Karkkipäivä
Karkkipäivä

Suuri rahkakysely

Huh huh hämmästystä, eipä voi muuta todeta tuohon rahkapostaukseni vastaanottamaan suosioon. :) Postausta on jaettu enemmän kuin mitään muuta artikkelia koko Karkkipäivän lähes 6-vuotisessa historiassa. Enpähän olisi osannut tuota odottaa kun perjantaina kaupassa käytyäni spontaanisti kirjoitin jutun – muuan katumainoksen herättämästä kimmokkeesta.

Näköjään maitorahka herättää suomalaisissa tunteita! :D

Koska aihe on nyt tapetilla, en mitenkään malttanut olla tekemättä rahkan ympärille kyselyä. ^_^ Ihan pakko päästä selvittämään kumpi voittaa, maustamaton vai maustettu rahka, ja mikä on Suomen suosituin rahka :)

Kyselyyn pääsee TÄSTÄ.

Sivupalkissa on yhden kysymyksen lyhytversio niille, jotka eivät jaksa vastata useampaan kysymykseen.

idRahkat_Maitokolmio

On ollut tosi kiinnostavaa lukea ihmisten kommentteja perjantain postaukseen. Vähän niinkuin deodorantti-keskustelussa, myös rahka jakaa ihmiset eri koulukuntiin. Toisten mielestä maitorahka on eri asia kuin rahka; jälkimmäisellä he ymmärtävät nimenomaan maustetun, sekoitetun jälkiruoka/herkutteluversion, kun taas ’maitorahka’ -nimellä myytävä tuote on heidän silmissään leivontaan ja ruoanlaittoon kehitetty valmiste. Mielenkiintoista.

Yksinkertaisesti maitorahka eli lyhennettynä rahka on maidosta hapattamalla valmistettu, proteiinipitoinen raaka-aine, jota voi syödä sellaisenaan, käyttää ruoanlaitossa tai pohjana erilaisissa maitovälipaloissa ja -jälkiruoissa. Lainsäädännöllisesti rahka on tuorejuustoa. Ei ole olemassa erikseen ei-proteiinipitoista rahkaa ja proteiinirahkaa; on maitorahkaa joka on luonnostaan proteiinipitoista, ja sitä voi syödä joko sellaisenaan tai käyttää osana sekoituksissa.

Maustamatonta rahkaakin on erilaisilla ”vahvuuksilla” ja koostumuksilla. Mitä itse asiassa itse ihmettelen. Ymmärrän pehmeät ja miedommat versiot, koska ne luonnollisestikin sopivat paremmin sellaisenaan syötäviksi kuin happamat ja tanakat. Mutta kysymys kuuluu: mihin noita happamia edes tarvitaan? :) Kun pehmeää ja mietoakin voi yhtä hyvin käyttää ruoanlaitossa, miksi valikoimassa pitää olla miljoona erilaista rahka-versiota?

Rahkat_Pirkka

Entäs sitten kaikki nämä laktoosittomat ja vähälaktoosiset? Don’t even get me started, niiden ihmettelystä saisi jo oman postauksen. Eikö riitä, jos valikoimassa on laktoositon vaihtoehto? Mitä virkaa on vähälaktoosisella? Jos henkilö on laktoosille herkkä mutta ei suorastaan intolerantti, eikö hän voi hyvin syödä laktoositonta….?

Anoppia lainaten; ”Kaupan hyllyt ovat nykyään niin täynnä laktoosittomia tuotteita että meille laktoosia sietäville alkaa jo olla työn takana löytää joukosta normaali versio…”

Minulle henkilökohtaisesti on ihan sama onko kaupan hyllyllä 50 vai 500 versiota samasta tuotteesta, vaikka ymmärrän anopin pointin ja joillain varmasti menee hermo kun alkuperäistä tuotetta saa nykyään hakemalla hakea. Ihmettelen asiaa lähinnä kannattavuuden kannalta. Onko oikeasti myynnillisesti kannattavaa valmistaa samasta tuotteesta kolme eri versiota? Onko kaikille tarpeeksi ostajia? Mietityttää myös milloin kaupoista loppuvat hyllymetrit… Varmaan nyt jo ollaan meijeriosastoilla helisemässä.

Rahkat_Exquisa

Kävin kyselyä varten läpi kaikkien Suomessa myytävien tunnetuimpien valmistajien maitorahkatuotteet. Löysin yhteensä 29 maustamatonta maitorahkaa. On siinä rahkaa kerrakseen. Voi vain miettiä, onko tarpeen pitää hyllyillä kymmenittäin lähes identtisiä tuotteita… Melkein joka merkillä on vähintään perus- ja laktoositon versio.

Oli myös kiinnostavaa panna merkille rasvattomuuteen liittyvät pakkausmaininnat. Kirkkaasti valtaosa Suomessa myytävistä rahkoista on rasvapitoisuudeltaan 0,3%. Muistelen kuulleeni joskus, että rasvattomuuden rajana pidetään juuri tuota 0,3:a, eli jos arvo on sen tai alle, saa tuotetta kutsua rasvattomaksi. Epäloogisesti, usean valmistajan rasvattomaksi nimetty rahkatuote sisältää saman verran rasvaa kuin saman merkin perusrahka. Eli sen 0,3 prossaa. Toisessa halutaan korostaa rasvattomuutta, toisessa ei, vaikka arvot ovat samat. Miksi…?

Rahkat_Vitalinea_Lindahls

Nyt tämä menee jo ihan jaaritteluksi, mutta pakko lisätä vielä yksi vähähiilihydraattisuuteen liittyvä havainto niille keitä se kiinnostaa. :) Lindahlsin meijerin maitorahka on vähähiilarisin Suomessa myytävä rahka arvollaan 2,9 g / 100 g. Normaalisti rahkassa on 4-4,5 % hiilihydraattia. Ja yllättävästi kakkossijalle kiri…. Danone! En edes tiennyt, että sokerisista herkkurahkoistaan tunnetulla Danonella on valikoimassaan myös yksi maustamaton rahka. Vitalinea Pro -rahkan hiilariarvo on 3 g / 100 g. Kiitos kysely-taustatyön, olen jälleen viisaampi. :)

Lopuksi…. oma erikoisuutensa, Skyr.

  skyr finland

Skyr-tuotteet ovat hapatettuja, rahkamaisia maitotuotteita mutta eivät lainsäädännöllisesti rahkaa.

Jos joku osaa kertoa miksi Skyrit eivät ole rahkaa, vaikka koostumus (ja mun mielestä makukin) on ihan samanlainen, niin saa valaista :) Olen utelias.

Kuvat: Pirkka, Maitokolmio, FreshFoods, Danone, Lindahls ja Skyr.

Taas on niin kiinnostavaa keskustelua kommenteissa! :) Olette te kyllä mahtavia lukijoita kun osallistutte niin aktiivisesti :)

Vastailen tämän ja huomisen päivän aikana.

Kommentit (138)

 1. Pau

  2000-luvun alkupuolella businessta opiskellessani markkinoinnin opettajamme kertoi, että Valiolla on valkoimassaan mansikka-banaani- ja banaani-mansikkajogurtit. Tuotteet olivat täysin identtisiä, eikä niillä suinkaan haluttu palvella paremmin mansikkajogurtin tai banaanijogurtin ystäviä, vaan vallata maksimimäärä hyllytilaa kaupoista. Tuplahyllytila nimittäin tarkoitti vähemmän hyllytilaa kilpailijoille! Kaupoista sai enemmän hyllytilaa kun valikoimassa oli erilaisia tuotteita, ei suinkaan yhdelle koko kansan suosikille. Sama logiikka voisi toimia tässäkin – edelleen kuluttajan harhauttamiseksi ^__^

  • Sanni

   Mielenkiintoista! Ja taas sarjassamme asioita, joita ei ole tullut ajatelleeksi…

   Nyt tietysti tilanne on se, että kaikilla (ainain suurimmilla) meijereillä on niin hullun paljon tuotteita, että kaikki tarvitsevat varmaan tupla-tai triplahyllytkin… Eikä voi kuin ihmetellä miten kaupoissa riittää tilaa…

 2. Jonttu

  Suuria uutisia! Jonttu on nyt operoitu (no tämä ei vielä ollut se suuri uutinen), ja tulokset ovat aivan uskomattomat (tämä oli). :) Olen niin onnellinen. On vain vaikea ymmärtää peiliin katsoessa, että olen edelleen sama ihminen. :) Ja kun se operaatio oli vielä niin helppo ja nopea! Olen ollut operaatiosta lähtien yhtä hymyä. :)

  Aivan valtava kiitos kuuluu sinulle, sillä sinun blogikirjoituksesi sai viimein minut tajuamaan, että ongelmalleni voidaan tehdä jotakin (tosin sinun ongelmasi oli varsin pieni verrattuna omaani). Tämä on kyllä paras asia, mihin olen ikinä sijoittanut rahaa. :) :) :) Me so happy.

  • Sanni

   Voi miten kivaa kuulla! :) Olen iloinen puolestasi Jonttu :) Me also happy!

 3. Henne

  Voihan rahka. En ymmärrä miten yksi maitotuote voi herättää näin suurta keskustelua. Milloin muuten maustamaton viili keksitään brändätä samallalailla kuin rahkoille ja jugurteillekin on tehty? Onhan sekin tehty maidosta, siinä on protskua ja se on mun mielestä maitotuotehyllyssä jotain niiin suomalaista! Ah, ihana viili!

  • Jonttu

   Nyt voisin lähteä vaikka vaeltamaan ilman että tarvitsee miettiä, missä ihmeessä sitä voisi peittää silmänalusensa ja kuinka pinnalliselta silloin vaikuttaisinkaan. :) Mutta suurin helpotus tulee kyllä vastaan ihan jokapäiväisessä elämässä, kun ei näytä enää kestoväsyneeltä. :D Aivan käsittämätöntä, että huoli on nyt pois asialistalta – vou. :)

   Eli kyllä sinulla on aika mahtava blogi. :)

   • Sanni

    *iloinen* :) :) :)

    • Jonttu

     Olen tosi iloinen. :) Jäljelle jäi sen verran, että sitä on enemmän kuin sinulla ennen operaatiota (yksi selvä mutta pieni suoni), mutta omaan lähtötilanteeni verrattuna tämä on enää hyvin vähäistä eikä haittaa minua. :)

     En edes ymmärtänyt ottaa ennen-kuvaa (se vähän harmittaa). No, olipahan tuo ongelma näkyvillä jo yksivuotiskuvassakin. Aikuisena olen aina halunnut peittää silmänaluseni.

     • Jonttu

      Tämä on ihan kuin sadusta, jossa saa esittää toiveita. Nyt yksi suuri toive on käynyt toteen. :)

      • Sanni

       Riittikö sinulle muuten yksi käsittely?

       • Jonttu

        Joo, yksi tehtiin mutta se sisälsi monen suonen poiston. Eli hintaa tuli vain 250 euroa, vaikka poistettavaa riitti. :)

        Hieman on ollut turvotusta, mutta päivä päivältä on laskeutunut, ja odotankin innolla, että saan nähdä lopputuloksen täysin turvotuksettomana. :) Joka päivä näyttää paremmalta ja luonnollisemmalta. Ensimmäisenä ja toisena päivänä nuo käsitellyt kohdat ovat siis olleet koholla, joten en ole näyttänyt täysin omalta itseltäni. Toki sinisen tilalla on vaaleaa ihoa ollut noissa kohopaikoissakin. :)

        • Jonttu

         Enkä muuten tiedä, miksi tulin naputelleeksi tämän jatkokommenttini tuohon Hennen rahka-viilikommentin alle (kun tarkoitus oli jatkaa omani alle). Vissiin olen vähän liian innoissani täällä. :)

  • Sanni

   Milloin muuten maustamaton viili keksitään brändätä samallalailla kuin rahkoille ja jugurteillekin on tehty?

   Niinpä…! Jäämme odottamaan protsku-viilejä… ;)

   Mä rakastin lapsena viiliä, mutta en syönyt sitä sellaisenaan. Meillä oli tapana joko sekoittaa joukkoon hilloa tai ripotella päälle kanelia ja sokeria ja syödä kerros kerrokselta, lisäten joka välissä uusi kerros kanelisokeria… Kyllä siinä sai taas sokeria kerrakseen. :p

   Maustetuista ruusunmarja oli suurin suosikki.

   Viiliksiä taas en ole koskaan ymmärtänyt… En edes lapsena. Ne maistui pahalle.

   • Jonttu

    Viili on kyllä aika cool. :) Oma suosikkini noista makeista kerrosviileistä oli mango.

 4. anna

  Moi! En jaksanut ihan kaikkia kommentteja selata läpi, joten voi olla, että tämä on jo mainittu. :) Oletko huomannut Rainbown kermarahkaa (punaista kannessa). Siinä on muistaakseni 10% rasvaa. Itse joskus ostan sitä ihan vain herkuksi :).

  • Sanni

   Oletko huomannut Rainbown kermarahkaa (punaista kannessa).

   Olen huomannut, se on mun kakkossuosikki Milbonan jälkeen :)

 5. Eija

  Mielenkiintoinen keskustelu. Itse käytän rahkoja eniten leivontaan ja jälkiruokiin. Maustettuja syön joskus välipalaksi. Mulle tärkeimpiä ostokriteerejä on juuri kotimaisuus. Olen valmis maksamaan hiukan enemmän tukeakseni kotimaisia maidontuottajia. Ja sama muissakin elintarvikkeissa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.