerössä (suurimmat turistikohteet), ja sitten on yksi Godbyssa (mutta se ei vastaa yhtään kuvaustasi) ja HavsVidden Getassa.

   Välitin kysymyksesi (ihan omastakin uteliaisuudesta :)) Visit Ålandin Heidille, katsotaan tuleeko hänelle joku muu paikka vielä mieleen.

   On kyllä surullista kuulla noista asennevamma-kokemuksista Ahvenanmaalla :( No, ihmisiähän täälläkin on jokaiseen junaan enkä yhtään epäile etteikö tuollaisia ”här pratar man bara svenska” -tyyppejä löydykin. Todella noloa käytöstä tuollainen. Haluan silti uskoa (ja omat kokemuksenikin tätä puoltavat) että valtaosa matkailuyrittäjistä täällä tekee kaikkensa jotta suomenkieliset asiakkaat kokevat olevansa tervetulleita. Minun ruotsinkielen taidottomille ystäville paikalliset matkailualan ihmiset puhuvat aina suomea tai jos sattuisi että eivät osaa, pahoittelevat hurjasti ja yrittävät englannilla. Ylimieliseen asenteeseen en ole missään törmännyt.

   Matkailualan työpaikoissa on täällä vaatimuksena suomen kielen taito (tämän olen ainakin bongannut kaikista alan työpaikkailmoituksista), mutta varmasti on niin että työvoimaan silti mahtuu niitäkin jotka eivät suomea osaa. Kaupoissa (jotka eivät varsinaisesti ole matkailualan yrityksiä) suomen kielen taito on heikko, se on totta. Ja ehkäpä (toivottavasti kukaan ei nyt vedä hernettä nenään), kaupan kassan koulutustasokin voi olla sellainen, että asenne vieraskielistä asiakasta kohtaan on tuollainen mistä sinäkin kerroit.

  • Sanni

   Noniin, sain meiliä Heidiltä. :)

   Hän veikkaa, että paikka saattaisi olla 80-luvulla kukoistanut Österängens Hotell & Stugby Eckerössä. ”Hotelli -ja ravintolarakennus aivan meren äärellä, mökit pihapiirissä ja lähimaastossa puiden helmaan väljästi ripoteltuna. Pihalla keinut ja hiekkalaatikko – muutaman metrin päässä uimarannasta.”

   Minulle tuo paikka ei ole lainkaan tuttu, jälleen huomaa kuinka paljon täällä vielä on paikkoja joista en ole kuullutkaan..!

   • msr

    Saattaa olla muuten tuo Eckerön Österängens :-) heillä ei taida olla kotisivuja ollenkaan, sopii googlettelun perusteella paremmin muistikuviin. Pitää jatkaa tutkimuksia :D kiitos!

 13. Tee

  Onnea, terkuin toinen eilisen synttärisankari :)

 14. Jonsku

  Onnittelut!! :) Aivan hurmaavia kuvia, olen lumoutunut. Mä en ole matkustanut ikinä mihinkään, ihan Suomen maan kamarallakin hävettävän vähän.. Onneksi olen vielä nuori, eiköhän tässä ehdi :D Tuo paikka alkoi kiinnostaa ihan hurjan paljon, mutta en osaa oikeastaan sanaakaan ruotsia.. Jos tuonne halajaa, niin olisi varmaankin pakko ottaa mukaan oma auto? :/

  • Sanni

   Moi Jonsku!

   HavsViddenin henkilökunta puhuu myös suomea, eli ei tarvitse ainakaan kieliongelmasta huolestua..! :)

   Oma auto on tosiaan aika must HavsViddeniin tullessa (tai kesällä oma vene), sillä julkisella liikenteellä pääsee vain 8 km päähän hotellista. Taksi maksaa aika paljon Maarianhaminasta… Ryhmille HavsVidden järjestää shuttle-kuljetuksen, mutta jos vaikka pariskuntana tuonne menee niin joutuu itse sumplimaan kuljetukset. Se on minusta itse asiassa pieni miinus, sillä eiväthän kaikki välttämättä halua ottaa autoa mukaan – eikä kaikilla edes ole autoa. Mutta ilmeisesti HavsViddenin imagoon liittyy, että sinne hakeutuu lähinnä asiakkaita, joilla on varaa maksaa se taksikin jos heillä ei ole omaa autoa.

   Mutta ehdottomasti kyllä aina suosittelen ylipäänsäkin auton ottamista tai vuokraamista Ahvenanmaan lomalle – saaresta saa todella paljon enemmän irti kun pääsee ajelemaan vapaasti eri kohteisiin. :) Paikallisliikenne ei oikein palvele turisteja parhaalla mahdollisella tavalla eikä busseilla edes pääse kaikkiin nähtävyyksiin.

   Mä en ole matkustanut ikinä mihinkään, ihan Suomen maan kamarallakin hävettävän vähän.

   Ahvenanmaa on siitä loistava kotimaan kohde, että se on kuin ulkomailla kävisi..! ^_^

 15. Tiltu

  Myöhästyneet onnittelut, Sanni :)

 16. Tiia

  Mun on kyllä nyt vastapainoksi pakko sanoa tähän, että mä en kohdannut Ahvenanmaalla kuin iloisia ja positiivisia ihmisiä. Toki seurassani oli paremmin ruotsia puhuvia:) mutta missä ”jouduin” yksinäni naamatusten tekemisiin paikallisten kanssa, ei kukaan minua dissannut kielitaitoni vuoksi.

  Puhun ruotsia jonkin verran, myös työkseni, mutta ei se vaan automaattisesti tule, kun joku esim kassalla kysyy jotain ”yllättävää”. Missä näytin hämmentyneeltä, puhuttiin minulle automaattisesti englantia.

  Itse ainakin vuosien asiakaspalvelutyö kokemuksella rohkenen väittää, että kyllä se on omasta asenteestakin paljon kiinni. Ja lähinnä siitä. Jos olet esim hukannut lippusi ja esität asiasi ystävällisesti ja olet mukava, saatan ostaa sinulle uudet liput, jos se suinkin on minulle mahdollista (vaikkei se ihan täysin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan menisikään). Jos sen sijaan huudat ja syytät lippujen hukkumisesta asiakaspalvelijaa, niin voi kyynel, en tasan tee mitään ylimäräistä hyväksesi vaikka sinua näennäisen ystävällisesti palvelenkin.

  Mä en jaksa uskoa, että ystävälliseen hymyyn ja ”jag talar ingen svenska” saa Ahvenanmaallakaan missään vi**umaista vastausta. Ja jos niin kävisikin, niin so what, vaihda tyynesti viereiseen kahvilaan, kauppaan, hotelliin tai ravintolaan. Ahvenanmaa nykyisessä muodossaan on olemassa paljolti turismin takia. Ei siellä(kään) kaikilla yksinkertaisesti ole varaa kiukutella turisteille. En usko.

  Olen kuitenkin reissannut jonkin verran ja myös asunut ulkomailla. Ihan jopa muuttanut maahan, jonka kieltä en osaa sanaakaan (ja jossa englanti on täysin tuntematon käsite), ja silti pärjännyt aina lopulta ihan hyvin…

 17. Kriksu

  Onnea Sanni, kivaa kun pääsit viettämään noin mukavaan synttäriä! Itselläni on suunnitelmissa Ahvenanmaa retki ensi kesälle, ja tallennan saman tien tämän blogipostauksen osoitteen matkasuunnittelukansioon =). Jos vaikka edes yhden yön raaskisi yöpyä noin hienossa paikassa =).

  • Sanni

   Voi kun kiva kuulla että sait jutusta inspiraatiota matkasuunnitteluun! :) Tervetuloa Ahvenanmaalle! :)

 18. Ande

  Tämähän olisi aivan loistava häämatkakohde! Kiitos kun kirjoitit paikasta!

  Mitä luulet, uskaltaako tuonne mennä pienen lapsen kanssa? Näyttää olevan aika kalliomaista maastoa

  • Sanni

   Alue on tosiaan hyvin kalliomaista, eikä rantakallioilla vaeltelu varmaan ehkä ole turvallisinta hommaa ihan pienimmille lapsille. HavsViddeniä ei markkinoida varsinaisena lapsiperhekohteena (eikä siellä ole erikseen lapsille mitään leikkitiloja, aktviteetteja tai sen sellaista) mutta kyllä minä uskaltaisin sinne lapsen kanssa mennä kun pitäisin silmällä kuitenkin :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.