Sydämellinen hyvinvointiloma Punkaharjun Kruunupuistossa

”Epätietoista on, milloin Punkaharju on ihanimmillaan. Muutamista se on verraton silloin, kun aurinko kohoaa Puruveden takaa ja ulapat kimaltelevat ja koivujen lehdet näyttävät läpikuultavilta aamuruskossa. Toiset pitävät sitä ihanimpana silloin, kun kuu paistaa Pihlajaveteen ja harjun vastakkainen sivu on synkässä varjossa.

Varmaa vain on, että olkoonpa ilta tahi aamu, kesäyö tai auringonpaiste, maassamme ei ole kauniimpaa huvipuistoa.” (Zacharias Topelius, 1851).

Minulla on ollut tänä vuonna suuri ilo ja etuoikeus saada viettää runsaasti aikaa nämä sanat kirvoittaneessa Suomen kansallismaisemassa.

Instagramiani seuraavat ovat saaneet kenties väsymykseen saakka katsella Puruveden välkehtivää pintaa milloin auringonnousun, milloin keskikesän valon, syksyisen sateen, sumun, kalaverkkojen noston tai violetinkirjavan auringonlaskun tunnelmassa.

Rakastan vettä.

Olen syntynyt veden äärellä Kallaveden rannalla Kuopiossa, asunut vuosikaudet saaristomeren keskellä Ahvenanmaalla ja lenkkeillyt viimeiset kymmenen vuotta Näsijärven ja Pyhäjärven maastoissa Tampereella.

Minun täytyy saada olla veden lähellä. Välilla matkustan tapaamaan kaukaisempiakin vesiä Kreikan Egeanmerelle. Rakkaimmat vedet ja maisemat ovat silti Suomessa.

Oi Saimaa, oi Punkaharju. Topelius ei ole ainoa kirjailijamme, joka on herkistynyt sanailemaan näiden maisemien äärellä. 2020-luvulla bloggaajatkin yrittävät tavoittaa jotain paikan herkästä kauneudesta..! Topeliuksen, Runebergin ja Lampenin runollisiin ilmaisuihin en pysty, mutta puhun omilla sanoillani. :)

Miesystäväni mökille kun en voi teitä lukijoita kutsua lomailemaan, esittelen alueen matkailupalveluita. :)

Kesällä vierailin Saimi Hoyerin emännöimässä historiallisessa Hotelli Punkaharjussa, jossa Punkaharju-elämyksen voi nauttia luontoa ja luksusta yhdistävällä konseptilla.

Syksyllä pääsin vierailemaan Hotelli Kruunupuistossa, jossa Punkaharju-lomaa voi viettää hieman edullisemmin, mutta yhtä upeissa maisemissa. Sekä majoituksessa, joka ei yhtään kalpene Hotelli Punkaharjun luksukselle..! Hintalappu vain on huokeampi.

Tänään vien teidät mukanani tutustumaan Kruunupuistoon. :) Vierailun oheispalveluineen minulle tarjosi ystävällisesti Hotelli Kruunupuisto.

Kruunupuisto on hotelli, ravintola, kuntoutuskeskus, kylpylä, hoitola ja luontoelämysten keskus.

Moni tuntee Kruunupuiston kuntoutuskeskuksena, mutta paikka on itse asiassa täyden palvelun hyvinvointikeskus: saman katon alta saa kaiken majoituksesta hierontaan, fysioterapiaan, kampaamopalveluihin, kosmetologin hoitoihin, á la carte -illallisiin, polkupyörän vuokraukseen ja muihin aktiviteetteihin. Kruunupuiston omat elämysoppaat räätälöivät sinulle toiveidesi mukaisen luonnonläheisen ja rentouttavan ohjelman (jos niin haluat).

Voit varata tunnelmallisen saunaillan Inkeritalon saunarakennuksessa, lähteä samoilemaan harjualueen poluille suoraan hotellin pihasta tai pulahtaa uimaan Pihlajaveteen tai hotellin kylpylän uima-altaaseen. Tai kokeilisitko suosittua ”hallimakuu”-rentoutusta hotellin parvekkeella tai ulkona makuupussissa..?

Mikä hallimakuu..? Se selviää, kun kurkataan Kruunupuiston historiaa.

Kruunupuisto on alkujaan valmistunut vuonna 1903 Takaharjun parantolaksi, joka oli yksi Suomen ensimmäisistä keuhkotauti-parantoloista.

Koska keuhkotuberkuloosiin ei ollut tuohon aikaan lääkehoitoa, hoito perustui lepoon, ravitsevaan ruokaan ja kevyeen liikuntaan. Keskeinen osa päivittäistä hoitoa oli hallimakuu ulkona terveellisessä ilmassa kaikkina vuodenaikoina – talvella turkiksiin ja peittoihin kääriytyneenä.

Parvekkeet, joilla potilaat 1900-luvun alussa makoilivat, on säilytetty paikoillaan muuttumattomina. Tänä päivänä hotellin ja kuntoutuskeskuksen vieraat voivat kokeilla, miltä tuntuu maata samalla parvekkeella makuupussiin kääriytyneenä, raikkaan mäntymetsän tuoksua hengitellen ja kaunista järvimaisemaa ihaillen.

Hallimakuu 1900-luvun alkupuolelta on yhä suosittua ajanvietettä Kruunupuistossa. Se on uskomattoman rentouttavaa..!

Sain kuulla, että keuhkoparantolat on mahdollisuuksien mukaan rakennettu aina mäntymetsien ja järvien läheisyyteen. Mäntymetsän ilma on erityisen terveellistä hengittää, ja järven läheisyys parantaa ilmankosteutta.

Taas se nähtiin, metsissä todella on parantavaa voimaa…

Parantolan yksityishuone 1910-luvulla.

Kruunupuisto koostuu nykyään useasta eri rakennuksesta. Alkuperäinen parantolan rakennus ei ole paljon muuttunut ulkoisesti 120 vuodessa.

Toisen maailmansodan aikana parantola toimi sotilassairaalana, ja sotavuosien jälkeen puolustusvoimien keuhkotuberkuloosihoitolaitoksena. Vuodesta 1969 lähtien Takaharjun parantolan kiinteistössä on kuntoutettu asiakkaita, yksi suurimmista kuntoutettavista ryhmistä ovat sotaveteraanit. Nimi Kruunupuisto otettiin käyttöön vuonna 2003.

Historiallisissa rakennuksissa on aina jotain erityisen kiehtovaa ja omintakeinen tunnelma, siksi huomaan mieluiten majoittuvani sellaisissa kun vain mahdollista. :)

Kruunupuiston tunnelmallisin majoitus löytyy Villa Urholasta, joka on hotelliksi restauroitu vanha ylikääkärin talo. Täällä minä majoituin omalla vierailullani.

Kun laitoin Urholasta videoita Instagramiin, joku kommentoi osuvasti, että talon upeasta aulasta ja portaikosta tuli mieleen ”mini-Tylypahka”. :)

Urholassa on yksitoista kahden hengen huonetta ja yksi yhden hengen huone. Yhden huoneen voi yhdistää tilavaan olohuoneeseen, jolloin saa sviitin. Alakerrassa on sali yleistä oleskelua tai vaikka kokouksia varten, sekä pieni keittiö. Pohjakerroksessa on sauna ja saunakabinetti.

Urholan voi vuokrata halutessaan kokonaan omaan käyttöönsä.

Sain käyttööni sen huoneen, joka on mahdollista laajentaa sviitiksi ❤️

Jo makuuhuone oli aivan ihana. Niin elegantti ja tunnelmallinen..!

Kyllä kelpasi….

Tällä huoneella (kuten kaikilla Urholan kahden hengen huoneilla) on hintaa 121€ viikonloppuisin ja 168€ maanantaista perjantaihin. Kruunupuistossa viikonloput ovat edullisempia kuin viikonpäivät…! (Koska viikolla hotelli täytyy kuntoutusasiakkaista.)

Jos haluaa käyttöönsä myös viereisen olohuoneen, sviitti-kokonaisuus maksaa viikonloppuisin 199€, viikolla 250€.

Olohuoneen puoli sai minut toivomaan, että mukana olisi ollut kööri ystäviä joiden kanssa olisi voinut fiilistellä täällä vaikka tyttöjen illan merkeissä… <3

Minulle oli laadittu Kruunupuistoon kahden päivän hyvinvointiohjelma.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli lounas, majoittuminen ja hotelliin tutustuminen, hieronta ja illallinen.

Kirmailtuani ympäri pihaa ja Urholaa kamerani kanssa, lähdin päärakennukseen hierontaan.

Hierojani Marja sattui olemaan erikoistunut voice massage -hierontaan, ja innostuin kovasti tästä ensimmäistä kertaa kokeilemastani hierontamuodosta. :) Voice massagessa käsitellään ylävartalon, rintakehän, kaulan ja kasvojen alueen lihaksia. Vaikka voice massage sopii kenties kaikkein parhaiten puhe- ja laulutyötä tekeville tai purentaongelmista kärsiville, se auttaa tosi hyvin myös koneen äärellä nököttävän työläisen ylävartalon ja kaulan alueen jumi-tiloja.

Hieronnan jälkeen tein pienen iltakävelyn Kruunupuiston hämärtyvässä illassa.

Kävelin Pihlajaveden rantaa seuraavaa polkua ja vastaan tuli monia pyöräilijöitä. Alue on tosi suosittua pyöräilymaastoa. Seuraavana päivänä pääsisin itsekin kokeilemaan ensimmäistä kertaa maastopyöräilyä..!

Kävelyltä palatessa alkoi ja ramaista. Hieronta ja ulkoilma olivat tehneet tehtävänsä.

Vielä oli ohjelmassa illallinen hotellin ravintolassa. Kyllä sitä nyt aina hyvän ruoan verran hereillä pysyy…!

Nautin alkuruoaksi suppilovahverokeittoa ja pääruoaksi kuhaa ja paahdettuja juureksia beurre blanc -kastikkeessa. Erittäin hyvää 👌

Jälkiruokaa ei olisi enää mahtunut, vaikka tarjolla olisi ollut parhaimpia juustoja…

Seuraavana päivänä ohjelmassa oli luontoretki harjualueelle fatbikeilla ❤️

Sain koko päiväksi mukaani Kruunupuiston Monan, joka tuntee Punkaharjun ”kalliot ja kukkulat” kuin omat taskunsa. Mona on ammatiltaan eräopas ja vetää Kruunupuiston asiakkaille luontoaktiviteetteja, rentoutusta sekä muuta ohjelmaa. Löytääpä hänet usein myös tiskin takaa vastaanotosta :)

Kirjoitin tuosta upeasta luontoretkipäivästä oman jutun jo lokakuussa, olin niin fiiliksissä Punkaharjun taikametsistä. :)

Pyöräilimme harjualueella ja Laukansaaressa, jossa tutustuin Punkaharjun puulajipuistoon. Pysähdyimme syömään eväitä Laukansaaren Karjalankallion laavulle.

Mahtuipa päivään myös taidepysähdys; kävimme Lustossa Aseman Taidelaiturilla. Todella mielenkiintoinen paikka; Punkaharjun vanha, vuonna 1908 rakennettu juna-asema (myöhemmin Luston seisake) on nyt taidetta ja antiikkia keräävän pariskunnan kesäkoti ja samalla yleisölle avoin museo :) Pihalla seisoo pariskunnan ystävän Miina Äkkijyrkän lehmä-taideteoksia.

Maastopyöräily oli tosi mukavaa ja fatbikella oli niin helppo mennä..! Sähköavustus vauhditti mukavasti jyrkkiä harjunousuja ja säästi voimia.

Kruunupuisto vuokraa monenlaisia välineitä luontoharrastuksiin; talvella voi vuokrata lumikenkiä, kickspark-potkukelkkoja, retkiluistimia ja kävelysauvoja. Kesällä vuokrattavana on kirkkovene, soutuvene, polkupyöriä, kick bike -pyöriä, kävelysauvoja, frisbee golf -kiekkoja, jättikanootti sekä kajakkeja. Fatbikeja voi vuokrata sähköavustuksella tai ilman vuoden ympäri.

Luontoretken jälkeen oli hallimakuu-rentoutuksen aika.

Se oli ihana kokemus..! Kuuntelin makuupussin lämpimässä ”kohdussa” mäntyjen huminaa ja pääni tyhjeni totaalisesti.

Makuurentoutusta voi tehdä myös riippumatossa..! (Kuva on Monan ottama aiemmassa yhteydessä.)

Sää oli minun vierailuni aikaan liian tuulinen riippumattoiluun ja myös hieman sateinen, joten makoilin perinteiseen tapaan parvekkeella.

Päivän päätteeksi ohjelmassa oli vielä vierailu Inkeritalossa (punainen talo kuvassa) sekä iltapala ja -sauna Inkeritalon tunnelmallisessa saunarakennuksessa (oranssi talo).

Idyllinen Inkeritalo toimii kesäisin kahvilana ja ympäri vuoden kokoustilana ja tilausravintolana. Inkeritalon viehättävät, vanhan ajan tunnelmaa henkivät huoneet ovat juuri sellainen ympäristö, jollaisessa olen haaveillut jonain kauniina päivänä järjestäväni hyvinvointiin liittyviä teemaviikonloppuja… 😍 Jatkan asiasta haaveilua…

Inkeritalon saunailta päätti vierailuni ikimuistoisella tunnelmalla ja vieraanvaraisuudella.

Ohjelmassa luki, ”saunalle toimitetaan iltapalaa”, ja kuvittelin tämän olevan jotain tyyppiä voileipiä ja keksejä.

Takkahuoneeseen järjestetty ”iltapala” osoittautui mielettömäksi (ruokavalioni mukaiseksi) herkkupöydäksi, joka notkui Puruveden marinoiduista muikuista, täytetyistä kananmunista ja värikkäistä vihanneksista ja kasviksista kera maukkaiden kermaisten dippien. 🙏🏻

Seurakseni  herkkupöydän ääreen sain päivän emäntäni Monan, johon oli ilo tutustua – ja saattaapa olla, ettei maastopyöräilyretki jäänyt viimeiseksi yhteiseksi ulkoiluretkeksemme..! :)

(Näin kauneusalan ihmisenä mainittakoon, että iltapalapöydässä keskusteltiin myös ihonhoidosta..! 😊)

Kiitos, Hotelli Kruunupuisto, Mona, Nina, Marja ja koko muu Kruunupuiston henkilökunta. ❤️

Taas voi vain todeta: mitä mielettömiä tuntemattomia helmiä Suomen pienet kunnat kätkevätkään sisäänsä..!

Täällä Punkaharjun ”helmassa” on huikea hyvinvointikeskus, joka yhdistää sydämellisellä ja omistautuneella tavalla hyvän mielen, hyvinvoinnin, luonto- ja majoituselämykset sekä tunnelmalliset kokous- ja ravintolapalvelut saman katon alle. Puitteinaan historiallinen vanha parantola, jonka käytävät ja parvekkeet yhä henkivät muistoja yli 100 vuoden takaa..!

Ai että miten ihana paikka!

Hintaesimerkkejä;

Hotelli Kruunupuiston päärakennuksen tai Huvila Urholan 2 hengen Superior-huone: viikonloppuisin 121€, viikolla 168€.

Päärakennuksen Standard-huone viikonloppuisin 104€, viikolla 135€.

Hintaan kuuluu aamiainen sekä kylpyläosaston, saunan ja kuntosalin käyttö.

VINKKI: Kruunupuistolla on verkkokaupassaan 27.-29.11. Black Friday -tarjouksena superedullisia majoituslahjakortteja. Hintoja ei saa vielä julkistaa, mutta 1-2 yön viikonloppuhinnat ovat todella houkuttavia. Lahjakortit ovat voimassa 20.6.2021 saakka. Vie vaikka kultasi Punkaharjulle talven tai kevään romanttiselle viikonloppu-getawaylle..! 🌹Lumikenkäilyä harjumaisemissa, söpöilyä ja saunomista…. :)

Kommentit (6)
 1. Punkaharju on kyllä alkanut houkuttelemaan postaustesi takia! Mutta pääseekö sinne autoton mitenkään järkevästi julkisilla Tampereelta?

  1. Ei ”järkevästi”, mutta edullisesti kuitenkin..! Junamatka kestää noin viisi tuntia, ja halvimmillaan pääsee alle 22€:lla (kun ostaa pari viikkoa aiemmin tai vielä aiemmin). Juuri ostin itselleni ensi viikolle lipun ja sain sen 35€:lla, ei sekään paha :) Mutta junaa täytyy vaihtaa kaksi tai kolme kertaa; voi mennä joko Tikkurilan kautta jolloin tulee vaihto Tikkurilassa ja Parikkalassa, tai Lahden kautta (nämä liput yleensä edullisempia, vaikka matka on kestoltaan hitusen lyhempi), jolloin tulee vaihto Riihimäellä, Lahdessa ja Parikkalassa.

   Punkaharjun majoitusta (hotellit Punkaharju ja Kruunupuisto) ajatellen paras pysäkki jolla jäädä pois, on Retretti.

   Arvelen, että Kruunupuistosta onnistuu kyyti hakemaan asiakas Retretin pysäkiltä. Täytyykin muuten kysyä tästä..! Hotelli Punkaharju on kävelymatkan päässä Retretin pysäkiltä (1 km) mutta Kruunupuistoon on 3,5 km.

 2. Mun mielestä noissa sisätiloissa hieman ”spooky” tunnelma, varmaan ainakin marraskuussa :/

  1. Okei? :) Koemme tietysti yksilöllisesti, mutta mulle on vaikea nähdä näitä tunnelmallisia huoneita spookyina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *